Şimdi Ara

Apartman Isı Paylaşım (ısı pay ölçer) Sistemleri Hakkında. (merkezi sistem) (13. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
1.797
Cevap
50
Favori
623.779
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1112131415
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: emrahsnr

burdaki sistemler yerine çoğunluk onayıyla merkez sistemden bireysel kombili sisteme geçmek mümkün anladıgım kadarıyla....???

şuan için birçok yerde mümkün değil çünkü toplamda belli bir metrekarenin (sanırın 1000 veya 2000 m2) üzerinde olan yapılarda merkezi sistem zorunlu.
  • quote:

burdaki sistemler yerine çoğunluk onayıyla merkez sistemden bireysel kombili sisteme geçmek mümkün anladıgım kadarıyla....???

yukardaki soruma ilaveten, doğalgazla merkezi olarak ısınan bir binada ağaşıdaki dönüşümlerin maliyeti ne olur tahminen?

1. merkeziden bireysel kombili sisteme
    2. merkeziden ısıpay ölçerli sisteme
    3. merkeziden kalorimetreli sisteme

burdaki yorumlardan ısıpay ölçerin yarardan çok zarar getirdiği kanısına vardım. dolaysııyla mantıklı olan 1 veya 3 gibi....ama bunların hangisi mantıklı olur? maliyeti ne olur?

gerçi ben oturduğum apartmanda bir görüş birliğine varılacağını sanmıyorum ya (varılmış olsa şimdiye çoktan bireysel kombili sisteme geçilirdi ama 14 dairenin 7si arsa sahibine ait olduğu için bişey yapılamıyor sanırım-ben yeni taşındım çünkü, iç meseleleri bilmiyorum, yöneticimiz de pek ilgilenemiyor karı-koca çalışan insanlar, onların da yapavcak bişeyi yok).

kazan illa değişmeli mi? yoksa ilaveler mi yapılmaı ısıpay ölçer yada kalorimetre sistemi için? bunu anlamak için sanırım illa ki bir firma ile görüşmemiz gerekecek. kendimizin anlama şansı var mı?

cevaplar için şimdiden teşekkür ederim.

• Merkezi ısıtmadan bireysel ısınmaya geçiş nasıl olur acaba bilgisi olan var mı?
  • Bu tür konularda ortaklık sevmediğim için şehir dışına müstakil eve taşınıyorum.

Eski 40 - 50 yıllık bir ev alıp uygun fiyata elden geçirip klima ile ısınacağım.
  • Lütfen hafiften sabredip okuyunuz
    Sene 2002; yer Beylikdüzü Büyükşehir, yakıt Fuel oil, daire 72 m2, tüm aidat ısınma dahil yıl boyunca 45 Milyon TL. Kira 85 Milyon TL.
    Bir kıyamettir gidiyor, "BİREYSEL ISINMAYA GEÇİYORUZ ARTIK HERKES YAKTIĞINI ÖDEYECEK VESSELAM"
    Birileri çıktı dedi ki; Yapmayın etmeyin...!!! bireysel ısınma tamamen zarardır dedi" Ben durur muyum hemen muhalif damarım kabardı; YOK KARDEŞİM BEN BEKARIM VE ÇALIŞIYORUM SİZİN ISINMA PARANIZI NEDEN BEN ÖDEYEYİM" dedim. Kurnazız ya
    Bir Kombi alırız mübarek UZAY MEKİĞİ bir hayranlıkla bakıyorum, işte beni "SÜLÜKLERDEN" kurtaracak alet dedim, hatta demeye kalmadı kış geldi.
    Buraya Dikkat...!!! sadece Doğalgaz gideri çıktı mı 70 Milyona bu arada Kıçım da donuyor vesselam
    Bu arada bayram 9 gün ve kış olduğu için evdeyim ay sonunda fatura yazar mı 125 MİLYON bankaya ISINMA PARASI ÖDEMEK İÇİN KREDİ ÇEKER MİYİM Düşünün yazın yaptığım muhalefeti hatırlayıp kendimi RAKIYA VERİR MİYİM kendime gün yüzü görmemiş küfürler eder miyim; pek tabii ki EVET.
    Gelelim mevzuya; Ben şimdi 240 daireli bir sitede Denetim Kurulu Başkanıyım. 2011 yazında Mantolama yaptık bize dediler ki mantolama 30% kar ettirir, YALAN.... Doğru bilgiler aşağıdadır;
    2010-2011 (mantolama yok) Doğalgaz harcaması (birim fiyatı 0,974 TL) = 171,490 m3 / harcanan bedel = 166,969,000 TL / ısıtılan m2 toplamı = 16.980 m2 / m2 başına yıllık ısınma bedeli = 9,83 TL x 70 m2 daire =
    688 TL Daireye ısınma maliyeti.
    2011-2012 (mantolama VAR) Doğalgaz harcaması (Zamlı birim fiyatı 1,11 TL)= 146,484 m3 (Nisan faturası yok) / harcanan bedel = 162,187,000 TL / ısıtılan m2 toplamı = 16.980 m2 / m2 başına yıllık ısınma bedeli = 9,55 TL x 70 m2 daire =
    668 TL Daireye ısınma maliyeti.
    Esas soru 70 M2 bir daireyi (ÇOK İYİ ISINARAK) 668 TL den daha ekonomik ısıtmak kafadan mümkün değil.
    ISI PAY ÖLÇER Dediğimiz şey aynen yukarıda yazdığım gibi BÜYÜK BİR KAZIĞA benziyor.

