Şimdi Ara

ARABAYLA SUDAN GEÇMEK ZARARLI MI?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
39
Cevap
0
Favori
20.631
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki

(En Son Oy Tarihi: 28.11.2023)
Giriş
  • Arkadaşlarım,abilerim geçen sene İzmit'te bir akrabam Grand Cherokee ile 1-1.5 metrelik bir suya girdi ve sonuç arabayı çöpe attılar.Kaskosu da olmadığı için hurdacıdan aldıkları 15 bin tl ile kaldılar.

Ben de arabayla şehir içinde gezerken eğer etrafta insan ve kaldırım yoksa su birikintisi görünce dayanamıyorum ve üstünden hızlanarak geçip püskürtme yapıyorum çok hoşuma gidiyor.Bunu sürekli devam ettirmemin bir sakıncası var mıdır? örneğin bir kez videoya çektim bu gibilerden bahsediyorum bunlardan aşırıları değil.Bu kadar yapsam araca bir zararı olur mu?
    .https://www.youtube.com/watch?v=cZY4SnmDPPw
    .
    .
    .

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Gokhantiryaki1 -- 4 Ekim 2017; 20:20:46 >

• Yapay Zekanın Yanıtı

Arabayla Sudana Girmek Zararlı Mı?

Arabayla su birikintisinden veya selden geçmek tehlikeli olabilir ve aracınıza zarar verebilir. İşte bilmen gerekenler:

Dizel Arabaların Suya Girmesi

Dizel arabaların suyu benzinli arabalardan daha iyi tolere ettiği bilinmektedir. Bunun nedeni, dizel motorların benzinli motorlara göre daha yüksek sıkıştırma oranlarına sahip olmasıdır, bu da suyun sıkıştırılmasını ve motora girmesini zorlaştırır. Ancak bu, dizel arabaların suya karşı tamamen bağışık olduğu anlamına gelmez.

Benzinli Arabaların Suya Girmesi

Benzinli arabalar suya karşı daha hassastır. Su, emme manifoldundan motora girebilir ve hava-yakıt karışımını bozarak aracın stop etmesine neden olabilir. Ek olarak, su elektrik sistemine zarar verebilir, bu da arabanın çalışmasını engelleyebilir.

Arabanın Suya Girmesi Sonrası Ne Yapılmalı?

• Aracı Güvenli Bir Yere Park Et: Arabayı sudan çıkardıktan sonra mümkün olan en kısa sürede güvenli bir yere park et.
    • Motoru Çalıştırma: Motoru çalıştırmaya çalışma. Bu, daha fazla hasara neden olabilir.
    • Profesyonel Yardım Al: Mümkün olan en kısa sürede bir tamirciyle iletişime geç. Su hasarının derecesini değerlendirecek ve gerekli onarımları yapacaktır.

Su Birikintisine Giren Arabanın Çalışmaması Durumu

• Su Emme Manifolduna Girmiş Olabilir: Su, emme manifoldundan motora girerek hava-yakıt karışımını bozabilir. Bu, aracın stop etmesine neden olur.
    • Elektrik Sistemi Hasar Görmüş Olabilir: Su, elektrik sistemine zarar verebilir ve arabanın çalışmasını engelleyebilir.
    • Diğer Hasar Olasılıkları: Su, diğer bileşenlere de zarar vermiş olabilir, bu da aracın çalışmamasına neden olabilir.

Önemli İpuçları

• Derin su birikintilerinden veya sellerden kaçınmaya çalış.
    • Suda kalmanız gerekiyorsa, yavaş ve sabit bir şekilde ilerle.
    • Suya girdikten sonra aracınızı mümkün olan en kısa sürede kontrol ettirin.
    • Düzenli olarak bakım yaptırmak, su hasarı riskini azaltmaya yardımcı olabilir.

Arabayla suya girmek tehlikeli olabilir ve aracınıza pahalı hasarlara neden olabilir. Suda kalmanız gerekiyorsa, dikkatli olun ve gerekli önlemleri alın.

Yapay Zekanın Yanıtını Genişlet
  • Arabanın şnorkeli yoksa bu şekilde motor kırar.

motor suyu çekerse sıvılar sıkıştırılamayacağından henüz su çekmemiş silindirdeki patlama, su çeken silindire büyük basınç yapar. Krank kırılır, biyel kolu kırılır vs vs vs.
  • Yukarıda yazıldığı gibi hava filtresinden su çekmeye bakar.
  • Geçen baharda, Ankara'da bir yakınım sudan geçmiş, araç stop etmiş. Çalıştırmak için zorlayınca motor komple gitmiş.
    Kasko da ödemedi, çıkma motor taktırıp, ruhsata işletti.

