Şimdi Ara

Apartman Isı Paylaşım (ısı pay ölçer) Sistemleri Hakkında. (merkezi sistem) (28. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
5 Misafir (2 Mobil) - 3 Masaüstü2 Mobil
5 sn
1.797
Cevap
50
Favori
623.805
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 2627282930
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: yunusemre2004_78

bİrşey soracağım ben lojmana geçtim ev 1+1 küçük bi ev evdeki petekler de haliyle küçük,ısı ölçen cihazlar benim peteğin küçük büyük olmasına bakmaksızın ölçmeye devam eder ısıyı,nasıl bir sistemdir,anlamadık gitti adaletli mi

bu aletlere değişik parametreler giriliyor, odanın hacmi, petek büyüklüğü, güney mi kuzeymi olduğu vb, bunlara bakarak ölçüm yapıyor, aslında bunları adamakıllı standardize edebilecek bir firma olsa mantıklı olabilir ama ben Türkiye gibi bir yerde birçok şeyin hiçnir ayrım yapmadan standart gireleceği endişesi ile bu aletlere karşıyım

• AYNI ENDİŞEYİ BENDE TAŞIYORUM,AVRUPADAN ALINTILARIMIZ VAR FAKAT CAN ALICI NOKTALARI ALAMIYORUZ,ISI PAY ÖLÇERLERDE SİZİN BELİRTTİĞİNİZ DETAYLAR DİKKATE ALINMAYACAK SANIRIM
  • Forumda dünya kadar sayfa olduğu halde gene de bir yöntem ortaya çıkmış değil. Arada ise satsam da biraz kazansam amacını güdenlere hizmet yazıları ise cabası. Olan zaten bize oluyor. Sistem oturmuş işlerken ne olduğu , kim olduğu belli olmayan birileri gelecek özel alanlarımıza girerek cihazlar yerleştirecek ve biz de bunlar için aylık bi de tutup okuma parası vereceğiz. Adı enerji verimliliği . Sonuna kadar destekliyorum ama amaç mevcut durumları geriye götürüp insanların komşuları aleyhine acaba diye şüphelere yer vermesi olmamalı.

Amaç birilerini zengin etmek değil tasarruf etmek olmalı. Madem o kadar enerji verimliliğini sevdik artık şu kaşiflerimizi bi görelim. Bize 1 m3 doğalgaz ile mevcut durumun 10 katı enerji yayan cihazlar üretsinler. Tabi işlerine gelirse.... İşte ben o zaman ülkemiz enerji verimliliği için dünyaya örnek oluyor derim. İşimiz gücümüz yabancıların ürettiği cici cihazları satın aldırılmak, cari açığı destek olmak.

Gelelim benim soruma; Toplamda 3500 m2 olan bir apartmanımız var ve şu ana kadar konuştuğum tüm malikler bu sisteme karşı. Peki biz oturup sıcak su merkezi sistemini devam ettirmek kaydıyla bireysel ısınma sistemine geçme kararı alabilirmiyiz?

Yok öyle birşey olmuyorsa biz binayı yıkıp yeniden yapma kararı alalım.

Bu konuda binlerce dava açılır. Sonuçta ortaya çıkacak olan; mahkeme kapılarında bekleyen vatandaşlar, ödenecek faizli meblağlar, bina yöneticileri stresleri ve ek yargılama yükleri olur.

Bu arada cihazlar mahkeme kararı alınarak mı daire içlerine takılacak.
    T.C. Anayasa'sı;

B. Konut dokunulmazlığı
    MADDE 21- (Değişik: 3/10/2001-4709/6 md.)
    Kimsenin konutuna dokunulamaz. Millî güvenlik, kamu düzeni, suç işlenmesinin önlenmesi, genel sağlık ve
    genel ahlâkın korunması veya başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması sebeplerinden biri veya birkaçına
    bağlı olarak usulüne göre verilmiş hâkim kararı olmadıkça; yine bu sebeplere bağlı olarak gecikmesinde sakınca
    bulunan hallerde de kanunla yetkili kılınmış merciin yazılı emri bulunmadıkça; kimsenin konutuna girilemez.

teşekkür ederim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi omeravalar -- 12 Kasım 2012; 4:52:57 >

• Sayın dosödoköko

mkilinc79 ....nickli arkadaşımıza hakaret edip ona 634 sayılı KMK.nun 42.maddesini örnek gösteriyor ve kanunlara dayanarak konuş diyorsunuz ama, sizde aynı kanunun 20.maddesini görmezden geliyorsunuz.Bu kanunu şöyle dikkatlice okuyup incelerseniz değişiklik olup olmadığını görürsünüz.
    Ben yinede sizin araştırma zahmetine girmeyip desteksiz yazma ihtimalinize karşı ilgili kanun maddesini aşağıya ekliyorum.Belki sizin at gözlüklerinizi çıkartıp ta, olaya objektif bakmanızı sağlayabilirim.

III- ANAGAYRİMENKULÜN GENEL GİDERLERİNE KATILMA :
    Madde 20 - (Değişik fıkra: 13/04/1983 - 2814/9 md.) Kat maliklerinden her biri aralarında başka türlü anlaşma olmadıkça:
    a) Kapıcı, kaloriferci, bahçıvan ve bekçi giderlerine ve bunlar için toplanacak avansa eşit olarak;
    b) Anagayrimenkulün sigorta primlerine ve bütün ortak yerlerin bakım, koruma, (Ek ibare: 14/11/2007-5711 S.K./9.mad.) güçlendirme ve onarım giderleri ile yönetici aylığı gibi diğer giderlere ve ortak tesislerin işletme giderlerine ve giderler için toplanacak avansa kendi arsa payı oranında;
    Katılmakla yükümlüdür.
    c) Kat malikleri ortak yer veya tesisler üzerindeki kullanma hakkından vazgeçmek veya kendi bağımsız bölümünün durumu dolayısıyla bunlardan faydalanmaya lüzum ve ihtiyaç bulunmadığını ileri sürmek suretiyle bu gider ve avans payını ödemekten kaçınamaz.
    (Değişik fıkra: 13/04/1983 - 2814/9 md.) Gider veya avans payını ödemeyen kat maliki hakkında, diğer kat maliklerinden her biri veya yönetici tarafından, yönetim planına, bu Kanuna ve genel hükümlere göre dava açılabilir, icra takibi yapılabilir. Gider ve avans payının tamamını ödemeyen kat maliki ödemede geciktiği günler için aylık, (Değişik ibare: 14/11/2007-5711 S.K./9.mad.) yüzde beş hesabıyla gecikme tazminatı ödemekle yükümlüdür.

• *Bu ısı pay ölçerin içindeki parametreleri görme şansımız var mı? Dava açsam mahkeme bu parametreleri talep edebilir mi?(Komşum benden az ödüyor?)
    *Bu ısı pay ölçerin kalibrasyon gereksinimine TSE ne der acaba? Ne kadar sıklıkta kalibre edilmesi gerekir? Kalibrasyon parasını kim öder?
    *Bu ısı pay ölçer (alt katdan/üst katdan) bana gelen ısıyıda ölçer mi?
    *4 ncü katda oturuyorum bütün termostatik vanaları minimuma getirdim ama evim 18 derecenin altına düşmüyor. Bu ısı uzaydan mı geliyor acaba? Ay sonunda yaşadım!!!! Yaşasın adaletli paylaşım! Çünkü peteklerimden hiç sıcak su geçmedi.
    *Bloğumuzun kazan hesabı/kapasitesi/seçimi mevcut daire sayısına göre ve ısı paylaşım sistemi icad olmadığı zamanlarda seçildi. Acaba komşularımın yarısı üşüyerek tasarruf etmeyi tercih ederse KAZAN VERİMLİLİĞİ ne olur? Tasarruf mu etmiş olurum?
    *Kömür ile yakılan kazanlarda ISI PAYLAŞIM nasıl olacak? Kömür "dur ben yanmiim bari" demez?
    *ON-OFF kontrollü Doğalgaz/Diesel/FuelOil kazanlarda durum nasıl olacak? Sürekli devreye gir çık, ısı talebine göre oransal çalışmaları gerekmez mi?

