Şimdi Ara

Arapca Ezan in yeniden okunusu (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
116
Cevap
1
Favori
2.920
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
3 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: Mephalay

quote:

Orijinalden alıntı: RealW

quote:

Ezanin Türkçe olmasi gereksiz bir milliyetçilik hareketi. Devletin, insanlarin hangi dilde ibadet edeceklerine karişma gibi bir hakki olmamali, zaten laik bir hareket de değil.

Bu forumda ateistlerin içinde gördüğüm en adaletli konuşan kişisin. Bir şeyi haklı görsen bile sırf egon için o şeyi kabul etmemezlik yapmıyorsun.

Sagol, yanlisa yanlis demek gerek, yoksa tartismanin bir anlami yok. Ateist degilim, tanri kesinlikle yoktur diyemem, Agnostik ateist denilen kitleden biriyim olsa olsa : )

Tabii inanç mevzusunda değil. Bunu dahil etme içine. İnanç mevzusunda sende egonu ortaya atıyorsun. Tabii beni ilgilendirmez.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• quote:

quote:

quote:

quote:

Ezanin Türkçe olmasi gereksiz bir milliyetçilik hareketi. Devletin, insanlarin hangi dilde ibadet edeceklerine karişma gibi bir hakki olmamali, zaten laik bir hareket de değil.

Bu forumda ateistlerin içinde gördüğüm en adaletli konuşan kişisin. Bir şeyi haklı görsen bile sırf egon için o şeyi kabul etmemezlik yapmıyorsun.

Sagol, yanlisa yanlis demek gerek, yoksa tartismanin bir anlami yok. Ateist degilim, tanri kesinlikle yoktur diyemem, Agnostik ateist denilen kitleden biriyim olsa olsa : )

Tabii inanç mevzusunda değil. Bunu dahil etme içine. İnanç mevzusunda sende egonu ortaya atıyorsun. Tabii beni ilgilendirmez.

Nasil oluyor egoyu ortaya atmak ?

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >

• quote:

quote:

quote:

quote:

quote:

Nasil oluyor egoyu ortaya atmak ?

Egoyu ortaya atmak yanlış bir ifade olmuş. İnanç konusunda yüksek bir egoya sahipsiniz. Böyle daha iyi oldu sanırım.

• O'ndaki isigi bende goruyorum.. :)
  • quote:

Orijinalden alıntı: mahmudhudavendi

O'ndaki isigi bende goruyorum.. :)

Yani imana gelecek mi diyorsun ?

• quote:

quote:

Cok memnun olurum da bir sey sorucam, baskasinin da sizin inandiginiz seye inanmasi neden onemli ?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Mephalay -- 14 Ocak 2016; 18:53:26 >
  • Mephalay M kullanıcısına yanıt
    ——

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi efrasiyab42 -- 7 Şubat 2021; 10:19:47 >
  • quote:

quote:

quote:

Cok memnun olurum da bir sey sorucam, baskasinin da sizin inandiginiz seye inanmasi neden onemli ?

Yani beni ilgilendirmez kimin neye inandığı, kimseyi burada zorla bir şey anlatmaya çalışmıyoruz.

Niye önemli ? Eğer ki biri öğrenmek isterse seve seve ona anlatırım. Müslüman olmak istiyorsa. Belki sana da ilginç geliyordur. Yav bu adamlar cennete gidecekse gitsin milleti müslüman yapma çabası nedir böyle diye düşünmüş olabilirsiniz. Dikkat burada kafa keser denilen müslümanların kendileri cennete gidecekleri halde onlarında bu güzelliğe ortak olmalarını istiyor. Neden acaba ?

Müslüman olmadığınız için bizim duygularımızı anlayamazsınız. Onun için her yerde tam bir dalga konusu. Bizim ruh halimizi bilmiyorlar. Aslında onların elinde olsa bizi bir kaşık su da boğarlar. Ancak biz ise onların tüm bu kötülüklerine rağmen müslüman olmasını isteriz. Her ne kadar cehennem ile ilgili şeyler paylaşsakta cennet ile ilgili şeyleri de göz ardı etmememiz gerekiyor. Mesela diyorlar ki beni yaratıyor ama sırf inanmadım diye sonsuza kadar cehenneme atacak. Yav nasıl seni yakmasın ? Düşünsene o an gördüğün gözler yazdığı eller ona ait. Yazdıklarından haberi yok.

Hep cehenneme bakıyorlar. Siz burada zengin olmak için neler vermezdiniz. Ancak tüm bu zenginlikler bir gün öldüğünüzde son bulacak. Bir zenginlik için bu dünyada her şeyi yapabilecek bir insan öbür dünyada sonsuz yaşamı göz ardı ediyor. Sayısızca nimetler. Ne isterse önünde olacak. Bu dünyada istediğiniz onca hatunlar ne ki ? Bunu söyleyince bununla da dalga geçiyorlar. Yav Allah sizi sizden daha iyi tanıyor. Sen bu dünyada o kadar kadınlara düşkünsün. Bunu Allah sana ben sana daha iyi bir eş ile rızıklandıracağım dediği zaman niye zoruna gidiyor ? Niye dalga geçiyorsun ? Sana cennete senin sevineceğin nimetler vereceğim diyor. O da bu dünyanın en zengini yanına bile yaklaşamaz.

