Şimdi Ara

Araba gerçekten gereklimi sizce ? (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
60
Cevap
1
Favori
2.898
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
Giriş

Orijinalden alıntı: Görkem !

quote:

Orijinalden alıntı: Jizzy Quuatily

Hocam 2. yada 3. evi alacak olsan araba derdim ama önce ev be.

Ev için basınevlerine bakabilirsin güzel mahalle.

fiyatlar nasıldı orada hiç bakmadım. fiyat olarak sanırım eryamana doğru gideceğim en uygun oralarda

150 falan muhabbeti gördüm mesajlarda... O civara ev bulabilirsin... (yeni binalar 300-600 bin arası ama eski binalar 100-250 arası değişiyor duruma yerine konumuna göre)
  • quote:

Orijinalden alıntı: Meshhead

Araba parasina kredi cekip falan ortalama bir ev alabiliyorsan ev al. Turkiye'de yasiyoruz, ne kadar koylu bir dusunce olsa da ev cok saglam yatirim cunku nufus surekli artiyor ve degerinin artmama sansi yok gayrimenkulun.

Köylü düşünce

Yerden kalkar

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-89183934B -- 27 Mayıs 2017; 22:32:31 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Guzergah uzerinde cok trafik varsa arabayi bosver bence hocam. Servis de varmis hem. Onun yerine guzel bi bisiklet alinabilir yollar cok engebeli degilse. Orta mesafelere oyle gidersiniz.

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Volkan1x

40.000 TL'lik bir araç alır, yılda 15.000 km yapar, kilometreye 25 kuruş yakar, otopark bedeli, oto yıkama ücreti, trafik cezası, periyodik bakım, fenni muayene, lastik ve akü gibi muhtelif kalemlerin ortalamasını alırsanız aşağıdaki gibi bir tablo çıkar:

1. Araç Bedeli Amortizasyonu 6.000 TL

Araç bedelinin ortalama %10-15'i yıllık amortizasyona gider. 40.000 TL'lik araçta 6.000 TL

2. Yakıt Gideri 3.750 TL

Yıllık ortalama 15.000 km yaptığınızı düşünürseniz ve ortalama 25 kuruştan hesaplayabilirsiniz, 3.750 TL

3. Trafik Sigortası 150 TL

Ortalama 150 TL

4. Kasko Sigortası 750 TL

Ortalama 750 TL

5. Periyodik Bakım 250 TL

Ortalama 250 TL

6. Fenni Muayene 75 TL

İki yılda bir olduğundan 150 TL'nin yarısı 75 TL

7. Otopark 750 TL

Ödüyorsanız yılda 500-1000 TL arası, ortalama 750 TL

8. Oto Yıkama 180 TL

Ayda 1 defa götürüyorsanız ve 15 TL ödüyorsanız 12 ayda 180 TL

9. Lastik ve Akü 180 TL

Lastik 4 yılda 1 bu nedenle maliyetin 1/4'ü = 150 TL, Akü de 5 yılda 1 bu nedenle maliyetin 1/5'i = 30 TL Toplam 180 TL

10. Trafik Cezası ve MTV 630 TL

Yılda 1 defa trafik cezası ortalama 130 TL ve MTV ortalama 500 TL = 630 TL

Toplam 11.215 TL, ayda 935 TL'ye tekabül ediyor ama bu CEBİNİZDEN çıkan para değildir, araç bedelinin amortizasyonu da dahil olduğundan yeniden satış maliyetini de içermektedir.

Aracı aldığınız bedelden satabilirseniz 5215 TL eder, ayda 435 TL'ye tekabül eder. Bu da net aylık masraftır, amortizasyon olmaksızın.

Umarım 1 fikir vermiştir.

Taner Göde

Bu 2010 hesaplaması şuan 2017 yılındayız sen hesapla giderlerini.

Yazının linki

https://forum.donanimhaber.com/bir-aracin-yillik-masrafi-nedir--44721761

Araç alma arefesindeyim öylee bir yazmışsınki vazgeçesim geldi.

