Şimdi Ara

Apartman Isı Paylaşım (ısı pay ölçer) Sistemleri Hakkında. (merkezi sistem) (65. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
1.797
Cevap
50
Favori
623.802
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 6364656667
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
    Geçti Bor'un pazarı. Benim daire boş. Emlak Konut TOKİ olduğu için bu tip evler zibil gibi ihtiyaçtan çok fazla yapılmış ve çok ucuza kiraya verilmek zorunda. 1,5 senelik yeni bina fakat bulduğum kiracı da kira 300 tl olmasına rağmen 2 ay oturup hiçbişey ödemeden kaçtı gitti. Zaten depozit de almamış, alamamıştım. Fakat bütün kış için bu sene tek bir ısınma gideri faturası geldi o da 69 tl. Boş daire olmasına rağmen en az 1,5 aylık fatura çok düşük gelmiş. Gani gani ısınanlar da düşük faturalar ödüyorlar bu sene binadaki doluluk oranı arttığı için ve sistem özünde avantajlı olduğu için. Yani demek istediğim MCRB arkadaşın dediği gibi bu sistem KULLANANA avantajlı. Fakat bu bilincim bilgim başta olsaydı ASSSSLAAAAA kalorimetreli bile olsa merkezi ısınmalı daire satın almazdım. Çünkü hiçbir kabahatim olmadığı halde dairem boş kalıyor ve ben eşşek gibi yüksek aidatlar yetmiyormuş gibi bir de merkezi ısınma gaz faturaları ödüyorum. Şimdi bizim binada 52 daire var, kullanıp oturana sefasını sürene ve değirmenin suyu her zaman gelene sistem çok avantajlı. Bu durumda bireysel kombiye geçmek için 52 dairenin oy birliğini bulmak imkansız. Ama baştan olsaydı yani daireyi satın almadan önce çoğu insan bireysel kombili daireyi seçerdi, ben de bu sistemi doğru öğrenmiş olsaydım ve satıcı bizi kandırmamış olsaydı kesinlikle merkezi ısınmalı daire satın almazdım. Fakat sistem bir kere bu şekilde kurulduktan sonra ben artık ümidimi kaybettim, bizim bireysel ısınma sistemine geçmemiz imkansız. x15 e teşekkür ederim.

• quote:

Orijinalden alıntı: UliUli

Geçti Bor'un pazarı. Benim daire boş. Emlak Konut TOKİ olduğu için bu tip evler zibil gibi ihtiyaçtan çok fazla yapılmış ve çok ucuza kiraya verilmek zorunda. 1,5 senelik yeni bina fakat bulduğum kiracı da kira 300 tl olmasına rağmen 2 ay oturup hiçbişey ödemeden kaçtı gitti. Zaten depozit de almamış, alamamıştım. Fakat bütün kış için bu sene tek bir ısınma gideri faturası geldi o da 69 tl. Boş daire olmasına rağmen en az 1,5 aylık fatura çok düşük gelmiş. Gani gani ısınanlar da düşük faturalar ödüyorlar bu sene binadaki doluluk oranı arttığı için ve sistem özünde avantajlı olduğu için. Yani demek istediğim MCRB arkadaşın dediği gibi bu sistem KULLANANA avantajlı. Fakat bu bilincim bilgim başta olsaydı ASSSSLAAAAA kalorimetreli bile olsa merkezi ısınmalı daire satın almazdım. Çünkü hiçbir kabahatim olmadığı halde dairem boş kalıyor ve ben eşşek gibi yüksek aidatlar yetmiyormuş gibi bir de merkezi ısınma gaz faturaları ödüyorum. Şimdi bizim binada 52 daire var, kullanıp oturana sefasını sürene ve değirmenin suyu her zaman gelene sistem çok avantajlı. Bu durumda bireysel kombiye geçmek için 52 dairenin oy birliğini bulmak imkansız. Ama baştan olsaydı yani daireyi satın almadan önce çoğu insan bireysel kombili daireyi seçerdi, ben de bu sistemi doğru öğrenmiş olsaydım ve satıcı bizi kandırmamış olsaydı kesinlikle merkezi ısınmalı daire satın almazdım. Fakat sistem bir kere bu şekilde kurulduktan sonra ben artık ümidimi kaybettim, bizim bireysel ısınma sistemine geçmemiz imkansız. x15 e teşekkür ederim.

katılıyorum
    kezinlikle merkezi sistemli daire almazdım.
    şu saatten sonra öyle hata yapmayın...

