Şimdi Ara

Apartman Isı Paylaşım (ısı pay ölçer) Sistemleri Hakkında. (merkezi sistem) (27. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
4 Misafir (1 Mobil) - 3 Masaüstü1 Mobil
5 sn
1.797
Cevap
50
Favori
623.803
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 2526272829
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Isı ölçerler ile ilgili bazı bilgileri merak ediyorum. Şimdiden yardımlarınıza teşekkür ederim.
    Sorularım:
    1- Bir odada aynı boy 2 adet 10 dilimlik radyatör var, diğerinde ise yine aynı boy 20 dilimlik tek radyatör var. Bu iki odanın ısınma masrafı aynı mıdır? ( birinde tek diğerinde 2 ısı ölçer olacak)
    2- Aynı boy iki radyatörün birinde ahşap muhafaza var, diğerinde yok. Muhafazalı olan bu nedenle ısıyı dışarı az verdiğinden içi daha sıcak, diğeri ise açık olduğundan hava dolaşımı nedeni ile daha soğuk. Isı ölçerler bu 2 radyatörün ısısını nasıl değerlendirecek.?
    3- Banyoda çok ufak bir havlupan var. Buna da ısı ölçer takılacak, başka odada ise çok büyük tek bir radyatör var. İkisi de aynı koşullarda (ısıda ve sürede) çalışırsa aynı tüketimi gösterecek.
  • quote:

Orijinalden alıntı: tanerden

Arkadaşlar bizim 17 dairelik apartmanda da 3 kişi bu yasaya dayanarak , yakıt parası ödemem diyor. Toplantı yaptık , yakıt parası ödemem diyenler katılmadılar, ısı pay ölçer istiyorlar o zaman öderiz diyorlar. Ben şaşırdım kaldım , yönetici ben yakıt toplayamam bu şekilde diyor ve ısı pay ölçer sistemine geçmek zorunda kalıyoruz. Bu sistemde ölçüm nasıl yapılıyor??? Radyatör sıcaklığıyle evin ortam sıcaklığı arasındaki fark mı esas alınıyor? Yani şimdi diyelim ki evi havalandırdık sabahleyin sonra sogudu ev alet para yazmaya mı başlayacak? Bu konuda uzman arkadaslardan ve kullanan arkadaslardan bir öneri bekliyorum. saygılar.

Cevabı olann ........
  • quote:

Orijinalden alıntı: berkemal

quote:

Orijinalden alıntı: tanerden

Arkadaşlar bizim 17 dairelik apartmanda da 3 kişi bu yasaya dayanarak , yakıt parası ödemem diyor. Toplantı yaptık , yakıt parası ödemem diyenler katılmadılar, ısı pay ölçer istiyorlar o zaman öderiz diyorlar. Ben şaşırdım kaldım , yönetici ben yakıt toplayamam bu şekilde diyor ve ısı pay ölçer sistemine geçmek zorunda kalıyoruz. Bu sistemde ölçüm nasıl yapılıyor??? Radyatör sıcaklığıyle evin ortam sıcaklığı arasındaki fark mı esas alınıyor? Yani şimdi diyelim ki evi havalandırdık sabahleyin sonra sogudu ev alet para yazmaya mı başlayacak? Bu konuda uzman arkadaslardan ve kullanan arkadaslardan bir öneri bekliyorum. saygılar.

Cevabı olann ........

Isı pay ölçer kullanmıyorum ama sistemin mantığı şu şekilde işliyor, radyatör ısısı ile oda ısısı arasında fark algıladığında (yanlış hatırlamıyorsam 3-5 derece) sistem ölçüm yapmaya başlıyor, doğal olarak havalandırılarak ısı kaybeden odada aradaki fark daha büyük olacağı için daha fazla ölçüm yapacak ve buda size para olarak yansıyacak.

• Merhaba arkadaşlar,

Yaklaşık 6 aydır bu konuda araştırma yapıyorum ve en son bir hukuk sitesinde okuduğum yazıyı sizinle paylaşıyorum.Bu çıkarılan yeni kanunun hiçbir geçerliliği olmadığını çok güzel açıklamış hukukçu arkadaş...Sanırım Sayın Ahmet Necdet Sezer'de bu nedenlerden dolayı veto etmişti bu kanunu.

Isı payölçer ile ilgili hukuki açıdan sorular ve cevapları;

Soru : Isıpayölçer taktırmak kanunen zorunlumu?Ben taktırmak istemiyorum kanun karşısında haklı olurmuyum.

Cevap:
    Yönetim planlarında giderlerin paylaşımı konusunda yapılan çalışmalar, oy birliği ile kabul edilir.

Konu ile ilgili daha önce verilmiş yargı kararları mevcuttur:

Yargıtay 5. Hukuk Dairesi Tarih : 16/10/1989 Karar No: 1989/20048
    Özü : KAT MALİKLERİNİN, BAŞKA TÜRLÜ BİR ANLAŞMA OLMADIKÇA GENEL GİDERLERE ARSA PAYI ORANINDA KATILMALARI GEREKİR. OYBİRLİĞİ İLE KABUL EDİLEN BİR PAYLAŞMA BİÇİMİNİN DEĞİŞTİRİLMESİNİ İSTEMEK YASAYA AYKIRIDIR.
    (Yargıtay. 5. HD. E:1989/23877 - K:1990/12563
    KAT MÜLKİYETİNE TABİ TAŞINMAZ ( Giderlerin Taksim Şeklinin Değiştirilmesi )
    GİDERLERİN TAKSİM ŞEKLİNİN DEĞİŞTİRİLMESİ ( Kat Mülkiyetine Tabi Taşınmazın )
    OYBİRLİĞİ ŞARTI ( Kat Mülkiyetine Tabi Gayrimenkul Giderlerinin Taksim Şeklinin Değiştirilmesi )
    ÖZET : Giderlerin taksim şeklinin değiştirilmesi tarafların anlaşmasına bağlıdır.
    Anlaşmanın kabulü, bütün kat maliklerinin oybirliği ile mümkündür. Tüm kat maliklerinin oybirliği ile alınmış bir kararı olmadığından davacıların istemlerinin kabulü ile giderlerin paylaştırma yöntemini değiştiren kat malikleri kurulunun 4/5 çoğunlukla aldığı kararın iptali gerekir.

