Şimdi Ara

Basket oynarken parmak zedelenmesi. (Hastanede kavga)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
12
Cevap
0
Favori
5.915
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Merhaba arkadaşlar, 5 gün önce basket oynarken serçe parmağım dik bir şekilde top çarpması sonucu mükemmel bir ağrı ve şişlik eşliğinde hemen acile gitmiştim. Gittiğim yer Ege Üniversitesi'nin Acil'iydi. Bu nedenle genelde stajyer doktorlar bakıyor muayenede. Her neyse, parmağıma baktı ve film çekilmeye yolladı. Film çekilden sonra tekrar yanında gittim, tam elimi alıp incelerken arkadan gürültüler koptu. Hastane koridorunda kavga çıkmıştı, bir adam bir hemşirenin boğazına sarılmış bir şekildeydi. Yaklaşık 5 dakika sonra geldiğinde elime tekrar bakarken, serçe parmağıma bakması gerekirken alakasız bir yere baktı. Sonra sorunun serçe parmağımda olduğunu söylediğimde afedersin dedi. Daha sonra tekrar filme birkaç saniye göz atıp 2 ağrı kesici ve bir de jel verdi sürmem için. Bu esnada gitar çaldığımı söyledim, 15-20 gün çalma dedi. Teşekkür edip çıktım. Ama şu an neredeyse 1 hafta geçmesine rağmen parmağımı hala bükemiyorum ve bükmek istediğimde çok acıyor. Parmağımı bir çubukla sabitledim, rahat etmesi için. Ve bugün, birkaç dakika öncesi internetten bu durumu araştırırken tendon kopması gibi ciddi konulara göz attım. Tek sormak istediğim;

Sizce doktorun aklı kavgada kalıp, benim filmimdeki sorunları görmemiş olabilir mi?
    İkincisi, top çarpması sonucu tendon kopmuş olsa dahi, kendiliğinden geçebilir mi? Ameliyat falan yazıyor bazı yerlerde çok korkuyorum.

Şimdiden teşekkür ederim.

Tam olarak resimdeki yer arkadaşlar; Basket oynarken parmak zedelenmesi. (Hastanede kavga)

• Yapay Zekanın Yanıtı

Basketbol Oynarken Parmak Kapsül Zedelenmesi (Kavga Sonrası)

Parmak kapsül zedelenmesi, bir basketbol maçı esnasında yaşanabilecek yaygın bir yaralanmadır. Bu yaralanma, parmak kemiklerini birbirine bağlayan bağların zorlanması veya yırtılması sonucu ortaya çıkar. El parmak kapsülleri, parmak eklemlerini koruyan ve stabilize eden bağ dokusu bantlarıdır.

Belirtileri:

• Ağrı
    • Şişlik
    • Hassasiyet
    • Hareket aralığında kısıtlılık
    • Morarma
    • Karıncalanma veya uyuşma

Tedavisi:

Parmak kapsül zedelenmesinin tedavisi, yaralanmanın ciddiyetine bağlıdır. Hafif vakalar, aşağıdaki adımlarla evde tedavi edilebilir:

• Dinlenme
    • Buz uygulaması
    • Sıkıştırma
    • Yüksek tutma
    • Ağrı kesiciler

Daha ciddi vakalar cerrahi müdahale gerektirebilir. Cerrahi, yırtılmış bağları onarmak ve eklemin stabilitesini sağlamaktır.

Özel Vakalar:

• Serçe Parmak Kapsül Zedelenmesi: Bu, basketbolcular arasında özellikle yaygın bir yaralanmadır. Serçe parmak, diğer parmaklardan daha küçük ve daha hareketli olduğu için, yaralanmaya daha yatkındır.
    • Parmakta Doku Zedelenmesi: Parmak kapsül zedelenmesi, parmaklardaki diğer dokulara da zarar verebilir. Bu, sinir hasarı, tendon yırtığı veya kemik kırıkları gibi daha ciddi yaralanmalara yol açabilir.

Önemli Notlar:

• Basketbol oynarken, parmaklarınıza uygun koruma sağlayan eldivenler giyin.
    • Yaralanma meydana gelirse, derhal oyuna ara ver ve tıbbi yardım al.
    • Doktorun talimatlarına uyun ve iyileşme sürecine bağlı kalın.
    • Parmak kapsül zedelenmesi tedavi edilmezse, kronik ağrı, hareket kısıtlılığı ve artrite yol açabilir.
    Yapay Zekanın Yanıtını Genişlet
  • Yumuşak doku zedelenmesi dostum banada çok oldu o 1 yıldır abartısız söylüyorum 1 yıldır parmağımı çıtlatamadım ama zamanla geçiyo ağrısı veya oynatma olayı önemli bir şey olucağını sanmıyorum geçmiş olsun fazla kasma ve parmağını hareketsiz bırakmamaya çalış
  • Stajyer değil intörndür en kötü ihtimalle o

Tendon yırtılmışsa röntgende gözükmez mr çekmesi lazım. Eğer kopmuşsa geçmez zedelenmişse düzelebilir.