• Isı pay ölçer nasıl kazık olur yahu? Şimdi akıl var mantık var..Ben merkezi sistem doğalgazlı bir evde oturuyorum..Merkezi sistem 24 saat yanıyor kazan ısısı gündüz 50 derece akşamları da 60 derece oluyor.Bu şekilde evimin iki odası 28-29 derece oluyor.sıcaktan rahatsız oluyorum..Diğer odaları da 24-25 derece..Ben şimdi termostatik vana kullanarak istediğim odayı 21 derecede tutacağım istediğim odaları da en düşük derecede tutacağım..Evde olmadığım zamanlar da her odayı en düşüğe ayarlayıp gideceğim..Bütün apartman sakinleri mecburen aynı şeyi yapacak..Bu da hem genel faturayı azaltacak hem de birey başına düşen faturayı azaltacak..

Daha önce aşırı sıcaktan şikayet ettiğim zaman yönetici bana fazla ısınan odalardaki petekleri kısmamı tavsiye ediyordu..Şimdi bunuben istediğim zaman yapacağım ve kıstığım zaman da kar edeceğim..Bunun neresi kazık oluyor?

Mantolama yaptırıpta yüzde 1 kar edilir mi yahu? Bence sizin çalıştığınız firmalar kötü niyetli ve sizi de çok saf bulduklarından olsa gerek kazıklamışlar..geçmiş olsun..

• İyi de sen benim kazıklandığımı birim fiyata bakarak söylemişin Mübarek Oysa bakacağın değer m3 olmalıydı. M3 bazında düşürmüşüz (14,58%) zaten, öte yandan 12,25% devletin zammı etti mi 26% tasarruf.
    Kazık Devletin fiyatında diğer taraftan Allah'ın (c.c) hikmeti olan son 20 yılın soğuğunda zaten
    Varsayalım ISI PAY ÖLÇER ile ayda 10% tasarruf sağladık. Bu da tasarruf olarak yıllık 15.000 TL ye tekabül etti.
    Bizim site olarak bu sisteme vereceğimiz bedel 120.000 TL. Ayrıca aylık okuma bedellerinin aylık 2 € daire başına toplamda 480 €, yıllık maliyeti x 8 ay olsa 8.832 TL Adama sormazlar mı "be mübarek sen 10 (ON) yılda edeceğin tasarrufu kafadan ve peşin olarak "sistem" denen şeye verdin. Sana kalan baki kazık yıllık 8,832 TL de CABASI
    Dikkatli Okumanı tavsiye ederim bu BİR, Bu kış son 20 yılın en soğuk kışıydı (bkz meteoroloji) bu İKİ, ben senin yerinde olsam memnun olduğum bir sistemi memnun olmayanlarla dolu (benim gibi) bir sitede ne işim var derim bu da etti ÜÇ, selamlar.

• quote:

Orijinalden alıntı: x15

Isı pay ölçer nasıl kazık olur yahu? Şimdi akıl var mantık var..Ben merkezi sistem doğalgazlı bir evde oturuyorum..Merkezi sistem 24 saat yanıyor kazan ısısı gündüz 50 derece akşamları da 60 derece oluyor.Bu şekilde evimin iki odası 28-29 derece oluyor.sıcaktan rahatsız oluyorum..Diğer odaları da 24-25 derece..Ben şimdi termostatik vana kullanarak istediğim odayı 21 derecede tutacağım istediğim odaları da en düşük derecede tutacağım..Evde olmadığım zamanlar da her odayı en düşüğe ayarlayıp gideceğim..Bütün apartman sakinleri mecburen aynı şeyi yapacak..Bu da hem genel faturayı azaltacak hem de birey başına düşen faturayı azaltacak..

Daha önce aşırı sıcaktan şikayet ettiğim zaman yönetici bana fazla ısınan odalardaki petekleri kısmamı tavsiye ediyordu..Şimdi bunuben istediğim zaman yapacağım ve kıstığım zaman da kar edeceğim..Bunun neresi kazık oluyor?

Mantolama yaptırıpta yüzde 1 kar edilir mi yahu? Bence sizin çalıştığınız firmalar kötü niyetli ve sizi de çok saf bulduklarından olsa gerek kazıklamışlar..geçmiş olsun..

