Şimdi Ara

Apartman Isı Paylaşım (ısı pay ölçer) Sistemleri Hakkında. (merkezi sistem) (66. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
1.797
Cevap
50
Favori
623.798
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 6465666768
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Bizim radyatörlerede bu kış siemens marka taktılar.Sorum şu:Bu ısı ölçer olan odada başka, ortamı ısıtan cihaz çalıştırmak cihaza etki edermi?Odadaki petek kapalı ama odamda mining rig var ve oda haliyle hamam gibi.
    bu arada takılan cihaz bu:

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dc106 -- 9 Nisan 2014; 17:06:01 >

• quote:

Orijinalden alıntı: hernan77

quote:

Orijinalden alıntı: hakancan44

şu an lifos marka kalorimetre kullanıyoruz ve 2 aydır 20 dairelik apartmanımızda bir kaçında sıkıntı çıktığından cihazları okuyamadık. kalorimetreleri topluca değişmek istesek hangi markayı önerirsiniz.

bu lifos sıkıntı galiba, bizde de lifos var ve kalorimetre değeri değişmiyor, geçen ay 33 kwh olan sayaç halen 33 kwh, lifosu aradım sayaç içindeki pervane kirden takılmış olabilir, söküp temizleyin olmazsa gelip bakarız dediler...hemen hemen tüm sayaçlarda değer değişimi yok hepsinimi sökeceğiz...merkezi sistemi yapan firmayı aradım gelip bakacaklar.....

lifostan uzak durun,teknik elemanları konu hakkında ilgisiz belkide bilgisiz ve ayrıca hesaplamada müdehale yapılabiliyor,bizim yönetici ilk endeksleri kafasına göre yazabiliyor ve böylece endeks farkından bindiriyor.ilk okuma tarihi 1889 gözüküyoryani kesinlikle güvenilir değil

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi wyx1 -- 11 Nisan 2014; 0:06:51 >

• aposto A kullanıcısına yanıt
    Sayın aposto,

1- Minimum harcanacak ısı miktarını belirlemek yasal değildir. Isınma giderlerinin nasıl hesaplanacağı bu forum sayfalarında anılan yönetmelik hükümlerine göre, şüpheye yer vermeyecek kadar açık bir şekilde belirlenmiştir.
    2- '100 TL cezai bedel' uygulamasının dayanağı yoktur. Yönetiminizden ve ölçüm firmasından hesaplamada izledikleri yolu ve bu cezai bedel uygulamasının dayanağını YAZILI olarak talep ediniz. Yönetimin ve hesaplama şirketinin keyfi uygulama yapma lüksü yok. Ancak kat malikleri ve kiracılar haklarını usulünce aramadıkları için ortamı "boş/müsait" gören kişilerin hatalı/kasıtlı uygulamaları olabiliyor.
    3-Usulsüz bir uygulama var ise, önce sözlü bilgi talebiniz olsun; sonuç alamazsanız, yönetime noter kanalıyla ihtar çekip usulsüzlüğün giderilmesini talep edebilir; usulsüzlüğün giderilmemesi durumunda ise a) Kat Mülkiyeti Kanunu'nun ilgili hükmü gereği hakimin müdahalesini isteyebilir ve gerekirse b) İlgili yönetmelik hükmü gereği ölçüm şirketini şikayet edebilirsiniz.

ANCAK, meselenin üzerine öncelikle sulh yoluyla gitmenizi ve her aşamada yazılı belge talep etmenizi öneririm.

• quote:

Orijinalden alıntı: wyx1

quote:

Orijinalden alıntı: hernan77

quote:

Orijinalden alıntı: hakancan44

şu an lifos marka kalorimetre kullanıyoruz ve 2 aydır 20 dairelik apartmanımızda bir kaçında sıkıntı çıktığından cihazları okuyamadık. kalorimetreleri topluca değişmek istesek hangi markayı önerirsiniz.

bu lifos sıkıntı galiba, bizde de lifos var ve kalorimetre değeri değişmiyor, geçen ay 33 kwh olan sayaç halen 33 kwh, lifosu aradım sayaç içindeki pervane kirden takılmış olabilir, söküp temizleyin olmazsa gelip bakarız dediler...hemen hemen tüm sayaçlarda değer değişimi yok hepsinimi sökeceğiz...merkezi sistemi yapan firmayı aradım gelip bakacaklar.....

lifostan uzak durun,teknik elemanları konu hakkında ilgisiz belkide bilgisiz ve ayrıca hesaplamada müdehale yapılabiliyor,bizim yönetici ilk endeksleri kafasına göre yazabiliyor ve böylece endeks farkından bindiriyor.ilk okuma tarihi 1889 gözüküyoryani kesinlikle güvenilir değil

Tokilerde uzak durma şansı yok maalesef, yönetim bir karar alır ve uygulanır,
    en azından boğaziçi yönetimin dayatmaları böyle, itiraz etmek istersen mahkemeye gidersin, parasal gücün ve cesaretin varsa tabi..

