Şimdi Ara

Atatürk, Amerika ve Sovyetler (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
45
Cevap
0
Favori
5.275
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Ruslarda o yardımları boşuna yapmamıştır bence abilerim. Belkide gücünü hissettirmek istemiştir olamazmı. Demekki o dönemde dünyada gücü bilinen bir Sovyetler var. Türkiyeyede yardım ediyorlar. Materyalizmin kucağında çırpınan insanlardan kurulu bir ülkenin mutlaka o dönemdede sıcak denizlere açılma gibi bir politikası vardır ve bunun için Türkiyeyi mecburi olarak yanına almak durumunda kalmıştır bence. Belkide gücünü hissettirmek istedi.

Acaba Ruslarla o dönemde sıcak dostluklar kurabilseydik şimdiki halimiz nasıl olurdu çok merak ediyorum. Komünizm belkide 50 yıl daha yaşardı.
    düzeltme

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Batuhan* -- 19 Ağustos 2009; 10:51:49 >

• quote:

Orijinalden alıntı: Batuhan*

Ruslarda o yardımları boşuna yapmamıştır bence abilerim. Belkide gücünü hissettirmek istemiştir olamazmı. Yazılanlara bakarsak İsmet paşa Atatürke bir kaç defa Rus mandasına girme teklifi vermiş. Demekki o dönemde dünyada gücü bilinen bir Sovyetler var. Türkiyeyede yardım ediyorlar. Materyalizmin kucağında çırpınan insanlardan kurulu bir ülkenin mutlaka o dönemdede sıcak denizlere açılma gibi bir politikası vardır ve bunun için Türkiyeyi mecburi olarak yanına almak durumunda kalmıştır bence. Belkide gücünü hissettirmek istedi. İnönü bile Rusların mandasına girelim diye teklif ettiğine göre güçlerini biraz olsun hissettirmişler.
    Acaba Ruslarla o dönemde sıcak dostluklar kurabilseydik şimdiki halimiz nasıl olurdu çok merak ediyorum. Komünizm belkide 50 yıl daha yaşardı.

hikaye yazmaya devam et bilgilendirmede konuda benim için bitmiştir

• quote:

Orijinalden alıntı: semih_efendi

Yav kızmayın hemen. O bölümü nerden okudum diye araştırdım. Aşırı sağ yanlısı bir tarih sitesinden okumuşum. Tepki vermen üzerine sildim. Doğrusu ne peki?
    Ona bakarsak ulusalcı ' Yalçın Küçük ' hoca ise bakın neler diyor kitabında. Demekki o günlerde şartlar o kadar ağırki insanlar mandayı bile düşünmüşler.

Atatürk, Amerika ve Sovyetler
    "...Resmi tarihin yazdıklarının aksine Sivas kongresinin oybirliği ile; Mustafa Kemal'in de oyuyla, amerikan mandasını isteme kararı aldığı da kesindir. Demek oluyor, bir başka ülkenin politikasını kurtarıcı saymak o dönemde pek yaygın görünüyor...Sivas Kongresi, oy birliği ile, Mustafa Kemal dahil, İsmet İnönü hariç, çünkü İsmet Paşa işi sağlam görünceye kadar taraflara gelmedi, Amerikan mandası'nı talep etme kararı aldı. Sivas Kongresi mandacıdır. Peki mandacılık nedir? Fransızca vekalet demektir; Sivas'ta Mustafa Kemal dahil kurtuluşun vekaletini Amerika'ya verme kararı alıyorlar. kutlu olsun!... "
    YALÇIN KÜÇÜK

• quote:

Orijinalden alıntı: semih_efendi

quote:

Ruslarda o yardımları boşuna yapmamıştır bence abilerim. Belkide gücünü hissettirmek istemiştir olamazmı. Yazılanlara bakarsak İsmet paşa Atatürke bir kaç defa Rus mandasına girme teklifi vermiş. Demekki o dönemde dünyada gücü bilinen bir Sovyetler var. Türkiyeyede yardım ediyorlar. Materyalizmin kucağında çırpınan insanlardan kurulu bir ülkenin mutlaka o dönemdede sıcak denizlere açılma gibi bir politikası vardır ve bunun için Türkiyeyi mecburi olarak yanına almak durumunda kalmıştır bence. Belkide gücünü hissettirmek istedi. İnönü bile Rusların mandasına girelim diye teklif ettiğine göre güçlerini biraz olsun hissettirmişler.

