1.5 yo bir cihazın store pickup opsiyonunun kalkmis olmasından (ki sadece bestbuya baktim bu arada) ve 2 day shipping opsiyonu olmasina ragmen kendilerinin paper launch olup buyuk resmi gormeyi basardiginiz icin sizi cok tebrik ederim. Zaten islemcinin asus exclusive olmasindan anlamaliydik. Mesela intelin sadece macbooklarda kullandirdigi ozellestirilmis u serisi cipler, microsoftun sadece surface laptopunda oldugu iddia edilen xx25u serisi ryzenlar, qualcomm sq1li pro x, bunlarin hepsi de paper launch idi zaten ama sektordeki insanlar salak oldugu icin yillardir fark edemedi. Asusu, bestbuyi ciktiktan 1.5 sene sonra nycdeki tum bestbuylara tehsir urununu hala temin edemedikleri icin kinayalim en iyisi (ki bu long island city şubesinde vardi 1.5 ay once garip bir şekilde ama olsun paper launchmus donanimda okudum) Hayir burada samsung 837de mesela 4070li galaxy book ultra stoku yok su an, ki samsung 837 amerikanin flagship magazasi (fyi, tepesinde samsungun nyc hq i bulunmakta, samsung usa in literally merkezi burasi yani), o zaman 4070li galaxy book ultra da var olan bir sey degil deriz di mi?? Ben ses takintiniz var diye dedim, uber tasinabilir sessiz gaming laptop var diye bir iddiam olmadi zaten, okudugunuzu duzgun anlasaniz bariz anlasiliyor zaten ne dedigim orada. Tasimak istiyorsaniz da tonla ayri alternatif var yukarida yazdigim ve evet malesef ki mba den daha sesli calisiyorlar (cunku fanlari var, cunku mbade yapamadigin seyleri yapabiliyorsun. Ben hala optimal olarak is icin eve kasa toplayip tw vs baglanma sansi varsa disari icin mba alinip gecilmesini savunurum bu arada) E oluyor ornek verdik kac tane?? Asusun 1.3 kiloya da 4060li aleti var (proart px13), 1.6 kiloya 4090li alet de mevcut (g14). Bunlarin ikisi de neredeyse mba13 ve mbp14 agirliklari. Color accurate display icin ws gitmenize cok cok uzun zamandir gerek yok, elit gaming cihazlarda %100 dci p3, 90+ adobe rgb ekranlar bulunuyor rahatlikla. Xps ve thinkpadlerde daha duzgunleri de mevcut tabi, pro serilere girmeden.
Kac yildir (bachelor phd hepsi dahil olmak uzere) 1 (bir) kisi bile gormedim cunku itx kasa kullanan cunku bu bilgisayarlarin gercekten TASINMASI gerekiyor. Cocuk herhalde laba kasayi kucaklayip gelecek (bana boyle bir cocuk sunuma gelmis olsaydi acir dinlemeden a verirdim bu arada, yapsalar is görebilir) Mobil islemcili anakart argumaniniz icin, eger mobil islemcinin performans kaybina tavsaniz gidin rog flow serisinden bi alet alin, dgpusunu alin, uzaga koyarsanız en ufak bir sey duymazsiniz. Ki kendim yaparim diyorsanız gidip herhangi bir tb pc ile de yapabilirsiniz bunu. Hafif itx kasa var derken sanirim anlamak istemediginiz sey tek 4070 kartin agirliginda hatta daha hafif bir sekilde mobil tam tesekkullu full paket bir cihaziniz olabiliyor hani, elma ile ford f150 karsiliastiriyorsunuz su an. Duzgun kaliteli gaming laptopu tasiyabiliyorsunuz, hatta inanir misiniz bilmem kucaginiza bile koyabilirsiniz bazilarini cunku macbook pro agirligindalar.. Yanmiyorlar, kabul etmeyebilirsiniz ama g14i kucaginiza alip video editing filan yapsanız bacaklariniz kizarmiyor.. Bunlar kütüphanede kod calistirirken bile kafa utulemeyebiliyor, her bilgisayar gorduklerinizle ayni değil.. Ve tabi ki de dogal olarak bunları yapan cihazlarjn 800 dolar filan olmasini beklemiyoruz herhalde, degil mi? Gidin son 2 3 mesajda yazdigim cihazlara bakin, gayet iyi cihazlar mevcut, ama siz gidip taşınabilir diye 8 kiloluk kasa onermeyi daha cok seversiniz gibi. < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
Asus rog almak enayilik mi? (3. sayfa)
-
-
Taşınabilir bir bilgisayar isteyen bir insanı macbook almaktan alıkoyan bir şey var anladığım kadarıyla senin kafandaki senaryoda. Bunun spesifik olarak ne olduğunu bilmiyorum ama geçerli bir sebebin vardır mutlaka. Ben programcı değilim, en fazla mecbur kalırsam başkalarının kodlarını compile ediyorum, o da kendi keyfim için.
