Şimdi Ara

Animelerin Çizgi Filmlerden Farkı (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (2 Mobil) - 1 Masaüstü2 Mobil
5 sn
57
Cevap
0
Favori
2.713
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
Giriş
  • Bir yanlışı düzeltmek isterim. South Park yada benzerleri çizgi film değildir. Animasyon dizilerdir.
  • Aslında South Park la beraber çizgifilm lerin çocuklara yönelik olmadığını belirtmek için South Park ve Family Guy örneğini de verecektim arada kaynamış. (Zamanında MTV de yayınlanan Aeonflux ve Happy Tree Friends isimli serilerde buna dahil )
  • quote:

Orijinalden alıntı: Rochas Delores

quote:

Orijinalden alıntı: SpinnerKizaru

quote:

quote:

Orijinalden alıntı: SpinnerKizaru

quote:

Futurama,Simpsons,Family Guy,South Park bunlaru nasıl açıklıorsun konuyu açan kişi?

onlar amerikan yapımı dolayısıyla anime değil anime olmadığı için direk çizgifilm yapısına girer ayrıca bahsettiğn south park vs efektleride animenin yanına geçmez

anama küfredeydin daha iyiydi.

bir şey demedimki açıkla dedi arkadaş cevap yazdım .

tamamıyla mesajımı yanlış anlamıssınız.

Arkadaş kansız,çocuklara özel olur demiş çizgi filmlere bende sordum. saydıklarımı nasıl açıklayacaksınız diye.

hatam varsa özür ben sadece cevap yazdım kardeş :D

• Gazeteden ziyade anime olayı pek aklıma yatmadı
  • Kisacasi cizgi filmlerde eski konuyla bir baglanti yoktur ama anime icin bu durum farklidir.animelerde her konu birhirine baglantili olur. Ve belli bir konusu vardir

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: oTaKuRoN

Anime seviyorsunuz diye çizgi film denince akla çocuk yapımları geldiğinden öyle denmesini yediremiyor musunuz, karizmanız mı çiziliyor anlamadım ama her anime ÇİZGİ FİLMDİR. Animeyi çizgi filmden ayırmak absürttür ayrıca, "Metal çok iyidir, derindir, müzik değildir, bambaşka bir şeydir. Müzik Justin Bieber'ın Lady Gaga'nın yaptıklarıdır kakadır." gibi bir şey oluyor yaptığınız. Animenin çocuklar için olanı olmayanı vardır, fakat hepsi çizgi filmdir. Tıpkı Japonlar için her batı cartoonunun da anime olması gibi. Ama oraya girersek çıkamayız.

teorik olarak çizgi filmdir ama içerik bakımından bakınca çizgi film olmadığını anlarsın.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Kymophobia

quote:

Orijinalden alıntı: oTaKuRoN

Anime seviyorsunuz diye çizgi film denince akla çocuk yapımları geldiğinden öyle denmesini yediremiyor musunuz, karizmanız mı çiziliyor anlamadım ama her anime ÇİZGİ FİLMDİR. Animeyi çizgi filmden ayırmak absürttür ayrıca, "Metal çok iyidir, derindir, müzik değildir, bambaşka bir şeydir. Müzik Justin Bieber'ın Lady Gaga'nın yaptıklarıdır kakadır." gibi bir şey oluyor yaptığınız. Animenin çocuklar için olanı olmayanı vardır, fakat hepsi çizgi filmdir. Tıpkı Japonlar için her batı cartoonunun da anime olması gibi. Ama oraya girersek çıkamayız.

Bütün dünya çizgi film -CARTOON- ile animasyon teknikleri nin -ANİME ya da ANİMASYON- ayırımını yapmışken, bayağı manidar bir mesaj oldu bu.

O zaman alkol de sudur, su da sudur.
    Kavanoz da bardaktır, fincan da bardaktır.
    Daha gider bu...