Rus Mandası Ha Yani Sovyetler Birliği Senin Kadar Biliyodu

İşci Cumhuriyeti olan sovyetler Yeni Kurulan Kapitalist Türkiyeye ve Türkiye Burjuva Sınıfına Sovyetlere Girmesinimi Teklif Etmiş Çok Komik ya Hangi Burjuva Bunu Kabul Ederki Sınıf Çıkarına Ters.böyle saçma sapan şeylerle İnsanlara yanlış bilgi verme

• Bu konulardaki meraklarınızı forumlarda değil, kütüphanelerde gidermenizi tavsiye ederim. Eğer Kurtuluş Savaşı'nı incelerseniz o dönemde devrim sonrası Rusya ile dost olduğumuzu, hatta bizlere silah ve mühimmat konusunda yardımda bulunduklarını görürsünüz. Sovyetler ile ilişkilerimizin kötüleşmesi ise soğuk savaş yıllarına rastlar.
  • Kurtuluş savaşının sovyetlerin yaptığı yardımlarla kazanıldığını ne çabuk unutmuşsunuz?
  • Neyse düzelttik dostum düzelttik. Aşırı taraflı bi sitede okumuşum sonra farkına vardım yav. ABD mandası taraftarı olan birini Rus mandası tarafı sanmışız öyle ufak bi problem olmuş.
    Sınıfçılık konusunda haklısın. Burjuva sınıfında olan ve halkı yönetilecek sürü gibi görenler Rus mandasını istemezlerdi o da doğrudur. Bu adam bi ara kendine milli şef bile dedirtmiş vay be.

quote:

Orijinalden alıntı: K.MARX

İşci Cumhuriyeti olan sovyetler Yeni Kurulan Kapitalist Türkiyeye ve Türkiye Burjuva Sınıfına Sovyetlere Girmesinimi Teklif Etmiş Çok Komik ya Hangi Burjuva Bunu Kabul Ederki Sınıf Çıkarına Ters.böyle saçma sapan şeylerle İnsanlara yanlış bilgi verme

• quote:

Orijinalden alıntı: Çöl Tilkisi

Atatürk ABD'den çok tam tersine Sovyetlere karsı daha yakın olmustur
    İnönü ise tam tersine özellikle WW2'den sonra ABD yanlısı bir siyaset izlemiştir.

Çünkü sovyetler Türkiyeden toprak talebinde bulundu Türkiye ninde yapacak baska bır seyı yoktu zira o donemde 2 super guç vardı bırınden dıgerıne sıgında.
  • Konuyu açan arkadaş yanlış bilgi edinmişsin.
    Aynı konuşmayı aynı dönem Sovyetler içinde yaptı.İnternette bulamadım okonuşmayı.Ama geçen sene bir kanalın haber bülteninde göstermişlerdi.
    Yani anlayacağın Atatürk ile İnönü arasında bir zıtlaşma yoktu.Paraya konulan resim konusunda da o dönemde Reisi cumhur kim ise onun resmi konuluyordu.Sonradan değişti kanun.
    Ayrıca o dönemde Atatürk ile Sovyetlerin arasıda iyi idi.Özellikle Lenin ile.

Sovyetlere yaptığı konuşmayı bulabilen olusa koysun buraya.Ben bulamadım.Ama olduğundan adım gibi eminim.
  • quote:

Neyse düzelttik dostum düzelttik. Aşırı taraflı bi sitede okumuşum sonra farkına vardım yav. ABD mandası taraftarı olan birini Rus mandası tarafı sanmışız öyle ufak bi problem olmuş.
    Sınıfçılık konusunda haklısın. Burjuva sınıfında olan ve halkı yönetilecek sürü gibi görenler Rus mandasını istemezlerdi o da doğrudur. Bu adam bi ara kendine milli şef bile dedirtmiş vay be.

quote:

Orijinalden alıntı: K.MARX

Milli şeflik dönem politikasıydı. İsmet Paşa devamlı kurulan ikinci partileri korumak istemiş ama Atatürk bunlarla olmaz diyerek kapattırmıştır.

Atatürk zamanında çok partili sisteme geçemedik. Atatürk'ün ölümüyle sağlığında olsa gene kapattırılacak bir parti kuruldu.

Zaten Milli şeflik, Atanın ölümünden o parti kurulana kadar sürdü. Dünya da İtalya da milli şeflik vardı, Almanya da Milli şeflik vardı. Rusya da gayet kapalı bir oligarşi vardı. Böyle bir durumda Tam demokratik davranmak demokrasiyi özümseyememiş bir ülkeye yapılacak en iyi şey olmazdı.

