Arkadaşlar herkese merhaba. elimde eski bir laptop vardı, Asus f3sg. Windows 10 kurdum ve güncellemeleri alırken farkettim, aşırı derecede yavaş indiriyordu. Kablonet kullanıyorum 50Mbit internet hızım mevcut ve görev yöneticisinden kontrol ettiğimde 4Mbit ile indirdiğini farkettim. Laptopun wireless donanımı "Intel Wireless WifeLink 4965AGB" Bunun üzerine kısa internetten kısa bir araştırma yaptım ve bu videoyu buldum Bu videodaki işlemleri yaptıktan sonra internet hızım 20Mbit'e kadar yükseldi ama 50Mbit görmüyor. Evde başka bir laptopum daha var Lenovo E15 üzerinden test ettiğimde 50Mbit görüyor. Sizce sorunum nedir arkadaşlar? Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim. Selamlar. |
Laptop Internet Hızının Değişkenlik Göstermesinin Nedenleri
İnternet hızının farklı laptop'larda değişmesinin birçok nedeni olabilir. Bu nedenler arasında şunlar yer almaktadır:
- Donanım Farklılıkları: Laptop'ların farklı donanımlara sahip olması, internet hızını etkileyebilir. Daha yeni ve daha güçlü donanım, daha hızlı internet bağlantıları sağlayabilir. Örneğin, gigabit Ethernet bağlantısı olan bir laptop, yalnızca 100 Mbps bağlantısı olan bir laptoptan daha hızlı internet hızlarına ulaşabilir.
- Wi-Fi Bağlantısı Kalitesi: Wi-Fi bağlantısı kalitesi, internet hızını önemli ölçüde etkiler. Zayıf bir Wi-Fi sinyaline sahip olmak veya yönlendirici ile laptop arasında çok fazla engel bulunması yavaş internet hızlarına neden olabilir.
- İnternet Servis Sağlayıcısı (ISS): Kullandığınız ISS, internet hızını etkileyebilir. Bazı ISS'ler daha hızlı ve daha güvenilir internet bağlantıları sunarken, diğerleri daha yavaş ve daha az güvenilir bağlantılar sağlayabilir.
- Çalışan Uygulamalar: Aynı anda çalışan çok sayıda uygulama, internet hızını yavaşlatabilir. Yüksek bant genişliği kullanan uygulamalar, örneğin video akışı veya büyük dosya indirme işlemleri, internet hızını önemli ölçüde düşürebilir.
- Arka Plan Görevleri: Arka planda çalışan işlemler, örneğin işletim sistemi güncellemeleri veya antivirüs taramaları, internet hızını yavaşlatabilir. Bu görevler bant genişliği kullanarak internet bağlantısını yavaşlatabilir.
- Virüsler ve Kötü Amaçlı Yazılımlar: Virüsler ve kötü amaçlı yazılımlar, internet hızını yavaşlatabilir. Bu yazılımlar, bilgisayarınızın bant genişliğini kullanarak internet bağlantısını yavaşlatabilir veya hatta tamamen kesebilir.
Yukarıda belirtilen nedenleri göz önünde bulundurarak, laptop'unuzdaki internet hızını iyileştirmek için adımlar atabilirsiniz. Bu adımlar arasında Wi-Fi sinyalinizi iyileştirmek, daha güçlü bir donanım kullanmak, güvenilir bir ISS seçmek ve çalışan uygulamaları ve arka plan görevlerini yönetmek yer alır.