Şimdi Ara

Araba gerçekten gereklimi sizce ?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
60
Cevap
1
Favori
2.898
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • beyler bir miktar bütçem var. buna ortalama bir ev ve ortalama bir araba almak mı mantıklı yoksa araç almayıpta tamamını eve harcayıp daha güzel bir ev mi mantıklı. Şehir ankara ve işe servisle gidip geliyorum bilinmesi gereken detaylar bunlar. kararsız kaldım çünkü elimdeki paranın çok büyük bir bölümü ailemin verdiği para yani babamla annem ömür boyu çalışarak gönderdikleri parayı kuruşu kuruşuna en mantıklı şekilde değerlendirmem gerek. maaşı ne kadar az harcarsam onlara da o kadar destek olabilirim sonuçta. bu sebeple bir soru aklıma takıldı. Araba gerçekten gerekli birşeymi ?
    bundan önce 1 aracım oldu 2001 model fiestamı 2 yıl kullanıp bu sene başında satmıştım külüstüre doğru gidiyordu yani arabaya alıştım denebilir bunuda göz önünde bulundurabilirsiniz yardımcı olmak için cevap verirken.

• Ev ilk tercihim olurdu benim. Çalışan biriyseniz de birikiminizle sonradan bir ev alabilirsiniz. Servis varmış dediğinize göre araba ile anca 2-3 saat zaman geçirebilirsiniz ki yorgun olduğunuzdan eve gelirsiniz diye tahmin ediyorum. Araba şimdi olmasın bir kaç sene sonra olsun bir şey olmaz ama ev önemlidir

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Thyron

Ev ilk tercihim olurdu benim. Çalışan biriyseniz de birikiminizle sonradan bir ev alabilirsiniz. Servis varmış dediğinize göre araba ile anca 2-3 saat zaman geçirebilirsiniz ki yorgun olduğunuzdan eve gelirsiniz diye tahmin ediyorum. Araba şimdi olmasın bir kaç sene sonra olsun bir şey olmaz ama ev önemlidir

teşekkür ederim yorumunuz için bir yanım aynı sizin gibi düşünüyor diğer yanımda haftasonu izinler tatil vs derken araba çok güzel olabilir diyorum. birde bu kadar çalışıyoruz didiniyoruz şimdi ev aldık oturduk ne olacak durmadan onun borcunu ödeye ödeye. aklında canlandırınca araba olmayınca birçok yere gitmeye üşenecek insan şimdi kim uğraşacak otobüsle beklemekle ayakta gitmekle vs diyecek. araç dediğimde indirimli felan alıyorum sıfır araç 55bin bu arada çok lüks değil ve bir nebze buda yatırım olacak.

ayrıca evlilik vs derken ona da para biriktirmek şart. borcu artırıp krediyle uğraşırken buna nasıl birikim yapabilirim.

• 40.000 TL'lik bir araç alır, yılda 15.000 km yapar, kilometreye 25 kuruş yakar, otopark bedeli, oto yıkama ücreti, trafik cezası, periyodik bakım, fenni muayene, lastik ve akü gibi muhtelif kalemlerin ortalamasını alırsanız aşağıdaki gibi bir tablo çıkar:

1. Araç Bedeli Amortizasyonu 6.000 TL

Araç bedelinin ortalama %10-15'i yıllık amortizasyona gider. 40.000 TL'lik araçta 6.000 TL

2. Yakıt Gideri 3.750 TL

Yıllık ortalama 15.000 km yaptığınızı düşünürseniz ve ortalama 25 kuruştan hesaplayabilirsiniz, 3.750 TL

3. Trafik Sigortası 150 TL

Ortalama 150 TL

4. Kasko Sigortası 750 TL

Ortalama 750 TL

5. Periyodik Bakım 250 TL

Ortalama 250 TL

6. Fenni Muayene 75 TL

İki yılda bir olduğundan 150 TL'nin yarısı 75 TL

7. Otopark 750 TL

Ödüyorsanız yılda 500-1000 TL arası, ortalama 750 TL

8. Oto Yıkama 180 TL

Ayda 1 defa götürüyorsanız ve 15 TL ödüyorsanız 12 ayda 180 TL

9. Lastik ve Akü 180 TL

Lastik 4 yılda 1 bu nedenle maliyetin 1/4'ü = 150 TL, Akü de 5 yılda 1 bu nedenle maliyetin 1/5'i = 30 TL Toplam 180 TL

10. Trafik Cezası ve MTV 630 TL

Yılda 1 defa trafik cezası ortalama 130 TL ve MTV ortalama 500 TL = 630 TL

Toplam 11.215 TL, ayda 935 TL'ye tekabül ediyor ama bu CEBİNİZDEN çıkan para değildir, araç bedelinin amortizasyonu da dahil olduğundan yeniden satış maliyetini de içermektedir.

