Şimdi Ara

Apartman Isı Paylaşım (ısı pay ölçer) Sistemleri Hakkında. (merkezi sistem) (72. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
1.797
Cevap
50
Favori
623.789
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 7071727374
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
    Site yönetimi yasal haklarini kullanarak mahkemeye basvurabilir.ödemeyen kişilerin faiziyle birlikte üzerlerine düşen payı ödemeleri sağlanabilir.eğer bir daha bu gibi şeylerle uğraşmak istemiyorsanız site sakinlerinin hepsini ikna edip bireysel sisteme geçmelerini sağlayabilirsiniz.böylece herkes kendi faturasını öder.odemeyenin kendi dairesinin gazi kesilir su an ki durum gibi herkes mağdur olmaz.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Biz davamızı kazanmıştık YARGITAY'da ONADI.

YARGITAY_ONADI
  • cangon C kullanıcısına yanıt
    Sayın cangon,

TOKİ konutlarıyla ilgili davanızı basından takip edebildiğimiz kadarıyla; "ısı pay ölçer" sistemi dayatmasına karşı olunduğunu, bu sistem yerine daha az maliyetli olan ve kullanılan ısı miktarının ölçümüne yönelik "kalorimetre" cihazlarının takılmasının istendiğini anlıyoruz (Ayrıca geçici yönetimin KMK hükümlerine aykırı iş ve işlemleri olduğundan hareketle bu kararın alınmış olduğunun da altını çizerim. Çoğunluk kararıyla bu sistemin kullanılmasına devam edilmesi kararı alınma ihtimali/riski de mevcut ayrıca).

Yoksa davanız ve Yargıtay onayı mevcut yönetmeliğin gereği olan "ısı pay ölçer" cihazlarının kullanımını "tamamen ortadan kaldıran" bir dava niteliğinde değildir. Tek kolonlu sistemler ile çok kolonlu sistemler arasındaki farktan dolayı, mevcut binaların bir kısmı sadece ısı pay ölçer sisteminin kullanımına uygun olduğundan, ısıtma giderlerinin paylaşımında maalesef başka alternatif bulunmuyor (sistemi tek kolonlu hale dönüştürüp kalorimetre takılması alternatifi hariç).

Kazandığınız davanın öncelikle sizler için hayırlı sonuçlar doğurmasını dilerim. Ancak bu karar ısı pay ölçer sisteminin kullanılmamasına ilişkin tüm itiraz ve davalar için emsal teşkil etmeyeceğini de sizin vesilenizle hatırlatmak isterim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi yeti -- 12 Nisan 2015; 15:14:56 >

• Tabi ki. Belirttiğiniz gibi, Bahsi geçen dava sadece Geçici Yönetimlerin, kat maliklerine dayattığı sistemler ile alakalı olarak bağlayıcılığı vardır diye düşünüyorum ki bu Ülkemizde benzer durumda olan Konut sayısı hiç azımsanmayacak kadar var.

Özellikle Isı Pay Ölçer sistemlerinin, gelişen teknoloji paralelinde açılacak bazı dava ve Yargı Kararları ile çok zor dönemeçlerden geçeceğini düşünüyorum. (samsung TV şirket açıklaması, gizlilik, dinleme ihtimali), Yatak odalarımıza girilip pil değiştirme işlemi, ekipman manupilasyonu gibi.

Ayrıca 5627'de geçen "ısı kullanım miktarına bağlı olarak paylaşımını sağlayan sistemler kullanılır" ibaresini de son derece kritik bulmaktayım. Şöyle ki, Isı Pay Ölçer cihazları ISI KULLANIM MİKTARI'nı ölçmemekte, Ölçememektedir. Dolayısı ile bu konuda da yeni davalar sonucu verilecek kararları şimdiden merakla bekliyorum.

Ayrıca söz konusu cihazlar, Benden üst kata, üst kattan bana gelen Pozitif veya Negatif Isınma Maliyeti effectini hesaplayamadığından yapılacak olan paylaşım hukuken, ilmen, adaletli ve reel olarak Isı Kullanım Miktarımı ölçmesi olanaksızdır.

