Şimdi Ara

arkadaşlar projem için çözemediğim bir durum var

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
7
Cevap
0
Favori
645
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • arkadaşlar ışığı takip eden robot için pic basic pro ile aşadaki kodu yazdım ldr leri hepsini taktım ampul ışığında boardda deneyin dedim ama motorlar çalışmadı ledi taktığımda ise led yandı.

motorlar 2-3 v ile çalışan oyuncak motor 7805 den direk voltaj verdiğim zaman motor yerinden fırlıyıcakmış gibi çalıştı sizce neden devreyi isisdede denedim ama hatta isisdeki devrede led ekledm motordan önce

TRISA=%11111111 'A portu çıkış olarak ayarlandı
    TRISB=%00000000 'B.0 pini giriş diğerleri çıkış olarak ayarlandı.
    ' PortA.0 pinine sembol ismi olarak LED adı verildi.
    BASLA:
    IF (PORTA.0=1) AND (PORTA.1=1) THEN
    HIGH PORTB.0
    HIGH PORTB.1
    ENDIF

IF (PORTA.0=1) AND (PORTA.1=0) THEN
    HIGH PORTB.0
    LOW PORTB.1
    ENDIF

IF (PORTA.1=1) AND (PORTA.0=0) THEN
    HIGH PORTB.1
    LOW PORTB.0
    ENDIF

IF (PORTA.0=0) AND (PORTA.1=0) THEN
    HIGH PORTB.7
    LOW PORTB.0
    LOW PORTB.1

ELSE
    LOW PORTB.7
    ENDIF

GOTO BASLA
    END

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi hulugu -- 7 Eylül 2009; 22:54:07 >

• buda isisdeki devrenin resmi

arkadaşlar projem için çözemediğim bir durum var
  • 2-3V LUK BİR MOTORA 5V VERİRSENİZ DELİ GİBİ DÖNMESİ NORMALDİR. STEP MOTOR KULLANMALISINIZ BENCE
  • Problemi kendin zaten söylüyorsun ,

2v ile çalışan bir motora 5 volt verirsen dedigin gibi olur sorunu çözmen için 5 v motor alacaksın,

kolaygelsin
  • Merhaba, ilk olarak dönndürmek istediğiniz motorun PIC'in verebileceği akımla çalışmayacağını belirtmek isterim, PIC'in verebileceği akım max. 25mA'dir, ancak motorunuzun istediği akım bunun onlarca katıdır, motoru PIC'e bu şekilde bağlayarak aslında bir nevi kısa devre de etmiş oluyorsunuz ve PIC büyük ihtimalle zarar bile görmüş olabilir. Ayrıca LED'i de doğrudan PIC toprak arasına bağlamak da yanlıştır, ilk olarak öğrenmeniz gereken şey kullanacağınız şeyin ne kadar güç çekeceğidir, basit bir LED için bu yaklaşık 1,2 V ile 2V arasındaki bir voltaj ve 25-50 mA arasında bir akımdır, bu kullanacağınız LED'e göre değişir, çok daha yüksek seviyelere de çıkabilir ancak önceden herşeyin hesabını yapmak gerekir. İlk olarak motor için ne kullanacağınızı belirleyelim, bu herhangi bir IC veya transistorlerle oluşturulmuş bir devre olabilir, daha sonra LED için ayrı bir pin belirlemeniz daha iyi olacaktır. LED için başlangıç olarak 220-330R arası bir direnç kullanın. Motor için ise L293, L298 veya dirençlerle birlikte transistor kullanabilirsiniz. Ayrıca motorun boşta öyle deli gibi dönmesi normaldir, verdiğiniz 5V ile çok alakası yoktur çünkü büyük ihtimalle verdiğiniz 5V, 2-3V seviyelerine düşmüştür. Ek olarak bir DC motor tek başına kesinilkle devir ayarı yapamz, bir redüktor kullanmak lazımdır ancak bu devrenin maliyetini yükseltir, bunun yerine bir stepper kullanmak daha mantıklıdır ancak ufak bir proje için bunu kullanmak da gereksizdir, hız kontrolü için biraz kaba bir yöntem olsada PWM kullanabilirsiniz, böyle bir proje için yeterli olacağını sanıyorum, ayrıca motorlar için de ilk olarak yük altında denemenizi tavsiye ediyorum, motor için bence 78XX serisini kullanmak yerine doğrudan bataryaya bağlamanız daha yararlı olacaktır, isterseniz toprakları eşitlemek şartı ile ayrı bir batarya da kullanabilirsiniz. Başarılar.

• Sayın Omerege ,

Hulugu Arkadaşın yazdıgı metni aynen kopyaladım bakın ne demiş,
    ''motorlar 2-3 v ile çalışan oyuncak motor 7805 den direk voltaj verdiğim zaman motor yerinden fırlıyıcakmış gibi çalıştı'' Demiş,

Nasıl 5 volt ile alakası yok dediniz anlamadım %100 fazla Gerilim veriyorsunuz ve tabikki motor da gerilimin yüksek olmasından devir artacakve titreşimler fazla olacaktır bir müdet sonrada ısınıp yanacaktır bu motor,
    sanırım başka bir şey demek istediniz,
  • Aslında benim bahsetmek istediğim herhangi bir 78XX için normal bir oyuncak motorunu beslemek çok da kolay bir iş değildir, bahsettiğimiz 7805 verebileceği güç nedeniyle motor daha istediği güce daha ulaşamadan voltaj düşüşü yaşayacaktır, motorun havada öyle deli gibi dönmesi normaldir çünkü üzerinde yük yoktur ancak en küçük bir yükte hem tork sorunu hem de voltaj düşüşü yaşayacaktır. Sonuç olarak bir 78XX'in çıkışına motor bağlamak çok da akıl karı değildir, ancak bağlarsak da voltaj düşüşü yaşanacağından motor için bir sorun yaşanmaz, ancak 78XX'imiz oldukça ısınır, o yüzden bence motoru doğrudan herhangi bir bataryaya veya yeterli akımı verebilecek güç kaynağına bağlamak daha sağlıklıdır.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    arkadaşlar acil bir sorum var !
    13 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.