Şimdi Ara

AX53 Wİ-Fİ 6 routeri TP-LINK EX530v routere kablosuz bağlama konusunda yardıma ihtiyacım var.

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
27
Cevap
2
Favori
463
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • TP-LINK EX530v router salonda TP-LİNK AX3000 ARCHER AX53 Wİ-Fİ 6 router oturma odasında kablosuz olarak ağa bağlanmasını ve mevcut ağı genişletici olarak kullanmak istiyorum.1000 mbps hızımı olabildiğince yüksek hızlarda kablosuz olarak evin her tarafında kullanmak istiyorum.

TP-LİNK AX3000 ARCHER AX53 Wİ-Fİ 6 routerde aşağıdaki gibi modlar varma hiç biri ile yapamadım.Diğer kullandığım routerlerdeki gibi kablosuz ağı tarama menüsü çıkmıyor. Uğraşırken 1 kez oldu, mesh veya wps ile bağlandı.İnternet geldi.Ama hız düşük gelince sıfırladım.Bir daha yapamadım.

AX53 Wİ-Fİ 6 routeri TP-LINK EX530v routere kablosuz bağlama konusunda yardıma ihtiyacım var.

TP-LINK EX530v de mesh diye bir bölüm var.Burdan AX53 routeri kablosuz olarak bulup bağlantı kurabilirmiyim?

TP-LİNK AX3000 ARCHER AX53 de de EASYMESH diye bir bölüm var burdan da yapılabiliyorsa oda olur?

Bu konuda yardıma ihtiyacım var?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cimbom38 -- 29 Kasım 2024; 23:34:26 >

• TP-LINK EX530v'yi ana router ve TP-LINK AX3000 ARCHER AX53'ü genişletici olarak kullanmak EasyMesh sistemiyle mümkün değil. EasyMesh ağı oluşturmak için AX3000 ARCHER AX53'ü ana router olarak kullanmalı ve EX530v'yi genişletici olarak yapılandırmalısınız. Bu şekilde, ana router işlevi AX53 tarafından yerine getirilirken, EX530v Wi-Fi kapsama alanını genişletecektir.

Başka bir konuda yardımcı olabilir miyim? (kaynak copilot, ai'lerin içerisinde en çok yalan söyleyen bu olsa gerek. verdiği cevapları sıkıştırınca, bol bol özür diliyor. )

• haykoatmaca kullanıcısına yanıt

Öyle kullanınca tv + çalışmıyor.Zaman zamanda süperonlinenin kendi routeri dışında başka router kullanılması nedeniyle yavaşlatma,bazı sitelere giremem vs sorunlar olduğunu okudum.

Ax53 de diğer routerlerdeki gibi kablosuz ağı tarama menüsü yok.Ben olduğunu düşünerek aldım. Başaramazsam satacağım.

TP-LINK EX530v'yi ana router ve TP-LINK AX3000 ARCHER AX53'ü genişletici olarak kullanınca oluyorda tersinde niye olmuyor?

Uğraşırken ax53 kablosuz olarak nete 1 kez bağlandı.Yan oda da hız düşüktü. Wps ile mi bağlantı kurdu acaba onu tam çözmedim. Arayüze giremedim.

• ax53 genişletici olmuyor ki zaten. 1 kez bağlandı dediğin ayar bu ise zaten olmamış ki onda da düşük hız almışsın. ya işi aslına bakarsan modem, router veya modem/router bunun adı belli zaten. bunlarda genişletici özelliğinin olacak olması yani, olmaz böyle bir şey demeyim ama neden olsun ki. yapılamaz mı yapılır ama maliyeti artar. bütün özellikleri hepsinde toplayacak olmak, bunu firmalar yapmaz. kazanamazlar sonra. ürün çeşitliliği de azalır vs. neyse bu sendeki iki cihazda benim gözümde modem/router. genişletici özelliği başka bir şey. her ikisinde de easy mesh özelliğinin olması insanları yanıltıyor. bu ikisine genişletici alır easy mesh ile çalıştırırsın. bunun haricinde, forumda okuyoruz. bağladım çalıştı, kullanıyorum yazanlar var. çalışır çalışmaz bir şey demiyorum. ama yaklaşım doğru değil. bu merak için verdiğin emeğini bence farklı bir yönde değerlendirmelisin.  forumda @altuntepe2 nin "Hystou P09 Fansız Mini PC Router İncelemesi" konusu var. bence dh'de açılmış en iyi konulardan biri. buna merak sal derim. bunu başarırsan, geriye yapılacak tek şey kalıyor, birbirine mesh yapabileceğin, ap'leri bu sisteme dahil etmek ve yönetmek. arayışın da sona erer. altuntepe2 openwrt kullanmış. ben de onun açmış olduğu konudan ilhamla mikrotik os lisans satın alıp tek ethernetli cihaza yükledim ve şu anda da kullanıyorum. bence bu işe yönelecek olmak senin daha çok mutlu edeceği gibi, bilgilerini de genişletecektir. aklıma diğer bir konudaki öğretmenin evdeki wifi sistemi geldi şu an. o da aynısını yapıyor. maliyet diyen olacak şimdi hiç de maliyeti yok. fouter olarak kullanılabilecek, satın alınmayı bekleyen makul fiyatta sürüyle mini pc var piyasada. neyse iptv çalışmıyor ama derken, superonline'a hangisi ile bağlanıyorsun?

