Şimdi Ara

Apartman Isı Paylaşım (ısı pay ölçer) Sistemleri Hakkında. (merkezi sistem) (24. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
1.797
Cevap
50
Favori
623.795
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 2223242526
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Akdeniz bölgesinde oturuyorum..Kışın toplasan en fazla 1 ay bilemedin 2 ay ciddi bir soğuk oluyor..Kimi zaman Aralık Ocakta dahi güneşli havalar oluyor..Bu aylarda güneş enerjisin ısıttığı suyla banyo yaptığımı bile hatırlarım..

Şimdi böyle bir coğrafi bölgede bizim site merkezi sistemle ısınıyor..Kasım'dan Mart sonlarına kadar peteklerimiz çoğunlukla 24 saat gündüz 60, geceleri 50-55 derecede yanıyor..Geceleri oturma odasında termometre 28-29 dereceyi gösteriyor..Evin içinde atlet şortla dolaşıyorsunuz..Dışardan geldiğinizde evin kapısını açtığınızıda içeride fırına gelmiş gibi hissediyorsunuz..Sabahları kalktığınızda terlemiş oluyorsunuz..Gidiyorsunuz pencereleri açıyorsunuz..Kimi zaman petekleri kısma ihtiyacı hissediyorsunuz.. Senede 2-2.5 ton kaliteli kömür kadar doğalgaz parası ödüyorsunuz..

Şimdi böyle bir durumda bireysel kombiye geçelim diyorum..Çoğunluk karşı çıkıyor..Karşı çıkanların çoğu hiç kombili evde oturmamışlar..İnsanlar bilmedikleri ve yeni olan herşeye şüpheyle yaklaşırlar doğaldır..Fakat çevredeki kombi kullananların çok para ödediklerini üstelik ısınamadıklarını söylüyorlar..Kim bunlar diyorum..Ben neden hiç bilmiyorum, bir örnek verin diyorum kem küm ediyorlar..Kısaca insanlarımız akıl tutulması yaşıyor..Medyanın şehir efsanelerinin filanca Mehmet efendinin etkisinde kalmışlar..Tıpkı lpg motora zarar verir, performansı düşürür deyip senelerce önyargıda kalıp benzin kullananlar gibi..

Yukarda bir arkadaş yazmış 130 m2 evde merkezi sistem bir seneyi 600 tl ye kapattım sizin verileriniz neler diye..Ben 2 sene önce 175 m2 kombili evde 1 seneyi 450-500 tl bir paraya kapattım..ne üşüdüm ne de yandım..Üstelik 1 senelik banyo ve ocak dahil..Hadi bakalım veriyse veri..Bu rakamı forumun başında da yazmıştım..Elbette herkesin kendine göre optimum kullanım şartları vardır..Kimisi Erzurum Kars gibi 7-8 ay kışın olduğu bölgelerde yaşıyordur..Buralarda merkezi sistem duruma göre daha cazip görünebilir.Her bireyin kontrolunde olduğu bir sistem en mantıklısı değil mi? Ortak ödeme yapmayı gerektirecek kadar bir kazanım var mıdır merkezi sistemde..Yani ortak ödendiği zaman örneğin bin tl bir kazanım mümkün mü? Kazanda yanıyor 55 de sende getireceksin kombinde 55 dereceye..Hanginizin alt ya da üst dairesi aylarca boş kalıyor? Yahut Türkiye'de dairelerinin yarısının boş olduğu kaç tane bina vardır? Bunlar istisnalardır..

Pay ölçer kötünün iyisi..Ancak fırın ısısından hoşlananların ve şehir efsanelerine inananların asla hoşuna gitmeyeceği bir sistem..Bu yüzden bu kadar tartışılma nedeni..

