Şimdi Ara

Apartman Isı Paylaşım (ısı pay ölçer) Sistemleri Hakkında. (merkezi sistem) (63. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
1.797
Cevap
50
Favori
623.803
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 6162636465
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: acangir2

Konuyu açandan allah razı olsun, çok faydalı bir iş olmuş. Buradaki tecrübeli arkadaşlara sormak istediğim bir kaç soru var.
    Geçen sene yapılmış olan binamızda merkezi sistem ile ısınma sistemi mevcut olup, müteahhit firma tarafından Lifos SHM-21 ısı sayaçları kullanılmış, fakat söz konusu sayaçların okunmasına yönelik herhangi bir sistem kurulmamıştır. Firma tüketimin okunmasına yönelik yazılım ve gerekli kurulum için 4-5 bin € para istedi çok bulduk yaptırmadık, mevcutta tüketim hesaplamasını fatura kesim tarihinde manuel olarak okuyup bölüştürüyoruz. Söz konusu sayaçlardan tüketimin okunmasına yönelik bir çözüm veya öneri sunabilecek olan var mı? Varsa maliyeti nedir? Yeni bir sayaç ve sistem taktırmak istesek ne kadara mal olur?(18 daire + 1 kapıcı dairesi)
    Ayrıca dairelerde ECA marka termostatik vanalar var. Yönetmelik gereği mahallerde asgari sıcaklık 15 C olacak. Bazı daire sakinleri vanaları tamamen kapatıyor. ECA'nın vanalarının 15 C'nin altına inmesini engelleyecek şekilde bir limitleme sabitleme yöntemi var mıdır?

Sıcaklığın 15 derecenin altına inmesini engelleyen termostatik vanalar mevcut, bu termostatik vanaları en düşük konuma bile getirseniz 15 derecenin altına inmez. Ama bu vanalar termostatik vanaların bir çeşidi. Yani anladığım kadarıyla sizin vanalarınızın böyle özelliği yok. (Benimkiler bosch benimkilerde de yok) Normal standart temostatik vanaları 15 derecenin altına inmesini engelleyecek bir sistem olduğunu hiç duymadım. Zaten eğer vanadan limitleme sistemi olsa bile, kullanmayacak olan gider vanayı ana vananın oradan (kökünden) kapatır yine kapatır.

Diğer sorunuza gelince, bizim sitede de ISTA firması tartışılıyor, her ay 8,50 TL (5 TL cihaz kirası + 3,50 TL okuma bedeli) vermektense, kalorimetreleri kendimiz alalım, okumayı kendimiz yapalım diyorlar. Ama aslında sizinde yaşadığınız gibi okuma sıkıntılı. Bu işi yapan yetkilendirilmiş firmalardan biriyle görüşüp, kendi kalorimetrelerinizi kullanıp onlardan sadece okuma ve faturalandırma işlemi satın alsanız belki ayda 3,50 - 4 TL ye işi halledersiniz. Ama tabi ISTA gibi firmalar, kendi cihazıyla çalışmak isteyebilirler, sonuçta bu cihazların garantisi vs var. yada manuel olarak devem edeceksiniz.

• MCRB M kullanıcısına yanıt
    Birkaç firma ile görüştük fakat hepsi uzaktan okuma yapıldığı için kendi cihazları kullanılırsa okuma yapabileceklerini söylediler. Mevcutta apartman görevlisi kesin tarihinde geziyor ancak evde olmayanlar olabiliyor, bazılarının sayaçları diğer dairelere göre çok düşük tüketim ölçüş olabiliyor ancak sayacın bozuk olup olmadığını tespit edemiyorsunuz. Geçen sene tüketim ölçümü konusunda sıkıntı yaşadık. Kurulu olan sayaçlarımız üzerinde ölçüm yapılabilse çok iyi olur ancak kimse yapmıyor. Yeni bir sistem kurdurmak isteseniz o da baya maliyetli. Bu işi nasıl yapacağımızı tam olarak anlayamadım.
  • quote:

Orijinalden alıntı: cangon

quote:

Orijinalden alıntı: MCRB

15 derecenin altına düşmediğiniz takdirde yönetici buna karışamaz, içiniz rahat olsun.