• DaYWaLkeR kullanıcısına yanıt
    Aracı almalısın çünkü hep aklında kalacak araba mevzusu, alınca hevesini alırsın aldığın güne lanet okursun yada belli olmaz iyiki almışım dersin sanmıyorum

• quote:

Orijinalden alıntı: ozan1212

quote:

Orijinalden alıntı: Meshhead

Araba parasina kredi cekip falan ortalama bir ev alabiliyorsan ev al. Turkiye'de yasiyoruz, ne kadar koylu bir dusunce olsa da ev cok saglam yatirim cunku nufus surekli artiyor ve degerinin artmama sansi yok gayrimenkulun.

Köylü düşünce

Yerden kalkar

Ozancigim, dostum. Dalga mi gectin anlamadim ancak seni seviyorum. Iyi geceler.

• quote:

quote:

quote:

fiyatlar nasıldı orada hiç bakmadım. fiyat olarak sanırım eryamana doğru gideceğim en uygun oralarda

150 falan muhabbeti gördüm mesajlarda... O civara ev bulabilirsin... (yeni binalar 300-600 bin arası ama eski binalar 100-250 arası değişiyor duruma yerine konumuna göre)

sanırım biliyorunuz ankarayı. elvankentte şeker mahallesi 30ağustos mahallesi civarlarında evler var fiyat olarak uygun fakat karar veremedim ne dersiniz

• Arkadaşın güzel detaylı bir hesabı olmuş ama arabayı alırken verdiğin parayı işin içine katmamış. O vakitte 40bin demiş. 40bin yüzde 10 faizden yıllık 4bin aylık 300 liradan fazla getiri demek. ama sen arabaya verince bu getiriden de uzak kalıyorsun. Bunu da zarar olarak eklemek gerekebilir. Üstelik artık araçların çok daha pahalı olduğunu düşününce.

• Burada atlanan bi nokta var dikkat etmediğiniz. ÖTV indiriminden faydalanacakmış bu da yüzde 40 civarı bir indirime denk geliyor ama dezavantajı 5 yıl satılamaması. Ama 20 bin dolara araba alsan bugün o aracı 5 yıl sonra 25 bin dolara bile satabilirsin. Ayrıca evlenmeyi düşünüyormuşsun evlilik arifesinde bi dünya koşturma işin olacak araç şart. Ve aileyle arabasızlar çok zor.

Benim ÖTV siz araç alma şansım olsa yarın alırım. Ve ev kredileri bu ara çok uygun bence naktinin üzerine 5 yılda ödeyebileceğin şekilde kredi Çek. 5 yıl kısa bi Zaman.

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • araba demek masraf demek vergisi yakıtı yaşı büyük olursa çıkaracağı masraf kazası var daha birsürü dert ev al kafan rahat olur değer kaybetmez araba gibi hatta artar değeri
  • Eğer istanbulda kullanacaksan bence gerek yok hatta bir yerden sonra ayak bağı oluyor. Mesela aklıma bakırköy geliyor araba olsa dert orada gelişi güzel park yapamıyorsun çekiciler fıldır fıldır geziyor düzgün biryer bulmak için bazen çok turluyorsun dert yani. Toplu ulaşım ağı iyi olan yerde araba pek lazım değil bence masrafı da çok.

• quote:

quote:

Orijinalden alıntı: Sing_a_song

quote:

quote:

Orijinalden alıntı: OrQuN

Konu mantıklı, bir süredir araç arayışı içerisindeyim. Ortalama bir aracın aylık giderinin 600 tl olduğunu hesap ettim bunu düşünmelisin.

bahsettiğim araç sıfır olacağı için motorin harici bir masrafım olacağını sanmıyorum onda da hafta içi işe gidiş geliş servisle olacaktır. tahminime göre bana aracın aylık masrafı 250 civarı olur.

