Şimdi Ara

Apartman Isı Paylaşım (ısı pay ölçer) Sistemleri Hakkında. (merkezi sistem) (73. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
1.797
Cevap
50
Favori
623.789
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 7172737475
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • birkişiye yanıt olarak yazmıştım ama. eklenmemiş...

aradan 1.5 yıl geçmiş cevap nekadar anlamlı bilmiyorum ama.. bu konu üzerine yazılanların genelinde olan birşeye değineceğim.
    Isı pay ölçer konusu, türk insanında pekte olmayan "ortak yaşama kültürü" kosundada ortaya çıkmış görünüyor.. herkes çok fatura ödemek istemiyorum, ısı pay ölçer sistemine dahil olmayayım diyor.

birkaç yıl önce bir haber okumuştum ingiltere de karı koca boyları 2 mt üzerinde olan çift evlerinin iç kapılarını boylarına göre değiştirmek/yükseltmek için belediyeye başvuruyor tadilat için. belediyeden "tadilat yapamazsınız" yanıtı geliyor. "evi aldığınızda kapı yüksekliğini biliyordunuz, rahatsızsanız başka yere taşının" diye yanıt veriyorlar. bizdeki gibi ev benim ne istersem yaparım diyemiyorlar. Yatırımlık ev aldım, bundan güzel kazanayım ama bundan zarar görmek istemiyorum diyen arkadaşlar KOMBİ li, SİTE olmayan binaları-hayatı tercih etmeliler.

2. konu. yazıların genelinde yazılan, alt-üst komşu az yakarsa ben çok yakmak zorunda kalıyorum şikayeti. Bu binalar ne kadar ısı yalıtımsız ki, beton ne kadar inceki, alt-üst kattan soğuyor. Bana çok saçma geliyor. Isı kayıpları 3mm lik kapı pencereden mi yoksa kat arası betondan mı kayıplar yaşayıp ısı düşüyor. teknik bilgi birisi paylaşırsa bilinçleneceğim ben de.
    Okuyunca bende bilinçlendim. yeterli denetleme, şikayet mekanizmaları tam oluşturulmadan çıkmış bu yasa. kervan yolsa düzülür hayatımızın başka örnegi. devlet-hayat düsturumuz bu. malesef. yaşanan acı deneyimlerle mahkemelerde bir içtehat oluşturacak.

Bu kadar sayfa okuduktan sonra kombili ev almaya karar verdim. yeni ev bakıyorum, şuan 1. katta yaşıyorum altta dükkan var. 2015 kışında (istanbul) en fazla 160 tl ödedim. bazı arkadaşların 650 tl ödediğini okuyunca içimden sadece "çüş, oha" demek geçti. ısı pay ölçer binanın komple homojen ısınması için bence yararlı sistem iken 650tl vb rakamlar macın tam tersi sonuç doğurmuş gibi. gerçi üst kattaki komşularım 450 tl verdik falan diyorlar (donlamı dolaşıyorsunuz arkadaş evde diyesim geliyor)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi rbayrakoglu -- 3 Haziran 2015; 16:45:14 >

• jrsync J kullanıcısına yanıt
    yazdıklarınız bana birkaç noktada çok saçma geliyor..
    siteye girdiğinizde ısı pay ölçer olduğunu biliyordunuz (bilmiyorsanız neden araştırmadınız) benim+%90 nın işine gelmiyor %10 bize uymak zorunda diyorsunuz ve bunun yanlış mantıksız olduğunuda düşünmüyorsunuz bile.

