Şimdi Ara

Araç için bilgisayar topluyoruz

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
16
Cevap
1
Favori
935
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

Araçta kullanmak üzere bir sistem oluşturmak istiyorum

elimdeki veriler:

* minimum Intel Core 2 Duo 2.2 GHz mobile işlemcili olmalı (E4600 olabilir)
    * anakartta 1 adet PCI slot olmalı
    * 4 GB endüstriyel Flash olmalı (HD yerine flash kullanmak istiyorum) (yollardaki çukurlar göz önüne alındı)
    * Güç kaynağı 12V 180W (aküden beslenecek)

diğer donanımlar için bir kısıt yok, harici donanımlar elimde var (dokunmatik ekran vs)

Sorular:
    * Buna konfigürasyona uygun anakartı ve kasayı nerden bulabilirim
    * 12V girişli güç kaynağını nerden bulabilirim

teşekkürler

• arkadasın önerdikleri gayet uygun ama anakartı biraz daha düşürebilrsin
    ZOTAC GeForce 9300 WiFi Mini ITX Anakart (Intel Core2 Duo)
    http://www.sanalmarketim.com/urun/7e921078bb49d7c2c2fc23865d404a18/ZOTAC-GeForce-9300-WiFi-Mini-ITX-Anakart-(Intel-Core2-Duo)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ThE LoSt -- 17 Eylül 2009; 13:46:42 >
  • ZOTAC GeForce 9300 WiFi Mini ITX Anakart (Intel Core2 Duo) güzelmiş ama PCI slot onda yok malesef

ilginiz için teşekkürler

quote:

Orijinalden alıntı: ThE LoSt

arkadasın önerdikleri gayet uygun ama anakartı biraz daha düşürebilrsin
    ZOTAC GeForce 9300 WiFi Mini ITX Anakart (Intel Core2 Duo)
    http://www.sanalmarketim.com/urun/7e921078bb49d7c2c2fc23865d404a18/ZOTAC-GeForce-9300-WiFi-Mini-ITX-Anakart-(Intel-Core2-Duo)

• anakart PCI slotlu bana uygun gözüküyor :)

atom işlemciler malesef benim uygulamayı kaldıramıyor

kasa PCI kartları içine almayacak kadar küçük kalıyor, burada kasanın çok ufak olması şart değil

ilginize teşekkür ederim..

quote:

Orijinalden alıntı: ooppss

anakart olarak miniitx bir anakart alıp c2duao işlemci takabilirsiniz
    http://www.sanalmarketim.com/urun/f90f9f6f8c1f749d8bbf34e5e7e201b1/INTEL-DG41MJ-Mini-ITX-Core-2-Destekli-LGA775-Anakart-(Core-2-Duo/Quad)

yada üzerinde atom işlemci bulunduran bir kart alabilirsiniz..
    http://www.sanalmarketim.com/urun/d94d847e6c67bffd4e5ec8545c201c84/ZOTAC-ION-Mini-ITX-N330-Anakart-ve-Islemci-(Intel-N330-+-NVIDIA-9400)-(Adaptorlu)

hdd yerine uygun bir ssd alıp takabilirsiniz.
    http://www.sanalmarketim.com/urun/b2bf2403c4023e03cb28fad248df4153/TEAM-Combo-Serisi-32GB-SATA-SSD-Disk-(SATA-II-ve-Mini-USB-baglantili)

kasa olarak mini itx kasalara bakabilirsiniz ama işinizi görürmü bilmiyorum..
    http://www.sanalmarketim.com/urun/62d06ef138b89b4afe8784526779a4de/DARK-Mini-Type-S-150W-Mini-ITX-Slim-Kasa-(Fircalanmis-Siyah)

12v güç kaynağını ise hiç görmedim

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Araç kontak kapattığında bilgisayarında gücü kesilecektir. Eğer bilgisayara giden voltajı direk aküden alırsanız bu seferde gece bilgisayarı kapatmayı unuturlarsa akü bitecektir. Burada öyle bi besleme yapmalısınızki, araç kontak kaptatıktan bir iki dakika sonra pc kendini kaptıyor olmalıdır.