@memento bu dediğiniz fikir çok mantıklı aslında keşke evde oturmasam lojman çıksa da evi alınca kirası krediyi büyük oranda kapatabilse asıl o zaman mükemmel yatırım olur. şu an araştırma süresindeyim işte ev işini 150-160 max bütçeyle bi kapatabilirsem aracıda yanına koyup 5 yıl sonra kredi bitince hem elimde süper yatırım hemde kredi ödemediğim için maaşın kalanı tamamen cepte kalır bu sefer daha farklı yatırım yaparak katlamaya çalışırız..

Araba alirsaniz servisi beklemekle, servisin ise erken birakmasiyla ugrasmamak icin veya aksam is cikisi bir yere giderim arkadaslarla bulusurum falan diye ise arabayla gitmeye baslarsiniz :D İstanbuldaysaniz yakit masrafina ilave olarak aylik ortalama 40-50 TL otopark ve 40-50 TL oto yikama masrafini da ekleyin.

Ha bir de mahallenizde bizdeki gibi hayvanlar varsa kapisinin onune park etmismissiniz diye sileceklerinizi kirabiliyorlar, 20 TL de silecek masrafi ekleyin.

Yazdikca aklima geliyor, aksam duzgun park ettiginiz aracin sabah sagina soluna surtup haber vermeyen veya numara birakmayan hayvanoglu hayvanlar da varsa 50-100 TL de rotus masrafi var.

peki hep olumsuz düşünmek yerine birazda olumlu yanlarına mı baksak

Olumsuzluk degil de masraflari soyledim aslinda. İstanbulda karsiya gecmek veya alkollu mekana gitmek haricinde arabasiz hic bir yere gitmiyorum. Disari cikarken Ne giysem, yanima ne alsam diye dusunmenize gerek kalmiyor. Atiyosunuz arabaya, istediginizde aliyosunuz. Usudyseniz terlediyseniz aciyosunuz klimayi keyfinize gore. Benim en buyuk keyfim muzik dinlemek, ufak da olsa ses sistemi ile arabada gecirdigim her andan ayri bir keyif aliyorum. Toplu tasima veya acil durumlarda taksi bekleme dersinin bitmis olmasi ise en guzeli. Ozellikle hastane vb durumda eve 20 kez gidip gelmeniz gerekebiliyor.

Yine benim acimdan istedigim seyin kredisini odemek hic gozumde buyumuyor. Araba her ne kadar yatirim araci olmasa da sonucta kredi olmasa o parayi kenara atamiyordum.

• quote:

Orijinalden alıntı: DoğanGörünümlüToros

Burada atlanan bi nokta var dikkat etmediğiniz. ÖTV indiriminden faydalanacakmış bu da yüzde 40 civarı bir indirime denk geliyor ama dezavantajı 5 yıl satılamaması. Ama 20 bin dolara araba alsan bugün o aracı 5 yıl sonra 25 bin dolara bile satabilirsin. Ayrıca evlenmeyi düşünüyormuşsun evlilik arifesinde bi dünya koşturma işin olacak araç şart. Ve aileyle arabasızlar çok zor.

Benim ÖTV siz araç alma şansım olsa yarın alırım. Ve ev kredileri bu ara çok uygun bence naktinin üzerine 5 yılda ödeyebileceğin şekilde kredi Çek. 5 yıl kısa bi Zaman.

birçok kişinin atladığı konu bu zaten hocam iyi değindiniz. araba elbette temel bir ihtiyaç değil 2.el veya indirim durumu olmasa el sürülmesi tamamen hata böyle bir dert tasa arefesinde. fakat indirim çok etkili olunca sizin gibi düşünmekten kendimi alamıyorum.

şu an ilk ev bakıyorum onda da hem uygun hem nezih diye düşündüğüm ankara eryaman-elvankent tarafları olabilir birkaç ev gözüme kestirdim bile. ulaşım rahatladı orada metro vs gitti hemde onu geçtim zaten evi 150binlik bütçeye getirirsem arabayıda alıp herşekilde rahat ederim. ulaşım olması ileride satarken büyük etken olacak ama tabi ki ulaşımı kolay ev ilk tercih olmalı sadece arabam var rahat ederim diye bakmamalıyım. saygılar hayırlı sahurlar cümleten..

