Şimdi Ara

Atatürk'e saldırmanın dayanılmaz hafifliği (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
43
Cevap
0
Favori
2.307
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: nanaka9

quote:

Orijinalden alıntı: KızıL_Shaman

http://www.facebook.com/video/video.php?v=1335396825531&ref=nf

Konu ile Kapalı bir Bayandan anlatımlar madem bu kadar kaydı ama kesin onlar yanlış yönlendiriyorlardır Dini Diyorum bazen kendi kendime !!!!Sitem ediyorum : ''Atam Neden bu kadar Özgürlük verdin bu İnsanlara neden ? İnsan oldun Neden Cumhuriyeti verdin Zorun neydi Hayvan gibi davransa idin ya nasıl olsa güç elinde idi. ''

O zaman adı Atatürk olmazdı ve bu gün iyi anılmazdı.

Zaten bugün adını iyi anlamayan ve silmeye çalışan bir sürü kişi türedi etrafta. Ne kadar vefasız insanlar var şu dünyada. Nasıl bir insanmış ki, harplerden harap biçimde çıkmış bir ülkede tarihinde bir daha görülemeyen bir sanayileşme, kalkınma yapmış, nasıl bir komutanmış ki, taktiksel becerilerle sayıca üstün düşmanı yok etmiş, nasıl bir lidermiş ki, tüm Türk milletinin sevgisini kazanmış... Fazla canım böylelerine İngiliz mandasında yaşamak yakışırmış, ne gerek Türk isimleri kullanmaya, Türkçe konuşmaya, Ay-Yıldızlı bayrağın altında İstiklal marşı söylemeye(!)..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Johnny B. Goode -- 8 Mart 2010; 12:48:30 >

• Sağolsun Mustafa Akyol zamanında benimle paralel düşüncülerini yazıya dökerek beni bir zahmetten kurtarmış, bende sayın yazar gibi düşünüyorum ;

"Bu konuda ne düşündüğümü açıkça söyleyeyim: Atatürk bence büyük bir askeri ve siyasi dehadır, ve Türkiye kendisine çok şey borçludur. Kurtuluş Savaşı'nın lideri odur ve sanırım o olmasa, bu savaş bu denli başarılı bir şekilde yönetilip zafere ulaştırılamazdı. (Bunu, sonradan Atatürk'le yolları ayrımış olan Kazım Karabekir de belirtir.) Sadece bu bile, Atatürk'e milli bir kahraman olarak saygı duymam için yeterli.

Atatürk'ün devlet adamlığı dönemi de önemli başarılarla doludur. Ama, yine açıkça söyleyeyim, bu dönemde bazı hatalı politikalar izlediğini de düşünüyorum. ("Kürt Sorununu Yeniden Düşünmek" adlı kitabımda bunların bir kısmına değindim de.) Zaten bazı politikalarının—örneğin radyolarda Türk müziği çalınmasının "Batılılaşma" amacıyla yasaklanmasının—hatalı olduğunu kendisi de görmüş ve bunlardan geri adım atmıştır. Bu açıdan, Atatürk'ün, onun "izinde" yürüdüklerini iddia eden pek çok insandan daha pragmatik ve gerçekçi olduğunu düşünüyorum.

Atatürk'ün kimi felsefi görüşlerine (örneğin pozitivizme kayan bilimcilik söylemine) de katılmıyorum; ama bunların o devirde çok daha itibarlı görüşler olduğunu görmek lazım. Hepimiz kendi devrimizin verilerinden ve akımlarından etkileniyoruz; Atatürk için de geçerli bu.

Kısacası "Atatürk'e karşı" filan değilim. Ama iki şeye karşıyım. Birincisi, Atatürk'ün etrafında bir "lider kültü" inşa edilmesi. Ancak diktatörlüklerde görülecek bir biçimde, insan-üstü vasıflara haiz bir kurtarıcı gibi gösterilmesi. Bunun, Türk toplumu için sağlıklı bir psikoloji olmadığı kanısındayım.