İsmet inönü nün sevmediğiniz bir tarafı varsa açıkca söyleyin. Bizde üzerine bildiklerimizi konuşalım

• quote:

"...Resmi tarihin yazdıklarının aksine Sivas kongresinin oybirliği ile; Mustafa Kemal'in de oyuyla, amerikan mandasını isteme kararı aldığı da kesindir. Demek oluyor, bir başka ülkenin politikasını kurtarıcı saymak o dönemde pek yaygın görünüyor...Sivas Kongresi, oy birliği ile, Mustafa Kemal dahil, İsmet İnönü hariç, çünkü İsmet Paşa işi sağlam görünceye kadar taraflara gelmedi, Amerikan mandası'nı talep etme kararı aldı. Sivas Kongresi mandacıdır. Peki mandacılık nedir? Fransızca vekalet demektir; Sivas'ta Mustafa Kemal dahil kurtuluşun vekaletini Amerika'ya verme kararı alıyorlar. kutlu olsun!... "
    YALÇIN KÜÇÜK

Yalçın Küçük hangi kitabında, kaçıncı sayfasında bundan bahsediyor? Kaynaksız konuşmayalım.

• quote:

Orijinalden alıntı: as74

Rus kaynaklarına göre, Türkiye'ye yapılan yardım miktarı şöyledir; 16 Mart 1921 Moskova Antlaşması ile Rusya, Türkiye'ye 10 milyon altın ruble mali yardım yapmayı kabul etmiştir. Bu paranın 5.4 milyonu Nisan-Haziran 1921 döneminde taksit taksit ödenmiştir. Kasım 1921'de Frunze gelirken 1.1 milyon altın ruble getirmiştir. 3 mayıs 1921'de de geri kalan 3.5 milyon verilmiştir. Askeri yardım miktarları da şunlardır; Türkiye'ye bir mermi fabrikasının makinaları ve parçalerı sağlanmıştır. 350 mayın, 8 altı inçlik top, 12 üç inçlik top, 26.641 top mermisi, barut ve mermi kutuları, çok sayıda tüfek, 579 bin cephane şeridi ve 75 milimetrelik Arisac topu için 11 dizi yedek parça.
    (International Affairs, 960 ,sayı 7, s. 122)

alıntı yaptığım kaynak Doğan Avcıoğlu, "Milli Kurtuluş Tarihi" cilt 2, bütün bir cilt Kurtuluş Savaşı ve Sovyet ilişkileri üzerine, ilgilenenler için...

Şimdinin parasıyla toplam ne kadar bir yardım yapmıslar?

• yine iran i kiyafet konusunda yerden yere vurup asagiliyan adamlar var bugun iran da o dinci molla haci hoca takimi bir ingilizce konusuyorlar ki akliniz hayaliniz durur, oyle bir genclik yetisiyor ki sirf pozitif bilimler uzerine 1. ve 2. dunya yillarinda avrupalilar orta asyayi babalarinin mali gibi somuruyorlardi simdi iran in guclenmesi ve nukleer santrallerin bir tehtid olusturmasi yuzunden korkunc suphe duymaktalar

rusya nin o yillar da turkiye ye yardim etmesi turkiye yi cok sevdiginden degildir menfaatleri oyle gerektigi icindir zira o yillarda rusyanin yaninda olanlar birden karsisinda olmustu ve turkiye rusya ile ayni safta yer almisti ve o yillarda rusya da bolsevik ihtilalin etkileri vardi sebebi budur bu yardimlarin

rusya amerika, fransa, ingilitere gibi degildir saydigim bu 3 emperyalist devlet girdikleri memleketlerde ki topraklari kendi iclerine katmazlar sadece somurup geri cikarlar ama rusya direk girdigi topragi kendi ulkesine katiyor ve bu turkiye icin buyuk bir tehtid kaynagi idi ( senelerden beridir istanbulu almak icin her firsatta osmanliya saldirmasi da bunun ornegidir ) yani ruslarin sicak misafirperverligiyle ikram ettikleri vodka yi kabul edecegime gider amerika ile dusman olup bombasini kabul ederim daha iyi

• quote:

Orijinalden alıntı: Yeni Türkü

quote:

YALÇIN KÜÇÜK

Yalçın Küçük hangi kitabında, kaçıncı sayfasında bundan bahsediyor? Kaynaksız konuşmayalım.

Buradaki bi çok kişi kültürlü ya. Bu dediklerimi biliyodur diye düşündüm. Bilmeyenlerin olabileceği hiç aklıma gelmedi pardon. Göründüğü gibi sadece bi kişiden kaynak isteği geldi. Hemen vereyim.