Aracı aldığınız bedelden satabilirseniz 5215 TL eder, ayda 435 TL'ye tekabül eder. Bu da net aylık masraftır, amortizasyon olmaksızın.

Umarım 1 fikir vermiştir.

Taner Göde

Bu 2010 hesaplaması şuan 2017 yılındayız sen hesapla giderlerini.

Yazının linki

https://forum.donanimhaber.com/bir-aracin-yillik-masrafi-nedir--44721761

• Suzuki maruti + ev

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ev cok daha mantıklı hocam. Araba da az bütçeli olduğu için sonradan da alınabilir.

• İlk ev düşünün kalacak bir yer en başta gelir bence

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Araba aküsü ne önerirsiniz...
    4 yıl önce açıldı
    Bu araç alınır mı sizce ?
    6 ay önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • volkan hocam süper bir yazıymış yazan arkadaş gerçekten detaylı yazmış. bu alacağım aracın sıfırı 88bin civarlarında ama gelişi 55bin olacak. kar marjı düzenlerken bunuda göz önünde bulundurmak gerekmez mi
  • Araba parasina kredi cekip falan ortalama bir ev alabiliyorsan ev al. Turkiye'de yasiyoruz, ne kadar koylu bir dusunce olsa da ev cok saglam yatirim cunku nufus surekli artiyor ve degerinin artmama sansi yok gayrimenkulun.

• mantıklı cevaplarınız için teşekkür ederim.

hesap kitabımı kısaca belirteyim, elimde 155bin var. aracı 55 bin ile alsam 100 kalıyor. şimdi ankarada evi aldım oturdum diyene kadar ne kadar harcarsak ona kredi çekeceğiz. araç almazsak 155binin tamamı eve gidecek fakat evin kaliteyi artırıp daha güzeli alınabilir. ama araç alınıp 100binin üzerine 60-70 bin koyarak yine de oturulacak tarz ev bulunamaz mı acaba yoksa benmi çok lüks yaşama taraftarıyım o yüzden tarafsız insanlara akıl danışmak istedim objektif olarak siz yorumlayın diye uzunca açıkladım arkadaşlar..
  • Görkem ! kullanıcısına yanıt
    Hocam şimdi şöyle. Paranın tamamını eve yatırmak daha mantıklı görünüyor. Ankara'da ev fiyatları nasıl o konuda hiçbir bilgim yok açıkçası. Eğer yeterli bir miktarsa kesinlikle ev öneririm. Sizin istediğiniz ikisi bir arada olsa nasıl olur tarzında fakat kadar yüklenmek bence doğru değil.

Eğer öyle bir kar marjı varsa aracı elinde tutma direkt sat, aracı elinde tuttuğun sürece eksiye gidersin 55.000 liranı sokağa bırakıyorsun kuzenim 65.000 tl ye araç aladı 1 sene sonra dolu yağdı aracın heryeri göçtü birde sigorta peşinde koştu tabi aracın siciline dünya şey girildi ne ayna kaldı ne kaporta arabadan soğudu bizim aracımız vardı biri kapıyı çizmiş durduk yere strese ve zarara girmek istiyorsan almalısın insanlar kendilerini araba ihtiyaç canım diyerek kendilerini kandırıyolarlar açık açık canım istiyo bak onun var benim niye yok yada işyerlerinde özellikle araban yoktu dimi senin, araba şart abi gibi cümlelerle sübliminal mesajlar veriliyor araban olmayınca kendini birey olarak hissetmiyorsun, almalıyım duygusu, kar ederim diyorsan al kısa süre için.

• Araba masraf başlı başına. Durduğu yerden bile para yer.

Ev ise her türlü gerekli özellikle uzun yıllar kirada yaşadık biz ve kiraya verilen para gerçekten can sıkıyor. Onun yerine imkan olup kredi çekip krediyi ödeme şansın varsa hiç düşünmeden ev almalı. Masrafı bellidir sürekli masraf çıkarmaz araba gibi. Önceliğin iyi bir ev olmalı. Araba her türlü hallolur zamanla.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Görkem !

mantıklı cevaplarınız için teşekkür ederim.

hesap kitabımı kısaca belirteyim, elimde 155bin var. aracı 55 bin ile alsam 100 kalıyor. şimdi ankarada evi aldım oturdum diyene kadar ne kadar harcarsak ona kredi çekeceğiz. araç almazsak 155binin tamamı eve gidecek fakat evin kaliteyi artırıp daha güzeli alınabilir. ama araç alınıp 100binin üzerine 60-70 bin koyarak yine de oturulacak tarz ev bulunamaz mı acaba yoksa benmi çok lüks yaşama taraftarıyım o yüzden tarafsız insanlara akıl danışmak istedim objektif olarak siz yorumlayın diye uzunca açıkladım arkadaşlar..

