Şimdi Ara

ASUS K55VJ-SX047h KULLANICI İNCELEMESİ

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
18
Cevap
1
Favori
5.590
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

Arkadaşlar geçenlerde yeni bir laptop almaya karar verdim ve bu konuya biraz uzak birisiyim. Çünkü laptop seven birisi değilim ve alacağım laptop kendim için değildi. Forumda sıkça lenovo z500 ve z580 konularına rastladım. Zira bende lenovo ile asus arasında sıça gidip geldim. Ben yine bildiğim markadan şaşmayım diyerek asus'a yöneldim ve aldıktan sonra buraya ufak bir inceleme eklemek istedim. Kafası karışan almak isteyen arkadaşlar olursa faydası olacağını düşünüyorum.

İşe sistem özellikleriyle başlayalım;

İşlemci: 3. nesil intel i5 3210m 2.5ghz normal çalışma hızı ve turbo boots 3.1ghz desteği.
    3mb cache bellek
    2 çekirdekli ve HT desteğiyle 2 fiziki 2 sanal toplamda 4 çekirdek
    64-bit desteği

Chipset: Intel® Chief River Chipset HM76

Memory: ddr3 1600mhz 2x4gb(üzerinde iki adet slot var ve ikiside dolu olarak geliyor)

Graphic:NVIDIA® GeForce® 635M with 2GB DDR3 VRAM. Ekran kartı aslında gt630 ile aynı özelliklerde lakin niye 635 yazıldığını bilemiyorum. GT540'ın yeni revize hali gt630, GT555 in yeni hali de GT635'dir. Yani Asus üzerinde GT635 değil GT630=GT540 var.
    Lenovo Z580 ile kıyaslama yapacak arkadaşlara ufak bir not forumda aynı şekilde gt635 diye satılan z580 lerin de aslında gt630 olduğu yönünde bilgiler gördüm.

Storage: 750GB 5400rpm Hitachi marka ve performans olarak gayet iyi. İlle 7200rpm olsun diye takan arkadaşlar oluyor onlar adına söylemek istiyorum. Masa üstü HDD ile kıyaslamayın. 3.5" bir hdd nin 7200 devir hızıyla dönmesiyle 2.5" bir hdd nin 5400rpm dönmesi aşağı yukarı aynı olarak düşünebilirsiniz. Çünkü disklerin çapları farklı. 3.5" hdd nin manyetik plakalanın çevresel uzunluğu 2.5" den daha fazla olduğundan bir tam turda okuyacağı veriyi düşünürsek 3.5" hdd'lerde bu çok daha fazla. Ayrıca ufak bir araştırma yaptım 7200 ve 5400rpm disk kıyaslaması yaptığım zaman aralarında çok da bir fark olmadığını gördüm. Hatta bana sorarsanız hiç fark yok çünkü testteki farklılık marka ve model bazlıydı. WD caviar Green gibi hızını ayarlayan bir disk için belki sorun olmaz ama normal bir diskte 7200rpm dönüş bir miktar daha fazla pil sarfiyatına neden olabilir. Tabi bu teorik bir varsayım gerçek hayatta belki 5dk bile fark ettirmeyecektir bilemiyorum.

Optical Drive: Super-Multi DVD

Card Reader: 2 -in-1 card reader ( SD/ MMC)

Camera: 0.3 Mega Pixel Fixed web camera

Networking: 10/100/1000 Base T(yanılmıyorsam İntel tekrar bakınca düzeltirim)

wifi: Atheros

Audio: Built-in Speakers And Microphone
    Altec Lansing® Speakers

Battery: 6Cells 4700 mAh 50 Whrs

Sırada dikkat çeken noktalara gelelim. Asus ICE COOL teknolojisine sahip. Özel çift katmanlı PCB devre tasarımı sayesinde alttaki sıcaklığın üste yani klavye bölgesine geçmesini engelliyormuş. Oyun oynamadım ama normal kullanımda evet klavye bölgesi gayet serin. Klavye tuşları arasında boşluklar var ve bu sayede havadar olması sağlanmış. Ayrıca bu tuşların üstü şapka gibi klasik laptoplarda olan tuşlardan değil. Bunun yerine laptop gövdesine kapak gibi girip çıkan bir yapıya sahip. Yani tuşların altına toz birikecek bir yer yok.

Bilek dayanan bölge alüminyum malzeme ile kaplanarak rahat kullanım hedeflemiş asus. Bu sayede elleriniz ve bilekleriniz bir nebze serin kalıyor.

Dış yüzeyi sıkça karşılaştırılan lenovo z500 gibi alüminyum değil malesef plastik malzeme. Benim fikrim rengi ve üzerindeki dokusuyla çok şık bir yapısı var. Masanın üzerine çıkarınca sütlükahve tarzı rengiyle tam olarak ofis ortamına uyum sağladığını söyleyebilirim. Alan arkadaşlar da eminim beğenecektir siyah veya gri bir çok laptop'dan şık olduğunu söyleyebilirim. Üstelik parlak pianoblack tarzı laptop'larınki gibi çizilip ışıl ışıl parlamayacak zamanla.

Eskiden sıkça rastladığımız şimdileri yeni bazı laptoplarda olan "media tuşları"(play, stop, ses açma-kapama,wireless vs) için ayrıca tuş konumlandırılmamış. Standart numaratik bir klavye kullanılmış. Bunun yerine ihtiyaç duyabileceğiniz tüm özellikleri "FN" yani fonksiyon tuşu ile kullanabileceğimiz bir şekilde normal tuşlara atamışlar. Bana sorarsanız böylesi çok daha iyi olmuş. Gereksiz tuş olmayışı hem gövde üzerinde klavyenin kapladığı yeri azaltarak bilekleri koymaya daha büyük bir bölge bırakma imkanı sunmuş hemde daha sade ve hoş bir görünüm almış. Ayrıca her fazladan aygıtın ayrıca külfeti yani arızalanma parça değişim gibi dertleri olduğunu unutmayalım. İhtiyaç duyacağımız herşeyi FN sayesinde bize sunmuşlar.