Sonuç; Peteklere takılan minik cihazlardan Bütüüüün bu bahsettiğim teknik ayrıntıları düşünülmeden medet umanlar ya yanılıyordur ya da çıkar beklentisi içindedir. Toplu yaşam bazı çıkarlarımızdan arınmayı ve beraberce bencil olmadan yaşamayı gerektirir.

Daha aklımda sistemle ilgili soru ve bulduğum açık çok ama biz şimdilik bunları çözelim/düşünelim devamı gelicek...

• Komşun sesinle aynı mı ödeyecek.. Elektrik ve su faturalarınız aynı mı geliyor?

Sanki bu aletler Türk icadı ilk defa Türkler tarafından icat edilmiş.İlk defa bu sene Türkiye'de kullanılacak..
  • quote:

Komşun sesinle aynı mı ödeyecek.. Elektrik ve su faturalarınız aynı mı geliyor?

Sanki bu aletler Türk icadı ilk defa Türkler tarafından icat edilmiş.İlk defa bu sene Türkiye'de kullanılacak..

Evet bu aleti bu çağda kanun korkutması ve kandırmacayla vatandaşı dolandırarak kullandıran başka bir ülke yok. Türk icadı diyebiliriz.

Bu alet (radyatör montajlı olanlar) bir ucube. Ölçülmek üzere tasarlanmamış (daireye tek noktadan girip çıkmayan) tesisatlar için sonradan uydurulmuş, hesaplama yöntemi güvenilmez ve suistimale açık bir cihaz.

Eski bir apartmanda oturuyor ve ısınma giderlerinizi azaltmak istiyorsanız sırasıyla
    Binaya yalıtım yaptırın
    Isınma sistemindeki kayıp ve verimsizlikleri gözden geçirin ve iyileştirin
    Termostatik vana kullanarak sıcaklık kontrolü yapın.

"Payölçer kullanınca yüzde şu kadar tasarruf olur" söylemi bir yalandır. Payölçer bir ısı tasarruf yöntemi değildir, aksine yüksek fatura korkusuyla vanalarını kapatıp soğukta oturan kullanıcılar yüzünden merkezi ısınma sistemi ideal kapasite şartlarının dışında verimsiz çalışacak ve yakıt masrafı artacaktır.

• quote:

Orijinalden alıntı: xyzmurat

Sayın dosödoköko

mkilinc79 ....nickli arkadaşımıza hakaret edip ona 634 sayılı KMK.nun 42.maddesini örnek gösteriyor ve kanunlara dayanarak konuş diyorsunuz ama, sizde aynı kanunun 20.maddesini görmezden geliyorsunuz.Bu kanunu şöyle dikkatlice okuyup incelerseniz değişiklik olup olmadığını görürsünüz.
    Ben yinede sizin araştırma zahmetine girmeyip desteksiz yazma ihtimalinize karşı ilgili kanun maddesini aşağıya ekliyorum.Belki sizin at gözlüklerinizi çıkartıp ta, olaya objektif bakmanızı sağlayabilirim.

III- ANAGAYRİMENKULÜN GENEL GİDERLERİNE KATILMA :
    Madde 20 - (Değişik fıkra: 13/04/1983 - 2814/9 md.) Kat maliklerinden her biri aralarında başka türlü anlaşma olmadıkça:
    a) Kapıcı, kaloriferci, bahçıvan ve bekçi giderlerine ve bunlar için toplanacak avansa eşit olarak;
    b) Anagayrimenkulün sigorta primlerine ve bütün ortak yerlerin bakım, koruma, (Ek ibare: 14/11/2007-5711 S.K./9.mad.) güçlendirme ve onarım giderleri ile yönetici aylığı gibi diğer giderlere ve ortak tesislerin işletme giderlerine ve giderler için toplanacak avansa kendi arsa payı oranında;
    Katılmakla yükümlüdür.
    c) Kat malikleri ortak yer veya tesisler üzerindeki kullanma hakkından vazgeçmek veya kendi bağımsız bölümünün durumu dolayısıyla bunlardan faydalanmaya lüzum ve ihtiyaç bulunmadığını ileri sürmek suretiyle bu gider ve avans payını ödemekten kaçınamaz.
    (Değişik fıkra: 13/04/1983 - 2814/9 md.) Gider veya avans payını ödemeyen kat maliki hakkında, diğer kat maliklerinden her biri veya yönetici tarafından, yönetim planına, bu Kanuna ve genel hükümlere göre dava açılabilir, icra takibi yapılabilir. Gider ve avans payının tamamını ödemeyen kat maliki ödemede geciktiği günler için aylık, (Değişik ibare: 14/11/2007-5711 S.K./9.mad.) yüzde beş hesabıyla gecikme tazminatı ödemekle yükümlüdür.

senin verdiğin 20. maddenin neresi ısınma giderinin paylaşımı ile ilgili?

eğer b) fıkrası ısınma gideri ile ilgili diyorsan yanılıyorsun....
    çünkü kimse ısınma giderini arsa payı oranında paylaşmıyor, genelde daire alanına göre paylaşım yolu tercih edilmektedir.......
    yani bu madde ısınma gideri paylaşıma ait değidir....

sen okuduğunu anlayamamışsın....

öncelikle kat mülkiyeti kanununun son hali aşağıda var... bir baştan aşağıya oku, ANLA ve sonra tartışmaya gir...

http://www.hukuki.net/hukuk/index.php?article=2442

634 sayılı kat mülkiyeti kanununda ısınma giderlerinin paylaşımından NET OLARAK BAHSEDİLEN tek yer 42. maddenin dördüncü fıkrasında yer alıyor;

(Değişik 4. fıkra: 5627 - 18.4.2007 / m.16) Kat maliklerinden birinin isteği üzerine ısı yalıtımı, ısıtma sisteminin yakıt dönüşümü ve ısıtma sisteminin merkezi sistemden ferdi sisteme veya ferdi sistemden merkezi sisteme dönüştürülmesi, kat maliklerinin sayı ve arsa payı çoğunluğu ile verecekleri karar üzerine yapılır. Ancak toplam inşaat alanı ikibin metrekare ve üzeri olan binalarda merkezi ısıtma sisteminin ferdi ısıtma sistemine dönüştürülmesi, kat maliklerinin sayı ve arsa payı olarak oybirliği ile verecekleri karar üzerine yapılır. Bu konuda yapılacak ortak işlerin giderleri arsa payı oranına göre ödenir. Merkezi ısıtma sistemlerinde ısınma giderlerinin paylaştırılmasına ilişkin usul ve esaslar Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından yürürlüğe konulacak yönetmelikle düzenlenir.

şeklinde bahsedilmektedir....

DOLAYISIYLA, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından yürürlüğe konulmuş yönetmeliğe göre ısınma giderlerinin PAYLAŞTIRILMADIĞI bir apartmanda yönetici yakıt parasını "yasal ve adil olmayan bir paylaştırma yapıldığı için" ödemeyen kat maliki veya sakini hakkında dava AÇAMAZ ve icra takibi YAPAMAZ..... çünkü bu davayı açabilecek yetkide olan YÖNETİCİ SUÇLU durumdadır, yasaya muhaliftir, tam tersine onun ceza alması söz konusudur..

