Şimdi Ara

Ankara’da Mühendislik Alanında En İyi Beş Üniversite (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
83
Cevap
1
Favori
10.895
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

GPA boostlama olayi harbi sacma olmus hahaha. Bilkent gpa gazlayan en sonuncu uni bile olamaz.

Bu arada sen turkceden a- aldin diye agliyorsan senden bir yol olmaz. Ilk 100'e girebilmek ve burs alabilmek icin, akademik calismalar yerine oturup test cozup tekrar tekrar oss'ye girerek zamanini bosa harcamissin. Bari GPA icin bu kadar uzulme. Yoksa bu gidisle ac karna Avrupa'da master yolu gorunuyor sana.

• ChangeOrBeCrushed C kullanıcısına yanıt

Geldi yine

Alzheimer da var herhalde ayni konuda 48031 defa mesaj atip hala kendi gercekliginizde kafanızdan uydurdigunuz bi gecmise gore yasadiginiza göre  

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • The Killing Road kullanıcısına yanıt

Hos buldum askim  

• ChangeOrBeCrushed C kullanıcısına yanıt

Hooşt uzak dur

• ODTÜ ve gazi mühendislik fakültesinde köklü ve oturmuş bi eğitim olarak hepsini donunda sallar. (Bilkent hariç) Objektif olarak yorum yapmayı toplum olarak öğrenmemiz lazım ODTÜ yü zaten bilen biliyor yorum yok. Gazinin müh fakültesi 1950lere dayanır Ankara devlet mühendislik mimarlık akademisi zamanında 1980 yılı olması lazım gazi üniversitesi bünyesine alınmıştır ki bilen yine zaten biliyor. Zaman içinde eğitim değişmiş olabilir ona bir lafım yok ama belli bi geçmişi var. Hacettepe özeline gelecek olursak inovasyona sahip bi okul. Yani yeniliği seviyor. Gaziye göre daha güncel olan günümüzü daha çok takip eden bi okul. Bölüm bazlı değerlendirmek de şart. TOBB u bilmiyorum ama hızlı bi çıkış yakalamış okul. Makine ve inşaatta ODTÜ ile gazi daha iyiyken bu arada ODTÜ zaten hepsinde daha iyidir. Diğer okullar için konuşalım. Hacettepe bilgisayar mühendisliğinde ve eem de daha iyidir. Hacettepeyi öne çıkaran en önemli şey ise iyi bir kampüsü olması vs gibi bazı faktörler. Dediğim gibi TOBB u henüz bilmiyorum ama iyi diyorlar. Bilkent içinde fazla yoruma gerek yok zaten. Yorum yapmak bize düşmez Bilkent hakkında :)

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

• Bildirimi görünce bu konu ismi ne alaka dedim bir an  

• ted nasıl ankaradan iyi aq

• damakcatlatan kullanıcısına yanıt

ted rezil bir üni. ingilizce eğitimine bilkent'ten iyi demiş bir de :D

• Ribas0 kullanıcısına yanıt

Bu konuda üniversiteleri kümelere bölsem muhtemelen şöyle yazardım:

S Rank: ODTÜ, Bilkent

A Rank: TOBB ETÜ, Hacettepe

B+ Rank: Ankara, Gazi, TEDÜ, Çankaya, AYBÜ

B- Rank: Başkent, Ankara Bilim, Atılım

C Rank: THKÜ, Ostim Teknik

Diğer yandan kampüs konusunda TEDÜ ve TOBB ETÜ bence aşağı yukarı eşittir. TEDÜ'nün kampüsü küçük ama şehrin merkezinde olduğundan Starbucks, Subway gibi şeyler için 10 dk Kızılay'a yürümek yetiyor. Küçük olsa da şehir üniversitesi iddiasını yansıtabilecek bir yer. TOBB ETÜ'yse biraz daha geniş ama şehrin biraz daha batısında. Metroyla ulaşımı TEDÜ kadar rahat değildir (Ankaray Kolej istasyonundan indiğin gibi okulda olmak vs. Söğütözü istasyonundan 10-15 dk yürümek) ve etrafında Millet Kütüphanesi, AŞTİ, ATO Congressium ve ARMADA'dan başka pek bir şey yok.

