Şimdi Ara

Beklenen 2015 ekonomik krizi (167. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
5 Misafir - 5 Masaüstü
5 sn
3.616
Cevap
39
Favori
96.933
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 165166167168169
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • 2016 da dünyayı kapsayan bir kriz söz konusu bence. Avrupa batısından patlak vereceğine inanıyorum. Ve rusya bizi ilk satacak ortada bırakacak ülke olacak diye düşünüyorum. Artık doların euronun düşmesini beklemeyin.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Thomassee

Basını özellikle takip ediyorum.

Dediğiniz gibi savaş kelimesi sık sık ve rahatça kullanılıyor.

ABD savunma bakanı çıkıyor gerekirse savaşırız falan.

Ruslar ve Çin zaten dünden hazır.

Bi tek AB sıkıntı istemiyor çünkü arada kalıcaklar

Gerçekten her cephe adeta bileniyor.

Ekonomik krizleri geçmişte savaşlarla yamadılar.

Çünkü savaş sonrası hep hızlı büyüme gelmiştir geleneksel olarak.

Fakat hiç kimse de tam olarak savaş riskini alamıyor.

Çünkü olursa nükleer olur.

Bakalım ilerde daha net olucak stratejiler.

Savaşı kimse istemiyor elbet zaten Avrupa küçük çaplı bir buhran içinde, ama her an tetiklenebilir. Zira bugün İspanya, Belçika, İtalyada genç nüfus ses çıkartmaya başladı. İşsizlik oranı yükseldi. Yunanistanı söylemeye gerek yok. Almanya bir noktada kendine bağımlı hale getirmek istiyor belkide, Avrupa kendi ile uğraşmaktan böyle bir duruma girmek istemiyor. Kaldıki küçük bir Suriye göçmen dalgasında isyan ettiler savaş ise Avrupanın hiç işine gelmeyecektir. Açıkçası Rusyanın savaştan beklentisi nedir onuda anlamış değilim. Zira amerika ortadoğuda at koştururken silah olayını Rusyaya bırakırmı. Rusya ise bu kadar Fakir ortadoğudan ne almayı bekliyor. Ayrıca kabul etmek gerekirki amerika bugün silah ve savunma sanayisinde açık ara üstün.

Evet savaş sonrası büyüme doğru bir tesbit. Ama anlamadığım birşey var, siz ne düşünürsünüz merak ettim. Bu savaş şuanki hali.ile devam edecekse kimse kar etmeyecektir. Zira sadece gövde gösterisi. Böyle devam etmeyeceksen çok sert olacaktır ama bunun sonucunda ortadoğu çok şiddetli bir değişim içine girerimi. Zira Irak ve Afganistan Amerikaya mezar oldu burada bir kaos kime nasıl ne kazandıracak.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• abdullahors84 kullanıcısına yanıt
    Rusya bence burdaki karışıklıktan enerji gelirleriyle kar elde edebilir

Yükselen petrol ve doğalgazla ekonomisi çok hızlı toparlanır.

Bence Çin ve Rusya el ele verip Asya'yı yeniden yükselişe geçirebilirler.

Rusya eski Sovyet devletlerini Çin de küçük Asya ülkelerini yanına alır, Hindistan da bunlara katılırsa ekonomik ve siyasi güçlü bir birlik oluşabilir.

Bunlar AB ve ABD bloğuna gayet rakip olabilirler.

Batı yaşlanan demografisiyle de zorda.

Hatırlarsınız beraber IMF rakibi banka da kurdular.

ABD tek süpergüç olmaz artık.

Dünya 3-4 kutuplu hale gelir.

ABD-AB-Rusya-Çin

Ben Ortadoğu'nun Rusya'ya mezar olucağını sanmam.

Rus ordusu Amerika gibi ruhsuz değildir.