Dolayısı ile; katlar arası ısı izolasyonu(belirli, geçerli, NORMLARDA) olmayan bina ve binalarda ISINMA Maliyetlerinin bu şekilde paylaşımının başkaca sosyal sorunlara ve anlaşmazlıklara sebep olma potansiyeli yüksektir.

Yeni kararların çıkacağı/beklendiği, bu denli önemli bir alanda muazzam bir karmaşayı oluşturmada emeği geçen herkesi tebrik etmek lazım.

• evimizi sattığımız zaman merkezi sistem icin verdiğimiz abonelik ve depozito ücretlerini geri alabiliyor muyuz?Ayrıca satış işlemi gerçekleştikten sonraki tüm aidat ve ısı paylaşım ücreti vb masraflar otomatik olarak evin yeni sahibine geçiyor mu?
  • matiasbey kullanıcısına yanıt
    "merkezi sistem icin verdiğimiz abonelik ve depozito ücretlerinden" kastınız nedir bilemiyorum. Açıklık getirebilir misiniz?

"satış işlemi gerçekleştikten sonraki tüm aidat ve ısı paylaşım ücreti vb masraflar " ifadesini ise işlem sonrası tahakkuk edecek tutarlar olarak anlarsak, bu tutarların evin yeni malikine ait olacağı bellidir. Yok eğer satış işlemi öncesinde tahakkuk etmiş ancak henüz ödenmemiş olan tutarlardan bahsediyorsanız, onlar yeni malike intikal etmez. eski malik sorumlu olmayı sürdürür.

Ancak yine, ısıtma sistemiyle ilgili olarak satış işleminden sonra yapılacak bakım onarım yeni cihaz alımı için önceden toplanmaya başlanmış avanslar söz konusu ise, yeni malik satış işleminden sonra ödenmesi gereken tutarlardan sorumludur. Ancak eski malikin satış işleminden önce ödemesi gerekip de ödemediği tutarlardan sorumlu değildir.
  • yeti kullanıcısına yanıt
    Bahsettigim bina yönetimi oluşup merkezi sistem nicin doğalgaz şirketine başvurup herkesin eşit olarak verdiği ücret.merkezi sistem için yönetim adına abonelik alınıyordu heralde.ben evimi sattiktan sonra başta verdiğim bu ucreti alabilir miyim yada devir işlemi falan mi gerekiyor?

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • matiasbey kullanıcısına yanıt
    Aboneliğiniz bina yönetimi adına açıldığından bunun için gereken masraf kat malikleri arasında bölüşülmüş. Dairenizi sattıktan sonra iadesini talep edemezsiniz, zira abonelik size değil binaya ait. Dairenizi sattığınızda (dairenizde, eğer varsa, doğalgaz sayacı için olan aboneliğinizin dışında) aboneliğin devri söz konusu olmayacak.
  • sizce şu an yeni yapılacak bir binada ( 8 daireli ) kombili sistem mi yaptırmak daha iyi yoksa merkezi sistem mi ?
  • Hirotaro kullanıcısına yanıt
    Aile apartmanı olacaksa merkezi sistem, daireler satılacak veya kiralacak ise bireysel sistem daha uygun olur bence.
  • Merhabalar,
    Forumu baştan sona kadar okudum fakat ben soruma cevap bulamadım.

Şöyle ki; 45 daireden oluşan bir sitede oturuyorum. Bina yönetimimiz dışarıdan bir şirket. Binada kalorimetre sistemi kullanılmakta fakat muhtemelen termostatik vanaları daire sahipleri kapatmakta. Ben aylık 2400 kw yakıt yakıyorum ortalama vanalarım 2.5 - 3 konumunda duruyor ancak istediğim gibi ısınamadığım gibi de ısınamadığım halde 400-TL fatura ödüyorum. Dİğer bina sakinleri ise ortalama 150 - 200TL ödemekteler.

