Şimdi Ara

Apartman Isı Paylaşım (ısı pay ölçer) Sistemleri Hakkında. (merkezi sistem) (64. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
1.797
Cevap
50
Favori
623.801
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 6263646566
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: hakancan44

şu an lifos marka kalorimetre kullanıyoruz ve 2 aydır 20 dairelik apartmanımızda bir kaçında sıkıntı çıktığından cihazları okuyamadık. kalorimetreleri topluca değişmek istesek hangi markayı önerirsiniz.

bu lifos sıkıntı galiba, bizde de lifos var ve kalorimetre değeri değişmiyor, geçen ay 33 kwh olan sayaç halen 33 kwh, lifosu aradım sayaç içindeki pervane kirden takılmış olabilir, söküp temizleyin olmazsa gelip bakarız dediler...hemen hemen tüm sayaçlarda değer değişimi yok hepsinimi sökeceğiz...merkezi sistemi yapan firmayı aradım gelip bakacaklar.....
  • Merhaba siteye yeni katıldım;

Başımdan geçenleri (DAVAYI) paylaşmanın faydası olur düşüncesi ile aktarmaktayım. ( tabiki ısı pay ölçer :)) )

Site hakkında Dava Öncesi Genel Bilgi.

ESKİ DURUM : 58 Kat maliki Olan Sitemiz ( 2 Blok) Merkezi sıcak su ve ısıtma sistemine sahipti.
    58/58 :320 TL+ sıcak su
    * Sadece bir kat maliki kombi kullanmaya devam ediyordu. ( yönetim Hüseyin Öz)

YENİ DURUM : 56/58 Kat maliki ısı pay ölçer sistemini kullanıyor. 2/58 Eski aidatlarına devam ediyor.
    56/58:150 aidat + sıcak su
    2/58 : 390 aidat + sıcak su
    * Sadece bir kat maliki kombi kullanmaya halen devam ediyor. ( yönetim Hüseyin Öz)

GELELİM DAVAYA : Ankara 2. SULH MAHKEMESİN de devam ediyor. 30.12.2013 Karara bağlanacak diye düşünüyorum

Sizlere sırasıyla;
    A- Dava Bilgisi, Bilirkişi rapor sonuç kısmı ( toplamı 8 sayfa paylaşamıyorum )
    B- Mahkeme sürecine gelme aşaması
    C- Genel itirazlarımız

A-DAVA BİLGİSİ

14.11.2013 Bilirkişi Raporu
    Esas NO: 2013/391
    Davacı : Basın Kulüp Sitesi Yönetiçiliği
    Vekili : Av. İlknur E**
    Davalı :
    Vekili : Av. Kıvanç A***
    D. Hakimin Müdahalesi

Sonuç: Davacı Yönetim tarafından Yasa ve Yönetmelik hükümlerinin uygulanması anlamında, önceden alınmış Genel Kurur Kararı olmaksızın yapılmış olmakla birlikte, geçerli ve tüm kat maliklerini ve yönetici ve denetçileri bağlayıcı olan, 18.11.2012 tarihli Genel Kurul Kararı ile onay verilen, 06.01.2013 tarihli Genel kurul kararı ile ibra edilen, kalorimetre sistemi yapılması- ısı pay ölçer takılması işleminin gereklerinin, Davalı kat maliklerince yerine getirilmesi ve bu anlamda, Davalıların da bağımsız bölümlerine ısı pay ölçer sistemi takılmasına izin vermeleri gerektiği.

B- Mahkeme sürecine gelme aşaması..

1. 08/01/2012 Olağan Genel Kurul Kararı: Oy çokluğu ile ısı pay ölçer sisteminin yapılması uygun görülmemiştir. Karar defterine yazılmıştır.

2. Genel Kurul kararını uygulamak üzere seçilen ve imza atan yönetim. Bir kaç ay sonra kapıcı vasıtasıyla bilgilendirme notu gönderecek. Bir firma ile sözleşme yapıldığını ve bir hafta içerisinde ısı pay ölçer sistemi montaj yapılacağını, bu sürede montaja izin vermeyenlerin, daha sonra yapılacak montaj için %50 ceza ödeyeceği bilgisini vermiştir.

3. Yönetime yazılı ve sözlü bir çok kat maliki, nereden çıktı bu sözleşme ,ödeme koşulları ve şartları, KMK. ve Anayasaya aykırı vb itiraz etmiştir.

4. 28/52 imza ile OLAĞAN ÜSTÜ GENEL KURUL TOPLANTI talebinde bulunulmuş.Sistem montajına başlanmaması , firmaya para ödenmemesi istekleri Yönetime iletilmiştir.