İkinci karşı olduğum şey ise, Atatürk'ün kendi döneminin şartları nedeniyle izlediği politikalardan asla değişmeyecek ilkeler türetmek ve böylece bir ideoloji inşa etmek. "Kemalizm" dediğimiz şey, bu. Buna karşı olmamın en önemli nedeni ise, Türkiye'ye zarar vermesi. Özellikle de Türkiye'nin demokratikleşme ve özgürleşme sürecine engel olmak için kullanılması. Halkın iradesine dayanmadan iktidara gelmek veya onu yönlendirmek isteyen her zorba, bir şeyleri kutsallaştırıp ona yaslanmaya mecbur; Türkiye'de de bu iş hemen hep Atatürk üzerinden yapılıyor. 27 Mayıs 1960'ta öyle olmuştu, sonra da hep öyle oldu. Sorun burada; ulusal bir kahraman olduğuna kuşku bulunmayan Atatürk'te değil.. "

• quote:

Orijinalden alıntı:

İkinci karşı olduğum şey ise, Atatürk'ün kendi döneminin şartları nedeniyle izlediği politikalardan asla değişmeyecek ilkeler türetmek ve böylece bir ideoloji inşa etmek. "Kemalizm" dediğimiz şey, bu. Buna karşı olmamın en önemli nedeni ise, Türkiye'ye zarar vermesi. Özellikle de Türkiye'nin demokratikleşme ve özgürleşme sürecine engel olmak için kullanılması. Halkın iradesine dayanmadan iktidara gelmek veya onu yönlendirmek isteyen her zorba, bir şeyleri kutsallaştırıp ona yaslanmaya mecbur; Türkiye'de de bu iş hemen hep Atatürk üzerinden yapılıyor. 27 Mayıs 1960'ta öyle olmuştu, sonra da hep öyle oldu. Sorun burada; ulusal bir kahraman olduğuna kuşku bulunmayan Atatürk'te değil.. "

Kemalizm'in egemen olduğu yere;

-Karanlık düşünce giremez.
    -Bölücü faşist giremez.
    -Çağdışı hurafe giremez.
    -Akıldışılık egemen olamaz.
    -Emperyalist beslemesi padişah olamaz.
    -Kaynakları peşkeş çekilemez.

Kemalizm çağdaşlıktır. Bu nedenle çağdışı olanlar tarafından karalanmaya çalışılacaktır elbet. Emellerinin önündeki en büyük engel o zira.

• oncelikle sevgi ve saygıyı ayırdetmek gerekir

bu ülkede yaşayan her canlı(!) atatürke saygı duymak zorundadır.Bu ülkeyi kurarken atatürkün bu topluma kattıkları asla inkar edilemez ve eleştiriye kapalı bir konudur

ama herkes sevmelimi ona kişi kendisi karar verir.son 30 yılda ivmeli artan atatürk düşmanlıgının en büyük nedeni ;

Atatürk azınlık bazı kesimler tarafından(din karşıtı-batı hayranı)
    bir kalkan gibi kullanılıyor ülkemizin ezici çogunlugunu oluşturan ve bu ülkeyi kuran ordu olan(samimi) dindar halka saldırdıkları sürece bu kesimden zayıf kimselerin atatürke olan sevginin yerini nefret almaya devam edecektir

tabi bu atatürkü kredi gibi kullananların işine geliyor.boylece daha buyuk dilimler halinde kredi çekebiliyorlar atamıza duyulan sevgiden.Bugün bile enbüyük atatürke saldırılıyor yaygarası yapanlar yine onlar
    bu halk çok sabırlıdır ama o zavallılar bilmiyorlarki her sabrın bir limiti var

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kazuya58 -- 8 Mart 2010; 19:09:54 >

• quote:

Orijinalden alıntı: lehrer35

quote:

Orijinalden alıntı:

-Bölücü faşist giremez.
    -Çağdışı hurafe giremez.

Kemalizm çağdaşlıktır. Bu nedenle çağdışı olanlar tarafından karalanmaya çalışılacaktır elbet. Emellerinin önündeki en büyük engel o zira.

DAMAL’IN TEK FESTİVALİ
    "Her yıl Haziran ve Temmuz ayında Atatürk’e benzetilen bir siluetin Ardahan’da Karadağ’ın eteklerine düşmesi nedeniyle bir festival düzenleniyor. Damal Belediyesi’nin önayak olduğu festivalde bu “mucizevi” olayı izlemek üzere Türkiye’nin her tarafından kalabalık bir grup Damal’a geliyor. Marşlar söyleniyor, bağlılık bildiriliyor ve askerler selama duruyor.

