Şimdi Ara

AYNI KASA LAPTOP FARKLI GÜÇTE ANAKART???

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
3
Cevap
0
Favori
2.172
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
    Elime asus x552w laptopu ulaştı fakat laptopta amd e-2100 işlemci var 1.0 ghz çok kötü yavaş durumda internette biraz araştırma yaptım asus x550jx-xx106t laptopu gördüm internetten görebildiğim kadarıyla kasalar aynı haliyle anakartta (kesim tip şekil olarak) aynı

Sorum şu ben internetten x550jx-xx106t anakartını alıp x552w e taksam herhangi bir problem yaşar mıyım?
    üstteki foto x550jx in anakartı diğeri x552w nın

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Discovery.volkan -- 18 Aralık 2016; 23:59:17 >

• Up
  • Öyle kesin bir cevap vermek pek mümkün değil. Notebook parçaları tasarladnıkları modele özel üretildikleri için ilk bakışta gözle görülemeyen fiziksel veya gözle görülmesi zaten olanaksız olan elektriksel değer farklılıklarına sahip olabilirler. Bu nedenle daha evvel bahsettiğiniz model donanımları değiştirmiş biri ancak size %100 kesin bir cevap verebilir. Daha evvel birbirine yakın modellerin parçalarını kullandığımı (anakart, işlemci, vga, vs ancak bunlar için de bir miktar araştırma yapmak gerektiğini söylemeliyiz ki daha eski modeller olmaları nazarı ile bu tür güncelleştirme yapanların deneyimlerini birebir paylaşmaları ile teorik bilgiden ziyade pratik bilgiyede erişimin mümkün olabildiği notunu düşmekte yarar olacaktır, sizdeki modeller arası bir donanım değişikliği için en azından 4 yıl gibi bir zaman olduğunu söylemek pekte yanlış olmaz bu meyanda pratik olarak bilgi edinmek ihtimal dahilinde değildir) ve bazı modellerin birbiri ile uyumlu olduğunu söyleyebilirim ama bundan sizin için anlamlı bir cevap çıkmaz. Kaldı ki bu işin birde maddi boyutunu düşünmek gerekir. Bahsettiğiniz notebookların bir tanesi (ortalama) (X552) 1.000 TL, diğeri ise (X555) 4.000 TL lik bilgisayarlar, hali ile donanımlarının fiyatları da aynı olmayacaktır, fiyat/getiri hesaplaması yapıldığında böyle bir riske girmenin pekte akıllıca olmayacağı sonucu çıkar diye "Tahmin" ediyorum ama oturup etraflıca araştırmak şart tabiki (yani o kadar parayı bir anakarta bağlayıp sonu meçhul bir yolculuğa çıkmaktansa elinizdekini satıp, gelecek para + anakartı satın almak için harcamayı düşündüğünüz bedel ile 550 JX alabilme olasılığınız daha yüksek olacaktır muhtemelen). Bunların yanın da birde "yavaşlık" tanımınız var. Mevcut bilgisayarınızı iyileştirmek (varsa bir problemi onu düzeltme yoluna gitmek) daha akılâne olur diye düşünüyorum ancak bunun içinde yine iyi bir araştırma ve planlama sonrası fiyat/getiri hesaplamasının yapılması gerekeceğini belirtmekte fayda var.

İşlemci tek başına her şey demek değildir, şüphesiz iyi bir işlemci çok şey ifade eder ama diğer donanımları bir kenara koymak doğru olmaz. Ayrıca işlemcileri düz mantık ile karşılaştırmak da doğru olmaz, yani AMD'nin X model 1.8 GHZ işlemcisi ile İntel'in XYZ model 1.8 GHZ işlemcisi aynı güçte demek doğru olmaz. Yani elinizdeki 1.8 GHZ işlemci satın alacağınız yeni modeldeki 2.6 GHZ işlemciden çok çok kötüdür demek doğru olmaz. Aralarında saat hızı farkı ile belirli bir getiri olacağı şüphesizdir ancak bununda verilecek paraya deyip deymediği hesaplanmalı işin götürüsü getirisinden fazla mı diye kontrol edilmeli.

Notebooklar da donanım değişiklikleri ya fiziki bir hasar yada günün şartlarına uyum sağlayamamış eski modellerin yine eski olmak ile birlikte üretildiği tarihteki modeller arasında maksimum performansa terfisi şeklinde olursa daha çok yarar getirecektir. Yoksa 1 yaşındaki (muhtemelen elinizdeki bilgisayar 1 yada 2 yaşında olmalı) bilgisayarı (ne kadar iyi araştırılmış olursa olsun bu tür donanım yükseltimleri belirli bir oranda risk içerir) böylesi bir işleme tabi tutmak yukarıda da belirttiğim şekli ile pek uygun olmaz. Umarım bu cevap size yol gösterici olacaktır. İyi forumlar.

EDIT: X552 modeli sanıyorum 2013-2016 yılları arasında satışta olup E2100 model işlemcilerle 1 GHZ den başlayıp 1.8 GHZ kadar çıkan modellerde üretilmişler (AMD çok fazla ilgi ve uzmanlık alanıma girmiyor bu nedenle bilgilerim eksik veya hatalı olabilir.) Her bilgisayarın hitap ettiği bir kesim ve bir üretim amacı oluyor. Bilebildiğim kadarı ile ilk çıkan AMD APU lar İntel'in Atom serilerine tekabül ediyorlardı ve basit net kullanımı ile ofis programları (arada basit resim programları vs) dışında başkaca bir kullanıam yönelik değiller. Kısacası APU işlemciler bir kandırmacadan ibarettirler, rezil bir seri olup, değil nette gezinmek Super Mario oynamak dışında hiç bir işi beceremeyen, hiç bir halta benzemeyen ucube, garabet, ne idüğü belli olmayan icattılar. Hâlâ üretildiklerinden haberim yoktu doğrusu, İntell bile yaptığı saçmalığı görüp Atomları çoktan rafa kaldırdı ama anlaşılan APU rezaleti ile gerekli olmadığı için işin teknik detayını bilmeyen müşteri kitlesini düdüklemeye devam etmekte ısrarcı AMD efendileri. Forumda daha evvelinde "APU Kandırmacası" adında bir de küçük makalem vardır ancak kısaca bu şekilde değinmiş olmak istedim.

EDIT 2: Bahsettiğiniz X555 model anakart işlemcisiz gelecektir. Bu durumda Anakart+ İşlemci + (araştırmadığım için kesin olmamakla birlikte mümkündür) Grafik Kartı satın almanız gerekecektir. Maliyet hesapları yaparken bunların da göz önüne alındığını unutmayınız.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dopac34 -- 20 Aralık 2016; 11:48:43 >

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.