15 C'nin altına düşüldüğünü nereden anlayacak sistem?

işte en mantıklı soru
  • quote:

anlayamaz. Yani benim oturduğum apartmanda/sitede sistem anlayamaz.

zaten bunun içinde ben herkese kullanmıyorsanız petekleri kökünden kapatın diyorum, yinede huzur bozulmasın diye arada bir petek açılabilir.

nasıl bir sistem olursa anlayabilir ?

en mantıklısı kapatmak bence de

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kaybetmenin.tiryakisi -- 30 Ekim 2013; 19:45:47 >
  • zingfth kullanıcısına yanıt
    Arkadaşlar, sadece ısı paylaşım sistemi için yardımcı olmaya çalıştım. Projeler hakkında bilgim yok. @zingfth
  • ahmet19791979 A kullanıcısına yanıt
    Mevzuata göre sıcaklık kontrol sistemi olması lazım. Sizin oda termostatı işini yaparken sizin dairenin kalorifer sisteminin akışını kontrol edebiliyorsa, yani OT'nin bulunduğu oda sıcaklığı OT'de ayarladığınız sıcaklığı geçtiğinde tüm akışı durduruyorsa ve gereksiz ısınmayı engelliyorsa bunu yeterli görerek termostatik vana konulmamış olabilir.
    Termostatik vana her odanın sıcaklığını ayrı ayrı ayarlamanıza yardımcı olur.
    Sisteminizi incelemeniz gerekir.
    Evi tamamen kullanıyor ve oda kapılarını açık tutuyorsanız oda termostadı yeterli olabilir.
    Ama en güzeli OT+TV'dir. OT'nin bulunduğu odada TV olmaz. Ayarları doğru yapmak şartıyla.
  • ss80 S kullanıcısına yanıt
    banada cevap vererek yardımcı olsanız sevinirdim neyse canınız saolsun...
  • arkadaşlar bu termostatik vanalar ortam sıcaklığını algılayıp bizim ayarladığımız seviye sıcaklığının altına düşünce otomatik olarak peteğe su veren vanalar mı? doğru mu anlamışım?

evimde baymak termostatik vanalar takılı ve bütün petekler 2. seviyede duruyor. (zaten 2. seviyenin altına indiremiyorum.) 2 gün önce oturma odası ve yatak odası peteklerine baktığımda sıcaktı ama diğer petekler soğuktu. ben de düşündüm kendi kendime 2. seviyede olduğu halde neden ısındı bu petekler diye...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi TriaThlon -- 13 Kasım 2013; 10:00:53 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: TriaThlon

arkadaşlar bu termostatik vanalar ortam sıcaklığını algılayıp bizim ayarladığımız seviye sıcaklığının altına düşünce otomatik olarak peteğe su veren vanalar mı? doğru mu anlamışım?

• ss80 S kullanıcısına yanıt
    Bunu yönetim denetlemeli. En azından bizde yönetim her kış öncesi kapıcı ile beraber denetim yapardı.
  • quote:

Banyolara termostatik vana konulmaz. Yani ayet gibi kural değil ama zaten 1. si banyoda sıcaklık ayarlamasına ihtiyaç duyulmaz 2. termosatatik vana takılı evlerde 1 - 2 petekte normal vana olması istenir. Buda suyun evin içinde dolaşımını sağlamak yüksek basınç yaratmamak içindir. Ve ısı ayarlamasına en az ihtiyaç duyulan kısım olduğu için bu vanalar genellikle banyo - wc de falan yapılır. Bende de 2 banyodan birisi tamamen (ana vanadan) kapalı diğeride peteğe kadar açık ama petek üzerindeki vanadan kapalı. ihtiyaç olduğu zaman petekten açıyorum. Banyolardaki peteklerin sonuna kadar açık olması faturanıza tabiiki yukarı yönde yansır. sonuçta orada da az yada çok bir enerji harcaması meydana geliyor. Buda faturanıza yük bindirir.