Çok basit bir düşünce örneği olmuş. Düz mantıktan yardırmışsın. Eğer kelimelere ineceksen açıklayayım. Cartoon fransızca carton'dan gelen, kağıt üzerine eskiz anlamında İngilizceye geçmiş bir kelimedir. Buna göre çizgi filmler cartoon değildir? Hayır öyledir, burdaki cartoon, looney toones ve eski disney tarzında, kağıda çizilerek animastonu yapılan çizgi film türünün çizim ve üretim tarzından dolayı verilen bir isimdir. Anime ise animation'dan gelmektedir ki o da "animate" kökünden gelmektedir ve "hayat vermek" anlamındadır. Dolayısıyla "cartoon" özel tarzı olan bir animasyondur. Anime de genel olarak Japonya'da gelişmiş bir animasyon türüdür. Başka bir noktaysa "cartoon" kelimesinin Türkçe çizgi film kelimesinin tam karşılığı olmamasıdır. Cartoon ingilizcede belirli bir animasyonu ifade ederken Türkçe çizgi film kelimesi aslında animasyon kelimesini ifade etmektedir. Animasyon ise hem anime'leri hem cartoon'ları hem de animated serie'leri kapsayan en geniş türdür bu alandaki. Dolayısıyla Çizgi film animeyi de "cartoon" u da kapsar.

• Argümanımı "Hepsi çizgi filmdir." gibi sığ bir mantıkla ortaya attım çünkü hepsi çizgi filmdir. Elde veya dijital ortamda 2D veya 3D çizilip yine dijital ortamda mı hareket (animate) ettiriliyor? Oyuncuların rol yapması yerine seslendirme sanatçıları, bu çizilmiş karakterleri mi seslendiriyor? Tamam, bitmiştir. Çizgi filmdir bu. İster anime olsun, ister batı yapımı, ister 3D animasyon. Hepsi çizgi film kategorisine girer.

Scooby Doo? Çizgi film.
    Pokémon? Çizgi film.
    Adventure Time? Çizgi film.
    Panty and Stocking with Garterbelt? Çizgi film.
    Toy Story? Çizgi film.
    Final Fantasy VII: Advent Children? Çizgi film.

Genelleme yapmayın diyorsunuz da asıl "anime çizgi film değildir, geniş düşünün!" yaparak siz genelleme yapmıyor musunz? Önceki mesajımda da belirttiğim gibi, çizgi film dendiğinde akla çocuk yapımları geldiğinden çok sevdiğiniz animenin çizgi film olduğu gerçeğini kaldıramıyor musunz? İster cartoon ister anime olsun, çizgi film izleyince karizmanız çizilmiyor arkadaşlar. Alay edenin kendi görgüsüzlüğüdür insanların kişisel zevkleriyle dalga geçmesi de.

Dipnot: Antitez bulamayan bazı arkadaşlar cartoon sözcüğünü kullanmama takarak "cartoon zaten çizgi film demek hııh" diye atar yapacaklardır, o yüzden direk belirteyim terim olarak kullandım ben onu orada sadece batı çizgi filmlerini kapsasın diye. Aynı mantık sadece Japon çizgi filmlerini kapsayan anime sözcüğü için de geçerli, yoksa Japonlar alayına anime diyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi oTaKuRoN -- 7 Ocak 2013; 22:23:35 >

• quote:

Ne yapayım?
    "Hepsi çizgi filmdir" gibi sığ mantıkla ortaya atılan bir argümana, fonetikler ve latin kökenli kelime hazneleri üzerinden tez mi sunayım?
    Söylendiği ve önerildiği gibi cevap verildi.
    Gereksiz şekilde savunmaya geçmeye zorlamışsın.

O zaman net olarak "hepsi filmdir" diyelim. Öyle ya da böyle, hepsi film değil mi nasılsa?

Herkese saygılar.

"Hepsi çizgi filmdir." sığ bir mantık değildir çünkü hepsi çizgi filmdir. Asıl insanların sevdiğiniz şeye çizgi film mi lan bu demesiyle, başkalarına kendinizi beğendirmeye ne kadar önem verdiğinizi, toplum normlarının dışında kalmaktan ne kadar korktuğunuzu gösterdiğiniz için sizin yaptığınızın sığ bir mantık olması lazım ancak tabi sizi de suçlamak istemiyorum sonuçta toplum baskısının birey üzerindeki etkisinin inanılmaz boyutta olduğu bir ülkede yaşıyoruz.

Dipnot : Etimoloji olayına girmemin tek sebebi senin olayı cartoon ve animasyon olarak ayırmandı, yoksa olaya dilbilimsel olarak yaklaşmak da durumu açıklamak için en mantıklı ve etkili yöntem değil.

• Çizgi film ve anime aynı mı değil mi tartışmasını anlarım da, işin içine animasyonun katılması biraz komik ve saçma olmuş.