Geçen festivallerin birinde CHP Ardahan Milletvekili Ersan Öğüt, bu kutsal bölgede bazı kendini bilmezlerin koyun otlatmasını ‘ihanet’ olarak nitelendirmişti:

“Böyle rezalet olamaz. Bu dağda hayvan otlatılması büyük terbiyesizlik. Bugüne kadar bu mucizenin çıktığı Karadağ neden koruma altına alınmamış. Ama ben 56 arkadaşımla birlikte Meclis’e bu bölgenin Milli Park olarak ilan edilmesi için kanun teklifi verdim. Şimdi bu kararın kısa sürede çıkmasını diliyoruz. Çünkü buradan geçen hayvan sürüleri zamanla siluetin çıktığı alanı yok edecek ve bu mucizeyi bir daha göremeyeceğiz.”
    Gerçek Hayat

"Ardahan'ın Damal diye bir ilçesi varmış, benim haberim yoktu... Damal'ın da bir "geleneksel Atatürk gölgesi" varmış, onu da duymamıştım.
    Bu gölge, her yıl yalnızca 15 Haziran ile 5 Temmuz günleri arasında ve o günlerde de yalnızca akşam saat beş ile altıyı on geçe arasında çıkarmış!
    Prag'da, karlı kış günleri yalnızca Liliova Sokağı'nda gözlenen kesik başlı şövalyeyi bilirim de, kendi vatanımın öz değerinden habersiz kalmışım.
    Karadağ diye bir dağ varmış, onun üstüne vururmuş Atatürk görüntüsü...
    Bunun farkına ilk kez 1954 yılında varılmış. Gölgeyi ilk gören, Yukarı Gündeş köyünden Adıgüzel Kırmızıgül adında bir vatandaşımız. Mesleği çobanlık. Seçimde verdiği oy, Aysun Kayacı'nın oyuyla bir.
    Gölgenin ilk fotoğrafını da Erdoğan Kumru çekmiş (neler öğrendim, işte size araştırmacı gazetecilik.)
    O günden beri de her yıl törenlerle kutlanıyormuş bu olay. Şenliğin adı, "Atatürk'ün izinde ve gölgesinde"...
    Yani muasır medeniyet seviyesinde gölge ibadeti.
    Daha önce Atatürk siluetinin bulutlarda oluştuğu çok görülmüştü ama bu başka...
    Bu yıl şenlik 5 Temmuz'da yapılacakmış ama siluet kendini geçen gün göstermiş... Vatandaşlar olayı davul ve zurna çalıp halay çekerek kutlamışlar. Çocuklar da "Türkiye laiktir, laik kalacak" sloganını atmışlar.
    Şenliği düzenleyen belediye başkanı Gülcemal Fidan. Kendisi CHP'li.
    Bu yıl şenliğe Genelkurmay Başkanı da çağrılıymış.
    Kültür Bakanlığı'ndan da destek istemiş ama hiçbir yanıt alamamış.
    Ben fotoğrafa baktım, evet, Atatürk'e benziyor. Ama herhangi bir ortayaşlı erkeğe de benziyor. Örneğin bana sorarsanız Atatürk'ten çok, "Ölümsüz Sevgili" filminde Beethoven'in sekreteri Schindler'i oynayan Jeroen Krabbe'ye benziyor. Merhum Ercüment Behzat Lav'ı da andırmıyor değil.
    Zarar yok, bu da Loch Ness yaratığı ya da Van Gölü canavarı gibi bir yerel atraksiyon.
    Şenliğin Damal ve Ardahan ekonomisine faydalı olmasını diler (iki yüz bin lira harcamışlar), o mutlu günde Oktay Ekşi, Hasan Pulur, İlhan Selçuk, Emin Çölaşan ve Hıncal Uluç gibi değerli ağabeylerimizi de Ardahan'ın Damal halkı arasında görmek isteriz..."
    Engin Ardıç / Sabah / 22 Haziran 2008

http://www.cumhuriyet.com.tr/?im=yhs&hn=66152

• quote:

