< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > |
Ankara’da Mühendislik Alanında En İyi Beş Üniversite (4. sayfa)
-
-
Yok ya 90 olmasi pandemi sonrasi, biz ilk mağdurlarız
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Tamamdır hocam o zaman ödev etkilemiştir online kitaba geçtiler de
(%10 ödev puanı Quiz ve sınavlara dağıttılar.)
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-798C79D8E -- 7 Ağustos 2023; 18:47:39 >
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
1.1 odtü
1.2 bilkent
1.3 tobb
2.2 hacettepe
2.3 gazi
2.4 ankara
diğerleri önemsiz
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-8F397F6D3 -- 7 Ağustos 2023; 18:50:6 > -
O tatsiz olmus baya, bizde belese 10 puandi orasi
Öyle hocam ondan ciddi düşüşler oldu galiba bizden önce 2.4 gibi ortalamalar geliyormuş.
Aynen bizimki 2.62/2.32ymis mesela
Garip garip işler hocam okul bence geri adım atar gibi ama millet online quizlerde kopya çektiği halde böyle (Bizim hoca online quiz yapmadı olan yine bana oldu galiba.)
Yok ya bizim okul vatana millete hayirli hicbir geri adim atmaz dunyaya zarar verme kurumuyuz
Bence TOBB ETÜ Bilkent'ten çok Hacettepe'ye yakındır. Ne de olsa hoca miktarı Bilkent kadar fazla değil. Ayrıca Gazi ve Ankara da Hacettepe'den 2.1, 2.2 den çok daha geridedir. Gazi, Ankara, AYBÜ, TEDÜ ve Çankaya'nın her birinin kendine göre sorunları varken bunlardan 2 sinin burada olup diğerlerinin "önemsiz" olması da bence saçma
-
Kapı gibi Gaziyi nasıl TED,Çankaya,AYBÜ gibi ünilerin yanına koydun anlamadım. Bazı mühendisliklerde bırakın bu üniversiteleri Hacettepeyi bile geçer Gazi. Gazi makine mühendisliği nitekim inşaat mühendisliği Hacettepenin ilerisindedir eğitim noktasında. Hacettepenin ise Bilgisayarı ve bir bakıma eemi Gazinin ilerisindedir. Gazi gibi köklü bir okulu hele hele mühendislikte listede böyle bir yere koymak ayıptır. Gazinin mühendislik fakültesinin kökleri 50’lere dayanır, eski akademidir. Yıllarca ülkeye mühendis yetiştirmiş bir okuldur. Özellikle makine mühendisliği ve bir bakıma eem mühendislikleri sektörde çok tutulur. Nitekim, savunma sanayisinden tut, MAN, TürkTraktör, Hidromek gibi adı bilinen birçok değerli şirketin bel kemiğini oluşturur Gazililer. Linkedinde bu veriler mevcut, sektörün içinde olanlar da bilir dolayısıyla bu noktada lütfen insanları yanıltmayın. En basitinden girin bakın bu şirketlerde hangi üniversite mezunları çalışıyor..
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
-
Sonunda doğruları konuşan birisi..
yine talihsiz bir başlık ankara'yı geç türkiyede kaç tane okunabilir üniversite var zaten. puanının tuttuğuna gir. ayrıca gazi yok listede.
Hocam bu listeyi yazarken ben açıkçası daha çok Bilgisayar Mühendisliğine göre yazdım. Elektrik Elektronik'te ve Makine'de önde olabilir tabi ama yine de aralarında dramatik farklar oluşacağını sanmıyorum. Biri belli bölümlerde iyiyken öteki diğer bölümlerde iyi olacaktır.