Burda belirtmek istediğim ufak bir ayrıntı daha var. Ben laptop kullanmasını sevmeyen birisi olarak klavyenin en sol alt köşesinde CTRL yerine FN tuşu olduğu zaman iyice rahatsız oluyorum. Asus allahtan bu saçmalığı yapmamış.

Asus bir çok laptop'a nazaran daha büyük touchpad kullanmayı tercih etmiş ki taktir ettim doğrusu. Açıkçası benim gibi yıllarını masaüstünde geçirmiş biri için baya rahat kullanım sunmuş. Hemen burada belirtmek istediğim güzel bir nokta olacak. Bir çoğumuz yazı yazarken elimizin bu touchpad e değmesi yüzünden sağa sola tıklamaktan rahatsız olmaktadır. Asus yapmış olduğu algılayıcı sayesinde elinizin temas eden yüzeyine göre parmak dokunuşu mu yoksa avuç içiniz mi bunu ayırt ederek tepkisiz kalıyor. Gerçekten bu çok başarılı bir düşünce.

Ayrıca touchpad driver'ı haricinde asus un geliştirdiği yazılım iphone'un yıllardır kullandığı "dual touch" özelliklerini desteklemektedir. İki parmak ile fotoğraflara sayfalara zoom yapmak mümkün. Ayrıca değişik kombinasyonlarla iki ve üç parmak kullanıma sunmuş. Örneğin iki parmak ile yukarı aşağı "scrool" görevi görerek sayfaları aşağı yukarı kayadırmanız mümkün. Detayları programında anlatıldığı için tek tek bahsetmeyeceğim.

Bir akılcı tasarım da yukarıda gösterildiği gibi sol tuş için touchpad'in tüm yüzeyine basarak kullanmak mümkün. İlla parmağınızı kaldırıp sol alt köşeye basmak zorunda değilsiniz. Bunun yanında klasik dokunsal tek ya da çift tıklama özelliği devam ediyor. Fazlalık olarak sol altta yer alan butonu tüm yüzeye yaymışlar. Bence akılcı bir tasarım olmuş.

Ekranı 1366x768 çözünürlüğe sahip ve parlak panel LED aydınlatmalıdır. 16:9 orana sahip. İllaki yansıma yapıyor alacak kişi mat ya da parlak kendi tercihine göre karar vermeli.

Fişlerin nasıl konumlandırıldığına bakacak olursak; sol tarafta 2 adet usb 3.0, HDMI, ethernet, VGA ve power fişleri yer almakta(power fişinin arkaya konumlandırılmamış olmasına sevindim. Zira fiş takması görmeden zor olduğu için laptopları kaldırmak gerekiyordu). Ethernet için birde yaylı kapak yapmışlar. Fişi taktığınız zaman fişi tutarak takıldığınız zaman çıkmasını engelliyor.

Kart okuyucu sol ön tarafa konumlandırılmış ve göze batmayacak şekilde laptopun hafif altında yer alıyor. Sıkça kullanılmadığı düşünülürse isabetli olmuş diyebilirim.

Sağ yüzeye baktığımız zaman kulaklık çıkışı, mic-line girişi ve 1 adet usb 2.0 port bulunduğunu görüyoruz. Ayrıca klasik tasarım DVD-RW erişimi yine bu yüzeyde.

Laptop un arka yüzeyinde hiç bir soket yer almaması hem kullanım kolaylığı hemde görsellik açısından faydalı olmuş.

Laptop üzerinde wepcam ve birde dahili mic var ama söylenecek şeyler az. Kamere için hemen yanına pil tüketimi yapmayacak minicik hatta nokta kadar diyebileceğimiz beyaz bir led konumlandırılmış. Kamera kullanımdayken bu sayede görebiliyoruz açık olup olmadığını.

Laptop u yeteri kadar inceledikten sonra biraz da kullanıcı yorumlarına geçelim. Üzerindeki wireless atheros oluşu beni üzdü. Şahsen intel olmasını tercih ederdim. İntel hep daha iyi gibi geliyor nedense bana. Ayrıca burada önemli bir noktaya değinmek istiyorum. Intel 3. nesil işlemcileri intel "WI-DI" yani wireless display(kablosuz görüntü aktarımı) desteklemekte. Ne şekil olduğunu kullanmadığım için bilmiyorum ama asus laptop da buna dair bir yazılım ayar veya benzer şeye rastlayamadım henüz. Şayet intel WI-DI özelliğini sadece intel wireless ile kullanabiliyorsak bu durumda asus buna imkan vermeyecektir.

Genel olarak performansından memnunum. Oyun oynamadım normal kullanımla "hiç ısınmıyor" diyebilirim. Az ısınıyor diyemem "hiç ısınmıyor" demek daha doğru bir tabir olacaktır. Oyun veya ağır bir program çalışınca ısınacaktır ama çok abartı olacağını düşünmüyorum. Fan sesi çok zor kulak kabartılırsa fark edilecek düzeyde.

İçerisinde gelen bir sürü yazılım var ama benim işime yarayacak pek birşey yoktu sildim çoğunu. Alacak arkadaşların tek tek kurcalayıp kendileri karar vermesini öneririm.

