1)dc voltmetre ile ac gerilim ölçmek mümkün müdür ? mümkünse okunacak değer ne olur? 2)ac voltmetre ile ölçtüğümüz değer nedir ? (etkin,ortalam,tepe...)
Merak edip multimetremi dc konumunda prize soktum nolucak diye, beklendiği gibi bişey olmadı
AC voltmetre ile ölçtüğün değer RMS dir, yani etkin. AC de ortalama diye bişey olmaz, ortalama 0 dır
Ben de bir soru sorayım. TRUE RMS diye cihazlar var, bunların normal avometrelerden farkı ne ? Neyi nasıl ölçüyorlar ?
Elektrik üzerine çalışmamama rağmen sorunuzu şöyle biliyorum . Gerçek RMS yazan cihazlar ile alınan sonuç içerisindeki malzemelerden dolayı daha doğru bir sonuç . Normal bir multimetre ile ölçtüğünüzde alınan sonuç ise sinyal değerini belirli katsayılarla çarparak (0.707 gibi bir değerdi sanırım) elde ettiği rms değeri. True RMS yazan bir cihazı prize takın ölçüm alın ve diğeri ile ölçüm alın aralarında kesinlikle fark çıkacaktır. Bu da ödenilen ücretteki farkı gösterecektir size.
true rms ölçüm aletleri ölçüm yapılan kaynaktaki dalga şeklini algılayarak etkin değeri ona göre hesaplar. ucuz ölçüm aletleri ise ölçüm yapılan bütün kaynakların sinüs dalga ürettiğini varsayarak maksimum değeri kök2/2 ile çarpar. true rms multimetreler ile ucuz yollu multimetreler arasındaki farkı ev kullanıcısının anlaması çok zordur. çünkü evde ölçebileceğiniz neredeyse bütün alternatif gerilim kaynakları sinüs dalga üretir.
Merhaba,
Bir önceki arkadaşların da belirttiği gibi True RMS olmayan cihazlar ölçtüğü gerilimin sinus olduğunu kabul ederek bir değer gösterir. True RMS cihazlar ise böyle bir kabullenme yapmadan ölçtüğü gerilimin RMS değerini hesaplar. İki cihazla da bir sinus değil de örneğin bir üçgen dalganın RMS değerini ölçmeye çalışıtığınızda sıradan bir AC voltmetrenin yanlış değer ölçtüğünü görebilirsiniz.
AC gerilimi DC voltmetre ile ölçtüğünüzde onun ortalama değerini okursunuz. Örneğin bir sinus dalganın offsetini verecektir yaptığınız ölçüm.
Saygılarımla
Alper
yeni mesaja git
Yeni mesajları sizin için sürekli kontrol ediyoruz, bir mesaj yazılırsa otomatik yükleyeceğiz.Bir Daha Gösterme