• Hiç düşünme ev al

• quote:

quote:

quote:

quote:

sanırım biliyorunuz ankarayı. elvankentte şeker mahallesi 30ağustos mahallesi civarlarında evler var fiyat olarak uygun fakat karar veremedim ne dersiniz

hayatta o tarafa gitmem ben :D çok uzak. basınevlerinde arabayla 8 dakikada trafik yoksa kızılaydasınız. trafik varsa 15 dakika otobüsle en dolu anlarda bile 25 dakika... öyle yani :) Her yere çok merkezi konumda kalıyor.

Otogar, Havaalanı, bilimum avm, şehir merkezi vs. vs.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Jizzy Quuatily -- 28 Mayıs 2017; 8:58:28 >

• Evet araba gerekli bir şey ama kullanmasan bile kapının önünde yatsa bile masraf oluşturan birşey bunuda unutmamak gerekiyor.

Mesela oturduğunuz apartmanda otopark yok. Mecburen cadde veya sokağa koydunuz arabayı. Gece allahsızın teki geldi sürttü geçti veya serserinin biri anahtarla çizdi geçti. Adamlar yapıp gitti bi masraf oluşacak. Kasko olsa dahi masraf. Ki arabanın başına öyle birşey gelirse ben isteyerek o aracıda sürmek istemem sürme zevkimi kaçırdılar. Lastik desen masraf,bakımı desen masraf. He bide kilometre ilerliyorsa sürekli ilerleyen bakımda çok daha büyük masraf. Otomatik ise şanzımanla ilgili bir problem olsun beyin değişecek olsun yandın valla.

Sana şöyle diyeyim. Az kilometre yapacaksan,yıllık 10bin kilometre falan al benzinli manuel full bir araç. Tüp falan atmana gerek yok. Haftasonu çok gezme yeter aşırı masrafta oluşturmaz.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ev al komşu alma

200,000 bin liraya ev alsan

2 senede rahat 30,40 bin kar edersin

evin degeri 230,250 bin olur

• Araba:

-durduğu yerde masraf

-iyi yatırım değil pişman olursan elinde patlar sürekli değeri düşüyor

-ailenle bir yere gitmek istediğin zaman kimseye Eyvallahın olmaz

-araba kullanmak gerçekten her yanıyla keyifli(trafikte sıkışmazsan)

-kuresel ısınmaya sen de bir katkı yapacaksın

Daha iyi ev:

-eğer uyanık olup gelişecek bir yerde alırsan baya değerlenebilir

-konfor konfor konfor

-daha fazla masraf

Bence daha iyi ev al araba masrafına hiç girme 55.000 TLye yatırım yapmak istiyorsan git bitcoin falan al

• Merkezi bir yer olsa sadece ev al diyecektim fakat gordugum kadariyla Eryaman-Etimesgut tarafina geliyormussun o halde araba alman gerekecek cunku ulasim berbat bir seviyede (katil beyaz otobuslerin guzergahi bu semtlerdir) belediye otobusleri artik umitkoy metroya kadar ulasim sagliyor, metro desen evimin hemen yani ama kullanmiyorum sureyi bayagi (cift vasita) uzatiyor. Seker mahallesi gelismekte olan bir semt ve guzel evler yapiyorlar. Hayirli olsun.

• Hocam sen bu konuyu otomobil genel e ac bence. Orda +35 abiler sana gerekli cevabı verirler.

Burdaki elemanlar(ın cogu) sifir arac alma olayindan bihaber oldugu icin ne kadar buyuk vergiler odendigini ve senin bundan muaf olacagini bilmiyorlar. Tamam ev primer ihtiyac ama zaten ev alicakmissin. Tek basinayken arabasizlik pek koymaz da esin cocugun oldugu zaman eziyet haline gelir.

• 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.