Ayrıca bizim üniversitelerde köklülük her zaman iyi bir şey olmayabiliyor. Aynı mantıkla İstanbul Darülfünun'u da fen eğitim konusunda ülkenin en köklü okulu olduğundan en iyi okul olması gerekirdi. Gelgelelim ki teknik üniversiteler açıldığından beridir İstanbul Fen-Edebiyat'ın durumu eskisi kadar iyi değil. Gazi Mühendisliğe yani belirttiğiniz Ankara Devlet Mühendislik ve Mimarlık Akademisine gelirsek onda da köklü olabilecek sadece İnşaat, Makine ve Elektrik bölümleri var. Bilgisayar Mühendisliği bölümünün açılması ise TOBB ETÜ'nün kurulması ve TEDÜ'nün kuruluş yasasının çıkmasıyla neredeyse aynı döneme denk geliyor. Ve tabi Gazi Eğitim Enstitüsü, Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi ile Ankara Devlet Mühendislik ve Mimarlık Akademisinin birleşimi ve sonradan kurulan tıp ve diş hekimliğinden oluşan Gazi Üniversitesi'nden sonra her fakültenin durumu aynı olamadı. Tıp ve diş hekimliğinin yine kendi binaları varken ve İİBF, Hukuk gibi bölümler Ankara Hacı Bayram Veli'ye sepetlenirken Gazi Mühendisliğin durumunda pek bir iyileşme olmadı. Ankara Üniversitesi'nin Mühendislikleri Tandoğan'dan Gölbaşı'na taşınmasına rağmen öğrenciler Ankara Üniversitesi'ni Gazi'ye yeğledi. Üniversitenin kendisi de değişimlere çok ayak uydurabilmiş gibi görünmüyor ki Gazi birleşimi öncesinden kalan bir iki bölüm dışında hiçbir bölümde o Gazi köklülüğünün o kadar görülmediğini düşünüyorum. Üstüne Ankara'da art arda kurulan vakıf üniversitelerinin de devlet okullarındaki pek çok hocayı kendi bünyesine katması da cabası.
Ayrıca siyasete girmek istemiyorum ama Gazi Üniversitesi'nde de her şeyin o köklülük ve kültür ile dönmediği belli oluyor. Mesela Gazi Üniversitesi'nin Elektrik Elektronik bölümünü arattığımızda daha sitelerinin internette nasıl gözükmesi gerektiğini bile ayarlayamadıklarını görüyoruz. Ya da laboratuvarları için görsel veya detay koymadıklarını, laboratuvarlardan ve anabilimlerden sorumlu hocalarının kim olduklarından da bahsetmediklerini görüyoruz.
Ve yine aynı köklülük çok işe yaramış olmalı ki bölüm başkanı da lisans, yüksek lisans ve doktorasını Fırat Üniversitesi'nde yapmış birisi.
Görünüş aldatıcı olabilir diye bölüm başkanının araştırmalarının aldığı atıflara da bakalım ve diğer 3 üniversitenin bölüm başkanlarıyla kıyaslayalım:
Aynı klasmana koyduğum 4 üniversitenin bölüm başkanlarına bakıldığında Çankaya'daki bölüm başkanının sadece 2018'den veridir aldığı atıf sayısı Gazi bölüm başkanının bütün akademik hayatı boyunca aldığı atıf miktarının 1,5 katı. AYBÜ EEE bölüm başkanının tüm akademik hayatı boyunca aldığı atıf miktarı da TEDÜ ve Gazi bölüm başkanlarının 2018'den beridir aldığı atıf miktarıyla neredeyse aynı. Ve burada TEDÜ'nün bölüm başkanının akademisyenliğe 2013'te girişirken Gazi'nin bölüm başkanının akademisyenliğe 1997'de girişmesini düşünürsek durumun vahameti daha da artıyor. Tabi burada devlet üniversitelerinin bölüm başkanı diye daha rektörlüğün veya dekanlığın kafasına uyabilecek tipleri seçmiş olması ihtimali de mevcut. Bu nedenle lisans (1984) ve yüksek lisansını (1986 hem de ODTÜ'de aynı anda Elektrik Elektronik YL'si yaparken Gazi'de de Endüstri YL'si yapmış) ve doktorasını İngiltere'de yapmış, üniversitenin kadro listelemesinde 2. sırada olan hocaya bakalım.
Yine de Çankaya'nın vitrinine koyduğu hocayı atıflarda geçemedik. Bu hocanın da toplam aldığı atıf Çankaya'nın vitrinine koyduğu hocanın 2018'den bu yana aldığı atıf miktarından az.