Ex530v bağlı.Bu cihaz tek olarakda yetiyor.Sadece yan oda da emektar notebook var 5 ghz desteği yok.2.4 ghz ile ancak 50-60 mbps bağlanıyor.Oturma odasına kablosuz Huawei ax 2 yi dün takdım. Pc eternetle ax 2 bağlı 450-500 mbps leri gördü.Ax2 bile işimi fazlası ile görüyor.Evde çok fazla cihaz yok.Mini pc ler beni aşar yaş ilerledi.Eskisi kadar uğraşamıyorum. Fazlası yorucu oluyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cimbom38 -- 28 Kasım 2024; 10:28:56 >
    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • cimbom38 kullanıcısına yanıt

ona ax53'ü bağladığında mı tv+ izleyemiyorsun? mesela kablosuz değil de kablolu bir ayar yaptığında da izlemek mümkün olmuyor mu? en azından kablolu bir ayar yaparak izlemeye çalışsaydın. sorunu tespit ederdin.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi haykoatmaca -- 28 Kasım 2024; 10:38:4 >

yorucu olabilir evet. ama bir şeyi tek başına yapabilmenin getireceği özgüven artışı, bağımsızlık, öz yeterlilik, öğrenme-gelişim kendini geliştirme, ilham vermek, değer ve takdir, motivasyon artışı açısından bence kesinlikle değer. çalışan bir sistemin yanında bile buna vakit ayırmak mümkün olabilir. ai'ler de var artık. yani devrim oldu adeta. eskiden google derdik, google'un pabucu felan kalmadı. AX53 Wİ-Fİ 6 routeri TP-LINK EX530v routere kablosuz bağlama konusunda yardıma ihtiyacım var. 

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster

2 tane TP-LINK EX530v de EasyMesh denesem hız yüksek ve stabil olurmu? Kablosuz ağ genişleticileri kullanmak ayarlamak daha kolay.Bir de tek olarak kablosuz olarak istediğiniz yerde kullanabiliyorsunuz.Mesh cihazlarında ev de tek ağ var ,geçişler stabil, ama en az 2 li almak gerekiyor.1 taneside modem/routere bağlı olmak zorunda. Kablosuz Genişleticileri ile EasyMesh/Mesh arasında fark nedir?

• quote:

Orijinalden alıntı: cimbom38

2 tane TP-LINK EX530v de EasyMesh denesem hız yüksek ve stabil olurmu? Kablosuz ağ genişleticileri kullanmak ayarlamak daha kolay.Bir de tek olarak kablosuz olarak istediğiniz yerde kullanabiliyorsunuz.Mesh cihazlarında ev de tek ağ var ,geçişler stabil, ama en az 2 li almak gerekiyor.1 taneside modem/routere bağlı olmak zorunda. Kablosuz Genişleticileri ile EasyMesh/Mesh arasında fark nedir?

genişleticiler daha ucuz. mesh tabi ki daha iyi ve yeni teknoloji. genişletici derken yanlış ifade etmiş olmayayım. mesh özellikli düşün genişleticiyi. misal router'da pppoe yapabildiğini ama bu router ile mesh olarak çalışacak cihazda pppoe özelliğinin olmadığını düşün. gerçi mesh olarak satılan sistemlerde hepsi router özelliğine sahip olabiliyor. tabi bu yazılımla alakalı. ana router'dan sonraki ikinci mesh cihazı yapılandırması otomatik değişiyor tabi. benim demek istediğim sabit olduğunu düşün. sen öyle de yapabilirsin, destekliyor görünüyor. ama bu seni kesmeyecek..   tekrar arayışa gireceksin meraktan. bir tane gördün zaten. ikinciyi almak için ilkinin performansına senin onay vermiş olman lazım öncelikle.

bu arada bu sabah forum kağnı gibi. bir sorunu var ama çökmez umarım.  