Sıkça tartışılan mevzu w7 driverlerının olup olmadığı. Arkadaşlar k55VJ ile k55VD modelleri ekran kartı haricinde aynılar. VD modeli için w7 driverleri mevcut indirip kullanabilirsiniz. Ekran kartı içinde nvidia sitesinden indirmek mümkün.

Diğer sanırım tüm VJ hatta belki VD(bilemiyorum) serilerinde olduğu gibi asus büyük bir saçmalık yaparak hoparlörleri laptop altına yerleştirmiş. Aslında çok da kaliteli olan altec lansing hoparlörlere yazık etmiş diyebilirim. Ses biraz boğularak tizleri öldürüyor. Yinede kalitesi masa üzerinde tatminkar diyebilirim ama yatakta kucakta kullanacaklar hiç ses alamayabilir çünkü hoparlörün üzerine yumuşak malzeme gelince kapatacaktır.

Üzerindeki hdd nin hitachi marka olması beni sevindirdi diyebilirim. Buda gözüme çarpan başka bir detay. Zira hitachi diskler darbeye karşı dayanıklı oluyorlar. En azından değişmediyse öyleler:)

Gövde üzerine konumlandırılmış NUM LOCK, CAPSLOCK durum ışığı mevcut. Bazı kullanıcıların aradığı bir özellik olduğundan belirtmek istedim. Ayrıca ekranda tuşlara basıldığı zaman simgeyle göstermiyor.

Asus Instant On teknolojisi sayesinde uyku modundan 2sn de hazır hale geçebiliyor. Bu güzel bir özellik. Ayrıca batarya ile kullanım sırasında tüketimi en aza indirerek uyku modunda daha uzun süre kalmasını sağlıyormuş. Bu konuda tam bir bilgim olmadığı için açıklamayacağım.

Son anda aklıma geldi. Win8 ile herkesin ağzında dolaştığı bir mevzu var. Laptop aldığınız vakit üzerinde seri numara yer almıyor. Ben fazla kafa yormadım ama okuduğum kadarıyla bios içerisine gömülüymüş lisans numarası. Buna bağlı olarak "ASUS RECOVERY BURNER" yani hdd içindeki yedekleri dvd ye almamızı sağlayan yazılım ürün ile birlikte gelmiyor. Asus Türkiye'yi arayıp sorduğum zaman Win8 için bunun mümkün olmadığını söylediler. Şayet hard disk değiştirecek olursak ya da başına bir iş gelirse kendilerine yollayacağımızı ve kendilerinin yükleyeceklerini söylediler. Bu bağlamda format atıp w7 yüklerim diye düşünenler hiç uğraşmayıp freedos modelini almalarını tavsiye ederim. Çünkü henüz denemesem de tahminlerim recovery bölümünü silmesek bile tekrar win8 kurmanın bize ızdırap olacağı yönünde.

Şimdilik aklıma gelen çarpıcı özellikleri bunlar. Aklıma gelenleri buraya eklerim ilerleyen zamanda. Almak isteyen sorusu olan arkadaşlara elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışacağım.

Fiyat/performans olarak aldığıma pişman kalmadığım bir ürün. İlle de oyun oynayacağım ekran kartı daha iyi olsun diyenler lenovo z500 tercih edebilir ama asus'un sunduğu garanti hizmetini veremeyeceğine adım kadar eminim. Bu yüzden tercihim asus oldu. Sizde alırken paranızı ekran kartına mı yoksa 2 yerine 3 yıl garanti+ürün kalitesi ve satış sonrası hizmete mi vermek istersiniz kendiniz karar verin.

Umarım güzel bir inceleme olmuştur. Almak isteyenlere şimdiden hayırlı olsun dileklerimi iletmek isterim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi serdardiego -- 31 Ocak 2013; 6:45:07 >

• @ serdardiego

Kardeş ellerine sağlık, güzel bir inceleme olmuş. Ben de K55VJ-SX077D modelini sipariş etmeyi düşünüyorum. Hoparlör sorunu dışında başka bir sorun yok gibi algılanıyor tüm yorum ve incelemelerden. Ama benim takıntılı olduğum 2 nokta var, incelemende bunlara pek ayrıntılı değinmemişsin. Ekran parlaklığı ne durumda? Çok yansıma var mı? Daha önce Lenovo Z560 kullanmıştım ve ekranı başarısızdı, çok yansıma yapıyordu ve görüş açısı çok kötüydü. Diğeri ise pil ömrü, ASUS yıllardan beri pil konusunda bana göre başarısız. Hem çok kısa sürede pil ölüyor hem de yeni pillerinde 3 saat şarj dayanmıyor.

Pil ve ekran yansıması/parlaklığı hakkında ayrıntılı bilgi verirsen çok sevinirim.

Teşekkürler
  • süper bi inceleme ve yorum olmuş,laptop sevmiyorum demişsiniz ama bide sevseniz nasıl bi inceleme çıkardı merak ettim walla

***Gövde üzerine konumlandırılmış NUM LOCK, CAPSLOCK durum ışığı mevcut. Bazı kullanıcıların aradığı bir özellik olduğundan belirtmek istedim. Ayrıca ekranda tuşlara basıldığı zaman simgeyle göstermiyor.***
    burda bahsedilen NUM LOCK, CAPSLOCK tuşlarına basıldığında ekranda icon çıkmama olayına bi çözüm bulabilirmiyiz acaba?zira ışıkların konumu itibariyle on/off durumunu algılamak güç oluyor kullanımdayken!!!
  • quote:

Orijinalden alıntı: worstcasecondition

@ serdardiego

Kardeş ellerine sağlık, güzel bir inceleme olmuş. Ben de K55VJ-SX077D modelini sipariş etmeyi düşünüyorum. Hoparlör sorunu dışında başka bir sorun yok gibi algılanıyor tüm yorum ve incelemelerden. Ama benim takıntılı olduğum 2 nokta var, incelemende bunlara pek ayrıntılı değinmemişsin. Ekran parlaklığı ne durumda? Çok yansıma var mı? Daha önce Lenovo Z560 kullanmıştım ve ekranı başarısızdı, çok yansıma yapıyordu ve görüş açısı çok kötüydü. Diğeri ise pil ömrü, ASUS yıllardan beri pil konusunda bana göre başarısız. Hem çok kısa sürede pil ölüyor hem de yeni pillerinde 3 saat şarj dayanmıyor.