• ben merkezi sistemle ve dgazla çalışan bir apartmanda oturuyorum ve 23.00-05.30 arası kazan söndüğü için ev soğuyor. soğumuyor diyen arkadaşı ocak 2013 te yatılı olarak bir haftasonu misafir edebilirim.

keşke benim de dairem kışın 28-29ları görebilse. gerçi ben 25 dereceye de razıyım...ama kışın evde kazak giymek, kat kat yorgan alıp onla uyumak istemiyorum, sevmiyorum....şort-atletle oturmak abartı tabi ama hem fazla ödüyorum hem ısınamıyorum....

herkesin bireysel olarak harcadıığını ödemesi teoride ve kulağa güzel geliyor ama kullanıcı yorumlarından ısı pay ölçer denen şeyin bunu başaracağına inanmıyorum. bir kalorimetre sistemi gibi değil. daha önce de yazdım nedenlerini...
  • 23:00/5:30 Arası merkezi sistem d.gaz ile çalışan bir kazan neden söner/söndürülür anlamış değilim. Asıl sorgulamanız gereken bana göre bu.

Ayrıca daha önceki mesajımda verdiğim rakamlar dururken bireysel ısınma daha ekonomiktir diyen arkadaşları anlamakta güçlük çekiyorum. Bireysel ısınma özgürlük değil alt ve üst kata mahkumiyettir.

Isı pay ölçer ile ilgili bizde de henüz gelişme yok. Boğaziçi Konut Yönetim bizim yönetim. Bir gelişme olduğunda paylaşacağım.
  • Antalya gibi bir yerde merkezi d.gazdan kombiye geçerseniz, evet, önceki gibi ısınmanız, atlet-şortla dolaşmanuz için, merkezi sisteme verdiğinizden çok daha fazlasını verirsiniz. ama, kışın atlet şortla dolaşmam, sabahları da terleyerek uynamak istemiyorum, o kadar sıcağa gerek yok diyorsanız da belki şu an verdiğinize eşit bir tutarla ısınırsınız.

kombiyle, özellikle klimayla ısınmak, iklimi ılıman yerler için ideal/ucuz olabilir. ancak kışı soğuk geçen yerlerin, klimala ısınmaya çalışması beyhude bir çaba olacak, asla ve asla merkezi sistemin, hatta kombinin konforunu veremeyecektir. antreye, tuvalete, banyoya klima tatktırmak mümkün mü bilmiyorum ama, kışın soğuk bir banyo ya da tuvalet kullanmak, banyondan koştura koştura klimanın çalıştığı odaya yetişmeye çalışmak istemem. hiçbişey canımdan, sağlığımdna kıymetli değil....yalıtımıu düzgün yapılmış merkezi sistemin konforunu hiçbiri veremez. ancak burada da başka şeyler devreye giriyor....kalorimetre ile harcanan yakıta göre para vermek hepsinden mantıklı geliyor bana....ancak bu sistem de konutlara sonradan uygulanamıyormuş....yaptırmak isteyen ısı pay ölçere mahkum...

• Kalorimetre sonradan yaptirmak tamamen imkan disi degil, ama epeyce zahmetli, ben arastirmalarimdan boyle sonuc cikardim. Istege bagli olmadigina gore "Yaptirmak isteyen ısı pay ölçere mahkum" tam dogru bir cumle degil, hic bir secenegimiz olmadigina gore kosulsuz ısı pay ölçere mahkumuz zaten. Mmo'nun bildirdigi goruse gore yalitim yapilmadan pay ölçer mantikli ve verimli olmadigina gore de, son ana kadar erteleme beklemekten baska yapacak bir sey yok gibi gorunuyor.
  • bu sistemin kaçak kullanım yolu varmı inadına kaçak kullanıcam ki bu sistem neymiş herkes anlasın..............
  • quote:

Orijinalden alıntı: cangon

23:00/5:30 Arası merkezi sistem d.gaz ile çalışan bir kazan neden söner/söndürülür anlamış değilim. Asıl sorgulamanız gereken bana göre bu.

Ayrıca daha önceki mesajımda verdiğim rakamlar dururken bireysel ısınma daha ekonomiktir diyen arkadaşları anlamakta güçlük çekiyorum. Bireysel ısınma özgürlük değil alt ve üst kata mahkumiyettir.

