Şimdi Ara

Balkanlar Yardım

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
5
Cevap
0
Favori
2.185
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Makedonyaya ucuz bilet buldum uçak onunla başlayıp üsküpten gezmek istediğim birkaç nokta var saraybosna mostar kosova. Nasıl bir rota izlemeliyiyim makedonyadan buralara geçişi nasıl yapabilirim türkiyeye dönüşü gene üsküpten yapıcam önerilerinizi bekliyorum...

• Merhaba,

Ben Makedonya'da bir süre bulundum. Öncelikle uçak biletiniz gidiş-dönüş olmak zorunda yoksa problem yaşarsınız. Üsküp yerine Struga'dan başlayın Ohride'e geçin Üsküp (skopje olarak geçer) daha sonra geçin. Otel yerine Struga veya Ohrid'de ev tutmanızı öneririm. Struga'da aylık ev kirası 200 Euro ve üstü şeklinde oluyor. Makarna, pilav vs... bizimle aynı fiyatlarda. Hemen hemen her şey dışarıdan geliyor. Ucuz olarak aklımda kalanlar 1-1,5 TL'ye kahve ve 1 kilo dana etinin 7-10 TL olması.

Yanınıza lokum, pişmaniye veya türk kahvesi 4-5 paket alın. Struga'da Makedon Türkleri'nin pazarı ve Cami var. Oraya gidin. Ev, alışveriş, gezme gibi konularda (karı-kız için gidiyorsanız sakın gitmeyin !) yardımcı olurlar. Cami hocasına önce yanınızda getirdiğiniz (lokum, pişmaniye veya türk kahvesi) hediyenden bir tane vermenizi öneririm. Yalnız Makedon Türkleri'nden alış-veriş yapmayın kazık yersiniz. KAM Market ucuzdur ama siz yinede marketleri gezin. Yine Struga'da anıtın karşısında Kosova'lıların fırınından sıcak ekmek bulabilirsin. Bir ekmek için "ve molam eden leb" demen yeterli. Bu arada Makedon'ya fazla büyük bir ülke değil. Evlerin mimarisine hasta kalacaksın.

Cağaloğlu ve sahaflar çarsına git. Yanına Makedonca, Kosovaca vs... pratik konuşma sözlüğü al. Çok faydasını görürsün. Harita almayı unutma. Alacağın harita mutluka latin yanında kiril alfabesinide içersin. Yoksa yol bulmada zorlanırsın.

Karı-kız ayağına gitmeyi planlıyorsan hiç önermem. Birincisi dil bilmediğin için konuşamazsın. İkincisi aileleri tutucudurlar. Kim vurduya gidersin. Üçüncüsü harcayacağın paranın daha azına İstanbul'da hatun bulursun.

Diğer ülkelere geçiş için şahsi fikrim, kısa vadede turist olarak birden fazla geçiş yapmamanız. Önce en uzak olanı belirleyin oradan geriye doğru devam edin. Vize gerektiren ülkelerde kalmayı planlamıyorsanız gitmeden önce mutlaka transit geçiş vizesi alın. Sınırda çelenkle beklenmediğinizi belirtmek isterim.

Ben sırf sorun yaşama ihtimaline karşı rotamı değiştirdim. İlk Rotam:
    Gidiş rotam:İstanbul'dan-Ukrayna (Turist vizesi alacağım)-Makedonya-Kosova-Karadağ.
    Dönüş rotam: Karadağ-Kosova-Makedonya-Bulgaristan (transit vize)-İstanbul

Sorun yaşama ihtimaline karşı rotamı yeniden düzenledim.
    Gidiş rotam İstanbul'dan-Bulgaristan (transit vize)-Makedonya-Kosova-Karadağ
    Dönüş rotam:Karadağ-Kosova-Makedonya'dan Ukrayna-İstanbul uçak bileti kestireceğim.

Dikkat ederseniz Bulgaristan transit vizeyi bir defa kullanıyorum. Bulgaristan transit vizem dolmak üzere. Diğerleri giriş-çıkış şeklinde. Makodonya üzerinden Ukrayna yapacağım çünkü Makedonya hava alanında pasaportumda Ukrayna vizesi olacak. Diğer türlü Ukrayna üzerinden Makedonya'ya gitmek istediğimde sorun yaşayabileceğimi düşündüm. Ukrayna Hava alanında polis "neden ülkene dünmüyorsun da Makedonya'ya gidiyorsun" diye sorar. Bir de adama dert anlatmakla uğraş. Ayrıca Ukrayna'dan Makedonya'ya uçak ile gittiğimde benden İstanbul dönüş uçak bileti isteyecekler. Kara yolu ile döneceğimi söylediğimde sorun yaşama hatta pasaportuma damga vurulması ihtimali var. (Ben onu vurdurturmuyum ? En pahalı uçak biletini "hemen" alırım. Yine vurdurtmam.)