Ayrıca, yapılan bu çalışma Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 20. Maddesi’ne muhalefet etmektedir.
    III - ANAGAYRİMENKULÜN GENEL GİDERLERİNE KATILMA:
    MADDE 20 - (Değişik 1. fıkra: 2814 - 13.4.1983) Kat maliklerinden her biri aralarında başka türlü anlaşma olmadıkça :
    a) Kapıcı, kaloriferci, bahçıvan ve bekçi giderlerine ve bunlar için toplanacak avansa eşit olarak;
    b) Anagayrimenkulün sigorta primlerine ve bütün ortak yerlerin bakım, koruma (Ek ibare: 5711 - 14.11.2007 / m.9) ", güçlendirme" ve onarım giderleri ile yönetici aylığı gibi diğer giderlere ve ortak tesislerin işletme giderlerine ve giderler için toplanacak avansa kendi arsa payı oranında;
    Katılmakla yükümlüdür.
    c) Kat malikleri ortak yer veya tesisler üzerinde kullanma hakkından vazgeçmek veya kendi bağımsız bölümünün durumu dolayısıyla bunlardan faydalanmaya lüzum ve ihtiyaç bulunmadığını ileri sürmek suretiyle bu gider ve avans payını ödemekten kaçınamaz.
    (Değişik 2. fıkra: 2814 - 13.4.1983) Gider veya avans payını ödemeyen kat maliki hakkında, diğer kat maliklerinden her biri veya yönetici tarafından yönetim planına, bu Kanuna ve genel hükümlere göre dava açılabilir, icra takibi yapılabilir. Gider ve avans payının tamamını ödemeyen kat maliki ödemede geciktiği günler için aylık (Değişik ibare: 5711 - 14.11.2007 / m.9) "yüzde beş" hesabıyla gecikme tazminatı ödemekle yükümlüdür.

Konu ile ilgili olarak Yargıtay kararı da mevcuttur:

Esas No :2006 / 1820 Karar No :2006 / 2566 Yargıtay 18. Hukuk Dairesi Tarih : 30/03/2006
    Özü :
    Kat Maliklerinden Her Biri, Aralarında Başka Türlü Anlaşma Olmadıkça Ana Taşınmazın Bütün Ortak Yerlerinin Bakım, Koruma Ve Onarım Giderleri İle Ortak Tesislerin İşletme Giderlerine Ve Diğer Giderler İle İlgili Avansa Kendi Arsa Payı Oranında Katılmakla Yükümlüdür.
    Yönetim planında yapılacak değişiklik için KMK uyarınca 4/5 çoğunluk yeterli sayılsa da plan değişikliği genel giderlere katılma oranı ile ilgili bulunduğundan anılan yasanın 20. maddesindeki ilkeler gözetilerek bu konuda (tüm maliklerin)oybirliğine gereksinim olduğu kabul edilmelidir.

Kat mülkiyetine geçilmiş bir apartmanda, kat malikinin genel giderlere hangi oranda katılacaklarını tespit eden yönetim planının 10, 11 ve 12nci maddesinde değişiklik yapılmasını öngören kat malikleri kurulunun 2.3.1986 günlü kararının 8. maddesinin iptali dava edilmiştir.
    Davalılar söz konusu kararın 4/5 oy çokluğu ile alındığını ve KMK md.28 e göre böyle bir çoğunluğun, yönetim planının değiştirilmesi için yeterli olduğunu ileri sürerek davanın reddini savunmuşlardır. Sözü edilen 28. maddeye göre, yönetim planında değişiklik yapılabilmesi için kat malikleri kurulunun 4/5 çoğunlukla karar vermesi yeterlidir. Ancak, dava konusu değişiklik, genel giderlere katılma oranları ile ilgili olduğundan yasanın bu konudaki 20.maddesinde yazılı hükümlerin göz önünde tutulması gerekir. Bu maddenin ilk fıkrasında yer alan “kat maliklerinin, aralarında başka türlü bir anlaşma olmadıkça” ibaresindeki anlaşma sözcüğü (tüm maliklerin) oybirliği ile sağlanmış bir anlaşma anlamındadır. Yani yönetim planının genel gidenlere katılmayla ilgili hükümlerinde yapılacak bir değişikliğin, 4/5 oranıyla değil oybirliği ile yapılması gerekir.Oysa iptali istenen kurul kararı oybirliği ile alınmamıştır.Bu nedenle kat malikleri kurulunun 2.3.1986 günlü kararının 8. maddesinin mahkemece iptaline hükmolunmasında bir isabetsizlik görülmemiştir. Davalının temyiz itirazları yerindedir. (5.HD.16.1.1988 T. 14329E. 31K.)

Farklı bir deyişle, pay ölçer montajları yapılsa dahi, her bir dairenin arsa payı 1/... olduğu için ısınma giderleri de 1/... oranında her daireye paylaştırılacaktır.
    Bununla beraber, ilgili Medeni Kanun Maddeleri de konuya bu açıdan bakmaktadır:

MADDE 692.- Paylı malın özgülendiği amacın değiştirilmesi, korumanın veya olağan şekilde kullanmanın gerekli kıldığı ölçüyü aşan yapı işlerine girişilmesi veya paylı malın tamamı üzerinde tasarruf işlemlerinin yapılması, oybirliğiyle aksi kararlaştırılmış olmadıkça, bütün paydaşların kabulüne bağlıdır.

MADDE 694.- Paylı mülkiyetten doğan veya paylı malı ilgilendiren yönetim giderleri, vergiler ve diğer yükümlülükler, aksine bir hüküm bulunmadıkça, paydaşlar tarafından payları oranında karşılanır.
    Payına düşenden fazlasını ödemiş bulunan paydaş, diğerlerine payları oranında rücu edebilir.

Madde 692’ de de belirtildiği üzere, olağan şekilde (olağan şekli, mevcut yönetim planında belirtilen şeklidir) kullanmanın gerekli kıldığı ölçüyü aşan yapı işlerine oybirliği olmadan girişilmesi, kanuna muhalefettir.

Bu nedenle, yönetimimizin almış olduğu pay ölçer taktırılması kararı, hükümsüzdür.

Kaldı ki, 5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanunu ile değiştirilen 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu’ nun 42. maddesinin 4. ve 5. fıkraları, sistem dönüşümleri ile ilgilidir. Yani, bir sistem dönüşümü vuku bulması durumunda veya yeni bir bina tesis edilmesi durumunda yönetim planı değişecektir ve hesaplamalar ilgili yönetmeliğe göre yapılacaktır. Mevcut yönetim planları ile ilgili atıf yapılmamıştır ve Kat Mülkiyeti Kanunu’ nun 20. Maddesi de aynen durmaktadır.