Isı pay ölçer ile ilgili bizde de henüz gelişme yok. Boğaziçi Konut Yönetim bizim yönetim. Bir gelişme olduğunda paylaşacağım.

Anlamakta gucluk cekersiniz eger evinizi malzeme ve muhendislikten calan ve/veya izolasyon nedir bilmeyen bir muteahhit yapmis ise... Yada eviniz cok eski ve dokuntu bir durumda ise....
    Evi tum insaat ve yalitim kurallarina uygun olarak yapilmis olanlar asil sizin ne dediginizi anlamakta zorluk cekmekteler...
    Ve yine alt ve ust kattakkilerin kombilerini yakmadiklari gibi bir varsayim icinde oldugunuzu anlamakta cok zor.... Merkezi sistemde sartlari mukemmel yaparken neden kombi de en kotu sartlari dusunursunuz onu da anlamak zor....
    Ancak aklima gelen mantikli sebeplerden biri pay olcer sistemi ticaretinden bir kazanciniz oldugu yazdiklarinizi acikliyor....

• quote:

Orijinalden alıntı: nztekin

quote:

Orijinalden alıntı: iARDAs

Beyler ben halen daha anlamadim bu olay zorunlu mu degil mi.

Bizim bina 1990 yilinda yapildi. BU sene merkezi isitma dogalgaz a geciyoruz. 15 daireyiz.

http://www.bep.gov.tr/sss1.php bu adrese gore kanunen sart deniliyo.

Nedir ne degildir. Herkes farkli birsey soyluyo kafam dagildi

Selamlar,

Bizde de bina yönetimi toplantı, işin içinden çıkılamadığı (ve aslında uygulamak istemediğimiz) için "hadi gençler siz anlarsınız bu işlerden" diyerek pası bize attılar. Forumu, bakanlık sitelerini vb. okudum, mümkün olduğunca resmi kurumların açıklama ve yönetmeliklerine bakmaya çalıştım. Aşağıdaki yorumlar tamamen şahsi fikrimdir, yanlışlarım olabilir bilgisi olan ve belge vs. dayananların yorumlarını rica ederim (özellikle bir avukat arkadaş varsa konuya hakim çok faydası olacaktır).

02 Mayıs 2007 yılında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı 5627 nolu "Enerji Verimliliği Kanunu"nu çıkartıyor.
    http://www.enerji.gov.tr/tr/dokuman/5627_Sayili_Enerji_Verimliligi_Kanunu.pdf

Bu kanunda asıl önemli ve bizi bağlayan nokta herkesin belirttiği gibi 7. maddenin C) bendi değil, 16. Maddesi madde aşağıdaki gibi:
    "Merkezi ısıtma sistemlerinde ısınma giderlerinin paylaştırılmasına ilişkin usûl ve esaslar Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından yürürlüğe konulacak yönetmelikle düzenlenir."

- Bayındırlık ve İskan Bakanlığı da (yeni adıyla Çevre ve Şehircilik Bakanlığı) 14 Nisan 2008'de 26847 sayılı "Merkezi Isıtma ve Sıhhi Sıcak Su Sistemlerinde Isınma Ve Sıhhi Sıcak Su Giderlerinin Paylaştırılmasına İlişkin Yönetmelik" yayınlıyor.
    https://www.bayindirlik.gov.tr/turkce/dosya/yonetmelikler/26847.htm

Bu yönetmeliğin Geçici Madde-1 ile binanın kaç yılında yapıldığının önemi olmaksızın merkezi ısıtma sistemine sahip tüm binalar dahil ediliyor.

"Bu Yönetmelik hükümlerinin merkezî ısıtma veya sıhhî sıcak su sistemine sahip mevcut binalar, inşaatı devam edip henüz yapı kullanım izni almamış binalar ve proje değişikliği gerektiren esaslı onarımlar ile mekanik tesisat değişikliği gerektiren binalar için uygulanabilir olan maddeleri uyarınca yapılması gereken iş ve işlemler, bina sahibi veya yöneticisi, bina yönetim kurulu, enerji yöneticisi ile işletmecisi tarafından, 5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanununun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi ve geçici 6 ncı maddesi gereğince 2/5/2007 tarihi itibari ile beş yıl içinde yerine getirilir."

