Şimdi Ara

ASUS ROG SWIFT PG279Q 27' 165 HZ IPS Panel G-Sync Monitörü duyurdu (21. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
807
Cevap
6
Favori
35.353
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1920212223
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
    Hocam merhaba

ülkeye giriş yapıyor sanırım monitörler bayiliğim var demiştiniz durum nedir acaba ?
  • Nisan 15 tarihinde ellerine ulasan son seri urunu almadan once bornovada test ettim. Ips Glow ve backlight bleeding sorunu hala devam ediyor. Amazon ile ugrasmak istemedigimden baska urun istettim. Bakalim sorunsuzunu bulana kadar istetecegim sorunlularlada asus ugrassin bakalm kac aydir ayni sorun yeni part hala devam ediyor

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Arkadaşlar güncel durumla ilgili bilgisi olan var mı ? Hepsiburada da ürün var ancak güvenip de alamıyorum.
  • inanın bende artık alternatif bekler durumdayım :D az daha sabır etmekten yanayım :D ilk teknolojiyi faiş fiyatlara kakaladıklarından mevcuttan cok sıkıntılı değilseniz az daha koruyun derim
  • asus pg 279q ile ilgili sorusu olan varsa sorabilir kullandım deneyimledim.bu monitörün yeni partileri çıkmadı yani anlayacağınız 100 üründen 10 u sorunsuz gerisi blb sorunu çıkıyor hatırlatırım.bende almıştım bendekinde de çıktı teşhirdekini aldım sorunsuz olan monitörü
  • Bornova Vatan Bilgisayar'dan geçtiğimiz cuma günü aldım. İkinci seri monitörlerin geldiğini iletti çalışan görevli arkadaş. Monitörün test aşamasında da oldukça yardımcı oldular sağ olsunlar. Ölü piksel ve ışık sızdırma testlerini yaptık(ışık sızdırma testinin güvenilirliği ortamın yeteri kadar karanlık olmamasından dolayı tartışılırdı). Akşam eve gelip kendim de ışık sızdırma testi yaptığımda en ufak bir sorunla karşılaşmadım. VS238H monitörden geçiş yaptım. Ekran yenileme hızının bu kadar önemli olacağını tahmin etmezdim. Mouse'un masaüstündeki kayması bile değişti. Güzel bir ekran kartı kullanıyorsanız, imkanınız da el veriyorsa, şiddetle monitörü tavsiye ederim. Ben PG279Q ile PG348Q arasında çok kalmıştım. Hem PG348Q'nun 1 aydan önce stoklarda olmayacak olması hem de 21:9 görüntü formatını bir çok oyunun, videonun, uygulamanın desteklemiyor oluşundan dolayı tercihimi PG279Q'dan yana kullandım.

• erjunt kullanıcısına yanıt
    Merhabalar

Test fotolarınızı paylaşırsanız ve monitörün arkasındaki bandrol üzerinden panelin üretim tarihini de belirtirseniz daha faydalı olur. Kafasında soru işareti olanlara yardımcı olursunuz böylece. Malum Asus tarafında sorunsuz monitör bulmak oldukça zor.

http://jasonfarrell.com/misc/deadpixeltest.php

Her renge tıklayıp F11 ile full screen yapın, sonra geri gidin sayfadan ve diğer rengi seçip aynı adımı uygulayın teker teker bakın bu şekilde.

Monitör default ayarlarında kalsın ve brightness seviyesini minimum 75 yapın.

1) Panel altında toz olup olmadığını anlamak için beyaz arka plan üzerinde full ekrana alın ve monitöre 25-30 cm kadar yaklaşıp her bölgeyi yavaş yavaş tarayın.
    2) Ölü piksel, takılı piksel testi için bütün renkleri teker teker deneyin.
    3) BLB testi için bütün ışıklar kapalıyken siyah rengi seçip yine F11'e basarak full screen yapın, monitörden 2 metre kadar uzaklaşın, monitörün tam merkezinde yer alın ve odak noktanız tam ortası olsun (açısız bir şekilde) önce foto (Flashsız) akabinde de kısa süreli bir video kaydı alın.
    4) Uniformity testi için yine aynı adımı uygulayın fakat bu kez arka plan rengini beyaz yapın. (Asus en çok BLB ve Uniformity tarafında sorunlu)
    5) Ips glow testi için monitöre kullanım mesafesinde durun siyah arka plan açık olsun ve merkezi hiza alıp sağa sola açılı şekilde eğilin.