• Doğru yer mi bilmiyorum ama bir yazayım dedim belki bir fikir veren çıkar diye..

Oturduğum bina yeni ve bir sitenin içinde.90 dan fazla daire var ve merkezi sistem.Yalıtım iyi ısınmak pek sorun olmuyor.

Ancak sorun gelen doğalgaz faturasında.Binaya gelen fatura korkunç boyutta.Tüm site ayakta ama yönetim sadece dinlemekle kalıyor birşey yapmıyor veya yapamıyor.Öyle ki binada oturan sayısı neredeyse toplama göre %20.Oturum artsa herhalde daire başına küçük bir belediye bütçesi kadar öderiz.

Hesaplama tüm daire sayısına göre yapılıyor ama toplam fatura büyük olduğu için çarpan artıp tüm daireleri etkiliyor.
    Benin tahminim biryerde öyle bir harcama var ki faturayı anormal yükseltiyor.

Kısacası merkezi sistem yarardan dolayı zarar sağlıyor (Hem bize hem de temel sebebi olan ekonomiye)

Bu durumda bizim şikayet edebileceğimiz bir merci var mı belediye,büyükşehir,şehircilik bakanlığı falan gibi?

Acilen cevapa ihtiyacım var.

• Hangi ildesiniz hocam bu belediye bütçesi kadar doğal gaz faturası gelen, birde ayda kaç lira fatura geliyor?
  • Bu ısı pay ölçer konusunda birileri kuyuya bir taş attı, 140 akıllı uğraşıyor hala çıkaramadılar.
  • quote:

Orijinalden alıntı: cumhur45

Hangi ildesiniz hocam bu belediye bütçesi kadar doğal gaz faturası gelen, birde ayda kaç lira fatura geliyor?

Boş eve 370 tl geldi.Bunun 185 tl si %30 a denk gelen kısım.Apartmana gelen fatura -sadece 25 daire olup toplam 95 daireden bahsediyorum- 50.000 tl.

Üstelik benim faturam az olanlardan,1.500 tl bile gelen var.
  • Valla biz yarardan çok zarar getiren merkezi sistemle ısınıyoruz,, son ay 175 geldi.Tamamı bu. yüzde otuz falan değil yani. önceki ay da 185 gelmişti.Allah kolaylık versin hocam.
  • CmlCngz C kullanıcısına yanıt
    Sayın CmlCngz,

1. 25 dairelik apartmanınıza mı 50.000TL fatura geldi? Yoksa 95 daireden oluşan tüm siteye? Bu bir aylık fatura mı? Ayrıca Daireler ortalama kaç metre kare?

2. Eğer 25 daireden oluşan 1 apartmana ayda 50.000 TL'lik fatura geldiyse: a) 24 saat boyunca kalorifer kazanını aşırı yüksek ısılarda çalıştırıyor olabilir misiniz acaba?, b) Doğal gaz saatinizde arıza olabilir mi? c) Ortada suistimal olabilir mi? Faturayı gözünüzle gördünüz mü?
  • quote:

Orijinalden alıntı: yeti

Sayın CmlCngz,

1. 25 dairelik apartmanınıza mı 50.000TL fatura geldi? Yoksa 95 daireden oluşan tüm siteye? Bu bir aylık fatura mı? Ayrıca Daireler ortalama kaç metre kare?

2. Eğer 25 daireden oluşan 1 apartmana ayda 50.000 TL'lik fatura geldiyse: a) 24 saat boyunca kalorifer kazanını aşırı yüksek ısılarda çalıştırıyor olabilir misiniz acaba?, b) Doğal gaz saatinizde arıza olabilir mi? c) Ortada suistimal olabilir mi? Faturayı gözünüzle gördünüz mü?

Apartmanda 95 daire var ama sadece 20-30 unda oturum var diğerleri boş.140 ile 170m2 arasında değişiyor daireler ama çoğunluğu 140 m2.

