Şimdi Ara

Araç Satım Vekaletnamesinde Geçerlilik Süresi Ne Kadardır?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
10
Cevap
0
Favori
26.872
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Bir arkadaşıma ait binek otomobili bir üçüncü şahsa (aracın satılacağı kişi için vekaletnamede isim belirtildi) satmak ve diğer işlemleri yapmak üzere, arkadaşımdan 1992 yılında süre kısıtlaması olmayan bir vekaletname almıştım. Daha sonra olaylar değişik şekilde gelişti ve otobil benim elimde kaldı. 1999 yılında arkladaşım vefat etti. Bu güne kadar aracı ben böyle kullandım. Şimdi 16 yıl sonra, ben bu aracı vekaletnamede ismi bulunan kişiye satabilirmiyim?
    Saygılarımla.

• Yapay Zekanın Yanıtı

Araç Satış Vekaletinde Geçerlilik Süresi

Araç satış vekaletleri, bir kişinin bir başkasına adına araç alıp satma yetkisi vermesine olanak tanıyan yasal belgedir. Araç vekaletname süresi, vekaletnamede belirtilmediği sürece yasalarla düzenlenmiştir.

Türk Hukukuna göre, yazılı olarak düzenlenmemiş araç satış vekaletlerinin geçerlilik süresi 30 gündür. Yazılı olarak düzenlenmiş araç satış vekaletlerinin geçerlilik süresi ise 90 gündür. Ancak vekaletnamede aksi belirtilmişse, geçerlilik süresi daha uzun veya daha kısa olabilir.

Araç satış vekaletinin süresinin dolması, vekaletnamenin geçersiz olduğu anlamına gelmez. Ancak bu tarihten sonra vekaletname ile yapılan işlemler geçersiz olacaktır. Bu nedenle, araç alım satım vekaletinin süresinin dolmadan önce kullanılması önemlidir.

Araç satış vekaletinin geçerlilik süresinin dolmasını önlemek için, vekaletnameyi uzatmanız gerekir. Vekaletnameyi uzatmak için, yeni bir vekaletname düzenlemeniz ve noter tasdik ettirmeniz yeterlidir.

Özetle:

• Yazılı olmayan araç satış vekaletlerinin geçerlilik süresi 30 gündür.
    • Yazılı araç satış vekaletlerinin geçerlilik süresi 90 gündür.
    • Vekaletname süresi dolmadan uzatılmalıdır.
    • Süresi dolan vekaletname ile yapılan işlemler geçersizdir.
    Yapay Zekanın Yanıtını Genişlet
  • Süre belirtilmediği müddetçe sorun çıkacağını sanmam ama çıkarsada veriliş tarihi 92 yılı olduğundan noter aradaki zaman çok olduğu için onay vermeyebilir. Bunun haricinde süre olmadıktan sonra sorun yok istediğin zaman satabilirsin.
  • Şu an araç rahmetli arkadaşınızın üzerine ve vekaletname vefat eden arkadaşınıza ait aracı sizin satmanız için çıkartılmış. Normalde süre belirtilmediği için sorun olmaz.

Ancaaak arkadaşınız vefat ettiği için kanunen vekaletnamenin durumu ne olur bilemiyorum, en iyisi bir notere sormak.
  • Istersen suresiz yani sen iptal edene kadar alabilrisin ki iptal etmek epey zor ama iptal etmeyi gerektiren bir durumda yok aslinda

Yada vekaleti cikartirken istedigin gun kadar izin werebilirsin noterde sorarlar zaten surelimi olsun suresizmi olsun die

Bence sureli almakta fayda war ama siparis araba aliyorsan soz werilen tarihin iki kati kadar almani tavsiye ederim

Yoksa yurtdisina fln cikarsan vekalettin suresi bitiryo arabayi alamiyorsun ustune
  • ölümle vekalet ilişkisi biter. veraset ve mirasçılarından vekalet gerekir.
  • quote:

Orjinalden alıntı: ctetik

Bir arkadaşıma ait binek otomobili bir üçüncü şahsa (aracın satılacağı kişi için vekaletnamede isim belirtildi) satmak ve diğer işlemleri yapmak üzere, arkadaşımdan 1992 yılında süre kısıtlaması olmayan bir vekaletname almıştım. Daha sonra olaylar değişik şekilde gelişti ve otobil benim elimde kaldı. 1999 yılında arkladaşım vefat etti. Bu güne kadar aracı ben böyle kullandım. Şimdi 16 yıl sonra, ben bu aracı vekaletnamede ismi bulunan kişiye satabilirmiyim?
    Saygılarımla.