Orijinalden alıntı: kazuya58

oncelikle sevgi ve saygıyı ayırdetmek gerekir

bu ülkede yaşayan her canlı(!) atatürke saygı duymak zorundadır.Bu ülkeyi kurarken atatürkün bu topluma kattıkları asla inkar edilemez ve eleştiriye kapalı bir konudur

ama herkes sevmelimi ona kişi kendisi karar verir.son 30 yılda ivmeli artan atatürk düşmanlıgının en büyük nedeni ;

Atatürk azınlık bazı kesimler tarafından(din karşıtı-batı hayranı)
    bir kalkan gibi kullanılıyor ülkemizin ezici çogunlugunu oluşturan ve bu ülkeyi kuran ordu olan(samimi) dindar halka saldırdıkları sürece bu kesimden zayıf kimselerin atatürke olan sevginin yerini nefret almaya devam edecektir

tabi bu atatürkü kredi gibi kullananların işine geliyor.boylece daha buyuk dilimler halinde kredi çekebiliyorlar atamıza duyulan sevgiden.Bugün bile enbüyük atatürke saldırılıyor yaygarası yapanlar yine onlar
    bu halk çok sabırlıdır ama o zavallılar bilmiyorlarki her sabrın bir limiti var

Sayın kazuya58, yazınızı doğru algılamamışsam lütfen düzeltin, siz Atatürk’ten nemalanan ve halka saldıran(!?) bir nüve yüzünden bu saldırıların olduğunu söylüyorsunuz, sizce bu eylem, ne kadar doğru?

“Dur şu Atatürk’ü şimdi de yalancı ilan edeyim” diyen kişi şimdi bu tezinizle aklandı mı?

Eğer bu kişi sizin de belirttiğiniz gibi “zayıf” ise, nasıl komplolar, yalanlar, uydurma belgeler düzenleyebiliyorlar?

Dediğiniz gibi “kredi kullananlar”, bu komployu sürdürenler elbet limiti zorlarlar, karşılığını alırlar, bu halkın içindeki Atatürk sevgisini hiçbir kundakçı alamayacaktır

Geçmiş yıllarda Anadolu da hatırlamıyorum ama kim bilir belki de Sivas’ta, bir şeyhin erkeklik organını bir ayin gibi sırayla öpen müritler vardı, şeyh yaşıyorsa hala öpüyorlardır, şimdi bundan dolayı duyulan öfke ve tiksinme nedeniyle dine saldırmak zavallılık değil midir?

Bu iftiraları ve karalama kampanyalarını yürütenler mahluklar da elbet bir gün bedelini öderler

Keza bu dünya Kanuni’ye bile kalmadı değil mi?

• @as74
    kesinlikle aklanmadı.atatürke saldırıya hiçbirşey bahane edilemez
    atatürke degil atatürke saldırıya neden olan kişi ve sebeplere saldırı yapılabilir

----------
    bir örnek vermek istiyorum 10yıl oldu herhalde
    bir tv kanalında hortumcu diye tabir ettigimiz bir şahız 5-6 avukatı ve karşısında 1 tane avukat ve 3-4 madur tartışıyorlar

hortumcu dedigimiz kişi hiçbir konuda kendini savunacak dişe dokunur laf edemedi ve kaçmak için konuyu kıvırmaya başladı

son cümlesi spiker dahil konuklar ayakta alkışladılar.
    o cümle "biz atatürkün çocuklarıyız" dı
    başı dimdik ak-pak çıktı studyodan
    --
    şimdi ben bu yapılanlarla atatürkün hiçbir alakası olmadıgını biliyorum
    tıpkı bahsi gecen şeyhle(ben sivaslı ve sivastayım) dinin alakası olmadıgı gibi

sen ben bunu biliyoruz ama bizden başka 2 kişi bilmiyor
    1 i atatürke saydırırken digeri dine saydırıyor

ben buna neden olanlara kızıyorum

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kazuya58 -- 8 Mart 2010; 21:19:23 >

• quote:

Orijinalden alıntı: kazuya58

@as74
    kesinlikle aklanmadı.atatürke saldırıya hiçbirşey bahane edilemez
    atatürke degil atatürke saldırıya neden olan kişi ve sebeplere saldırı yapılabilir

----------
    bir örnek vermek istiyorum 10yıl oldu herhalde
    bir tv kanalında hortumcu diye tabir ettigimiz bir şahız 5-6 avukatı ve karşısında 1 tane avukat ve 3-4 madur tartışıyorlar

hortumcu dedigimiz kişi hiçbir konuda kendini savunacak dişe dokunur laf edemedi ve kaçmak için konuyu kıvırmaya başladı

son cümlesi spiker dahil konuklar ayakta alkışladılar.
    o cümle "biz atatürkün çocuklarıyız" dı
    başı dimdik ak-pak çıktı studyodan
    --
    şimdi ben bu yapılanlarla atatürkün hiçbir alakası olmadıgını biliyorum
    tıpkı bahsi gecen şeyhle(ben sivaslı ve sivastayım) dinin alakası olmadıgı gibi

sen ben bunu biliyoruz ama bizden başka 2 kişi bilmiyor
    1 i atatürke saydırırken digeri dine saydırıyor

ben buna neden olanlara kızıyorum

• @kazuya58
    Evet, aynı olgudan bahsettiğimiz açık, aktardığınız hortumcu kim bilmiyorum ama eğer hortumcu olduğu kanıtlanmışsa benim tepkim yuh çekmek olurdu, tabii çok kızarsam, genelde kendimi tutarım

İlk metinde de bahsetmiştim, bu memlekette herkes Atatürkçü!

Kenan Evren’den Özal’a, Erbakan’dan Baykal’a kadar herkes!

Bu figürlerin hataları nedeniyle Atatürk’ü hedef almanın amacı figür değil bizzat Atatürk ve Devrimleri olacaktır
  • haklısınız
    bazı kesimin atatürke olan düşmanlıgını somurenlerde bolca mevcut.yukarda verdigim örnek gibi olayları bahane edip sisteme saldıranlarda var

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kazuya58 -- 8 Mart 2010; 21:52:52 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: döküntü

quote:

Orijinalden alıntı: KızıL_Shaman

quote:

Orijinalden alıntı: Ottoman_PoweR

Sevilmesi hazmedilemiyor. Çünkü çok seviliyor. Bazı taraflarda en ufak açığını arıyor ve kötü yönde eleştiriyor sonra. Yok sigarası, yok içkisi.

Mesajlarım şikayet edilmiş kaynak verdik yalanmı Seviliyor hemde çok seviliyor bu konuda çok haklısınız ben yukarıda Atatürk ile ilgili mesajların silinmesini istiyorum özellikle olumsuz olanların Nasılki Din konusunda yazamıyoruz onuda yazamamalıyız çifte standart olur

Hayır Atatürk üzerinden siyaset engellenmiş olur.

Atatürkçüyüm deyip de kıyafet inkılabına rağmen çarşaflılara rozet takan bir zihniyeti babam da olsa oğlum da olsa tasvip etmiyor şiddetle kınıyorum.

Tamam haklısın, affffferim sana

dini kullananlar olduğu zaman aynı tepkiyi vermiyorsunuz ama

Burada Dini kullanmak serbesttir.

• quote:

Orijinalden alıntı: lehrer35

-Bölücü faşist giremez.
    -Çağdışı hurafe giremez.

tebrikler
  • quote:

Orijinalden alıntı: Taşralı

Atamız bizi gökten izliyor
  • quote:

Orijinalden alıntı: Le petit prince

quote:

Orijinalden alıntı: Taşralı

Atamız bizi gökten izliyor

''Futbol bölümüne girebilecek seviyeye uygun görülmemiş ve oraya yazması yasaklanmış bu arkadaşımızın Kültür Bilime yazmasının engellenmesini istiyorum '' Not düşün ve öneriler kısmına yazın arkadaşlar Küçük sinek mide bulandırır.