Farklı bir deyişle, mevcut yönetim planı geçerlidir, konu bizim dışımızdadır.

MADDE 16 – 23/6/1965 tarihli ve 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanununun 42 nci maddesinin dördüncü ve beşinci fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
    "Kat maliklerinden birinin isteği üzerine ısı yalıtımı, ısıtma sisteminin yakıt dönüşümü ve ısıtma sisteminin merkezi sistemden ferdi sisteme veya ferdi sistemden merkezi sisteme dönüştürülmesi, kat maliklerinin sayı ve arsa payı çoğunluğu ile verecekleri karar üzerine yapılır. Ancak toplam inşaat alanı ikibin metrekare ve üzeri olan binalarda merkezi ısıtma sisteminin ferdi ısıtma sistemine dönüştürülmesi, kat maliklerinin sayı ve arsa payı olarak oybirliği ile verecekleri karar üzerine yapılır. Bu konuda yapılacak ortak işlerin giderleri arsa payı oranına göre ödenir. Merkezi ısıtma sistemlerinde ısınma giderlerinin paylaştırılmasına ilişkin usûl ve esaslar Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından yürürlüğe konulacak yönetmelikle düzenlenir.
    Isıtma sisteminin merkezi sistemden ferdi sisteme veya ferdi sistemden merkezi sisteme dönüştürülmesine karar verilmesi halinde, yönetim planının bu karara aykırı hükümleri değiştirilmiş sayılır."

Bununla beraber, kanunun bizimle ilgili olmadığına dair Medeni Kanun’ un 689. Maddesi mevcuttur:

MADDE 689.- Paydaşlar, kendi aralarında oybirliğiyle anlaşarak yararlanma, kullanma ve yönetime ilişkin konularda kanun hükümlerinden farklı bir düzenleme yapabilirler. Ancak, böyle bir anlaşmayla paydaşların aşağıdaki hak ve yetkileri kaldırılamaz ve sınırlandırılamaz:
    1. Paylı mülkiyet konusu eşyanın kullanılabilirliğinin ve değerinin korunması için zorunlu olan yönetim işlerini yapmak ve gerektiğinde mahkemeden buna ilişkin önlemlerin alınmasını istemek,
    2. Eşyayı bir zarar tehlikesinden veya zararın artmasından korumak için derhâl alınması gereken önlemleri bütün paydaşlar hesabına almak.
    Taşınmazlarla ilgili anlaşmalar imzalarının noterlikçe onaylanması koşuluyla paydaşlardan birinin başvurusu üzerine tapu kütüğüne şerh verilebilir.

Yani, kanunun kurulmuş sistemler ve yürürlükte olan yönetim planlarına bir etkisi yoktur.

Bu konuda, kat maliklerine baskı ve zorlama yapılmayacağını da özellikle belirtmek isterim.
    Konu hakkında Yargıtay 5. Hukuk Dairesi’ nin kararı mevcuttur:

(Y.5.H.D.01.12.1980 GÜN,1980/8571 ESAS, 8550 KARAR)

Genel giderlere arsa payı oranında katılma şekli dışındaki orana razı olmayan kat maliki değişik oranı kabule zorlanamaz.
    Mahkemeden de rıza göstermiş sayılmasına karar verilmesi istenemez.
    Dava arsa payı dışındaki bir katılma şekline göre hazırlanmış yönetim planını kat maliki olan davalının imza etmiş sayılmasına karar verilmesi isteminden ibarettir. Kat maliklerinin ortak giderlere katılma şekli KMK.md. 20 de gösterilmiştir. Bu maddeye göre kat malikleri aksine anlaşma olmadıkça genel giderlere arsa payı oranında katılırlar. Ancak sözü edilen bu madde, arsa payı dışındaki bir katılma şeklini kabul etmeyen kat malikinin kabule zorlanmasına veya mahkemeden rıza göstermiş sayılması şeklinde karar alınmasına yetki vermez. Bu nedenle davanın reddine karar verilmesi gerekirken, yazılı şekilde davanın kabulüne hükmedilmesi doğru bulunmamıştır.

Bununla beraber, satıcının “polis ile gireriz” tehdidine kulak asmamanızı, böyle bir durumda, Anayasa’ nın 21. Maddesi ile karşılaşacağınızı belirtmekte fayda görüyorum.
    B. Konut dokunulmazlığı
    MADDE 21- (Değişik: 3/10/2001-4709/6 md.)
    Kimsenin konutuna dokunulamaz. Millî güvenlik, kamu düzeni, suç işlenmesinin önlenmesi, genel sağlık ve genel ahlâkın korunması veya başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması sebeplerinden biri veya birkaçına bağlı olarak usulüne göre verilmiş hâkim kararı olmadıkça; yine bu sebeplere bağlı olarak gecikmesinde sakınca bulunan hallerde de kanunla yetkili kılınmış merciin yazılı emri bulunmadıkça; kimsenin konutuna girilemez, arama yapılamaz ve buradaki eşyaya el konulamaz. Yetkili merciin kararı yirmidört saat içinde görevli hâkimin onayına sunulur. Hâkim, kararını el koymadan itibaren kırksekiz saat içinde açıklar; aksi halde, el koyma kendiliğinden kalkar.

Konu, yukarıda belirtilen hallerden biri olmadığı için, benim konutuma benim rızam haricinde girebilme durumunuz mevcut değildir.

Satıcıların tehditlerine kulak asmayın. Eğer mevcut yönetim planınız arsa payına göre paylaşımı öngörüyorsa, sizin oyunuz olmadan değişemez.

Birisi de sormuş, bu kararların en yenisi 2006 tarihli,oysa yeni kanun 2007 tarihli ve yeni kanun geçerli olmazmı diye;
    CEVAP:
    Doğru, en sonuncusu 2006' da çıkmış Yargıtay kararları bunlar...

Açık kapı kalmadığı için yeni bir Yargıtay kararı çıkmamıştır tahminimce...

Ancak, KMK 20. madde bu konuda net. Siz bazı giderleri (kapıcı vs.) hane payınızdan, ısınma gibi genel giderleri ise arsa payınızdan ödersiniz. Eğer binanız 2007 yılından eski ise, yönetim planınız halihazırda buna göre olmak zorundadır.

