Selam arkadaşlar, Yeni topladığım sistemde açılışta ekran kartının verilerinin okunmaması gibi bir durumla karşılaşıyorum. Ekran kartı şuan tam olarak çalışmıyor. Anakartın ekranından da kontrol ettiğimde GPU'nun hızı 0.885 Ghz olarak gösteriyor. Bu problem yaşandığında pc yi yeniden başlatırsam sorun çözülüyor. Sizce problem hangi donanım kaynaklıdır? Windows 11 ve 10 üzerinde de aynı hataları aldım. Sistem: Asus x670e Extreme anakart AMD 7950x3d G.skill ddr5 6000 cl30 2x16 MSI Suprimx 4090 |
Asus X670e Extreme + 7950x3d sistemdeki kararsızlık
-
-
Pc yi sorun olduğunda tekrar başlattınızda sorun çözülüyor yazmışsınız. Muhtemelen tekrar başlattınız da sorunla karşılaşmıyorsanız sorun donanımsal olmayabilir yazılımsal dır.
Donanımda olsa idi sorun hep aynı sıkntı her defasında olurdu. Format atılmış galiba , siz gpu z gibi ve ekran kartı sürücülerinin falan başka versiyonlarını kurun deneyin.
Oyunlarda deneyin alması gereken fpsleri alıyormu ? netteki fps değerlerine ulaşıyorsa mesele yoktur.
Ekran kartını çıkarın anakarttaki en üstteki ekran kartı slotuna takın öyle deneyin.
-
Anakartınızın sitesinden en güncel biosu indirip kurmayı deneyin x670e yeni bir chipset daha önce ddr5 ram hızlarında sorun olmuş diye bir yazı okumuştum bios güncellesi ile çözülmüştü güncel bious indirip birde öyle deneyin.
-
Windows 10 ve 11 i ayrı ayrı kurdum hocam, her iki işletim sisteminde de hata vermişti.
Alması gereken fps leri alıyor, sistem sorunsuz açılırsa eğer en ufak sıkıntı yaşatmıyor. https://www.3dmark.com/search#advanced?test=&cpuId=3095&gpuId=1509&gpuCount=0&gpuType=ALL&deviceType=ALL&storageModel=ALL&memoryChannels=0&country=TR&scoreType=&hofMode=false&showInvalidResults=false&freeParams=&minGpuCoreClock=&maxGpuCoreClock=&minGpuMemClock=&maxGpuMemClock=&minCpuClock=&maxCpuClock=
Sıralamadaki ikincilik bu sisteme ait hatta.
Dün, işlemciye kadar sistemden herşeyi söktüm ve tekrar montajladım.
Son olarak anakart içerisindeki hazır profillerden ramlari 6400 mhz ye aldım. Performans baya yükseldi. Dünden beri bir problemle de karşılaşmadım.
-
Zaten dün anlatılana göre, donanımsal olmadığını düşünmüştüm ve öyle de gözüküyor. Yapılan testlerde de sıkntı olmadığına göre pek bir sorun yok gibi.
Tekrar başlatıldığında sorun çözülüyor dendiğinden tahminim o şekil olmuştu. Bazen baştan sıfır montaj ve yazılım kurulumları , bios güncellemesi ve ayarları gerekebiliyor sistemlere stabilite için.
Umarım böyle sorunsuz devam eder , iyi günlerde kullanın sistemi...
-
Çok teşekkürler hocam. Saygılar.
-
Bu tip sorunlar bazen cpuz, gpuz ve hwinfonun güncel olmamasından veya herhangi bir yazılımla (özellikle anakart ve ekran kartının kendi yazılımları vb) çakışmasından da kaynaklı olabiliyor.
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X