Benim evimde de salonda 2 petek var, birisi kökünden (ana vanadan) kapalı. Ebeveyn banyosu kökünden kapalı, büyük banyo petekteki vanadan kapalı. İşe giderken vanaları 2 ye ayarlıyoruz, eve dönünce 2,5 - 3 e getiriyoruz. Bu sistemle 60 dairelik apartmanda en az ödeyen ilk 10 arasında kalıyorum. Ve üşümüyoruz. ama çok ta kalın kat kat üstüne giyinmiyoruz.

İşte sayın MCRB, uygulamanın dostlar alışverişte görsün diye yapıldığının çok güzel örnekleri bunlar. Ha, bu arada firmaların cebi doluyor, o ayrı.

Bu sistem zaten evde hiç bir peteği iptal edememeniz üzerine kuruluyor; yoksa zaten bireysel kombiye dönülürdü.

Selamlar. :)

• selam,
    bizim binz yeni payölçere geçti, bu 2. sene. Burada tecrübeli arkadaşlar var. Bu ay gelen faturalar 40 daire için 20 tl 160 tl arası bunun normal olmaması gerek çünkü %30 luk ödeme 19 tl okuma 2.95 ve 5 daire faturası 21-27 tl arasında, bu hiç doğalgaz payı düşmemiş demek değil mi? bu mümkün mü? en fazla tutar ern az tutarın 8 katı...
    banyoyu ben de kapattım ama kapalı petek en fazla tüketen petek oldu gelen faturada
  • quote:

Orijinalden alıntı: Zebza

Bunu yönetim denetlemeli. En azından bizde yönetim her kış öncesi kapıcı ile beraber denetim yapardı.

yönetici yanına polis alması lazım yoksa alimallah sağlam çıkmaz,anlayacağınız alikıran başkesenler yaşıyor apartmanda...ancak yasal tutatnağı ve resmi makamlarca yapılabilir bu denetim ama bizim ülkemizde böyle bir uygulama olduğunu sanmıyorum...
  • orhan oz O kullanıcısına yanıt
    Selam;

pay ölçerli sistemi ben tam bilmiyorum, bizimkisi kalorimetreli sistem. Genel kanı, kalorimetreli sistemin pay ölçerli sistemden daha şeffaf, adil ve kolay olması yönünde. Eğer peteği kökünden kapatma şansınız varsa (peteğin üzerindeki vanadan değil, o peteğe giden ana borudan) oradan kapatın. Ama bildiğim kadarıyla pay ölçerli sistemler, eve sıcak suyun girişinin birden fazla noktadan olduğu durumlarda kullanılıyor. Bundan dolayı her peteğe giden sıcak suyun bir noktada toplandığı yada buna benzer bir şey var mı bilmiyorum?

Kalorimetreli sistemlerde sıcak su eve bir noktadan (borudan) girer ve bir noktadan (borudan) çıkar. Genelde evin hemen girişinde olur. Buraya kalorimetre yerleştirilir. Kalorimetre, eve giren sıcak su ile evden çıkan sıcak suyun sıcaklıklarını ölçer, ayrıca eve giren suyun miktarını ölçer, bunların hepsini kullanarak o evin toplamda kaç kalori (ya da kwh) enerji kullandığını hesaplar. Yani kalorimetre önemli olan evin toplam ne kadar kullandığıdır. Tek tek petek hesabı yapmaz. Bundan dolayı kalorimetreli sistemlerde bizim petek kapatma şansımız oluyor. Ama yine diyorum ısı pay ölçerli sistemi ben tam bilmiyorum.

Petek, sadece petek üzerindeki vanadan kapatıldığı zaman kalorimetreli sistemlerde yine de enerji harcar. Çünkü o vanaya kadar sıcak su gitmiş olur. Ve ana dağıtım vanasından, petek vanasına kadar olan mesafedeki borunun içindeki suda ısındığından az da olsa enerji harcarız ve bu faturaya yansır.