• quote:

Orijinalden alıntı: architectman

Arkadaslar,

Bizde 32 daire Lifos mağduru olduk.bina yeni ve merkezi sistem doğalgaz çalışmaya başlayalı 45 gün oldu ancak tum kalorimetreler oldugu yerde duruyor.32 side bozuk çıktı.Binayı yapan firma , tesisatı döşeyen firma ilgilenmiyor.Lifosdan yardım istedik ama 20 gündür gelen giden yok.Böylece merkezi sistemli bir evde oturarak ısınmanın hayalini kurarken lifos kabusumuz olmaya başladı.Biraz araştırma yapıp tesisatçılarca konuşunca sıkıntılı bir ürün oldugunu öğrendik.Şimdi ista veya techem markalarını araştırıyoruz.Ben bu sıkıntını hukuki tarafını sorsam cevap veren olurmu acaba?

Bu bozuk sayaçları yönetim olarak hangi kuruma tespit ettirmeliyiz?

Makina müh odası(bilirkişilik hizmeti) mi? yoksa noteremi? yoksa kaymakamlıklarda tüketici hakları korunması için kurulan birimin belediyelerde komser heyeti gibi bir bilirkişisi oluyormuş..orayamı?

Bu tespit sonrası tüm sayaçları kaliteli bir ürünle değiştirip maliyetini müteahhitten alabilirmiyiz?

yada önereceğiniz bir başka hukuki yol varmı?

Arkadaşım bizim apartmanımız da yeni. 30 daire ve Lifos takılı.
    30 kalorimetrenin 28'i bozuktu. Geçen hafta gelip tamamını değiştirdiler.

Siz Lifos teknik desteğe mail atın, Özgür bey var orda yardımcı olur.
    Ben bugün sayaçları okuma ile ilgili mail attım, yarım saat sonra telefonla geri dönüş yaptı.

Ürünlerin kalitesi hakkında bir şey diyemem şimdilik tamamı sorunsuz çalışıyor, ama ilgilendiler bizimle özellikle Özgür Bey.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mllm -- 13 Ocak 2014; 14:45:22 >

• architectman A kullanıcısına yanıt
    merhabalar, ben izmirde ikamet ediyorum...bizim bina da yeni ve ilk kışımız. apartmanda işler yürüsündiye gönüllü yöneticilik yapıyorum...bizim kalorimetre sayaçlarımız da çalışmıyprdu. sistemi yapan firma ile sürekli irtibat halinde idim, bugün yarın olacak dediler, ilk fatura geldi sayaçlar yapılmadığından ortak ödedik...baktım olmayacak lifosun internet sitesine yazdım, ertesi gün yetkili müdürü aradı, konuyu izah ettim...tamam dedi. en kısa zamanda izmir deki yetkili servisi yönlendireceğim...2 hafta sonra geldiler...sayaçları kontrol etmişler ben başında bulunamadım, karşı komşum refakat etmiş. neyse, servis sayaçların arızalı olmadığını ve sistemi yapan firmanın sayaçları yanlış bağladığını söylemiş. durumu mühendislik firmasına ilettim, ertesi gün gelip sayaçları düzeltip filtreleri temizlediler, syaçlar düzeldi, filtreler de temizlendiğinden petek ısıları arttı...ama 2 nci faturada geldi ve bunu da ortak ödemek zorundayız, sayaçlar 10 günlük...3 sayacımızında arızalı olduğu kesinleşti. onların değişimi için bugün yine görüştüm...hafta sonu gelip değişeceklerini söylediler...bugünki elen fatura 3510 tl. 14 daire var ve 250 tl düşüyor...kısmet olursa gelecek ayın faturalarını kalorimetre hesabı ile ödeyeeğiz...sizin sayaçlar da ters bağlantılıdır, sensörleri yanlış bağlanmıştır...yöneticiniz lifos merkez ile irtibata geçsin...internet siteleri var..lifosta ufuk bey var müdür...direk onunla görüşme talebinde bulunsunlar....