örnek 1: araçla yolda giderken 70 sınırı olan yolda bu hız kuralına uyan kişinin aracına hızlı geçmek için arkadan sinyal yakıp yolu açmaya çalışmak gibi. bunu binlerce kişi yapsa bile sizi haklımı yapar. hız kuralı var uyacaksın herkes benim gibi hızlı gitmek istiyor 70km hız sınırı ile giden kişi ban uysun demek gibi..
    Örnek 2. Sultanbeyl, fatih vb semt sakini %90 oyla ben burada artık kendime kural belirlerdim (mesela şeriat kuralları) "başkalarını kuralı beni ilgilendirmez %10 da bana uymak zorunda" dediği zaman ben çoğunluğum haklıyım mı denilecek.
    Örnek 3: Büyükçe bir arsanız olsa birileri(binlerce kişi) arsanıza gecekondu yapsa mahkemeye gitse biz çoğunluğuz o mal sahibi 1 kişi dese "haklılar" mı diyeceksiniz. (böyle bir dava oldu türkiyede ve mahkeme gecekonduların yıkılmasının kamu yararı olmadığına, mal sahibinin arazisi için "korusaydın" diyen bir karar vermişti.bence yanlış)

Örnek4: ingilterede yahudi ve müslümanlar için kendi kanunlarını uygulama-mahkeme- olanağı veriyor. ancak şart şu davalı-davacı tarafta bunu kabul etmek zorunda. 1 taraf ben şeriat kanununa göre yargılanmak istemiyorum derse direkt ingiltere yasalarına göre yargılanıyor.
    sözün özü çoğunluk olmak haklı olduğunuzu göstermez.

demokrasi 1kişi için bile olsa çoğunluğun ona uymasıdır.
    bizde gelişmemiş demokrasi anlayışı ile ben çoğunluğum yasa işime gelmiyor uymayacağım diyenlerin sesi gür çıkıyor.
    Bu kuralın yasa ile tanımlandığı hali ile yaşamak istemiyorsanız kombi olan apartmana taşının, villada yaşayın. kafanız rahat eder.

ayrıca dava süresince eski sitem ısındım ama bunu için parada vermem diyorsunuz (ben mi yanlış anladım acaba..)

bence %10 luk kısım sizlerin az yakmasından dolayı zarar gördük deyip %90 dan tazminat talep etmeliler.

Devlet bu kanunu kaynakların verimli kullanılması için, yurtdışına fazla döviz vermemek adına yapıyor. (avrupa ülkeleri bunu kaç yıldır kullanıyor) Benim param var bu sisteme uymayacağım deme şansınız yok. yok bu iddaa ediliyorsa parası olan herşeyi yaparki, allah kurtarsın hepimizi o zaman.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi rbayrakoglu -- 3 Haziran 2015; 17:07:11 >

• Selamlar
    Benim farklı bir sorunum var.Binamızda ısı pay ölçer sistemi var.Her ay faturalarımız site yönetimi tarafından hesaplanıp yollanıyordu.Fakat 2 aydan beri özel bir firmaya verildi ve faturalarım arttı.
    Firmayı aradığımda beni petekleri tamamiyle kapatmakla suçladı ve başka bir sitede farklı metrekarede yaptıkları emsal değere uymam gerektiğini söyledi.
    Ben petekleri hiç komple kapamıyorum 2.ci konumda duruyor ve senelerdir kulladığım değerler aynı.
    Yani kullandığım asıl değeri almayıp kafalarına göre emsal bir değer almışlar.
    Ayda 15 gün evde yokum ev standart 15 dereceden aşağıya inmiyor ara kat ve mantolaması çok iyi.
    Ben yüzde 30 luk değeri zaten ödüyorum diğer yüzde 70 lik değer de saatim üstünden hesaplanmıyor.Kafalarına göre bir değer alınıyor.
    mesela Mayıs ayında petek yakmam gerektiğini 9000kw harcamamamın mümkün olmadığı söylendi ve kw değerim 18.000 olarak alındı.Mayıs ayında ne petek yakması desem de hiç bir yanıt alamadım.
    Ben bu firmayı nereye nasıl dava edebilirim?
    Teşekkürler

• emlak konutlarindan daire almak istiyorum..

merkezi sistem dogalgaz faturasi degilde sicak su faturasindan ürktüm

her 2 yorumdan 1 memnun degil bu sistemden.

kafam karisti.

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • arkadaşım sen çok yanlış anlamışsın. Senin bu işle ilgili para kazandığın belli. Nesin sen ? pazarlama müdürü filan mı ? Hadi ordan ... siteye girdiğinizde diyor bide. sitenin ilk hane sahiplerinden biriyim ben ne girmesi. 30 senedir bu sitedeyim sen ne diyorsun...

demokrasi diye verdiğin örnekleri kendine sakla.. çok yanlış çağırışımlar yapmış sen de bu yazı..