BAKANLIK AÇIKLAMALARINDAN ALINTI: Yönetmeliğin Yönetim planının ve sözleşmelerin Yönetmeliğe aykırı hükümlerinin değiştirilmesi başlıklı on dördüncü maddesinin göre yönetim planında bu yönde bir karar yoksa ve buna göre yönetim planının yönetmelik hükümlerine göre değiştirilmesi gerekmektedir. Bu sebeple yönetim planında yapılacak bir değişiklik için verilen süre 3 ay olup ve sistem için gerekli iş işlemlerin yapılması yönünde olmasıdır.

yönetici, hem, yönetim planını zamanında ve gerektiği şekilde değiştirmediği için suçludur.........

BAKANLIK AÇIKLAMALARINDAN ALINTI: Yine Yönetmeliğin Mevcut binalarda alınacak tedbirlerin yapım süresi başlıklı geçici birinci maddesine göre ve 5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanununun 6 ncı ve 7 nci maddeleri gereğince 2/5/2007 tarihi itibari ile beş yıl içinde sistem için gerekli tüm işlemler yerine getirilir. Bu Yönetmeliğin zorunluluğu 5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanunu gereğidir. Bundan dolayı Kanuna muhalefetten Türk Ceza Kanunu gereği yaptırımı bulunmaktadır

yönetici, hem de, kanunun emrettiği şekilde ısınma giderlerini paylaştırmadığı için kanuna muhalefet etmişdir ve bu nedenlede ikinci kere suçludur.

yanı sonuçta HAKSIZ YÖNETİCİ mi HAKLI KAT MALİKİ/SAKİNİNE dava acaçak? biraz mantıklı olun, yapmayın etmeyin bu durumdaki bir yönetici kılını bile kıpırdatamaz..... yöneticinin yapacağı en akıllı şey hiç sesini çıkarmaması ve hatta en doğrusu herkesi yasaya uyulması yolunda ikna edemiyor ise en kısa zamanda istifa etmesi çünkü doğal gaz parası eksik toplanacak veya ödenemeyecek, doğal gaz kesilecek ve apartmanda ortalık fena karışacak ve yöneticinin başı çok ama çok ağrıyacak....

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-4FEE439E4 -- 13 Kasım 2012; 2:04:23 >

• senin verdiğin 20. maddenin neresi ısınma giderinin paylaşımı ile ilgili?

eğer b) fıkrası ısınma gideri ile ilgili diyorsan yanılıyorsun....
    çünkü kimse ısınma giderini arsa payı oranında paylaşmıyor, genelde daire alanına göre paylaşım yolu tercih edilmektedir.......
    yani bu madde ısınma gideri paylaşıma ait değidir....

sen okuduğunu anlayamamışsın....

öncelikle kat mülkiyeti kanununun son hali aşağıda var... bir baştan aşağıya oku, ANLA ve sonra tartışmaya gir...

sayın dosödoköko

Ben okuduğumu anlayabilecek IQ düzeyine sahibim.Siz bu konuda benim adıma tasalanıp üzülmeyin lütfen. KMK 20.maddesinin b fıkrasının ısınma giderleri ile ilgili olmadığını söylüyorsunuz. Peki bu ortak tesislerin işletme giderleri ne anlama geliyor bir zahmet açıklarsanız, (sizin deyiminize göre okuduğunu anlayamayan ) biz cahil vatandaşları aydınlatmış olursunuz.Ama lütfen bir sürü yerden alıntı yapıp sonunda dişe dokunur hiç bir şey söylememezlik yapmayın. Net cümleler kurun.Forumdaki insanların kafasını karıştırmayın.
    Ayrıca 20 maddenin c fıkrası açıktır ve sizin iddia ettiğiniz gibi "ısıpayölçer yaptırmayan binalarda oturan kat malikleri ısınma giderini ödememek hakkına sahiptir" sözüne sanırım bir cevaptır.
    Hem sahi bu gidere katılmama hakkını veren herhangi bir kanun ve yönetmelik maddesi varmı? Bunuda bize kanıtlayabilirseniz sevinirim.Ama ütfen yorum olmasın kanun ve yönetmelik maddesi olsun.
    (Değişik fıkra: 13/04/1983 - 2814/9 md.) Gider veya avans payını ödemeyen kat maliki hakkında, diğer kat maliklerinden her biri veya yönetici tarafından, yönetim planına, bu Kanuna ve genel hükümlere göre dava açılabilir, icra takibi yapılabilir. Gider ve avans payının tamamını ödemeyen kat maliki ödemede geciktiği günler için aylık, (Değişik ibare: 14/11/2007-5711 S.K./9.mad.) yüzde beş hesabıyla gecikme tazminatı ödemekle yükümlüdür
    .

• Sorum atlanmasın:))
    Biz 3500 m2 toplam bir apartman olarak bireysel ısınma sistemine geçme kararı alabilirmiyiz? Alınırsa deftere neye göre aldık diye yazalım? (madde falan)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi omeravalar -- 13 Kasım 2012; 19:06:17 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: xyzmurat
    Ben okuduğumu anlayabilecek IQ düzeyine sahibim.
    ne yazıkki hâlâ anlayamamışsınız....

Siz bu konuda benim adıma tasalanıp üzülmeyin lütfen.
    sizin için üzüldüğüm yok tam tersine yazdıklarınıza gülüyorum, ancak sizin doğrular ile hiç bir ilişkisi olmayan yanlışlarınıza bir inanan olur endişesi içindeyim...

KMK 20.maddesinin b fıkrasının ısınma giderleri ile ilgili olmadığını söylüyorsunuz. Peki bu ortak tesislerin işletme giderleri ne anlama geliyor bir zahmet açıklarsanız, (sizin deyiminize göre okuduğunu anlayamayan ) biz cahil vatandaşları aydınlatmış olursunuz.
    ısınma giderlerinin paylaşımı ile ortak tesislerin işletme giderleri içinde çıkarılıp 42.maddenin 4.paragrafında nasıl paylaşılacağı açıklanmıştır. 20.maddenin (b) fıkrasının ısınma giderleri ile ilgli olmadığı bu giderlerin arsa payı oranınca paylaştırılmasından bellidir.... ısınma giderleri tarihin hiç bir safhasında arsa payı oranında paylaştırılmamıştır.... eğer sizin apartmanınızda arsa payı oranında paylaştırılıyor ise o sizin apartmanın acaipliği olabilir... ortak tesislerin işletme giderleri; arıza, bakım, onarım giderleridir.... bunun dışında kalan elektrik, su, ve yakıt gibi giderler bahse konu ortak tesisten "istifade oranında paylaştırılır" mantığı ile ele alınmış yüzlerce yargıtay kararı vardır, zaten genel uygulamada bu yöndedir.... zaten 2007 senesinde değişen kat mülkiyeti kanununda ısınma giderlerinin paylaşımı 42.maddede açık ve net olarak ele alınmıştır, ısınma giderlerinin nasıl paylaştırılacağını anlayabilmek için "arsa payı oranında" paylaşım mantığına sahip 20.maddenin (b) fıkrasına bakmak saçma ve gereksizdir....