Kısacası bu fani dünyada en ufak bir şöhrete bile neler verebilecek bir insan sonsuz yaşamda verilecek şeylere göz yumuyor.

• quote:

Orijinalden alıntı: hasanatom

Eğer ülkede araplar yaşada gereksiz olurdu ama Türk ülkesinde Türkçe ibadet hakkı nasıl saçma bir milliyetçilik oluyor.

Insanlarin kendi dilinde ibadet etmesine sacma demedim, devletin buna karismasina sacma dedim. Devletin gorevi degil hangi dini kesimin ne sekilde ibadet edecegine karismak. Ona Muslumanlar karar vermeli, o da ne sekilde olmali -> bu da benim isim degil. Isteyen Ingilizce etsin, isteyen Farsca. Sirf milliyetcilik yapmak adina, her seyi Turkcelestirmek adina ibadete burnunu sokmak laiklige ters. Ayrica da gereksiz, hic bir amaca hizmet etmez.

• quote:

quote:

quote:

quote:

Yani beni ilgilendirmez kimin neye inandığı, kimseyi burada zorla bir şey anlatmaya çalışmıyoruz.

Niye önemli ? Eğer ki biri öğrenmek isterse seve seve ona anlatırım. Müslüman olmak istiyorsa. Belki sana da ilginç geliyordur. Yav bu adamlar cennete gidecekse gitsin milleti müslüman yapma çabası nedir böyle diye düşünmüş olabilirsiniz. Dikkat burada kafa keser denilen müslümanların kendileri cennete gidecekleri halde onlarında bu güzelliğe ortak olmalarını istiyor. Neden acaba ?

Müslüman olmadığınız için bizim duygularımızı anlayamazsınız. Onun için her yerde tam bir dalga konusu. Bizim ruh halimizi bilmiyorlar. Aslında onların elinde olsa bizi bir kaşık su da boğarlar. Ancak biz ise onların tüm bu kötülüklerine rağmen müslüman olmasını isteriz. Her ne kadar cehennem ile ilgili şeyler paylaşsakta cennet ile ilgili şeyleri de göz ardı etmememiz gerekiyor. Mesela diyorlar ki beni yaratıyor ama sırf inanmadım diye sonsuza kadar cehenneme atacak. Yav nasıl seni yakmasın ? Düşünsene o an gördüğün gözler yazdığı eller ona ait. Yazdıklarından haberi yok.

Hep cehenneme bakıyorlar. Siz burada zengin olmak için neler vermezdiniz. Ancak tüm bu zenginlikler bir gün öldüğünüzde son bulacak. Bir zenginlik için bu dünyada her şeyi yapabilecek bir insan öbür dünyada sonsuz yaşamı göz ardı ediyor. Sayısızca nimetler. Ne isterse önünde olacak. Bu dünyada istediğiniz onca hatunlar ne ki ? Bunu söyleyince bununla da dalga geçiyorlar. Yav Allah sizi sizden daha iyi tanıyor. Sen bu dünyada o kadar kadınlara düşkünsün. Bunu Allah sana ben sana daha iyi bir eş ile rızıklandıracağım dediği zaman niye zoruna gidiyor ? Niye dalga geçiyorsun ? Sana cennete senin sevineceğin nimetler vereceğim diyor. O da bu dünyanın en zengini yanına bile yaklaşamaz.

Kısacası bu fani dünyada en ufak bir şöhrete bile neler verebilecek bir insan sonsuz yaşamda verilecek şeylere göz yumuyor.

quote:

Mesela diyorlar ki beni yaratıyor ama sırf inanmadım diye sonsuza kadar cehenneme atacak. Yav nasıl seni yakmasın ? Düşünsene o an gördüğün gözler yazdığı eller ona ait.

Iste bak buradaki mantiksizligi goruyor musun, eger ona aitse o halde yaptigindan neden kendisi sorumlu olmuyor da, "insan" sorumlu oluyor ? Eger ozgur irade diyeceksen, o halde kendisine ait de dememelisin. Bir baba dusun ogluna arabayi veriyor, "ama carparsan seni yakarim, micazi degil ha, cidden yakarim", bu nasil baba ?

• Mephalay M kullanıcısına yanıt
    Iyi bir insanin.. Sikinti cekmesine gonlun razi olurmu?
  • Şimdi şu konuda anlaşalım.Din bir vicdan meselesidi ve devletler bu konuda politikalar üretip onu kalıplara sokamaz.Bir topluluğun ibadetinin şeklini belirlemek devletin haddine değildir.O sadece hukuki çerçevenin dışına çıkan alanlarda müdahale edebilir.