Yalçın Küçük bu kitabında dediğim şeyleri söylüyor. 'VAHDETTİN VE KEMAL' başlığında. Sayfa 454

http://www.nevaria.com/UserImagesNew/947/U701412F1JUJIYKDI.JPG

• Oy oy oyyy. Resimler her nedense bende yeni açıldı. Bende diyom ne diyo bu adam resimlere bak derken.

İşte arkadaşın çağdaşlık göstergesi. Yarım göğüs ve çıplak bacak gösterdinmi çağdaş İranlısın. Yada olayı abartıp siyah çarşafa girdinmi gerici İranlısın. Orta yşerite girip başında hafif açık renkli örtüyle gezdinmide çağdaşlık yolundaki İranlısın. Valla iyyimiş bu göstergeler. İşte Türkiyenin çağdaşlık anlayışı. Şekile bak, etiketi bas.

• quote:

Rus kaynaklarına göre, Türkiye'ye yapılan yardım miktarı şöyledir; 16 Mart 1921 Moskova Antlaşması ile Rusya, Türkiye'ye 10 milyon altın ruble mali yardım yapmayı kabul etmiştir. Bu paranın 5.4 milyonu Nisan-Haziran 1921 döneminde taksit taksit ödenmiştir. Kasım 1921'de Frunze gelirken 1.1 milyon altın ruble getirmiştir. 3 mayıs 1921'de de geri kalan 3.5 milyon verilmiştir. Askeri yardım miktarları da şunlardır; Türkiye'ye bir mermi fabrikasının makinaları ve parçalerı sağlanmıştır. 350 mayın, 8 altı inçlik top, 12 üç inçlik top, 26.641 top mermisi, barut ve mermi kutuları, çok sayıda tüfek, 579 bin cephane şeridi ve 75 milimetrelik Arisac topu için 11 dizi yedek parça.
    (International Affairs, 960 ,sayı 7, s. 122)

alıntı yaptığım kaynak Doğan Avcıoğlu, "Milli Kurtuluş Tarihi" cilt 2, bütün bir cilt Kurtuluş Savaşı ve Sovyet ilişkileri üzerine, ilgilenenler için...

Eksik bilgi. O yardımın nereden geldiğini neden açıklamıyorsunuz ?

Kurtuluş Savaşı'na gerçek anlamda para desteği 100 milyon altın ruble gibi bir meblağı verme çabası Buhara Halk Cumhuriyeti'nden gelmiştir. 1873'ten Sovyet hükümeti tarafından istiklalinin tanındığı 1918 yılına dek Çarlık Rusyasına bağlı yarı müstakil devlet konumunda olan Buhara o dönemde Türkistan'ın en zengin Hanlığı idi. Ticari faaliyetler sayesinde Buhara Hanlığı büyük bir zenginliğe ve altın rezervine sahip olmuştu [25] . Bu zenginlik sayesinde Buhara emiri Petersburg'da büyükçe cami yaptırabilmiştir [26] . Kızıl Ordu tarafından 2 Eylül 1920'de yıkılan Buhara Hanlığı'nın yerine 6 Ekim 1920'de Buhara Halk Cumhuriyeti ilan edilmesinden [27] sonra Buhara Halk Cumhuriyeti'nin Osman Kocaoğlu başkanlığındaki temsilcileri Moskova'ya giderek Lenin ile görüşme yaparlar.

Bu görüşmede Buhara heyeti Lenin'e Türkiye için 100 milyon altın ruble yardım vermeyi taahhüt ederler. Heyet Buhara'ya döndükten sonra bu konu parlamentoda oylanır ve Türkiye'ye yardım tek itiraz sesi yükselmeden oy birliği ile kabul edilir. Vaat edilen 100 milyon altın da en kısa zaman zarfında Moskova'ya ulaştırılır [28] . Bu teslimat konusunda elimizde herhangi vesika yoktur. Ancak Türkistan'da o devrin olaylarını yaşamış şahsiyetlerden ve Türkistan tarihi mütehassısı Z. V. Togan [29] ve Türkistan'daki esir Osmanlı subaylarından Raci Çakıröz [30] bu yardımın yapıldığını teyit etmektedir. Ne yazık ki bu yardım hedefine ulaşmamıştır. Sovyetlerin Türkiye'ye Eylül 1920 ile Mayıs 1922 tarihleri arasında yaptığı nakdi yardımlar da Buhara Cumhuriyeti'nin teslim ettiği 100 milyon rublenin çok altında 11 milyon ruble civarındadır [31] .