180 lira sabit yakıt parası vermek varken, beceriksiz basiretsiz kaypak yöneticilerin sizin gibi cin olmadan adam çarpan pazarlamacılara kanıp bu sistemi getirmelerinden dolayı her hane artık 400 lira yakıt veriyor. mahkeme karar olsa bile hiç bir yaptırımı yok napcak devlet gelip el mi koyacak sitene. yöneticiler ve yandaşları tabi ister ne de olsa şirket size sabit gider hatta hiç para vermezsiniz vaatlerini sıralamıştır.

Ha şu senin %100 onay olmadan hiçbir şey yapamazsın tantanana gelelim. Bak pazarlamacı sayın bey; Meclisin 3'de 2 çoğunluğunu aldığın takdirde Anayasını kökünden bile değiştirebilirsin ki sen ne bana hariçten gazel okuyorsun. O 3'de 1 kısım isterse avazı çıktığı kadar bağırsın kendini yaksın hiçbir şey yapamazsın. NEden mi? Çünkü DEMOKRASİ VAR derler adama!! Çünkü yasa çoğunluğun yanındadır.

Bana emperyalist ülkelerden demokrasi örnekleri verme. Senin benim bu hallerde olmam onların demokrasi özgürlük diye bağırmalarından oldu ve oluyor!!! Yoksa ben sana 500 sene öncesinden başlayarak Demokrasi tarihi veririm merak etme. Konu o değil. Geçelim.

%90 ile çoğunluk var bu sitede. Tamam 5631 (sayı yanlış olabilir) sayılı kanun ile zorunlu hale gelmiş ama site yönetimi isterse %90 çoğunluğa uyuyorum mahkemenin verdiği karar olsa bile sitemiz haneleri zarar ettiğinden bu sistemle genel kurur kararı ile eski sisteme geri dönüyorum diyecektir. Sonra allahın kuluda gelip sana cezai yaptırım yapamaz çünkü öyle bir kanun yok .. ( Yanlışsam kanunu bilen arkadaşlar düzeltsin.)

Ha şunu açıklayayım .. Yukarda yasa çoğunluğun yanındadır burda %1 bile olsan yani 1 kişi bir olsan yasa onun yanında kanun yasa çıkmış adını koymuş. 3-5 hane olsa bile ki öyle onların yanında bu net. O halde arakadaşında dediği gibi gidip onlar ikna edilecektir bu kadar basit. %100 ile artık at koşturabiliriz demi sayın pazarlamacı bey.

Eğer sen de pazarlamacı değilsen.. İnsanlara ön yargıyla yaklaşmamak gerektiğini anlamışsındır umarım...

Mahkemenin kararını da en yakın zamanda paylaşacağım arkadaşım teşekkür ederim ben de daha göremedim . Fotokopi çekip kapılara bile astırtmıyor sayın yöneticilerimiz.