Görselleri paylaşırsanız epey faydalı olur merak edenler için.

Hayırlı olsun

• arkadaşlar artık 279q olarak değilde PG27AQ olarak satışta ve 4k olarak satılıyor , asus tr den inceleybilirsiniz alırken dikkat edin bu hususa
  • SefirEmre kullanıcısına yanıt
    ikisi farkli modeller 279q hala satista

• erjunt kullanıcısına yanıt
    Cok sanslisiniz. Ben bornovada 2 tane eskittim hepsi blb ve ips glow icinde boguluyordu

• TN panel deyip geçiliyor halbuki kalite kalitedir herşey ve gerçek IPS teknolojisi LG firmasına ait malum onunda bu alanda vitrinde ürünü henüz yok ya da en azından ben bilmiyorum diğer firmalarında ürettiğide benzer isim altında muadili sayılır. 4ms IPS ürünlerde de 3D yok ya da olanına ben rastlamadım. PG278Q da PG279Q da 8bit ve ~sRGB, ~72% NTSC yaklaşık aynı renk dolgunluğuna sahip. 1ms IPS elbetteki 1ms TN'den daha iyidir hadi 3D'ye uygunluğu boşverelim fakat 1ms IPS'ler henüz üretilmediğine göre günümüze bakalım yani asıl amacımız oyun ise 1ms monitörlerden Dell S2716DG veya PG278Q'nun da renk kalitesi gayet iyi ve yanlardan bakıldığında renk açısına, bir inceleme sitesinden aldığım resimle aşağıda örnek vereyim TN panel çöpmü değil mi karar verin. Günlük kullanımda monitöre en fazla kaç derece yandan, alttan veya üstten baktığınızı da hesaba katın ayrıca açılı olarak bakıldığında önemsiz gibi dursada sonuçta IPS'lerde küçük bir miktar kayıba uğrayarak renk doğruluğunu kaybediyor. 1ms monitörlerin en güzel esprisi daha uzun süre bilgisayar başında oturmanıza olanak sağlaması yani daha az mide bulantısı baş ve göz ağrısına neden olmasıdır diğer bir deyimle görüntüdeki hayalet etkisini oldukça minimize etmesidir. Velâkin 4ms'lik monitör olan IPS'lerin fiyatını da doğru bulmuyorum ticari uyanıklık.

kaynak:http://laptopmedia.com/review/dell-s2716dg-with-g-sync-review-providing-everything-you-may-need-for-a-superb-gaming-experience-at-a-decent-price/

• quote:

Orijinalden alıntı: darkdevil35

quote:

Orijinalden alıntı: Interstellar

TN panel deyip geçiliyor halbuki kalite kalitedir herşey ve gerçek IPS teknolojisi LG firmasına ait malum onunda bu alanda vitrinde ürünü henüz yok ya da en azından ben bilmiyorum diğer firmalarında ürettiğide benzer isim altında muadili sayılır. 4ms IPS ürünlerde de 3D yok ya da olanına ben rastlamadım. PG278Q da PG279Q da 8bit ve ~sRGB, ~72% NTSC yaklaşık aynı renk dolgunluğuna sahip. 1ms IPS elbetteki 1ms TN'den daha iyidir hadi 3D'ye uygunluğu boşverelim fakat 1ms IPS'ler henüz üretilmediğine göre günümüze bakalım yani asıl amacımız oyun ise 1ms monitörlerden Dell S2716DG veya PG278Q'nun da renk kalitesi gayet iyi ve yanlardan bakıldığında renk açısına, bir inceleme sitesinden aldığım resimle aşağıda örnek vereyim TN panel çöpmü değil mi karar verin. Günlük kullanımda monitöre en fazla kaç derece yandan, alttan veya üstten baktığınızı da hesaba katın ayrıca açılı olarak bakıldığında önemsiz gibi dursada sonuçta IPS'lerde küçük bir miktar kayıba uğrayarak renk doğruluğunu kaybediyor. 1ms monitörlerin en güzel esprisi daha uzun süre bilgisayar başında oturmanıza olanak sağlaması yani daha az mide bulantısı baş ve göz ağrısına neden olmasıdır diğer bir deyimle görüntüdeki hayalet etkisini oldukça minimize etmesidir. Velâkin 4ms'lik monitör olan IPS'lerin fiyatını da doğru bulmuyorum ticari uyanıklık.

