Şimdi Ara

Asenkron monofaze 0.75 Kw motor ile elektrikli araç görüş ve tavsiyeleriniz.

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
3
Cevap
0
Favori
635
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • iyi günler.uzun zamandır aklıma takılan ve yapmak istediğim elektrikli araç projesi hakkında görüşlerinizi,tavsiyelerinizi, yorum ve tecrübelerinizi bekliyorum.

yapım aşamasında karar kıldığım motor ac monofaze asenkron 750 watt bir motor. 12 veya 24v/220v 3000watt invertör ile akü gerilimini yükseltip anma akımını düşürmek için soft starter ile kalkış yapıp ac hız kontrol ile de hız kontrolü yapmak istiyorum.Dün yaptığım bir araştırmada da bir adet de redüktör buldum ama oranını bilmiyorum. araç 3 tekerli trike denilen tarzda tek kişilik bir araç olacaktır.akü için ise 12 v 200A akü düşünüyorum. ya da iki aküyü seri bağlayıp 24v yapmayı düşünüyorum.
    bir diğer konu neden dc motor kullanmıyorum.bulunduğum yerde dc motor satışı yapan bir yer yok.ayrıca bu gibi konularda bir bilgisi olan da yok. o yüzden bu araç projesinde ne gibi artılar ne gibi eksiler olur.bu akü ve invertörde yeterli gücü sağlayabilir miyim.normalde ortalıkta gezen çin malı e-bisikletler 250 watt.iki kişiyi düz yolda rahat götürebiliyor.ben ise 750 wattlık bir motor kullanacağım. kendi hesaplarıma göre aküden çektiğim akım 24 voltta 750/24=31,25 amper.iki tane 72 amperlik aküyü seri bağlasam.24 v 72 amper yapar ve çektiğim akıma göre iki saatten fazla çalışması lazım.ama yükte çalışacağı için ne kadar bir düşme olur orasını bilmiyorum.aracın frenlemesine yardımcı olması için de otomobillerin şarj dinamosunu ön tekerlere bağlamayı düşünüyorum.fren pedalında bir de switch olacak ve basınca şarj dinamoları ile aküleri şarj edicek. şarj ederken yük bineceği için sarj dinamolarındaki manyetik alan etkisiyle üzerlerinde fren etkisi olacak.böylece hem frenlemeye yardımcı olacak hem de kısa süreliğine de olsa şarj sağlayacak. .bu yüzden tavsiyelerinizi ve önerilerinizi bekliyorum.

• Tam da elektrik makinaları sınavından yeni çıkmıştım, konuyu okuyunca hayal görüyorum sandım

Projenize gelince, bana kalırsa AC motor kullanmak pek mantıklı değil. Üstelik AC invertörünüz tam sinüs üreten cinsten değilse motorunuzu bu invertörle beslemek sakıncalı olur. Tam sinüs invertörlerin de fiyatı yüksek olacağından en mantıklı seçim DC motor gibi geliyor bana.

Çalışmanızda başarılar dilerim.

Ek olarak, konuyu elektronik bölümüne de açtınız mı bilmiyorum ama oraya da açarsanız elektriksel konuda daha iyi tavsiyeler alabilirsiniz.
  • ilginiz için teşekkür ederim.konuyu bir de dediğiniz bölüme açayım.sanırım daha iyi olacak.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.