• Merhaba
    konunun başlığı yıllar önce açılmış olsada sormak istediğim bir konu var. Geçen sene Sarımsaklı dan bir ev aldık. Sadece yazları gitmek için. Kömürle çalışan kazanları var apartmanın. Apartmanda da 28 daire var. Bu dairelerde kışın oturanlarda var. Bize ısınma gideri sadece kışın oturursanız oluyor demişlerdi başta. Ama 2 hafta önce gittiğimizde bize herkesin belli ücret ödemesi gerekiyor dediler. Kazan büyük olduğu için sürekli oturanlar ısınma için çok para ödüyorlarmış. Şimdi ben bu parayı odemek zorunda mıyım? Kullanmadığım bir ısınma sistemine ödeme yapma fikri çok saçma geliyor çünkü bana.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Fihimafihzer F kullanıcısına yanıt
    Yürürlükteki yönetmelik gereği tüm kat malikleri (ya da kiracılar) minimum %30 ile ödemekle yükümlüler zaten. Dairenizi senenin belli zamanında kullanıyor olsanız dahi ısınma giderlerine mevzuatta belirtilen asgari oranlarda katılmakla mükellefsiniz. Bu sebeple diğer kat maliklerinin sizden belli bir ücretin ödenmesini isteme hakları bulunuyor. Ancak miktarı konusunda siz de yönetmelik hükümlerine uygun şekilde paylaşım talep edebilirsiniz.
  • jrsync J kullanıcısına yanıt
    senin bu kafayla daha çok burnun sürter. %90 istediğinizi yapın birşey olmassa kardasın, mahkemeye verildiğinde tutacağınız avukata vereceğin para, (çıkarsa) oluşacak tazminat taleplerine (%90 enayimi ki dava edecek 1-2 kişi) karşı karşı kalınca 2 bedduanı alırım . ama hayat böyle öğreniliyor.. kurnaz sen ol, mevcut yönetimi değiştir. istediğiniz kişiyi başa getirin. kim tutuyor sizi. masrafları azalt. meclis 2/3 değil tamamı el kaldırıyor kanun çıkartıyor. gidiyor anayasa mahkemesine. mahkeme başkanı aldığın oy umurumdaydı, %100 kabul etmiş umurumdaydı. bu yanlış diyet TEK kişi. hop durup buyun eğiyorsun. hala ve hala.. çoğunluk olmanız haklı olduğunuzu göstermez. ilk oturanda sen olsan, 1 gün önce o sitede daire alan kişi ile sadece ve sadece 1 er oy hakkız var. bu da eşitlik işte.. malesef böyle. ben o sitede oturcam, kapıma gelip gidip iknaya çabalayacaklar polis çağırır şikayet ederim. soyadım var ara nette bulursun beni. tanımadan fikir yürütme derim, bana yada başkasına karşı.
    evet mahkeme kararı merakla bekliyoruz olumlu yada olumsuz.

• Merkezi sistem doğalgaz ile ısınan sitemize geçen yıl payölçer vb tertibat takıldı.

Peteklerde termostatik vana ve pay ölçer bulunuyordu. Ben kullanmadığım odanın çıkış vanasını kapatınca, petek kaç derece olursa olsun çalışmıyordu. Kanunen min 15 derece olacak şekilde ayarlanır diyor yönetmelik ama...

Bu sene tüm dairelerin peteklerinin çıkış vanalarını kelepçe ile açık bırakmak istiyorlar.

Petek çıkış vanasına kelepçe takmak konusunda tarafıma yaptırımda bulunabilirler mi?

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • merhaba biuu
    belirtmiş olduğunuz bu çalışmayı yaptırmasanız eğer, yöneticinizin talimatı üzerine faturalandırma firması sizin sistemi maniple ettiğinizi düşünerek size gelen faturayı gene yöneticinin belirleyeceği (bina ortalaması kadar, bina geneli en yüksek fatura tutarı kadar yada bina geneli en yüksek faturanın %15 daha fazlası) oranlarda fazla ödeme yapmanızı sağlaya bilir yasal hakkıdır.
  • Arkadaşlar iyi günler.
    yeni yapılmış bir siteden ev aldım ve ilk taşınanlardan oldum kalorimetre ile paylaşım yapılmakta. ilk taşınanlardan oldugumdan kalorifer ilk defa bizimle birlikte yandı. fakat ilk ay site de bizim oturdugumuz blokta bulunan 50 daireden sadece 6-7 tanesi doluydu. fatura geldi ve bir aylık yaklasık 900 tl fatura cıkartmıslar benim daireme. yanlız şöyle bir ayrıntı var. boş dairelerin yani yaklasık 50 daireden 43 tanesinin ısınması hiç açılmamıştı.
    yani mecbur olan 15 derecenin altına dusmemesi gerekliligini saglamadılar.

bu durumda haliyle yanlardaki ve altımdaki ustumdeki daireye benimd airede ısı kaybı cok fazla oldugundan faturam cok yuksek geldi.

nasıl bir yol izlemeliyim. dava açsam kazanırmıyım ? yonetim ve inşaat şirketi yapacak birşey yok diyor. sayacları okuyup faturalandırma yapan şirket MANAS. henuz şirketteki ilgili kişiye ulaşamadım ama okuyucu şirketinde sorumlulugu yokmudur bu durumda ?