Ama lütfen bir sürü yerden alıntı yapıp sonunda dişe dokunur hiç bir şey söylememezlik yapmayın. Net cümleler kurun.Forumdaki insanların kafasını karıştırmayın.
    bir sürü yerden alıntı dediğiniz şeyler "bayındırlık ve iskan bakanlığı açıklamaları" ve "kat mülkiyeti kanunudur".... bunlara önem vermediğiniz zaten belli oluyor... kanun tanımaz birisiniz anlaşılan... yazılanlar birşey söylemiyor değil tam tersine çok şey söylemektedir, ama siz anlayamadıktan sonra nafile tabiiki.... derler ya "anlayan asivrisinek saz, anlamaya davul zurma az"

Ayrıca 20 maddenin c fıkrası açıktır ve sizin iddia ettiğiniz gibi "ısıpayölçer yaptırmayan binalarda oturan kat malikleri ısınma giderini ödememek hakkına sahiptir" sözüne sanırım bir cevaptır.

yine anlayamamışsınız....

YASALARA UYGUN OLARAK PAYLAŞTIRILMAMIŞ BİR ISINMA GİDERİNİ YASAL YÖNTEMLER İLE TAHSİL EDİLMESİNİ TALEP EDEMEZSENİZ...

öncelikle bu ısınma giderinin yasalara uygun olarak paylaştırılarak hesaplanması ve ortaya konulması zorunludur.....

yasalara uygun olmayan bir yöntemle ortaya çıkarılmış bir gideri kat maliki ve/veya sakininden isteyemezsiniz, eğer bu rağmen isterseniz de kat maliki/sakini "yasal ve adil olmayan bir şekilde paylaştırılmış ısınma giderini" ödememe hakkına sahiptir....

borçlar hukukuna göre de; borcun oluşması için yasalara uygun olması gerekir ki, borcunda yasalara göre tahsili istenebilsin...

ısınma giderinini yasalara uygun olarak paylaştırılmamasından ötürü yönetici suçludur... hem suçluyken hemde güçlü olunamaz...

bu nedenle sizin üzerinde durduğunuz 20.maddenin (c) fıkrası kullanılmaz, çünkü bahse konu ısınma gideri YASALARA UYGUN DEĞİLDİR...

1). APARTMAN YÖNETİMİNİN KAT MALİKİ/SAKİNLERİNDEN TALEP EDECEĞİ GİDERLERİN YASALARA UYGUN OLMASI GEREKİR.

2). YASALARA UYGUN OLMAYAN BİR YÖNTEM İLE PAYLAŞTIRILAN ISINMA GİDERİNİN YİNE YASALARA DAYANARAK TAHSİLİ İSTENEMEZ.

3). YASALARA UYGUN OLMAYAN BİR YÖNTEM İLE HESAP EDİLEN GİDERLERE KAT MALİKLERİNİN VEYA SAKİNLERİNİN İTİRAZ ETME VE ÖDEMEME HAKLARI HER ZAMAN VARDIR.

4). YASALARA UYGUN OLMAYAN BİR YÖNTEM İLE ISINMA GİDERİNİ PAYLAŞTIRAN YÖNETİCİ KANUNA MUHALEFET ETMEKTEN SUÇLUDUR.

5). İŞİNİZE GELEN YASALARINI TANIYIP İŞİNİZE GELMEYEN YASALARI YOK SAYAMAZSINIZ..... YANİ; HEM SUÇLU HEM DE GÜÇLÜ OLUNAMAZ !!!!

6). BİR YASANIN CEZASININ BELİRGİN OLMAMASI O YASAYA UYMAMAYI GEREKTİRMEZ... YASALARIN TEMEL AMACI DÜZEN SAĞLAMAYA YÖNELİKTİR, UYMAYANA CEZA VERELİM DİYE YASA HAZIRLANMAZ.... AYRICA, VERİLECEK CEZA HAKİMİN TAKDİRİNE BAĞLIDIR, SUÇ VAR İSE MERAK ETMEYİN BİR CEZA MUTLAKA VERİLİR...

• quote:

Orijinalden alıntı: omeravalar
    Sorum atlanmasın:))
    Biz 3500 m2 toplam bir apartman olarak bireysel ısınma sistemine geçme kararı alabilirmiyiz? Alınırsa deftere neye göre aldık diye yazalım? (madde falan)

EVET.... bireysel ısınmaya yani kombiye geçebilirsiniz..... detayı aşağıdadır;

Kalorifer Sisteminden (kömür’den) ferdi ısınmaya (Kombi’ye) geçiş için yapılacak Kat Malikleri Kurulu toplantısında sayı ve arsa payı (Değişik m2 li daire varsa) çoğunluğu ile karar alınabilir. Yani bütün daireler aynı m2 ise onların çoğunluğu, eğer değişik m2 ise, toplam m2 nin yarıdan fazlasına sahiplerin oyları ile ama yine de toplam oyların yarıdan fazlası ile karar alınabilir. (Yargıtay 18. H.D. – Tarih: 24.10.2005 E: 2005/6290 K: 2005/9363 )

Ancak burada dikkat edilmesi gereken bir husus, Yargıtay 18. H.D. Ta. 10.02.1995 E. 1995/360 K. 1995/1726 kararında ; (Merkezi ısıtma kömür ile yapılırken Merkezi Doğalgaz sistemine geçilmiş ise; doğalgaz sisteminin ferdi(kombi)’ye geçirilebilmesi için bütün kat maliklerinin onayı aranır.) şeklindeki içtihadın yanlış olduğunu aynı Yargıtay Dairesinin (Yargıtay 18. Hukuk Dairesi- Tarih: 29.6.1995 Esas No:995/6210 Karar No:1995/7784) kararı ile düzeltilmiştir.

Bu konudaki Yargıtay kararının önemli kısmı şöyledir:

“Gerçekten Kat Mülkiyeti Kanununun 42. maddesine 10.12.1990 gün ve 431 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile eklenen fıkra hükmüne göre, ortak kaloriferle olan ısınmanın doğalgaz kullanılmak maksadıyla ferdi ısınmaya dönüştürülmesi için kat maliklerinin sayı ve arsa payı çoğunluğu yeterli görülmüştür. Bu hükmün amacının doğalgazın kullanılmasını yaygınlaştırmak ve kolaylaştırmak olduğu açık olmakla beraber, esasen merkezi ısıtmada doğalgaz kullanılan yapılarda bu gaz kullanılmak üzere ferdi ısınmaya geçilemeyeceği sonucuna varmak Yasanın yalnız amaçsal yönden dar bir yorumla uygulanmasına yol açar. Böyle bir yorum, Büyükşehirlerde hava kirliliğini önlemek için, şehir yöneticilerinin vatandaşlara, diğer yakıt türlerini adeta yasaklayan bir tutum ve davranış içerisine girmeleri nedeniyle zorlayarak ve gerekli mali olanaklara sahip olmadan yakıtlarını doğalgaza çeviren kat maliklerinin, ferdi ısınmaya geçmek için yeterli mali olanaklara sahip olduklarında, bu haktan yararlanmalarını önlemek anlamında olup bunun hakkaniyete uymadığı açıktır. Yasada, doğalgazla merkezi ısınmaya geçildikten sonra aynı yakıtla ferdi ısınmaya geçilmesi için tüm kat maliklerinin oybirliğiyle karar almalarını zorunlu kılan bir özel hüküm de bulunmamaktadır. O nedenle, yasa hükmü, ferdi ısınmaya, doğalgaz kullanılmak üzere geçilmek istendiği sürece, ek fıkradaki pay ve paydaş çoğunluğu ile alınacak kararın yeterli olacağı şeklinde yorumlanmışsa, yasanın amacına aykırı olmayacaktır. Çünkü sözü edilen ek fıkra, ferdi ısınmaya geçmeye karar verilmeden önce kullanılmakta olan yakıt türünü önemsememiş, sadece önceki “ortak kaloriferle olan ısınma” dan söz etmiş, ferdi ısınmaya geçmenin doğalgaz kullanmak maksadına yönelik olmasını yeterli görmüştür.