5. 18.11.2012 OLAĞAN ÜSTÜ TOPLANTI tarihindeki mevcut durum ; 56/58 daire sistem montajı yapılmıştır.

6. OLAĞAN ÜSTÜ TOPLANTIDA
    a) 56/58 dairenin montaj yaptırdığı.
    b) Demontaj yapılmasınında maliyet olduğu
    c) Sistemin kanunen zorunlu olduğu, aksi taktirde *140.000 TL para cezası ödeneceği
    * yaklaşık 140.000 TL ceza ; firmanın Yönetim için hazırladığı tablo, 5627 sayılı kanunun 10 uncu maddesi düzenlenen para cezaları (a) bendi 2,3,7,8,9 alt bendindeki para cezaları.
    d) Sözleşme bedelinin firmaya yapıldığı,
    e) Sistem için para ödenmeyeceği, yalıtım avansından paranın karşılandığı.
    f) Eski aylardan/yıllardan kalan kredilerin , ısı pay ölçer sistemlerine yüklendiği , bir kaç ay krediye ihtiyaç olmayacağı
    g) Sistem takılmaz ise yönetimin ilgili yerlere şikayette bulunacağı vb..değerlendirmeler...

Sonuç: Toplantıya katılanların oy çokluğu ile, takılmış olan sistemin , takılması yönünde oy vermişlerdir.

7. 06/01/2013 tarihinde yapılan OLAGAN TOPLANTIDA iki daireye ısı pay ölçer taktırmanın zorunlu olduğu, bu konuda da çaydırıcı aidatların belirlenmesi gerektiği vurgulanarak daire başına * 650 tl + sıcak su aidatı tesbit edilmiştir. oy cokluğu ile ONANMIŞTIR.
    *bahsi geçen Mahkeme kararın lehime olması durumunda , aylık 650 TL ödeme yapmadığım için , ilerde açılacak HACİZ davamında sonuçlarını da sizler ile paylaşacağım :))

C- GENEL İTİRAZLARIMIZ

Şimdi itiraz ana konuları...
    1- KMK. ve yasalara aykırı maddeler olduğu bunun yeni KANUN ve YÖNETMELİKLER ile çakıştığı.
    2- Kat malikleri kararları referens kabul edilir.
    3- Kanuni olarak Ferdi Isınmaya geçiş talebi hakkım engellendi
    4- Kanuni olarak Yalıtım kararı alınmışsa yönetimin bunu uygulaması lazımdı. ( genel kurulda alınan ve avans toplanan yalıtım ertelenmiş)
    5- Yönetim planı 3. ay içinde değiştirmek zorunda. Hangi Yönetim Planı uygulanacak.
    6- Yönetim Keyfi Sözleşme, projelendirme yapacak
    7- Yönetim bir çok farklı sistem varken , kendi insiyatifin de sistem secebilecek.
    8- Yönetim kendi insiyatifinde aidat belirleyecek, ( + taktırmayanlara özel aidatlar belirleyecek)
    9- Yönetimdeki kişi kombi kullanamaya devam edecek :))

İlgilenenlere ve benzer durumdaki arkadaşlar ile detayları paylaşabilirim. Yukarıdakilere ek olarak yapmam gerekenler konusunda bilgi sahibi olanlar var ise yönlendirme yaparlar ise sevinirim.
    Eksik, düşünülmeden ve acele hazırlanan Kanun ve Yönetmelikler Mahkemelerin zaten yoğun olan iş yükünü bir miktar daha zorlaştırılıyor. Yöneticiler bilerek yada bilmeyerek ISI PAY ÖLÇER firmaların hazırladığı belgeler ile sistemin yapılmamasının suç olduğu , idari ve para cezalarının çok ağır olduğunu konusunda baskı altında tutuluyor. Genelleme olmamakla beraber ,bazı avanta almayı hak gören yöneticilerin olumsuz davranışlarına yol açabiliyor.
    Umarım ,Dönemin sayın. Cumhur başkanının Hukukçulara incelettiği ve uygulanmasında oluşacak sorunları dile getirdiği ve günümüzde tek tek oluşan bu olumsuzlukların, yeni kanun ve yönetmeliklerde oluşmamasıdır.