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi hernan77 -- 15 Ocak 2014; 22:37:22 >

• Selamlar,

Isı pay ölçerle ilgili yaşadıklarım şu şekildedir,

16 dairelik tek bloklu apartmanda 6. kat güneyde oturuyorum. Bu ay faturam 350 TL geldi. Bazı arkadaşlarda 155 TL ya yakın fatura ödediler. Bu tutarların içinde 65 TL si %30 luk kısma isabet eden sabit gider tutarıdır. Bu sabit gider tutarı düşüldüğünde 155 TL'ye ısınan arkadaşlarınaslında bir ay boyunca 90 TL'ye ısındığı anlaşılıyor. Ne güzel değil mi günde 3 TL'ye ısınmak :) Ancak şu şekilde bir saçmalık var. Dairenin biri (ara kat ve güney cephe) 1 yıldır eşyalı olarak boş duruyor. Sahibi başka yerde yaşıyor. Ev eşyalı ve bu eve asla giriş çıkış olmuyor ve bu dairenin vanaları minumum seviye olan 2 de bulunmaktadır.

Evet şimdi fırtına başlıyor.

Bu daireye gelen fatura tutarı 180 TL dir arkadaşlar. Çocuklu ailelerin fatura tutarı boş daireden nasıl az olabilir diye araştırdım. Komşularımı suçlamak istemem ancak bazılarının (bar fedaisi arkadaşa göre) iki numaralı hile yöntemi olam Almanyadan pim getirme ile sorunu aştığını düşünüyorum. Bunu yönetime belirttim. Pim sisteminin çok kolay olduğu ispatlanmasının neredeyse imkansız olduğu konusunda (çok kolay takılıp çıkarılıyor) hem fikir olduk. Yakında apartman toplantısı olacak. Toplantıda bu sistemin güvensiz oluduğu manipulasyon yapılabileceğini kanıtlarsam eski siteme (arsa payı) döneceğiz. Bunun içinwww.ebay.de den 10 det pim sipariş ettim. (yoldalar daha gelmedi) Yönetici ile birlikte bu pimleri bir ay boyunca evimde kullanmayı düşünüyoruz. Pim sistemi denildiği gibi faturalamayı yanıltırsa güzvensizolduğundan dolayı sistemden vazgeçeceğiz.

Ancak pim sistemi hakkında çok fazla bir bilgiye sahip değilim. Sadece evimdeki markaya uygun pimler pazartesi elimde olacak. Bunların nasıl kullanılacağına ilişkin bana bilg vermenizi rica edeiyorum. Yapılan hukuksuzluklara karşı sistemi alaşağı etmeyi planlıyorum. En azından güvensiz olduğunu ispatlamak isterim.

Bu yüzden sizlerden rica ediyorum. İster direkt mesaj ister buradan olsun pim ile yapılan hileleri anlatmanızı rica ederim.
    Bunu bana anlatacak k,işilere telefon numaramı ya da adresimi bile paylaşabilirim.

Saygılarımı sunarım

• quote:

Orijinalden alıntı: TriaThlon

selam arkadaşlar... konuya ilişkin bir sorum olacak:

oturduğum site pay ölçerli merkezi doğalgaz sistem ısıtmalı. ben 1.5 ay evden uzak kalacağım. termostatlı vanaları en az 2 seviyesine getirebiliyoruz yani tamamen kapatamıyoruz. bu durumda bile yine de faturaya yansıma olacaktır. ben bu 1.5 aylık süre zarfında daireye hiçbir şekilde ısı girişi olsun istemiyorum. faturada yalnızca %30'luk ortak kullanıma katılmak istiyorum. bunun için vana gibi bir şey varmış sanırım onu kapatmak gerekiyormuş. o vana nerdedir? binanın yangın merdivenlerinin olduğu bölümde bu pay ölçerlerin saatleri var. o saatlerin ordan mı kapatacağız tamamen?

Zaten tüm termostatik vanaları 2 konumuna getirirseniz sistem size kullanım puanı yazmayacaktır.
    Yani sadece %30 luk kısmı ödersiniz. Selamlar,

• quote:

Orijinalden alıntı: mufit

quote:

Orijinalden alıntı: TriaThlon

selam arkadaşlar... konuya ilişkin bir sorum olacak:

oturduğum site pay ölçerli merkezi doğalgaz sistem ısıtmalı. ben 1.5 ay evden uzak kalacağım. termostatlı vanaları en az 2 seviyesine getirebiliyoruz yani tamamen kapatamıyoruz. bu durumda bile yine de faturaya yansıma olacaktır. ben bu 1.5 aylık süre zarfında daireye hiçbir şekilde ısı girişi olsun istemiyorum. faturada yalnızca %30'luk ortak kullanıma katılmak istiyorum. bunun için vana gibi bir şey varmış sanırım onu kapatmak gerekiyormuş. o vana nerdedir? binanın yangın merdivenlerinin olduğu bölümde bu pay ölçerlerin saatleri var. o saatlerin ordan mı kapatacağız tamamen?