Animasyon'un yapılış tekniği animelerle aynı değildir. Orada çeşitli 3B modelleme programları, tonla animasyon, ışık ve saatler süren render işlemeleri vardır. Anime ve çizgi filmin mantığı ise aynıdır, yapılan çizimler bilgisayar ortamında kare kare birleşitirilir.
  • Eğer insanların size gelip fonetik ya da dil dersi vermesini istemiyorsanız çizgi filmler gibi genel bir terimle animeleri karşılaştırmak yerine, batı ya da Japon kültürüne dahil olmayan herhangi bir usul ile hazırlanmış çizgi filmlerle karşılaştırmayı deneyin. Üstüne üstlük gelip de her çizgi film "filmdir" derseniz, bize de onaylamaktan başka birşey düşmez. Gayet mantıklı bir önerme çünkü.

Her neyse tartışmanın uzamasını istemem, şayet tartışmayı başlatan da bu konuda bilgili olduğuna inandığım oTaKuRoN, Kymophobia, Hellbridge gibi üyeler değil, üstünkörü gözlemlerle ve yetersiz araştırmalarla yanlış kelimeler seçilerek açılmış bu konudur.

Not: Kendinizi de birilerine kabul ettirmek gibi bir derdiniz yoktur eminim, ama konuyu incelerseniz bu komplekse sahip insanlar olduğunu görürsünüz. Bu gereksiz incelemelerin temeli de burda yatıyor bana kalırsa.

• quote:

Beni baskı altında tutan bir şey yok ama bu kadar sığlaştırabilenler olduğuna göre, detaylı inceleme için baskı altından çıkmış olsalardı keşke...
    Ben bu memleketteki en büyük anime arşivine sahibim. Daha da ötesine gerek yok.

Birilerinin seni kabul etmesi gerektiğini düşünüyorsan, geçmiş olsun.

Ekleme: Ya bu arada cidden çok güldüm, toplum baskısı falan diyerek nereye varmaya çalıştığını düşündükçe. Bazen kelimeler yaşla ilgili oluyor sadece...

Söylemek istediğimi anlatamadım sanırım çünkü ciddi anlamda yanlış anlamışsın. Ama tartışmayı daha fazla uzatmaya gerek yok, sonuçta savunduğumuz düşünceler de genel olarak benzer. Daha fazla vakit harcamaya gerek yok sanırım, iyi günler.

• Muhtemelen yapılışına falan bakarsak pek öyle fark yok, adamlar eline kalemi kağıdı alıp çiziyor, birileri de seslendiriyor nihayetinde. Ama tabi bu animasyon zımbırtısı (demin dediğim hali, 3 boyutlusu değil) yıllardan beri var olduğu için bir şekilde (doğru kelime mi bilmiyorum ama) markalaşma gibi bir durum oluşmuş. Biraz genel bir örnek olabilir ama müzik türü gibi düşünebiliriz bunları. Hemen hemen aynı aletleri kullanarak rock da yapabilirsin, metal de veya başka bir şey de ama nihayetinde yapılan şey müziktir, sadece tarzları farklıdır. Aynı aletleri kullanarak cartoon da yapabilirsin anime de ama nihayetinde hepsi çizgi filmdir, sadece tarzları farklıdır. Biri bana ne dinliyorsun diyince müzik demeyip metal diyorsam ne izliyorsun dediklerinde de anime derim.
  • quote:

Orijinalden alıntı: onepiece123

Anime’ler çizgi dizilerin aksine sadece çocuklara hitap etmez, yetişkinlere yönelik konu ve çizimlere sahip Animeler yapılmaktadır. Animeler’in genelinde hatta hepsinde karakterlerin gözü iridir(büyük-goccaman). Bunun sebebi japonların kısık gözlü olması ve bunun getirdiği psikoloji ile alakası yoktur. Gözlerin, insanların duygularını en iyi ifade eden organların olması, karakterin mutluluk, üzüntü, heyecan, şaşırmak vb. duygularının izleyicilere en iyi şekilde aktarabilmesidir.

-Kısacası japonların ortaya çıkardığı çizgi diziye Anime adı verilir.

-Animeler genelde her yaşa hitap eder. Çizgi filmler ise çocuklara.

-Animelerin çizimleri daha gerçekci ve çocukca konular işlemez.

-Animelerde bir senaryo vardır ve bu senaryo bölümlere ayrılarak izleyecinin önüne serilir.

-Çizgi dizilerde ise her bölümde farklı bir konu(senaryo) vardır.

-Nerdeyse tüm animlerde kan vardır fakat çizgi dizilerde yoktur.

-Amerika’nın Hollywood’u Japonya’nın Animesi!

Şu an Japonya’da bir metrobüse binin genç yaşlı herkezin elinde birer adet Manga görebilirsiniz. Japonya’da gazeteden ziyade Manga okunur.