Sorum şu ki; ilgili yönetmeliğe göre ısının 15 derecenin altına düşürülemeyeceği söylense de bina sakinleri uygulamamaktadır ve yönetimin de bir uyarısı bulunmamaktadır.
    Atılması gereken adım nedir? Isıyı 15 derecenin altına getirmenin bir cezası yok mudur?
  • Zebza kullanıcısına yanıt
    Arsa sahipleri olan biz , müteahhite vereceğiz ,5 daire müteahhitin 3 daire ise arsa sahiplerinin olacak . müteahhit tabii ki daireleri satacak
    birde bizim burası Eskişehir , kışı meşhurdur ağır ve soğuk geçer .
  • Hirotaro kullanıcısına yanıt
    Bireysel sistemi tercih edin, size düşen dairelerin peteklerini büyük taktırın ve kombi yeri muhakkak mutfakta olsun.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Zebza

Bireysel sistemi tercih edin, size düşen dairelerin peteklerini büyük taktırın ve kombi yeri muhakkak mutfakta olsun.

Hocam etrafımızda yeni yapılan binalar oldukça fazla . söyle söyleyeyim 3 dk yürüme mesafesi içerisinde 25-30tane yeni bina yapıldı 3 ve 4 katlı .hatta yan komşumuz 73 metrekarelik evine 450TL doğalgaz ödememe rağmen ısınamadım dedi .ev yeni neredeyse 3 yaşında .bunu duyunca korktuk açıkcası kombi için bir de gece sıcaklığının -17 lere indiği dahi oluyor günlerce .

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Hirotaro -- 26 Nisan 2015; 16:17:40 >
  • Arkadaşlar bn yeni eve kiracı çıkacağım. Ev merkezi sistem ısı pay ölçerle çalışıyor ve aidat yanında ısınma bedeli de alınıyor. Yarın doğalgaz üyeliği yaptıracağım.kafam karıştı bu konuda. Yalnızca ocak için abone olmam gerekli değil mi? Merkezi sistem için Apartman olarak üye olunuyor ve bir kaç aydır ısınma bedeli alındığına göre ev sahiplerinden o işlem zaten yapılmış benim birşey yapmama gerek yok

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • shooter13 S kullanıcısına yanıt
    Evet, siz sadece ocak için abonelik açtıracaksınız. Kiralama tarihinden önceki ısıtma giderleri ev sahibinize ait. Merkezi sistemde kiracılardan apartmanın doğal gaz aboneliği için ücret talep edilemez.
  • mrb herkese selamlar,
    izmir karşıyakada oturuyoruz, apartmanımız 32 daire 4 dukkandan ibaret,
    merkezi sistem komur ile ısınırken doğalgaz merkezi sisteme geçmeye karar verdiler,
    toplantıda bireysel istesekte kabul ettiremedik,
    şimdi ısı pay ölçer konusunda ben taktırırsam yada diğer daireler taktırmaz ise ne yapabilirim yada ne yaptırabilirim
    apartman 2000 yılında yapılmış,
    bu ısı pay ölçer her daire için zorunlu mu,
    bir mahkeme kararı gördüm ancak pek anlayamadım,
    benim evim güneye bakıyor ve korunaklı, kuzeydeki evler ısınamıyor, komur sıstemınde aynı şekildeydi
    birde ısı pay ölçer ne kadar fayda sağlanıyor kullanan kişilerden destek bekliyorum
    iyi günler
  • Arkadaşlar merhaba, bu konu ile ilgili bilenlerin bilgilerini istiyorum.