• yaşamkent Y kullanıcısına yanıt
    Çok önemli hatta en önemli konuda bir paylaşımda bulunmuşsunuz, fakat bizim için önemli olan davanın sonucu, çünkü binlerce yorum ve paylaşımdan oluşan forumun bu sayfasında bireysel/kombili ısınmayı tercih edip ısı pay ölçer ya da kalorimetreli merkezi ısınmaya mahkum olanların bu sistemden çıkma şansı olup olmadığını merak edenler için ispatlı bir örnek bulamadım ben örneğin. Ben bunun mümkün olmadığını düşünüyorum, keşke mümkün olsaydı. Isı pay ölçer ya da kalorimetreli merkezi sistemden çıkıp bireysel kombiye geçmek mümkün olsaydı daire başına bunun maliyeti hakkında Isınma sistemleri üzerine mühendis olan bir kardeşimin bilgilendirmesini aktarıyorum: "1100 TL (kolon tesisatı)+ 1500 TL (ev içi tesisat ve proje) + 2000 TL (kombi) =4600/5000 TL gibi bir maliyet oluşacaktır." Oy çokluğu olursa bireysel ısınmaya geçilebileceğini söylemişti x15 rumuzlu arkadaşımız bu forumda yanlış hatırlamıyorsam, gene yukarda kendisinden alıntı yaptığım mühendis kardeşim de oy çokluğu ile bunun mümkün olduğunu söyledi, ancak enerji verimliliği yasası çok açık ve net: Toplam kullanım alanı 2000 mt2 yi geçen tüm binalarda ısı gider dağılımlı merkezi ısınma MAALESEF ZORUNLU. Yalnız enerji verimliliği yasası eksik, düşünülmeden hazırlanmış bir yasa değil, Avrupada eskiden beri var olan uygulamalar bunlar. Devlet bu mecburiyeti düşünmeden, keyfinden yapmamış, yalnız düşünülmeyen şey Avrupanın yaşam şartları ile bizimkinin bambaşka olduğu. Binada DOLULUK ORANI TAMSA ve HERKES KULLANIYORSA dayatılan pardon mecbur bırakılan bu ısınma biçimi ekonomik ve konforlu. Ancak ekonomik güvencenin garanti olmadığı ülkemizde ve ihtiyaçtan çooook fazla yapılmış toplu konutlarda, kiracı bulamayan boş daireler nedeni ile bizim ülkemizde haksızlıklar ve kavgalar had safhada. Çalışan çalışmayan herkesin aç açıkta kalmadığı Avrupa ülkeleri ile farklı koşullarda bulunduğumuzdan, yani bizde değirmenin suyu her zaman akmadığından kira öder gibi aidat ve merkezi ısınma giderleri ödemek zorunda olmak insanları uykusuz bırakıyor. Sizden davanın sonucunu anında burada bizimle paylaşmanızı rica ediyorum. Paylaşım için teşekkür ederiz.

• quote:

Orijinalden alıntı: hernan77

quote:

şu an lifos marka kalorimetre kullanıyoruz ve 2 aydır 20 dairelik apartmanımızda bir kaçında sıkıntı çıktığından cihazları okuyamadık. kalorimetreleri topluca değişmek istesek hangi markayı önerirsiniz.

bu lifos sıkıntı galiba, bizde de lifos var ve kalorimetre değeri değişmiyor, geçen ay 33 kwh olan sayaç halen 33 kwh, lifosu aradım sayaç içindeki pervane kirden takılmış olabilir, söküp temizleyin olmazsa gelip bakarız dediler...hemen hemen tüm sayaçlarda değer değişimi yok hepsinimi sökeceğiz...merkezi sistemi yapan firmayı aradım gelip bakacaklar.....

Arkadaşlar, Lifos gerçekten ciddi sıkıntı. Sıfır binaya takılan sıfır Lifos sayaclar çok kısa zamanda arıza yaptı. Çalışmayan sayaclar fatura paylaşımında bizi zor duruma soktu.

Bu kış ısrarlı şikayetlerimiz ve mahkeme tehdidiyle sayaçlar yenisiyle değiştirildi. Servis montaj hatalarından bu arızaların oluştuğunu söylüyor. Nedir montaj hataları? Bazı dairelerde sayaclardan önce filtre takılmamış ve bazı dairelerde sayaçlar ters takılmış. Gerçekten de bizim dairenin eski sayacını söktüklerinde içi simsiyah zift gibi peteklerden gelen yağlı su ile tıkanmıştı. Şimdi filtreler takıldı ve sayaclar Lifos'un elemanları tarafından montajı yapıldı. Arıza yapmamasını ümid ediyoruz.

