Şimdi Ara

Apartman Isı Paylaşım (ısı pay ölçer) Sistemleri Hakkında. (merkezi sistem) (68. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
1.797
Cevap
50
Favori
623.792
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 6667686970
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
    Daire içi sıcak su kullanımını 2'ye ayıralım.

1. Kalorifer Peteklerimizde Dönen Isınma amaçlı Sıcak Su
    2.Mutfak ve banyoda kullandığımız kullanım amacı farklı sıcak su.

1.Merkezi sistem ile ısınan binalarda 1 Numarayı her daireye paylaştırmak için mevcut çözüm: Isı pay ölçer veya Kalorimetre
    2.Mutfak ve Banyoda kullanılan sıcak su eğer merkezi olarak üretiliyor ise; Bu kullanılan suyun dairelere ısıtma ve su miktarlarını paylaştırmak için ise Daire girişine bunun için ayrı olarak bir su sayacı takılıyor.

Dolayısı ile Bu 2 sıcak su sistemi birbirinden bağımsız bu nedenle mutfak/banyo sıcak su kullanımını ölçen sayaçlar yazında dönmeye devam ediyor.
  • Ben bugun isi olcer li bi binaya en ust kata kapora verdim sistemi cozmeye calisiyorum mutfaga kombi yerine ona benzer bi cihaz koymuslar o mudur isi olcer ben peteklerdeki vanada sayi gorrmedim.bunu 15 derecede calistormak mecvurmus ya sistemi yazin o cihazdan kmplemi kapatioruZ

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: serkanjk

Ben bugun isi olcer li bi binaya en ust kata kapora verdim sistemi cozmeye calisiyorum mutfaga kombi yerine ona benzer bi cihaz koymuslar o mudur isi olcer ben peteklerdeki vanada sayi gorrmedim.bunu 15 derecede calistormak mecvurmus ya sistemi yazin o cihazdan kmplemi kapatioruZ

yeriniz neresi.
    toki binası falanmı?
    Toki sisteminde ise şöyledir:
    büyük ihtimalle mutfaktaki kazan sıcak su içindr banyo ile beraber o ayrı saati var ve ayrı faturalanır.
    ısı pay ölçer ya peteklere takılır yada kalorimetre ise ana borudan eve girişe takılır cep telefonu büyüklüğünde bir alettir.
    haziranda kaloriferler kapanacağından ısıpay ölçer yazın çalışmaaz ve fatura gelmez.

• Arkadaşlar ben 20 binalı bir sitede oturuyorum, yaklaşık 3 yıl önce ısı pay ölçere geçtik bizim kazan toplam 3 binayı besliyor.Bugünlerde bazıları ısınamıyoruz diyerek ısı pay ölçeri iptal edelim diyorlar anket yapıldı %60 vazgeçelim diyor oysaki ben memnunum hem onca para verdik yaptırdık hemde bana göre faturalarım azaldı.Şimdi ben buna karşılık nasıl bir yol izlemeliyim bizim sistem "daf enerji" orayımı arayıp şikayet etmeliyim yoksa enerji bakanlığınımı lütfen yardımcı olun az zaman kaldı..
  • raver kullanıcısına yanıt
    Kanunen iptal edemezler, iptal yönünde karar alırlarsa mahkemeye gidip suç duyurusunda bulunabilirsiniz. Birde sizin yaktığınız miktar belli olmayacağı için noter ihbarı ile doğalgaz ödemesini kesebilirsiniz.
  • quote:

Orijinalden alıntı: deneme1

quote:

Ben bugun isi olcer li bi binaya en ust kata kapora verdim sistemi cozmeye calisiyorum mutfaga kombi yerine ona benzer bi cihaz koymuslar o mudur isi olcer ben peteklerdeki vanada sayi gorrmedim.bunu 15 derecede calistormak mecvurmus ya sistemi yazin o cihazdan kmplemi kapatioruZ

yeriniz neresi.
    toki binası falanmı?
    Toki sisteminde ise şöyledir:
    büyük ihtimalle mutfaktaki kazan sıcak su içindr banyo ile beraber o ayrı saati var ve ayrı faturalanır.
    ısı pay ölçer ya peteklere takılır yada kalorimetre ise ana borudan eve girişe takılır cep telefonu büyüklüğünde bir alettir.
    haziranda kaloriferler kapanacağından ısıpay ölçer yazın çalışmaaz ve fatura gelmez.