O halde merkezi ısınmada kullanılmakta olan yakıtın türüne bakılmaksızın doğalgazın kullanılması koşulu ile ferdi ısınmaya geçmek için, pay ve paydaş çoğunluğu ile alınacak karar yeterli olacaktır. Diğer taraftan davalılar, iptal edilmek istenen kararın pay ve paydaş çoğunluğu ile alınmamış olduğunu ileri sürmüş iseler de, mahkeme kararında da ayrıntılı şekilde ve maddi olgulara uygun biçimde açıklanmış olduğu gibi, olumlu oy oranı, yasal temsil belgeleriyle kullananlar da dâhil olmak üzere, toplam arsa payının ve paydaş sayısının yarısının çok üzerindedir.

Bu itibarla dairenin bozma ilamı, yanılgıya dayalı bulunduğundan karar düzeltme isteminin kabulü ile Dairenin bozma ilamının kaldırılmasına, temyiz istemlerinin reddine mahkeme kararının yukarıdaki gerekçelerle ONANMASINA” karar vermiştir.

Aynı Yargıtay Dairersinin bu konuda aldığı bir diğer karar da bunu teyit etmektedir:

Yargıtay 18. Hukuk Dairesi- Esas No: 1995 / 7712 Karar No: 1995 / 9041 Tarih: 21/09/1995

“Konu ile ilgili Kat Mülkiyeti Kanununun 42. maddesine, 10.12.1990 gün ve 431 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile eklenen fıkra hükmüne göre, ortak kaloriferle olan ısınmanın doğalgaz kullanılmak maksadıyla ferdi ısınmaya dönüştürülmesi için kat maliklerinin sayı ve arsa payı çoğunluğu yeterli görülmüştür. Bu hükmün amacının doğalgazın kullanılması yaygınlaştırmak ve kolaylaştırmak olduğu açık olmakla beraber, esasen merkezi ısıtmada doğalgaz kullanılan yapılarda bu gaz kullanılmak üzere ferdi ısınmaya geçilemeyeceği sonucuna varmak Yasanın yalnız amaçsal yönden dar bir yorumla uygulanmasına yol açar. Böyle bir yorum, Büyükşehirlerde hava kirliliğini önlemek için, şehir yöneticilerinin vatandaşlara, diğer yakıt türlerini adeta yasaklayan bir tutum ve davranış içerisine girmeleri nedeniyle zorlayarak ve gerekli mali olanaklara sahip olmadan yakıtlarını doğalgaza çeviren kat maliklerinin, ferdi ısınmaya, geçmek için yeterli mali olanaklara sahip olduklarında, bu haktan yararlanmalarını önlemek anlamında olup bunun hakkaniyete uymadığı açıktır. Yasada, doğalgazda merkezi ısınmaya geçildikten sonra ayın yakıtla ferdi ısınmaya geçilmesi için tüm kat maliklerinin oybirliğiyle karar almaları zorunlu kılan bir özel hüküm de bulunmamaktadır. O nedenle, yasa hükmünün, ferdi ısınmaya, doğalgaz kullanılmak üzere geçilmek istendiği sürece, ek fıkradaki pay ve paydaş çoğunluğu ile alınacak kararın yeterli olacağı şeklinde yorumlanması, yasanın amacına aykırı olmayacaktır. Çünkü, sözü edilen ek fıkra, ferdi ısınmaya geçmeye karar verilmeden önce kullanılmakta olan yakıt türünü önemsememiş, sadece önceki “ortak kaloriferle olan ısınma”dan söz etmiş, ferdi ısınmaya geçmenin doğalgaz kullanmak maksadına yönelik olmasını yeterli görmüştür.

O halde, merkezi ısınmada kullanılmakta olan yakıtın türüne ve daha önce merkezi sistemde doğalgaza geçilmiş olup olmadığına bakılmaksızın doğalgazın kullanılması koşulu ile ferdi ısınmaya geçmek için, pay ve paydaş çoğunluğu ile alınacak karar yeterli olacaktır.

Mahkeme kararında, yollamada bulunulan Dairemizin kararı her ne kadar merkezi sistemde doğalgaza dönüşüm yapıldıktan sonra, doğalgaz ile de olsa ferdi ısınmaya geçilemeyeceğine ilişkin ise de, aynı karara karşı yapılan karar düzeltme isteği üzerine anılan karar, Dairenin 29.6.1995 gün ve 1995/6210-7784 sayılı Kararı ile kaldırılmış ve aksine hüküm kurulmuş olan mahkeme kararı yukarıdaki gerekçeyle onanmış bulunmaktadır. Bu durumda, yasa hükmüne uygun çoğunluk ile alınmış bulunan doğalgaz ile ferdi ısınmaya geçişe ilişkin kat malikleri kurulu kararının iptaline karar verilmesi doğru görülmemiştir.

Ancak; aynı kararın 3 nolu bendinde, davacılar yönünden merkezi ısınma sisteminin devam etmesine dair fıkra hükmü aynı ana gayrimenkulde iki tür ısınma sisteminin (merkezi sistem-ferdi sistem) bulunamayacağı cihette kat malikleri kurulu kararının buna yönelik mahkeme kararı doğrudur.”

ANCAK 2007 senesinde yayınlanan Enerji Verimliliği Kanunu doğalgaza daha önceden geçmiş olan binalarda merkezi sistemden bireysel sisteme geçişte "inşaat alanı 2000 metre karaden yüksek binalar için" OY BİRLİĞİ şartını koymuştur.

ENERJİ VERİMLİLİĞİ KANUNU - Kanun No. 5627 - Kabul Tarihi : 18/4/2007

MADDE 16 – 23/6/1965 tarihli ve 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanununun 42 nci maddesinin dördüncü ve beşinci fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Kat maliklerinden birinin isteği üzerine ısı yalıtımı, ısıtma sisteminin yakıt dönüşümü ve ısıtma sisteminin merkezi sistemden ferdi sisteme veya ferdi sistemden merkezi sisteme dönüştürülmesi, kat maliklerinin sayı ve arsa payı çoğunluğu ile verecekleri karar üzerine yapılır. Ancak toplam inşaat alanı ikibin metrekare ve üzeri olan binalarda merkezi ısıtma sisteminin ferdi ısıtma sistemine dönüştürülmesi, kat maliklerinin sayı ve arsa payı olarak oybirliği ile verecekleri karar üzerine yapılır. Bu konuda yapılacak ortak işlerin giderleri arsa payı oranına göre ödenir. Merkezi ısıtma sistemlerinde ısınma giderlerinin paylaştırılmasına ilişkin usûl ve esaslar Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından yürürlüğe konulacak yönetmelikle düzenlenir.

Isıtma sisteminin merkezi sistemden ferdi sisteme veya ferdi sistemden merkezi sisteme dönüştürülmesine karar verilmesi halinde, yönetim planının bu karara aykırı hükümleri değiştirilmiş sayılır."

yani dayanağınız olarak;
    ENERJİ VERİMLİLİĞİ KANUNU - Kanun No. 5627 - Kabul Tarihi : 18/4/2007 - MADDE 16
    olduğunu karar defterine yazar ve yolunuza devam edersiniz....