Araç içineki pc standart pc malzemeleri toplanrak oluşturulamaz. Şimdi birileri çıkıp yapılır kardeşim, ben toplarım diyecektir ama yaptığı cihaz en fazla 6 ay çalışır. Pci yuvaya takacağınız kart, işlemci ve ram araçtaki sarsıntıdan muhakkak zarar görecek ya da soketlerinden gevşeyecektir. Takıcağanız her parça, sarsıntıya dayanıklı, etrafı, vida yerleri vs. si silikon gibi şeylerle kaplı olmalı ki sarsıntı minimuma insin.

Bu pc için ayırdığınız bütçe nedir?
    Bu arada kullanacağınız lcd monitör/panelde bu yazdıkalrıma uygun olmalıdır. Lcd nin ve dokunmatik kit in markasını söyler misiniz?
    Kullanacağınız işletim sistemi nedir?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi damenn -- 19 Eylül 2009; 3:31:37 >

• şu anda aşağıdaki konfigürasyon sahip endüstriyel bir PC kullanıyorum
    bu sistem neredeyse 1 senedir hemen hemen sorunsuz çalıştı ancak yurt dışından geldiği için hem tedarik süresi çok uzun (bazen 12 hafta) hem de pahalı

ARK-6610 System
    Mobile Core 2 Duo 2.2 GHz İşlemci
    180W 12VDC Güç Kaynağı
    2 GB Bellek
    4 GB End. Compact Flash Disk
    2 adet Gigabit Ethernet Portu
    2 seri port, 4 USB portu ve 1 VGA port
    1 adet PCI Slot

buna alternatif bir PC yi kendim toplamak ve başka bir araca kurmak istiyorum. Standart PC ile çözüm oluşturulamaz haklısınız, bu yüzden dönen bütün aksamları min indirmeye çalışıyorum: mobile bir işlemci fan ihtiyacını azaltmak ve HD yerine flash kullanmak istiyorum. Bu konuda önerileriniz varsa çok sevinirim

daha önce aküden direk besleme aldım ve ayrı bir anahtar ile sistemin açılıp kapanmasını sağladım. Ancak bilgisayarı kapatmak kullanıcının sorumluluğunda.. Bununla birlikte sistem araç çalıştırılırken oluşan gerilim dalgalanmalarından yeteri kadar izole değil, bilgisayar çalışıyor ise kapanabilir. Bu noktada gerilim sabitleyici denedim ancak kesin bir çözüme varamadım.

işletim sistemi indirgenmiş XP

kullandığım monitör noname Çin'den sipariş ettim, ancak araçlar için üretiliyor ve sorun çıkarmadı

http://www.xdxtech.com/en/products_show.asp?id=16&typeid=85

PC için 500-600$ lık bir bütçem var

İlginize teşekkürler..

quote:

Orijinalden alıntı: mehmetgenc55

Araç kontak kapattığında bilgisayarında gücü kesilecektir. Eğer bilgisayara giden voltajı direk aküden alırsanız bu seferde gece bilgisayarı kapatmayı unuturlarsa akü bitecektir. Burada öyle bi besleme yapmalısınızki, araç kontak kaptatıktan bir iki dakika sonra pc kendini kaptıyor olmalıdır.

Araç içineki pc standart pc malzemeleri toplanrak oluşturulamaz. Şimdi birileri çıkıp yapılır kardeşim, ben toplarım diyecektir ama yaptığı cihaz en fazla 6 ay çalışır. Pci yuvaya takacağınız kart, işlemci ve ram araçtaki sarsıntıdan muhakkak zarar görecek ya da soketlerinden gevşeyecektir. Takıcağanız her parça, sarsıntıya dayanıklı, etrafı, vida yerleri vs. si silikon gibi şeylerle kaplı olmalı ki sarsıntı minimuma insin.

Bu pc için ayırdığınız bütçe nedir?
    Bu arada kullanacağınız lcd monitör/panelde bu yazdıkalrıma uygun olmalıdır. Lcd nin ve dokunmatik kit in markasını söyler misiniz?
    Kullanacağınız işletim sistemi nedir?