KMK 42. Madde ise ısı sistemi dönüşümleri ile ilgilidir. Siz şu anda kombili sistemden merkezi sisteme geçerseniz, haliyle 42. Maddenin yeni hali gereği ısı paylaştırıcısı (ki daireniz tek noktadan ısı girişli olacağı için bu sistem kalorimetre olacaktır) kullanmanız söz konusu olabilir.

Bununla beraber, Medeni Kanun' un 689. Maddesi, oybirliği şartı arayarak, kanun harici paylaşım yapılabilmesine imkan vermektedir. Sizin halihazırda oybirliği ile kabul etmiş olduğunuz yönetim planınız vardır.

Eğer oturduğunuz sitenin inşaat alanı (tapuda yazar) 2000 m2' den büyük ise ve 2007 senesinden önce yapışmış ise, sizin oyunuz olmadan sistem işlemez. Normalde 2000 m2 durumunun sizinle bir alakası yoktur, ancak site yönetiminiz bunu anlamayacağı için siz yine de belirtebilirsiniz.

Eğer halihazırda apartman yöneticisi iseniz, yukarıdaki şartlar var ise ve bir kat maliki itiraz ediyorsa işi ağırdan alıp bekle-gör politikası izlemenizi tavsiye ederim. Aksi takdirde, bir kişi dahi evine taktırmadığı zaman sistem çalışmayacağı için sitenin ciddi bir zararı söz konusu olacaktır. Bu zarardan da yönetici sorumlu olacaktır.

Şu anda benim ikamet ettiğim sitede yönetim bu tuzağa düşmüş durumda ve kendilerine "danışın" dediğim halde bir hukukçuya danışmamakta ısrar etmektedirler.

Büyük ihtimalle Ekim-Kasım gibi mahkemelik oluruz. Çünkü pay ölçer sistemine katılmayacağımı belirttim ve takılması için gerekli olan parayı da vermeyeceğim. Benden arsa payım haricinde ısınma için bir kuruş fazla para da alamayacaklar.

Kaldı ki KMK 20. madde değişmediği sürece, bu Yargıtay kararları da geçerlidir.

• quote:

Orijinalden alıntı: berkemal

Arkadaşlar, kredi kullanarak kuzey-batı cephe bir daire aldım, henüz daireye oturmuş değilim daha ben oturmadan hoop ısı ölçer takılacacak dendi ve binikiyüz lira maliyet çıktı hem kredi hem bu ödeme beni epey zorlayacak o yüzden epey kemer sıkmak gerekecek.

-ısı pay ölçerin teknik boyutu ile alakalı sormak istediğim var-

1. üçlü elektrik tarifesinde malum gece 22.00 sonra sabah 06 ya kadar indirimli, 22.00 dan sonra peteğin vanasını kısıp yağlı radötörlü elektirikli soba yakmak mantıklı mıdır

2. elektirikli soba yakmak ısı pay ölçeri olumsuz etkilermi yani oda sıcaklığı artınca vana kısık olduğu halde ısı pay ölçer fazla ölçüm yapar mı yoksa ayırt edebilr mi

3. binada yalıtım yok ısı kaybinı önlemek için peteğin arkasına ısıkes gibi birşeler koysam cihaz olumsuz etkilenir mi

4. gece yatarken oturma odasını kısıp sabah açsam tasarruf edebilir miyim

eee napalım geçim derdiii insana herşeyi düşndürüyor

• quote:

Orijinalden alıntı: serhand

Merhaba arkadaşlar,

Yaklaşık 6 aydır bu konuda araştırma yapıyorum ve en son bir hukuk sitesinde okuduğum yazıyı sizinle paylaşıyorum.

.....................................
    ..........................................
    .....................................

hocam o yazısını okuduğunuz hukukçu yarım hukukçu veya çeyrek hukukçu.... belki hatta hukukçu bile değil....

yasanın yayınlanma tarihi 2007 ve uygulamaya geçme tarihi 2012 dir..... önce bunu bir yere not edin....

sizin o çeyrek hukukçu bile olmayan sözde hukukçu kişi 1989 ve 2006 senesinin yargıtay kararlarını kendine dayanak yapmış.....
    baştan yanlış bir tez zaten..... ben hukukçu değilim ama yarım yamalak hukuk bilgim ile ondan iyi bildiğim kesin
    2007 de yayınlanıp 2012 de uygulamaya giren kanun, 1989 ve 2006 tarihli yargıtay kararlarını artık günümüzde geçersiz kılmıştır....ve artık geçersiz olan bu yargıtay kararları referans alınıp yorum yapılamaz ve karar verilemez...

ona bakarsanız ben engizisyon mahkeme kararlarını koyayım buraya ona uyalım...... daha nesi yani, resmen saçmalamış

doğrusu aşağıdadır.... bakanlıktan gelen cevaptır.....

634 sayılı “Kat Mülkiyeti Kanunu’nun” 42 nci maddesinin değişik dördüncü fıkrasında da (18/4/2007-5627/16 md.) “..... Merkezi ısıtma sistemlerinde ısınma giderlerinin paylaştırılmasına ilişkin usûl ve esaslar Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından yürürlüğe konulacak yönetmelikle düzenlenir.” denilmiş ve mezkur kanunun bu hükmü gereğince mülga Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından hazırlanan 14.04.2008 tarih ve 26847 mükerrer sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Merkezi Isıtma ve Sıhhi Sıcak Su Sistemlerinde Isınma ve Sıhhi Sıcak Su Giderlerinin Paylaştırılmasına İlişkin Yönetmelik” yürürlüğe girmiştir. Merkezi Isıtma ve Sıhhi Sıcak Su Sistemlerinde Isınma ve Sıhhi Sıcak Su Giderlerinin Paylaştırılmasına İlişkin Yönetmelik’in geçici 1 inci maddesinde de ifade edildiği üzere 02/05/2012 tarihi itibari ile merkezi sisteme sahip mevcut binalara da ısı pay ölçerlerin takılmış olması gerekmektedir.

