Şimdi Ara

asio ne demek?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
4
Cevap
0
Favori
1.618
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
    yenilir içilir bişeymi? (katı bir ses giriş çıkış ünitesi gibi:)
    yoksa sadece driver mı?
    gitarla ses girişi yapıyorum
    guitar rig ve amplitube programlarini kullanırken tele vuruşla hoparlorden ses gelmesi arasında
    yaklasik 50ms civarinda bir gecikme söz konusu..:(.
    direct sound, nvidia ..., asio gibi seçenekler içinde en düsük gecikme için "asio"yu seçince
    program mıcıyo...

• Yapay Zekanın Yanıtı

ASIO Nedir?

ASIO (Audio Stream Input/Output), ses yazılımlarının ses kartıyla iletişim kurmasına olanak tanıyan, Windows işletim sisteminde bir ses sürücüsü teknolojisidir. ASIO, Windows ses sistemi olan WASAPI gibi diğer ses API'lerinden (Uygulama Programlama Arayüzleri) daha düşük gecikme ve daha yüksek ses kalitesi sağlar.

ASIO4ALL, ASIO desteği olmayan ses kartlarında ASIO protokolünü simüle eden ücretsiz bir yazılımdır. Bu, kullanıcıların ASIO'nun avantajlarından, desteklenmeyen ses kartlarında da yararlanmalarını sağlar.

ASIO'nun Avantajları:

• Düşük Gecikme: ASIO, ses yazılımları ve ses kartları arasındaki iletişimde minimum gecikme sağlar. Bu, özellikle gerçek zamanlı ses işleme ve müzik prodüksiyonu için önemlidir.
    • Daha İyi Ses Kalitesi: ASIO, Windows ses sistemini devre dışı bırakarak ses verilerinin doğrudan ses kartına gönderilmesini sağlar. Bu, ses verilerinin bozulmasını azaltır ve daha yüksek ses kalitesi sunar.
    • Geniş Uyumluluk: ASIO, birçok profesyonel ses yazılımı ve ses kartıyla uyumludur. Bu, kullanıcıların farklı donanım ve yazılım yapılandırmalarıyla sorunsuz bir şekilde çalışmasını sağlar.

ASIO4ALL'ı Kullanma:

ASIO4ALL yazılımını kurduktan sonra, ses düzenleme yazılımında veya ses oynatıcısında ASIO4ALL sürücüsünü ses çıkışı aygıtı olarak seçmelisiniz. Bu, yazılımın ASIO4ALL aracılığıyla ses kartıyla iletişim kurmasını sağlayacaktır.

Not: ASIO4ALL, ASIO desteği olmayan ses kartlarında ASIO protokolünü simüle eder, ancak gerçek ASIO desteği kadar iyi performans göstermeyebilir.

Yapay Zekanın Yanıtını Genişlet
  • alıntıdır:
    -----------------------------------------------------------------
    asio (audio streaming input/output):

cubase ve nuendo gibi müzik yapım programlarının yapımcısı steinberg firması tarafından geliştirilen bir çapraz platformlu çok kanallı ses bilgisi transferi protokolüdür. amacı ses kartlarını müzik yazılımlarının ihtiyaçlarına göre optimize edip programın kartın bütün özelliklerini aynı anda hiçbir zaman kaybı olmadan kullanabilmesini sağlamaktır. bu protokol sayesinde daha önceleri sadece iki kanal ile sınırlı olan ses iletişimini daha fazlaya çıkarmak mümkün olmuştur. asio protokolüne göre yazılan driver'lar sistem altı çalıştığı için de sistemin (mesela windows'un) getirdiği latency sorunlarından etkilenmez, dolayısı ile ses kartlarının çok düşük latency miktarlarında kullanılabilmesini mümkün kılar.

asio teknolojisinin müzik bilgisayarı dünyasına getirdiği birçok yenilik vardır, farklı bit oranlarına ve örnekleme frekanslarına cevap verebilme, kartın aynı anda birden fazla program tarafından kullanılabilmesine izin verme (multi-client), çok kanallı çalışma, aynı driver'ı kullanan birden fazla ses kartına aynı anda ulaşabilme ve senkronizasyon gibi birçok esnekliği ve bütün bunları o zamanlar mevcut bütün tekniklerden daha hızlı yapması ile zamanında devrim yaratmıştır.