Fatura miktarı kanusunda eminim gelen rakam bu.Ancak çok aşırı olduğunu kabul ediyorum.Sistemsel bir arıza veya başka bir proje hatası olabilir mi bunu nereye şikayet edebilirim,nasıl kontrol ettirebilirim.Sistemin düzgün ve verimli çalıştığını düşünmüyorum.Derdim bu?

Sayın CmlCngz,

95 dairenin 20 ila 30 adedinde oturum olsa dahi kalorifer kazanınız (eğer birden fazla kombiden oluşan kaskat sistem değilse) tüm blokları ısıtıyor olacaktır. Yani sıcak su tüm blokları ve daireleri dolaşıyor olacaktır. Daire başına günlük 10-12 m3 harcamış olsanız (ki 140 metre kare daire büyüklüğü için sanırım uygun bir değer olacaktır) kabaca 95 daire *12 metreküp *30 gün = 34200 m3 gibi bir değer çıkıyor ki, bunu da doğalgaz metre küp fiyatıyla çarpınca rakam ortada. Ancak bu rakamlar teorik rakamlardır.

Yönetiminizle görüşerek sorularınıza cevap aramaya çalışmalı, son çare olarak da yerinde tespit yapılmasını istemelisiniz.
  • quote:

Orijinalden alıntı: yeti

Sayın CmlCngz,

95 dairenin 20 ila 30 adedinde oturum olsa dahi kalorifer kazanınız (eğer birden fazla kombiden oluşan kaskat sistem değilse) tüm blokları ısıtıyor olacaktır. Yani sıcak su tüm blokları ve daireleri dolaşıyor olacaktır. Daire başına günlük 10-12 m3 harcamış olsanız (ki 140 metre kare daire büyüklüğü için sanırım uygun bir değer olacaktır) kabaca 95 daire *12 metreküp *30 gün = 34200 m3 gibi bir değer çıkıyor ki, bunu da doğalgaz metre küp fiyatıyla çarpınca rakam ortada. Ancak bu rakamlar teorik rakamlardır.

Yönetiminizle görüşerek sorularınıza cevap aramaya çalışmalı, son çare olarak da yerinde tespit yapılmasını istemelisiniz.

Sizin bu yazdığınızıdan bundan sonraki faturaların da bu kadar geleceğini mi anlamam lazım?.

Diğer bir değişle kombi kullansaydık en çok 100-200 tl gelecek olan fatura bundan sonra her ay bu şekilde mi gelecek?

Merkezi sistemin ekonomik olması nerede kaldı?

Ayrıca dediğim gibi daireleri çoğu boş eğer boş dairenin bile bu hesaba göre 10-12 m3 harcamış olması normal mi?

Sayın CmlCngz,

Eğer sisteminizde doğalgaz tüketimini normalden fazla olmasını gerektirecek teknik bir sebep yoksa, bizlerle paylaştığınız bilgiler ışığında, sanırım bundan sonra bu şekilde bir fatura gelecek diyebiliriz.

Daireler boş olsa bile kalorifer peteklerine gelen suyu sıfırlamak yönetmelik gereği yasak olduğundan, kazan o peteklere de sıcak suyu dolaştırıyor olduğundan teorik olarak onların da doğalgaz sarf ettiklerini düşünebiliriz.

Ancak, aklınızdaki şüpheleri sitenize ısıtma konusunda teknik hizmet veren firma yetkilisiyle görüşürseniz, daha sağlıklı olabilir diye düşünüyorum. Çünkü sisteminizin teknik özellikleri ve kullanım usulü hakkında bilgi sahibi değiliz. Tüm bu bilgileri edindikten sonra bizimle de paylaşırsanız, işin hukuki boyutu hakkında daha fazla yardımcı olmaya çalışırım.

