Şimdi Ara

Ankara'da toz! (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
31
Cevap
1
Favori
1.511
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
6 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş
  • Orta refüjdeki ağacı kesin çiçeği de koparın anasını satayım, emisyonu da dayayalım hep beraber 2050'yi göremeden geberip gidelim.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • keske bizim burdada sadece toz olsa arabayi her hafta sirkeyle yikiyorum sehrin merkezinde cimento fabrikasi haftada 2 3 kez tum bacayi aciyorlar evin yaninda sehrin ortasi 2 buyuk insaat malzemecisi kum cimento kirec kuruldugu yerin yolu toprak yol arsaymis asfalt olmazmis dedigim yerde Elazig merkez sukredin halinize gecen gun bi yere gitmek icin arabaya bindim camlari silecekler bile temizlemedim sirkeli su hazirlamisim temizleyip oyle ciktim yola

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  •  Ankara'da toz!

Toz normal,her yer beton.Melih Gökçek deyip geçmeyin adam eskiye nazaran çalışmaya başladı.Hükumet taraftarı değilim ama Melih Dayı çalışıyor.
  • Forumdaki bazı insanların beyni olduğundan gerçekten şüpheliyim.

27 senedir Ankara'da yaşıyorum 27 senedir aynı toz toprak oluyor. Biriside heryer beton demiş. La heryer beton olsaydı toprak nereden kalkıpta toz olacak. Zekaya gel adamdaki.
  • Bursa'da rezalet durumda. Türkiye'nin genel sorunu bu herhalde. Ülkenin yarısı şantiye yeri. Kalan yarısıda eğitimsiz ağır vasıta şöförlerinin tedbirsiz şekilde sürdüğü hafriyat ve yük kamyonlarının istilası hakkında. Sıçrattıkları kum, taş, çakıl da cabası. Allah kahretsin bunları.
  • ankarada toz olmasının çok basit bir sebebi var iklim. nemli yerde toz daha az oluyor, mesela istanbulda yaşayın dediğimi anlayacaksınız.
  • Tozdan dolayı araçlar kirleniyor evet ama ciğerlerimiz bu toza maruz kalarak acaba ne kadar daha dayanabilecek? Yaşlılıkta artık her tür hastalıkla uğraşıp dururuz Türk insanı olarak.

''Bağa bişiy olmaz agaa'' diyenleri tenzih ederim.
  • Ben de biraz rahatlayayım.

Doğru, İç Anadolu biraz toz coğrafyası. Ama bir şehirde toz varsa orada şehricilik yoktur veya eksiktir. Barselona, bütün güney İtalya (ki güneyi fakirdir İtalya'nın), Korsika... Buralar da toz coğrafyası ama şehirde yok. Ankara'da var. İstabul'un altı tarafı deniz, rüzgar ve Ankara'nın iki katı yağış alır, İstanbul da toz içinde. Bizdeki şehirvciliği Stuttgart'ta, Berlin'de yapsanız emin olun oraları da toz olur. 50'lerde tozluymuş zaten, fotograflardan anlaşılıyor, yaşlılardan duyuyoruz.

Anaplan yok. 1:50.000'lik planları devlet planlamasından çılaralım belediyeler parselleyebilsin, pardon planlasın, demişlerdi ya... Mimarlar Odası falan itiraz etmişti, halk tabii ki ne olduğunu anlamamıştı. İşte onlar yok. Olan planlar delik deşik oldu. 1:5000 planla şehirde plan kalmadı. Ana drenajlar, ana yol hatları, rüzgar rejimleri hesaplanmadan şehirler büyüdü. Toz eskiden de vardı, doğru ama bu kadar harcamadan sonra olmayabilirdi.

Yanlış ölçeğin alameti zaten, çiçeklendirilmiş otoyol goncaları, saksı kadar yerlere dikilen göstermelik ağaçlardır. Betondan çıkmış gibi duran süs ağaçlarından başka ağaçlar olması lazım. Ağaçtan istifade edilecekse yolun iki kenarında geniş alanlara yayılmalı. Hem yol zemnini stabilize eder, hem kenti gürültü ve eksozdan korur. Kavşaklarda kalan üçgenciklerin yeşertilmesinin bir tesiri yok. Bunlar kent planı değil, dekorasyon. Yağmuru, birikmiş tozu arıtabilmek için kullanmak gibi şeyler büyük ölçekle olur. Çiçek bakımı çok pahalı, sadece arabaların dolaştığı yerlere neden yapılır bilmem. Geniş yeşil ağaçlıklı alanlar, veya doğal halini kaybetmemiş çayırlar ayrılmalıydı. Geçmiş olsun.

Biraz da insanlarda bilinç olması lazım. Çoğu kamyonlarda branda yok. Kanunen şantiyelerden havuzdan geçerek çıkmaları lazım. Şikayet eden yok. Halbuki vatandaş bilinçli olsa, "il çevre komisyonu"na şikayet etse belki kendi mahallesini kurtaracak.

Dubrovnik'te gördüm. Adam binannın önündeki basamağı düzeltiyor. Mermer kesiliyor, yanında bir kişi elektrkli süpürgeyle bekliyor. Orası sokak, elektrkli süpürgeyle süpürüyorlar. Toz yayılmadan yakalıyor.

• Meteoroloji uyardı, Ankara nin güneyinde toz tasinimi olacak. Bu da ayrı bir bilgi olsun.

• Ben Tokat Erbaa'dayım.Burada değişik uygulamalar mevcut; mesela yol yapımı var, yol kazılıyor, haftalarca hatta aylarca öyle bekliyor.Bakın normal asfalt öncesi dökülmemeiş durumda oluyor bu olay.Sonra o yol ve yollar tozmasın diye tankerlerle ıslatılıp, çamur deryasına dönüyor.E tabi kuruyor yollar bir süre sonra, bu sefer oturmuş toprak ta tozmaya başlıyor ve hem çamur hem de toz deryası içinde kalıyoruz.Arabam lacivert ve yıkayıp eve gelene kadar muhakkak ıslatılıp çamur deryasına dönmüş bir yere denk geliyorum, sinirler fora.Ben ki lastikleri parlatırken altta kalan kısım da siyah olsun diye arabayı hareket ettirip tekrar silen adamım, nasıl zoruma gittiğini anlatamam.Allahtan kapalı garaj var da kalan temizliği orada yapıp aracı bırakıyorum.3-4 gün temiz kalabiliyor :D
  • Memleketin tozunu toprağını öpeyim hemşo kıymetini bil, solu doya doya çek içine..

• 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.