Arabamla gelen 6 (üretim tarihine bakarsan 7) yaşında Turanza ER300 leri 20000 km de iken, taze üretim Continental Premium Contact 6 ile değiştirdim. Eski lastikleri yaz kış kullanmıştım ve senelerce açık otoparkta durdu. En ufak bir yol tutuş problemi yoktu. Haliyle yeni lastikle ne yol tutuş iyileşti ne de yol sesi azaldı. Yola para atmış gibi oldum ama belki göremediğim arabaya bakan taraflarında falan çatlaklar olmuştur diye değiştirdim. Sakin ve kontrollü araç kullanırım dolayısıyla sert frenim falan özellikle dangalaklık yapan biri yoksa olmaz. Hal böyleyken yol tutuşunda problem olmadığı sürece en az 5 sene diyorum ben. < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi _Maxximum_ -- 5 Haziran 2021; 10:57:13 > |
Az Km Yapmış Lastik Kaç Yilda Değiştirilmelidir? (2. sayfa)
-
-
Lastiğin ömrü 10 yıldır, eğer çok yüksek hızlara çıkılmıyorsa, agresif kullanılmıyorsa, çatlak vs. yoksa çokta gerekli değil.
Ha tabi tutunma çok azaldıysa kayıyorsa yine değiştirilmeli.
< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı > -
hiç kullanmadan rafta beklese bile 10 yılı geçirmemek lazım
10 yıldan önce aşınma, çatlaklar, sertlik , deformasyon, fren mesafesinde uzama, tutunmada azalma varsa mutlaka değişmeli.
para sorun değilse ne kadar sık değiştirirseniz o kadar güvenli ve kaliteli sürüş olur.
-
Değerli dostlarım , herşeyin bir ömrü var. İnsan bile ne kadar iyi bakarsa baksın belli yaştan sonra ömrünü yitirmeye başlıyor. Lastik kaliteside içindeki kauçuk oranına göre bir ömrü vardır. Herkes kendi arabasındaki ilk kullanım ile belli süre sonrasındaki kullanımını mukayese edebilecek durumdadır. Ne zamanki kendini huzursuz hissetmeye başlıyor ozaman değiştirmeli diye düşünüyor . Bende yapılan km kadar dış ortamda kaldığı şartlarda önemli diyelim hava sıcaklığının çok düştüğü yer ile ılıman iklimdeki şartlar bir olmasa gerekir diye düşünüyorum. Sağlıklı ve kazasız günler dilerim.
-
çatlak yarık balon diş derinliği dışında yıl olarak max. 10 yıl, km olarak max. 70-80 bin km'den sonra ne olursa olsun değiştirilmeli.
-
Hiç kullanılmasa bile maksimum 4-5 yıldan sonra sertleşir, yol tutuşunu negatif etkiler.
-
Ben araç üzerinde gelen conti eco contact5 lastikleri 4 yıl ve yaklaşık 40 bin kmde değiştirdim. Daha diş derinliği vardı ve çatlak falan da yok sayılırdı ama sıcak yerde güneş altında yattı yazın lastikler. O nedenle son zamanlarda pek güven vermemeye başlamışlardı. Lastik yolla teması sağlayan yegane unsur, o nedenle önemli...
Sert lastikler 3. seneden sonra iyice sertleşiyor. Ancak ömürleri tamamlanmıyor. Bu da yere tutunmayı azaltıp, fren mesafesini uzatma, kızaklama, patinaja düşme ve kafadan kopma gibi durumları artırıyor.
Lastiği 5 sene kullanacaksanız aracı kullanırken ilk 2 sene dilediğiniz gibi kullanabilirsiniz ancak 3. sene normal kullanım, 4. ve 5. senelerde ise ihtiyatlı kullanım yapmak gerekiyor.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Kardeşim MAX 5 Yıl, 50 bin km.
Bunun altında ise tek bir ölçüt var. ne yıl, ne kilometre. Yol tutuşun zayıfladığını düşündüğün veya hissettiğin an o lastikler değişir.
Bir diğeri yaz lastiğini, kışın kullanmayin. Kışın havalar 8 derecenin altinda seyrettigi zaman yaz lastikleri bildiğin beton duvar, kaya gibi olur. Çok sertleşir. Bu yüzden yol tutmaz. Konforda azalır.