Türkiye'de Bodrum'a tatile gitmiyorsun. Alternatif B planın olsun ve bunu daha İstanbul'dan çıkmadan önce yap. Alternatif düzergahlarda vize var ise transit vize için para harcamaktan ve koşturmaktan çekinme. Acil dönmen gerekebilir, uçak rotar yapar kesinti uygular paranı geri iade ederler veya ileri bir tarihe bilet keserler (dut gibi kalırsın). Vizesiz kalma sürenin sonu gelmiştir. Kaldığın takdirde hem ceza yersin hem pasaportuna damga yersin. Kısaca gidişi düşündüğünün iki katı dönüşü düşün. Yurt dışına gitmek lafta kolaydır. Kimsenin seni elinde çelenk ile karşılmasını da bekleme.

İyi yolculuklar.

edit:uçak ile gittiğinizde hava alanında otel rezarvasyonu sorulduğunu yok ise alınmadığı söylenmişti.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi edemirci1 -- 17 Temmuz 2011; 23:03:50 >

• Karabağ derken sanırım Karadağ demek istediniz. Kosova ve Karadağ arası sınır yolları çok kötüymüş ve dağlık bölge olduğu için zorlayıcı oluyormuş, biz de Eylül'de Balkan turu yapacağız, önerilmedi Kosova-Karadağ rotası. Ayrıca Sırbistan'a Kosova geçişinde sorun oluyormuş, Sırp polisi Kosova damgası yemiş pasaportu kabul etmiyormuş.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Johnny B. Goode

Karabağ derken sanırım Karadağ demek istediniz. Kosova ve Karadağ arası sınır yolları çok kötüymüş ve dağlık bölge olduğu için zorlayıcı oluyormuş, biz de Eylül'de Balkan turu yapacağız, önerilmedi Kosova-Karadağ rotası. Ayrıca Sırbistan'a Kosova geçişinde sorun oluyormuş, Sırp polisi Kosova damgası yemiş pasaportu kabul etmiyormuş.

Merhaba,

Haklısınız copy-paste sonucu oluşan yazım hatası. Daha Kosova'dan Karadağ'a geçmediğim için yol bilgim yok. Kosova'nın yüz ölçümü Bursa kadar. Ben fazla sorun olacağını düşünmüyorum. Google maps üzerinden "Makedonya-Struga"-"Kosova-Prizren"-Karadağ hedefi verdim. 425 km verdi. Saatte 100 km ile gittiğinde 4,5 saat tutar. Yol bozuk ve can güvenliği düşük ise sabah 5 gibi yola çıkılır saatte 50 km ile 9 saatte Karabağ'da olursun. Sırbistan sınırında sorun yaşacağınızı düşünüyorsanı Sırbistan Türkiye konsolosluğunun telefonunu gitmeden önce öğrenin. Sorun yaşarsanız konsoloslukla iletişime geçersiniz.

İyi yolculuklar.

Not:Eğer unutmazsam gidip-geldiğimde daha net bilgi veririm. :)

• Tekrar Merhaba melancholy1907,

Özelden tedirgin olduğunuzu ve kaç para bütçe ayırdığımı sormuşsunuz. Diğer arkadaşlar da faydalı olacağı için burada yazmanın daha uygun olacağını düşündüm.

Endişe etmenize gerek yok. Uçaktan indikten sonra gittiğiniz uçak firmasının personeli yardımcı olur.

Bütçem:
    5-10 euro şeklinde bozulmuş 100 Euro cebimde.
    50+50 olacak şekilde bozulmuş toplam 100 Euro başka bir cebimde.
    800 Euro Banka hesabımda. Günlük nakit ihtiyacım kadar çekeceğim.
    Kredi kartım içim 300 Euro ayırdım. Güvenilir olduğunu düşündüğüm yerlerde kredi kartı kullancağım. Örneğin Bilet, otel.

İyi yolculukar.

Edit:Bütçemde ağırlık Ukrayna. Diğerlerinde fazla para harcanmaz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi edemirci1 -- 21 Temmuz 2011; 22:58:51 >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Schengen Yardım
    geçen yıl açıldı
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.