Şimdi de Makine Mühendisliği için bu kıyaslamayı yapalım. Gazi Makine'ye gelince laboratuvarlar kısmında Elektrik Elektronik Mühendisliğine göre çok daha fazla veri bulunabiliyor. Hangi sınıflarda bulunduğu, laboratuvarlarda nelerin ölçülebildiği, hangi hocaların bununla ilgilendiği tek tek yazılmış. Bu iyi bir başlangıç.
https://mf-mm.gazi.edu.tr/view/page/19347/laboratuvarlar
Sırada hocalara bakmak var. Nuri hocanın ismi Scholar'da aratıldığında Springer'dan basılan araştırmaları görülebiliyor ama bunların bir kısmı kendi Scholar profiliyle ilişkilendirilmemiş. Atıf miktarının düşüklüğünü buna yoruyorum. 2. sıradaki Mehmet Eroğlu hocayı aratınca Marmara Kimya hocası Michigan State hocası ve Fırat Makine hocası çıkıyor. Onu referans alacaktım ama Gazi AVESİS'teki araştırmalarıyla Scholar'daki araştırmalar örtüşmüyor. Tabi Gazi'deki özgeçmişine göre onun da o kadar atıfı yok.
Gazi'nin bölüm başkanına bakınca durum bu oldu:
Gazi'nin mühendislik fakültesi dekanı:
ODTÜ mezunu birisini cımbızla seçmeye çalışalım:
Ha tabi Gaziantep Üniversitesi gibi görünüp ODTÜ Gaziantep Mühendislik olanlar da var ve onlar bölüm başkanını da dekanı da geçebiliyor. Tabi çok daha niteliksiz gözüken kişilerin Gazi'de dekan olabilmesi de o "köklülük" ve "kalite" namına ne kadar iyidir bunun değerlendirmesini bu yazıyı okuyanlara bırakıyorum.
Tabi daha ilginç şeyler de bulabiliyoruz. Mesela ne hikmetse Mühendislik Fakültesi dekanıyla aynı soyadı taşıyan biri de çok daha kötü bir üniversiteden buraya gelebilmiş:
Hem de 2015'te yüksek lisansı bitirmiş. Olan araştırmalarda da İngilizce olanlarda hep Türkiye'yle alakasız 2-3 hocanın yanında isim geçmiş. Dekanın oğluysan Kırıkkale'den gelip başkalarıyla ortak tezde ismini koydurup Gazi'de öğretim görevlisi olabiliyorsun. Tabi köklü ve kaliteli bir okul olmak bunu gerektiriyor olsa gerek.
Diğer taraftan TEDÜ'nün öne çıkardığı 2 hocayı koyacağım:
Çankaya'nın hem hocası hem fakülte dekanının da Scholar profili yok ama 90'lardaki araştırmaları Elsevier'de yayımlanmış
Bölüm başkanının profiline bakalım
Çankaya'dan 2 hoca seçtiğimizde onların atıfları Elektrik ve Elektroniğe göre düştü. Bu durumda Gazi Makine belki Çankaya Makine'den iyi olup o konuda bir üst kümede olabilir ama bunun için daha detaylı bir araştırma yapılabilir.
Son olarak AYBÜ Makine Mühendisliğine bakalım.
AYBÜ'nün bölüm başkanı
Tabi diğer yandan AYBÜ'nün reklamını yaptığı başka şeyler de var. Bunun gibi:
Onların da profillerine bakalım. Öncelikle kariyer boyu etki ödülü alabilmiş hocaların daha fazla atıf almış olabileceğini varsayarak o iki hocamıza bakalım:
Ve tabi diğer AYBÜ hocalarına:
Makine Mühendisliğine bakınca dekanın oğlunun Gazi'de hoca olabildiği yer ile AYBÜ'yü kıyaslayınca AYBÜ'nün rahatlıkla öne geçebildiğini gördük. TEDÜ ve Çankaya'nın da iyi kötü vitrin hoca koyabildiğini ama Çankaya'nın Makine'de ilk bakışta Elektrik Elektronik'teki kadar iyi gözükmediğini de gördük.