kaynak:http://laptopmedia.com/review/dell-s2716dg-with-g-sync-review-providing-everything-you-may-need-for-a-superb-gaming-experience-at-a-decent-price/

144 350 cd parlak monütörleri kullandıktan sonra aldığım ips monütörünü kullanamayıp ertesi gün arkdaşıma verdim bana ips monütörler çok soluk geliyor yeni

çıkan 144 hz tn panel monütörlerde 8 bit renk paneli var çoğu ips monütörde bile yok, bence ips monütörleri şişiriyorlar.Zaten 144 hz tn paneller ips monütörlerden daha

pahalı.

Şaka yapıyor olmalısın IPS lerde genelinde renk doygunlugu ve renk gerçeklik oranı tn panel lerden daha iyidir üstelikköşelerde bakınca da tn panel gibi renkte solma vs olmaz. tn panel yıl 2016 olmuş daha tn panel lerden bahsediyoruz.

• Yıl 2016 olmuş malesef hala 1ms'lik monitörler dururken 4ms'lik monitör alanlar var ve 1ms'lik G-Sync'li IPS hala üretilmedi. 4ms'lik monitörlere üstelik 10bit (1.07milyar) renk derinliği bile olmayan panellere sırf IPS diye PG279Q için ~3600tl, XB271HU için ~3850tl istiyorlar. Tamam kabül çok alttan veya üstten yada çok kenarlardan bakınca IPS monitör TN'den özellikle renk doğruluğunda üstün ama monitör bu TV değil genelde tam karşıdan veya sağ ya da sol dirseğe yaslanma açısından bakınca her ikisinin de bakın özelliklerine renk doygunluğunda aynı yani ~sRGB, ~72% NTSC, yani demek istediğim karşıdan bakılan durumda renk doygunluğu IPS'in leğine %90 veya %100 olmalı ki IPS ile TN arasında bariz fark olsun, belki bir tık yukarısı olabilir fakat bunun içinde 1ms'lik GTG'den vazgeçiyorsunuz( daha az baş ağrısı, mide bulantısı, göz ağrısı, daha uzun süre monitöre bakabilme yani daha az ghosting). Affınıza sığınarak, köşelerden bakarak oyun yada film izleyenin de derdi nedir bilemiyorum. Ağır amacı oyunlar olan en akıcı monitörlere bakar, hatta hareketli filmler için bile bu böyle, tasarımcıysanız iş değişebilir o zaman da ~%100 sRGB olan gerçek IPS'lere bakarsınız. Örneğin: farzı misal LG 31MU97-B gibi

http://4k.com/monitor/a-review-of-the-lg-electronics-ips-digital-cinema-31mu97-b-31-0-inch-screen-led-lit-monitor/

Ya da oyuncuysanız, EIZO gibi bir firma kimbilir ne zaman 1ms'lik %100 sRGB 144hz IPS'in G-Sync'lisini çıkarır iş o zaman değişebilir.

FORIS FS2735 1ms, IPS, 144hz, Free Sync ~sRGB, ~72% NTSC, dikkat edin bu da %100 sRGB değil.

http://www.amazon.com/2560x1440-Feesync-Bluetooth-High-end-Monitor/dp/B012TX6NK6/ref=sr_1_46?s=pc&ie=UTF8&qid=1463603294&sr=1-46&keywords=IPS&refinements=p_n_size_browse-bin%3A3547807011

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-84B7F5BB9 -- 19 Mayıs 2016; 21:48:08 >

• Merhabalar, birkaç düşüncede ben sunmak isterim konu hakkında. Öncelikle IPS paneller birkaç çeşittir örneğin AH-IPS (LG Display), AHVA (IPS Type - AU Optronics), e-ips, s-ips vb. Her ips panel bir değildir. Onun dışında 1ms 4ms olayına hiç girmek istemiyorum 144hz olup gsync olduktan sonra nvidia gpu ile (gtx970 ve üzeri) gözleriniz zaten yorulmicak ne stutter(takılma) var ne tearing(kırılma).

