Şimdi Ara

Asus X550JK XO012D Inceleme ve Kullanıcı Platformu (1012. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
21.027
Cevap
232
Favori
709.644
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
88 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 10101011101210131014
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Selamlar herkese, forumda herkes parça linki istiyor bir faydam olsun; Yeni batarya, ekstra 8gb ram, SSD taktım, ekran değiştirdim, termal macun yeniledim, fanı değiştirdim. Aşağıda kullandığım ve tavsiye edebileceğim parçaları yazıyorum:

Ekran:
    Batarya (ortalama normal kullanımda 2 saate yakın gidiyor) :
    urun.n11.com
    Asus A41-x550, A41-x550a Notebook Batarya - Pil (pars Power) - n11.com
    https://urun.n11.com/batarya-pil/asus-a41-x550-a41-x550a-notebook-batarya-pil-pars-power-P303090227

8gb ram:
    Termal macun Arctic MX-4:
    urun.n11.com
    Arctic Mx-4 2019 Edition 4 Gr Termal Macun - n11.com
    https://urun.n11.com/overclock-urunleri/arctic-mx-4-2019-edition-4-gr-termal-macun-P394841172

Fan (1.1 olan model, gayet sessiz ve performansı iyi):
    urun.n11.com
    Asus X550jk-xo012d, X550jx-xx097h Fan 1.1cm Kalınlığında Soğutucu - n11.com
    https://urun.n11.com/diger-bilgisayar-yedek-parcalari/asus-x550jk-xo012d-x550jx-xx097h-fan-11cm-kalinliginda-sogutucu-P350482411

SSD (fiyat/performans olarak):

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi demiraliakyar -- 11 Nisan 2020; 0:55:8 >

• Hocam benim bilgisayar ASUS X550JX-XX171D yani İ7 4720hq gtx 950m li model.

Benim bilgisayarda şöyle bir problem var çözümünü bir türlü bulamadım. Şimdi Cpu kullanım oranı %35 leri geçince bilgisayar acayip bir şekilde ısınıyor ve 85 dereceye gelince throttling başlıyor ve fps düşüyor. Pc 85 dereceyi asla geçemiyor. Önceden 95 derecelere gelse bile throttling olmuyordu. Cs go da felan fps i normalde 170 200 arası veriyor ama 85 dereceye gelince throttling oldugu için 120 fps e sabitliyorum ozaman sorunsuz bi şekilde oynuyabiliyorum çünkü 85 dereceyi geçmiyor bilgisayar. Fan temizliği termal macun yenilemesi herşeyi denedim bulamadım. Günlük kullanımda hiç bir problem yok oyunları da açıyor ama 85 dereceye gelince throttling başlıyor. Bir de dikkatimi çeken sıcaklık 85 dereceye gelince hep aynı hızda çalışıyor fan . Yani dönme hızı hep aynı ve o hızı geçemiyor hiç bir şekilde.

Bir diğer problem bunun çözümünü buldum halletim ama yinede yazayım dedim. Normalde pc yi hep turbo boost kapalı sekilde kullanırım. Ama touchpadi kullanmaya başlayınca Güç yönetimindeki ayarlar %100 e cıkıyor ve turbo boost açılıyordu . İnternette araştırmalarım sonucunda regedit ten bir ayar yapınca bu sorun düzeldi.

Sorunu tam tarif edebildim mi bilemedim ama acayip can sıkıyor bu durum. Tamam cs go dota2 yi gta 5 i oynuyabiliyorum ama 85 derece gelince cpu hızını 2.60 dan 2.10 a düşürüp tekrar çıkarıyor.

Ama bazende 90 dereceye gelse bile fan hızı aynı kalıyor ama throttling olmuyor :D kafamı acayip karıştırıyor bu sorun :D
    Yardımlarınızı fikir önerilerinizi bekliyorum.

• quote:

Orijinalden alıntı: Mylm.56

Kendi wifi kartı çok kötü .herkes bu Bilgisayar aldığından beri bu durumdan şikayetçi. Wifi kartını değiştirmekten başka kesin bir çözümü yok diye biliyorum.
    Kart konusunda bir öneriniz var mı hocam? Uyum sorunu yaşamayacağım 5ghz destekli.
  • Hocam 3 gün önce açmış olduğum laptopumu bugünkü tavsiyeniz üzerine tekrar açtım.

1- Öncelikle klavyede bulunan şeffaf jelatini komple söktüm. Fön makinesi ile klavye arasındaki tozları aldım.

2- Fanın önceki yapışkanlığını yitirmiş orj bantlarını çöpe attım ve siyah elektrik bandı dediğimiz bant ile sağlam ve kalın bir şekilde bantladim fanı. Öncesinde fanı fön ile iyice havalandırdım.

