Şimdi Ara

Araç Değer Kaybı için Bana Dava Açıldı :( (14. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
451
Cevap
11
Favori
90.014
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1213141516
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: Ormanci

quote:

Orijinalden alıntı: set

Kasko değer kaybını ödemez...

Şöyle bir düşünelim.

Siz aracınızı park etmişiniz. Bir başka araç park halindeki aracınıza vurmuş. Tamam siz kaskodan yaptırırsınız. Ya peki satarken? Satarken aynı fiyata satabilecekmisiniz? Mecbur fiyat kıracaksınız. Cebinizden para çıkacak.

Bu kaybı kim ödemeli?

Burada yapılması gereken oturup anlaşmak. Kayıp ne ise karşılamak...

Hocam iyi de, teamülde öyle birşey yok ki?
    O zaman her kazadan sonra bir de millet "değer kaybı" davası açsın?
    Kasko ile hasarınız karşılanır, suç durumuna göre ya kendi kaskonuz, ya da karşı tarafın sigortası hasarı öder, konu kapanır.

O kaybı kim ödemeli diye birşey yok.
    Kasko ile yapılmış hasarı ödüyorsunuz.

Aracın "satarkenki değeri", veya "aynı fiyata satabilecek misiniz?"i kim belirliyor?
    "Bu araç bu kadara satılır" diye birşey var mı?
    20.000 de derse satabilir, 25.000 derse de, veya 15.000...

Bunu belirleyen resmi bir kurum var mı? "aaa aracınız şu kadar hasar almış, demek ki 5.000 TL'lik kayıp var, satarken 20.000 diyemezsiniz, 15.000 diyeceksiniz" denilebiliyor mu?

Denilemiyor...

Bu durumda sadece son cümlenize katılabiliyorum.
    Oturup anlaşılır, hasar ödenir, ama dikkat çekiyorum, sadece mevcut hasar ödenir.
    Ne yani, bi çekiçleme-düzeltme, gerekirse boya için 3.500 TL mi verecek adam?

senersongur'un dediği gibi, o zaman S serisine çarpalım, araçta 10.000 TL hasar olsun, benim kaskomdan yapılsın.
    Sahibi de "ben bunu nasıl satacağım, değer kaybı var" deyip 50.000TL'lik dava açsın.

Başınıza geldiğini bi düşünün.
    Söyledikleriniz mantıklı geliyor mu, bir daha bakın

öncelikle geçmiş olsun arkadaşımn.ormancı arkadaşın yazısının altına ben de imzamı atarım

• Bir tanıdığım isim vermek istemiyorum,belki okuyordur burayı,park ederken bir araça vurmuş,olay yerinde bir süre beklemiş sonrada bırakıp gelmiş. Silgiye not eklemeyi akıl edememiş.

Kameradan bulmuşlar,dün karakola çağırmışlar,bilmiyorum bundan sonra ne olur,bir sürü bürokratik işlem...
  • quote:

quote:

Orijinalden alıntı: Indigo

quote:

Tekrar yazıyorum,ortada bir mağduriyet var, boyalı araç,değişimi olan araç satarken düşük fiyatla satılır. Aracımı park etmişim, birisi gelip vurmuş, araba boyanmış, değeri düşmüş. Satarken benim ne suçum var? Eğer boya olmasa idi daha güzel bir fiyata satacaktım. Benim mağduriyetim ne olacak? Elbette hakkımı ararım. Ben oraya güzelce park etmişim. Dikkat edecek, park yerindeki araca vurmayacak. Vurmuş ise benim mağduruyetimi giderecek! Nokta.

Ne demek mağduriyet var?Araba dediğin ev değil başka birşey değil.Trafikte her an herşey olabilir.Boya var diye değerinin düşmesini hakime nasıl kabul ettireceksin?Ya senin araban daha öncede çarpıldıysa?Mahkemeye gelirken bile kaza olabilir yine değeri düşer.
    Benim gibi dikili ağacı olmayan, işi olmayan, araba kendi üstüne olmayan biri çarpsa mahkemeyi kazansan bile nasıl parayı alacaksın?