Bu madde de tam anlaşılmama ihtimaline karşı bakanlık aşağıdaki açıklamayı yapıyor.
    https://www.bayindirlik.gov.tr/turkce/sayfa.php?Sayfa=haberduyurudetay&ID=710

- Bayındırlık ve İskan Bakanlığının (yeni adıyla Çevre ve Şehircilik Bakanlığı) yayınladığı yönetmelik doğrultusunda yetkili olan ölçüm şirketlerini de Binalarda Enerji Verimliliği Daire Başkanlığından öğrenebiliyoruz.
    http://www.bep.gov.tr/dosya/yetkilendirilmis_olcum_sirketleri.rar

Bizim gibi kafası karışanlar bu daire başkanlığına da soru yöneltmişler. Onların da cevapları benzer yönde.
    http://www.bep.gov.tr/sss1.php

İşin biz "kafası karışık merkezi sistem kullanıcıları" için şimdilik sevindirici yanı bu sistemi uygulamazsan hangi cezaları alırsın, binaları, sistemleri kim denetler vb. konuda bir açıklama yok. Sadece henüz ruhsatını alamayan binalar için ruhsat alamaz denmiş. Bu durumda, konu oturana kadar zaman kazandırır.

Özellikle firmalar ve uygulamaları konusuna girmedim, hem bilgim yok (araştırmadım) hem de forumda bu sistemleri uygulayıp da memnun olan kimse yok anladığım kadarıyla. Orası tam bir karmaşa :)

Umarım faydası olur.

Eline sağlık süreci çok güzel özetlemişsin. Tam aradığım şeydi. Bende bir yönetici olarak bu sistemin yalıtım ve diğer şeyler yapılmadan sadece pay ölçer ile uygulanmasının çok saçma olduğunu düşünüyorum. Daire başına 1000 tl verileceğine biraz daha ver yalıtım yap daha iyi. Yasanın milyonlarca apartmanca kasımda uygulanacağını zannetmiyorum. Erteleme yada başka çözüm olacağını düşünüyorum

• Isı pay ölçerler veya ısı sayçların iki temel amacı vardır.
    insanların kullanım alışkanlıklarını değiştirmek,
    Oda sıcaklığı istenen değerde tutarak, odanın fazla ısınmasını engellemek.

Almanya ısı pay ölçer cihazları 1980 lerden bu yana kullanıyor. Techem in 8 milyondan fazla abonesi var.
    Biz neyi tartışıyoruz. ?
    Bu cihazlarla fazla ısındığınızda pencereleri açamayacaksınız. Isı içeride kalacak. Bu bir tasarrufdur. Doğayı ısıtmayacağız..
    İstediğinizi odayı termostatik vana ile istediğiniz sıcaklıkta tutarak, tasarruf yapacaksınız. (mesela kullanılmayan salon= 15 derece)
    Mevcutta üst katlara gitmeyen sıcak su kullanım azaldığı için daha rahat ulaşacak. Çünkü alt katların kullanımı vanalardan dolayı uygun sıcaklık yeterli olacağından azalacak.
    Bizim insanımız kışın, atletle gezmeyi pek seviyor. Kışın evde uzun kollu bir sweat giymek istemiyor. Böyle olursa tabi ısınılmaz.
    Türkiyeki cari açığın önemli bir kalemi :enerji . Enerjinin %70 den fazlasını ithal eden bir durumdayız.
    Okullarda enerji verimliliği konusuna daha önem verilmeli.
    Makina yüksek mühendisiyim. Cihazlar, sistem ve işleyiz anlamında bilgi isterseniz her zaman cevaplamak isterim.