Kaynaklar
    25] Stephane A. Dudoignon “Orta Asya'da Siyasal Değişmeler ve Tarihyazımı Tacikistan ve Özibekistan 1987-1993” Unutkan Tarih Sovyet Sonrası Türkdilli Alan (Haz. Semih Vaner) İstanbul 1997 s. 115.
    [26] Kurat s. 425.
    [27] Buhara Halk Cumhuriyeti 19 Eylül 1924'te Moskova'ya muhalif güçler temizlenerek Buhara Sosyalist Cumhuriyeti ilan edilinceye kadar milli güçler tarafından Moskova'dan bağımsız bir şekilde idare edildi. Bu konuda bkz. İ. Yarkın “Buhara Hanlığı'nın Sovyet Rusya Tarafından Ortadan Kaldırılması ve Buhara Halk Cumhuriyeti'nin Kuruluşu” Türk Kültürü sayı 76 Ankara Şubat 1969 s. 297-303; B. Hayit Türkistan Rusya ile Çin arasında s. 264.
    [28] Yakın Tarihimiz 3 Mayıs 1962 Cilt I sayı 10 s. 292-293; N. Öktem “Osman Kocaoğlu'nun Ardından” Türk Kültürü Eylül 1968 sayı 71 s. 878; M. Saray Milli Mücadele Yıllarında Atatürk'ün Sovyet Politikası İstanbul 1984 s. 55-57.
    [29] Z. V. Togan Hatıralar İstanbul 1969 s. 363.
    [30] T. Kocaoğlu “Türkistan'da Türk Subayları (1914-1923)” Türk Dünyası Tarih Dergisi Ağustos 1987 sayı 8 s. 47.
    [31] Saray s. 57.

• uzun lafin kisasi deli petro doneminden beridir rusya istanbul u almak icin icte dista, surekli osmanliya saldirdi ve osmanliya korkunc kayiplar verdi

kurtulus savasinda ise turkiye ye destek vermesinin sebebi turkiye yi cok sevdigin den degil menfaati oyle gerektigi icindir
  • @Kurt Başlı Sancak

quote:

Neden mi yazmadım?
    Bilmiyordum, bu kadar basit sayın kutluhan!

Yalnız tarih, belge ve bu belgelerin tarih dünyasında genel kabulü demektir, elbette çarpıtmalar, saptırmalar olabilir ama "-miş, -muş" lara tarihte yer yoktur. yani verdiğim bilgiler eksik değil belgeli olanlardır.

Alıntıladığınız siteyi de buldum;http://www.uzbekistanerk.org/detayhaber.asp?id=1359 doğru olabileceğini düşünüyorum (100 milyon ruble biraz çok gibi), kurtuluş savaşı ezilen, batı dışı toplumlarda merak ve coşku ile karşılanmıştır, keşke belgesi olsaydı.

• quote:

@Kurt Başlı Sancak

quote:

Neden mi yazmadım?
    Bilmiyordum, bu kadar basit sayın kutluhan!

Yalnız tarih, belge ve bu belgelerin tarih dünyasında genel kabulü demektir, elbette çarpıtmalar, saptırmalar olabilir ama "-miş, -muş" lara tarihte yer yoktur. yani verdiğim bilgiler eksik değil belgeli olanlardır.

Alıntıladığınız siteyi de buldum;http://www.uzbekistanerk.org/detayhaber.asp?id=1359 doğru olabileceğini düşünüyorum (100 milyon ruble biraz çok gibi), kurtuluş savaşı ezilen, batı dışı toplumlarda merak ve coşku ile karşılanmıştır, keşke belgesi olsaydı.

Ben burada sadece sizi kastetmemiştim. Bir arkadaş ruslardan gelen yardım olmasaydı kazanamazdık diye söylemiş ona ithafen yazdım. Neyse kırdıysam özür dilerim. 100 milyon ruble olayına değinmeden önce öz kardeşlerimiz Azerbeycan Türkleri'nin 500 kg altın ve uçak yakıtı hibe ettiğinide belirtmek istiyorum.Yardımın bu kadar yüksek olmasının sebebi daha öncede belirttiğim gibi;

1873'ten Sovyet hükümeti tarafından istiklalinin tanındığı 1918 yılına dek Çarlık Rusyasına bağlı yarı müstakil devlet konumunda olan Buhara o dönemde Türkistan'ın en zengin Hanlığı idi. Ticari faaliyetler sayesinde Buhara Hanlığı büyük bir zenginliğe ve altın rezervine sahip olmuştu [25] . Bu zenginlik sayesinde Buhara emiri Petersburg'da büyükçe cami yaptırabilmiştir

• Kırılmak diye birşey söz konusu değil, fena mı sayende bir kaynağa daha ulaştık

http://www.metiskitap.com/Scripts/Catalog/Book.asp?ID=1191
  • 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.