Evet trafikte herşey olabilir, dikkatsiz kullanırsın, umursamassın sonra adamın arabasına vurup boyatırsın,o adamda satarken değerinde satamaz olur biter!

Ben şunu görüyorum, adam park ediyor, inanın umursamıyor, çamurluğa vuruyor gazlıyor gidiyor. Bu adam vurduğu yeri boyatsa bile kabul etmem, değer kaybımı isterim. Dikkat edecek!

Daha önce çarpılmış ise bilirkişi bunu bilir. Aracın daha önce kaza yapıp yapmadığı anlaşılır. Kaç defa boyandığı bile anlaşılıyor. Bu zor değil...

Paranızın olup olmaması önemli değil, size o para cezası kesilir, ileride maaşlı bir işe girerseniz taksitler halinde kesinti yapılır. Hiç paran yoksa para cezası hapis cezasına çevrilir, tahsil edilir. Mahkeme çözüm bulur,rahat olun.

Sıfır aracıma vur, sonra yaptır, satarken ben ne yapacağım?

Benim arabama park yerinde arkadan vursalar,arka bagajı tamamen değiştirip boyatsalar bu durumda benim hiç zararım olmayacakmı?

Ben işte o zararı istiyorum. Daha nasıl anlatabilirim?

o halde inşallah senin aracın bana denk gelmez tamponuna sürtüp geçerim ondan sonra bul bulabilirsen beni sayın yöneticim

• quote:

Orijinalden alıntı: sharkemre

quote:

quote:

Orijinalden alıntı: Indigo

quote:

Tekrar yazıyorum,ortada bir mağduriyet var, boyalı araç,değişimi olan araç satarken düşük fiyatla satılır. Aracımı park etmişim, birisi gelip vurmuş, araba boyanmış, değeri düşmüş. Satarken benim ne suçum var? Eğer boya olmasa idi daha güzel bir fiyata satacaktım. Benim mağduriyetim ne olacak? Elbette hakkımı ararım. Ben oraya güzelce park etmişim. Dikkat edecek, park yerindeki araca vurmayacak. Vurmuş ise benim mağduruyetimi giderecek! Nokta.

Ne demek mağduriyet var?Araba dediğin ev değil başka birşey değil.Trafikte her an herşey olabilir.Boya var diye değerinin düşmesini hakime nasıl kabul ettireceksin?Ya senin araban daha öncede çarpıldıysa?Mahkemeye gelirken bile kaza olabilir yine değeri düşer.
    Benim gibi dikili ağacı olmayan, işi olmayan, araba kendi üstüne olmayan biri çarpsa mahkemeyi kazansan bile nasıl parayı alacaksın?

Evet trafikte herşey olabilir, dikkatsiz kullanırsın, umursamassın sonra adamın arabasına vurup boyatırsın,o adamda satarken değerinde satamaz olur biter!

Ben şunu görüyorum, adam park ediyor, inanın umursamıyor, çamurluğa vuruyor gazlıyor gidiyor. Bu adam vurduğu yeri boyatsa bile kabul etmem, değer kaybımı isterim. Dikkat edecek!

Daha önce çarpılmış ise bilirkişi bunu bilir. Aracın daha önce kaza yapıp yapmadığı anlaşılır. Kaç defa boyandığı bile anlaşılıyor. Bu zor değil...

Paranızın olup olmaması önemli değil, size o para cezası kesilir, ileride maaşlı bir işe girerseniz taksitler halinde kesinti yapılır. Hiç paran yoksa para cezası hapis cezasına çevrilir, tahsil edilir. Mahkeme çözüm bulur,rahat olun.

Sıfır aracıma vur, sonra yaptır, satarken ben ne yapacağım?

Benim arabama park yerinde arkadan vursalar,arka bagajı tamamen değiştirip boyatsalar bu durumda benim hiç zararım olmayacakmı?