Ekonomi meselesine ise hiç girmeyelim Sayın CmlCngz :)

• Yaz geldi , ısı payölçer sorunları ertelendi galiba ekime kadar.:)
  • isi pay olcerli sifir bi daire aldim (allah olmayana versin)
    tek bina ve 27 daire
    binayi yapan mütahit ilk binasi bu ve 6 7 daire satmis yakinlarina ve bir yakini da yonetici su an aram simdiden bozuldu yoneticiyle

benden yarim ay icin 200 tl istedi bnde ayimi bile doldurmadim ben daha az vercem dedim

apartmanin iskan hallolmamis sebekeden yakiorlar aidat 200 tl.(kapici halen tutulmadiyok) oturanlar icin normal adam bindigi dali kesermi kesmez tabi

elektirik su herkes sebekeden yakior 12 oturan daire

ben ise dolap vs yaptiryom esya aliom gecmedim halen alali 2 bucuk ay oldu

otopark bile numaralandirilmamis herkesde bi kibir terbiyesizlik tiksindim şimdiden,

otopark kapisinn anahtarina bile 100 tl istediler guc bela gittim sanayide 25 e cikarttim anahtari verdim geri

dedim gibi yoneticisi falan tiksindim bugun yarin kavga etmemiz an meselesi babam yasinda adam ben ins bu igrencliklerini bitirir bende bulasmam pis herife diyorum

simdide buralari okuyunca isi pay olcer icime dert oldu iyimi ...

daireyi aldigima pismanmiyim ?
    daire cok guzel ama bu igrenclikler yuzunden evet pismanim bu pislik insanlar yuzunden

gicikligina asansör falan kapatior beni gorunce elimdeki 30 40 kg olsada ,
    mutahitin babasi tam karsimda oturuor 50 yasinda bi adam bana dedigi cumle su muhBbet ederken yaw dior ben sigarayi yakiorum balkonda assa dogru cirpiom bunun icin bana soylenior dior assadakiler. hadi bakalim simden sonra ne konusayim ben bu amcayla zihniyete bak arkadas.

komsuluk sifir asansorde kaldim yanimdan gecen var orda kimse varmi diorum seslenmeden merdivenden cikior yonetici ank gitmis anahtar i kimseye birakmamis bu asonsor kapilarinin . halat kopmus yedek halat tutmus beni assadan sivri akilli larda anlamadigi biseyi tuslara falan baSior asansor duvara vuruo kendini takir tukur aha diom icimden düştü düşecek ..

valla icimi döktüm he size :)) neyse zamanla hersey yerine oturur deim olmadi kombili bi ev alirim satarim orayi (ne hayellerle alsamda daireyi)
    iste uc beş terbiyesiz icindeki tüm guzelligi insani duygulari söndürür
    insanlarla bir arada oturmak kolay degil.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Birçok apartmanda kullanılan ortak ısınma sistemlerinin yakıt masraflarını adaletli dağıtma amacı taşıyan pay ölçerler ne kadar adaletli?

Adaletin sağlanması üzerine getirilen bu sistem sonucunda aslında büyük adaletsizlikler yaşanıyor. Özellikle kuzeye bakan cephelerdeki evler, en üst ve en alt kattaki evler, alt veya üst katında boş daire olan evler bu sistemden dolayı büyük adaletsizlikler yaşamaktadır.

Öncelikle ısı pay ölçerlerin nasıl çalıştığını anlayarak işe başlayın: Isı pay ölçerler kaloriferinizin sıcaklığı ile evinizin sıcaklığı arasındaki farka bakarak kaloriferin evinizi ısıtmak için ne kadar enerji harcadığını hesaplar. Kısaca eviniz ne kadar sıcaksa faturanız o kadar düşük gelir. Çünkü kalorifer evinizi ısıtmak için enerji harcamaz ve böylece sizin eviniz için ortak sistem fazla enerji kaybetmemiştir. Bu nedenle evi havalandırmak için pencere açmak gibi girişimler pay ölçerinizin size daha kabarık fatura göndermesini sağlar. Soğuk ve bir türlü ısınamayan bir evde oturuyorsanız faturanız hiç ısınmamanıza ramen yüksek gelir. Çünkü pay ölçere göre sizin eviniz soğuk olduğu için kaloriferdeki ısı enerjisi sizin eve akmaktadır. Çünkü ısı her zaman sıcaktan soğuğa doğru hareket eder ve bu merkezi sistem için bir enerji kaybıdır. Kısacası pay ölçere göre sizin ne kadar ısındığınız değil, ne kadar enerji harcadığınız önemlidir.
    Adaletsizliğin Mantığı Nedir?

İlk bakışta düşündüğünüzde "enerjiyi çok harcayan çok ödesin mantıklı olan bu değil mi?" diye düşünebilirsiniz fakat dikkatli ve mantıklı düşündüğünüzde adaletsizliği görebilirsiniz. Diyelimki 5 katlı bir apartmanda 4. katta buluan ve içi 28°C sıcaklıkta olan bir daire düşünün. Bu kişinin evine pay ölçer 50TL yazarken bir üst kattaki komşusuna odası 20°C olmasına ramen 200TL yazmaktadır. Bu durumda 4. katın 28°C sıcaklığının korunmasını sağlayan, 4. katı soğuğa karşı kalkan göreviyle saran 5. kat; neden hem 4. katın daha çok ısınmasını sağlayıp aynı zamanda komşusundan daha fazla ödesin?