TEDÜ'yle ilgili kendi bildiğim şeylerden birkaç ekleme yapmak istiyorum. Gazi'nin Elektrik Elektronik Mühendisliği bölümünün yanlış hatırlamıyorsam 2019'daki bölüm birincisi şu an TEDÜ'de aynı bölümde araştırma görevlisi. Ayrıca Makine Mühendisliği Bölüm Başkanımız olan Selin Hoca'da Amerikan Havacılık ve Uzay Enstitüsünden ödül aldı. Yine aynı hocamız AB'den projesi için yüklü miktarda hibe de almıştı.
Öncelikle buraya kadar okuduysanız teşekkür ederim. Kendim TEDÜ'de okusam da üniversitemi öne çıkarmak ya da yerin dibine gömmek gibi bir amaç taşımadım ve 1 saatten uzun süredir bu sıralamam konusunda acaba benim mi yanlışım var diyerek araştırma yaptım. Bu araştırmayı hocalar ve imkanlar çerçevesinde yaptım çünkü üniversitelerin geçmişteki durumunu değil şimdiki durumunu incelemek istedim. Sonuçlara bakınca da hoca namına okulların durumunun duruma göre değişebildiğini ve özellikle Gazi'nin o köklülüğünün günümüzde o kadar da bir getirisi olamadığını görmüş olduk. Tabi dediğiniz gibi Linkedin'den de bu kıyas yapılabilir ama eski okulların daha fazla öğrencisinin şirketlerde olma ihtimali olduğundan bu kıyasa ben girişmek istemedim. Sonuçta Gazi daha Gazi değilken orada Makine ve İnşaat bölümleri vardı ve o zamanlar ne Çankaya ne TEDÜ ne de AYBÜ vardı. Gelgelelim geldiğimiz noktada bir devlet üniversitesi olan AYBÜ'nün bile Gazi'yi pek çok konuda geçebildiğini gördük. TEDÜ ve Çankaya'nın da pek çok konuda öyle aşırı geride kalır yanı olmadığını gözlemledik. Bu konuda laboratuvarlar da incelenebilirdi tabi ama laboratuvarlar hakkında da çoğu üniversitenin sitesinde yeterli veri bulunmadığından oraya da Gazi'nin kendi laboratuvarları dışında girişmedim. Gazi her ne kadar eski bir okul olsa da bu kadar rekabetin olduğu bir yerde günümüzde tüm kıyası eski mezunların nerede ne iş yaptığı üzerine yapmayı açıkçası ben istemedim.
Kısacası Bilgisayar yerine Elektrik Elektronik ve Makine'ye bakınca da onları üst kümeye taşıyacak dramatik bir farklılık pek gözükmüyor. O açıdan ben her ne kadar bu sıralamayı Bilgisayar Mühendisliğine göre yapmış olsam da Elektrik Elektronik ve Makine için bu sıralamayı değiştirmek için büyük farklılıklar görmedim. Tabi bu kıyas için Hacettepe ve TOBB ETÜ'yü de aynı şekilde kıyaslamak mümkün ama bu yine de ana konumuz olan "Gazi'nin kalitesi" düşünüldüğünde yapılmasına gerek duyulmayacak bir kıyas gibi görünüyor.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi alphe7 -- 4 Eylül 2023; 4:34:2 >
-
Emek verip uğraşmışsın. Çok uzun bir yazı olmuş eline emeğine sağlık ama istatistikler her zaman doğru olmaz. Gazi makinanın hocaları hâlâ TOBB etü de eğitim veren hocalar. Hatta Nizami Aktürk'ün kendisi TOBB etü de makina kurulmasına öncülük etmiş birisi. Ayrıca Gazi makina ODTÜ nün tarihi kadar eskidir. Bu yüzden öğretim görevlilerinin gazide MS bachelor yapmaları çok normal. Kendim buranın öğrencisiyim hocaları biliyorum. Ted Hacettepe TOBB vs pek umrumda değil gidip hiçbirinde okumadım. Yorum yapamam ama yurtdışı için olsun savunma sanayii olsun bu dediğimiz okullardan eli çok daha güçlü (Sadece makina için diyorum. Lütfen üniversite olarak düşünmeyin bana LinkedIn verisi de göstermeyin kimin nerelerde de MS bachelor yaptığı belli değil) . Sadece 40 civarı kişi bu yıl yine TUSAŞ da