Bizde de fatura geldi, hemen hemen sizdeki gibi %30 luk ortak gider ve okuma ücretini hesapladığınızda 20 TL gibi bişey çıkıyor, bizde de 21 - 22 - 25 TL lik faturalar mevcut. Ancak kalorimetreli sistemde bu mümkün. Ana vanadan eve giren su akışını tek bir noktadan kestiğinde, hiçbir enerji harcanmaz, böylelikle sadece %30 luk ısım ve okuma bedeli ödenir. Şu sıralar havalar çok da soğuk olmadığı için muhtemelen böyle yapanların evi 15 derecenin altına düşmüyor. (Hoş zaten 15 derecenin altına düşse bile bunu denetleyici mekanizma yok)

Saygılar

• cumhur45 kullanıcısına yanıt
    Neden daha güvenli, hepsi deprem yönetmeliğine uygun yapılıyor bu bir. İkincisi sen 5 yerine 50 kolon koy, istersen saf çelik yap, 3 katlı binanın ağırlığı ile 30 katlı binanın ağırlığı bir değil, bina ne kadar yüksekse sağlamlığı için o kadar fazla tedbir alınıyor mantığı çok rahatlatıcı değil, çünkü daha sağlam yapılsa da öte taraftan bina ağırlığı akıl almaz boyutta artı eşyaları da topla içinde yaşayanların ağırlığını bile hesapladığımda benim aklım duruyor, insanlar depremi tınmıyor, kanepeler alıyor ki 2 insanın taşıyamayacağı ağırlıkta, konsollar vs alırken bu eşya gerekli mi, binamız çok yüksek, çok ağır, lüksümüz için daha da ağırlaştırmayalım inceliğini konuşan insan gördünüz mü? Ben rastlamadım. Şahsi kanaatim; bina ne kadar yüksekse deprem karşısında o kadar yıkılma riskinde. Yüksek katlarda ben rahat uyuyamam, size tatlı uykular. Fakat YAPMAYIN lütfen yüksek binalardan kaçın, sizler yüksek binalara rağbet ettikçe sayıları artacak. Binayı yüksek yapınca ufak alana daha fazla konut sığdırılmıyor. Benim daire 60 dönüm üzerinde 524 konuttan oluşan bir sitede. Arsa payım ne kadar?? Arsa payım dairemin brüt mt2 si kadar yani 100 mt2, halbuki 3er 5er katlı olsaydı binalarımız gene yeteri kadar bahçemiz otoparkımız filan olacaktı, yani binaları yüksek yapınca aynı arsaya daha fazla konut sığdıramıyorsunuz. Deprem ülkesinde yaşıyoruz, YAPMAYIN, Yüksek Bina yapmayın. Yüksek binanın bir kötü yanı daha, bu forumun konusu ısı gider paylaşımlı merkezi ısınma zorunluluğu. Türkiyede tam uygulamaya geçmediği halde bu kavga ne zaman bitti, ne zaman biter? Yüksek binalarda alternatifsiz bir ısınma biçimine mahkumsunuz, başka çareniz yok.

• quote:

Orijinalden alıntı: UliUli

Neden daha güvenli, hepsi deprem yönetmeliğine uygun yapılıyor bu bir. İkincisi sen 5 yerine 50 kolon koy, istersen saf çelik yap, 3 katlı binanın ağırlığı ile 30 katlı binanın ağırlığı bir değil, bina ne kadar yüksekse sağlamlığı için o kadar fazla tedbir alınıyor mantığı çok rahatlatıcı değil, çünkü daha sağlam yapılsa da öte taraftan bina ağırlığı akıl almaz boyutta artı eşyaları da topla içinde yaşayanların ağırlığını bile hesapladığımda benim aklım duruyor, insanlar depremi tınmıyor, kanepeler alıyor ki 2 insanın taşıyamayacağı ağırlıkta, konsollar vs alırken bu eşya gerekli mi, binamız çok yüksek, çok ağır, lüksümüz için daha da ağırlaştırmayalım inceliğini konuşan insan gördünüz mü? Ben rastlamadım. Şahsi kanaatim; bina ne kadar yüksekse deprem karşısında o kadar yıkılma riskinde. Yüksek katlarda ben rahat uyuyamam, size tatlı uykular. Fakat YAPMAYIN lütfen yüksek binalardan kaçın, sizler yüksek binalara rağbet ettikçe sayıları artacak. Binayı yüksek yapınca ufak alana daha fazla konut sığdırılmıyor. Benim daire 60 dönüm üzerinde 524 konuttan oluşan bir sitede. Arsa payım ne kadar?? Arsa payım dairemin brüt mt2 si kadar yani 100 mt2, halbuki 3er 5er katlı olsaydı binalarımız gene yeteri kadar bahçemiz otoparkımız filan olacaktı, yani binaları yüksek yapınca aynı arsaya daha fazla konut sığdıramıyorsunuz. Deprem ülkesinde yaşıyoruz, YAPMAYIN, Yüksek Bina yapmayın. Yüksek binanın bir kötü yanı daha, bu forumun konusu ısı gider paylaşımlı merkezi ısınma zorunluluğu. Türkiyede tam uygulamaya geçmediği halde bu kavga ne zaman bitti, ne zaman biter? Yüksek binalarda alternatifsiz bir ısınma biçimine mahkumsunuz, başka çareniz yok.

Mesele kolon ile kirişlerin birleşim yerlerinden zorlanıp kırılmasıdır.Bu nedenle kolon kirişten daha güçlü olması halinde kırılma riski düşer.Ve yüksek binalarda kolonlar kirişlerden güçlü olmak zorunda.Kirişler ise aynı.

• Selam herkese;
    Benimde sormak istediğim bir soru var. Bir apartman dairesinde oturuyorum ve çok sigara içtiğim için sürekli odamın camını açık tutuyorum. Üst komşumdan şikayet gelmiş camı kapatsın ev ısınmıyor diye. Fakat ben camı kapatmak istemiyorum çünkü çok duman altı oluyor. Eğer camı kapatmazsam sürekli açık tutarsam, bana herhangi bir kanuni yaptırımda bulunabilirler mi? Kışın kendi evimdeki camı ne kadar süreyle açık tutacağımı yada dairemin yada odamın kaç derece sıcaklıkta olması gerektiğine yönelik herhangi bir kanun var mı?
    Eğer kanuni bir yaptırım yoksa ve apartman yönetimi camı kapatmam yönünde karar alırsa, herhangi bir kanuni yaptırımda bulunabilirler mi?
  • Arkadaşlar,

Merkezi doğal gaz sistemi olan sitelerde kalorimetresi (ısı sayacı) bozuk olan daireye o dönem için nasıl bir kullanım bedeli çıkarılıyor? En yüksek kullanım miktarı kadar mı? Aynı kat veya cephedeki bir başka daireye göre mi? Bunun yasal bir mevzuatı yok mu? Birçok dairenin kalorimetresi bozuk olduğu için fatura eşit bölünüyor ama hiç de adil değil.
  • İyi gunler. Bi sorum olacakti.
    merkezi ısınma bulunan apartmanda oturuyoruz. ocak ve sıcak su için doğalgaz aboneliğİmz var metreküpü 97 kuruş. ama merkezi ısıtma nın doğalgaz metreküpü ucreti 1 lira 25 kuruş. bu fark neden kaynaklanıyor bilen var mı

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • şu an lifos marka kalorimetre kullanıyoruz ve 2 aydır 20 dairelik apartmanımızda bir kaçında sıkıntı çıktığından cihazları okuyamadık. kalorimetreleri topluca değişmek istesek hangi markayı önerirsiniz.
  • 
Sayfa: önceki 6162636465
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.