Online verimli olmuyor diyende var olur diyen de anlamis degilim tecrubesi olan yazabilir mi. Yabanci dil olucak gozukuyor < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
Arkadaşlar online kurslari tavsiye ediyor musunuz işe yarar mi gercekten
-
-
Up
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
neyin kursundan bahsediyorsun? alan ne yani?
< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı > -
Dil kursu hocam.
online tecrubeniz var mi ogrenilebiliyor mu yoksa kursami gitmek lazim
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
hocam şimdi şöyle, genel olarak mesleki eğitimlerde online/sınıf ikileminde herkesin kendi görüşleri var. sınıf eğitiminin eşsiz olduğunu iddia eden çok kişi var. dil alanında da bunu iddia edenler yok değil.
ben genel olarak mesleki eğitimlerde sınıf eğitiminin demode ve yetersiz olduğu kanısındayım, online eğitimlerin ise çok daha değerli ve gerekli olduğunu savunuyorum.
tabi bunu illa online eğitim olarak söylememek gerek. kitap da bir kişisel eğitimdir. genişbant internetin yaygın olmadığı üniversite yıllarımda da ben kitapların anlatımlarının dersdeki hocanın anlatımından çok daha önemli olduğunu hep iddia etmiştim.
şimdi olay yabancı dil öğrenmeye gelince iş biraz değişiyor.
şöyle; siz eğer dil dışındaki diğer bir konuda eğitim istiyorsanız, mesela AutoCAD öğrenmek falan istiyosanız, açıp onun detaylı kitabını okumanıza gerek kalmadan da olayın ana hatlarını size sunan bir sınıf eğitimi ile AutoCAD'i kullanmaya başlayabilirsiniz. burada vurgulamak istediğim şey şu: "sınıf eğitimi her zaman daha kısa süreli olur ve daha az detay sunar" her alanda bu böyledir.
şimdi dil öğrenme olayına geldiğinizde böyle bir "ana hatlarını alıp da kolları sıvama" olayı insana yeterli olmuyor. yanlış anlamayın, size: "gramer kitabı satın alıp o kitabı yalayıp yutmak zorundasın" demiyorum. sadece şunu söylüyorum: dil öğrenmek TEKRARLI PRATİK yapmakla olur.
bu "tekrarlı çalışma" lafımı "düzenli çalışma" gibi de algılayabilirsiniz tabi ama ben size işin TEKRAR kısmını vurgulamak istiyorum. tekrar yapmadan dil öğrenme şansınız yok gibi bişeydir. ve kurslar size tekrar yapma olanağı sunmazlar. kursları eleştirmiyorum, ama onların tek yapabilecekleri size zaten kitaplarda da yazıyor olan şeyleri sözlü olarak tek bir sefer anlatmak olacak.
dolayısıyla ben dil öğrenme alanında kurslara para vermeyi asla ama asla önermiyorum.
bakın ben iki kez İngilizce hazırlık okudum. birini 12 yaşında iken, diğerini de 16 yaşında iken okudum. kötü okullarda da okumadım yani Karşıyaka Anadolu Lisesi hani gayet iyi bi okul. ikisinde de birşey öğrenemedim ve ingilizce bilmeden hayata atıldım. daha sonra kendim evde tek başıma çalışarak ingilizce öğrendim, daha sonra katıldığım konuşma kulüpleri oldu, çoğunda en iyi-akıcı konuşan bendim.
sizin öğreneceğiniz dil hangi dil bilmiyorum ama eğer o dilde temeliniz varsa, zaten kursa ihtiyacınız yok. tek yapmanız gereken pratik yapacağınız kaynakları bulup tekrarlı olarak pratik cümle çalışmaları yapmak.
eğer o dilde temeliiz yoksa, o dilde sizi eğitecek türkçe kaynak kitap bulup çalışmanızı şiddetle öneririm. zira Türkiye'deki dil öğretmenleri olağanüstü özverili ve başarılı insanlar, birçok dilde insanları çok iyi eğiten mükemmel kaynaklar ortaya çıkardılar.