İngilizce eğitimde diğer okulları bilmiyorum ama TEDÜ ilk açıldığındaki katılığında değil. Diğer yandan İngilizce hocalarının da bazıları Bilkent'in eski ELS hocalarından oluşuyor. O açıdan Bilkent'in gerisindedir ama İngilizce eğitimde diğer hepsinin gerisinde kalacağını sanmam.

Akademik kadro konusunda TEDÜ artık o 4 üniversiteden daha fazlasının gerisinde kalabilir. Çünkü TEDÜ Mühendislik bana göre TEDÜ'nün en zayıf karnı. Hemen her parametre de bunu bir şekilde gösteriyor zaten.

Sosyal dersler konusunda Bilkent'le yakın olması doğal çünkü daha geçen yıla kadar 5 tane farklı alandan bölüm dışı seçmeli alma zorunluluğu + 2 serbest seçmeli + fakülte dışı ek dal zorunluluğu vardı. Tabi bu yıl zorunlu fakülte dışı ek dal kalktı ve bölüm dışı ortak çekirdek dersleri yerine LIBE ve TEDU kod adlı yeni zorunlu dersler geldi. O açıdan artık Bilkent'in gerisindedir. Hatta ODTÜ'nün de gerisinde olabilir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi alphe7 -- 7 Ağustos 2023; 15:16:50 >

• TED li arkadaşlar ted reklamı yapmış galiba. Arayada yan unsur olarak ODTÜ bilkent sıkıştırmışlar. Bizde arkadaşlar olarak üniveristeleri değerlendirdik.
    1.ODTÜ
    2. Bilkent
    3. Hacettepe
    Evet bunu herkes kabul eder. Listenin inandırıcı olması için bunlar olmalı. Şimdi asıl reklamı yapılan şeye doğru ilerlemeli. Bu reklamı yapılacak şey vakıf ünv ise bilkent yanına bir vakıf daha eklemeli evet buna en uygun olan şu sıralar çıkışta olan TOBB bunuda ekledik mi işlem tamam. Şimdi asıl reklam yapılmak istenen hedef evet bingo TED eklendi mi olay tamamdır. Mezunları birbirini desteklermiş. Diğer üniversitelerin mezunları birbirini gördüğü yerde dövüyor.
    4.TOBB
    5.TED
    İşlem tamamdır. TED ile bunlar aynı listede. Bilinç altına verilmek istenen mesaj verilmiştir. Kısaca reklam kokan hareketler.

• alphe7 kullanıcısına yanıt

Müsadenle bu listeyi kullanıyorum ve aynen katılıyorum

S Rank: ODTÜ, Bilkent

A Rank: TOBB ETÜ, Hacettepe

B+ Rank: Ankara, Gazi, AYBÜ, Çankaya, TEDÜ

B- Rank: Başkent, Ankara Bilim, Atılım

C Rank: THKÜ, Ostim Teknik

Dün akademik link tercih proğramında tedü için pek olumlu konuşmadı. Büyük beklentilerle kuruldu ama beklentileri karşılayamadı dedi.

GPA dan sonrasını okumadım yeni gördüm konuyu argümanları curve sistemi olmuş katalog olunca havuz derslerinden Fizik 102 nin dönem ortalaması 1.86 oluyor

(Sizin döneminizde daha yüksektir hocam bizde ödevleri kaldırıp tüm harf notu puanlarını 5 puan arttırdılar sonuç böyle oldu.)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-798C79D8E -- 7 Ağustos 2023; 16:17:48 >
    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Hadi bende listemi yapayım. Doğru liste
    ODTÜ>Bilkent>Hacettepe> TOBB>AYBÜ
    Ankara'da okunacak 5 üniversite. Bu üniversiteler pişman etmez.