roketsan da istihdam edildi. Diğer büyük firmaları saymıyorum bile yani. Amacımız atıf vs ise THE ya göre Çankaya Türkiye nin en iyi okulu oluyor. Bu şekilde okulları kıyaslamak bana çok yanlış gibi geliyor. Mezunları nerede ve hangi konumdalar, ona bakmak çok daha sağlıklı. Bu şekilde değerlendirme yapmanın öğrenci arkadaşları yanıltacağını düşünüyorum. Direkt olarak her okulun mezunu işe görüşmek daha sağlıklı olacaktır. Bu arada Oğuz Turgut adına parantez açmak istiyorum. California state ve Georgia State U. de 1 yıla yakın süre boyunca ısı bilimi üzerine ciddi çalışmaları var. Hocamı da yedirmem 10 numara adamdır :D.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Owen77 -- 5 Eylül 2023; 13:26:48 >
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
-
Yazınızı okudum ve birkaç noktaya değinmek istedim. Elbette bölümden bölüme kalitede farklılık olabiliyor. Gazinin özellikle Bilgisayar Mühendisliği bölümü diğer bölümlerine görece yeni bir bölüm ve performans olarak da diğer bölümlerin arkasında kalıyor, bunu her yerde zaten söylüyorum. Bu konuda hemfikiriz lakin diğer kısımlarda bazı eksikleriniz/yanlışlarınız olduğunu düşünüyorum. Makine mühendisliği bazında konuşacak olursak (makine mühendisliği bölümü üstüne söyleyeceğim çoğu şey eem bölümü için de geçerli, çok uzatmak istemediğim için şimdiden bunu belirteyim.) Gazide oldukça büyük bir eğitim görevlisi kadrosu olduğunu görüyoruz, yarı zamanlı çalışan akademisyenleri de katarsak 25+ profesörden ve daha birçok doçent düzeyinde akademisyenden bahsediyoruz. (sadece makine bölümünde çalışan) Dolayısıyla bölümü bir elin parmağını geçmeyecek sayıda akademisyen ile ölçmek mantıklı değil. Çoğu özel üniversitede (özellikle yeni olanlarda) kadrolaşma yüksek atıflı bir veya iki profesör ve bunları çevreleyen akademisyenler şeklinde olduğunu hatırlatmak isterim. Bu noktada akademisyen sayısının önemini kısaca açıklamak isterim, akademisyen sayısı, açılan seçmeli bölüm sayısından, yüksek lisans ve doktora öğrenci sayısına kadar birçok şeyle orantısal olarak bağlantılıdır. Atıyorum, TEDÜ’de 4. sınıf seçmeli dersi olarak Gaz Türbinleri veya Kırılma mekaniği gibi dersleri veren hoca yokken Gazide bu dersi veren hocaları bulabilirsiniz. Hoca sayısı sunulan teknik seçmeli ders sayısı ile orantılıdır. Yine aynı şekilde, yüksek lisans ve doktora programları da hoca sayısı ile doğru orantılıdır çünkü yüksek lisans yapmak istediğin konu hakkında bilgi sahibi hoca bulman Gazide daha kolaydır. İstatistiksel olarak da durum böyledir. Bir başka nokta, AYBÜ ile ilgili belirttiğiniz durum Gazi için de geçerlidir, savunma sanayi ile bağları güçlü bir üniversitedir, dediğim gibi eğer linkedin verilerini kontrol ettiyseniz bunu zaten fark ederdiniz. Ama daha somut örnekler istiyorsanız bu konuda size yardımcı olabilirim. Şahsi olarak ders aldığım Mehmet Fatih Aycan, Makine ve Kimya Endüstrisi genel müdür yardımcısıdır, nitekim ders aldığım başka bir hoca eş zamanlı olarak Roketsanda danışman olarak çalışmaktaydı. Yine kendisinden ders alma fırsatı bulduğum bir başka hocam, Ömer Keleş, TUSAŞ Motor Sanayinde yönetim kurulu üyesi olarak görev yapmaktaydı. Bunlar sadece benim bildiklerim oradan hesabını yapın.. Mesela internette kısa bir arama yapınca bölümde akademisyen olarak