Pil ve ekran yansıması/parlaklığı hakkında ayrıntılı bilgi verirsen çok sevinirim.

Teşekkürler

Hocam ekran parlaklığı konusuna değinmedim çünkü parlak panel olduktan sonra asus lenovo msi vs farketmez hepsi parlar. İşin doğrusu laptop çok kullanan birisi değilim ama gözlemlediğim kadarıyla parlak panel panellerin yansıma oranı hepsinde aynı bir fark yok.

Bunu sadece etkileyen faktör şudur. Ekran ışığını arttırdığınız zaman yansımayı bir nebze azaltmış olursunuz. Farklı marka laptoplarda yansıma olayı ekran ışık gücüne göre farklılık gösterir. Işığı çok parlak olmayan daha fazla yansıma yapar, ışığı güçlü olan yansımayı daha fazla bastırır. Olay bundan ibaret. Yoksa parlak olunca hepsi parlak markadan markaya değişmez durum.

Bu bağlamda incelersek asus ekran ışığı yeterli diyebilirim. Ben %50 seviyesinde kullanıyorum. Daha fazlası benim gözlerimi rahatsız ediyor diyebilirim. Ben bu konuda diyelim fazla hassasım sizde olsun %70. Bu şu anlama gelir %70 de bile yeterli geliyorsa ışık seviyesi gayet iyi. Sonuçta arttırmak için %30 luk bir aralığınız daha olacaktır. Bu açıdan yansımayı dert etmeyin. Parlak hangi laptop alırsanız yansıma yapacaktır. LED arkadan aydınlatmalı bir çok laptop'un ışığı ortalama olarak aynı diyebiliriz.

Pil konusuna gelince asus mu bu işi iyi başardı yoksa intel enerji sarfiyatını mı azalttı bilinmez ama bana baya başarılı geldi pil süresi. Evde kullanıldığı için çok fazla pilde kullanma gereği hissetmeyip bataryasını söktüm. Benim gözlemlediğim nette gezinirken 4 saat gibi bir süre rahatlıkla götüreceğidir. Siz aldığınız zaman daha iyi mukayesesini yaparsınız dediğim gibi bataryada çok fazla denemedim. Ama tatmin edecektir sizi bu kadarını söyleyebilirim.

Ayrıca almak istediğiniz modeli forumda bir arkadaş satıyor. Bence fiyatı da fena değil size özel mesaj yoluyla atıyorum linkini. Ben almadan önce görsem kaçırmazdım diyebilirim.

• quote:

Orijinalden alıntı: lewent20

süper bi inceleme ve yorum olmuş,laptop sevmiyorum demişsiniz ama bide sevseniz nasıl bi inceleme çıkardı merak ettim walla

***Gövde üzerine konumlandırılmış NUM LOCK, CAPSLOCK durum ışığı mevcut. Bazı kullanıcıların aradığı bir özellik olduğundan belirtmek istedim. Ayrıca ekranda tuşlara basıldığı zaman simgeyle göstermiyor.***
    burda bahsedilen NUM LOCK, CAPSLOCK tuşlarına basıldığında ekranda icon çıkmama olayına bi çözüm bulabilirmiyiz acaba?zira ışıkların konumu itibariyle on/off durumunu algılamak güç oluyor kullanımdayken!!!

Asus kendi driverlerı içerisinde buna yer vermemiş malesef. Klavye için yüklü olan driver bu özelliği barındırsaydı ekranda icon çıkardı sanırım. Çünkü ışık açıp kapatırken ekranda gerekli icon görünüyor.

Sizin istediğiniz mevzuyu ancak harici bir yama tarzı eklenti varsa yapılmış onun ile çözebilirsiniz diye düşünüyorum. Onun için bildiğim bir yama yok. Belki sizin gibi sıkıntı çeken birisi ekranda icon göstermesi için ufak bir yama yapmıştır. Sonuç olarak bu asus için özel olması gerekmiyor her yerde kullanılabilecek bir yama. Varsa yapan birisi bununla derdinize çözüm bulabileceğinizi düşünüyorum.

Bu arada yorumlarınız için de ayrıca teşekkür ederim. Ben araştırırken yeterli bir inceleme bulamamıştım istedim ki merak eden arkadaşlar olursa belki fayda sağlarız.

• Bu cihazı yaklaşık 1.5 aydır kullanıyorum . Merak edenler için ufak bir özet geçebilirim bana göre dillendirilebilecek tek dezavantajı herkesin bildiği hoparlörlerin altta oluşu ama benim gibi sürekli olarak ses sistemiyle cihazı kullanıyorsanız ilginç bir şekilde cihazın kulaklık çıkış kalitesi normal bir laptoptan daha yüksek ve kaliteli . Yani dahili hoparlörler kötü ama çıkış muhteşem :)

Bunun dışında 2012 ye ait hemen hemen her oyunu high/ultra ayarlarda oynadım bu makinada . Spesifik bir oyun ismiyle performans anlamında istediğiniz soruyu sorabilirsiniz , sanirim oynamadıgım tek oyun Medal of Honor Warfighter geçen gün tespit ettim es geçmişim :) Laptop ısıları muhteşem denebilecek kadar iyi (nazar değmesin) , Battlefield gibi oyunlarda 81~83 max gördü pes-fifa gibi oyunlar 72~76 C civarı :)

Pil süresine çok şaşırdım , ilk satın aldığımda 2-3 saat gider herhalde diyodum 5 saat civarı pilde kullandım (standart web kullanımı,oyun müzik vs degil) ve hala bitmemişti .