bakın 90'lı yıllarda bu kaynaklar yoktu. biz kitapçıya gittiğimizde bize dil öğreten bi kitap bulamazdık ciddiyim, sadece yurt dışından gelen Oxford-Longman kitapları vardı, onlar da hem çok pahalıydılar hem de içlerinde konu anlatımı yoktu sadece alıştırmalar vardı yani işe yaramayan kitaplardılar. dolayısıyla o dönemde benim evde kendim ders çalışabilmem imkansız gibiydi. şimdi ise, sadece teknolojik eğitim kaynakları çıldırmış değil, aynı zamanda Türk hocalar da birçok dilde sizi sıfırdan muaazam eğitecek süper kitaplar ortaya koydular. dolayısıyla bu devirde ben dil kursuna gitmeyi asla önermem kimseye.
şunu da söylemek gerek, insan herhangi bir yeni alana atılması gerektiğinde genellikle kendi çalışıp pratik yapmaya çabalamaktan ziyade, gidip kendisine konuyla ilgili birşeyler anlatılacak olan herhangi bir kursa yazılmaya yönelir. bu aslında pratik yapmaya çabalamaktan kaçıştır. mesleki alanlarda da bu böyledir, herkes açıp udemy kurslarını izler ama çok az kişi ourup da o alanda çabalaya koyulur. benim bi akrabam birkaç sene önce İstanbul'a geldi, İngilizce hazırlık okuyacaktı, kursa yazılmak istediğini söyledi. şiddetle karşı çıktım, dinlemedi. en sonunda ingilizce kursunun bütün derslerinin video serisini bulup elemanın önüne koydum, al çok gerekliyse bunları izle dedi. bi süre sonra eleman gene gitti o kursa yazıldı. videoları da izlemedi. kitapları da çalışmadı. yazılım konusunda da ben de aynı eğilimde oluyorum. yeni bir programlama dili ile uğraşmam gerekse açıp videolarını izliyorum ama ilk başta kendim pratik yapmaya çabalamak bana da çok zor ve itici geliyor.
ancak, kendimiz oturup pratik yapmadan, sadece birşeyleri dinleyerek, o alanda gelişim göstermemiz imkansız. hangi alan olursa olsun bu böyledir. ve insanlar ekseriyetle pratikten kaçıp "hocayı dinleme" eğiliminde olacaklar.
pratik yapmaya çabalamak iticidir çünkü ortada başarılması gereken bir iş vardır, ders dinleme olayında ise hedef yok. hedef olmayan herşey tatlı gelir insana. açarsı iki saat kurs videosu izlersin, canın isterse bir saat izlersin, canın istediğinde kapatırsın. her durumda "bir şey yaptım" hissi oluşur.
peki dil konusunda kendin evde pratik yapabilir misin? yaparsın, en basitinden benim gibi tekrarlı cümle çalışması yapabilirsin. cümleleri heryerden bulabilirsin ama hiç uğraşmak istemeyen biri için dahi en basitinden cümle kitapları var dışarıda satılan, havalimanı cümleleri, kuaför cümleleri, otel cümleleri, okul cümleleri gibi alanları var. açıyosun, cümlenin hem türkçesi hem de yabancı dildeki tercümesi yan yana veriliyor kitap içinde. aç onları çalış, sonra o tekrar ederek cümleleri kurmaya çalış.
cümle ezberlemek normalde önerilmeyen bir yöntemdir ama kendi başına çalışamayacağını düşünüp kitabı açmaya çekinen çoğunluk güruh içi bu yöntem çok işe yarardır.