çalışan Arif Adlı hocamızın yıllarca Tübitak Başkan Yardımcılığı yaptığını ve şu anda eş zamanlı olarak TUSAŞ’ta İnsan Kaynakları Yönetimi Başkanı olduğunu gördüm. (Güçlü bağlardan kastım bu mesela) Güçlü bağlar demişken, birçok savunma sanayi şirketinin sitelerine girip protokol anlaşmalı oldukları üniversiteleri incelemenizi isterim, Gazi Üniversitesi bazında birçok protokol olduğunu göreceksiniz, TEDÜ konusunda durum böyle değil maalesef, üstelik bu anlaşmalar sadece bürokratik de değil, mesela Aselsan Akademi Gazi Üniversitesi altında eğitim vermekte, YL danışmanlığı sağlamakta, yine aynı şekilde TUSAŞ Gazi Üniversitesi bünyesinde Eklemeli İmalat Teknolojileri Merkezi kurmakta.. Daha birçok akademisyen TAI/Aselsan/Tübitak vb. destekli birçok projede görev almakta. Bu durum tabi ki sadece mühendislik fakültesiyle sınırlı değil, teknoloji fakültesi ve özellikle uygulamalı bilimler altındaki fotonik bölümü (özellikle Roketsan/Tübitak SAGE gibi tarayıcı başlık üretimi yapan şirketlerle anlaşmaları vardır.) incelemenizi öneririm, mesela ben ilk bakışta Süleyman Özçelik adlı hocamızı gördüm, bölüm başkanı olması gereği… Genel olarak bu konuda Gazi Üniversitesinin Akademik Veri Yönetim Sistemini (avesis.Gazi.edu.tr) ziyaret etmeniz yararlı olacaktır. Benim şahsi düşüncem, Gazi Üniversitesinin devlet üniversitesi olması gereği kendisini iyi tanıtamadığı yönündedir, bu demek değildir ki üniversitede hiçbir problem yoktur. Objektif olmak adına en sonda birkaç örnek vereceğim bu eksikliklere. Ama bundan önce değindiğiniz akraba alımı konusunda yorum yapmak istiyorum. Bu iki şahsın herhangi bir yakınlığı var mı bilmiyorum, eğer sizin bu yönde sunabileceğiniz somut bir delil varsa bizimle paylaşabilirseniz gerçekten çok mutlu olurum. Böyle bir durum, eğer ki varsa, kesinlikle kabul edilemez hele hele Gazi gibi köklü bir üniversite için… Son olarak objektiflik açısından önceden belirttiğim gibi fakültenin ve üniversitenin bazı eksiklerine değinmek istiyorum, öncelikle en büyük eksiğin kampüs noktasında olduğunu düşünüyorum, şehrin ortasında küçük bir kampüsü var fakültenin, ancak eğitim koşulları konusunda oldukça yetersiz olduğunu düşünüyorum. Bunun dışında, öğrenci ve akademisyenlerin arasında bağlantı sorunları olduğunu düşünüyorum, devlet üniversitesi olması gereği kontenjanlar gereksiz şişirilmiş durumda, bu eğitim kalitesini tabi ki olumsuz etkiliyor çok akademisyen olması bir nebze durumu hafifletse de.. Türkiyede eğitime verilen önem malum, devlet üniversitelerinin durumu da malum, yani kısaca söylemek gerekirse devlet üniversitelerinin ortak eksi yönleri Gazi için de geçerli (yönetimin yandaş ve işbilmez olması mesela) gönül ister eğitime önem veren bir iktidarımız olsun… Konuyu daha fazla sündürmek istemiyorum. Açıkça konuşmak gerekirse, Gazinin eğitim noktasında karşılaştırdığın üniversitelerden eksik olmadığını, istihdam bazında ise karşılaştırdığın üniversitelerden çok daha ileride olduğunu düşünüyorum. (Eğitimi kötü olan bir üniversite nasıl bu kadar çok mezununu TAI/TEI/Aselsan/FNSS/Nurol/MAN vb. bilinen değerli şirketlere sokabilmiş diye düşünmeli insan…)
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi KillingField -- 5 Eylül 2023; 4:6:22 >
< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
-