Ordudan ziyade savaşçılardır

• Thomassee kullanıcısına yanıt
    hocam şu an rusyaya karşı bir yıpratma savaşı uygulanıyor, aynı afganistanda olduğu gibi, eğer rusya galip gelirse kısa vadede bu işten en karlı suriye en zararlı biz çıkarız. yalnız bence orta ve uzun vadede rusyanın zaferi bu bölgedeki her ulus için en hayırlısı.
  • Thomassee kullanıcısına yanıt
    Amerikan ordusunun ruhtan çok, daha fazla teknolojik uygulamaya ihtiyacı var. Şu anda bile önemli teknolojilere sahipler ama bununla yetinmeyecekler kesinlikle. Sahada çarpışacak askerlerin yerini robotların alabilmesi için muazzam araştırma yapıyorlar bence. Robot denilince insan şeklinde olmasına gerek yok. Bunu tam anlamıyla kullanabilirlerse, önemli bir adım atılmış olacak askeri dünyada.

edit:imla

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi shintai -- 10 Kasım 2015; 23:56:47 >
  • Çok etkilemez.

Gerekirse sayın cumhurbaşkanımız ülkeye yatırım yapar

Halkın cebine para doldurur.
  • Ufak bir hatırlatma.

2003 yılında asgari ücret ile 161$ alınırken.

2015 yılında asgari ücret ile 342$ alabiliyorsunuz.

12 yılda 181 dolar yükseldi en düşük maaşlı çalışanın kazancı.

144 ay boyunca, ayda 1,25 dolar yükseliş sergilemiş oluyor.

Ben kendimi bildim bileli asgari ücret ile çalıştım halada öyle. Batık ve bitik durumdayım. Her şeyin fiyatı yükselirken, doğalgaz, elektrik, su, benzin, toplu taşımalar. Ekmeğin, gıdanın.. Bu ülke yoksulluğa mahkum edilmiş bir ülke. Zengin çok zengin, fakir her gün daha da fakirleşiyor. Şu 12 bin dolar yıllık gelir dağılıma sebep olan zenginler artık biraz fakiri fukarayı görsün.. Ya da isveç bankalarına daha çok para gönderip aklasınlar ki gelirimiz yoksulluğumuzu millet görsün artık.
  • bu ülke orta gelir tuzağında kaldığı sürece her yıl kriz olacak mı diye bekleriz.Kimse neden güney korede kriz olacak mı diye sormuyor.ucuz iş gücü fason üretim ile meltemde bile sallanmaya mahkumuz.
    Bakınız
    türkiye orta gelir tuzağından nasıl kurtulur
  • Şu an ki gelişmiş ülkelerin orta gelir den üst gelir sınıfına geçmesi kaç yıl olmuş bir inceleyin derim.

Bu iş hiç kolay değil.
  • quote:

Orijinalden alıntı: İl teber

Şu an ki gelişmiş ülkelerin orta gelir den üst gelir sınıfına geçmesi kaç yıl olmuş bir inceleyin derim.

Bu iş hiç kolay değil.

Hocam mesele bir noktada bunlar değil. Asıl mesele emek veren emeğini alamıyor. Bakın yukarıda @styric te bahsetti durumundan. Bakın bende uzun süre özel sektörde çalıştım. Ben bir otomobil firmasında yedek parça, hasar tespit ve parça danışmanlığı yaptım. bu süreçte araç satışında olan insanlar çok kazanırken biz asgari ücretin biraz üstüne çalıştık. Ben 4 senelik üniversite mezunu ve şuan yüksek lisans yapan bir bireyim yaşım 32 , ha kimsenin kazandığında gözüm yok helali hoş olsun ancak ben bunu iş verene söylesem işine gelmiyorsa çık der ve mevcut düzen bu halde, dolayısı ile bu konuyu halledebilecek tek merci; genelinde böyle olduğunu düşünerek, devlettir. Yani bukadsr bir süreçte halkı zaten arkana almışsın, bu seçimlede net olarak gözüktü. Dolayısı ile halk bu sıkıntıları çekmemeli birşeyler yapılmalı.

• Arkadaşlar yakın zamanda Türkiye Suriye'ye giricek.

Sanırım ihale kaldı.

Amerika'nın asker göndereceğini sanmam zaten seçim arifesi.

Ama bu işin maliyeti çok yüksektir.

Bakalım teklif ne olucak??