Örnek olarak en üst katta oturan bir ailenin evini düşünün; doğal olarak yeterince ısınmamaktadır. Binada her türlü ısı yalıtımı yapılmış olsa bile bu değişmez bir gerçektir. Bu evdeki insanlar kaloriferi sonuna kadar açsa bile üst kat olmanın verdiği dezavantaj neticesinde evi asla ısınamayacak ve pay ölçer bu ev için ısı kayıp noktası muamelesi yapacaktır. Sonuç olarak en kabarık faturayı en az ısınan aile ödeyecektir. Üstelik bu fark en az fatura ile en çok fatura arasında 300 – 400 TL gibi sayıları görebilecektir. Evleri ısınamadığı gibi neredeyse bütün ısınma yükünü birkaç aile çekecektir.

Örnek tabiki sadece üst katlarda oturanlar için değil, altında veya üstünde boş daire olan bir ev de aynı sorunu yaşayacaktır. Hem evi ısınmayacak hem de çok fazla para ödeyecek. Peki bu sistem kime yarar? Bu sistemin yaradığı kişiler yüzlerce evi olup kira ile geçinen insanlardır. Birkaç evi boş olduğu zaman gidip kaloriferleri iptal ederek bütün faturaları diğer komşulara yüklerek büyük bir zarardan kurtulmuş olur.

Bu sistem tasarrufa yönlendirme aracılığı ile ekonomik olarak çok gelir getirdi mi bilinmez fakat hastane masraflarını artırdığı kesin. Üstelik sistem için yapılan ithalat ve uydudan alınan hizmetin masrafları o kadar büyük ki kendini amorti etmesi dahi imkansız gibi görünüyor.

Yazımızı beğendiyseniz sayfa altına bulunan sosyal butonlarla paylaşarak daha çok kişiye ulaşmasını sağlayınız.

-Alıntıdır-http://www.bilim-teknoloji.com/isi-pay-olcer-adaletsizligi
    < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >

• kelikuputis K kullanıcısına yanıt
    Selamlar,

Merkezi sistemle ısınmada kuzey cephelerin faturalarının bir miktar yüksek olması normal ama hiç ısınamadan 2-3 misli sarfiyatlar ödenmesi akla diğer sorunları/yetersizlikleri getiriyor.
    Kuzey cephede de olsa bir alanın dış tasarım sıcaklığı koşullarında iken (o bölgenin en düşük sıcaklık ortalaması) tasarım işletme sıcaklıklarında (misal 70C petek sıcaklığında) en az 20C iç sıcaklık sağlayacak kadar petek ile dizayn edilmiş olması gerekir. Yani kuzeydeki petek metrajı, güneydekilerden olması gerektiği kadar fazla ise kuzeydeki alanlar da en az 20C olabilecektir. Bu ısı dengesizliklerinin oluşmasında ve bunun faturalara olumsuz yansımasında, işi sadece HARCANAN ISI ENERJİSİNİ ÖLÇMEK olan cihazların suçu olmasa gerek...
    Ülkemde eski/yeni binaların çok büyük bir kısmında doğru düzgün tesisat/petek tasarlanamıyorsa bunun en önemli nedeni denetim ve mevzuat eksikliğidir diye düşünüyorum. BiAr apartmanda arakat dairedeki güney odaya misal 100*60 petek koyan yurdum müteahhiti, en üst kat kuzey odaya da aynı metrajı uygun gördüğü ve bu gidişe müdahale edilmediği sürece daha çok konuşuruz bu mevzuları maalesef...
    Ayrıca ısı yalıtımı konusundaki eksiklikler de önemli...

• quote:

Orijinalden alıntı: kelikuputis

Birçok apartmanda kullanılan ortak ısınma sistemlerinin yakıt masraflarını adaletli dağıtma amacı taşıyan pay ölçerler ne kadar adaletli?

Adaletin sağlanması üzerine getirilen bu sistem sonucunda aslında büyük adaletsizlikler yaşanıyor. Özellikle kuzeye bakan cephelerdeki evler, en üst ve en alt kattaki evler, alt veya üst katında boş daire olan evler bu sistemden dolayı büyük adaletsizlikler yaşamaktadır.