• Mehdem0123 M kullanıcısına yanıt

Aslında bence bu beklentinin ne olduğuyla da alakalı.

TEDÜ'yü Ankara'da Bilkent'in daha şehir merkezinde olan sürümü gibi ve Amerikan üniversitelerinin formatına daha yakın bir üniversite olması için kurdular. Bunun için kurulurken iyi hocalar almaya da çalıştılar. Ama üniversite 5 yıllık planlarında yazdıkları hızla büyüyemedi. Mesela ortak çekirdek dersleri açılırken plan fakültesi şimdilik olmayan bölümlerin hocalarını az da olsa burada istihdam ederken zamanla o diğer bölümleri kurarak ortak çekirdekle hem bölüm öğrencilerini hem bölüm dışı öğrencileri okutmaktı ama bazı bölümler açılamayınca bu plan tutmadı. Mesela Hukuk Fakültesi bölümü açma planı hâlâ var ama çok da ilerleyemediler ya da tarih bölümü açma planları varken açamadılar. Mimarlık ve Tasarım Fakültesi ise yine beklenen hıza yakın bir şekilde büyüyebildi. Hoca konusunda da Bilgisayar Mühendisliğinin yaşadığı korozyonu yaşamadılar.

Mühendislik Fakültesi konusunda plan Bilgisayar Mühendisliği'ni Bilkent'e benzer şekilde kurgularken diğerlerini ODTÜ'ye yakın bir şekilde kurgulamaktı. Hatta ODTÜ İnşaat Mühendisliği bölüm başkanı Güney Özcebe hoca ODTÜ Mühendislik dekanı olamayınca bizim üniversitenin fakültesinin kurucu dekanı oldu. Üniversite ilk yıllarında Elektrik Elektronik ve Makine daha çok rağbet görüp Bilgisayar'a talep yine yeterli olunca ve İnşaat balon gibi patlamayınca liberal eğitim sistemi yine az buçuk işleyebiliyordu. Ama şu an Bilgisayar Mühendisliği bölümü öyle tuttu ki diğer mühendislik bölümlerinin 2 hatta 3 katı hocası olmasına rağmen sorunlar yaşanıyor. Üstelik Bilgisayar bölümü Dünya genelinde yükselirken Türkiye'de üst üste ekonomik sorunların çıkması ve yurt dışında da hocalara olan talebin artması TEDÜ'nün orijinal Bilgisayar Mühendisliği kadrosundaki 1 kişi hariç herkesin ABD'ye ve Avrupa'ya göçmesiyle sonuçlandı. Şu an 2. dalga hocalarda bile ABD'de gidenler oldu. Bunun üstüne Ankara'da diğer üniversiteler de (Ankara Medipol, OSTİM Teknik gibi) Bilgisayar Mühendisliği açmaya çalışınca ve ülkede beyin göçü de artınca sonuç yeni hocaların eskisi kadar nitelikli olmaması oldu. Tabi bu sorunlar Bilgisayar, Yazılım ve Elektrik-Elektronik bölümlerinde yaşansa bile Makine, İnşaat ve Endüstri bölümlerinde böyle bir göç yaşanmadı. O açıdan oralarda aslında eğitim hâlâ belli bir kaliteyi koruyor. Ama TEDÜ sırf Bilgisayar Mühendisliği için Mühendislik Programları üzerinden seçilirken Makine, Endüstri, İnşaat için sıralaması fazla yüksek olunca da burslu öğrenciler üzerinden bu rekabeti sürdüremiyor. TEDÜ'nün bu 3 bölümü her ne kadar kötü bölümler olmasa bile 20 binde olan birisi Makine istese YTÜ yerine elbette kalkıp TEDÜ'yü düşünmez ya da İnşaat istese Boğaziçi yerine TEDÜ'ye gitmez. Öyle olunca da oraya bir öğrenci talebi olmuyor ve sonuç olarak az mezun da her ne kadar iyi yerlerde iş bulup iyi yerlerde yüksek lisans yapsa bile o kadar az mezun üniversite reklamı yapmaya yetmiyor. 200 kişilik Bilgisayar + Yazılım (ki bu sadece 1 yılda bölüm seçenlerin miktarı) için de tabi işler o kadar kolay olmuyor.