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi haykoatmaca -- 29 Kasım 2024; 9:45:36 >

• quote:

Orijinalden alıntı: cimbom38

mesajı sabah görmüştüm. resimlere baktın mı, ax53'ü ex530v'ye kablosuz bağlamış. yani benim ai'den aldığım cevaptaki gibi bir bağlantı olmuş. ben bu tip iki cihaz ile birbirine wifi bağlantısı kurmaya çalışanların uğraşısını pek sağlıklı bulmuyorum. keenetic için bir şey demiyorum, çünkü bu möarka piyasadaki tplink, asus gibi markalardan farklı yetenekte cihazlar. openwrt, mikrotik os ve benzeri işletim sistemleri ile de balki olabilir ama tplink'te bunu düşünemiyorum.

ayrıca yapılan bağlantının bir mesh olduğunu sanmıyorum çünkü yarı yarıya hız kaybı olmuş. mesh sistemi kurabilmiş olsaydı çok daha az kaybı olacaktı ki bunu sağlayan da mesh sistemidir zaten. genişletici kullanıyor olmak, harakiri gibi bir şey. hızı yarıya düşürür.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi haykoatmaca -- 29 Kasım 2024; 23:19:53 >

AX53 access point moduna almadan EX530v lan/lan kablo ile bağladım. Mesh taramayida, wps de denedim.Bir ara internet gidip geldi.Mesh oldu.

Kablolu test yaptığım pc de yeterli olmayabilir. Artık hıza takılmıyorum.50-55 mbps vdsl den sonra bu hızları görmek güzel.600 mbps de alsam 940 mbps de alsam ev içi net kullanımı belli benim işimi fazlasıyla yetiyor. Kablolu hız testinde daha önce 940 mbps leri görüyordum ama bugün modemin yanında kablo ile en fazla 630-670 mbps arasında görebildim.Wifi ile sağlıklı test yapabileceğim telefonum yok.

Archer AX53 internete bağlı EX530v aynı odada yan yana ama bağlantı oranı 0 -172 mbps göüküyor ama nette sorun yok.

Meshden önce TP-Link EX530v ile androd cihazlarda kablosuz 300-400 mbps alıyordum. İşimi görüyordu.Notebookta 2,4 ghz wifi kartı var ve wifi ile 50-60 mbps alabilyordum. Bunu artırmak için ax 53 almıştım. 

Modamele aynı odada kablo 666 mbps görürken Yan odada pc eternetle ax53 bağlı 744 mbps hızları gördüm.Gayet güzel.Bunu yapmaya çalışıyordum.

-Arayüzde Archer AX53 ipi EX530v de 192.168.1.9 gözüküyor access point modundamı diye bakacağım ama ulaşamıyorum.

• Gelişmeleri paylaşmak istiyorum.

AsagiAyranci arkadaşın gayretleri ile bir yere kadar geldik. https://forum.donanimhaber.com/superonline-wi-fi6-modem--146799524-121#160127492

TP-Link EX530v'yi ana router, Archer AX53 ise access point olarak wifi uzerinden EasyMesh ile kurmayi basardim. Superonline'in verdigi EX530v'nin web arayuzunde Mesh bolumu var, oradan mesh cihazi ekle opsiyonu acik. Archer AX53 routeri access point modunu aldiktan sonra, WPS tusuyla wifi olarak eklemeyi denedim, fakat 5-6 kez basarisiz oldum. Sonrasinda Ethernet kablosuyla Ex530v'nin LAN portunu Archer AX53'un LAN portuna bagladim ve WPS tusu yerine tarama secenegini kullanadim, bu kez EX530v Archer AX53'u mesh cihazi olarak tanidi ve ekledi.

Maalesef, bu noktada wifi internet gitti ve Ethernet kablosunu cikarmak zorunda kaldim. Ethernet kablosunu cikardiktan sonra wifi geldi ve iki router birbirlerine wifi uzerinden mash ile baglandilar. Asagida iki router'in birbirine bagli sekillerini ekledim. Iki router ayni odada yan yana iken sinyal gucu 5 ve link rate 2161 Mbps gorunuyor. Iki router birbirinden uzak konuma alinirsa sinyal gucu 3'e dusuyor ve link rate 576 Mbps oluyor.