Doğru ayarlar ile 1440p de 80 - 110 fps ve üzeri oynayabilirsiniz 980ti ve üzeri gpular ile (gtx 1080 vb.) oyununa göre. 144hz desteği olan oyunlarda tecrübe edilmesi gereken akıcılıklardır bunlar.

Tepkime süresi sabit deildir ve input lag ile karıştırılmamalıdır; tn vs ips olarak asustan pg278q vs pg279q dersek ortalama değerleri arasında pek bir fark yoktur. Minimumları testlerde biri 1ms biri 4ms dir avg. olarak biri 2.9ms biri 5ms dir bunlar öyle sandığınız gibi gözle görülür farklar değildir.

Tepkime süresi karşılaştırması:

http://www.tftcentral.co.uk/images/asus_rog_swift_pg279q/response_13.png

Lag karşılaştırması:

http://www.tftcentral.co.uk/images/asus_rog_swift_pg279q/lag.jpg

Pratikte anca belki competitive oyunlarda(cs:go vb.) aşırı profesyonel oyuncu iseniz sizin için önemlidir mouse click ile ekranda ateş etme animasyonu arasındaki milisaniyeler oda belki çünkü bu durum pro gamerlara göre bile fantastik farklardır ve yine profesyonel mouselar gerektirir.

Tn vs ips renk farklarına gelince yine asus üzerinden gidersek pg278q ile pg279q arasındaki fiyat farkı Türkiye'de 500tl veya 800tl civarı Amerika'da da 890-660 dolar 220 dolar yani yine 660tl civarı ediyor.

Değer mi linkdeki 8 dakikalık videoyu dikkatle izleyin kendiniz karar verin. Bütçeye göre kimine göre değer kimine göre değmez. Ben kendi adıma değer diye düşünüyorum.

https://youtu.be/79r5rxS276Y

• Düzeltme ;

Malum video PG279Q ile PG278Q karşılaştırması yani IPS ile TN karşılaştırması üstünlük doğru renk ve açılar meselesi TN 170/160, IPS 178/178 aradaki farksa 18/28 derece o kadar. Premium ürün seviyesindeki TN paneller kalibre edilince görüntü olarak IPS panellerle arasında sonuç olarak uçurum yoktur. TN panel kullananlar default ayarlarda değilde kendilerine göre az veya çok kalibre etmeye çalışırlarsa monitörlerinden daha çok verim alırlar.

https://www.youtube.com/watch?v=79r5rxS276Y&feature=youtu.be

Videoyu daha önce TN panel monitör almadan öncede izlemiştim karar vermemde etkisi olan videolardandır. Bu videodaki vatandaşın gömleğinin rengi dikkatimi çekmişti buz grisi veya gök mavisi gibi bir şey ya da adına siz ne derseniz deyin, masmavi bir renk değil sonuçta... Demiştim Fakat video boyunca oyunlardaki görüntü farklarına daha dikkatli baktığımdan üstündeki gömlek ile monitörlerde gösterdiği gömlek aynı model değilmiş dikkat edememişim büyük hata, bu yüzden hangi monitördeki renk gerçeğe daha yakın anlamak mümkün değil fakat malum vatandaşta videosu boyunca aynı gömlekle yorum yapsaydı ve aynı gömleğiyle kamera karşına geçseydi daha gerçekçi olurdu, malum oyunları biliyoruz.....)