Arabanin yipranma payi her zaman cok daha ciddi. Bunun disinda servisiydi, vergisiydi yil icinde cok mesakatli ve tuzlu bir is. Bunun disinda ise stresi de ayri bir dert. Benim size tavsiyem 155 bin uzerine kredi cekip planladiginizdan daha iyi bir ev alip eve tasinmak ya da eviniz varsa kirasi ile krediyi odemek. Tabii ki biraz agziniz yanacak ancak ileride sizi cok daha rahat duruma sokacak bir fedakarlik bu. Tam olarak bir "firsat maliyeti" ekonomide de denildigi gibi.

Yakinlarda olasi bir metro, avm insaatinda tadindan da yenmez. Fiyati %30 40 kadar artirir.

Ben yeni mezunum, pek bir gelirim yok daha ancak su ornegi verebilirim ki babamin zamaninda arabasini satip unoyla gezip 350bine aldigi ev 12 sene sonra 3 milyona ulasti ve geciyor. Su an annemle babamin oturdugu dubleks ev 3 milyondan fazla ediyor. Ve turkiye'nin en luks evi de degil, asansor bile yok mesela. Sadece artik Marmaray duragina 100 metre uzakta ve cok merkezi bir yerde. Dedigim gibi, ne kadar vasifsiz bir dusunce olsa da gayrimenkul cok saglam bir yatirim turkiye'de. Hele ki ileride gercekten cok rahatlatiyor.

sizin beğendiğiniz en uygun bütçeli evi aldıktan sonra arabaya yoğunlaşın çünkü masraflar falan çıkacak evin ve şunu belirteyim karar sizin aklınızı çelmek istemem evin olmazsa bu devirde zorluk çekilir araba falan bi şekilde otobüsle gidilir arabasızda olmaz da ilk önce bana sorarsanız kalacak yatacak yerinizi güvenceye almanızı öneririm tabi dediğim gibi aklınızı çelmek istemiyorum
  • herkese ayrı ayrı teşekkür ederim. sanırım bir yerde yanlış anlaşılma olmuş ben zaten evi alacağım sadece acaba evi ortalama tutup arabayıda alıp kendimi bu kadar sıksam değermi demiştim. demek istediğim nakit olan 155binin üzerine 200binlik evmi alsam yoksa 150ye baya araştırıp ev bulurum diyip ek olarak 55 bine aracı sıkıştırsam mı.

gönlüm aracıda almaktan yana ama sanırım bu gidişle veda edeceğim araca.. keyfi olur gibi duruyor.. çünkü yaş geldi 26ya bundan 2-3 yıl sonra birde düğün marsafları vs girecek devreye

dipnot: araç ötv indirimiyle alınacağı için böyle kafam karıştı açıkçası normal olsa asla dokunmam. insan 90binlik aracı 55bin civarına alma fırsatı bulunca kafada milyon tilki dolanıyor haliyle..
  • Araba sizin icin zorunlu ihtiyac degilse ev almak daha iyi tabii.

Ben tercihimi arabadan yana kullandim. Neden derseniz onu bile krediyle aldim hem de oyle cok bi para degil, evin pesinatina bile yetmez yani.

Ev konusunda diger bakis acim ise evlenince zaten borca girecegiz, hem de insallah ilerleyen yaslarda daha iyi paralar kazanacagiz. Bu yasta ev kredisine girip kendimi cok strese sokmak istemedim.

Ha cok sukur ailemin kendi evi oldugu icin biyle dusunuyorum. Kiraci olsaydik arabaya kesinlikle oncelik vermezdim.

Ama ozellikle ise giderken toplu tasima 1 saatten fazla suruyorken, arabayla 15 dk da sirkette olabiliyorum (farkli guzergahtan). Bu yuzene araba benim icin en mantikli sebeplerden biri oldu.

• Aslinda gerekli degil ama rahatina duskunsen arabasiz yapamazsin

• 155 binin varmış. Bence 20 bine ayağını yerden kesecek bir araba al, 135 kalır, ödeyebileceksen üstüne 65 de kredi çekip 200 bine iyi bir ev al. İleride araba değiştirmek kolay iş ama ev değiştirmek çok daha zor olur. Arabaya alışan insanın arabasız kalması çok zor olur, daha asosyal olursun bir de.

Bu arada ben ileride ev alacağım zaman, küçük şehirlerden ucuza ev alıp kiraya verip çekeceğim kredinin yarısını kirayla yarısını kendim ödeyerek ev sahibi olmayı planlıyorum. Yani alacağın evin kendi yaşayacağın şehirde olması gerekmiyor, bunu da düşün.

• Arabayı boşver önce barınak ihtiyacını hallet sonra düşünürsün

• 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.