• Bitane Netbook alip, arabalardan 12voltu cakmaktan alip,220volt'a donusturen araba inverterlerinden tedarik edebilirsiniz...

350-400watt'lik araba inverterinin fiyati ne olur bilmiyorum.. Biraz pahaliya gelebilir.. Ben arabamda 150 wattlik bir inverter kullaniyorum.. Laptop icin yeterli..

bagaja sabitlenmek uzere bir kasa alcaksaniz, ya HTPC kasa sececeksiniz yada kup... Sabitlemekten kasit nerdeyse yekpare yapmak.. Harddisk bellekten olusacagi icin sorun olmaz.. Sempron islemciler de fazla isi uretmezler.. tercihen bir cok arabada arka koltugun arkasinda bagaj ustu kapatma delinebildigi gibi, onerim bu kapagin ustune bir baca veya havaldirma kanali acilmalidir... sistemi acik kasa calistirmak veya sistemi kasasiz calistirmak dogru olmaz.. bu sebepten sakin ha, ilgili sistemi surucu veya yolcu koltuklari altinda calistirmayi dusunmeyin. eger araba arka koltuklari yatirilabiliyor ise, bu koltuklara monte etmek, bagajin icine sabitlemekten daha iyi olacagindan olasi lastik patlamasi durumunda size aci cektirecektir.. eger CD okuyucu koymayi dusunuyorsanir tercihiniz USB ile baglanan Slim CD okuyuculari olmalidir.. ve kablosu universal olup en az 2 metre kadar uzunlukta olmalidirki, surucu koltuklarinin onune kadar gizlenerek getirilebilsin... USB kablosuna ek yapmayin... anakarti ve diger aparatlarikasaya monte ederken, cok sert olmayan "rondela" kullanirsaniz seyiru sefer sirasinda, vidalar gevsemez.. Monitor icin yine 2,5-3 metrelik yuksek iletkenli VGA kablolari kullanabilrsiniz...

AMD Sempron 140 (2.7 GHz) 1MB AM3
    42,00 USD
    [x]
    Asus M4A78-VM AMD780G/DDR2 1066 S+V+GL+RAI+16X 940
    88,00 USD
    [x]
    HI-LEVEL 2 GB 1066 MHz DDR2 RAM (Soğutuculu)
    39,00 USD
    [x]
    TEAM 32 GB Combo SSD Disk - (SATA+Mini USB)
    148,00 USD
    [x]
    Aopen G326 350W Küp Kasa (Kırmızı-Siyah)
    91,00 USD
    [x]

KDV
    102,82 TL

TOPLAM
    708,70 TL

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Towarscke -- 20 Eylül 2009; 2:33:40 >

• Kullandığınız "Advantech" pc nin tedariği eğer üreticinin elinde var ise, ortalama 4 hafta içinde Türkiye'ye getirtilip size teslim edilebilir. 12 hafta sürmesi çok çok istisnai bir durumdur.

İşlemci isteğin düşük olsa fansız bir mainboarda yönelebilirsin ama core 2 duo istediğin için sistemin fansız olması çok zor.

İndirgenmiş XP den kastın Win CE ya da XP Embedded mıdır yoksa standar Xp den mi bahsediyoruz. Eğer standar xp den bahsediyosanız CF kartlar uzun vadede işinizi görmez, o ürünler işletim sistemi kurmak için ideal değildir ama CE ya da embedded kurarsanız\kurabilirseniz daha sağlam olur. Gerçi ce ve embedded kurmak için image oluşturmanız gerekir, ki o imajı oluşturmakta herkesin harcı değil :S

Eğer bütçeyi artırabilirseniz SSD ile her türlü işletim sistemini kullanabilirsiniz ama fiyatları pek makul değil.