3- 3 gün önce sürmüş olduğum MX-4 termal macunu sildim. Etrafa neredeyse hiç bulaşmamıştı kıvamı iyiymiş yani. Tekrardan güzel şekilde sürdüm ve kapattım.

4- Anakartta da klavyede bulunan şeffaf jelatinin aynısı vardı. Onu da söktüm, anakartın neredeyse yüzde 70'ini kapliyordu bu jelatin.

Sonuç: Laptopu açtığımda o jelatinlerden kurtardığım laptopumun 5 yıl sonra nefes aldığını hissettim. Laptopun nefes alışverişi çok rahat şuanda bu net. Sonrasında aida64 ile stres testine başladım. Normalde 2-3 dk'da 95'i deviren sıcaklık, bu sefer 5-6 dk sonunda 90'larda seyretmeye başladığını gördüm. Ortalama ise 85-90'larda dolaşıyor. Sonuç olarak yükte 5-6 derece net fark oldu. Boşta ise çok rahatladı pc. Yine de hava sirkülasyonunun bu kadar iyi olmasına rağmen niye yine böyle 85-95'lerde seyrediyor merak ediyorum.
    Sizden rica etsem aida64 ile de test yapıp beni haberdar eder misiniz?

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• mmyyyymmm M kullanıcısına yanıt
    Benimkine göre çok yüksek değerler dediğin gibi fan ile alakalı bir sorunun olabilir çok çabuk bozuluyor bu modelinki . Bu gün içerisinde atarım testleri.

• Hana-MicHi__ kullanıcısına yanıt
    Wifi konusunda çok bilgim olmadığı için hangisi iyidir kötüdür bilemiyorum . Ben sadece eski Bilgisayarımdan söktüğüm İntel kartı taktım 0 kopma ile kullanıyorum.

• Teşekkürler hocam bekliyorum. Ben bu arada fanda bir sıkıntı olduğunu zannetmiyorum. Güzel çalışıyor ve yerinde çalışıyor. Yine de niye 90'larda seyrediyor bilemiyorum.

• Skayn kullanıcısına yanıt
    İlaç gibi geldi mesajınız. Bu ikinci yılında 2-3 saat götüren yan sanayi bataryanın markasını hatta varsa satın aldığınız yerin linkini verirseniz süper olur. :)

• FitCell diye bir marka baya ucuz alalı çok oldu linkini hatırlayamadım. Yalnız eklemeyi unutmuşum bu değeri %25 CPU hızında yakalıyorum. Gündelik kullanım için yeterli oluyor. Elektrik gidince bu güç profiline alıyorum. Yük altında 45 dakikada biter bilginiz olsun.

@LoverMS Hocam mesajınızı okuyunca heyecanlandım. Çünkü ısı yüzünden GTX850'nin desteklediği oyunları bile oynayamıyorum. Macun kargoda bekliyorum. Bu işlem beni 2-3 yıl daha pc masrafından kurtarır.
  • demiraliakyar D kullanıcısına yanıt
    Hocam taktığınız ekran orjinale kıyasla bir farkı var mı?
    Benim ekranım sağlam ama piksel piksel görüntü can sıkıyor bilmiyorum belki değişim mantıklı olabilir diye düşünmüştüm.

Sizce fanı değiştirmeye gerek var mı?
    Yakın zamanda bakımı yapıldı,ancak fan sesi başımı çok şişiriyor bahsettiğiniz modele mi terfi ettirsem?

edit:ekran,ram attığınız yerlerde stok bitmiş
  • Söylediğiniz jelatini ben de çıkardım bugün. Cs go oynarken oyun başında fark etti. Yaklaşık 5 dk 90 ın üzerine çıkmadı ama sonra 95 leri gördü yine. Bu ısınma problemini bir türlü çözemedim ben de

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • alim ari kullanıcısına yanıt
    Ben de aktif olarak CsGo oynuyorum Fps çok çok önemli bir faktör biliyorum. Bu yüzden monitörümü bile 97Hz olarak CRU ile frekans aşırtma yaptım.
    Ortalama olarak Dust 2 150-200 fps arasında gidip geliyor. Sıcaklık ise bu işlemlerden sonra hiçbir zaman 83° üstünü görmedim.
    Bir etken olduğunu sanmıyorum ama bataryam hep takılı olarak kalıyor hiç çıkarmıyorum.

Bilgisayarınızı iyice en ince detayına kadar bi temizleyin , olası arızalı parçalarınızı kontrol edin (özellikle fan). Temizlik sonrasi çok iyi, viskozitesi düşük bir termal macun kullanın. Yukarıdaki mesajlarda belirttiğim adımları tamamen kaçınmadan uygulayın.