Ben işte o zararı istiyorum. Daha nasıl anlatabilirim?

o halde inşallah senin aracın bana denk gelmez tamponuna sürtüp geçerim ondan sonra bul bulabilirsen beni sayın yöneticim

Ayıp ediyosun,lafımı olur tamponun,canın sağolsun... Senden bir tamponumu esirgeyeceğim.

Ben şunu diyorum insanda vicdan olmadıktan sonra herşey yapar. Bizler insanız, hayvan değil. Aslında hayvanlarda bile biracık acıma,merhamet ve vicdan vardır. Hayvan deyip küçümsememek lazım.

Ben neden bana vuran kişiyi arayayımki, bulsam ne yapacağım? O kişide insanlık kalmamışsa,vicdan kalmamışsa,adeta hayvana dönüşmüş ise bişey yapamam. Sadece acırım, vah zavallıcık der geçerim. Rabbime dua ederim ıslahı için... Başkada bişey yapmam,seviyesine inmem,yoluma devam ederim,hayatıma devam ederim. Çok şükür malın mülkün esiri değilim. Mal mülk bana hizmet eder, ben mala mülke hizmet etmem. Gider boyatırım,olmadı satarım olur biter. Mutluluğumu boş yere bozmaya değmez.

Benimle ilgili problem yok, bana zarar veren insanın problemi var. O insan ruhsal olarak, kişisel olarak bozulmuş, tedaviye ihtiyacı var bence... Ya da inancında problem var, inancı zayıf veya hiç yok derim. Netice olarak problem bende değil yani.. Zavallıcık der geçerim.
    < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >

• Bu ne ya millet Ali kıran Baş kesen olmuş

Arkadaşlar KASKO neden var?
    TRAFİK KASKOSU neden var?

İnsanlık hali tamponada çarpar sürtebilirde. İnipte çarpanları gırtlaklayalım mı?

Kasten tampona çarpan ruh hastaları varsada yakalayıp tedavi ettirelim ama burada sen ben normal insandan bahsediyoruz.

Birisi gelip aracıma çarptığı zaman (OLABİLİR) vay efendim aracın değerini düşürdün diye bu kadar yüklenmenin anlamı nedir?

Tamam kötü bir olay ama bugün sana yarın bana. Sen yanlışlıkla 300 milyarlık bir Mercedes'e sürttüğün zaman adam sana 20 bin lira değer kaybı davası açsa ne yapacaksın?

Ha senin 30 binlik aracına vakti zamanında birisi sürtmüştü ve sen ondan 3500 TL almıştın değil mi? Hadi öde bakalım şimdi 20 bini!

Dolu falan yağdığı zaman ne yapıyorsunuz?
    Malum aracın değeri düştü. Allah'a mı dava açıyorsunuz? Tövbe Tövbe

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi DXM06 -- 8 Aralık 2011; 11:20:53 >

• quote:

Orijinalden alıntı: DXM06

Bu ne ya millet Ali kıran Baş kesen olmuş

İnsanlık hali tamponada çarpar sürtebilirde. İnipte çarpanları gırtlaklayalım mı?

Kasten tampona çarpan ruh hastaları varsada yakalayıp tedavi ettirelim ama burada sen ben normal insandan bahsediyoruz.

Birisi gelip aracıma çarptığı zaman (OLABİLİR) vay efendim aracın değerini düşürdün diye bu kadar yüklenmenin anlamı nedir?

Tamam kötü bir olay ama bugün sana yarın bana. Sen yanlışlıkla 300 milyarlık bir Mercedes'e sürttüğün zaman adam sana 20 bin lira değer kaybı davası açsa ne yapacaksın?

Ha senin 30 binlik aracına vakti zamanında birisi sürtmüştü ve sen ondan 3500 TL almıştın değil mi? Hadi öde bakalım şimdi 20 bini!