İş için bilgisayar kullanımım zoom ve web tarayıcısıyla sınırlı, dolayısıyla ARM64 ile hiçbir sorunum yok, ama prize yapışık olmakla sorunum var. Evde prize yapışık bilgisayar kullanabiliyorum ama, o yuzden zaten masaustu tercih ediyorum. Onun dışında hayir, ses takintim yok ama 1.6 kg agirliginda 4090Mli bir dizustunun elektrik süpürgesi gibi ses cikarmamasi icin ne gibi büyüler yaptirmak gerektigini de bilmiyorum.
"Taşınabilir" oyun laptopu mesela sahada is yapmak zorunda olan 3Dci icin son derece mantikli bir seçim olmakla beraber mesela VSCode Apple siliconeda çalisiyor. Zibil gibi compiler da olduguna eminim ben Apple alan programcilarin kullanabilecegi. Apple evangelizmi yapacak son adamim ben buralardaki bu arada, sadece gercekten tasinabilir ve gerçekten ise yarar olan ilk bilgisayarı Apple uretti, adi da M1 macbook air. Airler mukemmel mi? Hayır, ateş gibiler, hatta program compile etmeyi hayal bile edemiyorum ben o aletlerde, o yuzden pro model o is icin daha mantikli. Air kadar taşınabilir mi? Hayır, ama işte NEREDEYSE 1 GUN PIL OMRU VAR, hatta hiç prize takmadan hiç sabah olmayacakmış gibi kod compile edebileceğine eminim herhangi bir arm64 apple ile.
O 7945HX3Dli laptopun parasina 4080li, hatta 4090li (burada tabii gene gerekli termal kutleyi sikistiracak yer sikintisi çıkıyor da ana fikir o degil) bir itx sistem + macbook air alabilecegime eminim. Programi odamda adam gibi masaustumde yazar, compile ederim, okula macbookumda gotururum. Kaçırdığım bir yer varsa soyle lütfen öğreneyim.
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
-
Isler yogunlasti giremedim foruma
Eger bir light userdan bahsediyorsak bence de mba is 'the one', 16gb ram upgradei standart olduktan sonra ozellikle. Ama ufaktan daha ciddi isler yapmaya baslayinca herhangi bir macbook apple silicon muhabbeti yuzunden bootcamp olayi buharlastigi icin kullanilmaz hale gelebiliyor. Benim son 6 yilda yaptigim hicbir task ya macte hic yapamayacagim ya da yaparken canimin cok sikilacagi seylerdi (digital design-vivado isi direkt yok, keza c veya assembly ile embedded code yazma isi ve on similasyonlar ben o isleele ugrasirken yapilamiyordu su an durum nedir bilmiyorum, large excel filelari kullanmak excel for macte iskence zaten, ml isleei ile ugrasirken su ana kadar pytorchu veya sevmesem de tensorflowu windowstaki kadar verimli kullanmayi hala becerebilmis değilim ki apple silicon transition sirasinda 'bence' tum python libraryleri inanilmaz bir mess olmus durumda, bunun daha windowsta bile yıllardır duzgun calismayan matlab denen seyi basta olmak uzere cok daha uzun bir listesi var..) Profesyonel senaryoda final cut, logic, ve ben bunu tartismali bulsam da adobe cc uzerine dayali islere sahip degilseniz apple silicon maclerin bir windows/potansiyel linux makinaya unified memory isini sonuna kadar kullanabileceginiz gpu accelerated data science isleri haricinde (ki burada bunun avantaj olmasi icin ufak model-cok buyuk data kullaniyor olmak lazim cuda illetine tercih edilesi olmasi icin) aklima bir senaryo gelmiyor. Eger birisi bunlarin hiçbirini yapmiyorsa tabi ki ona mba m2 da yeter, xps 13 de yeter, surface laptop da yeter, hp spectre (omnibook oldu gerci) da, galaxy book edge de, alayi yeter zaten. Bunların hepsinin batarya omru benzer, sd x elite/m2-3/lunar lake arasinda compatibility ve hiz dengesinden secim yapmak disinda bir olay yok. Google docs-mail-call ucgeninde donen bir insan tipini beğendiğini secse bile olur, ben en ufak oldugu için xps 13 derim, digeri 3:2 ekran diye surface der, digeri en uniform incelik bunda diye mba der...