Donanim meraklısı olduğum için ilginç bir özelligini keşfettim geçen gün . Cihazın işlemcisi içerisinde tümleşik bulunan ekran kartı Intel HD 4000 hemen hemen tüm markalarda 64mb veya 128mb ayrılmış bellek kullanarak çalışıyor yani total bellek 1.5b görünsede kullanım kapasitesi çok düşük ayrılmış bellek az olduğundan . Ancak Asus ta şöyle bir ilginçlik var , bios uzerinden ayrılmış belleği 512mb a kadar çıkartabiliyoruz.Yani dahili ekran kartımız bildiğiniz 512mb lık bir harici kart kapasitesine ulaşabiliyor . Bu durumu biraz araştırdım Intel hd4000 zaten 512mb olarak tasarlanmış ama bikaç marka dışında hemen hemen her marka bunu 128mb a kilitlemiş sebebini anlayamadım. Dahili kartın Vram kapasitesinin yükselmesi neden önemli diye sorarsanız , Asus K55VJ 'deki Intel HD4000 le Pes2013 ü high grafik ayarlarıyla açabiliyorsunuz ve harici ekran kartı devre dışı kaldığı için ısılar otomatikman 10~12 derece civarı düşüyor , 62~66 C lerle pes oynuyorum ve bu çok güzel bir durum :)

Son olarak , dediğim gibi tek tek akılda kalmayan detayları hatırlamaya çalışmaktansa merak ettiklerinizi sorabilirsiniz cihazı ileri seviyede yorma fırsatım oldu denemediğim şey kalmadı diye düşünüyorum bi tek üzerine çıkıp tepinmedim herhalde

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Tristyna -- 6 Şubat 2013; 0:40:35 >

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Dell G2524H İncelemesi
    2 ay önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: babtheerkin

Bu cihazı yaklaşık 1.5 aydır kullanıyorum . Merak edenler için ufak bir özet geçebilirim bana göre dillendirilebilecek tek dezavantajı herkesin bildiği hoparlörlerin altta oluşu ama benim gibi sürekli olarak ses sistemiyle cihazı kullanıyorsanız ilginç bir şekilde cihazın kulaklık çıkış kalitesi normal bir laptoptan daha yüksek ve kaliteli . Yani dahili hoparlörler kötü ama çıkış muhteşem :)

Bunun dışında 2012 ye ait hemen hemen her oyunu high/ultra ayarlarda oynadım bu makinada . Spesifik bir oyun ismiyle performans anlamında istediğiniz soruyu sorabilirsiniz , sanirim oynamadıgım tek oyun Medal of Honor Warfighter geçen gün tespit ettim es geçmişim :) Laptop ısıları muhteşem denebilecek kadar iyi (nazar değmesin) , Battlefield gibi oyunlarda 81~83 max gördü pes-fifa gibi oyunlar 72~76 C civarı :)

Pil süresine çok şaşırdım , ilk satın aldığımda 2-3 saat gider herhalde diyodum 5 saat civarı pilde kullandım (standart web kullanımı,oyun müzik vs degil) ve hala bitmemişti .

Donanim meraklısı olduğum için ilginç bir özelligini keşfettim geçen gün . Cihazın işlemcisi içerisinde tümleşik bulunan ekran kartı Intel HD 4000 hemen hemen tüm markalarda 64mb veya 128mb ayrılmış bellek kullanarak çalışıyor yani total bellek 1.5b görünsede kullanım kapasitesi çok düşük ayrılmış bellek az olduğundan . Ancak Asus ta şöyle bir ilginçlik var , bios uzerinden ayrılmış belleği 512mb a kadar çıkartabiliyoruz.Yani dahili ekran kartımız bildiğiniz 512mb lık bir harici kart kapasitesine ulaşabiliyor . Bu durumu biraz araştırdım Intel hd4000 zaten 512mb olarak tasarlanmış ama bikaç marka dışında hemen hemen her marka bunu 128mb a kilitlemiş sebebini anlayamadım. Dahili kartın Vram kapasitesinin yükselmesi neden önemli diye sorarsanız , Asus K55VJ 'deki Intel HD4000 le Pes2013 ü high grafik ayarlarıyla açabiliyorsunuz ve harici ekran kartı devre dışı kaldığı için ısılar otomatikman 10~12 derece civarı düşüyor , 62~66 C lerle pes oynuyorum ve bu çok güzel bir durum :)

Son olarak , dediğim gibi tek tek akılda kalmayan detayları hatırlamaya çalışmaktansa merak ettiklerinizi sorabilirsiniz cihazı ileri seviyede yorma fırsatım oldu denemediğim şey kalmadı diye düşünüyorum bi tek üzerine çıkıp tepinmedim herhalde

Hocam sizin de yorumlarınız inşallah alacak arkadaşlara yol gösterici olacaktır. Bu ekran kartı konusunda çok takıntılı olan arkadaşlarımız var ne yazıkki. 1366x768 çözünürlükte hangi oyun ne kadar kasabilir ki bu kadar fazla ekran kartına yükleniyorlar anlayamadım. Birde bu kadar oyun canlısı isek kesinlikle laptop almak yanlış bir tercih gidip masa üstü almak lazım. Veya siz gibi eldekiyle mutlu mesut kullanıyor olmak lazım.