• quote:

quote:

quote:

quote:

quote:

quote:

Mesela diyorlar ki beni yaratıyor ama sırf inanmadım diye sonsuza kadar cehenneme atacak. Yav nasıl seni yakmasın ? Düşünsene o an gördüğün gözler yazdığı eller ona ait.

Iste bak buradaki mantiksizligi goruyor musun, eger ona aitse o halde yaptigindan neden kendisi sorumlu olmuyor da, "insan" sorumlu oluyor ? Eger ozgur irade diyeceksen, o halde kendisine ait de dememelisin. Bir baba dusun ogluna arabayi veriyor, "ama carparsan seni yakarim, micazi degil ha, cidden yakarim", bu nasil baba ?

Zaten o çocuk belli bir yaşa geldiği zaman arabayı babasından izin almadan kullanacak. Önceden baba eğitim veriyor ki duvara toslamasın diye. Boşuna mı çocukları küçük iken yetiştirin diyorlar. Çocuk gelip böyle yerlerde, önce aileden dini bilgi almadan takılırsa tabii kafası karışır.

Yani insanlar bu dünyada bir makam mevki için el ayak öpüyorlar. Kainatı yaratan ise senden sadece kendisini kabul etmesini istiyor. Bu kadar mı zor, bunu yapmak ?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-C302EA147 -- 15 Ocak 2016; 11:08:43 >

• Aman, dinin ve siyasetin neresi mantıklı da buna takıldın, boşvermekten başka çare yok.

• Bu ikisi olmadan, ozellikle siyaset, medeniyet insaa edemiyorsun..
  • Yine gelmiş Türkçe ezan doğru değil diyenler. İslamiyetten bihaber olup alim gibi konuşan ama aslında hiçbir şey bilmeyenler size acımaktan başka elimden bir şey gelmiyor.
    Kuran'da başka bir dille ezan okunamaz, ibadet edilemez diye bir şey yoktur zaten o zamanın din alimleri de Türkçe ezan okunmasının dinen yasak olmadığını belirttikleri için Türkçe ezanın yolu açılmıştır.
    Din doğru anlaşılmayı emreder bu yüzden ana dilde ibadet caizdir. ''İmam-ı Azam Hazretleri''
    Bu forumda bunu belki de 10. yazışım olmuştur çünkü insanımız cahil, okumuyor, inandığı dinden haberi yok, bildikleri tek şey başkalarından duyma yalan yanlış şeylerle ahkam kesmek. İbadet ettiniz de dili kaldı sanki yeter ki siz ibadetinizi edin, ister Arapça ister başka bir olsun yaradan size kucak açar. Geçen sosyal medyada şöyle bir şey gördüm: ''Mason Kemal, Kuran harflerini yasaklattı.'' işte bu cümle insanımızın ne kadar acınası bir halde olduğunu, islam ülkelerinin bu hale nasıl geldiğini özetleyen bir cahillik örneğidir. Kuran harfleri ne ya böyle bir şey olabilir mi, bir alfabeyi kutsallaştırmak nasıl bir acizliktir. Kuran, Arap alfabesiyle yazılmakla beraber kutsal olan alfabe değil, Kuran'ın içeriği ve emirleridir.

• ITürkologI I kullanıcısına yanıt
    Allahu ekber... Sadece bunu bana , anlami bozulmadan cevir. Gerisini dogru kabul edecegim.
  • Ezan denilen namaza çağrı sözleri zaten insanlar tarafından uydurulmuş sözler değil midir? Vazifesini gördükten sonra anlamı değişse ne olur, değişmese ne olur.
  • Bill Russell kullanıcısına yanıt
    Maneviyati cok onemli.. Bu en buyuk nedenlerden birtanesi.. Ikincisi ise; malum kuresel bir dunayada yasiyoruz. Mesela Sultan ahmed civarina gittiginde kenya dan gelmis bir muslumanida goruyorsun, hollanda dan gelmis bir muslumanida.. Sokakta yururken anlamadiklari turkce bir takim anonslari duyunca verdikleri tepkiyi vereceklerdir muhtemelen..

• quote:

Maneviyati cok onemli.. Bu en buyuk nedenlerden birtanesi.. Ikincisi ise; malum kuresel bir dunayada yasiyoruz. Mesela Sultan ahmed civarina gittiginde kenya dan gelmis bir muslumanida goruyorsun, hollanda dan gelmis bir muslumanida.. Sokakta yururken anlamadiklari turkce bir takim anonslari duyunca verdikleri tepkiyi vereceklerdir muhtemelen..

Demek ki Müslümanlar çağrı için yanlış bir yol seçmiş. Arapça'nın dışına çıkamayıp evrensel olma iddiası çok da mantıklı durmuyor.

Hem pek çok yerde zaten ezan okuyan kişilerin ne dediği dahi anlaşılamıyor (bilhassa camilere uzak yerlerden). Çağrının anlaşılmasını sağlayan çoğunlukla sözleri değil makamı oluyor.

• 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.