Yönetim tüm sayaçları daha hassas olan değişik bir teknoloji kullanan Ultrasonic sayaclarla değiştirmek ve uzaktan okuma sistemi kurdurmak için uğraşıyor, ben ve birkaç komşum ise sıfır takılan yeni sayacları atıp yerine başka sayac takmayı gereksiz bir masraf olarak görüyoruz. Yönetim ise bu sayaclara güvenilemeyeceği ve yine arıza yapabileceğini söyleyerek değiştirme konusunda ısrar ediyor. Sizin bozulan sayaçlarınızda yukarıda bahsettiğim montaj hataları var mıdır? Yoksa bu sayaçlar gerçekten bu kadar kötü mü?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sokrat68 -- 8 Aralık 2013; 23:21:40 >

• quote:

Orijinalden alıntı: piri.reis

İyi gunler. Bi sorum olacakti.
    merkezi ısınma bulunan apartmanda oturuyoruz. ocak ve sıcak su için doğalgaz aboneliğİmz var metreküpü 97 kuruş. ama merkezi ısıtma nın doğalgaz metreküpü ucreti 1 lira 25 kuruş. bu fark neden kaynaklanıyor bilen var mı

0,97 TL olan bedel, İGDAŞ'ın yada hangi şehirdeyseniz onun birim ücretidir. O bedel kazanın tükettiği enerjinin resmi hesabında kullanılır. Ancak kazan örneğin 100 metreküp enerji tüketiyorsa evlerin toplam tüketimi hiç bir zaman 100 metreküp olmaz. Çünkü kazandan evlere sıcak su giderken, apartman ısınır, boruların açısından - gidiş yönünden dolayı sistemde kaçak vs olur. Bundan dolayı evlerin harcadığı enerjinin fiyatını bulmak için yeni bir birim fiyat gerekir. Buda apartamana gelen faturanın %70 lik kısmını, evlerde bulunan tüm kalorimetrelerde okunan toplam metreküpe bölünmesiyle bulunur.

Yani, ana kazanın değil dairelerin toplam tükettiği enerjiyi gelen faturanın %70ne böl demek.

Fark buradan kaynaklanıyor. Hepimizde böyle.

Saygılar

• quote:

Orijinalden alıntı: MCRB

quote:

Orijinalden alıntı: piri.reis

İyi gunler. Bi sorum olacakti.
    merkezi ısınma bulunan apartmanda oturuyoruz. ocak ve sıcak su için doğalgaz aboneliğİmz var metreküpü 97 kuruş. ama merkezi ısıtma nın doğalgaz metreküpü ucreti 1 lira 25 kuruş. bu fark neden kaynaklanıyor bilen var mı

0,97 TL olan bedel, İGDAŞ'ın yada hangi şehirdeyseniz onun birim ücretidir. O bedel kazanın tükettiği enerjinin resmi hesabında kullanılır. Ancak kazan örneğin 100 metreküp enerji tüketiyorsa evlerin toplam tüketimi hiç bir zaman 100 metreküp olmaz. Çünkü kazandan evlere sıcak su giderken, apartman ısınır, boruların açısından - gidiş yönünden dolayı sistemde kaçak vs olur. Bundan dolayı evlerin harcadığı enerjinin fiyatını bulmak için yeni bir birim fiyat gerekir. Buda apartamana gelen faturanın %70 lik kısmını, evlerde bulunan tüm kalorimetrelerde okunan toplam metreküpe bölünmesiyle bulunur.

Yani, ana kazanın değil dairelerin toplam tükettiği enerjiyi gelen faturanın %70ne böl demek.

Fark buradan kaynaklanıyor. Hepimizde böyle.

Saygılar

Ben de tam bunu soracaktım.
    Arkadaşın dediğini tam olarak şu sanırım;

Şimdi İgdaş normal abonelere gazın m3'ünü 1,12 liradan veriyor.
    Örnek evde kullanılan gaz 16 m3, gelen fatura 18 Tl.
    Birim fiyatı 18/16=1,12 lira.

Merkezi sistem apartmanımızın faturası ise şöyle:
    Sayaçtan ölçülen değer 614 m3, fatura bedeli:873 Tl
    873/614=1,42 lira.

Devlet merkezi ısınmaya yönlendiriyor, müteahhidi buna zorunlu kılıyor.
    Biz merkezi sistem ev aldık daha hesaplı ısınacağız diyoruz ama gazı %13 daha pahalı ödeyeceğiz.

İgdaşı dün aradım;
    bana diyor ki normal aboneye 20 bar basıncı verirken, bize 300 bar veriyormuş.
    Hesaplamada meteorojinin hava sıcaklık değerleri baz alınıyormuş, gaz soğuk havada büzüşüyormuş, aslında sayaç 614m3 gösteriyormuş ama gaz büzüşmüş olduğu için daha fazla gaz geçiyormuş sayaçtan.