Öncelikle ısı pay ölçerlerin nasıl çalıştığını anlayarak işe başlayın: Isı pay ölçerler kaloriferinizin sıcaklığı ile evinizin sıcaklığı arasındaki farka bakarak kaloriferin evinizi ısıtmak için ne kadar enerji harcadığını hesaplar. Kısaca eviniz ne kadar sıcaksa faturanız o kadar düşük gelir. Çünkü kalorifer evinizi ısıtmak için enerji harcamaz ve böylece sizin eviniz için ortak sistem fazla enerji kaybetmemiştir. Bu nedenle evi havalandırmak için pencere açmak gibi girişimler pay ölçerinizin size daha kabarık fatura göndermesini sağlar. Soğuk ve bir türlü ısınamayan bir evde oturuyorsanız faturanız hiç ısınmamanıza ramen yüksek gelir. Çünkü pay ölçere göre sizin eviniz soğuk olduğu için kaloriferdeki ısı enerjisi sizin eve akmaktadır. Çünkü ısı her zaman sıcaktan soğuğa doğru hareket eder ve bu merkezi sistem için bir enerji kaybıdır. Kısacası pay ölçere göre sizin ne kadar ısındığınız değil, ne kadar enerji harcadığınız önemlidir.
    Adaletsizliğin Mantığı Nedir?

İlk bakışta düşündüğünüzde "enerjiyi çok harcayan çok ödesin mantıklı olan bu değil mi?" diye düşünebilirsiniz fakat dikkatli ve mantıklı düşündüğünüzde adaletsizliği görebilirsiniz. Diyelimki 5 katlı bir apartmanda 4. katta buluan ve içi 28°C sıcaklıkta olan bir daire düşünün. Bu kişinin evine pay ölçer 50TL yazarken bir üst kattaki komşusuna odası 20°C olmasına ramen 200TL yazmaktadır. Bu durumda 4. katın 28°C sıcaklığının korunmasını sağlayan, 4. katı soğuğa karşı kalkan göreviyle saran 5. kat; neden hem 4. katın daha çok ısınmasını sağlayıp aynı zamanda komşusundan daha fazla ödesin?

Örnek olarak en üst katta oturan bir ailenin evini düşünün; doğal olarak yeterince ısınmamaktadır. Binada her türlü ısı yalıtımı yapılmış olsa bile bu değişmez bir gerçektir. Bu evdeki insanlar kaloriferi sonuna kadar açsa bile üst kat olmanın verdiği dezavantaj neticesinde evi asla ısınamayacak ve pay ölçer bu ev için ısı kayıp noktası muamelesi yapacaktır. Sonuç olarak en kabarık faturayı en az ısınan aile ödeyecektir. Üstelik bu fark en az fatura ile en çok fatura arasında 300 – 400 TL gibi sayıları görebilecektir. Evleri ısınamadığı gibi neredeyse bütün ısınma yükünü birkaç aile çekecektir.

Örnek tabiki sadece üst katlarda oturanlar için değil, altında veya üstünde boş daire olan bir ev de aynı sorunu yaşayacaktır. Hem evi ısınmayacak hem de çok fazla para ödeyecek. Peki bu sistem kime yarar? Bu sistemin yaradığı kişiler yüzlerce evi olup kira ile geçinen insanlardır. Birkaç evi boş olduğu zaman gidip kaloriferleri iptal ederek bütün faturaları diğer komşulara yüklerek büyük bir zarardan kurtulmuş olur.

Bu sistem tasarrufa yönlendirme aracılığı ile ekonomik olarak çok gelir getirdi mi bilinmez fakat hastane masraflarını artırdığı kesin. Üstelik sistem için yapılan ithalat ve uydudan alınan hizmetin masrafları o kadar büyük ki kendini amorti etmesi dahi imkansız gibi görünüyor.

Yazımızı beğendiyseniz sayfa altına bulunan sosyal butonlarla paylaşarak daha çok kişiye ulaşmasını sağlayınız.

-Alıntıdır-

Bahsettiğiniz olay ısıpay ölçerlemi yoksa kalorimetre ilemi ilgili ?

• Ben de bu konuyu yeni araştırıyorum. Bu konu pay ölçerle ilgili bir konu.
  • 
Sayfa: önceki 6465666768
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.