Söz konusu Yönetmeliğin 14 üncü maddesinin birinci fıkrasında da; “Merkezi ısıtma veya sıhhi sıcak su sistemine sahip binaların yönetim planının ve bölgesel ısı dağıtım ve satış şirketlerinin bağımsız bölüm kullanıcıları ile yaptıkları sözleşmelerin, bu Yönetmeliğe aykırı olan hükümleri üç ay içinde bu Yönetmeliğe uygun hale getirilir.” denilmektedir.

değişen hali ile, kat mülkiyeti kanununa göre; apartman veya site yönetim planlarında ısınma ve sıcak su giderlerinin paylaştırılması ile ilgili kısımların kanun yürürlüğe girdiğinden itibaren üç ay içinde yönetmeliğe uygun hale getirilmesi gerekiyor... bunu atlamayın.....!!!!!!!!!!!!!!! apartmanda öncelikle yönetim planının (yani apartmanın anayasasının) bu doğrultuda değiştirilmesi zorunluluğu var... bu değişiklikten sonra artık ısınma gideri nasıl paylaşılacak tartışması tarih oluyor... ısı pay ölçer veya kalorimetre takacaksın ve buna göre ısınma giderini paylaştıracaksın.... ötesi hikayedir ve geçersizdir.... yasa ve yönetmelikler bu konuda çok açık ve nettir...

bunu bilmeyen hukukçunun da hukukçuluğu tartışılır....

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-4FEE439E4 -- 3 Kasım 2012; 18:22:08 >

• @DoSöDoKöKo,
    öncelikle payölçer (radyatöre takılan tip) komşuyu komşuya düşman edecek, binanın bir bütün olarak ısınması ve rejime girmesi prensibine aykırı bir saçmalık. ayrıca teknik olarak suistimale ve dolandırıcılığa müsait bi sistem. ısı tasarrufuyla da bir ilgisi yok, ısı tasarrufu daha iyi yalıtım ve verimli kazanlarla yapılır.

bir sürü kişiye -biraz üstten bakar bilgiç bir üslupla-laf yetiştirmişsin. madem bu kadar bilgilisin açıklar mısın bir zahmet:

1. "kanun da kanun" dediğin şeye uyulmazsa ne olur? hangi merci kime ne ceza verir? çok açık sordum basit bir cevap bekliyorum. enerji bakanlığının şu dairesi yöneticiye şu kadar tl ceza mı yazar, doğalgaz dağıtım şirketi gelip kazanın gazını mı keser, kim ne yapabilir söyle.

2. birinci maddedeki yaptırım mekanizması nasıl olacak, apartman sakini valiliğe veya başka bir makama şikayet dilekçesi mi yazacak, yoksa payölçer şirketleri herhangi bir binayı ihbar mı edecekler?

3. bu kanunu gerekçe göstererek "eski usul arsa payı kadar yakıt payı ödemiyorum, payölçer takılsın" diyen kişiler haklı mı çıkacaktır, bunlardan yakıt parası alınamayacak mı, emin misin?

• quote:

Orijinalden alıntı: mkilinc79
    bu kanunu gerekçe göstererek "eski usul arsa payı kadar yakıt payı ödemiyorum, payölçer takılsın" diyen kişiler haklı mı çıkacaktır, bunlardan yakıt parası alınamayacak mı, emin misin?

hocam ben ısı pay ölçer sistemine geçmemiş bir apartmanın kat malikiyim... yakıt parasını paylaşımın "adil ve yasal olmadığı" gerekçesi ile ödemiyorum.... peki sen yönetici olsan bana ne yapabilirsin, elinde ne gücün var, onu söyle??? eğer hukuken yazılanlar hava ise icra takibi ile yakıt parasını tahsil etme yoluna gidebilmen gerekir değilmi??? eğer değişen yasalara göre bunu yapamıyorsan bu işin doğrusu nedir peki sen söyle???

sonuç: yasalar çok açık ve net... tekrar tekrar okuyun... ben ve benim gibiler yakıt parası ödemez ve yönetici de tahsil edemez, doğalgaz parası ödenemez ve borçtan ötürü doğalgaz kesilir ve apartman krize girer bu kadar basit.... işin doğrusu yasayı uygulamaktır... cezası net belli değil diye yasanın uygulanmadığı nadir "fırsatçı" ülkelerden biriyiz... haaa sen fırsatçıysan ben de fırsatçıyım ve yakıt parasını ödemiyorum... hadi bakalım... ne yapabileceksin merak içindeyim.... düşün taşın....

• quote:

hocam ben ısı pay ölçer sistemine geçmemiş bir apartmanın kat malikiyim... yakıt parasını paylaşımın "adil ve yasal olmadığı" gerekçesi ile ödemiyorum.... peki sen yönetici olsan bana ne yapabilirsin, elinde ne gücün var, onu söyle??? eğer hukuken yazılanlar hava ise icra takibi ile yakıt parasını tahsil etme yoluna gidebilmen gerekir değilmi??? eğer değişen yasalara göre bunu yapamıyorsan bu işin doğrusu nedir peki sen söyle???

apartman yönetiminin elinde yakıt parasını tahsil etmek için daha önceden ne güç varsa şimdi de o güç var, icra yoluyla alabilirler. "yeni sistem kurulmadı" diye ödememe gerekçesi olmaz.
  • Yakında bu konuda düzenleme yapılmayan apartmanlarda yöneticilere birer birer dava açılacak ve davalar muhtemelen kısa zamanda sonuçlanacak...O mahkeme kararlarında düşük bir ihtimal de olsa düzenleme yapılmasını engelleyen apartman sakininin evine polis zoruyla girilip bu ısı ölçerlerin takılması kararı bile alınabilir..Yahut mahkeme dairesine ısı ölçer taktırmayan bireylerin o apartmandaki en yüksek ücret kadar faturalandırılması gibi bir karar alabilir..Yok efendim kimse kimsenin evine girmez şunu yapamaz bunu yapamaz doğrudur zaten herşey yasalara uygun olacak.. Bu kişilerin kamu düzenini bozmaktan ceza bile almaları olası..

Bu yasal düzenlemeler bireylerin inisiyatifine bırakılacak olsa zaten hiç çıkarılmazdı..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi x15 -- 9 Kasım 2012; 13:20:49 >
  • Binalarında bu sistemi kullanmak isteyipte yönetim engeline takılanlar ne yapabilirler..Bayındırlık Bakanlığı bilgi edinme kısmına başvurdum ve aşağıdaki cevabı aldım..Ayrıca burada yazılanlardan çok güzel dava dilekçesi hazırlayabilirsiniz..

quote:

İlgi bilgi edinme başvurunuz ile 5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanunu çerçevesinde ısı paylaşımını tesis etmeyen yönetiminiz hakkında ne işlem yapılabileceği sorulmaktadır.