• arkadaşlar,

konuya tamamen fransızım. okumaya çalıştım yorumları fakat biraz gerildim.

şimdi binamızı müteahhite verdik ve şu anda taşınma arefesindeyiz.

mesela dairenin birinde bi almancı var. 8 ay almanyada. bu adama para ödettiremeyiz kesin. bu durumda ne olacak?

sıcak su için sanırım doğalgaz şofbeni takıldı. bunun faturası ayrıca mı gelecek.

bizimki apartman. bu fatura ödeme işleriyle yönetici mi uğraşacak? kimsenin yöneticilik yapacağını sanmıyorum bu durumda.

çok sıkıntılı günler bizi bekliyor bu payölçer konusunda sanırım.

keşke kombili olaydı. şimdi ödemeyenlerle uğraş dur..
  • quote:

Orijinalden alıntı: insane1907

arkadaşlar,

konuya tamamen fransızım. okumaya çalıştım yorumları fakat biraz gerildim.

şimdi binamızı müteahhite verdik ve şu anda taşınma arefesindeyiz.

mesela dairenin birinde bi almancı var. 8 ay almanyada. bu adama para ödettiremeyiz kesin. bu durumda ne olacak?

sıcak su için sanırım doğalgaz şofbeni takıldı. bunun faturası ayrıca mı gelecek.

bizimki apartman. bu fatura ödeme işleriyle yönetici mi uğraşacak? kimsenin yöneticilik yapacağını sanmıyorum bu durumda.

çok sıkıntılı günler bizi bekliyor bu payölçer konusunda sanırım.

keşke kombili olaydı. şimdi ödemeyenlerle uğraş dur..

birileri bi el atsa şu sorularıma.

haftaya taşınıcaz yeni biten evimize. nasıl olacak bu işler? site olsa anlıcam da. apartman olunca nasıl yürüyecek??

• Sırasıyla cevaplamaya çalışayım;

1. 'Bu adama para ödettiremeyiz kesin', Maça 3-0 yenik başlamayı ne çabuk da kabul etmişsiniz (teşbihte hata olmaz derler). Komşularına karşı mali yükümlülüğünü yerine getirmeyen kat maliklerine karşı alınacak tedbirler ve izlenecek hukuki yollar kanunda açıkça belirtiliyor (icra, dairesinin satışa çıkartılması vs.)

2. Sıcak su için doğalgaz şofbeni var ise, daireler sıcak su için ayrı ayrı fatura ödeyecekler demektir.

3. Yakıt giderlerinin paylaştırılması görevini (paraları toplamayı kastetmiyorum) okuma şirketi yapabileceği gibi, yönetici de yapabilir. Paraların toplanmasını ise yönetici yapacak (yönetici olarak kurumsal bir firmayı da seçebilirsiniz).

4. Kanunda belirtilen şartlarla kombiye geçiş yapabilirsiniz. Kombiye geçiş yasak değil.

Kat malikleri arasında uyum, düzen ve disiplin olmazsa sadece ısı pay ölçer değil her konuda sıkıntılı günler geçirilebilir.

Sıkıntısız ve huzurlu günler dilerim.

• quote:

Orijinalden alıntı: yeti

Sırasıyla cevaplamaya çalışayım;

1. 'Bu adama para ödettiremeyiz kesin', Maça 3-0 yenik başlamayı ne çabuk da kabul etmişsiniz (teşbihte hata olmaz derler). Komşularına karşı mali yükümlülüğünü yerine getirmeyen kat maliklerine karşı alınacak tedbirler ve izlenecek hukuki yollar kanunda açıkça belirtiliyor (icra, dairesinin satışa çıkartılması vs.)

2. Sıcak su için doğalgaz şofbeni var ise, daireler sıcak su için ayrı ayrı fatura ödeyecekler demektir.

3. Yakıt giderlerinin paylaştırılması görevini (paraları toplamayı kastetmiyorum) okuma şirketi yapabileceği gibi, yönetici de yapabilir. Paraların toplanmasını ise yönetici yapacak (yönetici olarak kurumsal bir firmayı da seçebilirsiniz).