ancak asio teknolojisinin bir handikapı vardır, o da bir program aynı anda sadece bir asio driver'ı görebilir. dolayısı ile eğer bilgisayarınızda farklı asio sürücüsü kullanan birden fazla ses kartı mevcutsa bir defada bunların ancak bir tanesine ulaşabilirsiniz. bunun sebebi az önce ifade ettiğim gibi asio'nun sistem altı seviyede çalışmasıdır. buna karşılık örneğin sistem üstü çalışan wdm teknolojisinde aynı anda birden fazla wdm driver'a ulaşılabildiği için wdm modunda programlar bilgisayardaki bütün kartları görür, ancak asio moduna geçildiğinde kartlardan sadece seçilen bir tanesini görür.

özetle, aynı üreticinin aynı model ürününden birkaç tanesini aynı sisteme bağlayıp tek bir asio driver üzerinden hepsine ulaşmak mümkündür (eğer asio sürücü ona uygun yazılmışsa), ama farklı üreticilerin farklı ürünlerinin hepsine tek asio sürücüden ulaşmak mümkün değildir. hatta birçok durumda eğer aynı asio driver'ı kullanmıyorlarsa aynı üreticinin farklı model kartlarına bile ulaşmak mümkün olmayabilir.

örnek vermek gerekirse, benim kullandığım aardvark q10'ları üreten aardvark firması ürettiği bütün modeller için tek bir asio driver ve kontrol paneli yaptığından, ben mesela iki aardvark q10 yanına bir aardvark aark24 filan ekleyip karıştırıp hepsini bir anda asio modunda görebiliyorum, farklı model olmalarına rağmen. zira hepsi aynı üreticiden aynı asio driver'ı kullanıyor. oysa yine aynı bilgisayara takılı olan eski terratec ews88mt kartını da asio modda çalıştırmaya çalıştığımda kullandığım editör programı cakewalk sonar 3 ya aardvark'ları görüyor, ya da terratec'i görüyor. ikisini birden asio modda iken göremiyor. oysa wdm moduna geçtiğim zaman ikisini de birlikte programın içinde görebiliyorum ve ulaşabiliyorum.

ancak, diyelim terratec'in üretimi olan ews88mt ve ews88d kartları aynı driver'ı kullandıkları için asio modda aynı anda görülebilirken, yine terratec'in dmx6fire kartı farklı bir driver yüklemesi gerektirdiğinden ews88 serisi ile aynı anda asio modunda çalışmaz.

bir asio driver'ın hem terratec ürünlerini hem de aardvark ürünlerini kontrol edecek şekilde yazılması mümkün olmadığı için de bu böyle gidiyor.

wdm ile karşılaştırıldığında asio bana daha az cpu yükü ile daha düşük latency veriyor, oysa wdm ile çok iyi değerler yakalamama rağmen asio'yu yakalıyamıyorum.
    ----------------------------------------------------------------------------
    kısaca;
    -------------------------------------------------------------------------------
    ks. audio stream input output. steinberg'in pc tabanlı audio kayıt sistemlerinde düşük latency ve maksimum donanım uyumluluğu sağlamak için geliştirdiği standart.
    -------------------------------------------------------------------------------------
    bir diğeri;
    ----------------------------------------------------------------------------------
    australian security intelligence organisation.. avusturyalilari dunyadaki tehlikelerden koruyan kurum..

• nvidia ses kartım var (epox 8RDA+), amplitube programinda asio'yu seçince hata veriyor, ne yapmalıyım asio diye ayrıca yüklenen bir driver yokmudur?
  • deville ilgi / bilgi için çok sağol.
    bu arada;
    avusturalyalıları dünyadaki tehlikelerden koruyan kurum :))))))))))))))
    iyiydi..
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    BU NE DEMEK
    geçen yıl açıldı
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.