Hayir toki degil tek bloklu bir yer 46 daire var her katta 8 daire 6 katli bir bina ben en ustten aldim kaporayi verdik.cok.dikkat etmedim daire girisinde ole bi.cihaz varmi. Peteklerde sadece altta vana var ama rakam gormedim ustunde.mutfaktaki alet sicak su icindir diosunuz.yani bu normal su faturasina veya normal dogalgaz gibi isi olcerle bir ft gelmicekmi.onadami ayri ft gelicek.bu isi olcer binada tek bir yerdenmi ac kapa yapiliyor?yani daireler iatesede tamamen kapatamiyor en az 15 derece olmasi lazim yani bir petegin

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi serkanjk -- 18 Kasım 2014; 12:32:11 >

Burada kritik konu şudur.

Faturalarınızın azalmasının nedeni alt kat komşunuzun enerjisinden faydalanmanız olabilir mi? Blokta ki herkes evini 15 Dereceye ayarlar ve azınlık evini 21 dereceye ısıtmak isterse durum nasıl olur? Ne yazıkki soru işaretleri ile dolu ve kısır bir yönetmeliktir şu anki.

Ayrıca Mahkemeye gidip suç duyurusunda bulunamazsınız Bir Sulh Hukuk Mahkemesine KMK kapsamında Hakimin müdehalesi talebiyle dava açabilirsiniz.

Dava kaç yıl sürer ve karşı tarafın savunmasına bağlı olarak Hakim nasıl karar verir bilemiyorum.
  • Sn. cangon cevabiniz icin cok tesekkur ederim.

Ozellikle isi payolcer sisteminin sagliksiz olmasi bir yana, disaridan mudahaleye cok musait oldugu acikca ortada. Niye kimse buna bi dur demiyor hayret...
  • quote:

Orijinalden alıntı: raver

Arkadaşlar ben 20 binalı bir sitede oturuyorum, yaklaşık 3 yıl önce ısı pay ölçere geçtik bizim kazan toplam 3 binayı besliyor.Bugünlerde bazıları ısınamıyoruz diyerek ısı pay ölçeri iptal edelim diyorlar anket yapıldı %60 vazgeçelim diyor oysaki ben memnunum hem onca para verdik yaptırdık hemde bana göre faturalarım azaldı.Şimdi ben buna karşılık nasıl bir yol izlemeliyim bizim sistem "daf enerji" orayımı arayıp şikayet etmeliyim yoksa enerji bakanlığınımı lütfen yardımcı olun az zaman kaldı..

arkadaşlar malesef site pay ölçeri iptal etmiş daf enerjiyi aradım onlara durumu anlattım bize fatura gelmiyor yönetiminizle konuşun diyor çıldırcam nereye başvurmalıyım yardım lütfen.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi raver -- 21 Kasım 2014; 10:16:58 >
    Kısaca cevap vermek gerekirse; bağlı olduğunuz adliyedeki Sulh Hukuk Hâkimliğine müracaat edip, KMK 33'e göre hakimin müdahalesini isteyeceksiniz. Endişelenmeyin; biraz zaman alacak, ancak sonuç (mevcut mevzuat çerçevesinde) lehinize olacak.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi yeti -- 22 Kasım 2014; 11:16:58 >
  • Isipayolcerli br binada en ust katta olmanin dezavantahi varmidir yani en uste isi daha gecmi cikar.ben dogalgazdan hesapliyorum kombiyr en uzakolan petek nasil zor isiniyorsa byrdada ayni mantikmi var zemin kattaki enerji odasi en ustteki daireme gec ve zormu isitir.daire guney cepheli

• quote:

Orijinalden alıntı: yeti

Kısaca cevap vermek gerekirse; bağlı olduğunuz adliyedeki Sulh Hukuk Hâkimliğine müracaat edip, KMK 33'e göre hakimin müdahalesini isteyeceksiniz. Endişelenmeyin; biraz zaman alacak, ancak sonuç (mevcut mevzuat çerçevesinde) lehinize olacak.