Bizim sitemiz eski bir site ve merkezi sistemle ısınan bir site idi. Daha sonra kurnaz ısı ölçer şirketleri saftirik yöneticileri kandırarak bu sisteme geçildi, ben de imza verdim geçilirken. Ama yüksek gelen faturalar can sıkıcı oldu ve şimdi ise 300 kişinin yaşadığı bir sitede %90 gibi ezici bir üstünlükle tekrar eski merkezi sisteme geçilmesi için imza toplanıldı. %10 luk kısım ise imza vermemişti. Genel kurul kararı ile eski sisteme geri dönüldü ama imza vermeyen eski sisteme istemeyen, ısı pay ölçer sistemin devamını isteyen bazı site sakinleri dediğim gibi %10 luk bir kısım mahkemeye dava açııyorlar eski sisteme geri dönülemez diye. ve mahkeme kararı 1 ay öncesine kadar geldi ve dava açanlar kazanmış bulundu. ŞİMDİ buraya DİKKAT !!! Bu arada mahkeme süresince Site Genel Kurulunun aldığı kara ile merkezi sisteme dönülmüştüya ha işte bugüne kadar o arada bazıları mahkeme sürüyor diye yine yakmadılar ama bazı sakinler ise yani en azından kendimden biliyorum geçen süre kışa da geldiği için normal merkezi sistem diye eski usul kullandım. Şİmdi ise mahkemenin sonucundan sonra siteye gelen şirket çalışanları tek tek daireler dolaşıp bide kimsiniz diye soranlara devlet memuruyuz enerji bakanlığından geliyoruz diye evlere girip sayaçları tekrar ölçmeye başlıyorlar. ben kendi adıma bunları eve almadım ve hiçbir ölçüm yaptırmadım. Bunların amacaı o arada merkezi sisteme dönüldüğü için dışardan ölçüm yapılmayan cihazları gelip evlerde ölçüm yapacaklar ve o arada geçen sürede ne kadar yaktılarsa ona göre fatura çıkartacaklar. bu arada ise aylık 180 lira yakıt parasınıda vermişiz. Bu tarihten sonra açarsın sayacını artık ölçmeye başlarsın ama eve gelip gereye dönük ne yaktığımın parasını bana fatura ile gönderemezsin. Sonra site yöentici geldi 2 kelimeyi bir araya bile getiremiyor "ölçtürmesseniz size ona göre bir fatura gelir" gibi bişeyler söyledi ayrıca bizim binada 1 kişi daha ölçtürmedi diğer apartmanlarda var mı bilmiyorum. Bu konuda gelen faturayı ödemezsem. gerekçe olarakda Sitenin genel kurur kararını göstersem merkezi sisteme geçilmiştir diye. Bana mahkeme karar var diyecekler. daha mahkeme kararını görmedim ama mahkeme kararında eminm geriye dönük ücretlerin ödenmesi gibi bir ibare bulunması imkansızdır. Sadece ısı pay ölçere yönetmenlik gereği dönülmesi gereklidir gibi bir ibare vardır en baba. Ayrıca 2 mahkemenin bir kabul etmiş biri reddetmiş daha bunuda araştıracam. Yöneticide merkezi sisteme dönülmesini istiyor ama yasa var diyor. Geri dönemeyiz diyor.

Ama...... Şimdi 300 Hanelik bir sitede %90 gibi bir kesim eski sisteme dönmek istiyorsa % 10luk bir kesim mi kazanacak mahkemede ? Bu konuda bende dava açacağım. Vede site yönetimi , mahkeme kararını değilde genel kurur kararını uygularsa yönetmenlikte herhangi bir ceza yaptırımı oldğu görünmüyor. Ve de haklı bir gerekçe vardır. % 90 a % 10luk bir oranla ısı pay ölçeri istemiyor kimse ? BU mahkemeyi kazanma yolu varmıdır. ? Gerçi sağlam avukatlarla görüşülecek bu konu ama .. Sizlere sormak sitedim ....

• jrsync J kullanıcısına yanıt
    Maalesef şu an kanunlar %10 olan kesimden taraf, merkezi sistemlerde kanunen ısı pay ölçer veya kalorimetre kullanmak artık zorunludur. Isı pay ölçer şaibelere açık olan bir sistem olduğundan ya kalorimetreye ya da herkesten onay imzası alıp bireysel ısınmaya geçmeniz gerekiyor.
  • jrsync J kullanıcısına yanıt
    Sayın jrsync

Mahkemenin gerekçeli kararını paylaşabilirseniz bu konuda daha ayrıntılı bilgi verebiliriz.
  • 
Sayfa: önceki 7071727374
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.