Gerçekten anlamadığım bir konu var
Arkadaşlar vakıf üniversitelerinde bilgisayar mühendisliği burslu kısım genelde ilk 30k oluyor. Genelde kontenjanlar 10-15 oluyor diğer kısım yani %50 burslu kısım 80-150 bin arasında olurken paralı kısım 200 bin üstü oluyor veya kontenjan dolmuyor. Kısaca toplamda 100 kontenjan olan bir vakıf Üniversitesi düşünelim bunun ilk 15 iyi sonraki 20-25 orta diyelim geri kalan 50-60 kişi düşük netlerle gelen öğrencilerden oluşuyor.
1. Bu sınıfa giren hoca kime göre neye göre ders anlatacak.
2. İlk 15 öğrenci rekabet olmadığı ortamda kendini nasıl geliştirecek.
3. Buradan mezun oldun firmalar bu diplomaya bakınca neye göre değerlendiriyor.
Not: bazı üniversitelerde bu fark az iken bazı vakıf üniversitelerinde bu fark çok fazla. Buraların burslu kısmını tercih edenler bunlara bakıyor mu.
Mesela bir vakıf üniversitesi bilgisayar mühendisliği burslu kısmı 24 bin paralı kısmı 300 bin değil kontenjan dolmamış.
Gazi, Aybü, estü ceng yükseliş trendinde.
ÖSYM sıralama şuan yok ama yaban puanlara baktım
Gazi ceng...... Geçen sene 492 puanla kapatırken bu sene 504 puanla kapatmış. (Fark 12 puan)
Aybü ceng: geçen sene 485 puanla kapatırken bu sene 495 puanla kapatmış. (Fark 10 puan)
Eskişehir teknik geçen sene 493 puanla kapatırken bu sene 500 puanla kapatmış. ( fark 7 puan)
Vakıf üniversiteleri düşüşü sürüyor. Örneğin
Maltepe burslu, atılım burslu, TOBB ücretli, koç ücretli, ODTÜ KKTC, istanbul aydın burslu bölümleri ham puan olarak geçen sene bunların üzerinde veya yakınken şimdi hepsinin altına inmiş. Tahmini sıralamam
Gazi ceng (mühendislik).....22 k iken 16 k
Eski şehir ceng...... 21 k ile 18 k
Aybü ceng..... 27 k iken 21 k olmuş.
Şimdi sorayım hani ceng balonu patlamıştı. Sadece vakıflarda düşüş var. Artık insanlar x üniversitesi bilgisayar mühendisliği ama bursluyum demek istemiyor. Yada 500 puanla gidip 390 puanlı kişilerin arasında olmak istemiyor. Koç sabancı bilkent olmadıktan sonra. Yada ekonomi olarak devlette okurum aileme yük olmam diyor. Çünkü vakıfta ortamda orta halli insanlar zorlanır. Sebebi her neyse ilgide düşüş var. Ücretliler zaten düşüşte burslular bile düşüşe geçti. Kısaca istanbul Ankara izmir'de ceng balonu patlamadı. Sıralamalar geldiğinde görecekler. Sadece vakıflarda patladı.
Not: deü ceng 507 puanla kapatırken gazi mühendisliğin 504 olması farkın azaldığını gösteriyor. (Güncel bilgi deü 14 k iken gazi 16 k olmuş fark azalmış.) ceng Ankara'da devlet üniveristesinde okınur.
Sisteme giremedim. Kimler kaç sıralama ile girdi.
AYBÜ ceng kaçla kapatır?
Ankara yıldırım beyazıt üniversitesi bilgisayar mühendisliği (%100 İngilizce) bir önceki sene sıralaması ı 37 k iken geçen sene 27.5 k kapatmış. Sizce bu sene kaçla kapatır.
İkinci olarak AYBÜ yazılım mühendisliği (%100 İngilizce) 34 k olan yer sizce kaçla kapatır.