• Pirate76, evet siz gelene kadar burada birsey tartisiliyordu, neyse ki siz yuksek makina muhendisi olarak aciklama yaptiniz da, hepimiz aydinlandik. Bir soz vardir, "koyun can derdinde, kasap et derdinde". Isı pay ölçer pazarlayan bir firmadan oldugunuz yazdiklarinizdan anlasiliyor. MMO Ankara Subesi'nin 11 Agustos'ta yaptigi aciklamayı okumus olmanizi beklerdim makina muhendisi olarak. "Onlar ne bilir, en dogruyu ben bilirim" diyorsaniz, biraz vakit ayirip bastan sona forumu okuyarak konuyu anladiktan sonra hala yalıtım vs ile desteklenmeden tek basina ısı pay ölçeri hararetle savunabilecek konumda olursaniz, dinleyen olur belki..
  • Almanyanın bu sisteme 80lerde geçtiğine ve hala uyguladığına dair somut bir kaynak gösterir misiniz? forumda başka arkadaşlar da Almanyanın çok daha önce geçtiğini, ama randımanlı olmadığı için sistemi terkedip kalorimetre sistemini uygulamaya başladığını yazmıştı....

somut bir veri, kaynak gösterirseniz yazdıklarınız havada kalmaz.

bu tip örnekleri çoğaltabiliriz....

AB, Japona (fukişima), Rusya (çernobil) ve ABD nükleer enerjiye çoktaaan geçti...
    Hindistan uzaya uydu yolladı vs..

"Aynısı kaynımgilde var, çok memnun" gibi muğlak ifadeler yerine benim için önemli olan somut, yazılı veri, bilgi.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi emrahsnr -- 11 Eylül 2012; 23:24:41 >
  • Kışın bir eve girdiğinizde merkezi sistemle mi yoksa kombi sistemiyle mi ısındığını hemen anlıyorsunuz. Çünkü kombi sistemi ile ısınan bir evde mutlaka bir nem kokusu oluyor nedense.
  • Çok şükür artık kombili yeni bir ev aldık ve örümcek ağları arasında kalmış o lanet apartmandan kurtulduk...
    Ne desem bilemiyorum eski komşularımıza, bizi tekrar bir ev sahibi yaptıkları için ellerini mi öpsek, yoksa bizi dünya kadar borca soktukları için küfürler mi etsek???
    Bazılarının burada övdüğü/pazarlamaya çalıştığı ısı pay ölçer yüzünden evinden taşınmak zorunda kalan, komşularıyla arası açılmış kişilerden biriyiz.
    Ben askerim ve memleketten uzağım, daha yeni evimizi bile göremedim. Eski apartmanımızda ardımızdan üzülen hatta ağlayan komşularımız da oldu, eşyalarımız taşınırken perdenin ardından kötü kötü bakanlar da. Anam babam öyle bir anlattı ki kimin ne yaptığını, sanki ben de oradaymışım gibi hissettim...
    Peteğe takılan dandik bir cihazın insanları bu hale getirebileceğini hiç düşünememiştim.
    Dilerim ki para kazanacağım diye bu cihazı üreten de, bu memlekete getiren de, bunu pazarlayan da, takan da, reklamını yapan da her iki cihanda huzur bulmasın...

Bazı akıllılar var; efendim evi alırken orta kat ve güney cephe alsaydınız, diğer taraflar ucuz diye oralara kaçtınız şimdi de fazla ödüyoruz diye ağlamayın diyen akıllılar...
    O akıllılara sorsam acaba apartmanda daire dağıtımı için noter huzurunda kur'a çekilirken ne gibi bir akıllılık yapmamız gerekiyordu???
    Eski evimizin kurasını 2002 yılında ben çektim ve en üst kat kuzey cephe çıktı, ee ne yapalım, o zaman ısı pay ölçer mi vardı da bunu göze alabildik??? Artık yeni aldığımız daireyi istediğimiz gibi doğrudan müteahhitten, güney cephe ve ara kattan aldık.