İlk faturamızdı arkadaşlar, sizin faturalara bakın da kime şikayet edecekserk edelim İgdaşı.

• mllm kullanıcısına yanıt
    Aslında eğer kullanıcıysanız, yani eğer evi yatırımlık falan alıp boş bırakmıyorsanız, evinizde termostatik vana falan varsa, sistemden karlı çıkarsınız. Ben kendim bizzat örneğiyim. Eğer sistemin geneli düzgün işlerse "kullanana" menfaat sağlıyor.

Bar'ını falan bilmem. Ama bence İGDAŞ daki arkadaş konu ile alakalı sallamış. Yani dedikleri doğrudur yanlıştır bişey diyemem ama konu ile alakalı değil bence. Çünkü biz halk arasında hep metreküp cinsinden konuşuyoruz ama faturalarda birde kW cinsinden enerji miktarı yazılıyor. Firmalar dairende tükettiğin enerjiyi kW cinsinden ölçüyor. m3 ne alaka????.

Aslında dediğiniz gibi %13 daha pahalı ödemek de yok. Yeri gelir %13 olur yeri gelir %3 olur. Hak verirsiniz ki, kazandan evinize kadar olan borularda ısınır ama baz olarak sadece kalorimetre de okunan değerler ve ana faturadaki birim fiyat alınırsa, daire dışı ısınmaları kim karşılayacak?? Yani aslında sistemin kullanan için avantajı daha fazla. Burada önemli olan sistemi doğru yapmak. Doğru kazan, doğru tesisat, doğru basınç, doğru vana, doğru yalıtım vs vs

• MCRB M kullanıcısına yanıt
    Evlerde termostatik vanalar, daire girişlerinde kalorimetreler var.Biz bunu paylaştıracağız.

Gelen fatura tüm apartmana gelen fatura.
    Sorun normal bir aboneye göre m3 birim fiyatının fazla olması.
    Apartmanın doğalgaz aboneliğini apartman yönetimi adına yapmamış, inşaat şirketi adına yapmış igdaş.
    Abonelik ismiinde .... ticaret AŞ yazıyor.
    Bizi de fabrika gibi ticari işletme sayıyor.
  • sokrat68 kullanıcısına yanıt
    Arkadaslar,

Bizde 32 daire Lifos mağduru olduk.bina yeni ve merkezi sistem doğalgaz çalışmaya başlayalı 45 gün oldu ancak tum kalorimetreler oldugu yerde duruyor.32 side bozuk çıktı.Binayı yapan firma , tesisatı döşeyen firma ilgilenmiyor.Lifosdan yardım istedik ama 20 gündür gelen giden yok.Böylece merkezi sistemli bir evde oturarak ısınmanın hayalini kurarken lifos kabusumuz olmaya başladı.Biraz araştırma yapıp tesisatçılarca konuşunca sıkıntılı bir ürün oldugunu öğrendik.Şimdi ista veya techem markalarını araştırıyoruz.Ben bu sıkıntını hukuki tarafını sorsam cevap veren olurmu acaba?

Bu bozuk sayaçları yönetim olarak hangi kuruma tespit ettirmeliyiz?

Makina müh odası(bilirkişilik hizmeti) mi? yoksa noteremi? yoksa kaymakamlıklarda tüketici hakları korunması için kurulan birimin belediyelerde komser heyeti gibi bir bilirkişisi oluyormuş..orayamı?

Bu tespit sonrası tüm sayaçları kaliteli bir ürünle değiştirip maliyetini müteahhitten alabilirmiyiz?

yada önereceğiniz bir başka hukuki yol varmı?

• architectman A kullanıcısına yanıt
    @architectman,

Bizim eski sayaclar için montaj hatası var deyip rapor tuttular ve garanti dışı saydılar. O yüzden yeni takılan sayaclar için belki mahkemelik bir durum olabilir.

Sizin sayacların tamamının bozuk olması çok ilginç. Bizde en azından birçoğu geçen kış çalıştı. Sizin sayaclardan önce filtre var mı? Bir de başka bir konu için Lifos'u telefonla aradığımda bir daha Lifos'la çalışmak istemediğimizi, arıza bildirimimize aylarca cevap verilmediğini söylediğimde satış elemanı "imkansız, servis kaydı varsa mutlaka ilgilenilmiştir" dedi. Firmayı arayıp arıza kaydının akibetini sorabilirsiniz.
  • quote:

Orijinalden alıntı: sokrat68

@architectman,

Bizim eski sayaclar için montaj hatası var deyip rapor tuttular ve garanti dışı saydılar. O yüzden yeni takılan sayaclar için belki mahkemelik bir durum olabilir.