Bu payölçerle alakalı değil, payölçer cihazın adı, payölçer kelimesini ısı paylaşımı yerine kullanırsanız bundan daha önce bi şekilde ağzı yanmış olanlar dellenip durur doğal olarak. 28C aşırı yüksek mesela, 20-22C rahatlıkla oturulabilecek bi sıcaklık. Bunlara hiçbişey demiyorum, ben sen başkaları 22C için para ödemek istiyoruz dimi? Tesisatta imkan varsa bu sayaç ile yapılsın, yoksa anca payölçer düşünülür. Payölçerin forumlarda orda burda tek çözüm gibi bahsedilmesi yada ısı paylaşımını yaktığın kadar öde sistemini payölçer kelimesi ile özdeşleştirmek hata. Az biraz neyin ne olduğunu bilenlerin en çok canını sıkan şey bu, yoksa gerçekten adaletli olarak ısınma faturasının bölüştürülmesi değil. En üst kat 28C de ısınsın, sen ara katta 22C kafi de, ikiniz de aynı parayı ödeyin olmaz, ona kimsenin bişey demeye çalıştığı yok zaten.

Üst kat ile alt kat aynı parayı ödesin, ama üst kat 20C alt kat 22C ısınsın, ona da kolay kolay kimse bişey demez.
    Üst kat 22C ısınmak içn 250TL ödesin, alt kat 22C ısınmak için 200TL ödesin, ona da pek bişey diyen olmaz.
    Üst kat 22C ısınmak için 250TL ödesin, alt kat 18C ısınmak için 40-50TL ödesin, ipin ucu orda kopar işte. Ben başkasının parasını ödemem der alt kat, sen benim sayemde az yakıyorsun, ben seni ısıtıyorum der üst kat. O zaman da % lerdeki sorun ortaya çıkar. Burdaki biraz uç örnek ama direk kavga nedeni olur.

• quote:

Orijinalden alıntı: Tropic5

İyi de sen benim kazıklandığımı birim fiyata bakarak söylemişin Mübarek Oysa bakacağın değer m3 olmalıydı. M3 bazında düşürmüşüz (14,58%) zaten, öte yandan 12,25% devletin zammı etti mi 26% tasarruf.
    Kazık Devletin fiyatında diğer taraftan Allah'ın (c.c) hikmeti olan son 20 yılın soğuğunda zaten
    Varsayalım ISI PAY ÖLÇER ile ayda 10% tasarruf sağladık. Bu da tasarruf olarak yıllık 15.000 TL ye tekabül etti.
    Bizim site olarak bu sisteme vereceğimiz bedel 120.000 TL. Ayrıca aylık okuma bedellerinin aylık 2 € daire başına toplamda 480 €, yıllık maliyeti x 8 ay olsa 8.832 TL Adama sormazlar mı "be mübarek sen 10 (ON) yılda edeceğin tasarrufu kafadan ve peşin olarak "sistem" denen şeye verdin. Sana kalan baki kazık yıllık 8,832 TL de CABASI
    Dikkatli Okumanı tavsiye ederim bu BİR, Bu kış son 20 yılın en soğuk kışıydı (bkz meteoroloji) bu İKİ, ben senin yerinde olsam memnun olduğum bir sistemi memnun olmayanlarla dolu (benim gibi) bir sitede ne işim var derim bu da etti ÜÇ, selamlar.

Payöler cihazın adı, bunu ısı paylaşımı yada fatura paylaşımı olarak kullanmayın. Eğer imkan varsa kalorimetre/sayaç daha mantıklıdır. x15'in bahsettiği, mümkün mertebe faturanın adaletli bölünmesi, kışın ortasında içerisinin 28-30C yapılıp don atlet dolaşılmasına gerek olmadığı. Eğer bunu isteyen varsa buyursun parasını ödesin diyor, ben uzun kollu insan gibi 22-24C gibi sıcaklıkda oturabilirim diyor kışın, mantıklı olan kısmı da burası.

Burda sorun, herkeze aynı miktarda enerji yollamak, herkezin aynı faturayı ödemesi durumundaki sıcaklık farkı, daireler arasında farklı farklı ısınma ihtiyacında ise faturaların hepten karışmaşık ve adaletsiz olabilmesi.

Herkeze aynı miktarda enerji yollamak kolay değil, bu yüzden insanlar :

a. Herkeze aynı enerjiyi yollamak istersek, farklı dairelerin farklı miktarlarda ısınacağını kabul etmeliler, üst kat 22C, alt kat 24C gibi. Eğer üst kat azıcık daha fazla ısınmak isterse, 22 değilde o da 24C isterse, ki bu da insani bi seviye, faturasının 1.5-2 kat artmadan bunun olması gerekir. Alt kattaki iler aralarındaki bi miktar farkı kabul edebilirler, ama 2 kat gibi saçmalık olamaz, paylaşım sistemleri iyi düzenlenmez ise böyle olur çünkü.

b. Herkez aynı faturayı ödeyecekse, yine farklı dairelerin farklı ısınmasını insanların kabul etmesi lazım. Önceden de olan buydu zaten, bizim ev bloğun en sonunda mesela, ben aynı fatura ile makina dairesinin dibindeki daireden daha az ısınmayı kabul ediyorum zaten. Ama paylaşım sistemi ile, ben 22C ısınmak için 200, o adam da 30-40-50 ödeyecekse kan çıkar.

c. Herkezin ayarları farklı farklı yerlerde olunca, en karmaşık durum bu olur. Birisi 28C birisi 18C istedimi, kayıplar vs. dedinmi aralarındaki fatura farkı çok çok farklı olabilir. Burda önemli olan kimsenin 28C gibi abartmaması. 28C isteyen aynı zmanda 18C isteyeni de ısıttığından aralarında korkunç fark olur. Insanların bu konuda da bilinçlenmesi lazım.