Zaten tüm termostatik vanaları 2 konumuna getirirseniz sistem size kullanım puanı yazmayacaktır.
    Yani sadece %30 luk kısmı ödersiniz. Selamlar,

kullanım puanı çok düşük bir miktarda oluyor.
    ancak kabul edilmiyor
    yasal olarak %30 luk kısımı yatırmak yeterli mi

• Şöyle açıklayayım, mutfak radyatörüm sürekli 2 konumunda ve 3. fatura donemi boyunca sarfiyatı 0 gorunmekte.
    Geçen hafta 562 okuduğum salon radyatörünü de 4 ten 2 konumuna getirdim ve bir haftadır yeni bakınca değer 564.
    Yani, bizim apartman sisteminde (Daf enerji) gördüğüm kadarı ile radyatörleri 2 konumuna getirdiğimizde değer yazmıyor.
    Mekanın minimum ısınma sartı (Vanaların 2 konumu) tüm apartman sakinlerince uyulduğunda bina içi sıcaklığının 15 derece ısınması esasını hedeflemekte.
    Eğer apartmanınızda yeterli izolasyon varsa, komşularınız da 2 konumuna riayet ediyorlarsa sistem size de en azından çok yazmamalı.
    Gözlemlediğim bina içinde bizdeki ısı 19-20 derecenin altına hiç düşmüyor.

Selamlar,

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mufit -- 17 Ocak 2014; 14:46:44 >
  • Arkadaşlarım İyi Günler öncelikle. Dün akşam eskişehirdeki bir akrabamı ziyarete gittim bu sene kış gelmeden apartmana Manas firmasından ısı pay ölçer sistemi taktırmışlar. Firma uzaktan okuma yapıyormuş ve dairelerin tüketimine göre aylık tüketime göre ödenmesi gereken miktar aydatla birlikte toplanıp yatırılıyor anladığım kadarıyla. İş buraya kadar normal işin bana garip gelen tarafı ise şudur;

Binanın toplam kullanım alanı 1050 m2
    Daire kullanım alanı 105 m2 (10 dairelik bir apartman)

Ocak Ayı faturası yani 21/12/2013 - 21/01/2014 arası

Blok Tüketim Bilgileri

Toplam Isı Ölçer Tüketim Miktarı :7.534,592
    Blok Gideri %30 : 802,20 TL
    Blok Tüketim Gideri %70 : 1.871,80 TL
    Blok Fatura Tutarı : 2.640,00 TL

Daire Apartman Girişinden yarım Kat yukarıda altı kazan dairesi depo falan

Daire Tüketim Bilgileri

Toplam Alan : 105 m2
    Isı Ölçer Tüketimi : 1.643,438
    Daire Gideri %30 : 80,22 TL
    Daire Tüketim Gideri %70 : 408,28 TL
    Ortak Alan Gideri : 0
    Okuma Bedeli : 3,54 TL
    Ödenecek Tutar : 492,04 TL

Şimdi görüldüğü üzere apartmanın tüm giderinin 1/5 i bu akrabamın sırtında gibi görünüyor. Ev de 2 Oda tamamen kapalı yani minimumda. Salon Minimumla orta arasında. Oturma Odası, Banyo, Antre ve mutfak Orta ayarda duruyor. Üstelik bu fatura döneminde ahım şahım bir soğukta olmadı eskişehirde. Apartmanda 150-200 arası ödeyenler çoğunlukta üstelik tüm odaların kaloriferi orta ayarda. Aynı katta ve yan daireye ise 250TL gibi bir fatura gelmiş. Sizlerin görüşlerini almak istedim bende. Bu durum bana pek normal gelmiyor. Fikirlerinize çok ihtiyacım var izlenecek yol ile ilgili olarak.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dogusgc -- 31 Ocak 2014; 13:36:59 >

• quote:

Orijinalden alıntı: dogusgc

Arkadaşlarım İyi Günler öncelikle. Dün akşam eskişehirdeki bir akrabamı ziyarete gittim bu sene kış gelmeden apartmana Manas firmasından ısı pay ölçer sistemi taktırmışlar. Firma uzaktan okuma yapıyormuş ve dairelerin tüketimine göre aylık tüketime göre ödenmesi gereken miktar aydatla birlikte toplanıp yatırılıyor anladığım kadarıyla. İş buraya kadar normal işin bana garip gelen tarafı ise şudur;

Binanın toplam kullanım alanı 1050 m2
    Daire kullanım alanı 105 m2 (10 dairelik bir apartman)

Ocak Ayı faturası yani 21/12/2013 - 21/01/2014 arası

Blok Tüketim Bilgileri

Toplam Isı Ölçer Tüketim Miktarı :7.534,592
    Blok Gideri %30 : 802,20 TL
    Blok Tüketim Gideri %70 : 1.871,80 TL
    Blok Fatura Tutarı : 2.640,00 TL

Daire Apartman Girişinden yarım Kat yukarıda altı kazan dairesi depo falan

Daire Tüketim Bilgileri

Toplam Alan : 105 m2
    Isı Ölçer Tüketimi : 1.643,438
    Daire Gideri %30 : 80,22 TL
    Daire Tüketim Gideri %70 : 408,28 TL
    Ortak Alan Gideri : 0
    Okuma Bedeli : 3,54 TL
    Ödenecek Tutar : 492,04 TL

Şimdi görüldüğü üzere apartmanın tüm giderinin 1/5 i bu akrabamın sırtında gibi görünüyor. Ev de 2 Oda tamamen kapalı yani minimumda. Salon Minimumla orta arasında. Oturma Odası, Banyo, Antre ve mutfak Orta ayarda duruyor. Üstelik bu fatura döneminde ahım şahım bir soğukta olmadı eskişehirde. Apartmanda 150-200 arası ödeyenler çoğunlukta üstelik tüm odaların kaloriferi orta ayarda. Aynı katta ve yan daireye ise 250TL gibi bir fatura gelmiş. Sizlerin görüşlerini almak istedim bende. Bu durum bana pek normal gelmiyor. Fikirlerinize çok ihtiyacım var izlenecek yol ile ilgili olarak.

Yardımcı olabilecek yada yol gösterecek kimse yok mu acaba?

• Geçen sene taşındığım sitede eylül, Ekim ve Kasım için toplam 63 günlük 600 tl ısınma su faturası geldi. Aralık için 440 tl fatura geldi. Evim 1+1 brüt 100 m2. En yüksek derece 5'ken ben salonda bi petekte 3 birinde 2 yakıyorum. Mutfak kapalı, diğer oda 2de çalışıyor, anlamadığım hangi akla hizmet ısı ölçerli sistemi savunduğunuz? Bu sistemi kullanıp nasıl tasarruf ettiğinizi bir zahmet açıklayın lütfen, bir yığın tasarruf sistemi izledim tüketimimi azaltmaya çalıştım 2 katı fatura geldi, yan dairem 5te yakmış her odayı 420 tl fatura geldi. Meraktayım aynı m2'deki dairenin benden fazla yakıp benden az fatura ödemesinin nesini savunacaksınız? Ya burda savunanlar bu tarz firmalarda çalışıyorlar ya da tamamen vanayı kapamışlar sistemden bihaberler. Bu ayda(ocak) 1100 m3 harcamışım kontrol ettim saatten. Ama nasıl olmuşsa geçen ay 2800 m3 harcamışım. Yok canım kesin ben çamur atıyorumdur bende bir yanlışlık vardır değil mi? Üzgünüm arkadaşlar ısı ölçerli eve taşınmayın, almayın ya da kiralamayın. Ben yandım siz yanmayın. Zira yeni ev aramaya başladım bile...