Gazi Mühendislik Fakültesi eski adıyla Ankara Mühendislik Akademisi Osmanlı zamanında açılmış okulları saymazsak ODTÜ ile birlikte ilk mühendislik eğitimini veren kurumdur. Kurulduğu yıldan beri ülkenin mühendis ihtiyacını, özellikle elektrik, inşaat ve makine alanında önemli bir derecede karşılamıştır. Bağlantıları kuvvetlidir, değerli hocaları vardır. Elektrik Elektronik karşılaştırması yapmış fanatik dostumuz yukarıda. Öncelikli olarak TED üniversitesi Elektrik bölümü ile Gazi elektriği bir karşılaştıralım. Öğrenci kalitesi bakımından Gazi çok daha üstündür, öğrencileri genel olarak 10-30 bin civarı sıralamalardan yerleşir, nüfusun az olduğu eski zamanlarda bu sayı 5000 6000 civarı sıralamalarda gezmiştir. TED'e baktığımızda 37 si 20 bin civarında sıralamayla burslu okurken 200 kadarı paralı okumaktadır. Sıralamaları yaklaşık 100 bin civarındadır. Aradaki büyük farkı gördünüz. Ortam olarak da birbiriyle farklıdır yani ana fikir bu .
Akademik kadro kısmındaki mantık hataları çıldırılacak boyutta, hele bir de karşılaştırma yapılıyor. Gazi makine URAP sıralamasında- bu sıralama ölçütü, öğrencilerin kariyerlerinden ziyade üniversitenin akademik çıktısına odaklanmıştır, türkiye çapında bu konuda en detaylı araştırmayı bu kuruluş yapmaktadır. - Türkiye'de ilk 4'te yer almış olmasına karşın TED'in esamesi bile görülmüyor.
Arkadaş Fırat'ı da ezmiş, bakmasını öneririm.
Aynı şekilde elektrik elektronik alanında da kayda değer bir sıralamaya sahiptir. Ve görüldüğü üzere TED'in ismi yok.
Elektrik bazında bakıldığında TED'de sadece 1 profesör 3 doçent varken, Gazi 13 profesör 6 doçent barındırır. Üstelik TED kontenjanı totalde 200, Gazininki 140 civarındadır.
Makine bazında bakıldığında TED'de 2 profesör 1 doçent varken, Gazi 23 profesör 7 doçente sahiptir...
Hocalar ayrıca incelendiğinde, TED elektrik bölümündeki bir elin parmağını geçmeyen hocalara bakalım,
Hüseyin Uğur Yıldız
Doç. Dr.
Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü
Bölüm Başkanı
ve TEK profesörü Prof. Erdem Yazgan
Şimdi Gazi elektrik hocalarına göz gezdirelim
TED hocalarının toplam alıntı sayısı neredeyse bu hocanın alıntı sayısına eşit...
ve dahası...
Akademik kısmı kenara bırakırsak sağladığı iş olanakları karşımıza çıkıyor, bununla ilgili LinkedIn verileri tam bir ışık tutmasa da genel fikir olarak kullanılabilir.
Ülkenin siyasi politikaları vs. sebebiyle bu dönemde en fazla yatırımlardan biri savunma sanayiiye yapılıyor. Bu firmaların maaşları da yerine göre gayet dolgun ve işleri de tatmin edici olabiliyor.
Esen kalın.
-
- bilkent
- bilkent
- bilkent
- bilkent
- ödtü
-
Fırat'ı ezip geçme niyetim yoktu da konu zaten Ankara'daki mühendislikleri sıralamaktı. Ben de başta sıralamamı Bilgisayar Mühendisliklerine göre yapmıştım. Çünkü kendim de Bilgisayar Mühendisliği okuduğum için orayı daha iyi biliyorum. TEDÜ'nün URAP sıralamalarında bulunmamasına şaşırmam çünkü fakülte daha 10 yıldır varken Gazi'nin Fırat'ın elektrik elektronik ve makine bölümleri uzun süredir var olan bölümler. Ama iş Bilgisayara gelince Gazi ve TOBB ETÜ arasında kuruluş olarak çok da bir fark yok. Gazi'yle TEDÜ arasında da o kadar fark yok. Ve Bilgisayar konusunda dediğim sıralamanın ben hâlâ geçerli olduğunu düşünüyorum. En azından lisans düzeyinde bir öğrenci için.
