Şimdi Ara

Bana Şunu Açıklayabilecek Var mı? (Zenon Paradoksu)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
4 Misafir (1 Mobil) - 3 Masaüstü1 Mobil
5 sn
14
Cevap
0
Favori
503
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Bir adamla bir kaplumbağa yarışıyor olsun.
    Adam kaplumbağadan hızlı ve kaplumbağaya bir miktar avans vermiş olsun, yani kaplumbağa önde başlıyor yarışa.
    Şimdi matematiksel olarak bu adam kaplumbağayı geçecek o belli, fakat paradoksa göre;
    Adam kaplumbağanın başlangıçtaki hizasına gelmiş olsun, bu sırada da kaplumbağa bir miktar ilerliyor tabii ki. Sonra o ilerlemiş haldeki hizasına gelsin, kaplumbağa yine bir miktar ilerliyor ve adam yine geride kalıyor. Bunu ne kadar yaparsanız yapın adam hep kaplumbağanın gerisinde kalıyor, aradaki fark ne kadar azalsa da hiç sıfıra inmiyor.
    Peki adamın kaplumbağayı geçmesi için onun hizasına ulaşması gerekmez mi? Ama bu duruma göre adam kaplumbağayı hiç yakalayamıyor. Madem bu adam kaplumbağanın hizasına hiç ulaşamıyor, nasıl oluyor da matematiksel olarak yarışı kazanıyor?

• yakalar oglum niye yakalayamasın
  • Biraz limiti andırıyor sanki. Bunun hakkında bir makale okumuştum, yanılmıyorsam eninde sonunda kaplumbağaya ulaşıyor (mesafe o kadar çok küçülüyor ki sıfırdan ayrıt edilemiyor). Hatta aynı sebepten dolayı 0.9999 devirli sayısı 1 olarak kabul ediliyor.
  • Bana Şunu Açıklayabilecek Var mı? (Zenon Paradoksu) bakın şu şekle göre aradaki fark sürekli azalıyor fakat kaplumbağa hep önde
  • flean kullanıcısına yanıt
    Ben de biraz baktım İnternete ama orda baktığımda da hiçbir zaman yakalayamaz sonsuzda kesişir falan diyordu pek anlamadım
  • Kaplumbağa'ya 10 metre avans ver. Kaplumbağa'nın hızı 1 m/s olsun. Senin hızın da 100 m/s olsun. Kaplumbağa toplam 10+1=11 metre, sen de 100 metre yol alırsın. Yani 1 saniye içinde 89 metre ileride olursun. Paradoks falan değil.
  • Teşekkürler hocam, sonsuzda yakalamış oluyor bu duruma göre, peki gerçekten sonsuzda yakalıyorsa yakalamış olur mu :D
  • her yere her zaman matematik uygulanabilir mi? Örneğin, iki elma artı üç armut beş meyve eder, çünkü 2 + 3 = 5’tir. Ama bu matematiksel gerçeği iki litre suyla üç litre alkole uygularsak, beş litre sıvı elde edeceğimiz çıkar, ki bu da yanlıştır. Demek ki matematiği uygularken dikkatli olmalıyız.

Doğa, matematiğin tam bir modeli değildir. Doğa matematiğin ancak yaklaşık bir modeli olabilir. Demiş Ali Nesin ve matematikçiler bunu sonsuz sayı toplamı ile çözmüşler.
  • FBI OPEN THE DOOR
  • hocam bu limitin en temel tanımı sanırım
  • Bana Şunu Açıklayabilecek Var mı? (Zenon Paradoksu)
  • Evden çıkıp A noktasına gitmek için yolun tamamını almalısın ama önce yarısını alıp ondan önce de onun yarısını alman gerek bu paradoksun sonucunda hep bi yarım yol kalır ve asla ulaşamazsın gideceğin yere.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.