Hâlâ düzelmezse benim elimden birşey gelmez.
    Şu zamana kadar bu bilgisayarı nasıl temizlediysem yaptığım her işlemi en ince ayrıntısına kadar yazdım.

• sendemail kullanıcısına yanıt
    Selamlar, 50. sayfadan sonra rehber paylaştım demişsiniz ama 2 gündür arıyorum bulamadım hocam rica etsem bu rehberi benimle paylaşabilir misiniz? GTA 5'i 60-65 derecede 45-50 fps'de nasıl oynattınız hocam? Bu yaptığınız işlemleri çok merak ediyorum.
  • Sorun kullandığım termal macunda olabilir diye düşünüyorum ama onu da yakın zaman da değiştirme imkanım yok ne yazıkki. Şimdilik böyle idare edip fazla oyun oynamıycam. Yine de bilgilendirme için teşekkür ederim

Öncelikle sağlıklı günler dilerim kardeşim,

Ben de şimdi söz konusu mesajı bulamadım , ancak ısınma ile ilgili kritik bir kaç önlem var bunları uygularsan bir sorun teşkil edeceğini sanmıyorum.

1- Laptop da , sağ alt köşedeki pil simgesini tıkladığında ,güç seçeneklerini görünce sağ tıklayıp aç , veya diğer güç seçeneklerini tıklamak suretiyle aç.
    (eğer bulamazsan ,denetim masasından ya da arama kısmından erişebilirsin.)

2- Burada hangi kipte kullanıyorsan ( Oyun için performans kipinde çalışır genelde) örneğin performans ise ,
    plan ayarları kısmını tıkla

3- Plan ayarlar seçeneğini tıkladıktan sonra , gelişmiş güçö seçeneklerini tıkla.

4-Çıkan pencerede , aşağıya doğru kaydırdığında , işlemci güç yönetimi seçeneğini göreceksin.

Burada,en düşük işlemci durumu ve en yüksek işlemci durumu seçeneklerinde ; prize takılı kısımlarının hepsini 100 den 95'e veya 90 a düşür.

Uygula tamam de çık.

Bilgisayarı yeniden başlat mutlaka .
    Bu işlem işlemcinin yüksek kapasitede çalışmamasını sağlıyor .Isınma da en az Yüzde 10'luk bir fark göreceksin.

Diğer taraftan , mutlaka bir laptop soğutucu kullan , hava tahliyesi hususunda mutlaka fark ediyor.

• Termal macun yenileme ve klavye filmi sonrası ısı 95 derece ortalamadan 85 derece ortalamaya indi ve Shadow of the Tomb Raider oyununda en düşük ayarda 30-34 fps üstüne çıktı bu oyunu oynayamıyordum artık oynayabilirim.

Fakat gg üzerinden termal macun aldığım satıcı bana aldığım macun yerine 3 gr noname macun göndermiş. En adisinden. Corona sokağa çıkma yasağı derken mecbur kullandım. Eminim iyi bir macunla 75 dereceye gelecektir. Bu da gayet yeterli olur.

• sendemail kullanıcısına yanıt
    Burada,en düşük işlemci durumu ve en yüksek işlemci durumu seçeneklerinde ; prize takılı kısımlarının hepsini 100 den 95'e veya 90 a düşür.

Yukarıda dediğinizi aynen yaptım. Adım adım anlatmışsınız bu nedenle kolaylıkla yapabildim, çok teşekkür ederim.

Hem anakart hem klavyede bulunan jelatinleri sökmem, fanı ve tüm kasayı iyice tozdan arındırıp temizlemem, termal macunu yenilemem ve dediğiniz max cpu gücünü yüzde 90 yapmam sonucunda laptopumu iyice bir elden geçirdim.

Sizin bu noktada ilk alıntıladığım mesajınız biraz manidar ve kafamda şöyle bir ampul yaktı; ben Aida64'te cpu, fpu, cache, ram, hdd ve gpu'ların tümünü işaretleyip hepsini aynı anda stress testine soktuğumu farkettim şuan. Şimdi sadece CPU stress'i işaretledim ve sıcaklık 17. dk'sında max 72 derece şuan :) fan ise ortalama bir şekilde 2900-3000'de sabit bir şekilde dönüyor. Fan maksimumda çalışsa herhalde 65 falan olur diye düşünüyorum. Bu arada görev yöneticisinde cpu kullanımı %100 olarak gözüküyor, acaba yaptığım işlem uygulanmadı mı?