Doğru diyosun, zaten normal insandan bahsediyorsak problem yok. Oturulur,konuşulur,hasar ödenir olur biter. Her insan kaza yapar... Tutup değer kaybı davası açmak doğru olmaz.

Ama adam çarpıp kaçmışsa, yada pisliğe yatıyorsa işte o zaman o adam hakkediyor demektir. Dediğim gibi güzel güzel konuşulur,kusura bakma oldu bi kaza denir, tatlıya bağlanır olur biter.

97 senesinde kavşakta beklerken adam geldi ön taraftan sürttü geçti,boya kalktı. İndik, adam kartını verdi, telefon et buluşup yaptıralım,hasarını karşılayayım dedi. Adam efendi birine benziyordu. Uzatmak istemedim,tamam dedim Ertesi gün aradım, adam ben seni tanımıyorum, öyle kaza falanda yapmadım dedi kapattı telefonu yüzüme. Sinirimden deliye döndüm ama yapacak bişey yok... Etrafta kamera olsa kazayı tesbit ettirip adama dava açacaktım. Hayır kırmızıda beklerken adam sürttü geçti, o yıllarda ışıklarda kamera falanda yoktu. Hiçbirşey ispatlayamadım. Boya kalkmasa neyse diyeceğim.

Şimdi böyleleri hakketmiyormu?

• diğer aracım opel astraya (abimin üzerine 2010 j kasa) <söz meclisten dışarı> denyonun biri kavşakta kırmızı ışıkta duramayıp sol ön kapıya sağlamında bindirdi 3 hafta önce. adamın türkiye ehliyeti yok, kasko yok, trafik sigortası yok; asıl bomba frenleri çalışmayıp el freni ile duruyormuş. Bu denyo eğer yaya gecidine bu şekilde dalsa idi kesinlikle ölümle sonuçlanacak bir kaza olurdu. neyse benim sigorta arabayı yaptı (1600 tl tuttu). Benimde aklımda bu denyoya sırf ders olsun diye araç değer kaybı için
    dava açmak var. bir şey çıkarmı ne dersiniz. polis tutanağı mevcut.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi drkrex -- 8 Aralık 2011; 16:38:32 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: airbrq_23

Millet nasıl kolay para kazanırım derdinde. Gerçekten satarken 3.500 tl aşağısına mı satacak ? ya da söyleyecek mi kapı boyalı yada değişti diye? Hiç sanmıyorum

haklısınız yada adam 3,500 tl üstünde satarsa ozaman ne olacak peki _? arkadaşa 3,500 lira değer artışımı ödeyecek ?

hem neye göre belirleniyor bu değer kaybı_? ben 3 sene sonra aynı aracı 300bin km satınca belki 5000 binlira değer kaybı olursa veya olmazsa ne olacak ?

bu fiyatlar neye göre belirleniyor ?
  • quote:

Orijinalden alıntı: ilker90

quote:

Orijinalden alıntı: airbrq_23

Millet nasıl kolay para kazanırım derdinde. Gerçekten satarken 3.500 tl aşağısına mı satacak ? ya da söyleyecek mi kapı boyalı yada değişti diye? Hiç sanmıyorum

haklısınız yada adam 3,500 tl üstünde satarsa ozaman ne olacak peki _? arkadaşa 3,500 lira değer artışımı ödeyecek ?

hem neye göre belirleniyor bu değer kaybı_? ben 3 sene sonra aynı aracı 300bin km satınca belki 5000 binlira değer kaybı olursa veya olmazsa ne olacak ?

bu fiyatlar neye göre belirleniyor ?

Mahkemece,bilirkişi...

Bu yüzden mahkemeler ilgileniyor zati.
    < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >
  • quote:

quote:

Orijinalden alıntı: DXM06

Bu ne ya millet Ali kıran Baş kesen olmuş

Doğru diyosun, zaten normal insandan bahsediyorsak problem yok. Oturulur,konuşulur,hasar ödenir olur biter. Her insan kaza yapar... Tutup değer kaybı davası açmak doğru olmaz.

