Şimdi Ara

Babam faiz yiyor, ne yapabilirim? (5. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
90
Cevap
0
Favori
13.600
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
8 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
Giriş

Orijinalden alıntı: eko33

Vadeli paradaki faiz haramdır vırvırcı cahilleri iyi okuyun, çok kısa yazacam

Almanyada 16 bin euro ile 10 yıl önce sıfır focus alıyordun, Şimdi de 16 bin euro ile sıfır focus alıyorsun ( memursan 6 ay yeme içme alıyorsun) ev fiyatları da aynı herşey aynı. Gelelim ülkemize 2 yıl önce 51 bin olan polo şu an 110 bin. 51 bini faize koysaydı şimdi 65 bini filan olacaktı ee hani kar edecekti aksine külliyen zarar etmiş. Vadelideki para bırak kazandırmayı değerini bile korumuyor artık. Altın al vadeli yerine diyenler... 3 yıl önce çeyrek 160tı şimdi 320 yani 3 yılda %100 değer kazandırmış. Eee bu faizden de beter bu neden faiz değil. Vadeliye faiz diyenler bir yatırım önerisi versin bana ve param değer kaybetmesin. Var mı öneri? Adam 300e ev alıyor kiraya veriyor ayda 1500 liraya o faiz olmuyor değil mi ? Sizi gidi gidilerr...

Arabistan çöllerinde o vakit bırak enflasyon diye bir olguyu, para bile yoktu, bırakın artık safsataları valla bunaldım laf anlatmaktan
    Kardeş paranın değeri değişken olduğu için sabit değere göre işlem yapmak faiz olmuyor. Yani ben sana ekmek 1 lirayken 10 lira verdiysem 5 sene sonra ekmek 2 lira olduğunda borcun da 20 lira oluyor. Sen bana fazla para vermiş olmuyorsun sadece para değer kaybettiği için bana gerçek olan değeri veriyorsun. Burada paranın değeri altın ile kıyaslanabilir zannimca.

Kira ve faiz:

kira ile faiz arasında çok büyük fark vardır.

«Toprağa sahip olma hakkı, kiraya vermek konusunda, toprak sahibine sınırsız haklar vermediği gibi, para sahibi olma hakkı da para sahibine onu tefecilikte kullanma hakkını vermez. Benzer görünüme rağmen bir çok yönden, hem muamele hem gelir bakımından kira ile faiz birbirinden ayrılırlar.

İlk önce, kira, bir girişimin, atılmış olan ilk adımın sonucudur. Belirli bir değer yaratma işlemi sonrasının ürünüdür kira. Mal sahibi, kiraya verdikten sonra, malı ile ilişkisini sürdürmekte ve kira süresince kiracının malı kullanmasıyla ilgilenmektedir. Fakat faiz konusunda durum farklıdır. Burada, ödünç veren, paranın kullanılma tarzı ve yeti ile ilgilenmez. Onun için önemli olan, ana paranın, ipotek ve faizin, kefaletle, sağlama bağlanmasıdır.

İkinci husus şudur: Kira durumunda bir değer kazanmak için üretken bir çaba harcamak zorunludur. Çünkü para sahibi parasını mala çevirmek veya aktifleştirmekle ekonomik bir çaba göstermektedir. Böylece, teşebbüs faktörü, bir mal ve hizmet üretiminde olduğu kadar, canlı ve hareketlidir. Ama faizde durum böyle değildir. Hatta kimi zaman değer yaratan bir işlemi geciktirmektedir.

Üçüncü husus: Kira durumunda, kiraya vereceği malın konusunu, büyüklüğünü ve yararlılığını sermaye sahibi saptamaktadır. Bu yüzden, malın kullanım yeri ve amacı belirlidir. Halbuki faizde durum böyle değildir. Paranın asıl sahibi, parasının, ekonomik olarak, yararlı bir alanda kullanıp kullanılmamasıyla ilgilenmemektedir. Bu yüzden sermaye, kötüye kullanılabilmektedir.

Dördüncü husus: Bir bakıma kira, maliyet fiatına katılmamaktadır. " Buğday fiatı, kira ödendiği için yüksek değil, tersine fiat yüksek olduğu için kira ödenir. " Faizse fiata katılmakta, üretim prosesini geciktirmekte ve tüketiciyi büyük bir sarsıntıya uğratmaktadır.

Beşinci husus: Kirada kâr olasılığı kadar zarar etme olasılığı da vardır. Bu bakımdan, sermayenin kira getirici işlerde kullanılması, zamanını boşuna harcayan aylak bir sınıfı ortaya çıkarmaz. Faizde ise zarar etme olasılığı yoksul yapan bir öğedir bu, ve de toplumda parazit bir sınıfın ortaya çıkmasına yol açmaktadır.

Son bir nokta da şudur: Sermayenin mal veya aktife çevrilmesi ve çevrilebilirliği doğru bir saptamadır. Ne var ki, bu işlem, kullanıcının isteğine bırakılmaktadır. Yani üretim aracı para, faizle, ödünç alanın eline veriliyor. Halbuki kira durumunda sermayenin kullanım yetkisi mala çevirme para sahibindedir, aktifleşen malı kullananda değildir.

Sorunun özünde yatan gerçek şudur: Mal veya aktifler üzerinden alınan kira ile, daha çok, ücret, maaş ve kâr arasında bir benzerlik vardır. Sermaye üzerinden alınan faizle hiç benzerliği yoktur kiranın.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• quote:

Orijinalden alıntı: ahmtayd

İslamcı biriyim ama güldüm hocam

Alıntıları Göster
    İslamcı ne demek? Kullandığın terimi seni aşağılamak için ya da inancında samimi olmayanları ifade etmek için kullanıyorlar haberin olsun.

• İster faiz yer ister babayı yer, herkes kendinden sorumludur.

Dini konular da olay tanrı ve kişi arasında değil miydi? Cidden insanı yoruyorsunuz.

• Ona bunun Onur kırıcı bir davranış olduğunu söyle

• imamın imanı parayı görene kadarmış diye bi laf var herkes bi yerden bir şekilde günah işliyor babanda dünya malına kanmış kolay yoldan paraya bakıyor kolay kolay çeviremezsin ki zaten kendi bileceği iş senin çok ta yapabilecek bir şeyin yok
  • Şimdi durup hepinizi ikna etmeye çalışmayacağım.Sizi Khan Academy videoları ile baş başa bırakıyorum.Aradığınız cevapları orada bulursunuz.
    https://www.khanacademy.org.tr/ekonomi-ve-finans/finans-ve-sermaye-piyasalari/35
  • Faizle uğraşan kerizdir din konusuna hiç girmiyorum dolar alıp satsan faizin 5 katı para kazanırsın ayda.babana söyle bunu en azından faizden kurtulur belki.

• Aldığım son vahye göre; 6 ay ve üzeri vadeli hesaplara uygulanan faiz haram DEĞİLDİR.
    Babana söyle aylık ise değiştirsin böylece hem paradan para kazanmaya devam edebilir hemde namaza giderek cennet kapılarını aralar.

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.