Son olarak tekrardan aida64'te tüm stress şıklarını işaretledim. Pc 90'lara 1-2 dk içerisinde çıktı. Acayip zorluyor bu test pc'yi. Yine de eskisi gibi berbat şekilde 99'lara kolayca ulaşabilme olayı yok çok şükür 6-7 dk oldu şuan ve max 97 derece oldu. Durum iyi galiba şuan. Dediğiniz gibi bu bir laptop. Herseyi aynı anda fullde açarsak ufacık fan, tüm laptopu soğutmaya yetmeyecektir ve yine dediğiniz gibi ekran kartları üzerindeki fanlar kozmetik görüntü için konulmuş şeyler değil. Bunları yazarken testi kapattım şuan ve kapatmamla birlikte 1 dk'dan az bir süre içinde 50 derecenin altına indi sıcaklık. Bu arada söylemedim; pc, boşta 38-40 derece, chrome vs. sitelerde gezdiğimde ise yine 39-45 arası geziyor. Ben burada sizin bakış açınızdan bakıyorum ve gayet güzel değerler olduğunu düşünüyorum. Tekrardan teşekkür ederim, eğer laptopuma başka uygulayabilecegim bir tavsiyeniz varsa belirtirseniz sevinirim. Sağlıklı günler dilerim.

Edit: Hocam normal soğutmalar değil de vakumlu soğutmaların ortalama 10 derece etki ettiğini gösteren kullanıcı videoları mevcut bu arada. Siz denediniz mi, neler düşünüyorsunuz bu vakumlu soğutucular hakkında?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mmyyyymmm -- 11 Nisan 2020; 18:41:40 >

• Turboyu kapatırken en yüksek işlemciyi düşürmüşüm ama en düşük işlemci %100 de kaldığı için turbo kapanmamış ve o yüzden çok yüksek sıcaklık değerleri alıyormuşum Şimdi en düşük işlemciyi %5 e en yüksek işlemciyi de %99 a çektim ve daha önce cs go da 95 leri görün pc 40 dk da en yüksek 81 derece olmuş. Sıcaklık problemi yaşayan arkadaşlar benim gibi en düşük işlemci değerini %100 de unutmuş olabilir, bence siz de bir kontrol edin. Düştüğüm saçma duruma çok güldüm Neyse herkese iyi forumlar

• alim ari kullanıcısına yanıt
    Önceden düşük işlemciyi ve yüksek işlemciyi %90 seviyesinde ayar vermiştim. Ancak görev yöneticisinde cpu kullanımı %100 diyordu.

Şimdi sizin çözümü yaptım; düşük işlemciyi %5, yüksek işlemciyi ise %90 yaptım. Ve şuanda görev yöneticisinde cpu kullanımı %89 diye gösteriyor. :) önceden aida64'te "sadece cpu stress" işaretlediğimde 73 max değer almıştım. Şuanda ise stress test 15. dk'yı devirdi ve 59 dereceyi geçmedi halen :) müthiş oldu gerçekten bu 14 derece net olarak bir fark var. Fan ise 2700'de normal olarak çalışıyor.

Bu arada turbodan bahsetmişsiniz, rica etsem bu turbo nedir ve nasıl kapatılır anlatabilir misiniz?

Edit: Aida64'te cpu, fpu, cache, ram, hdd ve gpu hepsi işaretli şekilde stress test yapıyorum şuan. Normalde 2-3 dk'da 95-96 civarlarına yükselen sıcaklık, yaptığım bu işlem sonrası şuan 6. dk'yı devirdi ve 86-87 derecede sabitlendi. Burada hersey açık çok ağır bir test bu ve şöyle birsey farkettim; gtx850m değil diğer intel gpu'su çalışıyor bu testte. Cpu yüzde 90, ram yüzde 100, hdd yüzde 100, intel gpu yüzde 100 şekilde. Ve şuan 89 derece oldu 9. Dakikada. Birazdan 63 derece sıcaklık gördüğüm pes 2017'ye gireceğim bakalım o kaç derece düşecek bu işlemden sonra.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mmyyyymmm -- 11 Nisan 2020; 20:43:31 >

En yüksek işlemciyi %100 kullandığın zaman bilgisayar yük altında işlemciyi tamamen kullanıyor ve en yüksek işlemci %100 olarak ayarlandığı için turbo aktif oluyor ve normalde en fazla 2.8 ghz olan işlemci 3.4 ghz ye çıkıyor. En yüksek işlemci ayarını %99 yada daha aşağı ayarladığında ise işlemci hızı ayarladığın değere göre 2.8 üzerinden hesaplanır, turbo kapanmış olur ve yük altında bile 3.4 hızına çıkmaz. Eksiğim yada yanlışım varsa affola

• 
Sayfa: önceki 10101011101210131014
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.