Hep söylerim Türkiye önce büyüyecek sonra da küçülücek

Ortadoğu'da bence tüm sınırlar değişicek.

Bi tek İran aynı kalır diye düşünüyorum.

Adamlar bir anda dengeleri değiştirdi.
  • ahmet217 A kullanıcısına yanıt
    Türkiye'yi izlenen politikalarla orta gelir tuzağından çıkarılmak istendiğini mi düşünüyorsunuz ?

Maalesef öyle bir şey yok.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Thomassee

Arkadaşlar yakın zamanda Türkiye Suriye'ye giricek.

Sanırım ihale kaldı.

Amerika'nın asker göndereceğini sanmam zaten seçim arifesi.

Ama bu işin maliyeti çok yüksektir.

Bakalım teklif ne olucak??

Hep söylerim Türkiye önce büyüyecek sonra da küçülücek

Ortadoğu'da bence tüm sınırlar değişicek.

Bi tek İran aynı kalır diye düşünüyorum.

Adamlar bir anda dengeleri değiştirdi.

Eğer bir amerika varsa böyle bir durumda mutlaka İranada dokunmadan geçmez. Kaldıki Türkiye Abd gibi girmez oraya, ABD sadece imajını zedelemek istemiyor ve halen Esad mevzuu bitmiş değil. Belki bu söylemlerimiziz bile dışında birşeyler olacak.

• 2014 senesinde bu konu açıldığında, burada "2015'te kriz çıkacak" diyen arkadaşlara, "kriz ne sebeple çıkacak" diye sorduğumda, "cari açık yüzünden" diye cevap vermişlerdi, kehanetçi arkadaşlar...

Rakamlara baktığımızda ise 2015 senesinin ilk 9 ayında cari açığın 2014'e göre %19 düştüğünü, son iki aydır ise üstüne cari fazla verdiğimizi görüyoruz ve bakıyorum da ekonomik gelişmelerin her türlüsünü burada inceleyen, krizci arkadaşlarımız, kriz iddialarının temel dayanakları konusundaki bu rakamlar karşısında, "her nedense" sessiz kalıyorlar...

Ne zamandır sataşmıyordum, kendimi bir hatırlatayım dedim...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Cole Trickle -- 12 Kasım 2015; 12:00:22 >

• quote:

Orijinalden alıntı: Cole Trickle

2014 senesinde bu konu açıldığında, burada "2015'te kriz çıkacak" diyen arkadaşlara, "kriz ne sebeple çıkacak" diye sorduğumda, "cari açık yüzünden" diye cevap vermişlerdi, kehanetçi arkadaşlar...

Rakamlara baktığımızda ise 2015 senesinin ilk 9 ayında cari açığın 2014'e göre %19 düştüğünü, son iki aydır ise üstüne cari fazla verdiğimizi görüyoruz ve bakıyorum da ekonomik gelişmelerin her türlüsünü burada inceleyen, krizci arkadaşlarımız, kriz iddialarının temel dayanakları konusundaki bu rakamlar karşısında, "her nedense" sessiz kalıyorlar...

Ne zamandır sataşmıyordum, kendimi bir hatırlatayım dedim...

Şimdi üstüme alınmış gibi olmayayım ama şahsi düşüncemi belirtmek isterim.

Türkiye üzerinden baktığımızda, konu açıldığı zaman petrolün varil fiyatı 103-105 dolar civarında imiş ve bu sebepten ötürü cari açığımız yüksekmiş.

Dolayısıyla petrol fiyatlarının yarı yarıya azalacağını kimse o zamanlar öngörmediği için, bu yüksek cari açığın Türkiye ekonomisini krize sokabilecek bir olgu olduğu düşünülmüş.

İkinci durum ise FED'in faiz arttırımını 2014 sonbaharı civarında başlatabileceğinin dillendirilmesi ve başlandığı zaman gelişmekte olan ülkelerde ABD dolarının yüksek oranda değerlemesine ve bundan dolayı da ekonomilerinin zorlanabileceği beklentisi mevcuttu.