Yorumlarınız için teşekkür ederim.

• oyun icin masa ustu ??? oyun icin ps3 almayi dusunuyordum ama oyunlari pahali ve cevremdeki arkadaslarla laptopi tv ye baglayip pes oynayinca kararim laptop tan yana oldu. hanim yanimda meyve soyarken bende 102 ekranda most wanted oynuyorum. bana simdilik bunlar yetiyor . tv ye yada laptopa zarari var mi bilmiyorum bunlarin.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Bu cihazı yaklaşık 1.5 aydır kullanıyorum . Merak edenler için ufak bir özet geçebilirim bana göre dillendirilebilecek tek dezavantajı herkesin bildiği hoparlörlerin altta oluşu ama benim gibi sürekli olarak ses sistemiyle cihazı kullanıyorsanız ilginç bir şekilde cihazın kulaklık çıkış kalitesi normal bir laptoptan daha yüksek ve kaliteli . Yani dahili hoparlörler kötü ama çıkış muhteşem :)

sx090 modeli var bendede bu bios ayarlarini intel hd400 icin nasil yapariz yardimci olur musun ?

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• ekran kartının gt 630 ile aynı olması kafamı karıştırdı..Sonuçta ikisi arasında bariz fark var ve bu fiyata en az 100 tl olarak yansıyor yani böyle bir şey yapıyolarsa resmen dolandırıcılık
  • @serdardiego

Kesinlikle bende bu kafa yapısındayım artık . Gerçekten oyun oynamaksa dert PS3 , XBox gibi oyun canavarları satın alınır yada şahane bir masaüstü toplanır dev ekranda oynanır . 15'' ekran 1366x768 çözünürlükten (artık her laptop bu çözünürlükte satılıyor) harikalar yaratmasını beklemek saçma birşey üstelik bu cihazlar çok çabuk deforme olan periyodik olarak ısınma sorunlarıyla servise giden hassas cihazlar ne yaparsanız yapın 3 yıl sonra asla ilk aldığınız günki gibi olmuyor bir laptop

@edgesoul

Bios ayarları K55VJ de çok kısıtlı oldugundan hemen bulunabiliyor ama senin modeldede aynımıdır bilmiyorum . Bios ekranında üstten 2.tab olan (menu) Advanced kısmına geliyoruz , yanlış hatırlamıyosam 3. veya 4. sırada direk GPU yazıyor , enterladığımızda yanında bir kutucuk açılıp Intel4000 e atanacak vram miktarını seçmemizi istiyor 64mb ~ 512mb arası bir sıralama var , 512mb seçip onaylıyoruz çıkışta da save yapıp kapatırsın sonra gpu-z tarzı programlarda veya directx in dxdiag menusuyle check ettiginde Intel4000 in ayrılmış ram kapasitesini 512mb olarak görmeye başlıyorsun total kapasite 1728 mb olarak geçiyor.Eger bios bizimkilerle aynı degilse ''Advanced'' kısmını iyice bir check et böyle bir ayar senin makinada varsa mutlaka o kısımdadır başka bir yerde olma imkanı yok.Zaten anlattıgım üzere çok sade ve basit bir ayar,Asus işi yokuşa sürmemiş tek tuşla ayarlayıp çıkıyorsunuz.

EDIT : Az önce aklıma takıldı denemek için GTA 4 ü Nvidia kontrol panelinden Intel HD4000 e ayarlayıp çalıştırdım low ayarlarla fıstık gibi oynadım :) Oyunun grafik ayarlarında aşağıda kullanılan ekran kartı belleği yazıyor şuan 477 / 512mb şeklinde ayarların tamamı low , gayet akıcı oynadım.GT635m lede GTA4 bütün ayarlar 100,100,100,100 / very high yapıldığında ki bu şekilde 1899 / 2000 mb kullanım gösteriyor , 19 fps de gayet akıcı oynuyorum onuda merak edenler için yazalım :)

**Kısacası ben bu milletin şikayetci oldugu Intel4000 i baya bir sevmeye başladım . Nvidia uzerinden tek tek herşeyi ayarlıyorum mümkün oldugunca Nvidia kartı kullanmadan (oyunlar dışında tabi ) buz gibi makinayla gündelik işlerimi yapıyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Tristyna -- 9 Şubat 2013; 20:50:57 >

• quote:

@serdardiego

Kesinlikle bende bu kafa yapısındayım artık . Gerçekten oyun oynamaksa dert PS3 , XBox gibi oyun canavarları satın alınır yada şahane bir masaüstü toplanır dev ekranda oynanır . 15'' ekran 1366x768 çözünürlükten (artık her laptop bu çözünürlükte satılıyor) harikalar yaratmasını beklemek saçma birşey üstelik bu cihazlar çok çabuk deforme olan periyodik olarak ısınma sorunlarıyla servise giden hassas cihazlar ne yaparsanız yapın 3 yıl sonra asla ilk aldığınız günki gibi olmuyor bir laptop

@edgesoul

Bios ayarları K55VJ de çok kısıtlı oldugundan hemen bulunabiliyor ama senin modeldede aynımıdır bilmiyorum . Bios ekranında üstten 2.tab olan (menu) Advanced kısmına geliyoruz , yanlış hatırlamıyosam 3. veya 4. sırada direk GPU yazıyor , enterladığımızda yanında bir kutucuk açılıp Intel4000 e atanacak vram miktarını seçmemizi istiyor 64mb ~ 512mb arası bir sıralama var , 512mb seçip onaylıyoruz çıkışta da save yapıp kapatırsın sonra gpu-z tarzı programlarda veya directx in dxdiag menusuyle check ettiginde Intel4000 in ayrılmış ram kapasitesini 512mb olarak görmeye başlıyorsun total kapasite 1728 mb olarak geçiyor.Eger bios bizimkilerle aynı degilse ''Advanced'' kısmını iyice bir check et böyle bir ayar senin makinada varsa mutlaka o kısımdadır başka bir yerde olma imkanı yok.Zaten anlattıgım üzere çok sade ve basit bir ayar,Asus işi yokuşa sürmemiş tek tuşla ayarlayıp çıkıyorsunuz.