Ama İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi ve Mimarlık Tasarım Fakültesi hedeflerine biraz daha ulaşabildi. İİBF bölümlerinde hoca kalitesi çok daha iyi. Eski Merkez Bankası başkanını veya Endonezya siyaseti üzerine araştırma yapan bir hoca bulabiliyorsun. Bölümler akredite olduğu gibi Pearson sınavına girerek uluslararası geçerlilikte bir diploma daha alınabiliyor. Ama İİBF'nin de liberal eğitim kapsamında sayılması yüzünden orası o kadar bilinmiyor ve orası da niteliği nispeten daha düşük öğrencilerle iş yapmakla sınanıyor. Bir mühendislik öğrencisi programlama 2 dersinde sürünürken öylesine aldığı makroekonomi dersini öğrenci niteliksizliğinden çan ile en az BB ile verebiliyor. Mimarlık bölümleri de aynı şekilde akredite ve yeni açtıkları Görsel İletişim Tasarım bölümüne Bilkent İletişim Tasarım bölümünden hoca alabildiler. O konuda da farklı planları var ve zamanla stüdyo yatırımı yapabilecekler gibi duruyor. Tabi onlara havalı iPad Pro'lar veya Wacom Cintiq'ler alınana kadar Bilgisayar Mühendisliğinin Oculus Quest 3'lerini sokacak laboratuvar bulmaları gerekecek.

Toparlayacak olursam TEDÜ'nün her alanda beklentilerine ulaşamadığı açık ama yine de bazı konularda tercih etmek için fena bir yer olmayabilir. İİBF'si bence EA'dan tercih edecek olan için bir fırsat ve Mimarlık Tasarım Fakültesi iyiye gidiyor gibi görünüyor. Eğitim Fakültesinin kalitesine de önem verdiklerini yine görebiliyorum. TEDÜ genel anlamda eğitimini kaliteli verme konusunda bir gayret gösteriyor. (Deprem sürecinde finallerin yüz yüze olmasından taviz vermediler ve kopya ihtimalini yüksek gördükleri derslerde vize ve finalleri yerine göre tamamen iptal edip öncelikleri ödevlere, lablara ve projelere verdiler) Kendini daha iyi bir pozisyonda görmek için çabalıyorlar ama bir yandan %90 öğrenci geliriyle (YÖK'ün vakıf üniversiteleriyle ilgili bir raporunda görmüştüm) Bilkent'le (TAV Havalimanlarının geliri bile Bilkent Üniversitesi'ne akıyor. Aynı rapora göre Bilkent öğrenci gelirine %50 civarı bağımlıydı diye hatırlıyorum) TOBB'la (Direkt odaların ve borsaların birliğinin varlığıyla rekabet demek) TED'in (daha kendi kolejlerinden anca gelir elde edebiliyorlar. TED Ankara Koleji'ni dev gibi bir yer yapmak da kendilerine bu rekabette çok yardımcı olmuyor ve TEDÜ'nün de Bahçeşehir gibi arkadan pohpohlanan ve yabancı zengin öğrenci yolan bir üniversite olmasındansa kendi ayakları üstünde durabilmeye çalışmasını yeğliyorlar gibi görünüyor) rekabet etmesi kolay bir iş değil ve nitekim şimdi de bu konuda zorlanıyorlar. Eskiden (geçen yıla kadar) en azından ortak çekirdek (5 farklı alandan zorunlu seçmeli almak), ek dal (fakülte dışından yan dal tadında bölüm okuma zorunluluğu) gibi şeylerin varlığı ve şimdi de bir ölçüde olan liberal eğitim (bölümünü sonra seçebilme olanağı) aslında gayet iyi fikirler olmasına rağmen öğrencilerce liberal eğitim kötü yönde kullanılıyor. Ve yeni rektör her ne kadar akreditasyonları, üniversiteler arası koordinasyona ve işbirliklerine önem verse de ortak çekirdek ve ek dal gibi şeyleri çöpe atıp yerine daha garip zorunlu dersler koydu. Bundan da (ben bundan etkilenmesem de) pek hoşnut olduğumu söyleyemem. Yine de yan dal konusunda fakülteler arasında geçiş hâlâ var, İngilizce eğitimi hâlâ fena değil, Bilgisayar-Yazılım-Elektronik dışında bölümlerde kalite hâlâ korunuyor ve Bilgisayar-Yazılım konusunda işleri daha düzgün yapmak için çabalıyorlar. Eğer TEDÜ'nün güçlü olduğu yönler insanların arzuladığı bir şeyse ve zayıf yönleri insanlar için o kadar da büyük bir sorun değilse TEDÜ yine de Mühendislik Fakültesi bence en zayıf karnı olmasına rağmen yine de yazılabilir.