Ama adam çarpıp kaçmışsa, yada pisliğe yatıyorsa işte o zaman o adam hakkediyor demektir. Dediğim gibi güzel güzel konuşulur,kusura bakma oldu bi kaza denir, tatlıya bağlanır olur biter.

97 senesinde kavşakta beklerken adam geldi ön taraftan sürttü geçti,boya kalktı. İndik, adam kartını verdi, telefon et buluşup yaptıralım,hasarını karşılayayım dedi. Adam efendi birine benziyordu. Uzatmak istemedim,tamam dedim Ertesi gün aradım, adam ben seni tanımıyorum, öyle kaza falanda yapmadım dedi kapattı telefonu yüzüme. Sinirimden deliye döndüm ama yapacak bişey yok... Etrafta kamera olsa kazayı tesbit ettirip adama dava açacaktım. Hayır kırmızıda beklerken adam sürttü geçti, o yıllarda ışıklarda kamera falanda yoktu. Hiçbirşey ispatlayamadım. Boya kalkmasa neyse diyeceğim.

Şimdi böyleleri hakketmiyormu?

Dünyada o kadar çok şerefsiz insan var ki hangi birisiyle uğraşacaksın.

Senin sorunun cevabı evet sonuna kadar hakediyor. Ben sana o şekilde davranan adamın donunun bile alınması taraftarıyım. Erkeklikten nasibini almamış adi şerefsiz bir insandır bana göre öyle birisi.

Ben topic sahibine olanları değerlendirecek olursam bence iyi niyet mal kaygısı yüzünden suistimal edilmiş. Sonuçta arkadaş dürüst bir şekilde hatasını savunmuş ama üstüne tazminat davası ağır olmuş. Zaten bu yasalarda dürüst vatandaşı bazen kurban ediyor hep.

• İnsan kaza yapmaz, kazayı tabiat yapar. İnsan hata yapar ve hatasının sonucu bazen kaza olarak tecelli eder, bazen de savuşturulur, bir şey olmaz ama nihayetinde insan hata yapar. kaza sandığımız şeylerin hemen tamamı insan iradesinin ve insan melekelerinin ürünü olup, insanın yaptığı hatadan kaynaklanır.

"Trafiktir, kaza olur, kazadan korkuyorsan trafiğe çıkmayacaksın" diye bir şey yok. Bu arkadaşın örneğinde olan da insan hatasıdır kaza değil. Ya el frenini yeterince çekmemiştir, ya viteste bırakmamıştır. Bu kaza değil ihmaldir. Yok bunları yaptıysa bu defa hata rent-a-car şirketinindir. Arabasının bakımını yaptırmamıştır. Yok şirket arabasının bakımını yaptırdıysa bu defa hata bakım yapanındır, işini gereği gibi yapmamıştır. El frenini kontrol etmemiştir vs. Yok bakımı yapan da gerekli kontrolleri yapmışsa bu defa hata arabayı üreten şirketindir. Mutlaka o şirkette biri veya o şirketin mal aldığı diğer şirketlerde biri ya da birileri ihmalkar davranıp işini layıkıyla yapmamıştır. Kaza sandığınız şeyleri geriye işletirseniz, gelip dayanacağı nokta daima bir insanın ihmalidir.

Yağmurlu havada kafana yıldırım düşse bile bu kaza değil yine senin ihmalindir. Yağmurlu şimşekli havada dışarda dolaşmama tedbirini ihlal etmişsindir.

kadercilik kötü bir şeydir, kaderci toplumlar adam olmaz. Trafikte kaza dediğimizi şeyler %99 oranında önlenebilirdir. Önlenebilen bir şey kaza olamaz. Olsa olsa ihmal ve hata olur.

