Şimdi Ara

Bakımda yıl mı km mi dikkate alınmalı? (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
44
Cevap
1
Favori
38.576
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
Giriş
  • Öncelikle işin uzmanı değilim ama okuduğum yorumlarda gördüm ki her kafadan bir ses çıkıyor! SEBEP-SONUÇ ilişkisi kurulmadan yorum yapılıyor!

Öncelikle motor yağının ömrü 1 yıl diyen arkadaşlar "kısmen haklı"

çünkü dünya genelinde iki tip periyodik bakım var
    1- Kisa Süreli, (1 yıl veya 15bin km) (ülkemizde bu var)
    2- Uzun süreli, (2 yıl veya 30bin km)
    bu iki bakim için 2 farklı motor yağı kullanılır,

Mesela Volkswagen benzinli araçlarda eger;
    kısa süreli bakim yaptırıyorsaniz vw 502 00 spesifikasyon yağ tavsiye edilir, vw 502 00 yağlar 1 yıl 15bin km de özelliğini korur

uzun süreli bakim yaptırıyorsaniz vw 504 00 spesifikasyon tavsiye edilir, vw 504 00 yağlar 2 yıl 30bin km de özelliğini korur. yani her motor yağı 1 yıl dayanır cümlesi kısmen doğru!

ANCAK
    1-SÜREKLİ KISA MESAFE VE TRAFİKTE ARAC KULLANIYORSANIZ (MOTOR ZORLANIR)
    2-UZUN SÜRELİ YÜKSEK DEVİRDE ARAÇ KULLANIYORSANIZ,(MOTOR ZORLANIR)
    3- KALİTESİZ AKARYAKIT KULLANIYORSANIZ (MOTOR ZORLANIR)
    yağınız daha çabuk ömrünü tuketecektir. Bu nedenle ulkemizde vw servisleri yukarida sayilan sebepleri göz önüne alarak kısa süreli bakıma rağmen vw 504 00 spesifikasyonuna uygun yani uzun süreli periyodik bakima uygun yağ kullanırlar.

Ayrıca nasıl her markanın kalitesi farklı ise motor yağının da kalitesi farklıdır, Suan aynı spesifikasyonda120tl'ye de(Nova Marka) motor yağı var, 350tl'ye de (Motul Marka) motor yağı var ve özellik olarak bakınca ikiside aynı özellikte ama ayni kalitede mi?

Benim demem o ki;
    Eğer kaliteli ve aracınız için belirtilen spesifikasyonda bir "Long Life" yağ aldiysaniz ve yil icinde 3bin-5bin km yaptiysaniz yıllık bakıma gerek yok! km yi bekleyebilirsiniz (tabi filtreleriniz de kaliteli olsun ki periyodik bakimda sadece yağ degismiyor, hava-yag-polen filtreleriniz kalitelidir diye tahmin ederek yazıyorum) Bunlar benim görüşüm tabi, en nihayetinde bu işin egitimini almadim, kimseyi de yaniltmak istemem sadece fikrimi söyledim.

Yine arastirmalarim sonucu iyi motor yağı markalarinin
    Liqui Moly - Motul - Shell olduğunu düşünüyorum.

AYRICA EN ÖNEMLİ KONU
    PİYASADA SAHTE YAĞ ÇOK FAZLA EN KALİTESİZ DENİLEN ORİJİNAL YAĞ SAHTE YAĞDAN COK DAHA İYİDİR, O NEDENLE YAĞ ALIRKEN ÇOK DİKKATLİ OLUN, SAHTE YAĞ İLE MOTORUNUZA COK BÜYÜK ZARAR VEREBİLİRSİNİZ, 3 KURUŞ FAZLA VERİN ORİJİNAL OLDUĞUNA EMİN OLDUĞUNUZ YERDEN ALIN.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sHowManTR -- 14 Mayıs 2021; 5:37:1 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Yağ konusunda eğer tam sentetik ise çoğu üretici 2 yıl ya da 50 bin km verebiliyor özellikle long life yağlarda.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ona kalırsa yağ 5 sene yine yağ olarak kalır. Önemli olan yağın yağlayıcılık özelliğinin ne kadarını koruduğu. Bunun için yapılacak testler elbette var ama tecrübe ile de zaten olay şekilleniyor. Testlere gelirsek çoğu bilindik marka yağın yağlayıcılık özelliği yaklaşık 15 bin km sonra %60 azalır. Sıradan yağlar ki sanayi genelde bunları kullanır ortalama 10 bin km sonra aynı şekilde %60 özelliği gider ( youtube'da birçok video var bu konuda merak eden bakabilir yine ingilizce ama çeşitli makaleler de var, daha da merak eden yağını alır parası ile teste gönderir)

Çok dallanıp budaklandırmanın anlamı yok, ülkemiz Avrupa, Amerika gibi değil araçlar yıllarca kullanılıyor. Daha uzun süreli araçların dayanması için her yıl ve 100 bin km sonrasında özellikle aracın bakım aralığı ne olursa olsun 10 bin km de bir yağını değiştirmek gerekli.

Bir aralar çok bilmiş Avrupa görmüş abilerimiz aynen sizin dediğiniz gibi 2 yıl 30 bin km gibi saçma sürelerde yağ değiştirme gafletine düştüler, sonra başladılar motor yaptırmaya. Gerçi hoş böyle kişiler olacak ki sanayi de para kazanacak, yoksa biz nereden ekmek yiyeceğiz.

Ayrıca en tehlikeli olanı az km yapmış araçlardır, şu ana kadar özellikle de araç dizel ise yılda çok az km yapmış yağı değiştirirken dibinde hep su olduğunu görüyoruz. Çoğu zaman da sürekli kullanılan araçtan daha kötü durumda oluyor yağın hali. Nasıl anlıyorsanız diyorsanız eliniz ve burnunuz ile ki kötü yağın değişik bir kokusu vardır yağı kontrol ettiğiniz de yeteri kadar yağ görmüşseniz anlayabilirsiniz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tenekekutu -- 14 Mayıs 2021; 14:25:38 >

• 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.