Sizin sayacların tamamının bozuk olması çok ilginç. Bizde en azından birçoğu geçen kış çalıştı. Sizin sayaclardan önce filtre var mı? Bir de başka bir konu için Lifos'u telefonla aradığımda bir daha Lifos'la çalışmak istemediğimizi, arıza bildirimimize aylarca cevap verilmediğini söylediğimde satış elemanı "imkansız, servis kaydı varsa mutlaka ilgilenilmiştir" dedi. Firmayı arayıp arıza kaydının akibetini sorabilirsiniz.
    Arkadaşlar Pay ölçer sistemleri 3 ve 4. katlara otomatikman avantaj sağlamaktadır. Size şöyle açıklayayım. Ben Toki'de 112 m2 giriş katta bir evde oturuyorum ailem ise hemen yan binamda 175 m2'lik bir dairede ve 3. katta. Ben güney doğu güney batı cephede otururken onlar güneydoğu diğer cephesi batı. Ben 3 odanın sadece 2 odasını en fazla 3'e 12 saat getirirken onlar 2 oda 5'de gün boyu açık. Ailemin diğer odaları 3'de benim 2'de. Benim tüm odaların kapısı kapalı ve benim camlarda izolasyon tam iken onlarda camlardan hava alıyor. Benim tüketimim aylık 800w iken onların ki 600 ve ortak alanla beraber aynı parayı ödüyoruz. Ben odanın birini 4'e getirdiğimde günlük 100-150w gibi bir tüketim yapıyor ve günlük tüketimim de en kısıkta bile 50w.

Konuyla ilgili yaklaşık 20 apartmanın tüketimine baktım ve sonuç şu; giriş-1. kat ve 4 katlar apartmanın en yüksek faturasını ödüyor, 3-4 katlar bunun yarısını ödüyor. Ben geçen ay 600 w tüketim yapmışım ve 2 yer dışında her yeri 2 konumunda çalıştırmışım. Diğer 2 yer dönüşümlü olarak 12 saat 3'e çıkmış. 3. kattaki komşum 160 w yakmış. Bu sistemi savunanlar onun 160 w nasıl yakdığını açıklayabilirse sevinirim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ozdeger -- 13 Aralık 2013; 6:10:42 >

• quote:

Orijinalden alıntı: aktuz

peki bu mühürler neden bu kadar popüler?
    üstte pim sever lakablı arkadaş neden

PİM soranlar için :
    1) Almanya'da tanıdıklarınıza sorunuz ?
    2) Google'da Görseller'e tıkladıktan sonra "plomben für Heizkostenverteiler" olarak aratınız.
    3) Aklınızı kullanınız !
    4) Hayır dualarınızı eksik etmeyiniz.

yazmış. neden?
    ne işe yarayacak fazladan pim. zaten üzerinde var pimleri.

Alıntıları Göster
    ısı sayacından önce
    merkezi ısıtmaya tabi tüm konutların aynı kalitede izolasyonu olması şarttır !

aksi halde güneye bakan ara katlar daha az tüketim yapacak
    kuzeye yönüne bakanları vede zemin ve en üst katlarda tüketim daha fazla olacaktır !

izolasyonu sadece dış çepe mantolama değil
    aynı zamandan çatı katının elyaflı yünle izolasyonuda gerekir !
    yoksa en üst katta kinin bir cephesi çirıl çıplak kalması misali dir !

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ProjectMan -- 13 Aralık 2013; 6:53:52 >

• quote:

Orijinalden alıntı: ProjectMan

ısı sayacından önce
    merkezi ısıtmaya tabi tüm konutların aynı kalitede izolasyonu olması şarttır !

aksi halde güneye bakan ara katlar daha az tüketim yapacak
    kuzeye yönüne bakanları vede zemin ve en üst katlarda tüketim daha fazla olacaktır !

izolasyonu sadece dış çepe mantolama değil
    aynı zamandan çatı katının elyaflı yünle izolasyonuda gerekir !
    yoksa en üst katta kinin bir cephesi çirıl çıplak kalması misali dir !