Öyleyse ihmal ve hatanın sonuçlarına da buna yol açan katlanmalıdır. Katlanmazsa, bu ihmaller katlanarak artar çünkü ihmalkarlığın yaptırımı yoktur. İnsanların sürekli hata yaptığı, ihmalkar davrandığı toplumlarda da kaza denilen şey hiç eksik olmaz. Adı iş kazası olur, trafik kazası olur, görünmez kaza olur, olur da olur...

Ben kazaya inanmam, ihmale inanırım.

• şu konu varya ana haber bültenlerine konu olabilecek cinsten ticari olmayan veya ticari bir hizmeti olmayan bir araba çarptığınızda kasko aracın hasarının tamamı nı karşılasa bile mağdur kişi ; size değer kaybı davası açabilir..
    şimdi güzel bir laf varda bu kanun için burada söylemek olmaz

bunu kaç sürücü biliyor acaba bunu bilseler acaba o apaçi kılıklı adamlar yolda artislik yapabilir mi ? çok merak ediyorum.. ben bile korkar oldum açıkcası araba sürerken takip mesafesini artırmayı düşünüyorum araç kullanırken
  • Değer kaybı için dava açılır ama burada iyi niyeti suistimal olmuş, arkadaş telefonunu bırakmış, insanlık görevinini yerine getirmiş, hem kazada öyle abartılacak kadar kötü değil.. Ben olsam arkadaş ile sadece tutanak tutar ve çarpıp kaçmadığı için teşekkür ederdim, sağlık olsun derdim.
  • Kaç senedir aracım var, böyle saçmalık görmedim.

Corolla aracımız vardı, adam şehir içinde 80 km hızla sola dönen arabamızın ön kapısı ile çamurluğunun arasına çarpmış, arabayı sağa savurduktan sonra karşı yola geçip 100 metre ileride zor bela (kaldırıma çarparak) durmuştu. Eleman aradı; gittik adamın hali perişan. Kaskosu yok, arabasının ön tarafı bitik vaziyette. Suçsuzum, elemanınız aniden döndü deyip duruyor. Kaskosu vardı üstelemedik, raporu onun beyanıyla uyuşur şekilde yazdık. Araba değer kaybını düşünmedik bile.

Lancer aracım var, noterlikte eleman bir iş için parkediyor. Önündeki araçta gençten bir çocuk, 17-18 yaşında ya var ya yok. Arabayı çıkarmaya çalışırken ön tampona çarpıyor, tamponu kırdıktan sonra zorlukla çıkabiliyor. İniyor arabaya bakıyor, telaşla telefon açıyor sağa sola ve sonra arabaya binip kaçıyor. 3 gün sonra kamera kaydından tespit ettik. Polise haber edecektik sonra küçük bir yerde olduğumuzdan çocuğu bulmaya karar verdik... 2-3 gün bulamadık sonrasında da kamera kayıtları silindiği için bulamadık. Sadece 5 günlük kaydedebiliyormuş. Beyanla kaskomuzdan karşıladık; hasarsızlığımız da bozuldu, arabanın değeri de düştü... Değer kaybı için dava açmayı da düşünmüyoruz.

İnsanlık bu. Aracın değer kaybı her zaman olur, hiç bir şey olmaz eskimeden dolayı değer kaybeder. Tutup dava açmak terbiyesizliğin önde gidenidir. Ben olsam gider bulur ağzını burnunu dağıtırdım herhalde...

• quote:

Orijinalden alıntı: Belash

Kaç senedir aracım var, böyle saçmalık görmedim.

Tutup dava açmak terbiyesizliğin önde gidenidir. Ben olsam gider bulur ağzını burnunu dağıtırdım herhalde...

Ignoratia juris non execusat (Kanunu bilmemek mazeret sayılmaz.)

Hayatımızı düzenleyen yasaların temelleri çok gerilere gider. Örnek vermek gerekirse tazminat hukukunun temelleri bu topraklarda Hititler tarafından atılmıştır. Bu bir sosyal devrim idi. Kendinden sonra gelen Hammurabi yasaları bir geriye gidiş olarak kısas üzerine yasalar olup takib eden Orta Doğu kültürlerini etkilemiştir. Ülkede bir devrim yaşanmış ve modern hayatımız Roma kanunları temeline oturtulmuştur. Modern dünyayı anlamanın temeli Roma Hukukunu anlamaktan geçer. Kısas yasalarını kabul eden Orta Doğu kültürü etkisi ile yetiştirilenlerin anlayamadığı kısım sanırım bu oluyor.