Manga animeden önce çıkan ve eğer gerçekten popülerleşirse animasyon desteği ve yoğun uğraşlar ile izlediğimiz animelere dönüşen bir nevi çizgi romandır.Ayrıca sadece mangalar animeye uyarlanmayıp;kitaplar,görsel romanlar(visual novel) gibi kendi alanında başarılı olan her türlü materyal animeye uyarlanıp bize sunulabilir.

Durum her ne kadar böyle olsada, ülkemizde anime izleyenler çocuk olarak görülüyor.
    Yok kompleksliler gerçekten.Çoğu animelerde'de Boylar uzun olur bunun sebebi kısa olmalarıdır bunun için diyecek bir şey yok.

• Türkiye ne yazık ki çizgi film/animasyon konusunda çok üretken bir ülke değil. Bu sebeple terimleri tanımlarken sorun yaşıyoruz.

Bu sebeple İngilizce Wikipedia üzerinden tanımlamalara bakmak gerekir. Konuda geçen ve aklıma gelen bazı yapımlar için tanımlara bakalım:

South Park: South Park is an American animated sitcom created by Trey Parker and Matt Stone for the Comedy Central television network.

The Simpsons: The Simpsons is an American animated sitcom created by Matt Groening for the Fox Broadcasting Company.

Looney Tunes: Looney Tunes is a Warner Bros. series of theatrical cartoon shorts.

Adventure Time: Adventure Time is a three-time Emmy Award-nominated American animated television series created by Pendleton Ward for Cartoon Network.

The Marvelous Misadventures of Flapjack: The Marvelous Misadventures of Flapjack is an American animated television series produced for Cartoon Network.

The Powerpuff Girls: The Powerpuff Girls is an American animated television series created by animator Craig McCracken and produced by Hanna-Barbera.

Pokémon: Pokémon (ポケモン Pokemon?), abbreviated from the Japanese title of Pocket Monsters (ポケットモンスター Poketto Monsutā?), is a children's anime TV series.

Elfen Lied: Elfen Lied (エルフェンリート Erufen Rīto?) is a Japanese manga series written and illustrated by Lynn Okamoto. A thirteen-episode anime television series adaptation was produced by the studio Arms.

İşte bunlar tanımlardı.

Şimdi gelelim sorumuza: Anime, çizgi film midir?

Öncelikle cartoon kelimesinin Türkçe karşılığı olarak çizgi film kelimesini kullandığımızı varsayalım. Wikipedia'nın "cartoon" tanımının altında anime veya Japon ile ilgili tek bir cümle yok. Hadi "cartoon" çok geniş anlamlı bir kelime deyip, "animated cartoon" başlığına gidelim. İşte tam burada bir şeyler buldum:

"An animated cartoon is a film for the cinema, television or computer screen, featuring some kind of story or plot (even if it is a very short one), which is made using drawings. This is distinct from the terms "animation" and "animated film," as not all follow this definition. Although cartoons can use many different types of animation, they all fall under the traditional animation category.

Türkçe'ye çevirmiyorum, çünkü oldukça basit cümleler.

Wikipedia'da bir de portallar var. Portallar tamamen belli bir kategorilendirmeye tabi tutularak oluşturulurlar. Sorumuzun cevabının en net olduğu bölüm burası olmalı. Çünkü biz şu an kategorilendirme konusunda sorun yaşıyoruz.

Sırasıyla birer birer düşerek kategorileri yazıyorum:

PORTALS > Culture and the arts > Arts > Visual Arts > Anime and manga - Cartoon. Yani Cartoon ve Anime BİRBİRİNDEN FARKLI. Bununla beraber bu ikisi aynı zamanda Animation portalının alt portalları olarak geçiyor.

Bizim yaşadığımız karmaşa tamamen çizgi film kelimesinin kullanımından kaynaklanıyor. Aynı zamanda film endüstrisinin ciddi anlamda gelişme yaşamamasının bir etkisi de diyebiliriz. Hayatımıza bir kez çizgi film diye bir terim geldi ve biz bu çizgi film denen yapımları geliştirmediğimiz için kullandığımız kelime de gelişip "animasyon" olmadı. Benim yazdıklarımı kabul etmek zorunda değilsiniz, hatta kavram tartışmasını neden İngilizce üzerine inşa ediyorsun diyebilirsiniz ama dünyanın en çok kelimesine sahip ve bu işin filizlendiği yerin dili olan dili kullanmadan açıklama yapmak saçmalık olurdu.

