Merhaba arkadaslar evde kullandigim deck sistem icin kendim bir kolon uretmek istedim anfimin markasi pioneer a=441 ve buna bagli m406 6li pioneer cd player tuner ve timer var elimde benim amacim 30 cm jbl 1000 wattlik bass alarak mid ve tiz takimi kullanarak 3 yollu bir kolon uretmek istiyorum buna uygun kabin nasil yapabilirim yapimda sorun olmayacaktir fakat bir semaya ihtiyacim olacak ve sizce performans elde edebilir miyim orta seviyede yardimlariniz icin simdiden tesekekkurler
Kullanacağın JBL GT4-12" ürünü woofer değil subwooferdır. İkisi arasında fark var. Ne fark var; subwooferlar genellikle 120hz ve altı için kullanılır. Bir "bas" ise 400hz'a kadar sorumludur. Subwoofer kullanırsan bu frekansları az olarak alırsın. Ayrıca JBL'in ürünü araç içindir, evde pek tavsiye edilmez. Bunlara rağmen -her ne kadar orta göreceli de olsa- "orta" derece performans elde edersin :) Alacağın sonuç alt bas açısından doygun fakat frekans eğrisi bakımından "yamuk" olacaktır sadece.
Mesaj için teşekkür ederim peki bu tip 3 yollu bi kolon için nasıl bir kabin yapabiliriz şema filan var mı acaba elinizde 30 cm bas için 3 yollu
Dostum bu tip şeylerin şeması olmaz. Birincisi kullanacağın tüm hoparlörün TÜM teknik speklerinin hatasız bir şekilde verilmesi gerekir. Bu işin pek çok handikapı vardır. Misal bas hoparlörün 1W RMS çıkış için 1mt mesafeden 86dB SPL ye sahipken, mid in aynı şartlarda 95 ve tweeterin 92dB hassasiyete sahiptir. Bu durumda midi 9dB (!) ve tweeteri 7dB zayıfatlman gerekir. Ayrıca örneğin bas hoparlörünün linearitesi mid frekanslara doğru bozulacaktır bunu da bir şekilde kompanse etmen gerekir. Ayrıca bas ve mid inin speklerine uygun bir kabin tasarımı yapmak bu tasarımda da duran dalgaları hesaba katmak zorundasın. Bu şartlar altında başarılı bir hoparlör dizayn etmek oldukça zordur. Ama ben bas tiz dinlerim bas vurdukça camlarım zangır zangır titresin dersen o kolay. Mümkün olan en büyük kabin yap içine bas hoparlörünü yerleştir. Arkasına da 10 luk pimaştan 30cm kesip ekle içini muflon kapla. Mid ve tweeterin için ayrı küçük bir kabin yap ve mecvut büyük kabine bağla. Piyasadan hazır bir crossover al. Kesinliklte iyi sonuç alırsın. Hesaba gerek yok.
cevabın için teşekkür ederim peki bu bass hoparlörüne göre mid ve tizin desibelini nasıl ayarlıyacağım azaltıp çoğaltmak gibi?
Araya seri taş direnç koyarak. Ama hesaplayarak koyacaksın. Sonuç olduça zor elde edilir.
bu islem icin gerekli alet edevatlari nereden temin edebilirim peki bu konuda bilgim yok pek. kabin yapma islemi ise rahat olacak cunku tanidigim vasitasiyla istedigim boyutlarda istedigim malzeme ile kabin sozu aldim fakat bu teknik konularda biraz eksik kaldim elimde 30 cm jbl 1000 wattlik basslar var mid ve tizi alip 3 yollu kolonumu tamamlamak istiyorum bu alet edevatlari tamamladiktan sonra kabinin sekli nasil olacak peki kafama gore olmiycak tabikide eni boyu hacmi filan gibi bilgilerde verebilir misinizi tesekkur ederim
arkadaşım öncelikle mdf alman gerekiyor veya tanıdığı marangoz varsa ordan temin edebilirsin ondan sonra tasarladağın kabin ölçülere uygun bir şekilde kestirmen gerekiyor ondan sonra kolonlara gireceği delikleri dekopaj yardımı ile açıosun varsa yoksa marangoz hallediyor sub bus en allta mid ortada tweter en üsttte olacak şekilde eger port istiyorsan port yerinide ayarlıyorsun ister öne ister arkaya kabinini montaj ettikten sonra içini sünger elyaf yada izocamla güzel kaplıyorsun bally yardımıyla tüm iç yüzünü ondan sonra crosseverrını takıosun ve kolonlarını arka kapağada kablo bağlantıları için termal takıosun ve kablo baglantılarını yaptıktan sonra arka kapadıda kapatıosun hazır tabi bu kadar kolay olmuyo çünki bende yaptım 3 yollu baya uğraştırdı ama şu anda gayet menunum çok tatlı bir sesi var duyan hayran kalıyor tabi bu zevk meselesi kim dioki hazır varken neden uğraşıosun hesabı yani sen nasıl istiorsan kafandakine göre tasarla arkadaşım bende 1 bir ölçülerde yapmadım kabini hatta biraz ufak bile oldu ama ses tatminkar başka sormak istedğin bişi varsa sorabilirsin saygılar
Bilgilendirmen icin sagol kardesim kabin konusu rahatim istedigim sekilde kabin yapilicak fakat bunun bi boyutu varmi belirttigim parcalara gore boyu su kadar eni sukadar filan diye
arkadaşlar şimdiye kadar ki yardımlarınız için sağolun ama kabinin boyutları hakkında bi görüş verebilecek misiniz acaba en şu kadar boyu şu kadar olmalı diye ?
