Şimdi Ara

Bat dosyasında CHOICE komutu

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
3
Cevap
0
Favori
2.235
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Batch dosyası ile bir komut yığını çalıştıracağım. Fakat CHOICE komutunu çalıştırdığımda Aşağıdaki hatayı alıyorum. Bir çok siteyi araştırdım fakat sonuç alamadım. Yardımcı olursanız sevinirim.

Hata: ‘CHOICE’ iç ya da dış komut, çalıştırılabilir program ya da toplu dosyası olarak tanınmıyor.

• CHOICE komutu:
    CHOICE MS-DOS 'un dış komutudur. Şimdiye kadar gördüğümüz diğer komutlar iç komut olduğundan sistemde çalışmaları sorun olmaz. Fakat bu komutun çalışması için gerekli CHOICE.COM dosyasının batch dosya ile aynı dizinde olması veya bulunduğu dizinin PATH komutu ile tanımlanmış olması gerekir. Choice komutu ile kullanıcıdan seçim yapılmasını sağlanır. Kullanım kalıbı şu şekildedir:

CHOICE [/C[:]Tuşlar] [/S] [/N] [/T:v,nn] [Metin]

/C Geçerli tuşları belirler. /C:ehs ifadesi geçerli tuşları e, h veya s yapar. Geçerli tuşlar [] işaretleri arasında virgül ile ayrılmış olarak görüntülenirler. Eğer sadece /C şeklinde kullanılırsa geçerli tuşlar y ve n dir.
    /S Tuş seçiminde büyük harf/küçük harf duyarlı (case sensitive) olmasını sağlar.
    /N Geçerli tuşların satırda gözükmemesini sağlar.
    /Tv,nn nn saniye içerisinde herhangi bir giriş yapılmazsa kullanıcının v tuşuna bastığını varsayar.nn, 0-99 arası değerleri alabilir.
    Metin Görüntülenecek metindir.

Örnek:

CHOICE /C:eh /N /T:h,10 Devam etmek istiyor musunuz (e/h)?

Choice ifadesi ile elde edilen seçimi yönlendirebilmek için IF komutu ile kullanılan ERRORLEVEL ifadesinden yararlanılır. Yukarıdaki örnekte e tuşuna basılması sonucu oluşan ERRORLEVEL değeri 1, h tuşuna basılması sonucu elde edilen değer 2 'dir. ERRORLEVEL ifadeleri dosya içinde azalan değerlere göre yazılmalıdır. Örnek:

@ECHO OFF
    REM Yedekleme programı
    ECHO Yedekleme programı v1.0
    ECHO.
    ECHO a. C:\Belgelerim klasörünü yedekle
    ECHO b. Sistem ayar dosyalarını yedekle
    ECHO c. Çıkış
    ECHO.
    CHOICE /C:abc /N /T:c,10 Seçiminiz ?
    IF ERRORLEVEL 3 GOTO cikis
    IF ERRORLEVEL 2 GOTO ayar
    IF ERRORLEVEL 1 GOTO belge
    :belge
    ECHO a: sürücüsüne bir disket takın ve ENTER
    ECHO tuşuna basın
    PAUSE > NUL
    xcopy c:\belgel~1\*.* a: /s
    goto cikis
    :ayar
    ECHO a: sürücüsüne bir disket takın ve ENTER
    ECHO tuşuna basın
    PAUSE > NUL
    copy c:\autoexec.bat a:
    copy c:\config.sys a:
    :cikis
    ECHO Program bitti.

• Merhaba,

choise.com dosyasını tüm uğrsaşarıma rağmen bulamadım. Gizli klasörlerde de arattım fakat öyle bir dosya bulamadığımdan komutu çalıştıramıyor. Bat komut açıklamalarıda internet ortamında oldukça az. Konu hakkında bilgi sahibi olan bir arkadaş yardımcı olabilir mi?
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Notepad++ Replace Yapma
    6 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.