02.05.2007 tarih ve 26510 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 5627 sayılı “Enerji Verimliliği Kanunu’nun” 7nci maddesinin birinci fıkrasının c bendinde “Merkezî ısıtma sistemine sahip binalarda, merkezî veya lokal ısı veya sıcaklık kontrol cihazları ile ısınma maliyetlerinin ısı kullanım miktarına bağlı olarak paylaşımını sağlayan sistemler kullanılır. Buna aykırı olarak hazırlanan projeler ilgili mercilerce onaylanmaz.” denilmiş olup 634 sayılı “Kat Mülkiyeti Kanunu’nun” 42nci maddesinin değişik dördüncü fıkrasında da (18/4/2007-5627/16 md.) “.....Merkezi ısıtma sistemlerinde ısınma giderlerinin paylaştırılmasına ilişkin usûl ve esaslar Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından yürürlüğe konulacak yönetmelikle düzenlenir.” denilmiş ve mezkur kanunun bu hükmü gereğince mülga Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından hazırlanan 14.04.2008 tarih ve 26847 mükerrer sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Merkezi Isıtma ve Sıhhi Sıcak Su Sistemlerinde Isınma ve Sıhhi Sıcak Su Giderlerinin Paylaştırılmasına İlişkin Yönetmelik” yürürlüğe girmiştir.
    Söz konusu yönetmeliğin Geçici 1inci maddesinde de ifade edildiği üzere 5627 sayılı “Enerji Verimliliği Kanunu’nun” 7nci maddesinin birinci fıkrasının c bendi ve Geçici 6ncı maddesi gereğince 02.05.2012 tarihi itibari ile sitenizin de dahil olduğu mevcut binaların yönetmelik hükümlerine tabi olması daha özel bir ifade ile ısı ölçüm ekipmanlarının sitenizde kullanılmaya başlanmış olması gerekmektedir.
    Yukarıda ifade edilen hususlar doğrultusunda merkezi sistemle ısıtılan binalar için ısı ölçer uygulamasının yasal bir zorunluluk olduğu anlaşılmakta olup bina sahiplerinin, bina yönetimlerinin, yönetim kurullarının aksi yönde tasarrufta bulunmaları mümkün değildir.
    Yukarıda adı geçen yönetmeliğin 4üncü maddesinde yönetmelik hükümlerinin uygulanmasında sorumluluğu bulunan kişiler arasında bina sahipleri, bina yöneticileri, bina yönetim kurulları işaret edilmiştir.

5627 sayılı “Enerji Verimliliği Kanunu’nda” ısı ölçüm ekipmanlarına geçilmemesi durumunda uygulanacak ceza açık bir şekilde belirtilmemiş ise de aksi tutumda bulunan ve bu konuda sorumluluğu bulunanlar kanuna muhalefet kapsamında değerlendirilebilecek olup Sulh Mahkemelerinde açılacak olası davalarda mahkemece bir ceza öngörülmesi ihtimali bulunmaktadır.

Mağdur olduğunu düşünen kat malikleri Sulh Mahkemeleri kanalıyla dava açabilirler.

• quote:

Binalarında bu sistemi kullanmak isteyipte yönetim engeline takılanlar ne yapabilirler..Bayındırlık Bakanlığı bilgi edinme kısmına başvurdum ve aşağıdaki cevabı aldım..Ayrıca burada yazılanlardan çok güzel dava dilekçesi hazırlayabilirsiniz..

hayır, aldığınız cevapta hiç bir şey yazmıyor. 1 sayfa yazı yazıp hiç bir şey söylememeyi başarmışlar. benim yukarıda yazdığım konuların cevabı yok. "ceza ihtimali bulunmaktadır" gibi muğlak sözler..

kat maliki hangi merciye şikayet edecek, kim gelip apartmanı kontrol edecek, hangi makam kime kaç lira ceza verecek, eğer mahkeme gerekiyorsa hangi kanunun hangi maddesine göre ne ceza verilecek, bu sırada yakıt parasını ödemeyi reddetmek mümkün müdür, böyle soruların hiç birisine cevap yok.

siz bir kat maliki olarak payölçer takılsın diye inat edip apartmandakilerle mahkemelik olmak ister misiniz? ben uğraşmak istemem. ayrıca enerji verimliliği kanunu konut dokunulmazlığı prensibinden üstün değildir, kimse kimsenin evine polis ve mahkeme kararı olmadan giremez.

meclis özellikle son yıllarda uygulanması ve denetlenmesi mümkün olmayan ölü doğmuş yasalar çıkartmaya başladı. mesela bu yasa, mesela "tamamlayıcı sağlık sigortası" konusu..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-AFB8954A9 -- 9 Kasım 2012; 15:30:41 >

• Slm arkadaşlar bu okuduklarımı okuyunca panikledim çünki bende merkezi ısıtmalı bir daire aldım ama emin değildim ısı pay ölçerlimi değilmi diye,şükür elimde Binanın bröşürü var ve Binaya yapılacak özellikleri okuyunca ferahladım sebebi ise bizdeki sistem: Ön ödemeli kontrollü merkezi ısıtma yani Kalorimetreli sistem size internetten bu hususta okuduğum ufak bir parçayı yayınlayım:

Ödeme Kolaylığı
    Her bağımsız birim tükettiği kalori kadar ödeme yapacağından, bu adil bir ödeme olacaktır.
    Sistem Ön Ödemeyi gerektirdiğinden hiç kimse başkasının parasıyla ısınamayacaktır.

ÖN ÖDEMELİ KALORİMETRE AVANTAJLARI:
    Enerji Tasarrufu
    Bu sistemde her daire kullandığı kadar ödeyeceği için enerji tasarrufuna daha çok dikkat
    edecektir.
    Kullanım Kolaylığı
    Daire sakini istediği zamanda istediği kadar ısı ihtiyacını temin edebilmektedir. Tek bir daire
    içinde oluşacak tesisat sorunları tüm binayı etkilemeyecektir. Isıtma ihtiyacı olmayan
    bölümlerin kontrolü sağlanabilinecektir. İşyerleri ve konutların aynı binada bulunduğu ısıtma
    sistemlerinde farklı zaman dilimlerinde farklı kullanım ihtiyaçlarına cevap verilebilecektir.
    Sosyal Barışa Katkı
    Toplu halde yaşanan bina ve sitelerde tartışma ve anlaşmazlıkların büyük çoğunluğu ısınma
    sorunları veya yakıt bedeli konularında çıkmaktadır.
    Sistem bu sorunları kökten çözerek, toplu yaşamdaki sosyal barışa da katkıda bulunacaktır

Valla iymiş ya size aynı doğalgaz sayacı gibi yönetici kart veriyor evinizde ufak bir cihaz var yüklüyorsunuz,birde peteklere TERMOSTATİK RADYATÖR VANALARI taktırıyorsunuz sıcaklık 15 derecenin altına düşünce otamatik faliyete giriyor,kademeli 2-3-4-5...5'e ayarladığınızda sıcaklık 28 derece yani bu tarzda ben buna yaktığın kadar öde derim değilmi ?
    Birde şunu soracaktım bina sıfır iskan bile henüz alınmadı ama mütahit tutmuş normal vana takmış aklısıra termostatik vanayı bize kakalıycak,aslen mütahitin takması lazım değilmi bu vanaları arkadaşlar ?