Reklam yapmak istemiyorum ama bu yıl DH Forum'a yazılanları geç görebildim. Yine de eğer hâlâ kararsız olan varsa https://forum.donanimhaber.com/mesaj/yonlen/153358187 başlığında ben geçen yıl bunları yazmıştım. Bugün bu yazıyı biraz daha güncelledim. Bölüm ile ilgili daha spesifik şeyleri de burada bulabilirsiniz.

Emeğine sağlık bilgilendirici yazı olmuş. O zaman TED kuruluşunda beklediği ivmeyi kazanamadı ama ileride dediğiniz aksilikler olmaz diyelim. Yazdığınız yazılardan Ankara'daki üniversitelere hakimsin belli. Hatta yukarıda yaptığım sıralamaya aynen katılıyorum. Belki daha erken görseydim TED incelerdim. Ama şimdi tercihimi yaptım. Büyük ihtimalle AYBÜ ceng gelecek. Hakkımızda hayırlısı.

Yok be Ankara, Gazi, TEDÜ, AYBÜ, Çankaya arasında bir tercih yaptığında bir alanda kalite iyi olsa ötekinde bir şeyler batıyor. Ankara ve Çankaya'yı seçtiğinde kampüs uzaklığından batıyorsun, Gazi seçsen bölüm dili ve daha donanım ağırlıklı olmasından batıyorsun TEDÜ'yü seçsen kalabalık bölümden batıyorsun. O beşinde artık tamamen ihtiyaca göre tercih yapmak bence daha mantıklı. Atıyorum aynı zamanda ekonomi dersi almak istiyorsan Ankara Üniversitesi yerine TEDÜ seçmek çok daha mantıklı olabilir ya da Çankaya veya AYBÜ'deki belli bir lab işine yarayacaksa oralar daha mantıklı olabilir vesaire. O açıdan onlar arasında bir sıralama yapmanın bence pek de bir anlamı yok.

Hayırlısı olsun. Umarım hakkınızda hayırlısı olur. Yine de TEDÜ size uyabilecekse tercih listesinin bir köşesine sıkıştırabilirsiniz. Ne de olsa Mühendislik Programları diye Ankara dışında bilen çok kimse yok. O konuda TEDÜ eğer sundukları seçen öğrenciye uyacaksa o kadar da kötü bir fikir değil.

Teşekkürler. Hepimiz hakkında hayırlısı neyse olur inşaallah.

• A artik 95le mi aliniyo yuh

• 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.