PG279Q & PG278Q monitörlerdeki oyun videolarına bakınca fps ve yarış oyunları ağırlıklı oyun oynadığımdan olsa gerek TN panelin karanlık alanlardaki detayları daha iyi verebildiğini görüyorum yada IPS'in karanlık alanları detaylı verebilecek şekilde kalibre edildiğinde renklerdeki koyuluğu da açılabilir. Nette TN ve IPS karşılaştırılmalarında pek çok oyun videosu var ve genelde fark biraz daha renk ve açılardan yana elbetteki IPS'in lehine olsada unutulan tepkime hızı açısından üstünlük hala TN panellerde.
    Benim farkındalığına varılmasını istediğim nokta da aslında bu monitörlerin arasında uçurum olmasa da fiyatlandırmadaki dengesizlik (~1000-1500tl arası) ve 1ms monitörler dururken 4ms monitörleri bizlere itelemeleri. IPS'ler 1ms olsa ve fiyatlarıda bu kadar şişirilmese hiç bu kadar TN panelin lafını etmezdim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-84B7F5BB9 -- 28 Mayıs 2016; 6:15:45 >

• quote:

Orijinalden alıntı: Interstellar

Malum video PG279Q ile PG278Q karşılaştırması yani IPS ile TN karşılaştırması üstünlük doğru renk ve açılar meselesi TN 170/160, IPS 178/178 aradaki farksa 18/28 derece o kadar

https://www.youtube.com/watch?v=79r5rxS276Y&feature=youtu.be

Videoyu daha önce TN panel monitör almadan öncede izlemiştim karar vermemde etkisi olan videolardandır. Bu videodaki vatandaşın gömleğinin rengi dikkatimi çekmişti buz grisi veya gök mavisi gibi bir şey ya da adına siz ne derseniz deyin, masmavi bir renk değil sonuçta. IPS ile TN Karşılaştırmasından önce özellikle gömleğin rengine dikkat edin ve sonra yine videaoda bu vatandaşın üzerindeki gömlek hem PG279Q'da hem de PG278Q da aynı anda yan yana görünüyor gerçekte açık renk olan gömleği TN panel gerçeğe daha yakın vermiş gibi değil mi? Siz ne dersiniz?

Vatandaşın gömlek rengine dikkatlice bakınız...

PG279Q & PG278Q monitörlerdeki rengine bakınız her ikisi de doğru rengi veremiyor fakat TN panelin zaten doğru rengi vermediği bilinir peki ya IPS hani çok doğru idi vatandaşın gömlek renginin IPS'teki ile bence alakası bile yok hatta bana göre PG278Q biraz daha sanki orjinal renge yaklaşmış gibi...

Azılı IPS düşmanı olacaksınız yakında :))

Neyse şaka bir yana ortada bir yanılgı mevcut hemen açıklık getirelim bu duruma.

Renklerden daha çok dikkat etmeniz gereken bir şey var onu es geçmişsiniz. Gömlekler aynı değil ki (ne renkleri aynı ne de modelleri...) buna rağmen bu faktörün üzerinden yola çıkıp daha zayıf renk sunmasına rağmen o yanılgı yüzünden kıyas yapıp daha soluk renk veren TN daha doğru renk veriyor sonucunu çıkarmışsınız ki bu yanlış. Dikkatlice bakalım.

Test esnasında başka bir gömlek giymiş, genel kayıt esnasında başka bir gömlek. Zaten bu tarz youtuberlar oturup bugün bütün her şeyi bitireyim kafasıyla yapmaz birkaç güne yayar bu işi ve kayıtları birleştirir. Haliyle bu yüzden yorumlamaların yapıldığı genel kayıt esnasındaki gömlek farklı. Gömleğin modelinden, kırışıklık düzeyinden ve en basiti yakalardaki düğmelerden bu rahatça anlaşılıyor ki kendisi o kıyası yaparken de zaten videoda IPS'in renk doygunluğu ve doğruluğunu vurguluyor tam o esnada.

1ms vs 4ms konusunda bu kadar hassas birinin çok daha basit görsel bir detayı gözden kaçırmasına şaşırdım.

Eh hal böyle olunca ortada bir sorun mevcut değil. Zaten aksi olsa şuanda izlerken de aynı şeyi görüyor olurduk.