• quote:

quote:

yukardaki soruma ilaveten, doğalgazla merkezi olarak ısınan bir binada ağaşıdaki dönüşümlerin maliyeti ne olur tahminen?

1. merkeziden bireysel kombili sisteme
    2. merkeziden ısıpay ölçerli sisteme
    3. merkeziden kalorimetreli sisteme

burdaki yorumlardan ısıpay ölçerin yarardan çok zarar getirdiği kanısına vardım. dolaysııyla mantıklı olan 1 veya 3 gibi....ama bunların hangisi mantıklı olur? maliyeti ne olur?

gerçi ben oturduğum apartmanda bir görüş birliğine varılacağını sanmıyorum ya (varılmış olsa şimdiye çoktan bireysel kombili sisteme geçilirdi ama 14 dairenin 7si arsa sahibine ait olduğu için bişey yapılamıyor sanırım-ben yeni taşındım çünkü, iç meseleleri bilmiyorum, yöneticimiz de pek ilgilenemiyor karı-koca çalışan insanlar, onların da yapavcak bişeyi yok).

kazan illa değişmeli mi? yoksa ilaveler mi yapılmaı ısıpay ölçer yada kalorimetre sistemi için? bunu anlamak için sanırım illa ki bir firma ile görüşmemiz gerekecek. kendimizin anlama şansı var mı?

cevaplar için şimdiden teşekkür ederim.

Kazanın değişmesine gerek yok ama termostatik vanalar sisteme fazladan yük oluşturabiliyor. Araştırıp öğrenmek lazım ve kimsenin dediğine atlamamak lazım. Önceki sayfalarda çok iyi kazan sistemi kullandığını söyleyen arkadaşlar var, sistemi ellerine aldıklarını söylüyorlar.

Burda sistem için sorun oluşturan kısmı termostatik vanalar. Ama gerçekten ne kadar yük oluşturuyor binaya göre farklılık gösterebilir. Bunların payölçer yada sayaç ile alakası yok. Ölçüm cihazları sadece daire girişindinden itibaren kullanılan enejiyi (sayaç), veya peteklere göre içerisinin sıcaklığını ölçüp hesaplamaya çalışır (payöçer).

Termostatik vana bunlardan bağımsızdır, içerisi ayarladığınız sıcaklığa gelince o peteğe gelen suyu keser. Aşağı yukarı aynı zmanda veya sık sık bu devreye gir çık dan dolayı bazı kazanlar veya beyinlerinde sorun oluyormuş benim öğrendiğim kadarıyla. Bizim site farklı çalıştığı için detayını öğrenme ihtiyacı hissetmedim.

Sayaçların 1. mekanik, 2. ultrasonik diye 2 türü var. Mekanik olanlar suyun debisini pervane ile ölçüyor, daha ucuzlar, 80euro kadar. Ultrasonik olanlar ses ile ölçüyor suyun debisini, bunlarda 120euro faln sanırım. Mekanik olanlar için zamanla kireçlenme kalibrasyonun bozulması faln diyorlar, en azından bize o şekilde çok bdı bıdı ettiiler. Ultrasonik olanlarda o tür sorun olmuyor.

Petek başına termostatik vana 5-7 euro civarı isteniyor, buna işçilik dahil değil petek başına firmasına göre 5TL civarı da işçilik istiyorlar.

Bize

125euro Ultrasonik kalorimetre
    120TL Kalorimetre montaj ücreti
    8 euro/adet termostatik vana
    5TL /adet termostatik vana takma ücreti istediler.

Bzim site kalorimetre takmaya müsait. Site yönetimi firmalarla faln görüşüp payölçer konusunda daha istekli idiler. Eğer daireye sıcak su 1 tek ana borudan girip daire içinde dağılıyorsa kalorimetre daha mantıklı(yukarılarda yazdığım 28C vs. 18C gibi daireler arası farklılıklar olmadığı sürece). Eğer her odadaki peteğe sıcak su bir alt kattan geliyorsa kalorimetre takılamaz(takılır ama her peteğin borusuna ayrı ayrı kalorimetre takmak çok maliyet ister, ama mümkünatı olan bişey). Böyle durumda payölçer cihazına yöneliniyor.

Payölçer için bize 20 euro/adet fiyat verdiler. Bizim dairelerde 10-11 petek var toplam, vanalar + takma maliyetleri + payölçerler daire başına 700TL gibi fiyat çıkardılar.

Normalde yukarda dediğim gibi kazan sisteminde çok fazla modifiye gerekmiyor ama araştırılması lazım, motoru/beyni elimize aldık diyenler var.