İLAVE: daha önceki mesajınızda "Gelelim benim soruma; Toplamda 3500 m2 olan bir apartmanımız var ve şu ana kadar konuştuğum tüm malikler bu sisteme karşı. Peki biz oturup sıcak su merkezi sistemini devam ettirmek kaydıyla bireysel ısınma sistemine geçme kararı alabilirmiyiz?" diye sorduğunuzu sonradan farkettim.... hem kombi hemde merkezi sistem olmaz, yukarıdaki ikinci yargıtay kararının son kısmında bundan bahsedilmiş, ya kombi yani bireysel ısınma olacak ya da merkezi, İKİSİNDEN BİRİ.... zaten kombi olunca sıcak suyu da halletmiş olacaksınız, projelerinizi buna göre yaptırın, banyo ve mutfağa kombiden sıcak su bağlatmak çok problem değil, çok kolay..... sonuçta bireysel ısınma yani kombi ÖZGÜRLÜK demektir, özgürlük gibisi de yoktur.... paran varsa yakarsın ısınırsın, paran yoksa yakmazsın üşürsün, yani ne yaparsan kendine, başkasının zorlamasını, derdini ve ağzının kokusunu çekmezsin.... hayırlısı olsun diyorum...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-4FEE439E4 -- 13 Kasım 2012; 23:34:08 >

• quote:

Orijinalden alıntı: DoSöDoKöKo

quote:

EVET.... kat maliklerinin (daire sahiplerinin) tamamının yarısından fazlasının kabul etmesi ile yani oy çokluğu ile bireysel ısınmaya yani kombiye geçebilirsiniz..... daha önce "oy birliği" aranan bu gibi durumlarda artık "oy çokluğu" yeterli olmaktadır...... bu konuda yargıtay kararları mevcuttur..... detayı aşağıdadır;

----------------------------

http://mevzuat.dpt.gov.tr/kanun/5627.htm

MADDE 16 – 23/6/1965 tarihli ve 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanununun 42 nci maddesinin dördüncü ve beşinci fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Kat maliklerinden birinin isteği üzerine ısı yalıtımı, ısıtma sisteminin yakıt dönüşümü ve ısıtma sisteminin merkezi sistemden ferdi sisteme veya ferdi sistemden merkezi sisteme dönüştürülmesi, kat maliklerinin sayı ve arsa payı çoğunluğu ile verecekleri karar üzerine yapılır. Ancak toplam inşaat alanı ikibin metrekare ve üzeri olan binalarda merkezi ısıtma sisteminin ferdi ısıtma sistemine dönüştürülmesi, kat maliklerinin sayı ve arsa payı olarak oybirliği ile verecekleri karar üzerine yapılır. Bu konuda yapılacak ortak işlerin giderleri arsa payı oranına göre ödenir. Merkezi ısıtma sistemlerinde ısınma giderlerinin paylaştırılmasına ilişkin usûl ve esaslar Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından yürürlüğe konulacak yönetmelikle düzenlenir.

Isıtma sisteminin merkezi sistemden ferdi sisteme veya ferdi sistemden merkezi sisteme dönüştürülmesine karar verilmesi halinde, yönetim planının bu karara aykırı hükümleri değiştirilmiş sayılır."

Oy çokluğu değil oy birliği denilmiş.. 3500 > ikibin

• quote:

Orijinalden alıntı: xraytr

quote:

quote:

EVET.... kat maliklerinin (daire sahiplerinin) tamamının yarısından fazlasının kabul etmesi ile yani oy çokluğu ile bireysel ısınmaya yani kombiye geçebilirsiniz..... daha önce "oy birliği" aranan bu gibi durumlarda artık "oy çokluğu" yeterli olmaktadır...... bu konuda yargıtay kararları mevcuttur..... detayı aşağıdadır;

----------------------------

http://mevzuat.dpt.gov.tr/kanun/5627.htm

Oy çokluğu değil oy birliği denilmiş.. 3500 > ikibin

EVET HAKLISINIZ
    (arkadaşa cevap yazarken 2000 metrekare inşaat alanı üzerinde olduklarını hesaba katmadan cevaplamışım, önceki mesajda gereken düzeltme ve ilaveleri yaptım)

1995 senesindeki yargıtay kararlarından sonra 2007 senesinde yürürlüğe konulan ENERJİ VERİMLİLİĞİ KANUNU ile inşaat alanı 2000 metrekarenin üzerinde olan binalarda OY BİRLİĞİ şartı aranmaktadır... ancak inşaat alanı 2000 metrekare altından olanlarda 1995 senesi yargıtay kararlarında da bahsedildiği gibi OY ÇOĞUNLUĞU yeterlidir....

düzeltme yaparsak @omeravalar arkadaşın apartmanında inşaat alanı 3500 metrekare olduğundan OY BİRLİĞİ (herkesin katılımı) ile karar alınması gerekecektir.... karar defterinde 5627 SAYILI ENERJİ VERİMLİLİĞİ KANUNUNUN 16. MADDESİ dayanak olarak gösterilebilir....

ancak toplam inşaat alanı 2000 metrekare altında olan binalarda OY ÇOKLUĞU ile merkezi sistemden ferdi isınmaya geçilebilir... bu doğrultuda 1995 tarihli yargıtay kararları ve 2007 tarihli enerji verimliliği kanunu yeterli dayanaklardır...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-4FEE439E4 -- 13 Kasım 2012; 23:48:28 >

• quote:

Orijinalden alıntı: mkilinc79

quote:

Komşun sesinle aynı mı ödeyecek.. Elektrik ve su faturalarınız aynı mı geliyor?

Evet bu aleti bu çağda kanun korkutması ve kandırmacayla vatandaşı dolandırarak kullandıran başka bir ülke yok. Türk icadı diyebiliriz.

Bu alet (radyatör montajlı olanlar) bir ucube. Ölçülmek üzere tasarlanmamış (daireye tek noktadan girip çıkmayan) tesisatlar için sonradan uydurulmuş, hesaplama yöntemi güvenilmez ve suistimale açık bir cihaz.

Eski bir apartmanda oturuyor ve ısınma giderlerinizi azaltmak istiyorsanız sırasıyla
    Binaya yalıtım yaptırın
    Isınma sistemindeki kayıp ve verimsizlikleri gözden geçirin ve iyileştirin
    Termostatik vana kullanarak sıcaklık kontrolü yapın.

"Payölçer kullanınca yüzde şu kadar tasarruf olur" söylemi bir yalandır. Payölçer bir ısı tasarruf yöntemi değildir, aksine yüksek fatura korkusuyla vanalarını kapatıp soğukta oturan kullanıcılar yüzünden merkezi ısınma sistemi ideal kapasite şartlarının dışında verimsiz çalışacak ve yakıt masrafı artacaktır.

Şikayetler hep bu pay ölçerlerden geliyor..2007 den önce yapılan binalarda bu zorunluluğun kaldırılması yerinde olabilir..(benim ısı ölçerler elde kalacak ama Bu binalar için benim görüşüm yalıtım zorunluluğu getirilip bireysel sisteme geçişin kolaylaştırılmasıdır..

Merkezi sistemde termostatik vana nasıl kullanacaksın..? Termostatik vana girdimi işe zaten pay ölçeri kombiyi konuşmak gerek..Bir de hala vana kapatmaktan bahsediyorsunuz..Payölçer sisteminde vana kapatmak diye birşey yok..Konu 10 sayfayı 2 yılı doldurmuş hala aynı şeyleri konuşuyoruz..

• quote:

Orijinalden alıntı: x15
    Şikayetler hep bu pay ölçerlerden geliyor..2007 den önce yapılan binalarda bu zorunluluğun kaldırılması yerinde olabilir..(benim ısı ölçerler elde kalacak ama Bu binalar için benim görüşüm yalıtım zorunluluğu getirilip bireysel sisteme geçişin kolaylaştırılmasıdır..

Merkezi sistemde termostatik vana nasıl kullanacaksın..? Termostatik vana girdimi işe zaten pay ölçeri kombiyi konuşmak gerek..Bir de hala vana kapatmaktan bahsediyorsunuz..Payölçer sisteminde vana kapatmak diye birşey yok..Konu 10 sayfayı 2 yılı doldurmuş hala aynı şeyleri konuşuyoruz..