• quote:

Orijinalden alıntı: Elios

Türkiye ne yazık ki çizgi film/animasyon konusunda çok üretken bir ülke değil. Bu sebeple terimleri tanımlarken sorun yaşıyoruz.

Bu sebeple İngilizce Wikipedia üzerinden tanımlamalara bakmak gerekir. Konuda geçen ve aklıma gelen bazı yapımlar için tanımlara bakalım:

South Park: South Park is an American animated sitcom created by Trey Parker and Matt Stone for the Comedy Central television network.

The Simpsons: The Simpsons is an American animated sitcom created by Matt Groening for the Fox Broadcasting Company.

Looney Tunes: Looney Tunes is a Warner Bros. series of theatrical cartoon shorts.

Adventure Time: Adventure Time is a three-time Emmy Award-nominated American animated television series created by Pendleton Ward for Cartoon Network.

The Marvelous Misadventures of Flapjack: The Marvelous Misadventures of Flapjack is an American animated television series produced for Cartoon Network.

The Powerpuff Girls: The Powerpuff Girls is an American animated television series created by animator Craig McCracken and produced by Hanna-Barbera.

Pokémon: Pokémon (ポケモン Pokemon?), abbreviated from the Japanese title of Pocket Monsters (ポケットモンスター Poketto Monsutā?), is a children's anime TV series.

Elfen Lied: Elfen Lied (エルフェンリート Erufen Rīto?) is a Japanese manga series written and illustrated by Lynn Okamoto. A thirteen-episode anime television series adaptation was produced by the studio Arms.

İşte bunlar tanımlardı.

Şimdi gelelim sorumuza: Anime, çizgi film midir?

Öncelikle cartoon kelimesinin Türkçe karşılığı olarak çizgi film kelimesini kullandığımızı varsayalım. Wikipedia'nın "cartoon" tanımının altında anime veya Japon ile ilgili tek bir cümle yok. Hadi "cartoon" çok geniş anlamlı bir kelime deyip, "animated cartoon" başlığına gidelim. İşte tam burada bir şeyler buldum:

"An animated cartoon is a film for the cinema, television or computer screen, featuring some kind of story or plot (even if it is a very short one), which is made using drawings. This is distinct from the terms "animation" and "animated film," as not all follow this definition. Although cartoons can use many different types of animation, they all fall under the traditional animation category.

Türkçe'ye çevirmiyorum, çünkü oldukça basit cümleler.

Wikipedia'da bir de portallar var. Portallar tamamen belli bir kategorilendirmeye tabi tutularak oluşturulurlar. Sorumuzun cevabının en net olduğu bölüm burası olmalı. Çünkü biz şu an kategorilendirme konusunda sorun yaşıyoruz.

Sırasıyla birer birer düşerek kategorileri yazıyorum:

PORTALS > Culture and the arts > Arts > Visual Arts > Anime and manga - Cartoon. Yani Cartoon ve Anime BİRBİRİNDEN FARKLI. Bununla beraber bu ikisi aynı zamanda Animation portalının alt portalları olarak geçiyor.

Bizim yaşadığımız karmaşa tamamen çizgi film kelimesinin kullanımından kaynaklanıyor. Aynı zamanda film endüstrisinin ciddi anlamda gelişme yaşamamasının bir etkisi de diyebiliriz. Hayatımıza bir kez çizgi film diye bir terim geldi ve biz bu çizgi film denen yapımları geliştirmediğimiz için kullandığımız kelime de gelişip "animasyon" olmadı. Benim yazdıklarımı kabul etmek zorunda değilsiniz, hatta kavram tartışmasını neden İngilizce üzerine inşa ediyorsun diyebilirsiniz ama dünyanın en çok kelimesine sahip ve bu işin filizlendiği yerin dili olan dili kullanmadan açıklama yapmak saçmalık olurdu.

ikisindede çizilen şeyler haraket ediyor ne farkı var.
    elinizde 2 farklı usül ile pişirilmiş fasulye yemeği var diyelim. birisi japon usulü birisi amerikan. ikisininde kendine ait özel isimleri var diyelim. ama sonuçta ikiside fasulye yemeği. ayırmak saçmalıktan başka bişey değil.

• Bütün suç ''cartoon' kelimesini ''çizgi film'' diye çevirende. Kelime anlamı olarak yanlış bir kere. Sadece çizimle yapılıp görüntü olarak oynatılan ve bir konuyu tek bir filmde anlatan bir şey akla geliyor. Halbuki bizim izlediklerimizin çoğu seri/dizi.
  • 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.