• Bilgi edinme tabii ki ceza öngörülmesi ihtimali bulunmaktadır diyecek..Kendini hakim yerine koyup karar çıkartacak değiller..Adamlar yasanın açık olduğundan bahsetmişler..Herhangi bir ceza verilmemesi de o kanunun bağlayıcılığını ortadan kaldırmaz..Hakim hiçbir ceza vermez ama bu aletleri dairene takacaksın der..Kimse TC yasalarına aykırı hareket edemez..Kendini kanundan üstün göremez..Eğer bu tip şeyler oluyorsa zaten hukuk devletinden uzaklaşılmış demektir..
  • quote:

quote:

apartman yönetiminin elinde yakıt parasını tahsil etmek için daha önceden ne güç varsa şimdi de o güç var, icra yoluyla alabilirler. "yeni sistem kurulmadı" diye ödememe gerekçesi olmaz.

hocam boşa konuşuyorsun boşa....

KANUNLAR DEĞİŞTİ... ARTIK KALORİMETRE VEYA ISI PAY ÖLÇER SİSTEMİNE GEÇMEYEN APARTMANLARDA YÖNETİCİNİN YENİ SİSTEME GEÇİLMEDİĞİ İÇİN YAKIT PARASINI ÖDEMEYENLERE KARŞI YAPABİLECEĞİ HİÇBİR ŞEY YOK... O SENİN DEDİĞİN ESKİDENDİ.... ARTIK BU TİP YASAYA MUHALİF OLAN APARTMANLARDA YÖNETİCİNİN GÜCÜ YOK SIFIR VE HATTA EKSİ.... HATTA YÖNETİCİ YASAYA MUHALEFET ETTİĞİ İÇİN SUÇLUDUR... HEM SUÇLU HEMDE GÜÇLÜ OLUNAMAZ....

aşağıda bakanlıktan gelen yazı var... kanun bu konuda açık... buna göre yasaya uymayan yönetici yakıt parası ödemeyene hiç birşey yapamaz... kendi zaten suçludur, yapacağı tek akılsızca şey KENDİNİ ELE VERMEK dir.... yakıt parası ödemeyen kebap yapar... ödeyen de derdine yansın... bu kadar...

hocam ayrıca hikaye yazıp duruyorsun, olmaz etmez filan falan.... yazdıklarını yasayla hukukla izah et de çok boş afaki kalmasın... yazdıkların bu nedenle kimseyi ikna edemez... destekli yaz destekli.....

altta bakanlık yazısıdır.... yeni sisteme geçen doğalgaz yakar, yeni sisteme geçmeyen kendini yakar... olay bu dur!!!

634 sayılı “Kat Mülkiyeti Kanunu’nun” 42 nci maddesinin değişik dördüncü fıkrasında da (18/4/2007-5627/16 md.) “..... Merkezi ısıtma sistemlerinde ısınma giderlerinin paylaştırılmasına ilişkin usûl ve esaslar Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından yürürlüğe konulacak yönetmelikle düzenlenir.” denilmiş ve mezkur kanunun bu hükmü gereğince mülga Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından hazırlanan 14.04.2008 tarih ve 26847 mükerrer sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Merkezi Isıtma ve Sıhhi Sıcak Su Sistemlerinde Isınma ve Sıhhi Sıcak Su Giderlerinin Paylaştırılmasına İlişkin Yönetmelik” yürürlüğe girmiştir. Merkezi Isıtma ve Sıhhi Sıcak Su Sistemlerinde Isınma ve Sıhhi Sıcak Su Giderlerinin Paylaştırılmasına İlişkin Yönetmelik’in geçici 1 inci maddesinde de ifade edildiği üzere 02/05/2012 tarihi itibari ile merkezi sisteme sahip mevcut binalara da ısı pay ölçerlerin takılmış olması gerekmektedir.

Söz konusu Yönetmeliğin 14 üncü maddesinin birinci fıkrasında da; “Merkezi ısıtma veya sıhhi sıcak su sistemine sahip binaların yönetim planının ve bölgesel ısı dağıtım ve satış şirketlerinin bağımsız bölüm kullanıcıları ile yaptıkları sözleşmelerin, bu Yönetmeliğe aykırı olan hükümleri üç ay içinde bu Yönetmeliğe uygun hale getirilir.” denilmektedir.
    ]

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-4FEE439E4 -- 10 Kasım 2012; 0:27:40 >

• @DoSöDoKöKo, asıl "desteksiz" yazan sensin. apartman yaşamı ve ortak giderlerin tahsilatıyla ilgili yasalar değişmedi. filanca enerji yönetmeliğinde bu zorunluluk var, yapılmadan yakıt parasını ödemiyorum diye bir hakkınız yok. aynı şeyi yapıştırıp duruyorsun, benim dediğim şeye cevap vermiyorsun. "yapılır, edilir" diye yazılmış yönetmeliğin pratikte bir anlamı yoktur. önemli olan "yapılmazsa kim ne yapar" konusudur. edebiyat forumunda değiliz, "kendini yakar" falan gibi mecazlı söz sanatlı konuşma basit yazıyorum cevabın varsa net yaz.

sen ve x15 gibi kişilerin payölçer firması için çalıştığınızı düşünüyorum. samimi olarak payölçer sevdalısı olmanız ihtimali çok düşük, çünkü teknik olarak bu işin evde oturacak kişiye ne parasal ne konfor olarak hiç bir faydası yok, istersen özelden ayrıntılı açıklarım.
  • quote:

sen ve x15 gibi kişilerin payölçer firması için çalıştığınızı düşünüyorum. samimi olarak payölçer sevdalısı olmanız ihtimali çok düşük, çünkü teknik olarak bu işin evde oturacak kişiye ne parasal ne konfor olarak hiç bir faydası yok, istersen özelden ayrıntılı açıklarım.