Bu eleman monitörü kalibre etmeden test etmeye çalışmış. Buna rağmen sol tarafta yer alan IPS renk doygunluğu açısından farkını ve üstünlüğünü gösteriyor rahatlıkla, TN tarafındaysa renkler daha soluk ve gerçekten biraz daha uzak. Zaten iki panel arasındaki karakteristik fark bu, o yüzden şaşırtıcı bir şey yok ortada. Hele bir de monitörleri daha düzgün şekilde kalibre etse ya da işi şansa bırakmayıp en basitinden bunun için piyasada bulunan aletlerden satın alıp en iyi hale getirse bu fark çok daha fazla olacaktı. Bu kıyası daha iyi yapan daha profesyonel videolar mevcut ona rağmen yine de fikir veriyor bize.

• Doğru rengi veren ips paneller %96-100 sRGB değil %99-100 adobe rgb dir. 10bit 1,07b (1milyar renk) dir. 144hz falan değillerdir gerekte yoktur iş içinlerdir, 4K sı vardır ama 60Hz'lerdir oyun için değillerdir. Profesyonel sektörde kullanılır 8000-12000tl dir Türkiye'de fiyatları. Color correction (grade) yapanlar, baskı yapan pro dergiler tabiki fotoğrafçılar vb. kullanır. Gömlek olayına gelirsek her iki monitörde evet aşağı yukarı aynı renk skalasına(%96-99 sRGB) sahip ama TN panelde görüş açısı eksisi haricinde "washed pinkish" yani pembemsi yıkanmış renk ağırlığı vardır gömlekli görüntülerde de olan budur bana göre, daha doğru değil yani TN. Photoshop arayüzündeki gride, gökyüzü fotosunda, oyun görüntülerinde fln bariz belli pembelik.

Birde Racing Modunda brightness 26-27 contrast 50 RGB değerleri 97 93 100 yapılarak pg279q'nun ips renkleri doğru değil yetmez diyen 144hz gsync falan akıcılık oyun falan boşverip 60hz gerçek 10bit 1,07b renk eizo coloredge lere yönelmeli minimum 8000 tl yi gözden çıkararak bence o zmn ekranda pro kamera ve lensler ile çekilmiş bi yemek, meyve fotosu fln gördüğünde alıp yemek ister:))

• Hazır ips, tn karşılaştırması açılmışken benimde dikkatimi çeken birşey sorcağım;

TN panel olan model renkeri daha güzel gösteriyor?
  • Yaklaşık 6 saatlik online fps ( TitanFall) oynadıktan sonra gece gece, çayla birlikte birşeyler yerken, arkama yaslanıp forumda dolaşırken sanırım bir parça yorgun gözlerle video incelemesi seyretmenin sonucu kabul edilemez bir hatamı kibarca önlediğiniz için çok teşekkür ederim Nessarien. )

Diğer taraftan IPS veya TN panellere karşı bir düşmanlığım söz konusu bile olamaz. Benim farkındalığına değinmeye çalıştığım IPS’lerin gerçektende ezbere çok şişirilmiş olması ve bunun neticesinde 1ms’lik monitörler dururken 4ms’lik monitörlere yönlendirilip daha yüksek meblağ ödenmesi. Daha öncede belirttiğim ve üzerinde durduğum asıl mesele tepkime süresi ve farkedilip farkedilmeyişine değinecek olursam yani milisaniyeleri algılayamıyorsak nasıl oluyorda 6 veya 8ms civarındaki monitörleri oyun için uygun değildir diyebiliyoruz . 1ms’yeyi hissedemiyorsak yani saniyenin 1000’de birini, 1000’de 8’ini nasıl hissediyoruz? Oyunlara gelince 8ms’ de basbayağı oynanıyor fakat çok hızlı oynamaya başladığınızda ghosting ve sanki takılmalara benzeyen anlık durumlar oluşmaya başlıyor.
    Gözlerimiz karanlıktan ziyade aydınlığa çok daha duyarlı ve biz sonuçta bir tür ışık kaynağına bakıyoruz ve parlaklık farkındalığımızı artırıyor. Gerçek hayatta olduğu gibi oyunlarda da böyle değil mi karanlık yerlerde ki objeleri seçmekte zorlanmıyor muyuz ? Bu yüzdendir belki de hala TN panel seçimi, oyun amaçlı mönitörlerde yenileme hızı kadar tepkime süresininde oyuncular için ne denli önemli olduğu; ne demeye çalıştığımı anlamak için gelin bakın bu aşağıdaki bir siteden aldığım açıklamaları okuyalım …