Linkteki ürüne SSD takıp sorunu kökten çözebilirsiniz. SSD olmadan ortalama fiyatı 500-700 USD seviyelerindedir.
    http://www.noyabilgisayar.com/default.aspx?pid=10916&prID=25568

Ayrıca ürünü ne amaçlı kullanacaksınız, üzerinde ne çalıştaracaksınız ve almak istediğiniz adet nedir?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi damenn -- 20 Eylül 2009; 2:32:55 >

• Inverter yerine direk 12V bir adaptör kullanmayı planlıyorum
    Netbook'lar bildiğim kadarıyla Atom işlemciler kullanılıyor, şu anki performansları benim uygulamam için yeterli değil ne yazık ki.. AMD Sempron hiç düşünmemiştim, mobile Core2Duo 2.2 GHz ile eşdeğer midir?
    kasayı sabitlemek ve özellikle rondella önerileri için teşekkürler

quote:

Orijinalden alıntı: Towarscke

Bitane Netbook alip, arabalardan 12voltu cakmaktan alip,220volt'a donusturen araba inverterlerinden tedarik edebilirsiniz...

350-400watt'lik araba inverterinin fiyati ne olur bilmiyorum.. Biraz pahaliya gelebilir.. Ben arabamda 150 wattlik bir inverter kullaniyorum.. Laptop icin yeterli..

bagaja sabitlenmek uzere bir kasa alcaksaniz, ya HTPC kasa sececeksiniz yada kup... Sabitlemekten kasit nerdeyse yekpare yapmak.. Harddisk bellekten olusacagi icin sorun olmaz.. Sempron islemciler de fazla isi uretmezler.. tercihen bir cok arabada arka koltugun arkasinda bagaj ustu kapatma delinebildigi gibi, onerim bu kapagin ustune bir baca veya havaldirma kanali acilmalidir... sistemi acik kasa calistirmak veya sistemi kasasiz calistirmak dogru olmaz.. bu sebepten sakin ha, ilgili sistemi surucu veya yolcu koltuklari altinda calistirmayi dusunmeyin. eger araba arka koltuklari yatirilabiliyor ise, bu koltuklara monte etmek, bagajin icine sabitlemekten daha iyi olacagindan olasi lastik patlamasi durumunda size aci cektirecektir.. eger CD okuyucu koymayi dusunuyorsanir tercihiniz USB ile baglanan Slim CD okuyuculari olmalidir.. ve kablosu universal olup en az 2 metre kadar uzunlukta olmalidirki, surucu koltuklarinin onune kadar gizlenerek getirilebilsin... USB kablosuna ek yapmayin... anakarti ve diger aparatlarikasaya monte ederken, cok sert olmayan "rondela" kullanirsaniz seyiru sefer sirasinda, vidalar gevsemez.. Monitor icin yine 2,5-3 metrelik yuksek iletkenli VGA kablolari kullanabilrsiniz...

AMD Sempron 140 (2.7 GHz) 1MB AM3
    42,00 USD
    [x]
    Asus M4A78-VM AMD780G/DDR2 1066 S+V+GL+RAI+16X 940
    88,00 USD
    [x]
    HI-LEVEL 2 GB 1066 MHz DDR2 RAM (Soğutuculu)
    39,00 USD
    [x]
    TEAM 32 GB Combo SSD Disk - (SATA+Mini USB)
    148,00 USD
    [x]
    Aopen G326 350W Küp Kasa (Kırmızı-Siyah)
    91,00 USD
    [x]

KDV
    102,82 TL

TOPLAM
    708,70 TL

• quote:

Kullandığınız "Advantech" pc nin tedariği eğer üreticinin elinde var ise, ortalama 4 hafta içinde Türkiye'ye getirtilip size teslim edilebilir. 12 hafta sürmesi çok çok istisnai bir durumdur.

uçak kargo maliyetini üstlenirseniz (yak 1200€) ve üreticinin elinde varsa 4 haftaya inebiliyor, 12 hafta direk tedarikçi firmanın bize bahsettiği süre..

quote:

İşlemci isteğin düşük olsa fansız bir mainboarda yönelebilirsin ama core 2 duo istediğin için sistemin fansız olması çok zor.

evet tamamen fansız değil ama soğutma gereksinimi çok abartılı değil

quote:

İndirgenmiş XP den kastın Win CE ya da XP Embedded mıdır yoksa standar Xp den mi bahsediyoruz. Eğer standar xp den bahsediyosanız CF kartlar uzun vadede işinizi görmez, o ürünler işletim sistemi kurmak için ideal değildir ama CE ya da embedded kurarsanız\kurabilirseniz daha sağlam olur. Gerçi ce ve embedded kurmak için image oluşturmanız gerekir, ki o imajı oluşturmakta herkesin harcı değil :S

standart XP değil; benim oluşturduğum sadece gerekli uygulamalardan oluşan yak. 2GB yer kaplayan bir XP imaj kullanıyorum. Kullanıcı arayüzü tamamen uygulamadan oluşuyor. Kioks tarzı..

quote:

Eğer bütçeyi artırabilirseniz SSD ile her türlü işletim sistemini kullanabilirsiniz ama fiyatları pek makul değil.

Linkteki ürüne SSD takıp sorunu kökten çözebilirsiniz. SSD olmadan ortalama fiyatı 500-700 USD seviyelerindedir.
    http://www.noyabilgisayar.com/default.aspx?pid=10916&prID=25568

PCI kart takabilmem şart

quote:

Ayrıca ürünü ne amaçlı kullanacaksınız, üzerinde ne çalıştaracaksınız ve almak istediğiniz adet nedir?

araçta görüntü işleme uygulaması; kameralardan gelen görüntüler PCI kart ile aktarılacak ve algoritmalar yüksek işlem gücü gerektiriyor.
    topladığım bilgisayar gereksinimleri karşılarsa ikinci adımda 7 sistem daha kuracağım

ilginize teşekkürler...

• Adet yüksek olsa, sizin için kasa tasarlanıp(PCI kart takılabilecek) güzel bir sistem çıkar ortaya ama 7 adet için uygun bir maliyet çıkmayacaktır.

İşiniz çok kolay görünmüyor :)
  • bi iki hafta içidne konfigürasyonu netleştirip denemeler başlıyorum, sonuçları paylaşırım

teşekkürler

quote:

Adet yüksek olsa, sizin için kasa tasarlanıp(PCI kart takılabilecek) güzel bir sistem çıkar ortaya ama 7 adet için uygun bir maliyet çıkmayacaktır.

İşiniz çok kolay görünmüyor :)
  • Araçta yüksek performanslı işlemci gerektiren uygulamalar için şu ana kadar vardığım sonuçlar:

Araçta yüksek performans gerektiren bir işlemciye ihtiyaç duyuyorsanız (Atom işlemciler yetmiyorsa), saha şartlarına için uygun ve güç tüketimi makul düzeyde olan mobile işlemcilere yönelmek gerekiyor. Ardından (araçta 12V gerilim zaten var olduğu göz önüne alınıp) giriş voltajı 12 V olan bir PowerSupply gerekiyor. Mobile işlemci düşük güç tüketimi sayesinde bu tipte bir PS bulmayı kolaylaştırıyor. Üstelik işlemciyi soğutmak için gerekli fan boyutlarıda epeyce küçülüyor. Mobile ortamda bozulmaya meyilli olan döner parçalar ne kadar az o kadar iyi.. Disk olarak da DOM, CF, SSD benzeri bir HD kullanılmalıdır. Bütün bunlara notebooklar incelenerek de ulaşılabilirmiş aslında mobile ortamda çözüm mobile işlemci...

Burada karşılaştığım sorun notebook haricinde mobil işlemci ve bunu destekleyen MiniITX bir anakartı bulabilmek. Türkiye'detek başına mobile işlemci gereksinimi olabiliceği neredeyse hiç düşünülmemiş...

Bulabildiğim yurtdışı kaynaklı iki çözüm var:

Commellhttp://www.commell.com.tw/Product/IPC/CMB-679.HTM Türkiye dist: Noya Bilgisayar
    Advantech ARK-6610 System Türkiye dist: Lim-a Bilgisyar

Noya'dan fiyat gelmedi ama Advantech oldukça tuzlu

Bu konuda tecrübesi olan var mı? Bunlar dışında Intel T7500 Mobile Core2Duo işlemci ve buna uygun anakartı nereden bulabilirim??

Teşekkürler..

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.