Yaşadığınız ülkenin kanunlarını bileceksiniz. Beyanınız bilginizin sınırını gösteriyor. İkra ! denilmiştir, o halde okuyunuz.

Tartışma için bakınız ;

http://www.hukuki.net/topic.asp?TOPIC_ID=375

http://www.turkhukuksitesi.com/showthread.php?t=17259

Kanunlar ihtiyaçtan doğar. İhtiyaç hasıl olmuş ve düzenleme yapılmış ise verilen bu hakkı kullanılması durumunda terbiyesizlikten söz etmek mümkün değildir.

Son cümleniz haddinizi aşan talihsiz bir ifade olmuştur , lütfen metinden çıkarınız.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi oldsalt -- 9 Aralık 2011; 8:04:10 >

• Deger kaybı icin dava açılması cok cok mantıklı ve gerekli adam altında dandik renoyla gelip çarpıyor arabayı yaptırmak sıkıntı deil satarken hem zor satılıyor hemde fiyatı cok düşüyor umarım emsal gösterilecek bı sonuc cikar
  • quote:

Orijinalden alıntı: oldsalt

Ignoratia juris non execusat (Kanunu bilmemek mazeret sayılmaz.)
    ...
    Yaşadığınız ülkenin kanunlarını bileceksiniz. Beyanınız bilginizin sınırını gösteriyor. İkra ! denilmiştir, o halde okuyunuz.
    ...
    Kanunlar ihtiyaçtan doğar. İhtiyaç hasıl olmuş ve düzenleme yapılmış ise verilen bu hakkı kullanılması durumunda terbiyesizlikten söz etmek mümkün değildir.
    ...
    Son cümleniz haddinizi aşan talihsiz bir ifade olmuştur , lütfen metinden çıkarınız.

Merak etmeyin sayın oldsalt, iktisat mezunu olarak söylediğiniz kanun metnini de biliyorum. Vergi kanunlarında da aynı durum geçerli, bir dönem mali müşavirlik işi de, gençliğimde avukat yardımcılığı da yapmıştım.

Kanunlar ihtiyaçtan doğar tabi ki. Ama kanunun yetmediği durumlarda örfe, adetlere, ananelere bakılmaz mı? Hakimler bu konuda duyarlı değiller midir? İnsani vicdan denen kavram sizce bir kaç satırla ifade edilebilir, kanun hükümleriyle sınırlanabilir mi?

Burada aşırı zorlama bir durumdan; örfümüze, adetimize, ananelerimize uymayan bir kötü niyetle kanun hükmü kurulması isteniyor. Siz kanunları biliyor olabilirsiniz pekala; ama forumda (sadece forum olduğundan herhalde) yazdıklarımı pek okuyup anlayabilmiş, bilebilmiş değilsiniz, af buyurun. Yazımın neresinde kanuna aykırıdır, kanun böyle değil demişim, çok rica ediyorum?

İnsanlık insanlardan öğrenilir, kanun metinlerinden değil. İhtiyaç hasıl olmuş ve insanlar insanlık kavramını ortaya koymuşlardır. Bütün iyi girişimlere karşılık kötü niyet sergileyen birine terbiyesizlik ediyorsun demek, kanun gereği mümkün değilse de insanlık gereği pekala mümkündür. Ben çarptığım için tutup kaçmak yerine adamı bekleyeceğim, hasarını tazmin etmek için elimden geleni yapacağım o da tutup (kimbilir belki de daha sonradan tekrarı olacak) kesin olmayan bir zararı tazmin edemediğim için beni mahkemeye verecek...