Not: Anket gereksiz olmuş.
  • İş yerinden bir arkadasim yagisin fazla oldugu bur gun su uzerinden gecmek durumunda kalmis. Araba da 20.000 tl lik masraf cikti. Sigirta sirketi ile anlasildi araba perte cikarildi. ( yeni clio )
  • quote:

Orijinalden alıntı: mllm

Geçen baharda, Ankara'da bir yakınım sudan geçmiş, araç stop etmiş. Çalıştırmak için zorlayınca motor komple gitmiş.

Kapaticam hocam sonuc belli gibi
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • o yaptığın gibi sulardan yüksek hızda geçersen arabayı birgün bir kaydırırsın görürsün iyimi oluyor kötümü oluyor
  • Hızlı geçmek ani ısı değişimine neden olup diske zarar verebilir, motora su kaçabilir. Bundan ayrı olarak yol tutuş kaybına neden olup kaza yapmanıza da neden olabilir.
  • adam anket yapmis ya helal olsun :) elektrik aksamina bogaza su gelmezse sorun yok
  • Dibini görmediğin suya girme arkadaşım
  • Yalnız hocam dikkat et su birikintileri bazen aracın tekerleğini yerden kestiği için kontrol kaybına sebep olabiliyor. İnternette bununla alakalı çokça kaza videosu izleyebilirsin çok tehlikeli. Kazasız sürüşler
  • bu arabayı kullan hiç bir şey olmaz

• Sudan kasıt ne o önemli ama Mesela su birikintisinden hızlı geçip aracın her yerine su şaşırdığım olmuştur ama çöpe attığım olmadı.
  • Aquaplaning denen hadise olabilir, bu olursa büyük bir kazaya karışmanız nerdeyse kaçınılmaz. O birikintiden sıçrayan su fren diski veya motor karteri gibi hayati parçalara gelirse şok denilen hadise gerçekleşir ve bu parçalar çatlayabilir. Her ikisinin de çatlamasını kimse istemez.

O sıçrayan sular kaportanın herhangi bir yerinde birikip çürümeye de sebep olabilir. Bu önemsiz ve güvenliği riske atmayacak bir husus ama söylemekte fayda var...
  • Su birikintisine hızla girmek dengeyi bozar araba spin atabilir. 30 cm den derin sulara girmek bazı modellerde tehlikelidir. Hava filtresi altta olanlar oradan su çeker. Eski arabalarda pek sorun olmaz. Sürekli geçilirse çürümeye erken başlar. Su otomobil için hangi şartlarda olursa olsun iyi değildir. İster yerde olsun ister yağmur olarak üstüne yağsın. Ben her sene yaz bitince serviste bakım yaptırırken yağmur koruma da yaptırırım. Su ve damlalar camlardan, kasadan uçup gider.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Wraith Todd -- 4 Ekim 2017; 18:44:6 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Wraith Todd

Su birikintisine hızla girmek dengeyi bozar araba spin atabilir. 30 cm den derin sulara girmek bazı modellerde tehlikelidir. Hava filtresi altta olanlar oradan su çeker. Eski arabalarda pek sorun olmaz. Sürekli geçilirse çürümeye erken başlar. Su otomobil için hangi şartlarda olursa olsun iyi değildir. İster yerde olsun ister yağmur olarak üstüne yağsın. Ben her sene yaz bitince serviste bakım yaptırırken yağmur koruma da yaptırırım. Su ve damlalar camlardan, kasadan uçup gider.

Açık filtre ve aftermarket filtre olmadığı sürece tamamen suya girmediğiniz sürece ufak su sıçramaları filtre rezervuarı tarafından tutulur ve tahliye edilir veya su havadan ağır olduğu için filtre kutusu içinde dibe inecektir ve oradaki tahliye deliğinden tahliye olacaktır o konuda endişe olmasın. Yoksa en ufak bir yağmurda filtreye kaçan su tehlike yaratabilirdi...

• Su benzinli araç için tehlikelidir şnorkel olsa bile distribitör ıslanırsa kalırsın orda ama filtreden motora su girerse motoru yersin dizel de o kadar risk olmaz ama şnorkel şart bunları gc gibi araçlar için yazıyorum yoksa binek araçla su birikintisine girilmez misal benim bmw de max su derinliği 30 cm ama gcherokee aracımla 80 cm su geçişi yapabiliyorum arazide yinede inip geçeceğin güzergahı kontrol etmen gerek risklidir her zaman

Onun dışında su birikintilerine hızlı girilirse aquaplanning yani suda kızaklama yaşanır ki bu hayatını ve diğer insanlarınkini riske atmak demektir
  • Burda ne kadarlik yukseklikten bahsediyoruz beyler. Mesela ben bazen ara sokaklarda rastliyorum. Yol yamuk oldugu icin az bir birikinti oluyor yavasca geciyorum bir sorun olurmu
  • quote:

Orijinalden alıntı: mllm

Geçen baharda, Ankara'da bir yakınım sudan geçmiş, araç stop etmiş. Çalıştırmak için zorlayınca motor komple gitmiş.

kasko neden odemedi?
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.