Hoparlor yapmak cok zordur ve bilimsel calısma ister. En kolay yoldan kullandıgınız hoparlorun teknik dokumanında tavsiye edilen kabin tipini ve hacmini yapmalısınız. Al hoparloru koy kutuya inanın cok ezbere ve bilincsiz bir calısmadır. Ev sistemleriyle oto hoparlorleri kullanmakta yanlıstır. Ev sistemleri icin alacagınız ev tipi hazır kabin her durumda daha iyi sonuc verecek daha dogru calacaktır. Cunku muhedislik calısmaların sonucu ortaya cıkmıstır. Ev ortamında o hesapları, testleri, duzeltmeleri, dogru malzemeleri bulup uretip birlestirip sonuca ulasmanız imkansız gibi bir sey. Yaparsınız calar ama ne yaptıgınızı kabinin nasıl bir frekans egrisi cizdigini, nasıl ohm davranısı gosterdigini, SPL degerini, nelerin yanlıs nelerin dogru oldugunu bilemezsiniz. Ezbere calısmanın otesine gecmez. Adam gibi kabin yapmak icin matematik,fizik,elektronik,ses muhendisligi bilgilerine, labaratuvar ve cihazlara, kendi malzemeni uretebilecek duzeye, tecrubeye sahip olmak gerekir.
Fikir olması acısından asagıda linklerini verdigim speakerların nasıl uretildigini, nasıl frekans testlerine tabi tutuldugunu, labaratuvar calısmalarını vs gorun sonra karar verin evde yapılan speaker la hazırın farkını:
JBL GT4 ü evde kullanırsan sadece gürültü oluşur (GT4 ün kötü bir şey olduğunu kastetmiyorum), Sadece titreşim ağırlıklı olucağı ve ses çıkmayacağından dolayı müzik dinleyemessin ..Fakat woofer alırsan , bol basslı müzik dinlersin..
benim de bu konuyla ilgili olarak bir sorum olacak arkadaşlara. aynı baslardan bende de var 2 adet. ayrıca evde 2x120 watt lık ev amfim var. benim soracağım şu: acaba bu baslara 3 yollu kabin yaptırsam yani arkadaşın yaptırmak istediği gibi bişey, acaba bendeki bu amfi bu kabinleri çalar mı? amfim 4 ohm da 120x2 veriyo dediğim gibi baslarda 4 ohm luk. yardımlar için şimdiden teşekkür.
Merhaba, Ev sinama sistemim için bir subwoofer düşünüyorum. Şimdi bir arkadaşım 30cm lik jbl basını kabini ile beraber satıyor uygun fiyata. Acaba bu bası ev sineması için kullanmak ne kadar verimli olur (sadece subwoofer olarak kullanacağım.) yoksa özellikle ev sineması subwooferlerinden mi almak lazım. Hangisi daha iyi sonuç verir. Jbl'i 2500wlık bir araba amfisiyle besleceğim.
ya arkadaşlar başta adı gecmişken ben de sormak istiyorum bu gittigidiyor da ya da benzeri sitelerde gördüğümüz 50-60 YTL civarı satılan timer lar ne işe yarar kısaca bi açıklarsanız cok sewinirim şimdiden tşk...
sendeki amfi ne marka
süreyi ayarlıyosun istediğin zaman sistemini kapatıyo veya acıyo yani uyurken ve kalkarken otomatik açıp kapama yapıyo.
ya arkadaşım forumda el yapımı kolon diye bir bölüm var orada son derece profesyonel olarak sorularına cevap bulabilirsin bence
bir defa bu baslar 4 ohm dur ve tiz bas ve midelerin ohm ortalamasının 4 ohm u geçmemesinde büyük fayda var bendede 1ohm sony anfi var ayrıca 2 adet 120w ve 1 adet 200w rms kenwood basım vardıı bunları kullanırken ohm açısından sorun yaşamadım çünkü anfi 1 ohm.... oto anfisiyle bu tarz uğraşlara girmek heleki 2 adet 1000w = 350w rms yapar 12V luk devrede 60 amperlik güç demektir ki oldukça mastarflı bi iş masarafını geçtim verim alması çok zor
gelelim çözüme senin yerinde olsam evde kullanıma uygun hazır kabinle çözerdim olayı..... mesela ben kimisine komik gelebilir sony oto amfime ki güzel bir anfidir gerek ses kalitesi gerek çıkışları ile sony modeli aklımda değil 25 cm baslı 3 yollu hop. kullanmıştıım ve önceki sistemimdem çok daha dengeli ve güzel ses aldım..... sana tavsiyem jbl nin ev tibi kabin hop. dir kolay gelsin bas ve tiz iletileri yüksek olduğundan bunu diyorum yoksa bunun muhabbeti uzundur
yeni mesaja git
Yeni mesajları sizin için sürekli kontrol ediyoruz, bir mesaj yazılırsa otomatik yükleyeceğiz.Bir Daha Gösterme