benim bu yöntemi destekliyo olmamın başka nedenleri de var; aslında günlük hayatta hepimiz ezber cümlelerle konuşuyoruz. yani biz sadece kelime ezberi yapmıyoruz, cümle kalıplarını da ezberliyoruz. "akıcı konuşma" budur zaten. bugün plazalara gidin, mesleki ingilizcede kullanılan cümleler hep kalıp gibidirler, hatta siz olağanın dışına çıkıp da farklı cümleler kuracak olursanız insanlar size ingilizce bilmiyo muamelesi çekmeye bile kalkarlar. durum buyken kimse bana: "cümle tekrarı yapmayın, ezberler gibi çalışmayın" diyemez. ben eşşek gibi cümle tekrarı yaptım. 10bin'den fazla cümleri 5-6 yıl tekrar ettim, doğrudan ezberlemesem de o cümlelerin kalıplarını gerketiğinde çok çabuk kurabilir duruma geldim. akıcılık budur zaten. konuşabiliyor olmak budur. konuşabiliyor olmak demek, durasamadan cümle üretebiliyor olmak demektir. bunu yapmanın da tek bir yolu vardır: "cümle kurma pratiği yapmak" ve bu pratiği yapmak için Cambly gibi yer şart değil asla. bakın ben ikili diyalogları bile aldım yıllarca tekrar ettim kendim evde tek başıma. her akşam oturdum yarım saat kendi kendime bu cümleleri kurdum. zaten dışarıda kurulan diyaloglar belli. hayatın boyunca senin karşına çıkabilecek en gerekli cümleleri toplasan 20 bin cümle yapmaz toplamda. şunları kendin 3-5 kez tekrar etsen, en baba kursa giden adamın yapamayacağı kadar akıcı cümle üretebilen birine dönüşürsün zaten.
"ama benim dil temelim yok" olayı da bahane değil aslında, çünkü biz anamızdan türkçe öğrenirken oturup edilgen-üretken kalıpları öğrenmedik, nesne-özne diye birşey öğrenmedik. biz bu Türkçe dil bilgisi kurallarını biliyor ve uyguluyoruz ama biz hayatımız boyunca ezberlediğimiz cümellerin içinden bu kuralları kendimiz anlayarak elde ettik. yabancı dilde de aynı durum var, gramer önemlidir, gereklidir, ama, bi kez çalışıp geçeceksin. detaylı kursa da gerek yok, grameri tekrar tekrar çalışmaya da asla gerek yok. öğreneceğin dilin gramerini bi kez öğreneceksin sonra da deli gibi düzenli pratik cümle çalışmaları (tekrarlı) yapmaya başlayacaksın ve uzun süre bunu yapacaksın. o zaman o dili deli gibi öğrenirsin.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 01001101 -- 18 Kasım 2021; 12:49:31 >
< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
-
hocam ben yeni dil olarak ispanyolcayı uzun bi süre kendi başıma çalıştım ama darlandım ve sürekliliğimi kaybettim.
Ayrıca ödev yapmam gerekiyor ödev bulmak lazım çalıştıgın konu sonunda. acayip bir şekilde tek başına sıkılmaktayım.
İstiyorum ki yeni insanlar tanıyayım hem sosyalleşip hemde kendimi şartlandırayım.
Belirli bir düzeni yakalayamadım bide full ders çalıştım dediğim gibi ödev yoktu pekiştiremedim sanırım. kendi kendime de bi yere kadar.
Bu ispanyolcada fiil çekimi konusu var acayip ezber yada tekrar istiyor oda canımı sıktı pratige ulaşamadım.
Kıssadan hisse ben bu kurs olayına giricem ama sadece bilmek istedigim online kursun bana faydası olur mu onu anlamaya çalışıyorum.
Gideceğim kurs CERVANTES ENSTITÜSÜ. Gidipte memnun olmayan yok pahalı ama arkadaşım dahil 2. kurdan sonra konuşmaya başlamışlar.
Yakın arkadaşımda söylemese inanmazdım tabi. Birçok kurs dolandırıcı konumunda şuan. Boş vakitlerimi değerlendirmek istiyorum.
yorumum şimdilik bu kadar uzun uzun yazmışsın kardeşim çok teşekkür ederim cansın...
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X