Max. 6. yılında değişilmeli
-
aynı model iki aracımız var, biri 2015 50bin kmde, diğeri 2017 80bin kmde.
her ikisi de sıfır alındı ve hala orijinal lastikleri takılı
2015 olanla 2017 olanla olduğu gibi ne viraja girebiliyorum ne de fren performansı alabiliyorum.
Daha az km yapılmış olmasına rağmen 2 yıl eski diye bu kadar kötü performans vermesi şaşırtıyor.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tripleseven -- 5 Haziran 2021; 14:37:48 > -
Lastik ebat ve modelleri nedir acaba?quote:
Orijinalden alıntı: triplesevenaynı model iki aracımız var, biri 2015 50bin kmde, diğeri 2017 80bin kmde.
her ikisi de sıfır alındı ve hala orijinal lastikleri takılı
2015 olanla 2017 olanla olduğu gibi ne viraja girebiliyorum ne de fren performansı alabiliyorum.
Daha az km yapılmış olmasına rağmen 2 yıl eski diye bu kadar kötü performans vermesi şaşırtıyor.
Conti. 'den memnun muydunuz?quote:
Orijinalden alıntı: CapriceClassic
Ben araç üzerinde gelen conti eco contact5 lastikleri 4 yıl ve yaklaşık 40 bin kmde değiştirdim. Daha diş derinliği vardı ve çatlak falan da yok sayılırdı ama sıcak yerde güneş altında yattı yazın lastikler. O nedenle son zamanlarda pek güven vermemeye başlamışlardı. Lastik yolla teması sağlayan yegane unsur, o nedenle önemli...
Şimdi hangi marka aldınız?
continental contipremiumcontact2 var hocam 175 70 14
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tripleseven -- 5 Haziran 2021; 19:38:40 > -
Energy Saver + 2016 Kasım üretimii 70 binden fazla km yaptı
Yanaklarda çatlama yoktu. Lastik parlatıcı hiç kullanmadım ona bağlıyorum.
Dişler hala fazlasıyla vardı.gözle görülür belirgin
Sertleşme ve kayma eğilimi başlamıştı geçen ay değiştirdim.
30- 40 binde biten lastikleri gördükçe hayret ediyordum.
mesajlara baktım kimi 10 yıl kimi 5 yıl kimi 3 yıl yazmış
sanki ömür boyu yazanlarda var..
birde kapalı garajda beklemişse gözün kapalı süresiz kullan gibi düşünceler.
lastik yapıldığı materyel itibariyle sentetik kauçuk çelik ve naylon deforme olmaya çok müsaitdir.
hareket etmeyen stabil bekleyen lastik de kılcal çizikler ve çatlamalar başlar yanak yapma diye geçer ve ordan doğru yürür
bunun yılla alakası yoktur.
sonrasında dişlerde aşınma zaman kauçuk setleşmesi olur.
zaman geçtikçe sertleşen lastik özelliğini kaybeder.
birkaç sene bekletip giymediğim ayakkabı tabanımın ufalandığını biliyorum.
lastiği hareket ettirin sabit kalacaksa yerden irtibatını kesin yükte ve yerde kalmasın.
bu şartlarda kullanım durumu ve km ye göre karar sizlerin..
bunun bir adı yok.
-
quote:
Orijinalden alıntı: ouzhan_sen
Hiç kullanılmayan lastiğin bile raf ömrü maksimum beş yıldır, bu sene de kullandıktan sonra o lastiği kullanmamak daha sağlıklı olacaktırLastiklerin raf omru 10 yildir
Evde kullandığımız araçların birinde lassa greenways var en fazla 5-6 yıl oldu takılalı. Babam emekli modunda çok kullanmaz aracını lastiği takalı en fazla 25-30 bin km belki yapmıştır. Üzerinde orjinale yakın diş var yıka cilala lastikçi orjinal diye satar amaaaaa frene asıldınmı araba cayır cayır kayıyor biraz yüklen kalkışta full patinaja sarıyor diş var ama hamur sertleşti tutuş özelliği azaldı.
Hani burada yazan bazı arkadaşlar gibi her marka lastik full 10 yıl performanslı gitmiyor canınızdan değerli değil acil panik frende daha şu kadar yıl oldu vs derken bir yere saplanmayın sonra her şey para değil....
-
Kriter çok. Paran varsa 2-3 yıl biner değişirsin. 30-40 bin km yapıp değişebilirsin. Yol tutuşu tatmin etmezse değişirsin. Lastiğe kıyamıyorsan da arabayı öyle hareketli kullanmamaya çalış eskisi gibi fren performansı illa düşer.
< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X