Bireysel / merkezi ısınma sistemi ile, payölçer kalorimetre faln birbiri ile alakasız şeyler. Payölçer kalorimetre, merkezi sistemlere gelen faturayı bölüştürmeye yarıyor. Eğer merak ettiğiniz, yukarıda Tropics5'in bahsetiiği gibi merkezi sistem + fatura bölüştürücü cihazlı sistemden bireysel sisteme dönersek avantajlı olurmu gibi bişeyse bu binadakilere bağlı.

Yukarılarda bi yerde yazdım, eğer binadakiler arasında 28-30C vs. 18C gibi farklı ısınma talebi varsa, bireysel sistem kesin daha avantajlıdır. Çünkü 28C ısınmak isteyenler çok fazla enerji harcamak zorunda, tam tersi şekilde 18C ısınmak isteyenlerde enerjilerinin bi kısmını bu 28C ısınmak isteyenlerde karşılayacaklar. Yani 28C ısınmak isteyenler çok fazla, 18C ısınmak isteyenler çok çok az ödeyecekler. Çünkü fazla ısınmak isteyenler, enerjilerinin bi kısmını diğerleri ile paylaşmak zorundalar ve diğerlerini de ısıtacaklar, faturayı onlar yüklenecek. Eğer herkes 20-24C arası sıcaklıkları kabul edip ona göre ayarlasaydı sorun olmazdı.

• quote:

Orijinalden alıntı: Bar_Fedaisi

Bu forum artık Isı Payölçer konuşulmayan ve sadece birbirimize cevap yetiştirdiğimiz bir foruma dönüşmeye başladı maalesef. Habire birilerine cevap yetiştiriyoruz. Son kez cevap yazıp, artık gerçek konumuza döneceğim.

Sayın cumhur45: Gerçekten okuduklarınızı anlamamak gibi bir sorununuz var sanıyorum. İki kere üstüne basa basa yazmama rağmen hala 600 liraya mantolamadan bahsetmişsiniz. Ya gerçekten anlama sorununuz var, ya da çok sabit fikirlisiniz. Şimdi tane tane ve ilkokul çocuğuna anlatır gibi tekrar anlatıyorum.

Yukarıdaki iki mesajımda da kazan ücreti + Payölçer ücretinin yarısına mantolama yapılır dedim. Bunun toplamı 600 lira mı yapıyor? Ya sizin matematik kötü, ya da farklı ülkelerde yaşıyoruz.
    Şimdi ilkokul dönemlerindeki 4 işlem matematiğe dönelim. Apartmandaki kazan 26 000 EURO... 26 000 X 2.30 = 59 800 TL... Yarısı dediğim için 59 800 lirayı 2 ye bölelim = 29 900... Apartmanda 14 daire var. 29 900 TL yi 14 e bölelim = 2 135 TL. Bu paranın üzerine daire başına düşen 600 liralık payölçer parasının yarısını ekleyelim. 2 135 + 300 = 2 435... Yani evet daire başına bu paralara mantolama yapılabilir. Umarım tekrar anlatmak zorunda kalmam çünkü bu üçüncü anlatışım oldu.

Şimdi gerçek konumuza dönelim çünkü Türk forumlarının hiçbirinde, bu başlık kadar Isı payölçer hakkında bilgi bulunmuyor. Google aramalarında en üstlerde çıkıyor ve Isı Payöçler hakkında bilgi almak isteyen herkes bu başlığa girip okuyor. Bu sebeple konumuz sadece Isı Payölçer ve bileşenleri olursa başlığı çöplüğe çevirmemiş oluruz.

Sevgili örtmenim Bar Fedaisi,,

-Haklısınz, okuduklarıma anlamakta zorluk çekiyorum.Küçükken kafama kiremit düşmüştü.
    -600 TL ye mantolama yaptırırım diye yazan Palet adlı forumdaş idi. Ben onun cümlesini mesajıma kopyaladım sadece.
    -26000 euro olan şu Buderus kazan hakkında biraz daha bilgi verebilirseniz sevinirim.Makina mühendisi falan değilim ( kiremit yüzünden olamazdımda zaten ) ama internette biraz fiyat bakayım dedim, 26000 euro fiyata hiç kazan bulamadım.Ve sizin 14 daireyi ısıtmak için kaç kcal. lik kazana ihtiyacınız var ? ve bu kcal. sahip kazan fiyatları ne kadar.? Benim internette bulduğum en babası 21000 euro idi ama kcal özelliği çok yüksekti onların.Yani bizim 60 daireyi ısıtmaya yetecekolan kazan 15000-16000 euro civarlarında.Sizin 14 dairenizi ısıtmaya yetecek olan Buderus un fiyatını saptayamadım.

http://www.haytekltd.com.tr/upload/1333023320.pdf Bu adresten baktım. sizde bakın. Ama umarım sizin bahsettiğiniz kazanla benim bahsettiğim kazanlar aynıdır. Çünkü bu kadar fiyat farkı olunca emin olamadım haliyle.