Parlaklığa Duyarlılık

Şimdi tam tersine bakalım. Bu defa kapkaranlık bir odada olduğunuzu düşünün. Saatlerce içindeydiniz ve kapkaranlık bir halde. Önünüzde bir anda bir ışık yanıp sönüyor. Abartalım ve diyelim ki Güneş kadar parlak olsun. Saniyenin 25'te 1'i kadar yandığında gözünüz bunu fark eder miydi? Kesinlikle. 100'de 1'i? Rahatlıkla. 200'de 1'i? Sorunsuz. Görebileceğiniz gibi parlaklığa duyarlılığımız çok daha fazladır. Hatta hava kuvvetleri pilotlarının saniyenin 220'de 1'i kadar bir süre (4.5 milisaniye) parlayan bir ışığı bile yakalayabildikleri tespit edilmiştir.

Hem de bu tam olarak "tespit etme" işidir. "Algılamak" olarak düşünürseniz muhtemelen 3.3 milisaniyeye kadar olan parıldamaları gözümüz yakalayacak, beynimiz işleyebilecektir. Üstelik bunun sadece tek bir gözle olduğu tespit edilmiştir. İki gözle yapacak olursanız gözleriniz daha farklı alanları daha farklı hassaslıklarla tarayabileceği için muhtemelen 2 milisaniyelik bir parıldamaya kadar görüş alanınızdaki ışıkları tespit edebileceksinizdir.

Ancak eğer ki her biri 2 milisaniye boyunca olacak şekilde yılın 365 günü boyunca gözünüzün önünde bir ışık yanıp sönerse, bunu tam olarak algılayamasanız bile beyniniz veri olarak işleyecektir. Dolayısıyla saniyenin 500'de birine kadar duyarlı olduğumuzu söylemek tam olarak doğru olmayacaktır. Birazcık daha hata payı koymamız gerekir.

Bu kadar hassas bir algıya sahip olabilmek için beynimiz, gözümüzün kusurlarından faydalanır: ışık sonrası parıldama (afterimage). Bu, gözünüze güçlü bir ışık tutup kapattıktan sonra, ışık kaynağı ortadan kalkmış olmasına rağmen halen gözünüz önünde bir ışık görmenizdir. Gözümüzün ani değişimler karşısında reseptörlerinin uyarılması ve sonrasında hemen eski hallerine dönemiyor olmaları, beynimizin işlem yapabilmesi için ona süre tanımaktadır. Belki de reseptörlerimiz evrimsel süreçte bu sebeple daha da hassas olabilecek şekilde özelleşmemiştir. Çünkü buna ihtiyacımız yoktur; hatta aleyhimize olabilir.

Sonuç

Farklı durumlara göre gözümüzün fps duyarlılık değerleri değişmektedir. Normal şartlar altında, sıradan görüntüleri 18-25 fps civarında görürüz. Ancak eğer ki bir görüntünün "sanal gerçeklik" olacak kadar gerçekçi olmasını istiyorsanız, 500 fps'den yüksek bir değer kullanmanız gerekir . Bu noktadan sonra gözünüzü (daha doğrusu beyninizi) kandırarak gördüğünüz bir yansıma değil, gerçek bir görüntü olduğuna ikna edebilirsiniz. Fakat yapılan araştırmalar, fps değeri arttıkça beynin işlem kapasitesinin zorlandığını ve bu sebeple baş ağrılarının ortaya çıktığını göstermektedir. Dolayısıyla aradaki dengeyi tutturmak pek kolay değildir. “

Kaynak: http://www.evrimagaci.org/fotograf/65/5969

• asus 24 inç niye çıkarmıyor bilen varmı
  • 
Sayfa: önceki 1920212223
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.