Alıntıları Göster
    Üstat zaten biz Tokî'deyiz ve yalıtım iyi. Ben Güneydoğu güney batı cepheyken onlarındaki kuzey doğu güney batı cephe ve benim ev 112 m2 iken onların ki 175m2. Ama ben tüm vanaları kapatsam dahi onlar kadar tüketim yapamıyorum. Yalıtım konusunda da ben pencerelerin her tarafına sünger çektim, silikon çektim onların orda püfür püfür hava alıyor. Bu sistemde giriş katlar ve 1. katlara su basıncının fazla olmasından dolayı fazla para geliyor. Aynı şekilde en üst kata ise basıncın az olması nedeniyle fazla geliyor. Orta katlar 5'de bile yaksa bizim yarımız kadar para ödüyor. Bu sistem tam bir soygunculuk. Eğer ısıdan tasarruf isteniyorsa herkesin en az 20 derecede yakması lazım. Yoksa hem kazan verimi düşüyor hem de ortada haksız rekabet var.

• quote:

Orijinalden alıntı: sokrat68

quote:

Orijinalden alıntı: hernan77

quote:

Arkadaşlar, Lifos gerçekten ciddi sıkıntı. Sıfır binaya takılan sıfır Lifos sayaclar çok kısa zamanda arıza yaptı. Çalışmayan sayaclar fatura paylaşımında bizi zor duruma soktu.

Bu kış ısrarlı şikayetlerimiz ve mahkeme tehdidiyle sayaçlar yenisiyle değiştirildi. Servis montaj hatalarından bu arızaların oluştuğunu söylüyor. Nedir montaj hataları? Bazı dairelerde sayaclardan önce filtre takılmamış ve bazı dairelerde sayaçlar ters takılmış. Gerçekten de bizim dairenin eski sayacını söktüklerinde içi simsiyah zift gibi peteklerden gelen yağlı su ile tıkanmıştı. Şimdi filtreler takıldı ve sayaclar Lifos'un elemanları tarafından montajı yapıldı. Arıza yapmamasını ümid ediyoruz.

Yönetim tüm sayaçları daha hassas olan değişik bir teknoloji kullanan Ultrasonic sayaclarla değiştirmek ve uzaktan okuma sistemi kurdurmak için uğraşıyor, ben ve birkaç komşum ise sıfır takılan yeni sayacları atıp yerine başka sayac takmayı gereksiz bir masraf olarak görüyoruz. Yönetim ise bu sayaclara güvenilemeyeceği ve yine arıza yapabileceğini söyleyerek değiştirme konusunda ısrar ediyor. Sizin bozulan sayaçlarınızda yukarıda bahsettiğim montaj hataları var mıdır? Yoksa bu sayaçlar gerçekten bu kadar kötü mü?

montaj hatasıda olabilir, içi de kirlenmiş olabilir...çünkü kırmızı düğmeye ardı ardına basıldığında çıkan değerlerde giren sıcaklık değerinden önce çıkan sıcaklık değeri göürnüyor...ama adamaların servis ağı da pek doğru düzgün çalışmıyor...3-4 gün oldu halen gelen giden yok...merkei sistemi yapan firmaile bu işihalletmemiz gerekecek galiba, daha ilk kış ve sorun var ama çözüm konusunda pek bir adım yok...

• Mesajım bulunsun

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: UliUli

Çok önemli hatta en önemli konuda bir paylaşımda bulunmuşsunuz, fakat bizim için önemli olan davanın sonucu, çünkü binlerce yorum ve paylaşımdan oluşan forumun bu sayfasında bireysel/kombili ısınmayı tercih edip ısı pay ölçer ya da kalorimetreli merkezi ısınmaya mahkum olanların bu sistemden çıkma şansı olup olmadığını merak edenler için ispatlı bir örnek bulamadım ben örneğin. Ben bunun mümkün olmadığını düşünüyorum, keşke mümkün olsaydı. Isı pay ölçer ya da kalorimetreli merkezi sistemden çıkıp bireysel kombiye geçmek mümkün olsaydı daire başına bunun maliyeti hakkında Isınma sistemleri üzerine mühendis olan bir kardeşimin bilgilendirmesini aktarıyorum: "1100 TL (kolon tesisatı)+ 1500 TL (ev içi tesisat ve proje) + 2000 TL (kombi) =4600/5000 TL gibi bir maliyet oluşacaktır." Oy çokluğu olursa bireysel ısınmaya geçilebileceğini söylemişti x15 rumuzlu arkadaşımız bu forumda yanlış hatırlamıyorsam, gene yukarda kendisinden alıntı yaptığım mühendis kardeşim de oy çokluğu ile bunun mümkün olduğunu söyledi, ancak enerji verimliliği yasası çok açık ve net: Toplam kullanım alanı 2000 mt2 yi geçen tüm binalarda ısı gider dağılımlı merkezi ısınma MAALESEF ZORUNLU. Yalnız enerji verimliliği yasası eksik, düşünülmeden hazırlanmış bir yasa değil, Avrupada eskiden beri var olan uygulamalar bunlar.