• quote:

Orijinalden alıntı: Tropic5

İyi de sen benim kazıklandığımı birim fiyata bakarak söylemişin Mübarek Oysa bakacağın değer m3 olmalıydı. M3 bazında düşürmüşüz (14,58%) zaten, öte yandan 12,25% devletin zammı etti mi 26% tasarruf.

Evet yaklaşık yüzde 20 kar etmişsiniz..Bence mantolama hiç ekonomik değil..En az 8-10 sene de amorti ediyor belki de daha fazla..Sonradan mantolama yapmak yerine yalıtımlı bir daire almak daha mantıklı..

Isı pay ölçer için 120 bin tl hayli fazla..sanırım bunun için de kazan da var..

Dairelere kalorimetre kurulmasının maliyeti kazan uygunsa işçilik dahil 500-600 tl yi geçmez..ve amorti süresi kullanıma göre değişir ama örneğin ben 1 yılda amorti ederim diye düşünüyorum..Çünkü bu sene felaket bir israf olduğunu gördüm ve maalesef bunu da engellemek mümkün olmadı..

Pay ölçer sisteminden herkes şikayetçi ancak 2008 ve sonrası yapılan daireler tek kolonlu kalorimetre sistemine uygun olarak yapıldı ve bu sistemden şikayet eden burada hiç duymadım..

Biz apartman yönetimi olarak bu işi araştırmaya başladık..Geçen sene burada bireysel doğalgazla 1 yılda ne kadar yaktığımı ve merkezi sisteme geçince ne kadar yakacağımı yazmıştım..Ne tahmin ettiysem aynısı çıktı..Bu sistemi kurduktan sonrada durumu yine burdan söyleyeceğim..Benim tahminim yıllık 500 tl ekonomi yapacağı..

• Bu sistemde faturalar arasındaki fark gayet doğaldır ki 3 kata kadar çıkabilir..Zira benim ev 28-29 derece olup gereğinden fazla ısınırken aynı binanın zemin ve çatı katındaki vatandaşlar hala üşüdüğünden şikayet edebilmektedir..Bu durumda bu daireler ilave para ödeyerek içten yalıtım parke altına strafor vb..çareler düşüneceklerdir..

Bu durumda eve gelen elektrik faturasından nasıl ki kimse komşusunu sorumlu tutmuyorsa yakıt parasından da sorumlu tutamayacaktır..Artık kimse yöneticiye kapıcıya kazanı yak kapat gibi baskı da yapamayacaktır..Yöneticiler için yakıt aidatı toplama sıkıntısı olmayacaktır..Zira herkes faturasını alacak ve ödemesini kendi yapacaktır..
  • quote:

Orijinalden alıntı: Bar_Fedaisi

Enerji Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığına, Bilgi Edinme Hakkı Kanunu gereğince dilekçe yolladım. Enerji Bakanlığı dilekçeme kısa sürede yanıt verip, konunun kendilerinin görev ve yetki kapsamına girmediğini söyledi.
    Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ise 15 gün kadar sonra yanıt yolladı. Bu kanun çıktığı esnadaki Bakanlığın ismi Bayındırlık ve İskan Bakanlığı olduğundan, ve o bakanlık kapandığından görev ve yetkiler Çevre ve Şehircilik Bakanlığına geçmiş olup, şu an bu konuyla alakalı herhangi bir çalışma yapılmamış, kurul oluşturulmamıştır yanıtı aldım. Yani son tarih mayıs filan diyip, TV lere çıkıp ahkam kesenler, Isı Payölçer satan firmaların ekmeğine yağ süren kendi adamlarıdır.

Henüz Isı Payölçer ile ilgili denetim kurulu bile yokken ve bu cihazların kalorifer kazanlarına zarar verdiği aşina iken, hiç kimse bu sistemi apartmanına taktırmak zorunda değildir. Çok açık ne vet konuşuyorum, bu sisteme para verileceğine, mantolama yapılarak çok daha iyi enerji verimliliği sağlanır. Yine son kez söylüyorum. BU SİSTEM, KANUN ÇIKMADAN ÖNCEKİ BİNALARA ZORUNLU DEĞİLDİR, OLAMAZ... OLAMAZ KARDEŞİM ÇÜNKÜ MAKABLE ŞAMİL OLMAK İLKESİ GEREĞİ KANUN GERİYE İŞLETİLEMEZ VE BU KANUN ANAYASA İLE KORUNMAKTADIR.