Türkiye ve Türk halkının karakterine en uygun sistem FERDİ ISITMA SİSTEMİ / KOMBİ dir....

öncelikle bizler çok sosyal ve birbirine saygılı bir toplum sayılmayız.... gemisini kurtaran kaptandır.... bunun yanı sıra yalıtım dışında kuralına uygun olmayan çok teknik meseleler ve davranış farklılıkları/bozuklukları var... onları ne yapacaksınız??

yalıtımı çözseniz bile kalorifer tesisatları teknik şartlara uygun değildir.. mesela en alt kattan üst kata kadar radyatör dilimleri veya uzunluğu artması gerekir iken aynıdır, hatta uyanık alt daireler kaş göz arasında radyatörlerini uzatmışlardır, kuzeye bakan dairelerde daha uzun radyatör olacağına kuzey ile güney dairenin radyatörleri aynıdır, hatta yine uyanak güney daireler kaş göz arasında radyatörlerini uzatmış olabilirler.... bazı daireler vanaları sonuna kadar açık tutup nasıl olsa aynı yakıt parasını ödeyeceğim diye pencerelerini kış ortasında aralık bırakarak -sağlıklı bir hava gerekçesi ile- işe gitmektedirler, varsın yansın doğalgaz, tasarrufu düşünen kim...... ya da gece saat 22:00 de kalorifer kapanır kışın ortasında sabah buz gibi olan koca apartman yeniden harıl harıl ısıtılmaya uğraşılır, kimse sürekli 24x7ve yeterli bir ısıda tutulan bir merkezi ısınmanın daha ekonomik olacağını düşünemez....
    bu ve bunun gibi daha bir sürü dert ve sorun var....

en iyisi FERDİ ISITMA SİSTEMİ yani ÖZGÜRLÜK, gerisi hikaye, hem de Türkiye de

• quote:

quote:

Orijinalden alıntı: x15

Türkiye ve Türk halkının karakterine en uygun sistem FERDİ ISITMA SİSTEMİ / KOMBİ dir....

öncelikle bizler çok sosyal ve birbirine saygılı bir toplum sayılmayız.... gemisini kurtaran kaptandır.... bunun yanı sıra yalıtım dışında kuralına uygun olmayan çok teknik meseleler ve davranış farklılıkları/bozuklukları var... onları ne yapacaksınız??

yalıtımı çözseniz bile kalorifer tesisatları teknik şartlara uygun değildir.. mesela en alt kattan üst kata kadar radyatör dilimleri veya uzunluğu artması gerekir iken aynıdır, hatta uyanık alt daireler kaş göz arasında radyatörlerini uzatmışlardır, kuzeye bakan dairelerde daha uzun radyatör olacağına kuzey ile güney dairenin radyatörleri aynıdır, hatta yine uyanak güney daireler kaş göz arasında radyatörlerini uzatmış olabilirler.... bazı daireler vanaları sonuna kadar açık tutup nasıl olsa aynı yakıt parasını ödeyeceğim diye pencerelerini kış ortasında aralık bırakarak -sağlıklı bir hava gerekçesi ile- işe gitmektedirler, varsın yansın doğalgaz, tasarrufu düşünen kim...... ya da gece saat 22:00 de kalorifer kapanır kışın ortasında sabah buz gibi olan koca apartman yeniden harıl harıl ısıtılmaya uğraşılır, kimse sürekli 24x7ve yeterli bir ısıda tutulan bir merkezi ısınmanın daha ekonomik olacağını düşünemez....
    bu ve bunun gibi daha bir sürü dert ve sorun var....

en iyisi FERDİ ISITMA SİSTEMİ yani ÖZGÜRLÜK, gerisi hikaye, hem de Türkiye de

Yazdıklarınızın büyük çoğunluğuna katılmakla birlikte, Türk halkında tasarruf bilincinde olmadığı, sadece kendini düşündüğü için merkezi sistem yerine ferdi sistemi önermek, bataklıkta sinek avlamaktır. Bu zihniyet "böyle gelmiş böyle gider" zihniyetidir. Eğer vatandaş doğruyu, kişisel ve ulusal menfaati kendisi bulamıyorsa, bugün kazanacağı 1' i uzun vadede kazanacağı 10' a tercih ediyorsa, devlet bunu zorla yaptırır, yine yaptırır. Bence Türkiye' nin her alanda en büyük sıkıntısı, mevcut olan kanunları uygulamamaktır, denetim eksikliği, rüşvet mekanizması, eğitimsizlik, kültürsüzlüktür.

İstanbul Avrupa yakasında 1 senelik, merkezi sistemle ısınan bir sitede yaşamaktayım, sitemizde kullanılan sistem kalorimetre yöntemidir. Kaloriferler geçen kış ilk defa yakılmıştır, boş olan daireler yada petekleri kapatan daireler ortak ödenmesi gereken meblağı ödemediklerinden dolayı Mayıs ayı gibi doğalgazımız kesildi. Taaa bu aya kadar kesik olan doğalgaz, faturasını zamanında ödeyen vatandaşların aidatlarından, kılından, tüyünden arttırılarak yatırılmış ancak böyle açılmıştır. Burada borcuna sadık vatandaş zararlı çıkmıştır. Aynı vergisini zamanında ödeyen vatandaş gibi, aynı sıkışık trafikte bile normal şeridinden gidip emniyet şeridini kullanmayan vatandaş gibi, aynı gişelerde/trafik ışıklarında en dıştan gelip en öne geçen vatandaş yüzünden bekleyen vatandaş gibi......

Kalorimetre kullanımı konusunda site sakinlerinin pek bir bilgisi olmadığı için, site yönetimi tarafından kalorimetre firması (okuma yapan firma) ile toplantı tertip edilmiştir. Tam 420 daire olan sitede toplantıya iştirak eden site sakini sayısı ne yazikki 15 bilemedin 20' yi geçmemiştir. Ancak konuşmaya geldiği, itiraz/kavga etmeye, fatura ödememeye sıra geldimi herkes her alanda sesini çıkarmaktadır.

Kalorimetreleri sitemize takan firma ISTA diye bir firmadır. Kullandıkları kalorimetreler, Alman malı, orjinal Almanya üretimi, 10 sene garantili, radyo frekansıyla çalışan cihazlardır.
    Cihazın içinde su debisini ölçen bir sistem var, ayrıca daireye giren suyun sıcaklığını ve daireden çıkan suyun sıcaklığını ayrı ayrı ölçen iki probu bulunmaktadır. Yani basit bir işlemle daire içine giren suyun miktarı (m), ve giren-çıkan suyun sıcaklık farkı bilindiği zaman (delta T), Q=m.c.T kalori cinsinden harcanan enerji hesaplanmaktadır. (Lise 1 Fizik dersi) Eğer kat maliki ekstra petek yada daha uzun petek kullanırsa, sistem içinde suyun kalma süresi uzayacağı ve su sıcaklığını daha fazla kaybedeceği için otomatikman faturasıda doğru orantılı olarak artacaktır.

Daha önceki forum sayfalarında jimmer gibi sinyal kesici aletler kullanılarak, bu cihazların okuma yapmasının engellendiği yönünde bazı şeyler okumuştum. Bu konuyu bizzat kendim sordum, aldığım cevap, jimmer yada başka bir suretle cihazın sinyali kesildiği anda sistemlerinden bunu gördüklerini, site yönetimine anında haber verdiklerini, cihazın sinyali kesilse dahi okumaya devam ettiğini, manuel olarak okuma yapılabileceğini söylediler.