EDIT : Az önce aklıma takıldı denemek için GTA 4 ü Nvidia kontrol panelinden Intel HD4000 e ayarlayıp çalıştırdım low ayarlarla fıstık gibi oynadım :) Oyunun grafik ayarlarında aşağıda kullanılan ekran kartı belleği yazıyor şuan 477 / 512mb şeklinde ayarların tamamı low , gayet akıcı oynadım.GT635m lede GTA4 bütün ayarlar 100,100,100,100 / very high yapıldığında ki bu şekilde 1899 / 2000 mb kullanım gösteriyor , 19 fps de gayet akıcı oynuyorum onuda merak edenler için yazalım :)

**Kısacası ben bu milletin şikayetci oldugu Intel4000 i baya bir sevmeye başladım . Nvidia uzerinden tek tek herşeyi ayarlıyorum mümkün oldugunca Nvidia kartı kullanmadan (oyunlar dışında tabi ) buz gibi makinayla gündelik işlerimi yapıyorum.

teşekkür ederim ilk fırsatta denicem sonuucu haber verrim.

• quote:

@serdardiego

@edgesoul

katkıların için tekrar teşekkürler. Doğrusu şu ekran kartlarını otomatik switch yapma özelliği hakkında bende tam bilgiye sahip değilim.

Nvidia üzerinden tek tek ayarlamadığımız taktirde kendisi oyun ya da ağır bir grafik işlemiyle karşılaştığını farkettiği zaman işi ekran kartına, değil ise intel hd4000'e yaptırıyormuş. Bilmiyorum bu konuda sizin tecrübeniz daha fazla doğrumu söylüyorum. Yanlışım varsa düzeltin lütfen.

Ayrıca bir soru da benden gelsin. Bu dediğim çalışma şekli doğruysa şayet, nvidia üzerinden tek tek ayarlamamı mı önerirsiniz yoksa otomatik olarak ayarlarken yeteri kadar bunu sağlıyor mu? Yazılım ayarlarıyla pek uğraşmak istemiyorum çünkü şu uygulama için gt635 i kullan, bunun için intel hd4000 ü kullan şeklinde uğraşmadan kullanmamın bir sakıncası varmı acaba

• quote:

Orijinalden alıntı: serdardiego

quote:

@serdardiego

@edgesoul

katkıların için tekrar teşekkürler. Doğrusu şu ekran kartlarını otomatik switch yapma özelliği hakkında bende tam bilgiye sahip değilim.

Nvidia üzerinden tek tek ayarlamadığımız taktirde kendisi oyun ya da ağır bir grafik işlemiyle karşılaştığını farkettiği zaman işi ekran kartına, değil ise intel hd4000'e yaptırıyormuş. Bilmiyorum bu konuda sizin tecrübeniz daha fazla doğrumu söylüyorum. Yanlışım varsa düzeltin lütfen.

Ayrıca bir soru da benden gelsin. Bu dediğim çalışma şekli doğruysa şayet, nvidia üzerinden tek tek ayarlamamı mı önerirsiniz yoksa otomatik olarak ayarlarken yeteri kadar bunu sağlıyor mu? Yazılım ayarlarıyla pek uğraşmak istemiyorum çünkü şu uygulama için gt635 i kullan, bunun için intel hd4000 ü kullan şeklinde uğraşmadan kullanmamın bir sakıncası varmı acaba

Otomatik kullanmakta hiçbir sakınca yok , tek tek ayarlamaya ihtiyac duyulmuyor aslında Nvidia neredeyse bütün bilgisayar oyunları üreten şirketlerle ortak iş yürüttüğü için yeni bir oyun kurduğumuzda eğer ekran kartı güncelse zaten o oyunu çoktan tanımış oluyor o açıdan sorun yok.Bu açıdan şanslıyız çünki AMD ekran kartlarında oyuna özel update desteği çok kısıtlı olduğu için tek tek ayarlamak gerekebiliyor geçişleri.
    Ama yine de grafik sorunları olduğunda geçiş yapamadığında yada kafası karıştığında yapılacak en kestirme yol oyuna sağ tıklayıp Grafik işlemciyle çalıştır / Yüksek performanslı Nvidia seçenegi tıklanarak direkt GT635m le giriş yapılabiliyor .

Özel ayar yapmak istersen Nvidia denetim masası bence çok kolay sade bir kullanıma sahip . Açılır açılmaz soldaki pencerelerden 3D Ayarlarını Yönetilmesi kısmını açıyoruz.Oradan Program Ayarları sekmesine geçip / Ekle diyerek istediğimiz herhangi bir uygulama dosyasını Gt635m e veya Intel4000 e ayarlayabiliyoruz.

