< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-82BEAE867 -- 11 Mart 2018; 23:25:53 > |
Bildirim
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-82BEAE867 -- 11 Mart 2018; 23:25:53 > |
Ben de yavaş yavaş Anglo-Saxonlarla ve Vikinglerle ilgili kitap biriktirmeye başlayacağım hocam. Şöyle bir 4-5 kitap olsun, hepsini birden okuyacağım. Özellikle sizin tavsiye ettiğiniz Poetic Edda'yı falan almayı düşünüyorum Ocak'ta. Şimdi bu şiire bakınca daha çok alasım geldi. 400 sayfaya yakın sizin tavsiye ettiğiniz Poetic Edda. Bunun 150 sayfası giriş ve inceleme olsa bile ciddi uzunlukta bir destan ile karşı karşıyayız demek ki.
"Hall" kelimesine gelince, ben anlam kaybı olduğunu sanmam. Sonuçta Amerika'Da Avrupa'da falan bu çeviri işleri gayet özenli yapılır. Gotların Attila'nın yurduna "hall" diyeceklerini de sanmam çünkü karısı ateşe veriyor. Sonuçta bu bir İskandinav geleneği, hús-brenna ya da hús-brun dedikleri. Bir yurdu yaksan da bir hall gibi yanmaz. O yüzden ben hala şiirin Atilla temeline sahip ama kabile çekişmesinin duvarlarını ördüğü bir şiir olduğunu düşünüyorum. Sırf bu detaydan dolayı. EK: Hahahaha. Hocam aklıma ne geldi. Tarkan filminde de Tarkan'ı yılanlı kuyuya atmaya çalışıyorlardı. Büyük araştırmanın ürünüymüş meğerse. |
Poetic Edda'dan önce mutlaka ama mutlaka Prose Edda okunmalı. Bu sıralama önemli. Çünkü Prose Edda'da skaldik şiir adabı öğretiliyor. Bu işin ince detayları var. Onları bilmezseniz anlayamazsınız Poetic Edda'daki şiirleri. Poetic Edda zaten tamamen şiir kitabı, adından da anlaşılacağı gibi. Skaldik şiirlerde kenning diye bir olay var. Bu kenningler'in bazıları biraz kafayı çalıştırınca anlaşılıyor, bazıları temel mitoloji bilgisi gerektiriyor, bazıları ise bilinemiyor çünkü geçmişte yaşanmış ve bilinmeyen spesifik olaylara gönderme yapıyor. Mesela güzel bir örnek: Pen's blood. İnsanın vücudunda ne akar? Kan. Peki kalemde kan niyetine akan şey nedir? Mürekkep. Bu mesela ilk bahsettiğim türden kenninglere örnektir. 2.kategori, yani mitoloji bilgisi gerektirenlere örnek olarak da: Kvasir's Blood. Burada Kvasir's Blood ile kastedilmek istenen şey 'şiir sanatı (poetry)'dır. Bunun uzun bir hikayesi var, buraya yazmayayım şimdi. Prose Edda'da geçiyor bu hikaye de. Mesela bu hikaye bilinmeden, Poetic Edda'da bir şiir okunulsa ve Kvasir's Blood kenningi geçse pek bir anlam verilemez buna. Çoğu zaman kenninglerin yanına parantez olarak anlamları yazılıyor çevirmenler tarafından fakat yine de bilmek anlatılana derinlik kazandırıyor.
Ondan mutlaka önce Prose Edda'yı okuyun. Tarkan filmi şeytani ayrıntılarla dolu desem abartmış olmam herhalde ![]() ![]() Tarkan tarzı filmleri özledim, şaka bir yana ![]() |
|
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-82BEAE867 -- 19 Aralık 2017; 14:23:45 > |
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi E-Nazmi -- 19 Aralık 2017; 20:52:32 > |
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-82BEAE867 -- 19 Aralık 2017; 21:11:11 > |
|
|
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-82BEAE867 -- 20 Aralık 2017; 21:18:29 > |
|
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kraven -- 20 Aralık 2017; 21:59:13 > |
|
|
|
|
|
|
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kraven -- 20 Aralık 2017; 23:4:45 > |
|
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-82BEAE867 -- 20 Aralık 2017; 23:40:30 > |