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >

• quote:

Orijinalden alıntı: Bar_Fedaisi

Sayın X15; Bu konu altında 3 kişi bu sistemden bu olayı mahkemeye götürecek kadar nefret ediyorken, yine bu forum altında sistemi kullanıp beğenen bir kişi bile yokken. Siz daha bu sistemi kullanmadan nasıl savunabiliyorsunuz anlayamıyorum. Bu sistemi bize geçen yıl yalan dolan ile sattılar. Yukarıdaki bir mesajdan yola çıkarak son 4 ayın fatura detaylarına baktım ve çok ilginç bir şey ile karşılaştım. Bu ay bana gelen fatura 163 lira, yöneticiye gelen fatura 86 lira? Üstelik yönetici güneş görmeyen tarafta oturuyor ve dairesi en üst katta, yani benden çok çok fazla yakması gerekirken benim yarım kadar yakmış. Yine geçen ay bana gelen fatura 149 lira ve yöneticiye gelen fatura 68 lira. Geriye gönüp diğer aylara baktığımda aynı tablo ila karşılaşıyorum. Yönetici dairesi en üst katta ve güneş görmeyen tarafta olduğu halde, her ay apartmanın en düşük faturasını bu kişi ödüyor.

Yukarıda Muzaffer Kartal arkadaşımız yazdıktan sonra şüphelenip fatura geçmişlerine bakmasan bu ayrıntıyı kaçıracaktım. Fatura ayrıntılarında K faktörü denen bir olay var, bu olay yakıt ücretini çok artıran ya da azaltan bir faktördür. Yöneticinin K faktörüne baktığımda hileyi gördüm ve mahkemeye vermek için diğer aparman sakinleriyle görüşmeye başladım. Yönetici ile anlaşıp, yöneticinin K faktörünü düşük gösterip, sahtekarlık ve hırsızlık yapmışlar. Isı payölçer satan kişilerin sahtekar olduklarını biliyordum ama bu kadarını açıkçası beklemiyordum. Adamlar resmen bu sistemi satmak için rüşvet veriyorlar ve sonradan vatandaşı haraca bağlıyorlar. Hem ısı payölçeri satanları hem de yöneticiyi mahkemeye vereceğiz. Lanet olsun böyle paragöz insanlara. Siz siz olun sakın bu sistemi almayın arkadaşlar. Alırsanız bizim gibi bir kamyon para öder, sonra sistemden kurtulmak için didinir durursunuz. Sistem hakkıyla kullanıldığında gerçekten ekonomi sağlayacak buna şüphe yok ama Türkiye`de bununla ilgili gerekli kanunlar yeterli olmadığı ve açıklardan faydalandıkları için bu sistem kesinlikle faydalı değil.

Isı payölçer sistemini halihazırda kullanan arkadaşlara tavsiyem, ısı payölçer sistemi apartmana ilk takılırken yönetimde olan kişinin faturalarına dikkatlice bakın. Gerekiyorsa, ısı payölçer cihazını işi bilen birine konrtol ettirin, K faktörü ve diğer maliyeti azaltıcı ayrıntılarıda kontrol ettirin. Çünkü bizim apartmanda olduğu gibi K faktörü ile oynayıp, vatandaşın hakkını yiyebilirler.

aynı şeyden bende şüpheleniyorum ancak dediğiniz gibi bu K faktörünün düşük gösterildiğini nereden anlayabilirim...Yönetici sürekli ama sürekli az veriyor

• kir-pi K kullanıcısına yanıt
    arkadaşlar ısı ile sıcaklık farklı kavramlardır. yanlış kullanılmaması adına bunu belirtiyorum.Hatta ikisinin birimleri de farklıdır, anlaşılması açısından yazıyorum...Ama araslarında bağıntı vardır... termodinamik kanunlarına göre; sıcaklık farkı varsa ısı oluşur... sıcaklık farkı yoksa ısı da yoktur... genelde yapılan hata; dış sıcaklık denileceğine, dış ısı deniyor... merak etmeyin, tv. lerdeki spikerlerde benzer hataları yapıyorlar... sıcaklık denecek yerlerde ısı diyorlar...
  • AArkadaşlar merhaba, merkezi ısıtma sistemi olarak kalorimetre sistemi kullanılmakta toki de oturmaktayım. İlk ay 2800 TL geldi doğalgaz faturası bozuk yakmayanlar falan dediler herkese paylaştırdılar 28 daireye sorun yok. İkinci ay çoğu daireye ilk ay yaktıkları kwh saatleri düşmeden faturalandırma yaptılar itiraz ettik önce okuma firması site yönetimini, site yönetimi okuma firmasını suçladı sonra itiraz edenlerinin faturalarını bir sonraki ay düzeltiler, eklediler yaktıkları kwh leri. Üçüncü ay itiraz edenlere eklediler ama bu sefer diğerlerine yüksek fatura geldi herkes isyanlardaydı. dördüncü ay tüm termostatik vanalarım evde yokkken 2 de ve oturduğum odalar 3 de havlupan ihtiyaç halinde açıkken faturadaki kullanımlara göre hesapladığımda 102 lira ödemem gerekirken 114 lira fatura gelmiştir. Ben bu işi çözemedim yardımcı olur musunuz. Teşekkürler ;)