Aradan 1 seneden fazla zaman geçmesine rağmen faiz arttırımı olmadı ve bu açıdan da sorun yaşanmadı.

Genel olarak baktığımız zaman, şanslıymışız ki bu iki durum da Türkiye açısından olumlu gerçekleşmiş.

Tersi durumda, petrol fiyatları 100 dolar civarında olsaydı ve 2014 Aralık'ta FED faiz arttırsaydı, şu an ne durumda olurduk bilmiyorum.

Son olarak da bu konu açıldığında dolar kuru 2.15-2.20 lira civarındaymış. Az önce bahsettiğim iki durum olumlu olduğu halde doların yine de 3.00 lira seviyesine gelebilmesi bence iyi bir sinyal değil.

Belki diyeceksiniz ki FED hep faiz arttıracak diye dolar yükseldi. Tamam mümkün olabilir ama gerekli önlemler de ona göre alınmalıydı diye düşünüyorum. Türkiye'nin merkez bankası yaşadığı gereksiz polemikler neticesinde bu önlemleri alamadı bence.

Ha bu arada kriz tellalı değilim, şöyle olsaydı veya böyle olsaydı ne olurdu diye düşünmeyi severim.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

• shintai kullanıcısına yanıt
    Açıklayıcı cevap için teşekkürler...

Madem güzel bir cevap yazdın, ben de biraz ekleme yapayım o zaman.

Ben bu konuya müdahil olduğum zaman petrol fiyatları zaten inişe geçmişti, (75-70$ civarına) hatta ben de senin gibi, bunun krizin çıkmasını engelleyici etkisini ortaya koymuş ama buna rağmen krizin çıkacağını savunan arkadaşları ikna edememiş, hatta bazılarıyla ciddi şekilde tartışmıştık. (Bazıları bu yüzden beni blockladılar )

Bunun üzerine diğer arkadaşlar da görüş değiştirmiş, krizin 2015'te dış borç yüzünden çıkacağı savını ileri sürmeye başlamışlardı. Ona da sebeplerini ileri sürerek, karşı çıkmıştım.
    Fed'in faiz artırma "yalanına" gelince, burada herkes ve medyadaki tüm uzmanlar!!! 2015'in başında faizin artacağını, bağıra bağıra, sabah akşam, söylerken (artmayınca bir sonraki toplantı, ondan daha sonraki toplantı vs.), şimdi tam hatırlamıyorum ama amerikalı bir şirketin (moodys yada s&p olması lazım) iddiasını da buraya yazmış ve 2016 şubattan önce faiz arttırımının, imkansız olduğunu zaten belirtmiştim. (tabii ki çok bilen uzmanlarımızdan kimse iplemedi )

Yani demem o ki, buradaki son çıkan 3 krizin 18'ini birden bilen uzmanları okuyup değerlendirirken, biraz daha ihtiyatlı olmakta fayda var...

• Cole Trickle kullanıcısına yanıt
    Rica ederim, orta noktalarda buluşabilmek güzel.

Sonuçta her kim olursa olsun, her ne yazarsa yazsın, bu mecrada kalıyor, gidişata etki edecek bir durum oluşturmuyor.

Fikir ayrılıkları olabilir, tartışmalar olabilir ama olması gereken, düşüncelerin veya kişilerde oluşan algının karşı tarafa empoze edilmemesi ve çatışmaya yol açmaması.

Arada sırada görüş ayrılıkları olur ama işin sonunu bir tebessüme, hoş bir espriye bağlamak bence olması gerekendir.

Günlük hayatta yeterince stres-sıkıntı-nefret insanlar arasında paylaşılıyor, yazılı ortamda ise bu olguların azalmasını dilemek ve olması gerektiği şekilde uzlaşmacı bir dil kullanarak ayrılık oluşturan duyguların törpülenmesini sağlamak hepimizin kazancı olacaktır. Sonuçta hepimiz insanız ve güzel yaşamı hak ediyoruz.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

• Benzine ve mazota indirim yapılması gerekiyor şu anki fiyatlamaya göre. Umarım gerçekleşir (ani yükselişler olmadan).
  • quote:

Orijinalden alıntı: Cole Trickle

Açıklayıcı cevap için teşekkürler...