5627 sayılı Enerji verimliliği kanunu madde 7 ne diyor? "c) Merkezî ısıtma sistemine sahip binalarda, merkezî veya lokal ısı veya sıcaklık kontrol cihazları ile ısınma maliyetlerinin ısı kullanım miktarına bağlı olarak paylaşımını sağlayan sistemler kullanılır. Buna aykırı olarak hazırlanan projeler ilgili mercilerce onaylanmaz."

Şu çok önemli "ısı kullanım miktarına bağlı olarak paylaşım" ısı pay ölçer ısı kullanım miktarını ölçebiliyor mu? Ne yazıkki hayır. O yüzden ben sonuçtan bu kadar emin olmamanızı hatta bloğunuzdaki mevcut durumun belkide daha hayırlı olduğunu değerlendirmenizi öneririm.

Zira mevcut yönetmelik ve kanun ile pek çok açık ve çözümsüz konu masada beklemektedir. Örnek: "Firma tarafından Faturanız 550 TL olarak belirlendi" bu yanlışın düzeltilmesi için nereye başvuracaksınız?

Benzer onlarca örnek sayabilirim bu nedenle herkesin mevcut durumu buna göre değerlendirmesini öneririm. Hele hele binanız 5627 kanunundan önce yapıldı ve merkezi sistem ile ısınıyorsanız, "ısı pay ölçere geçtim herşey bitti" diyemezssiniz. Tesisatınız, kazan ve su transfer sisteminziden tutun pek çok bağlı sisteminizin tekrar değerlendirilmesi ve hatta yenilenmesi gerekir.

• Sorulan soru çerçevesinde değerlendirme yapacak olursak; ısıtmadan kaynaklı giderlerin paylaşımında Hakimin dayanak alabileceği başka bir mevzuat bulunmadığına; "ısı" ve "sıcaklık" terimleri arasındaki farkı düzeltmek gibi bir vazifesi de olamayacağına göre, sonucu bu kadar kısaca özetledim.

Mevcut eksiklikler, handikaplar, hayır'lar meselesi ve ilgili mevzuat gereği yapılması gereken değişiklik, yenilik ve eklemeler sorulan sorunun kapsamı dışında. Bu konuda ilgili Genel Müdürlük zaten çalıştay hazırlıkları yapıyor.

Ayrıca, ""Firma tarafından Faturanız 550 TL olarak belirlendi" denilmeyecek ki, ayrıntılı tüketim listesi apartman veya bloğunuzun panosunda yer alacak. Sizler de dairenizdeki cihazlar üzerinden kendi tüketim değerlerinizi kontrol edebileceksiniz. Sizden bir bedel talep ediliyorsa, talebi yapan size bu bedelin hesabını açıklamalı değil mi? Dağ başında yaşamıyoruz sonuçta.

"Tesisatınız, kazan ve su transfer sisteminziden tutun pek çok bağlı sisteminizin tekrar değerlendirilmesi ve hatta yenilenmesi gerekir" yorumunuza ise %100 katılıyorum.

• quote:

Isipayolcerli br binada en ust katta olmanin dezavantahi varmidir yani en uste isi daha gecmi cikar.ben dogalgazdan hesapliyorum kombiyr en uzakolan petek nasil zor isiniyorsa byrdada ayni mantikmi var zemin kattaki enerji odasi en ustteki daireme gec ve zormu isitir.daire guney cepheli

Arkadaşlar yokmu benı goren
  • Binanızdaki ısıtma sisteminin tesisat projesini görmeden bir şey söylemek zor. Ancak, eski binalarda olduğu gibi imbisdat deposu (genleşme tankı) çatıda bulunuyorsa, kazanın ısıttığı su ilk olarak yukarı kata çıkar ve aşağı katlara doğru inerken kademe kademe soğur. Yok eğer depo kazan dairesinde ise, tam tersi geçerlidir.