Not: ilk ay ben 624 kwh kullanmış idim, bu değeri ikinci faturada eklemeden faturalandırma yaptılar ve üçüncü ayda kullandığım kwh te eklediler.

http://img.donanimhaber...d-8022-38ee3a9a9b20.jpg 2.ay faturası

http://img.donanimhaber...a-8298-4fe4eea25d5e.jpg 3.ay faturası

http://img.donanimhaber...b-8610-a2dc2bc37ce5.jpg 4. ay faturası

http://img.donanimhaber...4-aa12-4eda976513b5.jpg itiraz dilekçeme yanıt ilk aydaki kwh düşmedikleri için ikinci faturada

Sorularım:

1. üçüncü ay ilk ay kullandığım kwh i üçüncü ay faturama eklediler ama bu site sakinlerine haksızlık olmaz mı ben çözemedim bu işi.
    2. dördüncü ay gelen faturamdaki %30 tamam ama %70 lik yaktığım kwh miktarı ile birim fiyatı topluyorum 102 lira çıkıyor faturam 213 lira bunu neye göre belirliyorlar. Ben ara katım sağımda solumda daire vanalarım hep 2-3 de idi (2-15 derecedir.)
    3. Yol gösterin her türlü hakkımı, site sakinlerinin haklarını aramak istiyorum nedir bu iş anlamadım ben.

• iyi günler.oturmuş olduğum ev güneydoğu cepheli olup 8 katlı binanın son katıdır ve alttan ıstmalı merkezi sistemlidir.simens marka kalorimetremiz vardır.termostatımız üzerinde 0 dan 30 a kadar rakamlar vardır.aşağı ana merkezde oda sıcaklıklarının 17 derece olduğu sırada bizim termostat 17 derecede duruyor.evmizin oda sıcaklıkları 24-25 derecelere çıkmakta.güneybatıda oturan komşumuzla aramızda aynı şartlarda bizim ısınma tutarımız 100 tl daha fazla gelmekte.acaba bizim kalorimetremiz mi arızalı yoksa bizim kullanım yanlışımız mı var.bilgilendirirseniz sevinirim.teşekkür ederim.
  • quote:

Orijinalden alıntı: hernan77

merhabalar, ben izmirde ikamet ediyorum...bizim bina da yeni ve ilk kışımız. apartmanda işler yürüsündiye gönüllü yöneticilik yapıyorum...bizim kalorimetre sayaçlarımız da çalışmıyprdu. sistemi yapan firma ile sürekli irtibat halinde idim, bugün yarın olacak dediler, ilk fatura geldi sayaçlar yapılmadığından ortak ödedik...baktım olmayacak lifosun internet sitesine yazdım, ertesi gün yetkili müdürü aradı, konuyu izah ettim...tamam dedi. en kısa zamanda izmir deki yetkili servisi yönlendireceğim...2 hafta sonra geldiler...sayaçları kontrol etmişler ben başında bulunamadım, karşı komşum refakat etmiş. neyse, servis sayaçların arızalı olmadığını ve sistemi yapan firmanın sayaçları yanlış bağladığını söylemiş. durumu mühendislik firmasına ilettim, ertesi gün gelip sayaçları düzeltip filtreleri temizlediler, syaçlar düzeldi, filtreler de temizlendiğinden petek ısıları arttı...ama 2 nci faturada geldi ve bunu da ortak ödemek zorundayız, sayaçlar 10 günlük...3 sayacımızında arızalı olduğu kesinleşti. onların değişimi için bugün yine görüştüm...hafta sonu gelip değişeceklerini söylediler...bugünki elen fatura 3510 tl. 14 daire var ve 250 tl düşüyor...kısmet olursa gelecek ayın faturalarını kalorimetre hesabı ile ödeyeeğiz...sizin sayaçlar da ters bağlantılıdır, sensörleri yanlış bağlanmıştır...yöneticiniz lifos merkez ile irtibata geçsin...internet siteleri var..lifosta ufuk bey var müdür...direk onunla görüşme talebinde bulunsunlar....