Yok, vazgeçtim, adamın ağzını burnunu kırmazdım. Bacağını kırar, dilini söker, kulaklarından duvara çivilerdim. Ne dersiniz; haddimi aşan talihsiz bir ifadem daha mı oldu? Hiç umurumda değil, Allah'tan umudum; iş bu forum konusunda bahsi geçen davacı adamın arabasına çarpmayı bana da nasip etmesidir. Bu kanuni olarak değilse de insani olarak haddimdir, metinden kesinlikle çıkarmam altına da imzamı çakarım.

• quote:

Orijinalden alıntı: Belash

Kanunlar ihtiyaçtan doğar tabi ki. Ama kanunun yetmediği durumlarda örfe, adetlere, ananelere bakılmaz mı?

Burada aşırı zorlama bir durumdan; örfümüze, adetimize, ananelerimize uymayan bir kötü niyetle kanun hükmü kurulması isteniyor.

Burada kanunun yetmediği bir durum kesinlikle söz konusu değildir, tersine kanun konuyu gayet sarih olarak düzenlemiş olup emsal Mahkeme kararları ve hatta Yargıtay içtihadı dahi bulunmaktadır.

Bir konu Anayasa, Kanun, Tüzük, Yönetmelik ve bunların üzerinde olmak üzere Uluslararası sözleşmeler ile düzenlendikten sonra artık örf, adet ve ananeneye bakılmaz , kanun ne diyorsa ona bakılır. Anlaşılan Normlar Hiyerarşisinin işlemesi üzerine malumat sahibi değilsiniz.

Normlar Hiyerarşisi ;http://dergi.sayistay.gov.tr/icerik/der71m1.pdf

Normlar hiyerarşisini tepetaklak ederek, örf , adet , ananeyi Kanunun üzerine çıkarmak istemeniz Orta Doğu kültürü ile yoğrulduğunuzun çok açık göstergesi.

Kanundan doğan hakkını taleb eden kişiye şiddet uygulama arzunuzu dizginlemek ve toplum içinde beraber yaşama kurallarına uyabilmeniz için Tıbbi yardım almanızı öneririm.

• quote:

Orijinalden alıntı: hard_hacker

Deger kaybı icin dava açılması cok cok mantıklı ve gerekli adam altında dandik renoyla gelip çarpıyor arabayı yaptırmak sıkıntı deil satarken hem zor satılıyor hemde fiyatı cok düşüyor umarım emsal gösterilecek bı sonuc cikar

Ama kasko ödemeli bence değer kaybınıda. Kasko boşuna mı var?
  • quote:

Orijinalden alıntı: hard_hacker

Deger kaybı icin dava açılması cok cok mantıklı ve gerekli adam altında dandik renoyla gelip çarpıyor arabayı yaptırmak sıkıntı deil satarken hem zor satılıyor hemde fiyatı cok düşüyor umarım emsal gösterilecek bı sonuc cikar

Siz böyle düşünüyor olabilirsiniz.

Ama bir gün, birisi gelip şurada şöyle bir şey yazabilir.

"Adamın biri geldi altındaki dandik golfüyle benim Jaguar'a (veya Mercedes, BMW vs) çarptı, ne olacak benim değer kaybım, 40.000 tazminat ödesin bakalım"

O zaman aynı düşüncede de olabilecek misiniz?
    "Ben adamın aracına zarar verdim, adam para almakta haklı, değer kaybı olarak 30.000'e anlaşmaya çalışıyorum" diyebilecek misiniz?

Değer kaybı tazminatı olmamalı demiyorum, ama bu kasko sigortası veya zorunlu trafik sigortasının kapsamına alınmalı. Nasıl ki, bir araca vereceğimiz maddi zarar riskini, zorunlu trafik sigortası yaptırdığımız şirkete paslayabiliyor isek, kazaya uğrayan kişinin zararı olan değer kaybı da sigorta tarafından karşılanmalı.

• 
Sayfa: önceki 1213141516
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.