4. Kanunda belirtilen şartlarla kombiye geçiş yapabilirsiniz. Kombiye geçiş yasak değil.

Kat malikleri arasında uyum, düzen ve disiplin olmazsa sadece ısı pay ölçer değil her konuda sıkıntılı günler geçirilebilir.

Sıkıntısız ve huzurlu günler dilerim.

cevaplarınız çok teşekkürler..

bu durumda her kapıda doğalgaz sayacı olması sadece şofben için anladığım kadarıyla.

bir de bu sayaçları igdaş tan kendimiz mi alacağız? yoksa müteahhit mi takacak. onu da bir sorayım müteahhtite ben.

yakıt giderleri kapıdaki sayaca göre mi paylaştırılacak?

bu arada kombili sisteme geçebilirsiniz demişsiniz fakat müteahhit evi yaparken yönetmelik gereği kombili sistem yapamayacaklarını, merkezi sistem olmak zorunda olduğunu belirtti. bu da soru işareti bende şu an!! müteahhit tarafından kandırıldık mı yani şimdi?

yoksa ben ilk anlaştığımızda kombili sistemi istemiştim müteahhitten.

neyse, sizi yormadan bu sorularıma da cevap verebilirseniz, memnun olacağım.

özellikle yakıt gider paylaştırmasının nasıl olacağı durumunu..

teşekkürler..

saygılar..

• Yine sıra sıra cevaplandırmaya çalışayım.

1. Kapıda doğalgaz sayacı var ise, zaten İgdaş'tan sayaç alınmış oluyor. Yeniden niçin sayaç alasınız? Müteahhidinizden merkezi ısıtmayla ilgili olarak kalorimetre ya da pay ölçer sisteminden hangisini taktığınızı öğrenin lütfen. Kapınızdaki 'sayaç' doğalgaz sayacı değil, kalorimetre sayacı olabilir çünkü.

2. Normal prosedürde aboneliği kendiniz açtıracağınız için sayaç için müracaat yapacak, İgdaş görevlileri de sayacı takacaklardır. Ya da İgdaş sayacı takar, sizler sadece aboneliği açtırırsınız. İstanbul'da oturmuyorum, orada usul nedir bilemem.

3. Apartmanınızdaki daire sayısı ve kullanım alanınızın yüzölçümünü bilemiyorum. Müteahhidinizin ifadesi doğrudur. Yönetmelik gereği yeni binalarda yapım aşamasında merkezi sistemin kurulması zorunludur. Ancak binada iskan alındıktan sonra, kat malikleri dilerlerse, oy çoğunluğu ya da 2000 metra kare kullanım alanı üzerindeki binalarda, oybirliği ile kombiye geçiş yapılabilir.

4. Yakıt gideri paylaşımı ilgili yönetmeliğe göre olacak. Çok tartışıldığı için özet olarak belirteyim. Detaylarını forumda okuyabilirsiniz. Tüm daireler aylık ısınma giderinin minimum %30'unu ödemekle yükümlü. Ayrıca peteklerinden geçen sıcak suyun bedeli olarak her ay yapılacak ölçüme göre bir bedel ödeyecekler. Örnek vereyim: Aylık apartman yakıt gideri 10.000 TL oldu. Bunun %30'u 3.000 TL. Tüm daireler arsa paylarına göre bu 3.000 TL'yi paylaşacaklar. Geriye kalan 7.000 TL ise dairelerdeki kalorimetre ya da pay ölçer ile yapılan ölçümler sonucu bulunan tüketim harcama miktarına göre daireler arasında paylaştırılacak.

• quote:

Orijinalden alıntı: yeti

Yine sıra sıra cevaplandırmaya çalışayım.

1. Kapıda doğalgaz sayacı var ise, zaten İgdaş'tan sayaç alınmış oluyor. Yeniden niçin sayaç alasınız? Müteahhidinizden merkezi ısıtmayla ilgili olarak kalorimetre ya da pay ölçer sisteminden hangisini taktığınızı öğrenin lütfen. Kapınızdaki 'sayaç' doğalgaz sayacı değil, kalorimetre sayacı olabilir çünkü.