Silinsin
İsmi lazım değil bazı vakıf üniversiteleri organize bir şekilde forumda şişiriliyor. Demek tanırım grupları buralara kadar sızmış. Baktım ostim Teknik boynu bükük kalmış. Bende bu tercih dönemini kaçırdım. Ama seneye son ana kadar ostim teknik lobisi yapacam. Bakın arkadaşlar ben ostim Teknik yazmadım ama mağdurun yanındayım. Benimle olmak isteyen var mı? Gelecek sene için hazır olsunlar. Ostim Teknik bu üniversitelerden ne farkı var. Aynı kalitede ünşversite Ostim'de Teknik bir üniversite... Ostim Teknik
Üniversite sınavlarında OBP çıkmazı
Bu OBP olayına çözüm bulmalılar bazı özel liseler parayı bas OBP yi yükselt havasında. Devletin denetleme olayını ciddiyetle yapması gerekli. Maalesef buna karşın devlet okullarında öğretmenler ise kuyumcu terazisi mantığıyla not veriyor. Bunun orta yolu bulunmalı. Sırf bu not sıkıntısı yüzünden özellere geçenler var. Mesela bildiğim bir lisede sınıf öğrencilerinin matematik ortalaması 20 yanliş duymadınız yazıyla yirmi. Burada sorun öğrenci mi öğretmen mi. Yada mi bu öğretmen özelde bu notları verebilir mi? Benim bildiğim bir sınıfta ortalama 50 aşağındaysa sıkıntı vardır.
Kısaca geleceği etkileyen bir sınavda lisede verilen notlar belli bir sistematik doğrultusunda verilmelidir.
Fatih portakal bir twitinde paylaşmış.
Yorumsuz.
Arkadaşlar arkadaşım uçak ve uzay mühendisliği yazmayı düşünüyor malum bölüm mezunlarına ulaşamıyor. Savunma sanayi ve uçak firmalarında çalışabileceği ayrıca yurt dışı olarak önü açık olduğunu biliyor. Geçen sene sıralama şu şekilde
ODTÜ uçak ve uzay mühendisliği 5000
İzmir ekonomi üniversitesi (Burslu) 19 k
Ankara yıldırım beyazıt üniversitesi (Aybü) 40 k
Atılım üniversitesi (Burslu) 41 k
Yazacağı bu üniversiteler ama ODTÜ'ye sıralaması yetmeyecek gibi tavsiye eder misiniz?
17 k - 22 k arası beklerken 35 k gelmiş tek hedefim Ankara'da ceng okumaktı. Bu hayalimde kalmadı. Diş hekimliği bana göre değil. Mezun yolu göründü. Ne biçim yığılma olmuş. El veda Ankara'da ceng okuma hayalim.
Arkadaşlar ekşi sözlükte üniversiteler hakkında yorumlara bakayım dedim. Tercih yapmamaya karar verdim 😂 buraya göre hiç bir üniversite de okunmaz.
Ankara üniversitesi.... Dağın başında it bağlasan orada durmaz okunmaz. Sakın mühendislik fakültesine gitmeyin , mühendislik fakültesi üvey evlat. Gereksiz bölümler açtılar, hocalar yetersiz, bu eleştirilere Yok diyenlere sus konuşma tarzı yazılar.
Aybü.... Tarikat yuvası, kötü, şehirden uzak.... ancak merkezi fakültelerden habersiz yorumlar var. Bizim üniversite iyidir tıp, diş hekimliği, mühendislik fakültesi,hukul fakültesi merkezi konumdadır.
cemaat vs yok diyenlere sus konuşma tarzı yazılar
Gazi üniversitesi.... Eski binası var. Üflesen yıkılacak hocalar teknik eğitim mezunu vs yok bina eski ülkücü yuvası vs ama eğitim iyi diyenlere sus konuşma yazıları.
Dokuz Eylül.... Dağın başında kurulmuş, ulaşım zormuş sırf bunun için öğrenci video çekmiş ama yine sus konuşma
Marmara üniversitesi.... Lise 5 düzeyinde eğitim veren kampüsüne ulaşım sıkıntılı. Karşı çıkarsan sus konuşma.
Diğer üniversiteler yazmıyorum bile. Ege, Hacettepe, istanbul ünv. Boğaziçi, vs hepsini okuyan yüzde 30-40 olumlu yorum ise yüzde 60-70 olumsuz yorum.
Dikkat çeken kendi mezun olduğu üniversite olunca canım üniversitem ancak başka üniversite ye gelince eleştir sus konuşma tarzı yazılar. Egosunu tatmin yolu. Ben baktım tercih yapmayacağım galiba. ( şaka bir yana tercih sürecinde başka kaynaklar bulun, buradan her üniversitenin her bölüm'de okuyan vardır onlarla iletişime geçin)
Bu süreçte başarılar....
Son Giriş: 2 ay önce
Son Mesaj Zamanı: 3 ay
Gerçek Toplam Mesaj Sayısı: 375
İkinci El Bölümü Mesajları: 0
Konularının görüntülenme sayısı: 60.143 (Bu ay: 2.896)
Toplam aldığı artı oy sayısı: 145 (Bu hafta: 0)
En çok mesaj yazdığı forum bölümü: Eğitim ve Sınavlar