Vekaletnamede ismi bulunan vekil aynı zamanda alıcı olamaz.

Vefatla vekillik ilişkisi biter. Vekalet düşer.

Satışı miraşçılar veya tayin ettikleri vekiller yapar.
  • quote:

Orjinalden alıntı: O.B.K

quote:

Bir arkadaşıma ait binek otomobili bir üçüncü şahsa (aracın satılacağı kişi için vekaletnamede isim belirtildi) satmak ve diğer işlemleri yapmak üzere, arkadaşımdan 1992 yılında süre kısıtlaması olmayan bir vekaletname almıştım. Daha sonra olaylar değişik şekilde gelişti ve otobil benim elimde kaldı. 1999 yılında arkladaşım vefat etti. Bu güne kadar aracı ben böyle kullandım. Şimdi 16 yıl sonra, ben bu aracı vekaletnamede ismi bulunan kişiye satabilirmiyim?
    Saygılarımla.

Doğru.

Yalnız vekil alıcı değil. Vekil kendisi, alıcı 3. bir şahıs.

Yalnız olayı anlamadım.

Başkasına satılacak bir otomobil ve alıcının ismi belli.

Neden bu arkadaşa vekalet verildi?

Zamanında niye satış yapılmadı?

Satış yapılmadığı halde araç niye bu arkadaşta?

Araç elimde kaldı diyor. Elde kalan araç hiç görmedim ben.

Bence olay biraz ayrıntılı olarak anlatılırsa altından başka şeyler çıkacak.

Saygılar

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Normal şartlarda vekaletin süresi olmayabilir ancak noterler işlem yapmaktan imtina edebilirler.Bunu yenileyelim diyebilirler.Başka bir işte benzer durum başıma geldi.Vekaleti alalı çok olmuş vs deyip bazı sorular sordu.En sonunda noteri ikna ettik ve işlemimizi yaptı.Artık tc kimlik no hadisesi de olduğundan şahsın vefat etmiş olduğunu 2 dakkada öğrenebilir netten,bilginize.Kısaca şansa kalmış işiniz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi panisher -- 5 Ekim 2008; 21:27:51 >
  • Bende takasta süresiz vekalet veriyordum,satıldıktan sonra iş bitiyor diye ama öyle değilmiş;vekalet verdiğim gidip noterden aynısını çıkartabiliyormuş,o yüzden süre koymak lazım...
  • quote:

Orjinalden alıntı: bossbee

quote:

Orjinalden alıntı: O.B.K

quote:

Saygılarımla.

Doğru.

Yalnız vekil alıcı değil. Vekil kendisi, alıcı 3. bir şahıs.

Yalnız olayı anlamadım.

Başkasına satılacak bir otomobil ve alıcının ismi belli.

Neden bu arkadaşa vekalet verildi?

Zamanında niye satış yapılmadı?

Satış yapılmadığı halde araç niye bu arkadaşta?

Araç elimde kaldı diyor. Elde kalan araç hiç görmedim ben.

Bence olay biraz ayrıntılı olarak anlatılırsa altından başka şeyler çıkacak.

Saygılar

Arkadaşım, kişileri tanımadan böyle bir isnatta bulunmak bence AYIP...
    Adresimi vereyim, buyur gel araştırma yap, altından bişey çıkarsa al araba senin olsun...
    Erkek sözü...
    Ama bişey çıkmazsa bana bir özür borçlusun...
    Saygılar...

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.