Afbuyur hocam, bu 250 tl bir aylık ısınma faturası mı??Bana çok geldi.İstanbulun yüksek kesimindeyiz 200 ve 185 geldi faturalar. yani henüz 200 ü geçmedik.Merkezi sistem ve payölçersiz sistemiz.

• yeni evlenecegim icin bir ev kiralamak icin baktıgım evde tüm apartman merkezi sistem ve toplam gelen ücreti daire basına bölüp herkes aynı esit miktarda ödeme yapıyor yalnız benım tutacgım daıre 2+1 95 m2 cıvarında ust katlar 3+1 130 m2 cıvarında.su anda ıcındekı oturan ınsanlarada sordugumda bız 4 yıldır bole oduyoruz dıyorlardı.Bundan sebep konuya cok hakım olmadıgımdan dolayı ev sahıbıne yada yonetıcıye neler sormam gerekır.
    normal sekılde ust kattakıyle bır farkmız olmak zorunda petek boylarına goremı ucretlendırılır evın m2 sıne goremı bolunup ucretlendırılır.merkezı sıstem dogalgaz ıle ılgı odeme yanlısı harıcınde baska neler sorabılırım sımdıden ılgınıze tesekkur ederım.
  • captain3737 C kullanıcısına yanıt
    Isı pay ölçer veya kalorimetre olmayan merkezi sistemlerde ücretlendirme m²'ye göre yapılır.
  • captain3737 C kullanıcısına yanıt
    captain37337,

Kat malikleri arasında bu konuda nasıl bir anlaşma yapılmış ona bakarsınız. Anladığım kadarıyla, herkes yakıt giderinin eşit şekilde bölünmesi uygulamasını kabul etmiş görünüyor. Şimdi size hukuki durum ve fiili durum arasındaki farkları anlatmaya çalışayım.

1. Hukuki durum (Mevcut mevzuata göre olması gereken):

Mevcut mevzuata göre ısıtma giderleri ısı pay ölçer veya kalorimetre ile paylaşılmak zorundadır (OLMASI GEREKEN BU)

2. Fiili durum:

Kiralamayı düşündüğünüz apartmanda ise, görünüşe göre, herkes ısıtma giderini eşit ödemeyi kabul etmiş. Bu konuda kat malikleri kurul kararı mı var, yoksa yönetim planında bu yönde bir madde mi var, onu bilemiyoruz. Bu uygulamanın dayanağı ne olursa olsun, yeni binalarda 2007 ve eski binalarda da 2012 yılından bu yana ısı pay ölçer veya kalorimetre kullanılması zorunlu olduğundan, ister metre kare, ister petek sayısına veya daire sayısına bölünsün, yakıt giderlerinin artık o şekilde bölüştürülmesi söz konusu olamayacak.

Siz kendilerine ısı pay ölçer veya kalorimetre (merkezi sisteminizin teknik durumunu bilemiyorum) alternatifi dışında bir
    alternatif paylaşım önerisi getiremezsiniz.

• Merhaba,
    Oturduğum daireyi yönetmelik ve ölçüm yapan şirket sözleşmesinde belirtildiği üzere konnektör vanalar açık, radyatörler üzerindeki termostatik vanalar da minimum olan "2" seviyesinde ısıtıyorum. Isı ölçümü kalorimetre ile yapılıyor. Şubat ayında 75kw, Mart ayında 200kw ısı harcamam olmuş.
    Ölçümü yapan firma Şubat ayı için 100, Mart ayı için 400kw minimum harcama belirlemiş ve altında kalanlara 100TL cezai bedel fatura ediyor.

1- Bu minimum harcanacak ısı miktarının belirlenmesi yasal mıdır, yasal ise nasıl hesaplanmaktadır?
    2- 100TL tutar neye göre nasıl hesaplanmaktadır?
    3- Bu durum eğer yasal değilse izlemem gereken yol,yordam nedir?

Durum böyle olunca evde t-shirt ile oturup kalorifer derecelerini 4'e 5'e getirmek durumunda kalıyorum. Yazık günah.

Yardımlarınızı rica ediyorum,
    Teşekkürler,

• 
Sayfa: önceki 6364656667
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.