2. Normal prosedürde aboneliği kendiniz açtıracağınız için sayaç için müracaat yapacak, İgdaş görevlileri de sayacı takacaklardır. Ya da İgdaş sayacı takar, sizler sadece aboneliği açtırırsınız. İstanbul'da oturmuyorum, orada usul nedir bilemem.

3. Apartmanınızdaki daire sayısı ve kullanım alanınızın yüzölçümünü bilemiyorum. Müteahhidinizin ifadesi doğrudur. Yönetmelik gereği yeni binalarda yapım aşamasında merkezi sistemin kurulması zorunludur. Ancak binada iskan alındıktan sonra, kat malikleri dilerlerse, oy çoğunluğu ya da 2000 metra kare kullanım alanı üzerindeki binalarda, oybirliği ile kombiye geçiş yapılabilir.

4. Yakıt gideri paylaşımı ilgili yönetmeliğe göre olacak. Çok tartışıldığı için özet olarak belirteyim. Detaylarını forumda okuyabilirsiniz. Tüm daireler aylık ısınma giderinin minimum %30'unu ödemekle yükümlü. Ayrıca peteklerinden geçen sıcak suyun bedeli olarak her ay yapılacak ölçüme göre bir bedel ödeyecekler. Örnek vereyim: Aylık apartman yakıt gideri 10.000 TL oldu. Bunun %30'u 3.000 TL. Tüm daireler arsa paylarına göre bu 3.000 TL'yi paylaşacaklar. Geriye kalan 7.000 TL ise dairelerdeki kalorimetre ya da pay ölçer ile yapılan ölçümler sonucu bulunan tüketim harcama miktarına göre daireler arasında paylaştırılacak.

şu anda herhangi bir sayaç takılı değil. sadece yeri var. boruların ağzı boşta. ben oraya sayaç konulacağını varsayıyorum. dediğiniz gibi olmayabilir de. ama bu durumda o borular niçin çekildi?

anlaşmamızda payölçer olacak. sözleşmede bu şekilde geçiyor. ama yine sorarım müteahhite.

dediğim gibi, çok büyük zorluklar getirecek bu sistem. herkesin kombisi olsa, herkes kendinden sorumlu olsa çok daha iyi olurdu. bence.

bakalım dediğiniz gibi ileride kombi konusunu gündeme getirebilirim. fakat şu anda bi kış geçirmek lazım. eskiden ödediğimden daha az ödersem tabiki de bu sistemde kalmak mantıklı.

ama yaşayacağımız sorunlar... kat sakinlerinin ödeme yapmaması, sırf bu yüzden gazın kesilmesi gibi durumlar beni çileden çıkarır. kat sakinlerinin çoğu yaşlı.. durumu anlatmak çok zor olacak.. hayırlısı bakalım..

çocuklar önemli.. soğuktan hasta olmalarını istemem..

tekrar cevaplar için teşekkürler..

• geçtiğimiz yıllarda kalorimetre sistemi kullanıyorduk , mesela bana 250 tl gelirken 1-2 daireye 50-60 tl geldiği oldu ;
    ev içerisinde ki sistemimizde radyatörlerin altında açma kapama vanası var ayrıca kalorimetrenin yanında ana vana mevcut,sonuç olarak faturası az gelen arkadaşların evde yokken ya ana vanayı ya da radyatörlerin altında bulunan vanaları kapattıklarını düşünüyorum. bu durumun önüne nasıl geçeriz bu konuda bilgi sahibi arkadaşlar yardımcı olursa sevinirim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Jayus -- 8 Eylül 2015; 21:40:26 >
  • cakotr C kullanıcısına yanıt
    dediğinizi bilmeyen yok sanırım, bizde ki sorun başka,radyatörün altına bulunan vananın kapatılmaması lazım .
  • cakotr C kullanıcısına yanıt
    Ayrıca aynı yarım yamalak yönetmelik daire ısısının 15 C'nin altına düşürülemeyeceğinden de bahseder.
  • 
Sayfa: önceki 7172737475
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.