• sevgili La Potibör;
    O resimdeki adam olmasaydı sen "Görüşten kör" soruna alacağın cevaplarla ya La Potibör Hoca olurdun internette tarikatın olurdu, yada akıl hastanesini boylardın! başka yerlerde aklı başında görünmeyi başarırken böyle konulardaki garipliklerini anlamak zor!
  • Arkadaşlar bana karşı lobi faaliyetleri yürüten kişileri kınıyorum. Bugüne kadar kimseye kırıcı bir söz söylemedim ya da kimseye hakaret etmedim, bırakın hakareti ''argo'' bile kullandığım görülmemiştir. Saygı ve sevgi çerçevesinde hoş bir kültür - bilim bölümü oluşturulmasından ve de değişik görüşten değişik inançlardan insanların uyumlu bir armoni yakalamasından yanayım. Mümkünse heterojen değil homojen bir yapımız olsun, birbirimize saygılı davranmaya çalışalım. Atatürk gölgesinin mucizevi bir şekilde dağa yansıdığına inanıyorsunuz ancak ben ''atamız gökten bizi izliyor'' dediğimde hayıflanıyorsunuz. Beni değil sizi anlamak çok zor, lütfen biraz daha hoşgörüye davet ediyorum sizleri.
  • Bu yazıyı yazmak için fırsat kolladığın belli değil miydi?

quote:

Atatürk gölgesinin mucizevi bir şekilde dağa yansıdığına inanıyorsunuz ancak ben ''atamız gökten bizi izliyor'' dediğimde hayıflanıyorsunuz.

Kaldı ki forumdan kimse senin yazdıklarını yazmamış.

O fotoğraftan sonra kimse sizin yazdığınız gibi bir yorumda bulunmamış.
    Bulunduğun ortamda tinerle ilgili işler mi yapılıyor?
    Herhalde beyniniz uyuşmuş olmalı.

Tekrar bak yukarda böyle bir yorum var mı? Yoksa buraya gelip özür dile insanlardan.

Bu sizinle ilgili yorum içeren son mesajımdır.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi platonx -- 12 Mart 2010; 18:49:09 >
  • Arkadaşlar şunu anladım ki siz kültür - bilim bölümünde huzur ve istikrar ortamının oluşmasını istemiyorsunuz. Çünkü sürekli biri çıksa da sataşsak diye pusuda bekliyorsunuz. Fotoğraf koyulmuş ben de altına samimi bir şekilde yorumumu yazdım ancak sizler hemen pusuda bekleyen aslan gibi saldırdınız. Madem inanmıyorsunuz bu mucizevi olaya neden altına yazdığım yoruma bu kadar kızdınız ? Sağından solundan arkasından önünden neresinden bakarsan bak yazdığım cümleye hiçbir kötü niyet göremezsiniz. Kaldı ki belki ben inanıyorum bu doğa mucizesine ? Belki de tabiatın atatürk'e bir jestidir bu ? Lütfen konu bölünmesin, tartışma olsun istemiyorum. Birbirmize karşı kırıcı olmayalım, rica ediyorum.
  • quote:

Orijinalden alıntı: neverlate

Bir "sistem", bir ülkenin kurucusu ve bağımsızlığının baş aktörü olan minnet duyulası bir kişiyi "sevmiyorum" diyebilen bireyler yetiştiriyorsa, "bu sistemde" birşeyler ters demektir.

Bunu söyleyerek şimdi Atatürk'e saldırmış mı oldum? Konu kapatılır mı?

hımmm yani hırsızın hiç suçu yok.
  • quote:

Orijinalden alıntı: castorpollux

quote:

Orijinalden alıntı: neverlate

Bir "sistem", bir ülkenin kurucusu ve bağımsızlığının baş aktörü olan minnet duyulası bir kişiyi "sevmiyorum" diyebilen bireyler yetiştiriyorsa, "bu sistemde" birşeyler ters demektir.

Bunu söyleyerek şimdi Atatürk'e saldırmış mı oldum? Konu kapatılır mı?

hımmm yani hırsızın hiç suçu yok.

Hırsızdan size ne sen kafandan silmişsen O kişiyi, olay bitmiştir zaten. Ne kadar kolay etkileniyorsunuz başkalarının saçma, sapan, baskıcı düşüncelerinden. Yazık...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Johnny B. Goode -- 13 Mart 2010; 7:05:16 >
  • 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.