Bu tarz tek tek ayarlama en çok Photoshop , Solid Works , After Effects gibi programları Gt635m le çalıştırmak için gerekiyor,masaüstü uygulamalarında Intel HD4000 le devam ediyor eğer ayarlanmazsa.Onun dışında oyunlarda , HD film izlerken vs otomatikman Gt635m e geçiyor zaten

• quote:

quote:

Orijinalden alıntı: serdardiego

quote:

@serdardiego

@edgesoul

Otomatik kullanmakta hiçbir sakınca yok , tek tek ayarlamaya ihtiyac duyulmuyor aslında Nvidia neredeyse bütün bilgisayar oyunları üreten şirketlerle ortak iş yürüttüğü için yeni bir oyun kurduğumuzda eğer ekran kartı güncelse zaten o oyunu çoktan tanımış oluyor o açıdan sorun yok.Bu açıdan şanslıyız çünki AMD ekran kartlarında oyuna özel update desteği çok kısıtlı olduğu için tek tek ayarlamak gerekebiliyor geçişleri.
    Ama yine de grafik sorunları olduğunda geçiş yapamadığında yada kafası karıştığında yapılacak en kestirme yol oyuna sağ tıklayıp Grafik işlemciyle çalıştır / Yüksek performanslı Nvidia seçenegi tıklanarak direkt GT635m le giriş yapılabiliyor .

Özel ayar yapmak istersen Nvidia denetim masası bence çok kolay sade bir kullanıma sahip . Açılır açılmaz soldaki pencerelerden 3D Ayarlarını Yönetilmesi kısmını açıyoruz.Oradan Program Ayarları sekmesine geçip / Ekle diyerek istediğimiz herhangi bir uygulama dosyasını Gt635m e veya Intel4000 e ayarlayabiliyoruz.

Bu tarz tek tek ayarlama en çok Photoshop , Solid Works , After Effects gibi programları Gt635m le çalıştırmak için gerekiyor,masaüstü uygulamalarında Intel HD4000 le devam ediyor eğer ayarlanmazsa.Onun dışında oyunlarda , HD film izlerken vs otomatikman Gt635m e geçiyor zaten

açıklamaların için sağol dostum. Benim de asıl sorum programlarla ilgili olacaktı. Oyun falan oynanmayacak. Autocad kullanılacak ama iş için değil babam vakit geçirmek için kullanıyor. Oyunla falan işi yok.

Yıllardır şu donanımsal render olayında değişik durumlar söz konusu. Autocad gibi bir uygulama için gt635 de donanımsal render amaçlı bir katkısı var mı acaba? yoksa sadece işlemci gücüne dayalı mı çalışıyor? Autocad için elle ayar yapmalımı yoksa otomatik mi kullanmalıyım sizin fikriniz önemli bilginiz vardır bu konuda.

saygılar.

• Selam , sorduğun soru gerçekten güzel şimdi benimde ekstradan ilgimi çekti desem yalan olmaz Teorik olarak bu tarz programların bütün meselesi işlemci ona eminim , render,dosya sıkıştırma,video convert etme gibi işler hep işlemci hızıyla orantılı değişiyor büyük ihtimalle bu sebepten ötürü bilgisayar GT635m i devreye sokma ihtiyacı hissetmiyordur . Mesela benim diğer bilgisayarımda i7 720QM işlemci var , bu cihazı ilk satın aldığımda özellikle iki işlemci arasındaki turbo boost ve performans farklarını çok test ettim , boost test ederken şöyle bir ilginçlik çıkıyor misal Call of Duty Black Ops II native modda (ultra) çalışırken i5 3210m ' de hız 2.5 den 2.8 a çıkartıyor ve duruyor boost ama winrar da dosya sıkıştırıyorsan yada render yapıyorsan bu değer dahada yukarı çıkabiliyor özellikle tek iş açıkken bilgisayar üzerinde . Bana göre render işleminin bütün olayı işlemci,ekran kartının önemi After Effects gibi programlarla 3D efektler yaratmaya çalışırken belki bir nebze öne cikabilir . Ofis uygulamalarının bir numaralı markası Apple olduğunu ele alırsak , adamlar ürettikleri hiçbir cihazda ekran kartı kaygısına düşmüyorlar hala daha harici ekran kartı olmayan 2012 model Apple cihazları var piyasada demek ki pratikte de ekran kartının bize pek bir katkısı yok bu işlerde :)

Merak edenler için iki cihaz arasındaki performans anlamında , i7 720QM 1.6 hız(2.3 boost) , 4 çekirdek 8 hyperthread bir işlemci , 3210m 2.5 hız(3.1 boost) 2 çekirdek 4 hyperthread ; Tek iş bazlı kıyasladığımızda mesela tek bir oyun açıkken veya sadece tek program autocad üzerinde render yapıldığını düşünün i5 3210m i7 720QM i adeta parçalıyor o kadar hoş bir performans farkı var ama çoklu iş yükü varken aynı anda oyun,program,ıvır zıvır yükleme yaptığımızda i7 canavara dönüşüyor ki buda normal ama altını çizmek lazım bu farkı algılayabilmek için makinaya gerçekten yüklenmek gerekiyor yani bahsettiğim şey 2-3 program değil en az 8-9 uygulama çalıştırarak tabiri cayizse cihazın anasını ağlatmadan ortaya çıkmıyor . Standart ev kullanıcısı için yani oyun oynayacak , autocad kullanacak aynı anda 3-4 uygulama açıcak vs.. i5 yeterli olmayı geçtim fazla bile ! Bana göre i7 bir ev kullanıcısının asla ve asla ihtiyaç duyacağı birşey değil :)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Tristyna -- 13 Şubat 2013; 10:11:14 >

• arakdaşlar bende asus K55v model laptop kullanıyorum genel olarak çok memnunum ancak bir ihtiyacım doğdu çöüm bulamıyorum projektörüme görüntü aktarımı içn WIDI kullanmak istiyorum. intelden driver yükledim ancak program açıldıgında kapanıyor acaba bende mi sorun yoksa bizim pc bu sistemi desteklemiyor mu?
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.