Komşuların bazısı tasarruf yaparak 140 liraya ısındılar, biz 300 liraya, 160 metre kare alt kat dairede akrabamız kombi ile 160 liraya ısındı... Tasarruf yapmasak kaç paraya ısınacaktık acaba çözemedim ben bu işin sırrını...
    Eski evi kiraya verdik adam ısı pay ölçerli olduğunu bile bile aldı, önemli değil ben hallederim diyerek, bir bit yeniği var ama hadi hayırlısı...

Bir dahaki çarşı iznimde görüşmek dileğiyle...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi isi_pay_olcer_magduru -- 9 Eylül 2012; 13:27:00 >

• eryamanda ısınma konusunda çok problemli binalar var.
    bunlara çok önceden ısı pay ölçer takıldı.
    gene benzer paraları ödüyorlar.
    bu arada bu sistemi takan firmalar parayı götürdü.
    önceden üşüyoruz diye kombili arkadaşlara misafirliğe gitmiyorduk.
    artık merkezileri de kombililere benzetecekler.
    benim merak ettiğim bu sistemi mayıs ayında mecbur tuttular da ne kadar kontrol ettiler.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 392012 -- 9 Eylül 2012; 15:23:50 >
  • asansörlerde elektrik harcıyor.
    elektrik tasarrufu da yapalım.
    üst kattakiler daha çok asansör parası ödesin :)

biraz araştırma yaptım. her yerde aba altıntan sopa gösterilmiş.
    aidat ödemeyen daireler gaza getirilmiş. eğer bu sisteme geçilmezse aidat ödemeyin ve yönetimi şikayet edin şeklinde. aslında yazanları takdir ettim. sonuçta birini diğerine kırdırmak daha kolay.
    sonuçta devlet ceza yazsa alıcam diye yıllarca uğraşır sonra da affederdi.
  • bu ısı pay ölçeri aldatmak çok kolaymış. ıslak bez koymak olsun ışık ile ısıtmak olsun veya sökmek. çok rahat bir şekilde alldatılıp hile yapılabiliyormuş. bizde bu sene kullanıma geçtik. ayvayı yedik bunları bilenler kullanacak bilmeyenler ise yüklü para ödeyecek.
  • Eryaman ve diger dava acarak adli tatil suresince beklemede olanlar, durusma tarihi gelmis olan var mi, veya hangi tarihte durusmalariniz?
  • quote:

Orijinalden alıntı: theapeiron

bu ısı pay ölçeri aldatmak çok kolaymış. ıslak bez koymak olsun ışık ile ısıtmak olsun veya sökmek. çok rahat bir şekilde alldatılıp hile yapılabiliyormuş. bizde bu sene kullanıma geçtik. ayvayı yedik bunları bilenler kullanacak bilmeyenler ise yüklü para ödeyecek.

ne kadar ilginç yöntemler çıkmış :) zaten bir şeyin bizde ilk önce hilesi sonra diğer özellikleri keşfediliyor ...

Bizim sitede bu sene pas geçtik seneye allah büyük ...
  • merhaba

benim konustugum bir avukat bina yönetimleri tüketici ve son kullanıcı durumundaymıslar.yani tüketici haklarına göre 10 yıllık sölzeşmeye zorlamak yasal değilmiş. bu avukatlar dava acmıslar hatta.diger dava açan arkadaslar da bilgi paylasırsa sevinirim.ne yaptılar ne durumdalar vs
  • arkadaşlar taktırmayın. Yasada ceza yetkisi kimsede yok muallak durum . Zaten dünyanın en saçma sistemi. eski binada yalıtım yok, binalar 30-40 yıllık yıkılmak üzere . Pay ölçer takacakmışız. Yok artık. Ceza için daire sahiplerinin mahkeme açıp uğraşması gerekiyor. Apartmanınızda ilişkilere dayanarak TAKTIRMAYIN.
    İŞTE HABER LİNKİ;

http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/21499570.asp

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi megakedi -- 19 Eylül 2012; 12:10:00 >
  • 
Sayfa: önceki 2223242526
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.