Bende 1000 Mbps internet var, ethernet kablosuyla 950 Mbps civari goruyorum. Wifi'dan ise EX530v'nin hemen yaninda en fazla 500 Mbps gordum. Daha uzaktaki ikinci router Archer AX53'un yaninda ise wifi hizi olarak 200 ile 300 Mbps arasinda aliyorum. Her iki router'a da uzak olan odada ise en fazla wifi hizi olarak 100 Mbps civari gorebildim. Benim gozlemim EX530v'nin wifi performansi AX53'e gore biraz kotu. EX530V 1000 Mbps interneti 500 olarak yayarken, AX53 576 Mbps interneti 300 Mbps civarinda dagitiyor. Daha once mesh baglantisi oncesinde 1000 Mbps interneti ethernet kablosuyla AX53'e gondermistim ve yakin cevresinde 750 Mbps civari wifi hizi gormustum. Yani AX53 wifi performansi EX530V'den biraz daha iyi gozlemledigim kadariyla.

Bu iki routeri wifi uzerinden EasyMesh baglayabildim, fakat benim merak ettigim ethernet kablosu uzerinden EasyMesh saglanabilir mi? TPLink'in websitesinde ethernet backhaul destekleyen routerlar goruluyor ve Archer AX53 onlardan biri, fakat EX530V'den emin degilim. Zira bu router listede yok. Belki ilerde bir firmware update alirsa ethernet uzerinden EasyMesh destekleyebilir. Bir forumda once wifi uzerinden EasyMesh yapin, sonra ethernet kablosunu takin ve baglanti modu ethernete gecer diyor, ama bende boyle bir sey olmadi.

---

TP-Linkin forumlarinda yazdigini gore bir router X'i baska bir router Y'ye mesh yaptiktan sonra, router X'in web arayuzunu ulasmak mumkun degil. Sadece ana router Y'nin web arayuzune ulasabilirmis ve oradaki ayarlar X icin de gecerli oluyormus. Bazilari, ya X icin bir firmware update yaptirmak istersek ne olacak diye sormuslar, fakat cevap olarak bunu yapabilmek icin router X'in mesh baglantisindan cikarilmasi gerek olmus. Yani mesh yapmadan once router X'in tum ayarlarini ve firmware guncellemelerini yapmakta fayda var.

---

AX53 ü EX530v ye mesh veya wps ile eşleştirmeye çalıştım. 2 kez oldu 2,4 ghz ile bağlanmıştı.Yan odaya kablosuz ağ genişletmesi için kablosuz olarak koydum.Ama eternet hızı iyi iken EX530v den bile wifi hızı düşük çıktı. Diğerinde ise arayüze bağlanamadığım için sıfırladım.Tekrar eşleştirmek epey zor.Dün uğraştım eşleştiremedim.

"Bende 1000 Mbps internet var, ethernet kablosuyla 950 Mbps civari goruyorum. Wifi'dan ise EX530v'nin hemen yaninda en fazla 500 Mbps gordum. Daha uzaktaki ikinci router Archer AX53'un yaninda ise wifi hizi olarak 200 ile 300 Mbps arasinda aliyorum. Her iki router'a da uzak olan odada ise en fazla wifi hizi olarak 100 Mbps civari gorebildim. "

ax53'ün üzerinden ex530v'ye ulaştığını teyit etmek için, ax53'ü kapat ve tekrar hız testleri yap. aynı değerleri alırsan, iş yapmıyor demektir. ax53'ün açıkken aldığın değerlerden daha düşük huz değerleri alırsan da iş yaptığını anlayabiliriz. buna bir bak bakalım, nasıl sonuç çıkacak.

Aslında bana Ex530v tek başına yetiyor.1000 mbps aboneliğimde oturma odasındaki notebookta 2,4 ghz wifi kartı ile 50-60 mbps kullanmak yerine AX53 ün bağlı olduğunda gördüğüm 744 mbps gibi yüksek hızlar görüp kullanmak istiyor.

Arkadaş AX53 ve Ex530v wifi-mesh den iyi sonuçlar almış.Bende wifi-mesh tam sağlıklı eşleşme olmadı diye düşünüyorum. Yan odada pc eternetle ax53 bağlı 744 mbps hızları gördüm.Ama wifi ile yaptığım testte salondaki Ex530v den daha düşük hızlar aldım. Arada AX53 bağlantı wifi bağlantı kopuyordu, sıfırladım.Sonra AX53 ve Ex530v eşleştiremedim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cimbom38 -- 2 Aralık 2024; 16:43:3 >