Bence ortopediye görün.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Cevaplarınız için teşekkürler arkadaşlar. Evet intörndü, adı aklıma gelmediği için öyle yazdım. Parmağımı oynatabiliyorum ama bükemiyorum. Tendon yırtılma olasılığı yüksek midir? Doktor zaten yumuşak doku zedelenmesi dedi ama içimde bugün bir anda bir korku oluştu. Gitarımı elime alamıyorum, basket oynayamıyorum, vb..
  • quote:

Orijinalden alıntı: mhalidyener

Stajyer değil intörndür en kötü ihtimalle o

Tendon yırtılmışsa röntgende gözükmez mr çekmesi lazım. Eğer kopmuşsa geçmez zedelenmişse düzelebilir.

Bence ortopediye görün.

Intern ingilizcede stajyer demek zaten. Acilde bol bol stajyer ve asistan doktor bulunur. Hatta uzmanlık alanı olmayan alanlara bile bakabilirler. Acil basittir çünkü her biyeri ağrıyan geldiğinden. Önemli olaylarda tecrübeli nöbetçi veya icapçı doktorlar gelir.

Konuya gelirsek top çarpmasıyla falan ne tendon kopar ne de kas yırtılır eğer ki parmağın ani bir hareketle sağa sola ekstrem şekilde esnemediyse. Çatlak vs olsa gözükürdü zaten. Gelen top eklemde ani ve yüksek baskı oluşturduğun eklem üzeri yumuşak dokun zedelenmiştir ve bir haftada vs düzelmez. Sporda sakatladığım bileğimin tam anlamıyla geçmesi 2 yıl sürdü öyle söyleyeyim. 2-3 ay sabret bu süreçte antienflamatuar ilaçlar ve az hareket seni rahatlatır ama yinede bir ortopedi uzmanına görün. Görüntüleme de bile ihmaller olabiliyor tekrar röntgen gerekirse mr çekilir.

• DaYWaLkeR kullanıcısına yanıt
    Çok güzel ve açıklayıcı bir yorum yapmışsınız, biraz rahatladım. Haftaiçi uzman bir doktora daha görünmeyi planlıyorum. Çok teşekkür ederim.
  • Bir Ortopedist e görün. çıkmış olabilir ya da çatlak veya parça kopması. tendonla alakası yok...

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
    Stajyer 4 ve 5. Sınıflara deniyor bunlar hasta bakamaz kesinlikle röntgen yorumlayıp reçete yazamaz. Bende stajyerim hiç böyle bir vaka olmadı. 6.sınıflara intörn denir

İkincisi acil en zor yerlerden biridir. Her uzmanlık alanından gerekli bilgileri bilmen gerekir. MI, apandisit, menenjit atlarsan davalık olursun.

Tendon zedelenebilir bu kadar kesin konuşmanı anlayamadım

• Eskiden bana çok olurdu rahat 1 1,5 ay geçmez. 1 hafta falan yalan zaten. Parmağın davul gibi şişer yavaş yavaş şiilik gider ve oynatabilir hale gelirsin.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: mhalidyener

Stajyer 4 ve 5. Sınıflara deniyor bunlar hasta bakamaz kesinlikle röntgen yorumlayıp reçete yazamaz. Bende stajyerim hiç böyle bir vaka olmadı. 6.sınıflara intörn denir

İkincisi acil en zor yerlerden biridir. Her uzmanlık alanından gerekli bilgileri bilmen gerekir. MI, apandisit, menenjit atlarsan davalık olursun.

Tendon zedelenebilir bu kadar kesin konuşmanı anlayamadım

Ben kelime olarak bahsettim. Türkçede intörn diye bir kelime yoktur. Pratisten diyebilirsin.Ben kılım böyle şeylere.

Tendon zedelenmez hocam gerilim olmadıysa.arkadaşta eklemde baskı oluşmuş.

• Sanırım gerçekten haftalar sonra düzelecek gibi. Morluk oluşmuştu o yavaş yavaş sarı renge bürünüyor, atel gibi bir şeyle sabitledim parmağımı böyle ağrımıyor ama sabitleyiciyi çıkarıp bükmeye çalıştığımda inanılmaz ağrıyor ve bükemiyorum. Yorumunuz için teşekkürler.
    ister kıl ol Ne oluyorsan ol kullanım böyle.. Pratisyen çok türkçe bir kelime maşallah çok iyi biliyorsun türkçeyi.

Pratisyenle intörn arasındaki çok fark var bu arada bilmiyorsan konuşmayacaksın arkadaşım. Pratisyen mezundur, atanmıştır, hekimdir; diğeri 6.sınıf talebedir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mhalidyener -- 25 Mart 2018; 19:24:13 >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.