Bu cipler diminishing return veren aletler, ve cip buyudukce sonucta isiyi dagitman benzer 'performans' beklentisinden daha makul olur, duzgun bir sogutma sistemi kurarsan (mesela dell xps 15deki gibi olmayan bir sistem) gayet kabul edilebilir performanslari 30db alti almak isten bile degil zaten. Ben bunun maxinin maxini almak istiyorum diyorsan 14inchlik bir kasada bunu sessiz istemek hayal, 50db gorursun. Ama zaten karsi tarafta m3 max bile 4090in 100wlik versiyonunun yanindan gecemezken eger harbiden zorlamaya kalkarsan (or, ml model training) 14 inch mbp zaten 50db i zorlar seviyelere geliyor. Zaten dogal olan da bu, m3 max 78w cekiyor full yukte, die size ramleri saymazsan ad103ten daha küçük (turbo disinda saniyorum 100wta çalışıyor duz performans modunda), ikisi de benzer problemle uğraşıyor. 8945hs 28w da gayet iyi sonuclar verdigi ve iki zar ayri olduğu için asil problemin geleceği yerler belli, doabledir yani. Serinlik ve sessizlik icin ya kasa buyutulecek ya da 4090 yerine 4070de filan orta yol bulunacak orada onceliklere kalmis.
Vscode rich text editor, notepad++tan temelde farki yok zaten. Altinda calistiracagim kodda her seyi yapamiyorsam benim icin anlami kalmiyor bunun (bu kisiden kisiye spesifiktir, ben hayatimda bir daha herhangi bir arkadasima macte local runlamak icin tensorflow+metal api kullani icin gerekli seyleri install etmek istemiyorum cunku bir anlik dalginlikta bile hala tum environment i yamultacak kadar sacma yerlere gidebiliyor is, bazi modullerin apple silicon yokmus gibi yazilmasi yuzunden bastan bi tum modulu inceleyip ufak nuanslari duzeltmeye calismanin gerekmesi de ayri bir mevzu, ozellikle akademik islerde bu tarz detaylara dikkat edilmeden yapılmış inanilmaz miktarda is var). Ha ne bileyim xcodeda filan yaziyorsundur, saniyorum webdev icin kullanilan dillerde filan herhangi bir ariza yok, c yaziyorsan da teknik olarak sikinti cikamiyor olmasi lazim vs vs. Sonuc olarak isine yariyorsa Apple silicon cihazlar gayet iyi opsiyonlar, 2 yil öncesi gibi (2020den baslatmam, rosettanin riski o donem alinacak gibi değildi ama iyi kotardilar) default secimlerdir diyemeyiz artık, benzer profilde cok cihaz var. Su an ben hala apple silicona net hayir dedirtecek bir is senaryosu olmayan veya 724 uzaktan iyi bir windows bilgisayara baglanabilecek herkese m2-16gb air veya m4 base mbp oneririm. M cipler her ne kadar hos ve efficient olsalar da mba sonucta fanless bir device, 20-30 dakika sonra dogal olarak throttle olacak. Pil icin de yukarıda saydigim arguman geçerli, lunar lake-sd x direkt denk veya senaryodan senaryoya daha iyi batarya omru sunabiliyor üretici cihazda sacmalamadiysa (1 2 ornegi anca var zaten bunun), koklenmemis ryzen 300ler de yine all day battery life seyini karsiligor rahatlikla ama diger 3lu gibi 20+saat imkansiz.