Kazan usulüne göre işletilirse; tesisat da olması gerektiği gibi kurulmuşsa; yalıtımınız da iyiyse ısınma açısından sanırım sorun yaşamazsınız. Ödeyeceğiniz yakıt bedeli ise termostatik vanaları ayarladığınız derece ile değişiklik gösterecektir. Kısaca böyle.
  • quote:

Orijinalden alıntı: yeti

Binanızdaki ısıtma sisteminin tesisat projesini görmeden bir şey söylemek zor. Ancak, eski binalarda olduğu gibi imbisdat deposu (genleşme tankı) çatıda bulunuyorsa, kazanın ısıttığı su ilk olarak yukarı kata çıkar ve aşağı katlara doğru inerken kademe kademe soğur. Yok eğer depo kazan dairesinde ise, tam tersi geçerlidir.

Kazan usulüne göre işletilirse; tesisat da olması gerektiği gibi kurulmuşsa; yalıtımınız da iyiyse ısınma açısından sanırım sorun yaşamazsınız. Ödeyeceğiniz yakıt bedeli ise termostatik vanaları ayarladığınız derece ile değişiklik gösterecektir. Kısaca böyle.

sanırım yakıt deposu aşagıdakı ben ust kattayım yanı ben dahada geçmi ısınıcam su bana gelene kadar.
    bına 5 aylık bına 6 katlı herkatta 8 daıre var 46 daire toplam.
    ısıtma sıstemını ona gore bışey yapmışlardır heralde?

• Yakıt deposu değil, "genleşme tankı". Binanız yeniyse ısıtma sistem tesisatını da mevcut standartlara ve kurallara göre uygulamış olmaları gerekir. Siz de kendi apartmanınızda sistemin nasıl çalıştığını yaşayıp, göreceksiniz o takdirde.

Sorularınızı binanın ısıtma sistemini işleten ateşçi veya bakımını yapan teknik firmaya sorabilirsiniz.
  • Sanırım olayın mantıgını çözdüm

Örnegın 40 daireli bır sıte
    Bınaya 10.000 tl doğalgaz ft geldı bu 10 bının %30 u yanı 3000 tl yı yaksanda yakmasanda daırelere eşit boluyorlar.
    Gerısı kalan %70 lik yanı 7000 tl lık kısımda ısı pay ölçerle kım ne yakmışsa yaktıgı oranda pay ediliyor.

Yanı benım anladıgım bu sıstemde çok yakan az öduyor çunku faturanın %30 luk kısmı paylaştırılıyor.

Doğru mantıkmı? :)
  • quote:

Sanırım olayın mantıgını çözdüm

Örnegın 40 daireli bır sıte
    Bınaya 10.000 tl doğalgaz ft geldı bu 10 bının %30 u yanı 3000 tl yı yaksanda yakmasanda daırelere eşit boluyorlar.
    Gerısı kalan %70 lik yanı 7000 tl lık kısımda ısı pay ölçerle kım ne yakmışsa yaktıgı oranda pay ediliyor.

Yanı benım anladıgım bu sıstemde çok yakan az öduyor çunku faturanın %30 luk kısmı paylaştırılıyor.

Doğru mantıkmı? :)

kimse yokmu :)
  • Hiç doğru bir mantık değil:) sakın en üst daire almayın, verdiğiniz kapora yansın gerekirse.
    Ben en üst katta oturuyorum. Sonraki ev misali tek oda yakıp battaniye altında oturduğum aylarda 200 tl ödedim. Aşağıda cayır cayor evde tişörtle oturanlar 30 tl öderken... Yani bütün evi yaksam yan komşu gibi 300-400 öderdim.

• 
Sayfa: önceki 6667686970
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.