Geçen sene çıkarılan Bütün Şirketlere WEB ADRESİ edinme zorunluluğu getirilmesi ve sonradan denetimi yapamadıkları için kanun maddesinin havada kalması gibi, ısı payölçer sistemi de havada kalacak. (Bkz. Madde 1502 ve Yaptırım Maddesi 562)
    Bu kanunda son tarih büyük işletmelere 1 Nisan 2011, küçük işletmelere 1 Ocak 2012 idi. Peki ne oldu? Hiç bir şey. Üstelik web sitesi yaptırmayan şirket yöneticilerine 6 ay hapis cezası yaptırımı vardı.

aynen bar fedaisi kanun ilk çıktığında bende mail atmıştım enerji bakanlığı konu ile alakadar olmuştu fazlasıyla devir teslim yapılmış iş yoğunlaşınca millet tıs oldu duyumları alıyorum.

ayrıca geçen hafta ısı fuarı vardı cnr da firmalarda ordaydı.katolagları aldım yoğundular .referansları aldım ama açık adreslerini isteyince iki muhabbete girince hepsi tıs.çok üzerine gidince firmalardanda bir cacık yok işin ilginci.bu hafta bizim usta aramaya başladı firmaları henüz geri dönen olmadı sanirim genelde büyük sitelerin peşindeler fırsatları olmuyordur müstakil binalara.

• x15 arkadaşım gayretini çözebilmiş değilim henüz daha yaygınlaşmamışken.memnun olan bir yer adres varsa bizede ilet bizde gidip o bina malikleri ile konuşalım.
    her dediğin eyvellah güzel olur ,fadimeden kraliçe olurda.bu iş bu durumda şuna benziyor.
    sen 2000 yılında porche araba aldın.mazotta 0.50 kuruştu .mazota zam geldi şimdi porche a lpg tank takayım diyorsun.
    dikkat et garaja giremezsin ,yokuş çıkmaz.istediğinde gazlayamazsın o zaman niye porshe aldın derler adama.
    sıralı lpg carttı curttu millet taktırdı ne oldu tasarrufmu etti şimdi taktıranlar.
    arabaların çoğu sanayi abonesi oldu.
    lgp uyan modeller var uymayan modeller var.
    pratikte takılıyormu takılıyor ferrariye bile takılıyor.

aa fabrikadan lpg li çıksın araba sorun yok.

ısı değişkenliğine uygun bir tane üretim yapmış kazan firması rica edeceğim.ısı pay ölçer ile alakalı bilgilerle kazan kullanım kılavuzu olan buraya koysun.

• Evet yaygınlaşsın diye gayret ediyorum..Lpg konusunda söylediklerinle tam önyargılı ve eski kafalı biri olduğunu gösteriyorsun..Yok yokuş çıkmaz..Yok gazlayamazsın..Biraz lpg forumunu incele derim..Sen demek ki hala bu fiyatlarla benzin kullanıyorsun..

Eski iletilerimde yazar..Ben bireysel kombili bir ev istiyordum..Hem yeni ev satın alıp içinde arzuma göre tadilat yapacağımdan hem de yeni kanunu ta o zamandan bildiğimden dolayı merkezi sistem bir ev satın aldım..Ayrıca senin haberin yok..Yeni evlerin hepsi merkezi sistem yapılıyor ve bu kanuna uygun olmayan sistemler onaylanmıyor...Gündemi çok geriden takip ediyorsun kardeş..
  • arkadaşlar merhaba;

ilgili konu başlığını başından sonuna kadar sabırla okudum. Bende 20 daireli bir sitenin yöneticiliğini yapmaktayım. Ve bu sisteme geçilmesinin mecburi olup olmadığını araştırmaktaydım. Sonucta zorunlu olduğumuzu bakanlığın sitesinde yer alan iki belge ile anlamış bulunmaktayım. Ayrıca sistemin yararlımı yoksa zararlımı olduğunun ancak kullanıldıktan sonra karar verileceği düşüncesindeyim. Sayaç okuma ve takılması hizmetini veren 5 firma ile görüştüm. Açıklık getirilmesi gereken konulardan birisi bu firmalardan hiç birisi okumanın yapılmadığı aylarda aylık ücret talep etmiyorlar ve verilen tekliflerde aylık okuma ücreti 1.5 € ve eğer uzun süreli sözleşme yapılırsa bu ücreti düşürebileceklerini söylediler.

sistemin zorunlu olması ile ilgili belgeler aşağıdadır. herkese iyi günler.