4090li nasil toplamayazsin, bu cihaz 3600 dolar, mba 1100 dolar, en ucuz 4090i 2000e sansin varsa bulursun (ocsiz asus tuf filan, en entry level 4090lar), daha cok stokta olan ve mainstream denenilecek kartlar (gaming x trio filan) 2400e bulunuyor, ekleyince zaten butce asildi ki ortada islemcimiz, kasamiz vs yok. Duzgun bir 4080li atx kasa (itx de demedim fiyat ucar sonra) toplamak asagi yukari 2300 filan ediyor burda ki duzgun derken ryzen 9000, veya 7000x3d filan bile denenmiyor 14700kf veya 7700x maximum bu bütçede çıkacak seyler. Ki bunun daha peripherallari var, duzgun bir monitoru var. Monitorsuz filan 4080li itx muhtemelen 2700 civarına anca halledilir gibi pcpartpickerdaki buildlerden anladigim kadariyla. Yani oyle bir dunya yok malesef. Ki zaten okulda da kodunu yazar, labda bir sey degistirmesi gerekir cocugun hop bu senaryonda kitlendi veya teamviewera muhtac biraktin eger elektrik filan okuyorsa, napsin cocuk
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
-
hocam şimdi benim kafam karıştı. ctisci, ileride backendin niş alanlarından birinde çalışmak isteyen biri için macbook pro m4 pro işlevsiz mi kalır? windows mu alayım yani? apple'ı sevsem de mac os'a alışabilir miyim bilmiyorum
-
Tamamını daha sonra okuyacağım da ASM bilen insanlara saygı duyuyorum.
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
Hocamız bilkent elektroniği derece ile bitirmiş 21 yaşında abd’de doktora başlayan genius biridir.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Average dh kullanıcısı bu yazıyı okumaz, ben de okumadım
Yok kardeş uykuluyken o kadar fazla şey okunmuyor ama muhtevası olan yazıları okuyorum ben. Boş konuşan bir arkadaş değil zaten.
Bunu dogrudan backend isinde calisan birine sormak en dogrusu olur. Benim gozlemime gore cogu istenen isler yine yapiliyor (ki bu benim gordugum kadarıyla ml fieldinda yapilabilme cizgisinin significantly uzerinde) ama bazi islerin optimal rotasi hala wsl veya dumduz linux kullanmak bariz daha rahat oluyodu, bazilarinda (atiyorum net devde) vs for mac oldu, olmaz diyenlere bakmayin rider var çok iyi filan diyenler de mevcut, yapilacak ise gore bakmak lazim ama muhtemelen para kazanılacak is yapmaya kadar mbp hayli hayli yeter.
Ben yine de ne kadar optimize etseler de first programming laptop olarak bir arm makine almayi dogru bulmuyorum, sadece ve sadece yukarida dedigim gibi 24h remote access olan bir desktop olursa eyvallah benim gozumde
Dh e benim mesajlarım için chatgpt özet modülü gelsin
gptye atmak iyi fikir, modüle gerek yok ya
-
FreeBSD?
Freebsdnin Apple silicon icin var olan bootable kerneli su an bilgisayari açmak disinda bir şey yapabiliyor mu ki? En son herhangi bir wifi/ethernet/usb/uart/bt destegi yoktu, muhtemelen openbsd gibi gpu destegi zaten hak getiredir. Bu olay 3 4 ay oncesinde 20-30 dakikalık bir konusmadan aklımdan kalanlar, belki ilerleme olmustur veya daha alternatif bir rota vardir bakmadigimiz orasını bilmiyorum
Yok yok x86da
Hic tecrubem yok bu konuda, linuxa remote server disi ihtiyac duymadim hayatimda
Okumadım ama eminim çok zekice şeyler yazmıştır.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X