yani daha önce dediğim gibi ikisi de router ikisinde de easymesh özelliği var ama şahsen benim tercihim biri router iken diğerinin sadece ap özelliğinin olmasıdır. bu sendeki iki ürüne bakınca, daha yeni model olan ax53 de router ve ap özelliği var. diğerinde sadece router özelliği var. her ne kadar easymesh özelliği ikisinde olsa ve bu özellik, kardeş ben bu ikisini bu özellikle bağlarım diyor olsa bile, ben bir ayar yapacak olsam, ex530v'ye bu ax53'ü ap moduna alıp, ap ve easymesh ile bağlamayı denerdim. tam tersini de meraktan denerdim ama olacağını sanmıyorum. bir de şu var. tp-link'in bazı ürünlerinde onemesh varken yeni firmware ile bu özelliğini kaldırıp easy mesh özelliğine kavuşturabiliyor. re450 gibi mesela bunda eski firmware'i yüklersen onemesh, yeni son firmware'i yüklersen easymesh özelliğine sahip oluyor ki bunda router özelliği yok yani pppoe bağlantı ayarı yapamıyorsun. sadece genişletici ve ap modları var. diyeceğim o ki sendeki iki cihazda, çıkıştan easymesh özelliğine sahip. vermiş olduğum örnekteki gibi firmware ile değişim olmuş olsaydı, bug var derdim. ama bence bug yoktur. çünkü mantık şu, router yönetir, ap ve genişletici yönetilir. iki router'ı birbirine easymesh de yapsan bence olmaz. diye düşünüyorum. easymesh bunu iddia ediyor olsa bile, tp-link'in sayfalarında ben böyle bir açıklama hiç görmedim. o yüzden, arkadaşının yaptığı gibi yapabilirsin ama tam tersi olmaz diye düşünüyorum. aslına bakarsan bence ikisini hiç yanyana bile getirmemelisin. re450 gibi easymesh modunda bir cihazı ana router'a bağlayarak kullanmayı tercih edersin daha başarılı olursun. zaten re450'nin arayüzünü görmüş olsan işte budur derdin. ondaki arayüz, sadece ax53'de var görünüyor. ex530v'i ax53'ün arkasına atamazsın. uğraşma derim.

Vdsl de TP-link AV600 TL-PA4020P vb bir kaç çeşit powerline kullandım.Gigabit portlu 5 ghz li olanları pahalı idi.Almadım.Ama powerlineler ısınıyorlardı.Gigabit portlu 5 ghz li olanları pahalı idi.

re450 ısınır gibime geliyor. Birde port sayısı fazla olsun istiyorum.Kablosuz olarak routeri koyacağım oturma odasındaki diğer cihazlarıda eternetle kullanmak re450 değilde ax53 gibi daha büyük kasalı olursa ısınma durumu,port sayısı açısından daha işime yarayacak.Tavsiyeniz ne olur?

Son bir kez daha deneyip ax53 ü kutusuna koyup kaldıracağım,satarım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cimbom38 -- 2 Aralık 2024; 18:18:21 >

şunu dene. diyelim ki A ana router olsun. B de A'ya bağlanacak olan router olsun. gerçi bu yöntem mesh'den ziyade ap modu olacak gibi ama en azından birbirine bağlanır. B router'da dhcp relay mod var ise aktif hale getir ve buraya A router'ın ip'sini yazarak, B cihazına yakın olup da buna bağlanmaya çalışacak olan kablosuz cihazlarının A router'ın dhcp'sinden ip almasını sağlamaya çalış. tabi bunu yaparken easymesh'i de kullanmaya çalış. bakarsın mesh olur.   diğer bir yöntem ise easymesh yapmaya çalışırken, router'a ulaşabilmek için pc'ye sabit ip yapılandsırması yap ve B router'ın dhcp'sini kapatarak, A router'a mesh veya ap olarak bağlamaya çalış derim. bir önerim daha vardı gibi sanki ama şu an unuttum.  

tabi cihazların ip ve alt ağ masekelerini birbiriyle aynı yap ama router ip'lerini dhcp aralığının dışında tut. dhcp aralıklarını da ayır olmazsa. bu noktada farklı şeyler denenebilir. çakışmaları ve başka sorunları önlemiş olursun. bir şey daha vardı aklımda ama neydi, ben de merak ediyorum şu an. aklıma gelmiyor..  

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi haykoatmaca -- 2 Aralık 2024; 18:46:14 >

Sağolun deniyeceğim.A ve B routerleri lan/lan veya lan/wan bağlamanın farkı olurmu? Bugün oturma odasında uğraşırken mi router kablosuz bağlı idi ona ax 53 lan/lan dan bağladim.İnternet gelmedi ama lan wandan bağlayınca 1 dk gibi bekleyince internet geldii.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.