MERKEZİ SİSTEMLİ BİNALARDA ISI PAY ÖLÇER UYGULAMASI HAKKINDA DUYURU
    02.05.2007 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren 5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanunu gereğince merkezi veya bölgesel sistemle ısıtılan ve birden fazla bağımsız bölüme sahip olan binalarda ısı paylaşımının tesisini sağlayacak ekipmanların kullanımı 02.05.2012 tarihi itibarı ile tüm merkezi ısıtma sistemli binalar içim uygulamadadır. Mevcut veya yeni binalar için farklı yükümlülükler yoktur. Bu sistemlerin kullanımı 5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanunu gereği olup bina yönetimlerinin, kat maliklerinin aksi yönde tasarrufta bulunmaları söz konusu değildir.
    02.05.2012 tarihine kadar merkezi veya bölgesel ısıtma sistemli binalarda ısı paylaşımının tesisini sağlayacak ekipmanların bağımsız bölümlere takılmaması kanuna muhalefet kapsamında sayılabileceğinden, kişiler tarafından açılabilecek olası davalarda mahkemece bir ceza öngörülmesi ihtimali göz ardı edilmemelidir. Binalarında ısı paylaşımının tesisini sağlayacak ekipmanlarının kullanımı uygulamasına geçilmemesi durumunda sorumluluk bina sahibi, bina yöneticisi ve yönetim kurullarındadır.
    Binalarda ısı ölçüm ve paylaşımı bina yönetimlerince veya yükleniciler vasıtasıyla gerçekleştirilebilir. Yükleniciler Yetkilendirilmiş Ölçüm Şirketi adıyla anılmakta olup bina sahibi, bina yöneticisi, bina yönetim kurulu veya enerji yöneticisinin ölçümleri yapabilecek yeterli personel ve donanıma sahip olmadığı durumlarda ölçüm yapmak üzere Bakanlık tarafından yetki belgesi verilmiş kuruluşlardır. Ölçüm ve paylaşım işinin yetkilendirilmiş ölçüm şirketlerince yaptırılması gibi bir zorunluluk bulunmamaktadır. Ancak, yetkilendirilmiş ölçüm şirketlerinin yetkilendirilmesi aşamasında bir çok kriterin göz önüne alınması sebebiyle uygulama safhasında sıkıntıya düşülmemesi için eğer ölçüm ve paylaşım işi bina yönetimlerinin kendi imkanıyla yapamayacaklarına karar vermişlerse bu şirketlerden hizmet satın alabilirler.
    Yetkilendirilmiş ölçüm şirketlerin listesiwww.bep.gov.tr adresinden edinilebilir.
    Basında çıkan bazı haberlerde olduğu şekilde bina yönetimlerinin ısı paylaşımının tesisini sağlayacak ekipmanlarının kullanıldığı sistemlere geçtiğine, geçeceğine dair kurumumuza veya herhangi bir kamu kurumuna başvurmaları gibi bir durum söz konusu değildir.
    Kamuoyuna saygı ile duyurulur.
    Merkezi Isıtma ve Sıhhi Sıcak Su Sistemlerinde Isınma Ve Sıhhi Sıcak Su Giderlerinin Paylaştırılmasına İlişkin Yönetmelik için tıklayınız
    Broşür için tıklayınız

http://ekonomi.haberturk.com/emlak-mortgage/haber/739222-cok-kullanana-cok-fatura

bu linktede bakanlığa konu ile ilgili bir site yönetimi tarafından sorulmuş bir soruya verilmiş cevap yer almaktadır.

• Değerli Arkadaşlar bence;
    Bu sistem tamamen yanlış. Zira Devlet daha önce de merkezi olan yerleri bireysele geçirmekte bir beis görmemişti. Sonradan anladılar ki çok tuhaf bir şey yaptılar. Hemen alelacele yasayı düzenleyip bireysel ısınmayı sonlandırdılar, merkezi ısınmayı (1000m2 ve üstü) mecburi kıldılar.
    Buradaki mevzu “5627 SAYILI KANUNUN YANLIŞ OLMASIDIR”. Mes’ele mecburi veya mecburi olmama mes’elesi değil. Çünkü eğer siz devlet olarak 8-10 yıl içerisinde yapacağınız tasarrufu ISI PAY ÖLÇER denilen yeni sisteme PEŞİN olarak verecekseniz (ki bu parayı da dışarıya veriyorsunuz) sizin TİCARİ KAPASİTENİZDEN şüphe edilir.Kim var olan parasını cebinden çıkarıp birine vererek 8-10 Yıl sonra amorti etmesini bekler? Akıl bu işin neresinde Allah aşkına?
    Ayrıca 240 dairelik sitede 500 TL daire başına, toplamda da 120.000 TL ödemekle kalmıyorsunuz. Öte yandan her yıl nereyse edeceğiniz tasarruf kadar parayı da okuma parası adı altında birilerine yine vereceksiniz. Şimdi Devlet bize tasarruf mu ettirdi yoksa zarar mı ettirdi sorun burada, selamlar.

• Merhabalar

Ben de en başından beri yazıları okudum ve binamızın eski olması nedeni ile mecburen pay ölçer yaptıracaklar. benim merak ettiğim ise en üst katta olmamızdan dolayı ve yönetimin de çatı onarımı + izocam yenilemesi işlerine bütçe yok diye önem vermemesi nedeni ile normalde de ısınamazken bu güvenilemeyecek sistemle nasıl ısınacağım ...
    apartmanda insanlar normal aidatları zor ödüyorlar ve bu sistemle iyice kısacaklar. Sonrasında başımız açıkken (çatı) kı... da açılacak hiç ısınamayacağız. Bu konuda yönetime yaptırım uygulama şansım olabilirmi diye araştırıyorum ama birşey bulamadım. Çatıyı izole etmezlerse hepten biter bizim ısınma heyecanı
  • Zor olacak ama Bu durumda (çatı için) hemen bir tespit yaptır. Ve iadeli taahhütlü postayla yönetime şikayeti bildir. Yönetim yapmak zorundadır.
  • 
Sayfa: önceki 1112131415
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.