Şimdi Ara

ATM'lerde yüzünüz görünmezse para yok!

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
10
Cevap
0
Favori
249
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

• Türkiye’de bilişim suçları ve dolandırıcılıkla mücadelede önemli bir adım atıldı! 4. Yargı Reformu Strateji Belgesi kapsamında yapılan yeni düzenlemeler, bankacılık işlemleri ve telefon aboneliklerine sıkı denetimler getiriyor. Peki, bu değişiklikler neleri kapsıyor? ATM’lerde Yeni Dönem: Artık ATM’lerden işlem yapabilmek için güvenlik kamerası tarafından yüzünüzün net bir şekilde tespit edilmesi gerekecek. Maskeli veya yüzü kapalı kişiler para çekemeyecek. Ayrıca, ATM kayıtları en az 2 yıl saklanacak. Bu sayede, dolandırıcılık vakalarında geriye dönük incelemeler yapılabilecek.

Banka Hesaplarına Çipli Kimlik Zorunluluğu: Bankalar, çipli kimlik doğrulaması yapmadan hesap açamayacak. Bu düzenleme, sahte kimliklerle açılan hesapların önüne geçmeyi amaçlıyor. Telefon Aboneliklerine Sınırlama: Vatandaşlar en fazla 3, yabancılar ise 1 mobil hat kullanabilecek. Dolandırıcılık suçlarında kullanılan hatların bağlantısı kesilecek.

Geçmişte yaşanan ATM dolandırıcılıkları, sahte kimlikle açılan hesaplar ve sahte hatlar üzerinden yapılan dolandırıcılıklar, bu yeni düzenlemelerin neden önemli olduğunu gösteriyor. Örneğin, 2022 yılında İstanbul’da skimmer cihazlarıyla yapılan dolandırıcılıklar veya 2020 yılında sahte hatlar üzerinden yapılan “yakınınız kaza geçirdi” aldatmacaları, bu tür suçların ne kadar yaygın olduğunu ortaya koyuyor. Bu videoda, yeni düzenlemelerin detaylarını, geçmişte yaşanan çarpıcı örnekleri ve bu değişikliklerin neler getirebileceğini anlatıyoruz.

• Kaç yıl sonra hayata geçirilecek peki.

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Gayet mantıklı olmuş, dolandırıcılar genelde böyle cep bankacılığı gibi onaysız olarak atm'den para çekebilecekleri sistemleri kullanarak dolandırıyordu.

Zamanında ben de forumun 2. el kısmında dolandırılmıştım ufak bir meblaydı. Adam utanmadan barodan bir avukatın TC nosunu vererek hesap açmış.

Yani dolandıran kişiye ait değildi hesap, başkası adına sahte hesap açıp o şekilde çekiyorlar parayı. Şimdi yüzünü göstermesi gerekecek.

Ama bunu da maskeyle falan atlatırlarsa yine devam ederler. Üstelik o dönemde panel manel olayları yoktu, adam sitede TC no'ları açık yazıyor diye avukat isimlerini

kullanıyordu. Şimdi rasgele herkesin adına yaparlar.

• Vain kullanıcısına yanıt

Niye parayı çeksin ki. İnternetten altın alır. Hesaplar arası transfer yapar. Cep telefonu alır vs. Yani illa para çekmesine gerek yok. Bu önlem daha çok kart kopyalayanlar için

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 2025 yılı itibarıyla alınan kararlar oldukça geç kalmış görünüyor. Dolandırıcılık, kara para aklama gibi suçlar sonucunda yaklaşık 26 milyar dolar yurt dışına kaçırıldı veya aklandı. Bu miktar, Türkiye'nin cari açığının (49,1 milyar dolar) yarısından fazlasına denk geliyor. Ancak, devletin önceliği, dünyadaki mazlum halklara yardım etmek ve onların kalkınmasına yönelik harcamalar yapmak olduğundan, belki de bu tür konulara yeterince zaman ayrılmadı.

Alınan yeni kararlar ise bazı sorunları gündeme getiriyor. Örneğin, dini inançları gereği çarşaflı kadınların ATM'lerden para çekmeleri zorlaştırılacak gibi görünüyor. Aynı şekilde, yaşlı, yatalak veya zihinsel engelli aile bireylerinin yerine para çekmek isteyen yeğenler veya çocuklar için de süreçler karmaşıklaşacak. Bu durumda, maaşlarını çekebilmek için bir vekil atanması gerekebilir.

Bir diğer önemli konu ise sahte hatlarla ilgili. 800 ile başlayan numaralar üzerinden yapılan dolandırıcılıkların önüne geçmek ve her kişiye sadece üç hat verilmesi gerektiği düşünülüyorsa bu doğru. Bu numaralardan yapılan dolandırıcılık olaylarında, hat sahibinin doğrudan sorumlu tutulması ise mantıklı bir çözüm olarak öne çıkıyor. Şu ana kadar her kişinin sınırsız sayıda hat alabiliyor muydu merak ettim, bu düzenleme oldukça geç kalmış bir adım gibi görünüyor.

• monacomen kullanıcısına yanıt
    bizden mazlum varmı? bize yardım etsinler.

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Avrupada niye bögle seyler yok ya anlamiyorum

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    ATM YOK OLDU :^)
    8 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Sadece atmlere güvenlik kamerası yetmez.

Zaten Çindeki gibi gelecekte her yere çok daha fazla yapay zekalı kameralar koyulacak.

• Önce parayı tanımlamasını öğretin sonra kamera işine girin.

ATM'den para yatıralım diyoz, makinenin parayı tanımlaması için şekilden şekile giriyoz. Kendi verdiği parayı tanımlayamayan ATM'ler var

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.