Yine bizzat kendim yine forumdaki konuşulanlara dayanarak, cihazın yaydığı radyasyonun insanlar üzerine etkisini sordum. Aldığım cevap bununla alakalı ellerinde rapor bulunduğu, cihazlardan 52 adedinin ancak bir cep telefonu kadar radyasyon yaydığıdır.

Firma tarafından toplantıya iştirak eden mühendis hanım, hesaplamanın nasıl yapıldığını tek tek anlatmıştır. %30' luk pay nereden geliyor, hesaplama yapılırken, evin metrekaresinden, kullanılan kaloriye kadar her şeyi en ince şekilde anlatmıştır. Sonuçta ne olmuştur, toplantıya sonradan gelen Ayşe teyze "benim peteklerim kapalı ama yinede fatura ödedim", Ahmet abi "ben bu cihazın kablosunu keserim, okuma mokuma yapamaz" vs vs vs demiştir.

Sonuç, benim mantığıma göre site gibi kalabalık olan yerlerde pay ölçer sistemi 2010' lu yıllar dünyasında en mantıklı çözümdür. Bu bir geçiş dönemidir. Sıkıntılar, stresler, doğru olmayan şeyler elbette olacaktır. Ama devletin dayatmasıyla veya insanların bilinçlendirilmesiyle bu süreçte atlatıldığında ilerisi daha iyi olur. Aynı sigara yasağı gibi, aynı kurban kesim alanlarının hayata geçirilmesi gibi, aynı trafik kazalarında polisi bekleme zorunluğunun ortadan kaldırılması gibi.....

"öncelikle bizler çok sosyal ve birbirine saygılı bir toplum sayılmayız.... gemisini kurtaran kaptandır...." gibi tespitlerinize canı gönülden katılmakla birlikte, "Türkiye ve Türk halkının karakterine en uygun sistem FERDİ ISITMA SİSTEMİ / KOMBİ dir...." sözünüzün zerresine katılmadığımı bildiririm.

Saygılar

• Bizim apartmana henüz dün takıldı aynı firma tarafından, zaman içinde gözlemlerimi paylaşmaya çalışırım.

Bu arada konudan bağımsız yazdığınız bir cümleyle ilgili olarak bir yorumum olacak:

"Yine bizzat kendim yine forumdaki konuşulanlara dayanarak, cihazın yaydığı radyasyonun insanlar üzerine etkisini sordum. Aldığım cevap bununla alakalı ellerinde rapor bulunduğu, cihazlardan 52 adedinin ancak bir cep telefonu kadar radyasyon yaydığıdır. " demişsiniz ama cep telefonları ya da baz istasyonları radyasyon yaymaz, manyetik alan oluşturur. Radyasyon, radyoaktif maddelerin yaydığı bir şeydir. Bu sektörde çalışan bir mühendis olarak bu algıyı düzeltmek amacıyla yazdım; yanlış anlamayın.

Saygılar.
  • quote:

Orijinalden alıntı: the unborn

Bizim apartmana henüz dün takıldı aynı firma tarafından, zaman içinde gözlemlerimi paylaşmaya çalışırım.

Bu arada konudan bağımsız yazdığınız bir cümleyle ilgili olarak bir yorumum olacak:

"Yine bizzat kendim yine forumdaki konuşulanlara dayanarak, cihazın yaydığı radyasyonun insanlar üzerine etkisini sordum. Aldığım cevap bununla alakalı ellerinde rapor bulunduğu, cihazlardan 52 adedinin ancak bir cep telefonu kadar radyasyon yaydığıdır. " demişsiniz ama cep telefonları ya da baz istasyonları radyasyon yaymaz, manyetik alan oluşturur. Radyasyon, radyoaktif maddelerin yaydığı bir şeydir. Bu sektörde çalışan bir mühendis olarak bu algıyı düzeltmek amacıyla yazdım; yanlış anlamayın.

Saygılar.

Estağfurullah yanlış anlaşılacak birşey yok. Düzeltmeniz için teşekkür ederim.

Ne olursa olsun korkulacak ve işe yaramaz bir sistem olduğunu düşünmüyorum.

Size tavsiyem apartman yöneticisinden rica edin, soğuklar tam başlamadan firma yetkilileriyle toplantı yapsınlar. Kafanızdaki tüm soruları sorun, bilin, bildirin, bilinçlenin, bilinçlendirin.

Ben dün toplantıda öğrendim, yeni yasaya göre ister Patagonya ' da ikamet edin ister petekleri kapatın, eğer merkezi sistemle ısınan bir evde yaşıyorsanız evinizin sıcaklığının 15 dereceden düşük olmasının yasak olduğunu, üst ve alt komşularınız için, enerji verimliliği için bunun zorunlu olduğunu. Yine bu toplantıda öğrendim, petekler kapatıldıkça birim maliyetin arttığını.

• quote:

Orijinalden alıntı: MICROBE
    "öncelikle bizler çok sosyal ve birbirine saygılı bir toplum sayılmayız.... gemisini kurtaran kaptandır...." gibi tespitlerinize canı gönülden katılmakla birlikte, "Türkiye ve Türk halkının karakterine en uygun sistem FERDİ ISITMA SİSTEMİ / KOMBİ dir...." sözünüzün zerresine katılmadığımı bildiririm.
    Saygılar

amacım sizinle tartışmak veya kavga değil, öncelikle onu belirteyim....sadece düşüncemi pekiştirmek veya daha iyi anlaşılmasını sağlamak isterim...

bence "öncelikle bizler çok sosyal ve birbirine saygılı bir toplum sayılmayız.... gemisini kurtaran kaptandır...." ifadesi ile "Türkiye ve Türk halkının karakterine en uygun sistem FERDİ ISITMA SİSTEMİ / KOMBİ dir...." ifadesi birbirini mükemmel şekilde tamamlayan iki ifadedir.....

ŞÖYLE Kİ;

Türk halkı birbirine saygılı olmadığı için ortak sorunlar; genellikle çözümsüz kalır, ya da çok geç çözüm bulur, ya da çözüm bulunsa bile bundan memnun olmayan, çoğunluğu kabullenemeyen antidemokrat önemli bir azınlık öfke ve kinini uzun süre devam ettirir ve bunun acısını çıkarmak için fırsat kollar....
    işte bu neden ile; birbirlerine pek saygısı olmayan ve bu nedenle birbirleri ile pek anlaşamayan ya da en iyi ihtimal ile anlaşıyorlarmış gibi rol yapan ve bütün bunlar ile birlikte genellikle samimi ve dürüst olmayan bir toplumda herkesin kendi başının çaresine bakması; haksızlıkların, adaletsizliklerin, çatışmaların, anlaşmazlıkların ve kavgaların çıkmaması için en iyi yoldur...
    bu mantıkla söylediğim "Türkiye ve Türk halkının karakterine en uygun sistem FERDİ ISITMA SİSTEMİ / KOMBİ dir...." lafının sonuna kadar arkasındayım...

Ferdi ısıtma "özgürlük" 'tür ve ÖZGÜRLÜK gibisi de yoktur; paranız varsa yakarsınız --> ısınırsınız, paranız yoksa kısarsınız --> üşürsünüz, yani ne yaparsanız kendinize, kimseye hesap vermezsiniz ve başkasının keyfi yüzünden sizin keyfiniz kaçmaz.... ayrıca bu konu başlığı altında yazılan onlarca derde, çatışmaya, tasaya ve kaygıya güler geçersiniz.... bunlardan daha iyi sebep mi mi olur?

saygılar....

• 
Sayfa: önceki 2627282930
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.