Arkadaşım sen de en üst kat kuzey cephede oturuyorsun..En üst katta oturduğundan peteklerin diğer daire sakinleirnden daha büyük..Yalıtım yaptırmadığın dairenin diğerlerine göre zor ısınacağını düşünüyorsun..Üstüne bir de gelin kaynana çoluk çocuk cümbür cemaat oturduğunuzdan her odayı ısıtmak zorundasınız..Keyfinize pek düşkün olduğunuzdan 27 derecenin altı da sizi hiç kesmiyor..Bu yüzden bu yeni sistemle artık ısınma giderlerinizi diğer daire sakinlerinin üzerine yıkamayacağınızı çok iyi biliyorsunuz..Burada çırpınmanız bu nedenle..

Biraz sizin seviyenize indim ama kusura bakmayın...

• quote:

@DoSöDoKöKo, asıl "desteksiz" yazan sensin. apartman yaşamı ve ortak giderlerin tahsilatıyla ilgili yasalar değişmedi. filanca enerji yönetmeliğinde bu zorunluluk var, yapılmadan yakıt parasını ödemiyorum diye bir hakkınız yok. aynı şeyi yapıştırıp duruyorsun, benim dediğim şeye cevap vermiyorsun. "yapılır, edilir" diye yazılmış yönetmeliğin pratikte bir anlamı yoktur. önemli olan "yapılmazsa kim ne yapar" konusudur. edebiyat forumunda değiliz, "kendini yakar" falan gibi mecazlı söz sanatlı konuşma basit yazıyorum cevabın varsa net yaz.

yineliyorum, "desteksiz" yazıyorsun!!!

ben yasalardan örnekler vererek "apartman yaşamı ve ortak giderlerin tahsilatı" diye bahsettiğiniz yasaların değiştiğini gösteriyorum...."634 sayılı “Kat Mülkiyeti Kanunu’nun” 42 nci maddesinin değişik dördüncü fıkrasında da (18/4/2007-5627/16 md.)" diye yazdım... hala anlamak istemiyorsunuz....

sizin "apartman yaşamı ve ortak giderlerin tahsilatı" diye bahsettiğiniz yasalar değişti ama siz farkında değilsiniz... muhtemelen gülhane parkındasınız...

benim yaptığım gibi yazdıklarınızı yasalar ile destekleyiniz... yoksa "DESTEKSİZ" sallamaya devam ediyor olacaksınız..... bunun ne size ne de başkasına faydası var....

• bİrşey soracağım ben lojmana geçtim ev 1+1 küçük bi ev evdeki petekler de haliyle küçük,ısı ölçen cihazlar benim peteğin küçük büyük olmasına bakmaksızın ölçmeye devam eder ısıyı,nasıl bir sistemdir,anlamadık gitti adaletli mi
  • Ben de radyo frekanslı cihazların sağlığımıza etkisi konusunu önemsiyenlerdenim ve tüm firmaları tek tek araştırdım ve bir kısmını telefonla aradım. Ayrıca elektronik mühendisleri ile görüştüm. Pay ölçer işi yapan firmaların geneli, bu radyo frekansının zararsız denebilecek kadar küçük etkisi olduğunu savunmaktalar.
    Elektronik mühendisi arkadaşın sözleri biraz beni rahatsız etti. Sözlerine göre, halen cıvarımızdaki cep telefonu, kablosuz modem gibi bir çok cihaz zaten etrafımızda elektro manyetik bir bulut oluşturmuş durumdadır. Pay ölçer cihazlarının yayınları bu bulutun yoğunlaşmasında mutlaka etkisi vardır, ama miktarı konusunda bir şey söylemek zor, demektedir.
    Bildiğiniz gibi, ülkemizde iki tip elektronik ısı pay ölçer pazarlanmaktadır. Bunlardan birincisi (biraz daha ucuz olan) el bilgisayarları ile okuma yapabilen eski nesil elektronik pay ölçerlerdir. İkincisi modemli tip, şirketlerin bilgi işlem merkezlerinden okuması yapılabilen yeni nesil elektronik pay ölçerlerdir.
    El terminali ile okuması yapılan pay ölçer sistemlerinde, her ısı pay ölçer her 2 dakikada bir radyo frekansı ile yayın yapmaktaymış.(Kendi ifadeleri) Yani diğer bir değişle, 60"/2"x24 saat= günde 720 sefer , yılda 720x365= 262.800 sefer yayın yapmaktalar. Bu radyo frekansı sinyallerinin etki alanı 400 m yarıçapında bir küre imiş. Bundan şunu anlıyorum: bulunduğum binadaki tüm pay ölçerlerin ve hatta komşu binalardaki pay ölçerlerin etki alanına maruz kalıyorum. Bu şekilde düşündüğümüzde, sağlığımıza etkisi ihmal edilecek kadar az olan elektro manyetik ısı pay ölçer sinyal dalgalarının yoğunluğu, anlatıldığı gibi değilmiş.
    İkinci tip modemli sistemlerde, ısı pay ölçerler her 2 dakidada bir radyatör ve ortam sıcaklığını tesbit ediyor ve radyo frekansları ile yayın yapmadan kendi içindeki hard disk gibi bir depolama ünitesine kayıt ediyor. Bu bilgileri her 4 ila 6 saatte bir sefer yayın yaparak, merdiven sahanlığında bulunan (binada bir tane olan) veri toplama merkezine gönderiyor. Veri toplama merkezi bu bilgileri ay boyunca depolayarak, ayda bir sefer internet üzerinden ilgili pay ölçer şirketinin bilgisayarına göndererek okumasını tamamlamış oluyormuş.
    Tabi, el terminali ile okuma yapan firma elemanının ne zaman binaya geleceği belli olamayacağı için ısı pay ölçerleri devamlı yayın yapmak durumunda. Okuma elemanı binada 6 saat beklemeyeceği için de 2 dakika aralıklı yayına ihtiyacı olacak.
    Benim fikrime göre, mademki kanun zorluyor ve bir şekilde uymak zorundayız, biraz pahalı da olsa modemli veri toplama ünitesi olan firmaları tercih etmeliyiz. Bir firma bizim aynı ısı pay ölçer cihazımızla iki şekilde de okuma yapılabilmektedir diyor. DİKKAT, Bu firmanın cihazıda her 2 dakikada bir sinyal gönderiyor. Sağlık her şeyden önemli..
    Araştırmaya devam...

• 
Sayfa: önceki 2526272829
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.