Önceki sayfada açıklamıştım.Oy çokluğuyla değil oy birliğiyle karar alarak şu an merkezi sistem olan binanızdaki ısınma sistemini bireysel kombili sisteme dönüştürebilirsiniz.

• quote:

Orijinalden alıntı: exelsior

Dış ısı yalıtımıyla birlikte Katlar arası taban ve tvanlardan iyi ısı yalıtımı, iyi çalı yalıtımı ve iyi sığınak tavanı yalıtımı yapıldıktan sonra...
    Yani katlar arası ısı çalınmasının olmadığı ideal binalarda pay ölçer hakkaniyetli ölçüm yapabilir. Lakin bu durumda merkezi ısınıp pay ölçer taktırmaya ne gerek var.
    Bunun maliyetine al kombiyi tak, nede olsa ısı çalma yok, hem öyle aylık okuma parası-on sene sonra sistem yenilemesi de gerekmez.
    Bu sistem sayesinde vatandaşın cebinde kalacağını düşündüğü parayı techizat ve okuma parası diye birilerine yedirmektir. Apartmanda huzur bırakmamaktır.

insanlar bir yandan bir arada yaşamaya çalışıyorlar, diğer yandan daha da özerkleşmeye çalışıyorlar.
    Birinin musluğundan akan suyu o dairedekinden başkası kullanamaz.
    Birinin ampülünden çıkan ışığı o dairedekinden başkası kullanamaz.
    Birinin evindeki interneti ve telefonu o dairedekinden başkası kullanamaz.
    Ama birinin peteğinden çıkan ısıyı, alt-üst-yandaki çalar.

Ha derselerki, biz her dairenin diğer daireye ne kadar ısı verdiğini oranalrını mühendislik bilgisiyle hesaplansa, binanın yalıtım zaafiyetlerinin giderilmesi sağlansa, ona göre fatura çıksa hakkaniyetli olabilir.

Devlet müteahhitine söz geçiremiyor, istedikleri gibi at koşturuyorlar. Ondan sonra düzgün yalıtıma sahip olmayan binalarla daire sakinleri ekonomik ısınmaya çalışıyor.

Termostatik vanalarla her dairenin sıcaklığı aynı düzeyde tutulup, herkese eşit paylaştırılması ülkemiz koşullarında daha iyi olabilir.

Alıntıları Göster
    selam arkadaşlar... konuya ilişkin bir sorum olacak:

oturduğum site pay ölçerli merkezi doğalgaz sistem ısıtmalı. ben 1.5 ay evden uzak kalacağım. termostatlı vanaları en az 2 seviyesine getirebiliyoruz yani tamamen kapatamıyoruz. bu durumda bile yine de faturaya yansıma olacaktır. ben bu 1.5 aylık süre zarfında daireye hiçbir şekilde ısı girişi olsun istemiyorum. faturada yalnızca %30'luk ortak kullanıma katılmak istiyorum. bunun için vana gibi bir şey varmış sanırım onu kapatmak gerekiyormuş. o vana nerdedir? binanın yangın merdivenlerinin olduğu bölümde bu pay ölçerlerin saatleri var. o saatlerin ordan mı kapatacağız tamamen?

• quote:

Orijinalden alıntı: TriaThlon

oturduğum site pay ölçerli merkezi doğalgaz sistem ısıtmalı. ben 1.5 ay evden uzak kalacağım. termostatlı vanaları en az 2 seviyesine getirebiliyoruz yani tamamen kapatamıyoruz. bu durumda bile yine de faturaya yansıma olacaktır. ben bu 1.5 aylık süre zarfında daireye hiçbir şekilde ısı girişi olsun istemiyorum. faturada yalnızca %30'luk ortak kullanıma katılmak istiyorum. bunun için vana gibi bir şey varmış sanırım onu kapatmak gerekiyormuş. o vana nerdedir? binanın yangın merdivenlerinin olduğu bölümde bu pay ölçerlerin saatleri var. o saatlerin ordan mı kapatacağız tamamen?

Alıntıları Göster
    Kömürle çalışan merkezi sistemlerin pay ölçer olayı doğal gazlılarla aynı mı?Forumda hep doğal gaz örnekleri var.Kömür için bir ayrıcalık var mı?

• quote:

Bildiğim kadarıyla bunun kanuni cezası var.
    Minimum 2 derecede ısıtmak zorundasın.

• quote:

Bildiğim kadarıyla bunun kanuni cezası var.
    Minimum 2 derecede ısıtmak zorundasın.

• 
Sayfa: önceki 6263646566
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.