Merhaba Arkadaşlar, Asus Saber tooth x58 anakartım var.Daha önce 6 gb ram kullanıyordum 2x3 şeklinde kullandığım ramları 2-4-6 şeklinde takmıştım. Bu gün Akasa Venom Medusa İsimil CPU fanı taktım.Şu anda son RAM slotu çalişmiyor.Güç yetmiyor diye düşündüm CPU fanın birini iptal ettim yine çalişmiyor ne yapmam gerekiyor arkadaşlar ?
Açık renkli RAM slotlarını kullanıyordum.Koyu renklilerde hiç çalişmiyor bana yardımcı olabilecek varmı aranızda ne yapmam gerekiyor kafayı yemek üzereyim.
Soğutucu montajı sırasında hasar görmüş olabilir mi? Statik elektrik bazı devreleri yakmış olabilir. Bu durumda sizin yapacağınız bir şey kalmaz. Önce denemediyseniz şunları deneyin: 1) Bellekleri tek tek deneyin. Böylece belleklerin hepsinin çalıştığını doğrulayın. 2) BIOS'u resetleyin. 3) Bir de anakartın arkasına dikkatlice bakın. Bellek yuvalarının arkasında kısa devre yapabilecek metal, termal macun vs. gibi bir şey var mı diye bakın. Bunlar olmazsa bence servise göndermekten başka çare göremiyorum.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
1 Bellekler çalişiyor fakat son yuvadaki bellelği okumuyor. 2.Bios resetlemeyi ve güncellemeyi bilmiyorum.Riski varmı onuda bilmiyorum 3.Anakartı suan sökmem mümkün değil ama arkasına termal macun vs bulaşması pek mümkün değil.CPu fanının metali var fakat oda plastik ile engellediği için kısa devre yapacağını tahmin etmiyorum. 4. Everest isimli programdan bakdım 3 slotdaki ramleri görüyor.Ama 4 gb olarak çaliştiriyor ben hiç birşey anlamadım bu durumdan
BIOS güncelleme risklidir. Elektrik kesintisi gibi bir durumda anakart sistemi başlatmayabilir ve bu durumda servise gönderilmesi gerekir.
BIOS sıfırlamanın (resetlemenin) ise hiçbir riski yoktur. Sadece varsayılan ayarlara geri dönersiniz. Bunu üç şekilde yapabilirsiniz: 1) BIOS'a girip (bilgisayar başlarken Del tuşuna basarak) Default Settings vb. bir yazı bulmanız gerek. Bu yazı BIOS'dan çıkma ve ayarları kaydettiğiniz yerdedir. 2) BIOS'u sıfırlamak için bir jumper bulunur. İki pini birbirine birleştirerek kısa devre yapar. Bunu çıkartıp 10 saniye falan beklerseniz BIOS sıfırlanır. Bu jumperi anakartın kitapçığından öğrenebilirsiniz. 3) Bu en basitidir yöntem olarak. Ama kasayı açmanızı gerektirir ama ikinci yöntemde de kasayı açmanız lazım. Anakartta saat pili gibi bir pil görürsünüz. O pili çıkarıp, 10 saniye bekledikten sonra yerine tekrar geri takarsanız BIOS sıfırlanır.
Sistem 64 bit, 3 gb kullanılabilir diyor diğer ramleri görmüyor suan için resetleme falan yapmadım. everest programında bütün ramler üretim tarihlerine kadar görüyor hatta rami çaliştirmayan slot da görüyor ama o slot daki ram çalişmiyor.PC açilirken overclock uygun değil falan gibi bir ibare söyledi durup dururken.Korkmaya başladım ben
Belki o belleği dahili grafik ünitesi açıksa ona atamış olabilir. Bence siz benim dediğim gibi ilk önce BIOS'u sıfırlayın. Korkmayı gerektirecek bir şey yok. Sadece pili çıkarıp, 10 saniye bekleyip geri takacaksınız. BIOS güncelleme değil benim dediğim, sadece BIOS ayarlarını sıfırlamaktan bahsediyorum.