Madem güzel bir cevap yazdın, ben de biraz ekleme yapayım o zaman.

Ben bu konuya müdahil olduğum zaman petrol fiyatları zaten inişe geçmişti, (75-70$ civarına) hatta ben de senin gibi, bunun krizin çıkmasını engelleyici etkisini ortaya koymuş ama buna rağmen krizin çıkacağını savunan arkadaşları ikna edememiş, hatta bazılarıyla ciddi şekilde tartışmıştık. (Bazıları bu yüzden beni blockladılar )

Bunun üzerine diğer arkadaşlar da görüş değiştirmiş, krizin 2015'te dış borç yüzünden çıkacağı savını ileri sürmeye başlamışlardı. Ona da sebeplerini ileri sürerek, karşı çıkmıştım.
    Fed'in faiz artırma "yalanına" gelince, burada herkes ve medyadaki tüm uzmanlar!!! 2015'in başında faizin artacağını, bağıra bağıra, sabah akşam, söylerken (artmayınca bir sonraki toplantı, ondan daha sonraki toplantı vs.), şimdi tam hatırlamıyorum ama amerikalı bir şirketin (moodys yada s&p olması lazım) iddiasını da buraya yazmış ve 2016 şubattan önce faiz arttırımının, imkansız olduğunu zaten belirtmiştim. (tabii ki çok bilen uzmanlarımızdan kimse iplemedi )

Yani demem o ki, buradaki son çıkan 3 krizin 18'ini birden bilen uzmanları okuyup değerlendirirken, biraz daha ihtiyatlı olmakta fayda var...

Hocam güzel ifade etmişsin bir üstteki mesajında biraz mizahi olarak güzel olmuş asıl meseleye değinecek olursak krizi bende beklemedim 2015 te, sadece ülke ekonomilerinin etkileneceğini düşündüm. Ha etkilenmeden kastım durağan olacağı düşüncesi idi. Sanırım bunun sebebide kararsız bir ortadoğu yapısı. Özellikle birkaç ülkede seçimlere denk gelinmesi ve bu olaylar üzerinden siyaset yapılması. Bir başka nokta ise hocam krizi yorumlarken malesef birçok kişi siyasi görüşü ile yorumluyor. Ha akp mi, iyi olsada kötü, cari açık şöyle bu böyle birçok konu giriyor. Bu konuda bende daha önce bu bahsettiğiniz konuya değinmiştim. Petrol fiyatları değişebilir kaldıki. Şuan dünya tamamen petrole muhtaç değildir sadece amaç için kullanılan bir faktördür. elektrikli araçlar bugün gündemde olan bir durum değildir. Petrolün birçok türevine alternatif vardır. Sadece petrol ekonomiyi yönlendirmek için sebeptir. Bunun üzerinden siyaset yapmakta kolay oluyor. Felaket tellallığı yapmanın alemi yok elbet. Ancak bu konunun başlangıcına göre daha iyi bir hal almaya başladı zira artık o tellalık yapan birçok kişi yok.

Yani Kıkıçtaroğlu devlet çok kötü borç batağında dedi bir aralar, sonra peki efendim emekli çift maaş tarımla uğraşan katkı payı Vs birçok söyleminizi nasıl yapacaksınız dendiğinde, hazinede birikim var diye ifade etti, Kaldıki bahsettiği şeyler ufak meblağlara hallolabilir şeyler değildi. Yani insanlar siyaseten veya öyle düşünmek istediğinden varsayıyor bazen ama sonra yıl 2016 krizi gören varmı, ha petrol fiyatları düştü ama, deniliyor. Dolayısı ile birçok yorumcunun işe objektif ve siyasi düşüncelerinden arınarak baktığına inanmıyorum. Ha şuan ise en azından konuda belli yorumcular kaldı.

Not: kusura bakmayın imla noktalama hatalarından dolayı, genelde telefondan yazmak zorunda kalıyorum

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi abdullahors84 -- 12 Kasım 2015; 22:25:01 >

• 
Sayfa: önceki 165166167168169
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.