Tabi birkaç ay önce yaptığım kıyas denemesine gelirsek makine ve elektrik elektronikte belki Gazi'ye ayrı bir tier açılıp TEDÜ bir altına alınabilir veya Gazi, Hacettepe, TOBB ETÜ aynı tier'da sayılabilir. Bu sıralamayı o bölümlerle ilişkili olan insanların yapması daha doğru. TEDÜ'de de Makine lablarının imkanlarının Gazi'dekinden az olduğunu kabul ediyorum. Zaten fanatiklik niyetim olmadığı gibi üniversite hakkındaki görüşlerim de normalde aşırı olumlu değil. Bu görüşlerimin olumlu değil de nötr olduğunu yazılım mühendisliği üzerine yazdığım başka bir paylaşımda da görebilirsiniz.
Ha ama yine de bu "köklülüğün" ben hâlâ Gazi'ye yaramadığını düşünüyorum. Çünkü bu köklülük Gazi'nin ODTÜ'yle başa baş gitmesini sağlamadığı gibi güçlü bir devlet üniversitesi olmaması da kadrosunun bozulmasının AYBÜ gibi cemaat geçmişi olan bir üniversite gibi kolay olmasına yol açıyor. Bu kadar köklü bir kurum günün sonunda ODTÜ'yle değil de AYBÜ'yle yarışmaya başlamışsa (bu atıf sıralamalarında yok diyeceksiniz biliyorum da bu sıralamalara 10-15 yıl önce kurularak girmek 80'lerden beridir tek kurumda çalışan hocaların bulunduğu okullar varken zor) burada önemli bir sorun olduğunu düşünüyorum.
Tabi bu atıflara göre diyebilirsiniz ki "E atıflarda ODTÜ'yle başabaş? Daha ne istiyorsun ki?" ya da savunma sanayisindeki oranlara göre "e Gazi'de X TSKGV şirketindeki mühendis sayısı Çankaya/TEDÜ/Başkent'tekinin 2/3 katı" diyebilirsiniz. Atıflarda başa baş olması Gazi'de doktora yapmayı daha mantıklı kılabilir ama araştırma niyeti olmayıp sektöre atılmak isteyen birisi için bu veriler yeterli bir gösterge olmayabilir. Ya da savunma sanayisindeki üniversite mezunu oranları normalde mantıklı bir kriter olabilir ama onda da mezunları filtrelemek büyük bir sorun çünkü burada üniversitelerin son 5 yıldaki performanslarını anlayabilmemiz için üniversitelerin yüksek lisans/doktorada Gazi/Başkent/Çankaya/TEDÜ görmeden mezun olduğu gibi verileri de silebilmeliyiz ki lisans öğrencisinin istihdamlarını hesaplayabilelim. Buna Linkedin'den bakınca da mezuniyet yıllarını ve okullardan lisansta mı yoksa YL/doktorada mı mezun olduğunu filtreleyememiş olmamızdan dolayı Gazi'de elektronik ve makinede 30 yılın mezununu görebilirken Başkent'te bu 20 yıla, Çankaya'da ve TOBB ETÜ'de 15 yıla ve TEDÜ'de 10 yıla düşebiliyor. O nedenle filtreleyemeceğim bir veriyi de paylaşmak istemedim.
Dediğim gibi elektrik-elektronik ve makine için o bölümlerin öğrencileri ayrıca bir sıralama yapabilir. Benim elektrik-elektronik ve makine için yaptığım cevaplama denememi yanlış bulduysanız da üzgünüm. Belki lisans ve doktora düzeyleri için ayrı ayrı şeyleri değerlendiren bir sıralama da yapılabilir. Tekrar belirtmek istiyorum ki bu sıralamayı ben Bilgisayar Mühendisliği için yaptım ve bu kıyaslama denemesini de diğer bölümler için 1 saat bilgisayar başına oturarak yaptım.
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X